Άρθρο 131

Το άρθρο 1 του ΠΔ 296/1991 (ΦΕΚ Α’ 104) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που λειτουργεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Π.Δ. 368/1989 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163 τ. Α΄/16 Ιουνίου 1989), συστήνεται Τμήμα Προώθησης της εφαρμογής των διεθνών κανόνων εργασίας το οποίο απαρτίζεται από:
«(α) Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Πρόεδρο με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
(β) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς
(γ) Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς με αναπληρωτή υπάλληλο του ίδιου Τμήματος
(δ) Έναν Υπάλληλο της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων
Στην περίπτωση που τα προς συζήτηση θέματα αφορούν αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων αντί του ως άνω Προϊσταμένου του Τμήματος Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς και του αναπληρωτή του θα μετέχει ο Προϊστάμενος ή αναπληρωτής αυτού από την αρμόδια Διεύθυνση άλλου Υπουργείου.»
(ε) τέσσερις (4) εκπροσώπους των εργοδοτών με τους αναπληρωτές τους
(στ) τέσσερις (4) εκπροσώπους των εργαζομένων με τους αναπληρωτές τους
2. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων ορίζονται, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, από τις πιο αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων της χώρας και ειδικότερα, αντίστοιχα:
α) Από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.).
β) Από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.).
3. Σε περίπτωση που τα θέματα τα οποία έρχονται για μελέτη και γνωμοδότηση αναφέρονται αποκλειστικά στους δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στους ναυτικούς, τότε επέρχονται στη σύνθεση του Τμήματος, ανάλογα με την περίπτωση, οι ακόλουθες μεταβολές.
Α) Εφόσον τα θέματα αναφέρονται στους δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα τέσσερα (4) εργοδοτικά μέλη και τα αναπληρωματικά αυτών αντικαθίστανται από ίσο αριθμό εκπροσώπων των Υπουργείων:
α. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
β. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης)
γ. Οικονομικών και
δ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τα τέσσερα (4) εργατικά μέλη και αναπληρωματικά αυτών αντικαθίστανται από ίσο αριθμό εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ.
Β) Εφόσον τα θέματα αναφέρονται στους ναυτικούς τα τέσσερα (4) εργοδοτικά μέλη και τα αναπληρωματικά αυτών αντικαθίστανται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Τα τέσσερα (4) εργατικά μέλη και τα αναπληρωματικά αυτών αντικαθίστανται από ίσο αριθμό εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
4. Ο διορισμός των μελών γίνεται με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αν δεν υποδειχθούν εκπρόσωποι σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 ανωτέρω, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη σχετική πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Τμήμα για την προώθηση της εφαρμογής των διεθνών κανόνων εργασίας συγκροτείται και λειτουργεί χωρίς τη συμμετοχή τους.
5. Καθήκοντα εισηγητή του Τμήματος ασκούν υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»