Άρθρο 27

Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 20
Απασχόληση συνταξιούχων
α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων , επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.
β. Στο ανωτέρω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα των διατάξεων της παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981 όπως ισχύει, και το επίδομα ανικανότητας των διατάξεων του άρθρου 54 του π.δ/τος 169/2007 .
2. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εφαρμόζονται οι διατάξεις των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων.
3. α. Για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται για τον μισθωτό συνταξιούχο και τον αυτοτελώς απασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία ή υπαγόμενο στη ασφάλιση του ΟΓΑ, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4.α., οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 38 ή άρθρου 39 ή 40 αντιστοίχως.
β. Οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40.
4. Εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων:
α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι –πτηνοτρόφοι και αλιείς.
β. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν.4488/2017(Α΄176).
γ. Οι συνταξιούχοι με βάση τον ν.612/77 ,όπως ισχύουν
δ. Οι συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.δ. 169/2007 (Α` 210) ,όπως ισχύουν.
ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ 169/2007.
στ. τα πρόσωπα που αναφέρονται στη παράγραφο 3 του άρθρο 4 του ν.4387/2016
5. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει μισθωτή εργασία ή αυταπασχολείται δύναται να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του. Για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης του συνταξιούχου δύναται κατόπιν αιτήσεώς του να χορηγείται για την κύρια σύνταξη ποσό, που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές του άρθρου 8 και 28 και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96.
6. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού αξιοποιείται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλέπονταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης
7. Οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος δέκα (10) μηνιαίων συντάξεων.
Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από τη κύρια σύνταξη και για την επικουρική σύμφωνα με το άρθρο 46 του παρόντος νόμου. Άλλως εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) (ν.δ/γμα 356/1979 Α90).
8. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.».

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 16:43 | βασιλης

    4. Εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων:
    α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι –πτηνοτρόφοι και αλιείς.
    να διαγραφει «του ΟΓΑ» για να περιλαμβανονται ολοι οι συνταξιουχοι.

    επισης να συμπεριληφθουν στις εξαιρεσεις οι τριτεκνοι και πολυτεκνοι.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 16:47 | Ηλίας Ρήγας

    ΑΡΘΡΟ 27 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

    Με την ευκαιρία της εν ισχύ δημόσιας διαβούλευσης παρόντος σχέδιου του νέου Ασφαλιστικού Νόμου και λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη δήλωσή σας σε ΜΜΕ (τηλεοπτική εκπομπή Π. Τσίμα) ότι επιβεβαιώνετε την ιδιαίτερη συμπάθεια και κατανοείται εισηγήσεις των Στρατιωτικών Συνταξιούχων για θέματα που ήδη έχουν προκύψει από το παρών σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού Νόμου καθώς επίσης ότι είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ανακολουθία δεν ανήκει στα χαρακτηριστικά σας , αντιθέτως με την λογική, την κατανόηση και την εφαρμογή του δικαίου που σας διακατέχει , σας επισημαίνω και εισηγούμαι τα εξής :
    Με τον Νόμο 3865/10 κι εν συνεχεία τον 4151/13 παραχωρήθηκε το δικαίωμα της αυτοαπασχόλησης στους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους με τον όρο ο ενδιαφερόμενος να έχει κλείσει ηλικιακά τα 47 έτη και επίσης περικοπή 70% στο μεικτό ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη συν 6 ημερομίσθια για κάθε ανήλικο τέκνο.
    Εν συνεχεία με την ψήφιση του ν. 4387/16 από 13-5-2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) επιβλήθηκε υπό μορφής ποινής, μείωση 60% επί των μεικτών αποδοχών των συντάξεων για όσους επέλεγαν την αυτοαπασχόληση από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά της ψήφισης του νόμου. Σας επισημαίνω θυμίζοντάς σας, ότι ακόμη και αυτός ο νόμος, πολύ σωστά και δίκαια έλαβε υπόψη κατανόησε και εξαίρεσε τους ήδη πριν την 13-5/2016 (ημερομηνία ψήφισης) αυτοαπασχολούμενους Συνταξιούχους Στρατιωτικούς τους οποίους και δεν συμπεριέλαβε και τους παρέπεμψε στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή στους 3865/10 και 4151/13.
    ΕΠΕΙΔΗ
    1. Το άρθρο 27 παρόντος σχεδίου νόμου επιβάλλει αντισυνταγματική, παράνομη και άδικη αναδρομική ισχύ έως και 10 έτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι υφίστανται ήδη επιχειρήσεις/εταιρείες συνταξιούχων στρατιωτικών το οποίο άδικο, καταστροφικό.
    2. Ο νέος Ασφαλιστικός Νόμος γενικότερα που προτείνεται έχει στόχους την διόρθωση των αδικιών του προηγουμένου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των ασφαλισμένων και όχι να δημιουργεί νέες αδικίες.
    3. Εχουν επενδυθεί χρηματικά κεφάλαια όπως σε κάθε υγιή επιχείρηση με σκοπό την επέκταση της επιχειρηματικότητας και έχει προσληφθεί εργατικό προσωπικό.
    4. Υφίσταται αποκτηθείσα ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις/εταιρείες αυτές.
    5. Δεν επηρεάζει αρνητικά απολύτως καμία θέση πρόσληψης εργασίας και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι σε οποιαδήποτε επιχείρηση , αντιθέτως συμβάλει στην πρόσληψη εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει με την καταβολή στην αύξηση φόρων και ενίσχυση ασφαλιστικών ταμείων μέσω καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
    6. Το άρθρο 27 παρόντος σχεδίου νόμου εκτιμάται δεν θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
    7. Η μείωση 30% στις μεικτές αποδοχές ενός Στρατιωτικού Συνταξιούχου είναι καταστροφική διότι κατ΄ ελάχιστο, αντιστοιχεί σε μηνιαία μείωση 450 ευρώ σε πληρωτέες συντάξεις 1.100 -1200 ευρώ και συνεπώς δεν αυτοαπασχολείται κανείς για να μειώσει εισοδήματα.
    8. Υφίστανται ήδη επιχειρηματικά πλάνα επέκτασης επιχειρηματικότητας σε κάθε επιχείρηση με ανάλογο κόστος.
    9. Το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα δεν είναι αδίκημα.

    ΣΑΣ ΚΑΛΩ λαμβάνοντας υπόψη ανωτέρω εισήγηση, να αντικαταστήσετε το άρθρο 27 του παρόντος σχεδίου νόμου με το άρθρο 4 του νόμου 4151/2013 απόσπασμα του οποίου σας παραθέτω παρακάτω για την δική σας διευκόλυνση :

    Άρθρο 4 ΝΟΜΟΣ 4151/2013 παρ.5 .γ
    γ. Οι διατάξεις του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 3865/2010 αντικαθίστανται ως εξής:
    «1.α. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύουν, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που εργάζονται ως μισθωτοί εκτός του δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α΄ 65), μη εφαρμοζομένων στις περιπτώσεις αυτές των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παρ. 15 του άρθρου 2 του Ν. 3234/2004 (Α΄ 52). Για τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, που αυτοαπασχολούνται και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, περικόπτεται το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ισχύει.
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ σας καλώ να εξαιρέσετε τους ήδη αυτοαπασχολούμενους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους και την υπαγωγή τους στο προγενέστερο καθεστώς του ανωτέρω νόμου , γεγονός το οποίο όπως σας προανέφερα , έλαβε υπόψη και μερίμνησε για την εξαίρεση αυτή ο ν.4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου)

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    και αναμένω για τις δικές σας σχετικές
    ενέργειες κατά διάρκεια ψήφισης του Νόμου.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:32 | .ΓΙ.Γ.

