Άρθρο 02 – Υποβολή αίτησης – Καταβολή δόσεων

  1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά: α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.
  2. Κατόπιν της αποδοχής της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000,00) ευρώ έκαστη.
  • 8 Ιανουαρίου 2020, 21:58 | ΑΛΙΚΗ

    Ο κος Παναγιώτης έχει δίκιο. Προκειμένου το επίδομα να “πιάσει τόπο”, θα πρέπει τα μαιευτήρια να μειώσουν τις τιμές τους. Εκτός αυτού, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, λόγω του επιδόματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα μαιευτήρια όχι μόνο να μη μειώσουν αλλά και να αυξήσουν τις τιμές τους. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να προληφθεί αυτή η κερδοσκοπική πολιτική που ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται μέσω του επιδόματος αυτού.

  • 1 Ιανουαρίου 2020, 16:38 | ΦΑΙΗ

    Θα πρέπει να προβλεφθεί και κατηγορία δικαιούχων για πολίτες που έγιναν για πρώτη φορά γονείς πρίν την 1/1/2020. Προσωπικά αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί στις 23/12/2019 αυτόματα αποκλειόμαστε από δικαιούχοι? Ή θα πρέπει να δοθεί δόση των 1000 ευρώ όταν το παιδί μας γίνει 6 μηνών μέσα στο 2020. Διαφορετικά το επίδομα γέννας δεν υλοποιεί το σκοπό του καθώς διαχωρίζει τους πολίτες.
    Πέρα από εμάς που γεννήσαμε στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν και περιπτώσεις γονέων που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί πρόωρα, και ενώ περίμεναν να λάβουν το επίδομα ξαφνικά αποκλείονται.
    Πρότασή μου είναι να δοθεί έστω το μισό ποσό σε παιδιά Ελλήνων πολιτών τα οποία θα συμπληρώσουν μέσα στο 2020 τον 6ο μήνα ζωής τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 21:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    το επίδομα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ λίγες μέρες μετά την αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος.πρέπει να υπολογίσομε και το γεγονός του ακριβού τιμολογίου των κλινικών οι οποίες στη πλειοψηφία τους πρέπει να πληρωθούν αμέσως με την αναχώρηση από το μαιευτήριο.και οι περισσότεροι σήμερα αδυνατούν για κάτι τέτοιο.πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση από πλευράς πολιτείας προς τα μαιευτήρια της χώρας για τιμολογιακή μείωση της γέννας συμβάλλοντας κι αυτά με τη σειρά τους στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.όχι μόνο λόγια ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα το δημογραφικό και μετά τίποτα άλλο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 20:34 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    για να έχει νόημα το επίδομα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με την υποβολή της αίτησης διότι πολλά νοικοκυριά ποντάρουν στη λήψη αυτών των χρημάτων επειδή πρέπει να ξοφλήσουν και το μαιευτήριο.πρέπει επίσης να ασκηθούν πιέσεις της πολιτείας προς τα μαιευτήρια για να μπορέσουν κι αυτά με τις τιμολογιακές μειώσεις που θα εφαρμόσουν να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των ποσών της γέννας.Χρήματα για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να βρεθούν εφάπαξ ακόμη κι αν χρειασθεί να κοπούν από αλλού.