Άρθρο 83

Στο π.δ. 8/2019 προστίθεται άρθρο 29Η ως εξής:
«Άρθρο 29Η
Β’ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών

1. Η Β’ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών επιμελείται των θεμάτων ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (Α) του κλάδου πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.Μ.Μ.Ε.) με τους Τομείς του: α. Τομέα Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, β. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, γ. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης, (Β) του κλάδου πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) με τους Τομείς του: α. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Τ.Ε., β. Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ Δ.Ε.Η.), γ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Σ.Ε., δ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ε.Ρ.Τ. και Τουρισμού, ε. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης, στ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τραπέζης, (Γ) του τέως Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.) και (Δ) του τέως Ταμείου Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.)
2. Η Β’ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών διαρθρώνεται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Ασφάλισης Εσόδων
β) Α΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ
γ) Β΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ
δ) Γ΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ
ε) Δ΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ
3. Οι αρμοδιότητες της Β’ Διεύθυνσης Εφάπαξ Παροχών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:
α) Τμήμα Ασφάλισης Εσόδων
αα) Η μέριμνα για την υπαγωγή στην ασφάλιση κάθε ασφαλιζομένου σύμφωνα με το νόμο.
αβ) Η μέριμνα για την είσπραξη των εσόδων της Διεύθυνσης. Η λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου για την είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών και λοιπών συναφών απαιτήσεων. Η διαβίβαση στο Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικού και Πληρωμών όλων των απαιτούμενων στοιχείων για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ.
αγ) Ο υπολογισμός και η επιβολή πρόσθετων τελών λόγω καθυστέρησης καταβολής των εισφορών.
αδ) Η τήρηση, ο έλεγχος και η εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων και εργοδοτών.
αε) Η ενημέρωση των ατομικών μερίδων των ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εισφορές.
αστ) Η σύνταξη στατιστικών πινάκων και μελετών σχετικά με τον αριθμό των ασφαλισμένων.
αζ) Ο έλεγχος των εργοδοτών για την εξακρίβωση της έγκαιρης και πλήρους καταβολής των εισφορών εκ μέρους τους.
β) Α΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ (ασφαλισμένων των Τομέων α. Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Τ.Ε β. Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Σ.Ε., γ. Πρόνοιας Προσωπικού Ε.Ρ.Τ. και Τουρισμού, του κλάδου πρόνοιας του τέως Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.))
βα) Η έκδοση αποφάσεων απονομής παροχών εφάπαξ βοηθήματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
ββ) Η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου και των ατομικών φακέλων των βοηθηματούχων.
βγ) Ο χειρισμός όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και εξαγοράς στρατιωτικής θητείας.
βδ) Η επιμέλεια για την διαβίβαση των ανωτέρω αποφάσεων στο Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Δαπανών της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης αυτοτελών κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ
γ) Β’ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ (ασφαλισμένων του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ Δ.Ε.Η.) και των Τομέων: α. Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης, β. Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τραπέζης του κλάδου πρόνοιας του τέως Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.))
γα) Η έκδοση αποφάσεων απονομής παροχών εφάπαξ βοηθήματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
γβ) Η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου και των ατομικών φακέλων των βοηθηματούχων.
γγ) Ο χειρισμός όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και εξαγοράς στρατιωτικής θητείας.
γδ) Η επιμέλεια για την διαβίβαση των ανωτέρω αποφάσεων στο Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Δαπανών της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης αυτοτελών κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ
δ) Γ’ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ (ασφαλισμένων των Τομέων: α. Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, β. Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, γ. Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του κλάδου πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.Μ.Μ.Ε.))
δα) Η έκδοση αποφάσεων απονομής παροχών εφάπαξ βοηθήματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
δβ) Η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου και των ατομικών φακέλων των βοηθηματούχων.
δγ) Ο χειρισμός όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και εξαγοράς στρατιωτικής θητείας.
δδ) Η επιμέλεια για την διαβίβαση των ανωτέρω αποφάσεων στο Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Δαπανών της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης αυτοτελών κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ
ε) Δ΄ Τμήμα Απονομής Εφάπαξ (ασφαλισμένων α. του τέως Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.) και β. του τέως Ταμείου Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.))
εα) Η έκδοση αποφάσεων απονομής παροχών εφάπαξ βοηθήματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
εβ) Η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου και των ατομικών φακέλων των βοηθηματούχων.
εγ) Ο χειρισμός όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και εξαγοράς στρατιωτικής θητείας.
εδ) Η επιμέλεια για την διαβίβαση των ανωτέρω αποφάσεων στο Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Δαπανών της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης αυτοτελών κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ.»