- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 05 – Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων και Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων

1.Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τηρεί Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι ανήλικοι που τοποθετούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, ή να υιοθετηθούν.

2. Κάθε μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να τηρεί Ειδικό Μητρώο Ανηλίκων στο οποίο αναγράφονται εντός (48) ωρών, από την είσοδο του ανηλίκου στη μονάδα, τα εξής στοιχεία:

α. Το ονοματεπώνυμο του ανηλίκου, τα πλήρη δημογραφικά στοιχεία αυτού (ημερομηνία γέννησης, φύλο, ιθαγένεια) καθώς και η κατάσταση υγείας του.
β. Το ονοματεπώνυμο των φυσικών γονέων και ενός τουλάχιστον συγγενή εξ αίματος και εξ αγχιστείας ως τρίτου βαθμού, το επάγγελμα, η κατοικία και τα πλήρη δημογραφικά στοιχεία αυτών (ημερομηνία γέννησης, φύλο, ιθαγένεια) εφόσον υπάρχουν, ή του κηδεμόνα του, ή του επιτρόπου, ή του δικαστικού συμπαραστάτη που έχει οριστεί καθώς και η κατάσταση υγείας των φυσικών γονέων.
γ. Ο αριθμός κατάθεσης της αίτησης ή της κύριας παρέμβασης, που ασκούνται κατά το άρθρο 1532 παρ.1 ΑΚ με αίτημα την ανάθεση της πραγματικής φροντίδας του τέκνου, ή της επιμέλειάς του ολικά ή μερικά σε τρίτον, ή τον διορισμό επιτρόπου, το αρμόδιο δικαστήριο καθώς και η ημερομηνία της δικασίμου.
δ. Ο αριθμός κατάθεσης της αίτησης υιοθεσίας κατά άρθρο 1549 ΑΚ, το αρμόδιο δικαστήριο καθώς και η ημερομηνία της δικασίμου.

3. Κάθε μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας, οφείλει να καταχωρεί αμελλητί στο Ειδικό και Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων α έως δ της παρούσας παραγράφου και να αποστέλλει τις μεταβολές στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο τις γνωστοποιεί με τη σειρά του στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα εποπτείας.

4. Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την τοποθέτηση του ανηλίκου στην ανωτέρω μονάδα, η τελευταία αποστέλλει τα στοιχεία της παρ.2 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για εγγραφή τους στο Εθνικό μητρώο της παρ. 1.,το οποίο γνωστοποιεί στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα εποπτείας τις διενεργηθείσες καταχωρήσεις ανηλίκων.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος εντός ενενήντα (90) ημερών όλες οι μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, υποχρεούνται να καταγράψουν στα επιμέρους Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων καθώς και να αποστείλουν για καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων όλα τα παιδιά που είναι τοποθετημένα σε αυτές. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης γνωστοποιεί με τη σειρά του τις καταχωρήσεις στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα εποπτείας.
Όλα τα στοιχεία που αφορούν τους ανηλίκους τηρούνται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με τις περί απορρήτου διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

5. Οι αιτήσεις και οι κύριες παρεμβάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ. της παρ. 2 αποστέλλονται στο Ε.Κ.Κ.Α προς καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων εντός πέντε (5) ημερών από την κατάθεσή τους, με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνονται. Υποχρέωση αποστολής κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει και στην περίπτωση που το δικαστήριο ενεργεί αυτεπαγγέλτως σύμφωνα με το άρ. 1532 παρ. 1 ΑΚ.

6. Οι αιτήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο δ. της παρ. 2 αποστέλλονται στο Ε.Κ.Κ.Α προς καταχώριση εντός πέντε (5) ημερών από την κατάθεσή τους, με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνονται.