Άρθρο 01 – Χορήγηση επιδόματος γέννησης

  1. Από 1.1.2020 θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Πρώτου Μέρους του παρόντος νόμου.
  2. Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 7. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.
  3. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.
  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 13:11 | Ιωαννης Βεβερκουρης

    Τα ζευγαρια που γεννησαν μεσα στο 2019 (μετα τις εκλογες) γιατι δεν δικαιουνται κ. μητσοτακη? Αλλωστε δικια σας εξαγγελια ητανε και για αυτο σας ψηφισε ο κοσμος. Αλλα δυστυχως δεν βλεπω να το αλλαζετε και ο λαος οπως δεν ξεχασε τα ψεμματα του τσιπρα ετσι δεν θα ξεχασει και τα δικα σας. ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Κριμα

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 13:50 | Χρηστινα

    Η πολύτεκνη οικογένεια στα δύσκολα χρόνια
    της κρίσης στάθηκε όρθια.Η επιδοματικη
    πολιτική, όπως γνωρίζετε, είναι ένα
    εργαλείο που προσφέρει οξυγόνο σε πολλές
    οικογένειες.Επικροτουμε το μέτρο των 2000€
    για κάθε γέννηση.Ταυτοχρονα όμως τελείται
    και μία κατάφωρη αδικία.Ο νόμος για τους
    επικείμενους διορισμους εκπαιδευτικών
    αφήνει άνεργες περίπου 500-600 οικογένειες
    πολύτεκνων αναπληρωτών,που όλα αυτά τα
    χρόνια στήριξαν τη δημόσια παιδεία.Ελπιζω
    η αρμόδια υπουργός να ξαναδεί το θέμα και
    να μοιράσει τα χαμόγελα στις οικογένειες
    αυτές και στα παιδιά τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 13:03 | ΜΑΡΙΑ 20

    Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την επίλυση του δημογραφικού θα πρέπει να στηρίξετε έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια. Η προκηρυξη 2ΓΕ/2019 δεν έχει καμία ευνοική ρύθμιση για τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ όπως γίνεται σε όλες τις προκηρύξεις και όπως ορίζει το Σύνταγμα.

    Μία συμπληρωματική τροπολογία υπέρ των ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    1)δεν θα έχει οικονομικό κόστος για το κράτος,
    2)θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα,
    3)θα λύσει πολλά από τα προβλήματα των 500 οικογενειών αναπληρωτών εκπαιδευτικών (οι οποίοι έχουν συνολικά 2500 παιδιά)
    4)θα συνέβαλε στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος
    5)θα ενίσχυε το φιλοοικογενειακό – ηθικό προφίλ της κυβέρνησης
    6)Θα αποδείκνυε ,κύριοι της Κυβέρνησης, ότι έχετε συνέπεια λόγων και πράξεων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 12:05 | Αλεξάνδρα

    Καλά είναι τα επιδόματα. Ωστόσο κάποιες οικογένειες ήδη έχουν πολλά παιδιά κ δεν θα μπορέσουν να το πάρουν. Άρα αν θέλετε να βοηθήσετε τις οικογένειες κ ειδικά τις πολύτεκνες κ να λύσετε το δημογραφικό, καλό θα ήταν να δώσετε δουλειές στους οικογενειάρχες για να μπορούν να μεγαλώνουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους. Το να βοηθάς στη γέννα μόνο κ όχι στην ανατροφή δεν είναι αρκετό!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 12:37 | Γιανναδάκης Κωνσταντίνος

    Επίσης ένα σημαντικό θέμα που εκ παραδρομής δεν ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο μου είναι το θέμα με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς. Δεν νοείται κυβέρνηση που υποστηρίζει την οικογένεια να περνάει τον νόμο Γαβρόγλου ο οποίος νόμος πετάει στο δρόμο 500 πολύτεκνους εκπαιδευτικούς. Αυτοαναιρείστε κύριοι της κυβέρνησης, διορθώσετε το έστω και τώρα. Είναι αντισυνταγματικό και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 12:29 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Καλή η πρωτοβουλία άλλα για τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές πολύτεκνους θα κάνετε κάτι που δεν θα έχουν δουλειά του χρόνου 600 οικογένειες επειδή δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γιαυτους στις μόνιμες προλήψεις που ανακοίνωσε η Κεραμέως…

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 12:10 | Ιωάννης

    Χαίρεται,
    Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο καλό για να αντιστάθμιση των εξόδων που χρειάζονται για μια γέννα(μαιευτήριο,βρεφικός εξοπλισμός κ.λ). Όμως είναι ένα μέτρο που δε θα λύσει από μόνο του το τεράστιο και επικίνδυνο διαστάσεων δημογραφικό. Θα ήταν καλό να διατηρηθούν τα δικαιώματα που κατέχουν οι γονείς για την ανατροφή των τέκνων τους (άδειες, επιδόματα κ.λ) αλλά και να δώσουν σε αυτούς το αναφέρετο δικαίωμά για δουλειά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολύτεκνοι αναπληρωτές καθηγητές που με το νόμο Γαβρόγλου θα χάσουν την δουλειά τους με τα επακόλουθα αποτελέσματα για τους ιδίους και τις οικογένειες τους. οι οικογένειες είναι ο πυλώνας της οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης μια χώρα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την ευαισθησία της και να σταθεί αρωγός στα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν λόγο της οικονομικής κρίσης για να υπάρχει μέλλον

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 10:27 | Dimitrios A

    θετικο βημα τα 2οοο Ευρω αλλα δεν αρκουν …
    βοηθουν οταν ταυτοχρονα βοηθας αυτους που εχουν πολλα παιδια… κι οχι οταν 600 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ωθουνται ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ…

    Ως τώρα, στο πίνακα των αναπληρωτών προτάσσονταν οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, αφού το μέτρο αυτό δεν είναι κανένα δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, ενώ παράλληλα ήταν η ελάχιστη συνεισφορά του Κράτους στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ογκούμενου δημογραφικού προβλήματος που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστοιβάδας, με τη διαφορά γεννήσεων-θανάτων να διερευνήνεται συνεχώς.

    Παραδόξως, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να εφαρμόσει το Νόμο «Γαβρόγλου» που εφαρμόζει μια εντελώς αντι-οικογενειακή και αντι-πολυτεκνική μοριοδότηση. Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος είναι πολλαπλάσια σημαντικότερη από την απόκτηση τεσσάρων παιδιών, όταν τέσσερα παιδιά μπορεί να κρατήσουν ανοιχτό ένα δημοτικό σχολείο σε μια ακριτική περιοχή. Όταν, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Δεκεμβρίου 2019 (πριν 3 εβδομάδες) αποφασίστηκε το κλείσιμο 23 σχολείων σε 19 δήμους της Αττικής (14 νηπιαγωγεία και 9 δημοτικά), από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα! Όταν, την περίοδο 2009-2014 έκλεισαν 1.705 σχολικές μονάδες: 796 δημοτικά, 509 νηπιαγωγεία ενώ τα υπόλοιπα ήταν γυμνάσια και λύκεια, το Υπουργείο Παιδείας «κλείνει τα μάτια» μπροστά στην αδικία έναντι των πολυτέκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και, εν γνώσει του, τους στέλνει στην ανεργία! Πόσοι είναι; 600 άτομα στους περίπου 30.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς! Δηλαδή ποσοστό 0,02 %!!!

    Το επιχείρημα του Υπουργείου ότι «είναι επείγον να γίνουν προσλήψεις, δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το νόμο» είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Τόσο απλά. Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ήδη από τον Ιούλιο, έχει επισημάνει με επιστολή της το θέμα στην κα Υπουργό. Πριν 2 εβδομάδες, η ΑΣΠΕ απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Παιδείας ζητώντας το προφανές: να εφαρμόσει το Νόμο που προβλέπει όταν 15% των θέσων στο Δημόσιο σε κάθε προκύηξη αφορά την ειδική κατηγορία πολυτέκνων.

    Συγκεκριμένα, ο Νόμος προβλήπει ότι: Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτεται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων (παρ.6 άρθρου 14 ν. 2190/1994 όπως συμπληρώθηκε με την παρ.10 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 και αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 3260/2004, την υποπερίπτωση δ1 της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006 και την υποπερίπτωση 6β., παρ.1 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016), εφόσον υπάρχουν και κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα προσόντα που επιτρέπουν την εγγραφή τους σε πίνακα κατάταξης και συνυποβάλουν με την αίτησή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Επομένως, ας εφαρμόσει το «Νόμο Γαβρόγλου» το Υπουργείο Παιδείας αφού αυτόν θέλει και τον θεωρεί δίκαιο (που δεν είναι), αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι οι προσλήψεις στην παιδεία από το 2020 και στο εξής ακολουθήσουν τη νομιμότητα και εφαρμόσουν την παραπάνω διάταξη για την ειδική κατηγορία πολυτέκνων σε ποσοστό 15% στο σύνολο της προκήρυξης και κατά κλάδο ή ειδικότητα. Είναι τόσο απλό, τόσο προφανές και τόσο άμεσα εφαρμόσιμο στην προκήρυξη που θα εκδώσει ο ΑΣΠΕ. Ας δείξει έμπρακτα η Κυβέρνηση ότι τηρεί το Σύνταγμα που προβλέπει την ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, ας τηρήσει στη νομιμότητα εφαρμόζοντας ένα ισχύοντα Νόμο, και ας αλλάξει με πρώτη ευκαιρία την άδικη και λανθασμένη μοριοδότηση του «νόμου Γαβρόγλου».

    Η Κυβέρνηση οφείλει να θυμηθεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες και να μην μετατρέψει το 2020 σε έτος οριστικής καταδίκης για τις 600 πολύτεκνες οικογένειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η ώρα είναι τώρα!

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 07:01 | ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΝΟΥ ΠΗΝΕΛΌΠΗ

    Είναι σημαντικό μέτρο και προς τη σωστή κατεύθυνση το επίδομα γέννας, αλλά χρειάζεται η πρόνοια και η φροντίδα του κράτους να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του μεγαλωματος των παιδιών και ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες και πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία που γίνεται με το νόμο Γαβρογλου σε βάρος των πολυτέκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που οδηγούνται στην ανεργία και στη φτώχεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 00:07 | Κώστας

    Σωστή κίνηση, αλλά δεν αντιμετωπίζει πλήρως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Χρειάζονται μονιμότερες ενισχύσεις κυρίως στις πολύτεκνες οικογένειες. Μια από αυτές είναι η πρόσληψη των πολύτεκνων καθηγητών κατά προτεραιότητα, κάτι που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να επανέλθει η συγκεκριμένη πρόνοια, η οποία αποδεδειγμένα είχε αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2019, 00:56 | Magda Tsiga

    Μία πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια της κυβέρνησης να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ελληνικής οικογένειας προκειμένου να αυξηθεί ο ελληνικός πληθυσμός. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία που διέπει τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ (τον οποίο κατά ψήφισε προεκλογικά) στέλνοντας τον στον Εθνικό τυπογραφείο παραμονή Χριστουγέννων χωρίς την παραμικρή μέριμνα της πολύτεκνης οικογένειας.600-700 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.Παρακαλώ μεριμνήσετε…

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 22:14 | π. Αντωνιος Φιλιππης

    Καλό το επιδομα γέννας αλλά όλοι οι Πολύτεκνοι Αναπληρωτες που τώρα μένουν άνεργοι;
    Περιμένουμε να δείξετε έμπρακτα τη στήριξη σας στην οικογένειά του σημερα όσο και του αύριο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 22:11 | Δήμητρα Καλύβα

    Συγχαρητήρια για το επίδομα γέννας!
    Τα παιδιά που γεννιούνται όμως έχουν ανάγκη από την ηθική αλλά και υλική στήριξη της οικογένειάς τους για αρκετά χρόνια. Κι εσείς θα είστε υπολογοι απέναντι στα παιδιά των Πολυτέκνων Αναπληρωτών που θα μείνουν άνεργοι.
    Προωθήστε άμεσα τροπολογία με ποσοστωση 20% των Πολυτέκνων στους επικείμενους διορισμούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 22:38 | Αναστασία Διβανέ

    Καλησπέρα,
    Είμαι μητέρα εδώ και 2 μήνες.. Μητέρα όπως αυτές που θα γινουν από τις 01/01/2020. Θεωρώ λοιπόν παράλογο να μην πάρω και εγώ το επίδομα όπως οι υπόλοιπες μητέρες καθώς όταν γέννησα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο οποίος εξήγγειλε το επίδομα πριν καν εξελεγει πρωθυπουργος.. Γέννησα με δυσκολία καθώς είμαι αναπληρώτρια καθηγήτρια και τους περισσότερους μήνες είμαι άνεργη.. Το κόστος γέννας μου ήταν στις 3.000€ και εγώ και ο άντρας μου δανειστήκαμε αυτά τα λεφτά για να ανταπεξελθουμε στις υποχρεώσεις μας τα οποία ακόμα τα χρωσταμε.. Θα ήθελα να μας δώσετε και σε εμάς αυτό το επίδομα έστω όσοι γέννησαν από τις 30/06/2019. Δεν νομίζω να ζητάμε κάτι που δεν μπορεί να γίνει.. Είναι και τα δικά μας παιδιά με ανάγκες και έξοδα όπως και τα υπολοιπα
    Ευχαριστώ πολυ

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 13:54 | Παναγιώτης Μητσόπουλος

    Το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας μας. Αν όμως δεν συνδυαστεί και με άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία μπορούν να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, τότε δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η μοριοδότηση των παιδιών των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με το νόμο 4589/2019 κεφ. Ε, αρθρο 53κ.ε. είναι ασήμαντη και δεν προβλέπεται κάποια ειδική πρόνοια σύμφωνα με το Σύνταγμα για τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς. Το γεγονός αυτό θα στείλει στην ανεργία 500 περίπου πολυτέκνους αναπληρωτές, καθώς καταργούνται οι ειδικές ρυθμίσεις που υπήρχαν στον πίνακα αναπληρωτών.
    Είναι απαραίτητη λοιπόν η προσθήκη μιας τροπολογίας στο παρόν νομοσχέδιο που θα δίνει ποσόστωση 20% όπως και σε διορισμούς άλλων υπουργείων, η οποία θα δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό κοινωνικό θέμα.
    Συγχρόνως είναι απαραίτητο να ληφθούν κι άλλα μέτρα για το δημογραφικό λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις της ΔιαΝΕΟσις μετά από έρευνα του ΕΚΚΕ, https://www.dianeosis.org/research/demography/.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 12:19 | ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΝΟΥ ΠΗΝΕΛΌΠΗ

    Είναι σίγουρα σημαντικό και προς τη σωστή κατεύθυνση το επίδομα γέννας, αλλά η φροντίδα του κράτους πρέπει να είναι παρούσα καθόλη τη διάρκεια του μεγαλωματος των παιδιών και ιδιαίτερα των πολυτέκνων οικογενειών και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αρθεί η αδικία που συντελείται με το νόμο Γαβρογλου σε βάρος των πολυτέκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν οδηγηθούν στην ανεργία και τη φτώχεια.

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 12:22 | Βασιλης

    Σωστό το μέτρο .θα βοηθήσει όλους τους γονείς .τους πολύτεκνους όμως δεν τους σκέφτεται η κυβέρνηση που τους αποκλείει από ειδική κατηγορία που είναι από όλους τους διαγωνισμούς ενώ από το σύνταγμα προβλέπεται η προταξη τους.το μέλλον την Ελλάδος είναι τα παιδιά .βοηθήστε τους γονείς τους να έχουν δουλειά να τα μεγαλώσουν

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 11:40 | nikomachi

    Το επίδομα είναι ένα μέτρο θετικό. Όμως είναι ασυνέπεια από τη μια να δίνεις ένα επίδομα για να αυξήσεις τις γεννήσεις και από την άλλη να μην φροντίζεις ομάδες που διαχρονικά συνεισφερουν στην χώρα μας. Το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας το Νόμο Γαβρόγλου -τον οποίο σημειωτέον καταψήφισε η Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως- στέλνει στην ανεργία και στην φτώχεια 500 οικογένειες πολύτεκνων με 4,5,7 μέχρι και 10 παιδιά η καθεμιά. Να παρέμβει άμεσα ο Πρωθυπουργός!

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 09:04 | Μαρίνα

    Καλό το μέτρο της κυβέρνησης για την υπογεννητικότητα αλλά γιατί τιμωρεί όσους ήδη έχουν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος; Γιατί τιμωρεί τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς στέλνοντάς τους στην ανεργία εφαρμόζοντας το νόμο γαβρογλου που η ίδια η κυβέρνηση καταψήφισε;Η πολυτεκνικη ιδιότητα γιατί δεν πριμοδοτείται ;

  • 29 Δεκεμβρίου 2019, 00:10 | ΝΑΤΑΣΑ

    Πολύ καλή σκέψη το επίδομα των 2000Ε.
    Τι γίνεται όμως μετά;
    Πλέον δεν λαμβάνεται καμία μεριμνα για τους πολύτεκνους, παράδειγμα η τελευταία προκήρυξη που δημοσιεύτηκε για τους εκπαιδευτικούς.
    3 μόρια για κάθε παιδί! Είναι ανάγκη να στηριχθούν οι οικογένειες και μετά τη γέννα.
    Δώστε στήριξη στους πολύτεκνους, στις οικογένειες που αγωνίζονται.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 23:01 | ιωαννης χριστοφορος

    Μπραβο στη κυβερνηση για το επιδομα.Οσο για τη προκηρυξη για τους μονιμους διορισμούς εκπαιδευτικων πιστευω ότι η κυβερνηση της ΝΔ και η κυρια Κεραμέως θα αποκαταστήσει τους πολυτεκνους εκπαιδευτικους και θα φανουν συνεπεις στη διαχρονική υποστηριξη των πολυτεκνων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 23:32 | Παναγιώτης Κατσώνης

    Είναι υποκρισία κύριοι της κυβέρνησης. Ντροπή να λέτε ότι κάνετε πολιτική για την λύση του δημογραφικού προβλήματος με επιδόματα τύπου φιλοδωρήματος από τη μια και να τιμωρείτε τους πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με απόλυση επειδή προτίμησαν να γεννήσουν και να αναθρέψουν Έλληνες και όχι να αγοράζουν μεταπτυχιακά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 22:51 | Ειρήνη

    Σίγουρα το επίδομα αυτό είναι μια καλή αρχή. Όπως γνωρίζουμε όμως όσοι έχουμε παιδιά τα μεγάλα έξοδα ξεκινούν όταν μεγαλώσουν. Το δημογραφικό αποτελεί ένα μείζον θέμα. Παρ’ όλα αυτά στην προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση με έκπληξη διαπίστωσα πως δεν δίνεται καμία μοριοδότηση στις πολύτεκνες οικογένειες. Ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να στηρίζεται από τη γέννηση του παιδιού αλλά και κατά την ανατροφή του.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 22:05 | POST

    Αγαπητοί κύριοι βουλευτές της κυβέρνησης ΝΔ,

    Σωστό το επίδομα των 2000 Ευρώ, αλλά μόνο με ένα επίδομα γέννας ΔΕ βοηθάς στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να βοηθά το παιδί όχι μόνο στη γέννησή του αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του…με μόνιμη εργασία για τους γονείς του. Είναι παράλογο να ενισχύεις τις νέες γέννες απο τη μια και απο την άλλη να μην στηρίζεις Πολύτεκνες ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ…

    ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 4589/2019 ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ …ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ…ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 30.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.

    Η ΝΔ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 20% ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ,
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΕ ΣΤΟ 15%
    ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο%…
    ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ Ως ΜΟΝΙΜΟΣ ΟΥΤΕ Ως ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ….
    Όταν δινεις 20 μορια στο μεταπτυχιακό και τρία στο παιδι είναι σαν να λες στους νέους…καντε μεταπτυχιακά κι αφήστε την οικογένεια …κι εμεις εχουμε σπουδάσει αλλα παράλληλα κάναμε και παιδιά…με πολυ δύσκολη καθημερινότητα και αγώνα που ποτέ δε μετανιώσαμε…

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΤΑΓΜΑ! ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΟΤΙ ΉΣΑΣΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ…ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ…

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 22:42 | Βεσκουκη Σταυρούλα

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Καλό θα ήταν όμως και σε εμάς που γεννησαμε όχι ένα ούτε δύο αλλά περισσότερα παιδιά, είμαστε εκπαιδευτικοί και τα τόσα χρόνια στηρίξαμε τη δημόσια εκπαίδευση ,σαν νομάδες και όχι σαν μαναδες με ίσα δικαιώματα όπως οι μητέρες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,να μη μας πετάξετε στα σκουπίδια με το νέο νόμο για την παιδεία. Δώστε μας το δικαίωμα να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά που κουβαλούσαμε επί επτά μήνες στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς να περιμένουμε μπόνους…Δεν θέλουμε βραβείο…Δεν θέλουμε τη θέση κανενος. Θέλουμε να μας δώσετε μια ευκαιρία για αξιοπρεπή εργασία.Ειμαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσετε και εμάς τις πολύτεκνες μάνες αναπληρώτριας εκπαιδευτικούς. Σας πιστέψαμε! Ελπίζουμε ακόμα…

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 21:47 | Αλεξίου Μαρία

    Σωστή κίνηση αλλά οι πολύτεκνοι χρειάζονται κυρίως εργασία, όχι επιδόματα… Οι πολύτεκνοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μείνουν άνεργοι με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου… Καμία πρόνοια τα 3 μόρια ανά παιδί, που άλλωστε ισχύει για όλους τους γονείς… Χάνουν τη δουλειά τους οικογένειες με 4,5,6 παιδιά… Η στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί ισχυρότερο κίνητρο για το δημογραφικό πρόβλημα παρά 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ… Με εκτίμηση…

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 21:09 | Μυρων

    Δεν βοηθάς στο νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας μόνο με ένα επίδομα γέννας. Η πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια της ζωής του παιδιού, όχι μόνο στην γεννά. Τουλάχιστον μέχρι αυτό να αρχίσει να εργάζεται.
    Επισης είναι παράλογο να ενισχύεις για νέες γέννες και να μην ενισχύεις αυτούς που ήδη έχουν προσφέρει στο δημογραφικό. Ακόμα χειρότερα όταν αφαιρείς προνόμια που υπήρχαν μέχρι σήμερα με την εφαρμογή νόμου(Γιαβρόγλου, 3 μόρια ανά παιδί μόνο) στέλνοντας στην ανεργία πολύτεκνους γονείς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 21:57 | johnk

    Το μέτρο είναι θετικό, αλλά.. αν η πολιτεία θέλει έμπρακτα να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας και ειδικότερα να δείξει οτι προσπαθεί να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα που ναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, θα πρέπει να φροντίσει όπως ορίζει το αρθρο 21 του συντάγματος να μεριμνήσει για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

    Μπορεί να πάρει μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν όμως εφαρμόζει το νόμο Γαβρόγλου (4589/2019) που καταψήφισε πέρυσι, ένα νομο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ως κυβέρνηση πλέον ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ και ουσιαστικά θετει σε ανεργία 500 πολύτεκνες οικογένειες(εναντι 30.000 αναπληρωτών), δεν στηρίζει τις οικογένειες που μέσα στην οικονομική κρίση συνέχισαν και συνεχίζουν να κάνουν παιδιά.

    Όταν όλα τα υπουργεία προσλαμβάνουν ένα ποσοστό 20% πολύτεκνους και τωρα η κυβέρνηση προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς δίνοντας μόνο 3 μόρια σε κάθε παιδί, οταν κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει 280 το μέγιστο, είναι σαν να λέει σε 500 οικογένειες πολύτεκνων,ανάμεσα στους 30000 αναπληρωτες, Α Π Ο Λ Υ Ε Σ Τ Ε… και μαλιστα επι κυβερνησης ΝΔ!!!!

    ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗ…ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    Η ΝΔ πάντα πρέσβευε οτι προστατεύει την πολύτεκνη οικογένεια και πρέπει να δείξει στη πράξη οτι διαφέρει απο το ΣΥΡΙΖΑ.

    ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 21:50 | Vass

    Σωστό το μέτρο αλλα το κράτος πρέπει να στηρίζει και τις οικογένειες που εχουν ηδη γεννημένα παιδιά…ειδικα τις πολυτεκνες οικογενειες με 4 παιδια και ανω, και ειδικα τους γονείς πριμοδοτώντας τους με μορια ωστε να χουν μόνιμη εργασία.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ H KYBERNHΣH ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ…

    ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΑΡΘΡΟ 21) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ…ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ…
    3 ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙ…ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 280 ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ…
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ 500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 30.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΓΑΣΤΟΥΝ…ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗΣ…ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 20% ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ…ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΘΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ…ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ…

    ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 21:00 | ΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ

    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΙΑ. Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ΓΕ/2019 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Λογίζεται ως ορθό το επίδομα τέκνου, όμως για μια πολύτεκνη μητέρα ποια μέτρα την δικαιώνουν και την στηρίζουν για την επιλογή της να μεγαλώσει την οικογένεια της. Το ΦΕΚ της τωρινής κυβέρνησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών αδικεί παραγκωνιζοντας και αδιαφορώντας για την πολύτεκνη μάνα.
    Κύριε Υπουργέ για εσάς τα μεταπτυχιακά είναι σημαντικότερα από τα παιδιά αυτής της χώρας?
    Για εσάς τα πτυχία ξένων γλωσσών και Η/Υ είναι πολυτιμότερο από τα παιδιά?
    Μην ξεχνάτε ότι παλαιότερα η παράταξη σας στήριξε την πολύτεκνη οικογένεια με πρόταση προταξης στον πίνακα αναπληρωτών. Η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να το κάνει πράξη?

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:15 | Γιάνννης Κουρκουνάκης

    Αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την λύση του μείζονος προβλήματος του δημογραφικού. Προφανώς είναι στην σωστή κατεύθυνση και επικροτούμε τέτοιες ενέργειες.
    Όμως είναι ατελές από τη μια να προσπαθείς να στηρίξεις όσους σκέφτονται να συνεισφέρουν στην πατρίδα μας με τις γεννήσεις νέων ανθρώπων και από την άλλη να πετάς στον «Καιάδα» της ανεργίας και της φτώχειας αυτούς που διαχρονικά και σε δύσκολες –οικονομικά- εποχές στήριξαν και στηρίζουν την πατρίδα μας με πολλά παιδιά, τους πολύτεκνους.
    Η κοινωνία μας στην συντριπτική της πλειοψηφία στηρίζει και θεωρεί ως τον πλέον σημαντικό της θεσμό, την οικογένεια και δη την πολύτεκνη οικογένεια.

    Είμαστε πολύτεκνοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και έχουμε την ευλογία και τη χαρά να μεγαλώνουμε άλλος 4 παιδιά , άλλος 6 παιδιά κάποιοι μέχρι και 10!
    Η Πολιτεία διαχρονικά στήριξε τον θεσμό της οικογένειας, ιδίως δε της πολύτεκνης οικογένειας. Η στήριξη αυτή αποτυπώθηκε και στο άρθρο 21 παρ.2 του Συντάγματος και εκτός των άλλων συνίστατο και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των μελών πολύτεκνων οικογενειών.
    Στην εκπαίδευση οι πολύτεκνοι προτάσσονταν σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία. Πέρσι τέτοια εποχή, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου (4589/2019) ο οποίος επί της ουσίας αφήνει ανέργους περί τους 500 πολύτεκνους οικογενειάρχες. Ένα χρόνο μετά με κυβέρνηση πλέον Ν.Δ. ο νόμος αυτός όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά εφαρμόζεται από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας εκδίδοντας τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ/2019, αφήνοντας στον δρόμο 500 πολύτεκνους οικογενειάρχες και φτωχοποιώντας πάνω από 2.500 παιδιά!!! Σημειωτέον ότι το νόμο αυτό τον καταψήφισε η Ν.Δ ως αντιπολίτευση και φυσικά η Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως, ως βουλευτής επικρατείας!!!
    Παρακαλώ δείτε αυτό το μείζον θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όπως εντάξετε σχετική τροπολογία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:08 | ΚΑΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ένα επίδομα που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση τηςς οικογένειας. Συγχαίρω την κυβέρνηση για την σπουδαία απόφασή της να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότηττας. Δυστυχώς όμως δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα τέτοιου είδους μέτρα αν δεν συνδυάζονται με ταυτόχρονα σταθερά μέτρα φιλοοικογενειακής πολιτικής από κάθε κυβέρνηση. Προσπαθεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει το δημογραφικό με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όταν μια οικογένεια για να αισθανθεί ασφαλές περιβάλλον και να κάνει παιδιά δεν χρειάζεται επιδόματα αλλά μια μακροχρόνια πολιτική, σταθερή, χωρίς κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση να αναιρεί τα μέτρα που πάρθηκαν για την στήριξη της οικογένειας.
    Πρόσφατο παράδειγμα, 500 πολύτεκνοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα οδηγηθούν με την νέα σχολική χρονιά στην ανεργία και την φτωχοποίηση. Απο τη μια δίνει επιδόματα και απο την άλλη εφαρμόζει αντιοικογενειακές πολιτικές που είχε καταψηφίσει ως αντιπολιτευση. Πώς είναι δυνατόν βλέποντας οι νέοι οικογενειάρχες ή όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια, τέτοια αρνητική αντιμετώπιση στις οικογένειες που έκαναν πολλά παιδιά και προσφέρουν στην κοινωνία και μακροπρόθεσμα στην οικονομία και στην προστασία της πατρίδας μας, να αποφασίσουν να κάνουν παιδιά;
    Η κοινωνία στηρίζει την οικογένεια και στηρίζει όσους κάνουν την υπέρβαση και κάνουν πολλά παιδιά, η πολιτεία τί κάνει;

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:52 | KOSTAS A

    Σωστό μέτρο αλλά.. αν η πολιτεία θέλει έμπρακτα να δείξει οτι θέλει να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα, που ναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, θα πρέπει να φροντίσει όπως ορίζει το αρθρο 21 του συντάγματος να μεριμνήσει για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.Έρευνες οπως αυτή του ΕΚΚΕ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ δειχνουν οτι το 2050 ο ελληνικος πληθυσμος θα χει μειωθει κατα 2.500.000 και οι ηλικιωμένοι θα ναι 3.000.000 σε συνολο 8.000.000 Ελλήνων. Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να πάρει μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Όταν όμως εφαρμόζει το νόμο Γαβρόγλου (4589/2019) που καταψήφισε πέρυσι, ένα νομο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ως κυβέρνηση πλέον ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ και ουσιαστικά θετει σε ανεργία 500 πολύτεκνες οικογένειες, δεν στηρίζει τις οικογένειες που μέσα στην οικονομική κρίση συνέχισαν και συνεχίζουν να κάνουν παιδιά. Όταν όλα τα υπουργεία προσλαμβάνουν ένα ποσοστό 20% πολύτεκνους και τωρα η κυβέρνηση προσλαμβανει εκπαιδευτικους δινοντας μονο 3 μόρια σε κάθε παιδί, οταν καποιος μπορει να συγκεντρωσει 280 το μεγιστο, ειναι σαν να λεει σε 500 οικογενειες πολυτεκνων,αναμεσα στους 30000 αναπληρωτες, Α Π Ο Λ Υ Ε Σ Τ Ε…ειναι αυτη φιλοοικογενειακη πολιτικη; και μαλιστα επι κυβερνησης ΝΔ;

    Μια οικογένεια πολύτεκνη δεν μπορει να ζησει με 2000Ευρω.Χρειαζεται εργασία μονιμη και σταθερή…ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ λεει οτι μεριμνά για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

    Ευχαριστώ πολυ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:34 | ZISTRA

    Το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά.. αν η πολιτεία θέλει έμπρακτα να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας και ειδικότερα να δείξει οτι προσπαθεί να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα που ναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, θα πρέπει να φροντίσει όπως ορίζει το αρθρο 21 του συντάγματος να μεριμνήσει για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. Μπορεί να πάρει μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν όμως εφαρμόζει το νόμο Γαβρόγλου (4589/2019) που καταψήφισε πέρυσι, ένα νομο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ως κυβέρνηση πλέον ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ και ουσιαστικά θετει σε ανεργία 500 πολύτεκνες οικογένειες, δεν στηρίζει τις οικογένειες που μέσα στην οικονομική κρίση συνέχισαν και συνεχίζουν να κάνουν παιδιά. Όταν όλα τα υπουργεία προσλαμβάνουν ένα ποσοστό 20% πολύτεκνους και τωρα η κυβέρνηση προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς δίνοντας μόνο 3 μόρια σε κάθε παιδί, όταν κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει 280 το μέγιστο, είναι σαν να λέει σε 500 οικογένειες πολύτεκνων,ανάμεσα στους 30000 αναπληρωτές, Α Π Ο Λ Υ Ε Σ Τ Ε…είναι αυτή φιλοοικογενειακη πολιτικη; και μάλιστα επι κυβέρνησης ΝΔ;

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 2000 ΕΥΡΩ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗ…ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑς ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:55 | ΑΝΝΑ

    Η πολιτεία οφείλει, εκτος απο το συγκεκριμένο επίδομα τέκνων το οποίο ομολογουμένως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, να στηρίζει έμπρακτα και την πολυτεκνη οικογένεια ως οριζει το Σύνταγμα.Ερευνες των τελευταίων χρόνων κρούουν το κώδωνα του κινδύνου καθως το δημογραφικό ζητημα της χώρας ελλοχεύει αναρίθμητα προβλήματα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της χωρας!!Απο περυσι με τον νομο του κ.Γαβρογλου πραγματοποιειται μια κατάφωρη αδικια , την οποια συνεχίζει και η νυν κυβέρνηση, στερωντας απο τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς το δικαιωμα στην εργασια και την δυνατοτητα αξιοπρεπους διαβιωσης! Το Υπουργείο Παιδείας μοριοδοτει απλα τους πολυτεκνους εκπαιδευτικους με τρια μορια ανα τεκνο και αγνοει την ειδικη μεριμνα που οριζει το ιδιο το Σύνταγμα προ αυτους!
    Κυριε Υπουργε,το επιδομα τεκνων που σχεδιαζεται ειναι μια ορθη προταση ομως δεν δυναται να αποτελεσει το θεμελιο λιθο ασφαλειας και προνοιας της οικογένειας.Καλο θα ηταν αυτη η φιλοοικογενειακη πολιτικη να εφαρμοζεται σε ολα τα υπουργεία και σε προκηρυξεις του υπουργείου Παιδείας ως οφειλει, αν δεν επιθυμει να χαρακτηριστει ως κρατος κοινωνικης αναλγησιας και αδιαφοριας..

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:34 | ΑΝΝΑ

    Η πολιτεία οφείλει, εκτός από το συγκεκριμένο επίδομα τέκνων το οποίο ομολογουμένως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, να στηρίζει έμπρακτα και την πολύτεκνη οικογένεια ως ορίζει το Σύνταγμα.Ερευνες των τελευταίων χρόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθως το δημογραφικό ζήτημα της χώρας ελλοχεύει αναρίθμητα προβλήματα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της χωρας!! Απο πέρυσι με τον νόμο του κ.Γαβρογλου πραγματοποιείται μια καταφωρη αδικία , την οποία συνεχίζει και η νυν κυβέρνηση, στερώντας από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα στην εργασία και την δυνατότητα αξιοπρεπους διαβίωσης!Το Υπουργείο Παιδείας μοριοδοτει απλά τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς με τρία μόρια ανα τεκνο και αγνοεί την ειδική μέριμνα που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα προς αυτους!!
    Κύριε Υπουργέ, το επίδομα τέκνων που σχεδιάζεται είναι μια ορθη πρόταση όμως δεν δύναται να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ασφάλειας και πρόνοιας της οικογένειας! Καλο θα ήταν αυτη η φιλοοικογενειακη πολιτική να εφαρμόζεται σε ολα τα υπουργεία και σε προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας ως οφείλει, αν δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί ως κράτος κοινωνικής αναλγησιας και αδιαφοριας..

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:59 | Dimitra

    Καλό το επίδομα γέννας, αλλά η στήριξη της πολιτείας θα πρέπει να συνεχίζεται στα γεννημένα παιδιά!
    Ειδικά οι γονείς που έχουν πάνω από 4 τέκνα ανήλικα έχει υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες τους και ειδικά τους γονείς με δουλειά. Στις περισσότερες προκηρύξεις πριμοδοτούνται μόνο όσοι διεκδικούν θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, λες και οι κατέχοντες πτυχία δεν έχουν γεννήσει πολλά παιδιά. Αυτές τις γιορτινές μέρες απεστάλη στο Εθνικό τυπογραφείο η προκήρυξη για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας οι πολύτεκνοι μορφωμένοι γονείς εκπαιδευτικοί θα σταλούν στην ανεργία, διότι τα 3 μόρια που θα δοθούν από το πρώτο παιδί σε κάποιον που έχει 4 παιδιά θα δώσει 12 μόρια ενώ σε κάποιον που έχει 2 παιδιά 6 μόρια, διαφορά Πολύτεκνου με 4 τέκνα και δίτεκνου μόλις 6 μόρια. Καμία ειδική μεταχείριση όπως ορίζει το Σύνταγμα υπέρ των πολυτέκνων. Μια μητέρα για να γεννήσει π.χ. 5 παιδιά θα χρειαστεί ένα χρόνο για την κυοφορία ανά παιδί και ένα χρόνο για την ανατροφή. 10 χρόνια εκτός εργασίας, χωρίς αμοιβή, γεννά και ανατρέφει παιδιά. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί με τα μεταπτυχιακά 20 μόρια, διπλάσια από τα μόρια 4 παιδιών! Επίσης έλλειψη χρόνου και χρημάτων δεν ευνοούν στην απόκτηση μεταπτυχιακού. Με πιο τρόπο θα συναγωνιστεί τα μεταπτυχιακά, « Τα παιδιά, δε συγκρίνονται με τα μεταπτυχιακά!» Η σημερινή κυβέρνηση είχε καταψηφίσει το νόμο Γαβρόγλου που ήταν κατά του θεσμού της πολύτεκνης οικογένειας. Τώρα η υπουργός παιδείας θα είναι η πρώτη που θα τον εφαρμόσει;;; Η σημερινή κυβέρνηση είχε δηλώσει φιλοπολύτεκνη στάση, περιμένουμε να τη δούμε άμεσα! Πρόκειται για λάθος ή δεν τηρείτε όσα υποσχεθήκατε, απλά πετάτε λίγα ψίχουλα για τέρψη των ματιών! Η στάση σας θα δώσει την απάντηση. Ελπίζουμε να είναι αληθινά φιλοπολύτεκνη η στάση σας και όχι απεμπόληση των πολυτέκνων γονέων εκπαιδευτικών από την εκπαιδευτική εργασία στην οποία κατέχουν πτυχία. Γονείς με πολλά παιδιά αμέσως σου δίνουν και 10 χρόνια εκπαιδευτική εμπειρία ( όχι στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα), έχεις καθημερινά να παιδαγωγήσεις, να εκπαιδεύσεις, να διαχειριστείς μια μικρή τάξη στο σπίτι σου 24 ώρες την ημέρα, 365μερες το χρόνο, αυτό αν αξίζει μια γενναία πριμοδότηση!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 20:15 | Ζηνοβία Σ

    Πολύ θετική κίνηση όμως… αν η πολιτεία θέλει έμπρακτα να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας και ειδικότερα να δείξει οτι προσπαθεί να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα θα πρέπει να φροντίσει όπως ορίζει το αρθρο 21 του συντάγματος να μεριμνήσει για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. Όταν όμως εφαρμόζει το νόμο Γαβρόγλου που καταψήφισε πέρυσι, ένα νομο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ως κυβέρνηση πλέον ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ και ουσιαστικά θετει σε ανεργία 500 πολύτεκνες οικογένειες, δεν στηρίζει τις οικογένειες που μέσα στην οικονομική κρίση συνέχισαν και συνεχίζουν να κάνουν παιδιά. Όταν όλα τα υπουργεία προσλαμβάνουν ένα ποσοστό 20% πολύτεκνους και τωρα η κυβέρνηση προσλαμβανει εκπαιδευτικους δινοντας μονο 3 μόρια σε κάθε παιδί, οταν καποιος μπορει να συγκεντρωσει 280 το μεγιστο, ειναι σαν να λεει σε 500 οικογενειες πολυτεκνων,αναμεσα στους 30000 αναπληρωτες, Α Π Ο Λ Υ Ε Σ Τ Ε…ειναι αυτη φιλοοικογενειακη πολιτικη; και μαλιστα επι κυβερνησης ΝΔ;

    ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 2000 ΕΥΡΩ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗ…ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑς ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 19:13 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Το συγκεκριμένο επίδομα είναι μόνον μια σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων που μια οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει. Καλό θα ήταν να υφίσταται διαρκής και πραγματική μέριμνα και για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς!!!!
    Από πέρυσι με τον νόμο του κ. Γαβρογλου τον οποίο συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση, πραγματοποιείται μια ατέρμονη αδικία εις βάρος των πολυτέκνων εκπαιδευτικών καθώς μοριοδοτουνται απλά με τρία μόρια ανά τέκνο όταν ο συνολικός αριθμός μορίων του εκάστοτε εκπαιδευτικού μπορεί να ανέλθει τα 260!!
    κ. Υπουργέ, πόση ακόμη αδικία, πόση ακόμη αδιαφορία, πόσος ακόμη εμπαιγμός έναντι των πολυτέκνων και δη των εκπαιδευτικών?!!!!
    Ποιος σας είπε πως είμαστε οκνηροι και αναξιοπρεπείς που ζητάμε μόνο ελεημοσύνη μέσω επιδομάτων??!!!
    Η σοβαρότερη αρωγή για μια οικογένεια είναι η δυνατότητα να εργαστούμε και όχι ένα εφάπαξ επίδομα, που θα καλύψει μόνον προσκαιρες αναγκες. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ποσοστωσης 20% ειδάλλως προταξης των πολυτέκνων στους πίνακες του Ασεπ.
    Σας ευχαριστώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 18:19 | Βασίλης

    καλό το επίδομα τέκνων αλλά η πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της και σε όσους ήδη έχουν συνεισφέρει στην επίλυση του δημογραφικού. Το υπουργείο παιδείας με εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που πέρυσι η ΝΔ καταψήφισε βγάζει στο δρόμο περίπου 500 πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το 20% των θέσεων σε έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα. Η φιλοποικογενειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Μόνο έτσι θα αισθανθεί ασφάλεια ένα νέο ζευγάρι και θα αποφασίσει να γεννήσει. Θα πρέπει το κράτος να δείξει με συνέπεια την προστασία του στην οικογένεια και όχι αποσπασματικά δίνοντας κάποια επιδόματα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 18:54 | Μιχάλης Ταβλαλης

    Καλό το επίδομα τέκνων, αλλά η πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της και σε όσους ήδη έχουν συνεισφέρει στην επίλυση του δημογραφικού. Δυστυχώς, συμβαίνει κάτι το οποίο θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε πολλές οικογένειες πολύτεκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το υπουργείο παιδείας με εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που πέρυσι η ΝΔ καταψήφισε, βγάζει στο δρόμο περίπου 500 πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το 20% των θέσεων σε όσους έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα. Η φιλοοικογενειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Μόνο έτσι θα αισθανθεί ασφάλεια ένα νέο ζευγάρι και θα αποφασίσει να γεννήσει. Θα πρέπει το κράτος να δείξει με συνέπεια την προστασία του στην οικογένεια και όχι τμηματικά, δίνοντας μόνο κάποια επιδόματα.

    Αν θέλετε να χτίσετε πραγματικά προφίλ υπέρ της οικογένειας αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία και λύστε το θέμα πριν πάρει μεγαλύτερες επικοινωνιακές διαστάσεις που θα φθείρουν το φιλοοικογενοιακό προφίλ της κυβέρνησης. Το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας ήδη βρίσκεται στο Εθνικό τυπογραφείο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 17:01 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΜΗΛΙΟΥΔΗ

    Γιατί η Ν.Δ., που πάντοτε είχε για σημαία της την οικογένεια, τώρα που είναι στην κυβέρνηση οδηγεί στην ανεργία περίπου 500 πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς; Πριν από τις εκλογές τους υποσχέθηκε ειδική μέριμνα για τους διορισμούς και τώρα εφαρμόζει το νόμο Γαβρογλου που η ίδια καταψήφισε. Καλό το επίδομα γέννησης αλλά η εργασία δίνει ψωμί στα παιδιά που γεννιούνται και γεμίζουν τα σχολεία μας. ΠΡΟΤΑΣΗ:ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΌ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 16:48 | Ιωάννης Βλάχος

    Καλό το επίδομα τέκνων, αλλά η πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της και σε όσους ήδη έχουν συνεισφέρει στην επίλυση του δημογραφικού. Δυστυχώς, συμβαίνει κάτι το οποίο θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε πολλές οικογένειες πολύτεκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το υπουργείο παιδείας με εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που πέρυσι η ΝΔ καταψήφισε, βγάζει στο δρόμο περίπου 500 πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το 20% των θέσεων σε όσους έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα. Η φιλοοικογενειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Μόνο έτσι θα αισθανθεί ασφάλεια ένα νέο ζευγάρι και θα αποφασίσει να γεννήσει. Θα πρέπει το κράτος να δείξει με συνέπεια την προστασία του στην οικογένεια και όχι τμηματικά, δίνοντας μόνο κάποια επιδόματα.

    Αν θέλετε να χτίσετε πραγματικά προφίλ υπέρ της οικογένειας αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία και λύστε το θέμα πριν πάρει μεγαλύτερες επικοινωνιακές διαστάσεις που θα φθείρουν το φιλοοικογενοιακό προφίλ της κυβέρνησης. Το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς η προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας ήδη βρίσκεται στο Εθνικό τυπογραφείο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 15:53 | Γιανναδάκης Κωνσταντίνος

    Για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Δηλαδή η μητέρα είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα να παίρνει 18 μήνες άδεια, η οποία θα πληρώνεται από το κράτος, ώστε να μένει με το μωρό της μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του. Μετά να υπάρχουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με θέσεις για όλα τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών και μετά το ήδη υφιστάμενο προνήπιο και νηπιαγωγείο. Έτσι θα κάνουν οι Ελληνίδες παιδιά, με το διχίλιαρο στη γέννα και τέλος δεν θέλω να πω ποιες θα τρέξουν να κάνουν παιδιά γιατί θα παρεξηγηθώ για ρατσιστής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 14:38 | Χρύσα

    Καλό ειναι το επίδομα γέννησης παιδιού αλλά η πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της και σε όσους ήδη έχουν συνεισφέρει στην επίλυση του δημογραφικού.το υπουργείο παιδείας με εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που πέρυσι η ΝΔ καταψήφισε βγάζει στο δρόμο περίπου 500 πολύτεκνους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το 20% των θέσεων σε έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα. Η φιλοποικογενειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Μόνο έτσι θα αισθανθεί ασφάλεια ένα νέο ζευγάρι και θα αποφασίσει να γεννήσει.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 14:17 | Δημοσθένης

    Το επίδομα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως αν είμαστε σοβαρό κράτος , δεν γίνεται από την μια να δίνεις 2.000 Ευρώ για κάθε γέννα και από την αλλη ανθρώπους με πολλά παιδιά (4,5,6,7,10 παιδιά) να τους πετάς εκτός δουλειάς όπως συμβαίνει με το Υπ. Παιδείας που αφήνει ανέργους 500 πολύτεκνους οικογενειάρχες, εφαρμόζοντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ!!! Το δημογραφικό πρόβλημα θέλει συνολική και σοβαρή λύση και όχι αποσπασματικά μέτρα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 13:09 | Παναγιώτης Μητσόπουλος

    Το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας μας. Αν όμως δεν συνδυαστεί και με άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία μπορούν να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, τότε δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η μοριοδότηση των παιδιών των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με το νόμο 4589/2019 κεφ. Ε, αρθρο 53κ.ε. είναι ασήμαντη και δεν προβλέπεται κάποια ειδική πρόνοια σύμφωνα με το Σύνταγμα για τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς. Το γεγονός αυτό θα στείλει στην ανεργία 500 περίπου πολυτέκνους αναπληρωτές, καθώς καταργούνται οι ειδικές ρυθμίσεις για πολυτέκνους που υπήρχαν στον πίνακα αναπληρωτών.
    Είναι απαραίτητη λοιπόν η προσθήκη μιας τροπολογίας στο παρόν νομοσχέδιο που θα δίνει ποσόστωση 20% όπως και σε διορισμούς άλλων υπουργείων, η οποία θα δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό κοινωνικό θέμα.
    Συγχρόνως είναι απαραίτητο να ληφθούν κι άλλα μέτρα για το δημογραφικό λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις της ΔιαΝΕΟσις μετά από έρευνα του ΕΚΚΕ, https://www.dianeosis.org/research/demography/.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 12:46 | Θοδωρής

    Το επίδομα που θα δοθεί είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας.Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τη στήριξή της και στις ήδη πολύτεκνες οικογένειες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο κραυγαλέα διαφοροποίηση ανάμεσα σε υπουργεία της ίδιας κυβέρνησης και αναφέρομαι στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Αφού σημειώσω ότι η κα Κεραμέως εφαρμόζει ένα νόμο τον οποίο το κόμμα της ως αντιπολίτευση καταψήφισε θα αφήσει άνεργες πάνω από 500 πολύτεκνες οικογένειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών.Το υπουργείο παιδείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνει ποσοστό 20% επί του συνολικού αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών και διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών, πρόμοια η οποία είναι και Συνταγματικά επιβεβλημένη. Η φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και επιλεκτική καθώς τέτοιου είδους παραφωνίες έρχονται σε σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα της Ελληνικής κοινωνίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2019, 12:28 | Ιωαννης

    Είναι εφικτό να εξεταστεί η δυνατότητα αναδρομικής ισχύος από την ημερομηνία των εκλογών.. Πιθανότατα να το σηκώνει ο Π/Υ και στέκει και ηθικά..