1.Υπάρχουσα Κατάσταση

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο και  χρεωκοπημένο σύστημα. Τον Οκτώβριο του 2009, το σύστημα χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ πρόσθετης έκτακτης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης,  για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ως και τον Δεκέμβριο του 2009, για συντάξεις και δώρο εορτών.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν δεν υπήρχε παρέμβαση, το 2010 θα χρειαζόμασταν επιπροσθέτως 3,8 δισ. ευρώ. Το 2011  5,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκπληρώσει τις ετήσιες υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Έχει, λοιπόν, ήδη τεθεί σε αμφισβήτηση η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, τον 19ο και τον 20ο αιώνα, και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες είναι άμεσες και πολύ σημαντικές. Ταυτοχρόνως, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του Ασφαλιστικού, όπως προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αντιστοιχίας εργαζομένων προς ασφαλισμένους, που κατέστη 1.7 προς 1, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων του διανεμητικού συστήματος στην Ελλάδα (πελατειακές πολιτικές σχέσεις), έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε μείζονα και παρούσα απειλή για την εθνική οικονομία. «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναλογιστικές εκτιμήσεις, αν δεν επέλθει καμία μεταβολή στο υφιστάμενο σύστημα, το καταβαλλόμενο για συντάξεις ποσό για την περίοδο μέχρι το 2020 θα ανέλθει με σχετικά βραδείς ρυθμούς από το 11.5 % στο 13.0% του ΑΕΠ   και το έλλειμμα του συστήματος από το 3% στο 4% του ΑΕΠ (στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το 1% του ΑΕΠ που ήδη το κράτος έχει δεσμευτεί να καταβάλει για την ενίσχυση του συστήματος – δηλαδή, κανονικά όλα τα σχετικά με το έλλειμμα ποσά που αναφέρονται εδώ πρέπει να αυξηθούν κατά 1%). Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, τόσο η δαπάνη για συντάξεις όσο και το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς:17.1% και 7.7%, αντιστοίχως το 2030, 21.4% και 13.1% το 2040, 24.0% και 15.7% το 2050, επίπεδο στο οποίο σταθεροποιούνται για την επόμενη δεκαετία. Το σωρευμένο έλλειμμα (χρέος) του συστήματος συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις θα προσεγγίσει το 250% του ΑΕΠ, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 350%. Μάλιστα, οι παραπάνω  εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας οι οποίες, υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αισιόδοξες. Επομένως, η πραγματική εικόνα είναι ακόμα χειρότερη» (από το Πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό, σελ. 12-13).

  • 21 Απριλίου 2010, 06:33 | Αννα Φλώρου – Καλλίγερου

    Χρειάζεται να υπολογιστεί στο όποιο κόστος, οι ατέλειωτες αντιπαραγωγικές ώρες που σπαταλώνται από τους ασφαλισμένους για ΤΕΛΕΙΩΣ άχρηστες διαδικασίες.
    1. Για τον ΟΑΕΕ πρέπει ο ασφαλισμένος αφού πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, να δώσει τους γιατρούς του. Οι γιατροί καταχωρούνται από έναν υπάλληλο, εκτυπώνονται σε ένα πράσινο χαρτί, σφραγίζονται, μονογράφονται και μπαίνουν στο βιβλιάριο.

    Ερωτήσεις 2010:

    Τι ελεγκτική διαδικασία εξυπηρετεί? και αν εξυπηρετεί γιατί δεν μπορεις να δηλώσεις τους γιατρούς μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ?

    Δύο συνεχόμενες ημέρες 14/04 και 15/04 το σύστημα ήταν off και δεν υπήρχαν εναλλακτικές διαδικασίες εξυπηρέτησης (safetynet procedures) κάτι που σχεδιάζεται πάντα παράλληλα με κάθε μηχανογραφικό σύστημα. Αποτέλεσμα: Οι ασφαλισμένοι πήγαιναν ΜΑΤΑΙΑ.

    Το κορυφαίο! Οταν έφτασα να εξυπηρετηθώ, χάλασε το ποντίκι της υπαλλήλου και ΔΕΝ υπήρχε ποντίκι. Αποτέλεσμα να καταργηθεί μία από τις δύο θέσεις εργασίας. Δεν υπήρχε ποντίκι!

  • Αξιότιμοι κύριοι,

    Υπουργέ Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και
    υφυπουργέ Εργασίας Γιάννη Κουτρουμάνη,

    Άλλα μας λέγατε προεκλογικά και αλλά τώρα (εδώ και περίπου 6,5 μήνες) που έχετε αναλάβει τη διακυβέρνηση, της χώρας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέτε, ότι βρήκατε «καμένη γη»!!! Έχει λιώσει αξιότιμοι κύριοι, αυτή η καραμέλα!!! Δεν ήσασταν αξιωματική αντιπολίτευση τα προηγούμενα 5 χρόνια ή κάνω λάθος; Δεν γνωρίζατε το μέγεθος των προβλημάτων που δημιούργησε με τις αποφάσεις της, η προηγούμενη κυβέρνηση. Πάλι οι γνωστοί (μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα πληρώσουν τη νύφη για τους γάμους άλλων!!! Είσαστε σίγουροι, για τη σοσιαλιστική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ;
    Μη μας κοροϊδεύετε άλλο! Ήμαρτον κ. υπουργέ και κ. υφυπουργέ!
    Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, τελικά αυτοί (τα εύκολα θύματα) θα την πληρώσουν σε όλα τα επίπεδα (φορολογικό, εισοδηματικό, «ασφαλιστικό»).
    Βρείτε άλλες λύσεις που δεν θα θίγουν τους ανθρώπους του μεροκάματου, αξιότιμέ κύριε υπουργέ και αξιότιμε κύριε υφυπουργέ, γιατί αυτά που μας προτείνετε για το ασφαλιστικό έμμεσα και αυξάνουν τα όρια ηλικίας(!!!) και μειώνουν τις συντάξεις!!! Έλεος μην μας εμφανίζετε ως «έσχατη λύση» τις συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Ελπίζω και εύχομαι, να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων για το ασφαλιστικό, γιατί έτσι θα υποθηκεύσετε το μέλλον όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των επερχόμενων γενεών!!! Σκεφθείτε λοιπόν, άλλες λύσεις για το «ασφαλιστικό», με τις οποίες θα «ευημερούν» οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί!!!

    Με εκτίμηση,

    Κώστας Γεωργακόπουλος

  • 20 Απριλίου 2010, 18:54 | GeorgeM

    Δεδομένης της κατάστασης που περιγράφετε, προτείνω να ΄δωσετε ριζικές λύσεις ώστε να προστατεύσετε τις συντάξεις αυτής της γενιάς αλλά κυρίως των μελλοντικών:
    – καμια συνταξη πριν τα 62(μειωμένη) και 65(πλήρης) ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισης (στα 62 προσωπικά θα έχω περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσιας)
    – κατάργηση των προνομιακών όρων απονομής σύνταξης(π.χ. οι τραπεζοΫπάλληλοι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά 58 ετών με 35 χρόνια υπηρεσίας, άλλοι με 25ετία και σε μικρότερη ηλικία …)
    -άμεση εξίσωση ορίων & όρων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών
    -Κατάργηση προνομίων απονομής σύνταξεων Βουλευτών, δημάρχων κλπ.

    Άμεση εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

    Κοιτάξτε ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών με βιώσιμα συστήματα και θα πάρετε χρήσιμες ιδέες (πχ. Καναδάς, το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζετε σε 3 πυλώνες …)

  • 19 Απριλίου 2010, 18:25 | ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη,σύμφωνα με την οποία συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά από το Δημόσιο όσοι συμπληρώνουν 35η υπηρεσία και είναι 60 ετών.Είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια, το Κράτος να θεωρεί ότι θα πρέπει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να προσεγγίσουν το γενικό όριο ηλικίας των 65 ετών και ταυτόχρονα να υποχρεώνει για συνταξιοδότηση εργαζόμενους που επιθυμούν να εξακολουθήσουν να εργάζονται τουλάχιτον μλεχρι την ηλικία των 65 ετών, λαμβανομένου υολοψη ότι οι αμοιβές των συντάξεων είναι πολύ χαμηλές και δύσκολα μπορούμε να ανταπρξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ένας πολίτης στην ηλικία των 60 ετών π.χ. παιδιά που σπουδάζουν ακόμη και δεν έχουν δικό τους εισόδημα. Πέραν τούτου , θεωρώ ότι ένας εργαζόμενος στην ηλικία των 60 ετών είναι ενεργός πολίτης και σε παραγωγική ηλικία και έτσι θα πρέπε να αντιμετωπισθεί από την πολιτεία , πολλώ δε μάλλον που αρκετοί εξηντάρηδες μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο, συμμετέχουν στις εργασίες τησς Βουλής και αποφασίζοθν για μας.Για τους ανωτέρω λόγους θεωρώ ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική συνταξξιοδότηση με τη συμπλήρωση της 35ας και να γίνει τουλάχιστον προαιρετική .δηλαδλη εφόσον ο εργαζόμενος στο Δημόσιο επιθυμεί να εργάζεται και μετά την συμπλήρωση του 60ου έτους να έχει τουλάχιστον αυτή την επιλογή, και κυρίως για όσους έχουν αυξημένα προσόντα όπως ματαπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό , δότι πέραν των ‘άλλων έχουν επενδύσεικαι στις σπουδές τους .

  • 18 Απριλίου 2010, 10:56 | Παπ.Β.

    Θα ηθελα να ξερω για ποιο λόγο ενας συνταξιουχος του Δημοσιου που εφυγε κανονικα συμφωνα με την ισχυουσα Νομοθεσια της χωρας μας και μη θελοντας να καθεται σπιτι του δουλευει σε ιδιωτικη επιχειρηση πληρωνοντας κανονικά ενσημα και εφορια και για αυτα τα εισοδηματα, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ απο εσας με την απειλη κοψιματος της συνταξης του, την οποία απεκτησε δουλευοντας και όχι κλεβοντας. Μηπως θα προτιμουσατε να δουλεει σε μαυρη αδηλωτη εργασια και τον σπρωχνετε προς αυτη τη κατευθυνση? Η διαταξη για την εργασια συνταξιουχων αφορα για παροχη εργασιας στο ιδιο Ταμειο (ΙΚΑ) ενω εδω προκειται για δυο διαφορατικα Ταμεια.

  • Αρχικό σκοπό είχα να σας πω την σοβαρή άποψη μου.Μετά την επίσκεψη μου στο περίπτερο (που ήταν και η τελευταία) για ένα πακέτο τσιγάρα, αποφάσισα να σας αφιερώσω την ακόλουθη δικτυακή σύνδεση
    http://www.youtube.com/watch?v=_95YU-56Vdk και το σχόλιο να μην το διαφράψετε

  • 17 Απριλίου 2010, 14:09 | Maria

    Καλά όλα αυτά που αναφέρετε αλλά θα αναρωτιέμαι για τό εξής

    πως μπορείτε να πέρνετε τέτοιες αποφάσεις όταν δεν έχετε τις οικονομικές καταστάσεις των ασφαλιστικών ταμείων? Όταν δεν έχετε την πραγματική τους εικόνα?

    Στον ιδιωτικό τομέα αυτό θα ακουγόταν τουλάχιστον παράδοξο, να πέρνεις στρατηγικές αποφάσεις χωρίς οικονομικές καταστάσεις!!

    Έχει ψηφιστεί νόμος από το 2008 που αναφέρει πως όλοι οι φορείς οικονωνικής ασφάλλισης θα πρέπει να καταρτίζουν τις οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Έχουμε ακούσει τον κ. Παπανδρέου να το ξαναλέει αυτό όπως και το πως θα δημοσιεύονται για να γνωρίζουμε ως ασφαλισμένοι και ως πολίτες την οικονομική κατάσταση των ταμείων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και το πιο λυπηρό είναι πως ούτε και στο νομοσχέδιο αυτό βλέπω κάτι!!

    Θα ήθελα να πείτε στον κόσμο από πότε έχει να υποβάλει το κάθε ασφαλιστικό ταμείο τις οικονομικές καταστάσεις στο εποπτεύον υπουργείο, για να μην πως για ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές?

    Μέχρι πότε θα λειτουργούν με προυπολογισμούς που είναι βασισμένοι μόνο στα έξοδα της προηγούμενης χρήσης?

    Μέχρι πότε θα δίνουν στην στατιστική υπηρεσία στοιχεία του προυπολογισμού και όχι απολογισθέντα?

    Από πότε έχουν να ελεχθούν οι οικονομικες τους καταστάσεις από ορκωτούς ελεγκτές?

    Ενημερώστε μας για το έργο της εθνικής αναλογιστικής αρχής, πέστε μας για τις αναλογιστικές μελέτες του κάθε ταμείου που έχουν γίνει…

    Τι άλλο να πω..

    Μαρία

  • 17 Απριλίου 2010, 09:34 | Στάθης Μπέννος

    Θέμα: ΛΑΦΚΑ

    Απ΄ό,τι καταλάβαμε, οι συνταξιούχοι (του ΙΚΑ κυρίως) καλούνται να καλύψουν τα ελλείμματα των ταμείων των εμπόρων, των βιοτεχνών και των ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία καταστράφηκαν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους τους. Όλοι οι παραπάνω έκλεβαν επί δεκαετίες φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα, ως επιβράβευση, αρπάζετε από τους φουκαράδες μισθωτούς ένα ποσοστό για να ενισχύσετε αυτούς τους κλέφτες.
    Το θεωρείτε δημοκρατικό και σοσιαλιστικό μέτρο;

  • 17 Απριλίου 2010, 09:56 | Στάθης Μπέννος

    Άν είχατε αφήσει τον κ. Γιαννίτση να περάσει το νομοσχέδιό του το 2002 η κατάσταση θα ήταν από ανεκτή έως πολύ καλή. Δεν σας φταίει κανένας και κυρίως δεν σας φταίνε οι συνταξιούχοι.

  • 16 Απριλίου 2010, 20:56 | Νικ.Δελ.

    ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ? ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ … ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΣΗΜΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ.