Άρθρο 47 Συμπληρωματική χρηματοδότηση κοινωνικού προϋπολογισμού

Το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Η δαπάνη των πολιτικών αυτών χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για το έτος 2020 η δαπάνη της παραγράφου 1 καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσόν που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των αναφερόμενων στην παρ. 1 πολιτικών.».

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:57 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗ

    Η 1891/2019 ΣΤΕ σε ολομέλεια, δεν ένιψε τας χείρας της και το είπε ξεκάθαρα, παρά την φραστική ευρύτητα που χρησιμοποιήθηκε.
    Δεν είναι συνταγματικά ανεκτό το αποτέλεσμα του κλάσματος εισφορές προς παροχές, να είναι μικρότερο του 50, όταν στην κλίμακα με τις περιοχές ετών, έχει κάθε φορά εξαντληθεί το ανώταιο όριο.
    Και το όριο, για τους συνταξιούχους παλαιούς στρατιωτικούς, την φορά εκείνη ήταν τα 35 χρόνια.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:57 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Πρέπει να γίνει αποκατάσταση των συνταξιούχων που τους κόπηκε το ΕΚΑΣ γιατί με 400 ευρώ είναι βιοποριστικό το θέμα!Ο μηχανισμός στήριξης που φέρεται επειδή θα καλύψει και άλλα πράγματα είναι αβέβαιο τι ποσό θα δώσει τα Χριστούγεννα,και εκτός αυτού με μια παροχή μια φορά το χρόνο δεν μπορεί κάποιος με 400 ευρώ να ζήσει.η γνώμη μου είναι ότι μέχρι 420 ευρώ θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΚΕΑ και να περνούν τα 200 ευρώ το μηνα.παρακαλω δείτε το και κάντε κάτι άμεσα…εξάλλου πολλά στελέχη σας διατυμπανίζουν πριν την ανάληψη της εξουσίας ότι ήταν άδικη πετά ως πέρα αυτή η περικοπή και ότι μόλις βγαίνατε θα το ρυθμιζατε.ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 11:40 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΣ

    Αναντίρρητα ναι, όταν πρόκειται ο πόρος να στραφεί προς εισοδηματικά ανήμπορες ομάδες, που η δημοσιονομική περίσταση δεν μπορεί να βοηθήσει.
    Όμως ο υψηλά αμειβόμενος εργαζόμενος, ο ωφελούμενος από την 1891/2019 ΣΤΕ, που θέλει και τελικά πέτυχε να διατηρεί υψηλό και το επίπεδο του συνταξιοδοτικού του βίου, αντιδιαστέλλεται με την εικόνα του χαμηλοσυνταξιούχου του φορτωμένου κιόλας και με προσωπική διαφορά, ο οποίος από το 2023 θα βλέπει το ταπεινό επίπεδο ζωής του να γίνεται ακόμα ταπεινότερο, επειδή των αυξήσεων δεν θα μετέχει ο ίδιος, αλλά η προσωπική του διαφορά.Αυτός λοιπόν ο δεύτερος για ποιό λόγο να είναι ικανοποιημένος με την κατάργηση του άρθρου 120 του ν 4611/2019, που έδινε αυτό που κάπως έμοιαζε με 13-0 μισθό και που ωστόσο δεν θα εδίδετο άπαξ αλλά κατ’ έτος.
    Για την ασφάλεια του δικαίου θα πρέπει η πολιτεία να συμμορφώνεται στις αποφάσεις των δικαστηρίων, πλην όμως να μην παραγνωρίζει ότι η αρχή της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δεν σημαίνει την τέλεια δυνατή αναλογία εισφορών/παροχών. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αριθμητικά πολύ περισσότεροι και δεν είναι σίγουρο ότι η μη ύπαρξη τους σε ένα σύστημα, θα επέτρεπε στο άνω όριο του να πετυχαίνει υψηλές αποδόσεις.
    Και πάντα να υπάρχει μέσα μας η ευαγγελική παραβολή του ανθρώπου που ενεδιδύσκετο πορφύραν και βύσσον ευφραινόμενος καθ΄ημέρα λαμπρώς, και του άλλου ανθρώπου του επιθυμούντος χορτασθήναι από των ψιχίων των πιπτόντων απο της τραπέζης του πλουσίου.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 19:15 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Η αδικία σε βάρος τους με την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 16:46 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε και ΈΔΩΣΕ έστω αυτό που εσείς ονομάζατε επίδομα. ΕΔΩΣΕ όμως στη συντριπτική πλειοψηφία ένα ποσό.
    Εσείς λέγατε ότι εμείς ΘΑ δώσουμε την πραγματική 13η σύνταξη!Αντί αυτής με το παρόν άρθρο καταργείτε αυτό που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
    κ.Υπουργέ κάντε νόμο και δώστε σε όλους τους συνταξιούχους την πραγματική 13η σύνταξη!
    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ.!!!!!!!!!!!!

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 01:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ρ.

    Αυτό το άρθρο καταργεί την λεγόμενη 13η σύνταξη, που νομοθέτησε (έστω προεκλογικά) η προηγούμενη κυβέρνηση.Εσείς έρχεστε την καταργείτε και με γενικό-αόριστο τρόπο,δεν λέτε τι θα δώσετε στους συνταξιούχους σαν βοήθημα.Αντί να αυξήσετε το εισόδημα τους ουσιαστικά το μειώνετε.Αυτό λέγεται ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Αλλα έχετε υποσχεθεί και κρίνοντας από την μείωση του αφορολόγητου, που είδαμε στην πληρωμή στων συντάξεων πριν λίγες μέρες,δεν βλέπω φως στο τούνελ!! Ολο κόβετε, κόβετε, κόβετε ….. Αποσύρετε το παρόν άρθρο κ.Υπουργέ, μόνο κακό θα κάνετε σε μας και σε σας. Ευχαριστώ!!

  • 25 Ιανουαρίου 2020, 00:05 | nikos

    Aποκαταστηστε την μεγαλυτερη αδικια της περικοπης του ΕΚΑΣ.
    Η πιο βιαια φτωχωποιηση αδυναμων συμπολιτων μας που εχει συντελεστει ποτε.
    Σε ορισμενες περπτωσεις η περικοπη του ΕΚΑΣ εφερε την απωλεια του 40 τοις εκατο του εισοδηματος τψν χαμηλοσυνταξιουχων,