    Ζητάμε να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος των παλιών συνταξιούχων με την ξαφνική περικοπή του 30% της σύνταξής τους αν συνεχίσουν να εργάζονται.
    Ούτε η μνημονιακή κυβέρνηση του 2016 δεν το έκανε αυτό!!
    Πιστέψαμε ότι δεν θα γίνει καμιά περικοπή στις συντάξεις, ελπίζαμε σε αυτό και τώρα ξαφνικά βλέπουμε ότι θα χάσουμε το 30% της σύνταξής μας!! Δουλεύαμε κατ΄ανάγκη, γιατί βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική θέση, γιατί χρωστάμε δάνεια, γιατί έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις. Δουλεύαμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνοντας κανονικά τους φόρους μας και τον ΕΦΚΑ, χωρίς να στερούμε καμιά μισθωτή θέση από κανέναν!! Είχαμε προγραμματίσει τη ζωή μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε με τις οικογένειές μας στις τόσο δύσκολες σημερινές συνθήκες. Πώς θα ανταπεξέλθουμε τώρα στις υποχρεώσεις μας, στις ανάγκες και στα χρέη μας με τέτοια ξαφνική μείωση στο εισόδημά μας που δεν υπαγορεύεται μάλιστα από κανένα μνημόνιο; Είναι δίκαιο να ανατρέπεται ξαφνικά ο προγραμματισμός τόσων οικογενειών και να οδηγούμαστε σε οικονομική εξαθλίωση;
    Αυτό ήταν που πιστεύαμε ότι δεν θα μειωθεί καμιά σύνταξη, ότι θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα; Σε αυτό ελπίζαμε;
    Παρακαλούμε να υπάρξει ρύθμιση ώστε να διορθωθεί αυτή η μεγάλη αδικία.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:45 | Σωματείου Ιπταμένων καμπίνας

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι στο σχέδιο νόμου δεν είμαστε στις κατηγορίες των συνταξιούχων που δικαιούνται εξαίρεση από τη μείωση κατά 30% των συντάξιμων αποδοχών τους λόγω εργασίας.
    Είμαστε βέβαιοι ότι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει μία μικρή, μοναδική κατηγορία συνταξιούχων στην Ελλάδα (259 Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών της Ο.Α.) που έχει καταδικαστεί από την Πολιτεία σε μειωμένες συντάξιμες αποδοχές λόγω πρόωρης υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Πρόκειται για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο 3185/2003.
    Πιστεύουμε ότι είναι λογικό και δίκαιο να αποτελέσουμε ρητή εξαίρεση, καθώς έχουμε τη μοναδικότητα, σε σχέση με όλους τους Έλληνες πολίτες, να μας έχει αρνηθεί η Πολιτεία δια νόμου την ολοκλήρωση του εργασιακού μας βίου.
    Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για τον συνυπολογισμό-αξιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου για τον οποίον έχουν ήδη πληρωθεί ή θα πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές, ώστε ρητά να καταμετρηθεί ως χρόνος κανονικού εργασιακού βίου για εμάς.
    Θα θέλουμε να επισημάνουμε ότι εκτός του μικρότερου εργασιακού βίου, σε σχέση με τις χιλιάδες συναδέλφων μας, δεν έχουμε λάβει από την Πολιτεία ακόμα κανένα μέτρο κοινωνικής στήριξης, οικονομικό, ασφαλιστικό ή εργασιακό, όπως σωστά έλαβαν χιλιάδες συνάδελφοί μας με τον νόμο 3717 /2008.
    Τέλος, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι, εάν δεν μας εξαιρέσετε ρητά από την μείωση 30% ως κατηγορία συνταξιοδοτηθέντων με τον νόμο 3185/ 2003, θα συμβεί το εξής παράδοξο: μία μερίδα συναδέλφων μας που αυτοαπασχολείται ή εργάζεται επί σειρά ετών, πριν τον νόμο 4387/ 2016 και συνεχόμενα μέχρι σήμερα, θα δουν επιπλέον και μείωση 30% στις συντάξιμες αποδοχές τους για πρώτη φορά εδώ και 16 έτη, ενώ μέχρι σήμερα προστατεύονταν η εργασια τους από συνδυασμό νόμων (3863/2010, ΦΕΚ 115Α /15-7-2010,άρθρο 16, παρ. 6ε – 4387/2016, ΦΕΚ 85Α, άρθρο 20, παρ. 6), πολλώ δε μάλλον που την ίδια στιγμή ένα εκατομμύριο Έλληνες θα απολαύσουν έστω και μία μικρή, ή και μεγαλύτερη, αύξηση στη σύνταξή τους

    Με εκτίμηση

    Για το ΔΣ του ΣΙΚ

    Ο Πρόεδρος
    Σταύρος Γιαννόπουλος

    Ο Γ. Γραμματέας
    Δημήτρης Ραπτόπουλος

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 13:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

    Ο νόμος Κατρούγκαλου εξαιρούσαι από την περικοπή του 60% τους συνταξιούχους που εργάζονταν προ του 2016. Με το νέο νόμο εφαρμόζεται περικοπή 30% για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως. Προσπαθώντας να διορθώσετε μία αδικία δημιουργείτε μία άλλη.
    Επειδή κύριε υπουργέ επανειλημμένα έχετε δηλώσει ότι ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ, παρακαλώ για την επανεξέταση αυτής της διάταξης, γιατί θα είναι η μοναδική κατηγορία συνταξιούχων που θα δει μείωση της σύ νταξής τους κατά 30%.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 13:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

    Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΜΟΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
    ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑΒΑ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΝ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΦΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΓΕΝ. ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΥΠ.ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΜΟΥ ΕΤΗ. ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΘΑΧΩ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 100% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ 59 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ 62 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ Η ΝΑΠΑΛΗΦΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 11:28 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΖΑΜΟΥΖΑΚΗΣ

    ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΎΝ ΟΙ ΠΟΛΎΤΕΚΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ.
    ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΙΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 11:58 | ΚΩΣΤΑΣ Κ

    Κύριε υπουργέ θα ήθελα να γνωρίζω εάν ο καινούργιος νόμος αναιρεί τον4554/2018 άρθρο 1 παράγραφος δ και δίνει το δικαίωμα σε όλους τους επαγγελματιες οδηγούς- αυτοκινιτιστες (ταξί-λεωφορεία-φορτηγά) να δουλέψουν με μειωμένη σύνταξη. ανήκουμε στο ίδιο ταμείο (πρώην ΤΣΑ) με ίσια δικαιώματα και υποχρεώσεις σας ευχαριστώ

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 10:11 | Μακης

    Οι νόμοι του κράτους μου εδώ κ 40χρονια μ επέτρεπαν να έχω εμισθη θέση κ συγχρόνως να είμαι κ αυτοαπασχολούμενους καταβάλλοντας τους αναλογίζοντας φόρους κ επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Έτσι ο οικογενειακός μου προυπολογισμος μου επέτρεψαν να κάνω 4 παιδιά.
    Σαν συνταξιούχος που συνεχίζω να αυτοαπασχολούμαι γιατί δεν τα φέρνω εις πέρας μόνο με την σύνταξη, με τον νεο νόμο, τι να κάνω ? με τις υποχρεώσεις των σπουδών?
    Είναι άδικη η μείωση της σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους ……πολυ περισσοτερο χωρις καμια εξαιρεση…

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 10:19 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    ΘΕΜΑ: Άρθρο 20 του ν. 4387/2016: «Προβλήματα και συνέπειες εφαρμογής του ως άνω άρθρου σε συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, πνευματικούς δημιουργούς, παράλληλα δε και αυτοεκδότες».

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

    Με αφορμή την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας τροποποίησης διατάξεων του ν. 4387/2016 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προς το σκοπό αφενός συμμόρφωσης προς τις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε, αλλά και βελτίωσης του ασφαλιστικού συστήματος, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να αναπτύξουμε ορισμένες συναφείς σκέψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις, βασισμένες στις εμπειρίες μας, ως ανώτατων επιτελικών Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    1. Καταταγήκαμε στην Ελληνική Αστυνομία (τότε Ελληνική Χωροφυλακή) το 1984 και 1983, αντίστοιχα.

