- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

6.4 – Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, η αυτοαπασχόληση και η επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως εναλλακτικές λύσεις στη μισθωτή εργασία.
Στόχος είναι η συμβουλευτική και οικονομική υποστήριξη νέων κυρίως, ανέργων ηλικίας 18-29 ετών κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αυτής σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
Έχει σχεδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει χρηματοδοτούμενη από την ΠΑΝ μία δράση υποστήριξης επιχειρηματικότητας 5.000 νέων 18-29 ετών για τη δημιουργία business plan και χρηματοδότησης για την ανάπτυξη επιχείρησης για 2.000 από τους ωφελούμενους.
Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συνδέονται άμεσα με την κατευθυντήρια γραμμή 5: Τόνωση της ζήτησης της εργασίας.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη του Μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που συνδέονται άμεσα με την κατευθυντήρια γραμμή 7: Βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού διαλόγου αναφέρονται αναλυτικά στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων.