- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 69

Στο π.δ. 8/2019 προστίθεται άρθρο 21Β ως εξής:
«Άρθρο 21Β
Διεύθυνση Νομοθεσίας ΕΕ και Διεθνών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ)
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Νομοθεσίας ΕΕ και ΔΣΚΑ είναι:
α. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός της εθνικής νομοθεσίας με τους Κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις Διακρατικές Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ).
β. Ο σχεδιασμός δράσεων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σχετικά με ζητήματα της διακρατικής κοινωνικής ασφάλισης.
γ. Η διασφάλιση της επικοινωνίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. με την ΕΕ, με τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει ΔΣΚΑ και με Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
δ. Η διάχυση των αρχών, των πολιτικών και των κανονιστικών κειμένων των Διεθνών Οργανισμών, της ΕΕ και των ΔΣΚΑ σε εθνικό επίπεδο καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση και προώθηση των θέσεων του Φορέα στους ως άνω Οργανισμούς.
2. Η Διεύθυνση Νομοθεσίας ΕΕ και ΔΣΚΑ συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Ασφάλισης, Συντάξεων και Παροχών Ασθένειας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
β. Τμήμα Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ)
γ. Τμήμα Ηλεκτρονικών Ανταλλαγών και Ασφαλιστικού Ιστορικού
δ. Τμήμα Αναλογιστικού Ισοδύναμου και Διεθνών Οργανισμών
3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Νομοθεσίας ΕΕ και ΔΣΚΑ κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων ως εξής:
α. Τμήμα Ασφάλισης, Συντάξεων και Παροχών Ασθένειας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
αα. Ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις συντάξεις και τις παροχές ασθένειας σε χρήμα.
αβ. Η παρακολούθηση της νομοθεσίας και της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ και η διατύπωση των θέσεων της Διοίκησης του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε θέματα ερμηνείας, εφαρμογής ή τροποποίησης της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις συντάξεις και τις παροχές ασθένειας σε χρήμα.
αγ. Η διατύπωση απόψεων και προτάσεων προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές επί των Κανονισμών και των Οδηγιών της ΕΕ για θέματα εφαρμοστέας νομοθεσίας, συντάξεων, παροχών ασθένειας σε χρήμα, καθώς και για θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Διοικητικής Επιτροπής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Διακινούμενων Εργαζομένων (ΔΕΚΑΔΕ).
αδ. Η μελέτη και η διατύπωση των θέσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. στο πλαίσιο προσφυγών, προδικαστικών αποφάσεων ή άλλων υποθέσεων ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για θέματα εφαρμοστέας νομοθεσίας, συντάξεων και παροχών ασθένειας σε χρήμα.
αε. Η εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ e-Ε.Φ.Κ.Α. και ασφαλιστικών φορέων της ΕΕ με σκοπό την ενημέρωση των ασφαλισμένων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων των φορέων για την επίλυση ζητημάτων συντονισμού των διαφορετικών νομοθεσιών στον τομέα των συντάξεων.
αστ. Ο συντονισμός των υποθέσεων σχετικών με την αναγκαστική είσπραξη μεταξύ Ελλάδας και των κρατών ΕΕ, Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και Ελβετίας.
αζ. Η κοινοποίηση των σχετικών διατάξεων και η έκδοση εγκυκλίων και ερμηνευτικών οδηγιών εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α..
αη. Η τυποποίηση των Απογραφικών Δελτίων Συνταξιοδότησης (ΑΔΣ) και των Απογραφικών Δελτίων Παροχών (ΑΔΠ) καθώς και η παροχή οδηγιών για την ορθή συμπλήρωσή τους στις Τοπικές Υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α., σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α..
αθ. Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος.
β. Τμήμα Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ)
βα. Ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων των Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες αναφορικά με την εφαρμοστέα νομοθεσία, τις συντάξεις καθώς και τις λοιπές παροχές σε χρήμα.
ββ. Η εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ e-Ε.Φ.Κ.Α. και κρατών με τα οποία έχουν συναφθεί ΔΣΚΑ.
βγ. Η σύνταξη εισηγητικών εκθέσεων προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και η προετοιμασία των θεμάτων των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη ή την τροποποίηση των ΔΣΚΑ, στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
βδ. Η τυποποίηση των Απογραφικών Δελτίων Συνταξιοδότησης (ΑΔΣ) και των Απογραφικών Δελτίων Παροχών (ΑΔΠ) και η παροχή οδηγιών για την ορθή συμπλήρωσή τους στις Τοπικές Υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α., σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α..
βε. Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος.
γ. Τμήμα Ηλεκτρονικών Ανταλλαγών και Ασφαλιστικού Ιστορικού
γα. Η μέριμνα για την ηλεκτρονική ανταλλαγή και την εν γένει διαχείριση πληροφοριών που αφορούν σε όλους τους κλάδους Κοινωνικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. (Electronic Exchange of Social Security Information, EESSI), μεταξύ ασφαλιστικών φορέων των κρατών-μελών της ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας.
γβ. Η μέριμνα για την ηλεκτρονική ανταλλαγή και την εν γένει διαχείριση πληροφοριών όλων των κλάδων κοινωνικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. που αφορούν σε Διεθνείς Οργανισμούς και χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει ΔΣΚΑ.
γγ. Ο χειρισμός των θεμάτων σχετικών με το ασφαλιστικό ιστορικό των διακινούμενων ασφαλισμένων εντός της ΕΕ, ΕΟΧ, Ελβετίας και χωρών ΔΣΚΑ και τα δικαιώματα αυτών για αναγνώριση περιόδων ασφάλισης.
γδ. Η διατύπωση απόψεων και προτάσεων για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματος στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΕ.
γε. Η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την ανάπτυξη και την βελτίωση των εφαρμογών σχετικά με την ηλεκτρονική διακίνηση πληροφοριών σε συνεργασία με την συναρμόδια Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής.
γστ. Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος.
δ. Τμήμα Αναλογιστικού Ισοδύναμου και Διεθνών Οργανισμών
δα. Ο χειρισμός των θεμάτων σχετικών με το ιδιαίτερο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων των Υπηρεσιών και Οργάνων της ΕΕ καθώς και των υπαλλήλων των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών και τη μεταφορά αναλογιστικού ισοδύναμου.
δβ. Η παροχή στοιχείων σε Διεθνείς Οργανισμούς, ξένους ασφαλιστικούς φορείς και διπλωματικές αντιπροσωπείες σχετικά με το εθνικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
δγ. Η μέριμνα για θέματα που σχετίζονται με τη Διεθνή Ένωση Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA) και άλλα συναφή Διεθνή Όργανα.
δδ. Η εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ e-Ε.Φ.Κ.Α. και ασφαλιστικών φορέων της ΕΕ και Διεθνείς Οργανισμούς καθώς και η διοργάνωση και επιμέλεια των επισκέψεων κλιμακίων Διεθνών Οργανισμών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης.
δε. Η επιμέλεια για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των διακινούμενων εργαζομένων καθώς και προγραμμάτων συνεργασίας και συνομιλιών με φορείς, Πρεσβείες κ.λπ.
δστ. Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την ορθή διεκπεραίωση των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος.»