    2. Όπως είναι γνωστό, οι συγγραφείς αυτοεκδότες είναι απαλλαγμένοι από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων [σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (περ. γ, παρ. 1, άρθρο 39 του ν. 4308/2014). Επρόκειτο δηλαδή για δημόσιους ή ιδιωτικούς υπάλληλους ή συνταξιούχους, που είναι συγγραφείς και δεν ασκούσαν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου δεν υπόκειντο στις ρυθμίσεις του παραπάνω νόμου, όσον αφορά στην τήρηση αρχείων (λογιστικά βιβλία) και δεν εξέδιδαν στοιχεία]. Συγγράφουν εξ ιδίων γνώσεων ένα βιβλίο (επιστημονικό έργο, που είναι κατάλληλο για την εκπαίδευση φοιτητών, σπουδαστών, κ.λπ.), το οποίο τυπώνουν με ίδια έξοδα και κατόπιν το εκδίδουν και το διαθέτουν, χωρίς να έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κάποιον εκδοτικό οίκο.

    3. Τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, κατόπιν Προεδρικών Διαταγμάτων, που εκδόθηκαν μετά από τις τακτικές κρίσεις του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διαγραφήκαμε από τη δύναμή της, τεθέντες σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία μας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 43 παρ. 1, 46 και 47 του π.δ. 24/1997, με το βαθμό Αντιστράτηγου Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να επηρεάσει το ενδιαφέρον μας για τις εξελίξεις που συνδέονται με το ζήτημα αυτό, για τους λόγους που θα παραθέσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.

    4. Ήδη εκκρεμεί η έκδοση πράξεων για τον κανονισμό της σύνταξής μας.

    Β. ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    Β1. ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» (Α΄ 25), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιδίως δε άρθρα 1, 3, 4 και 29.

    Β2. ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 85), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιδίως δε άρθρο 20 παρ. 1.
    «1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»

    Β3. ν. 4509/2017 «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 201), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιδίως δε άρθρο 55 «Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)».
    «1. Για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα), σύμφωνα με τα ποσοστά εισφορών άνω πενταετίας των άρθρων 39 παρ. 1[Αρχή Τροποποίησης] «περίπτωση α΄» – ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΣ ΑΝΩ ΜΕΣΑ ΣΕ “” ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘ. 21 ΤΟΥ Ν. 4578/18, ΦΕΚ-200 Α/3-12-18 [Τέλος Τροποποίησης] και 41 παρ. 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
    2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσώπων της παραγράφου 1 υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων επιβαρύνσεων, μη εφαρμοζομένων των ρυθμίσεων του άρθρου 39 περί κατώτατου ορίου μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
    Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.
    3. Ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται ως εξής:
    α) Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν (1) πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται η ημέρα/ημέρες, που καθορίζονται στη σύμβαση, ανεξαρτήτως της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησης.
    β) Στις λοιπές περιπτώσεις, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2, δια του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
    Ο χρόνος ασφάλισης του παρόντος λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στη διάρκεια της σύμβασης.
    4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών, ο χρόνος και ο τρόπος δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού και της σύμβασης από τον εκδότη στον ΕΦΚΑ και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
    5. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για παραστατικά που αφορούν σε συμβάσεις που καταρτίζονται από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 4 και εφεξής. Για παραστατικά που εκδίδονται και αφορούν σε συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί πριν από τη δημοσίευση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης εφαρμόζεται το προϊσχύον καθεστώς.».

    Β4. Δ.15/Γ΄/67695/1825/18 υ.α. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)» (Β΄6182/31-12-2018).

    Β5. ν. 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄ 251), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιδίως δε άρθρο 39 παρ. 1 «Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων».
    «1. Δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις αυτού του νόμου τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην παράγραφο 2γ του άρθρου 1.
    α) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. του ν. 2859/2000, βάσει ύψους ακαθάριστων εσόδων τους από την πώληση αγροτικών προ1όντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ή του ποσού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν, ανά φορολογικό έτος. Τα ποσοτικά όρια της παραγράφου αυτής ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
    β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.
    γ) Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.»

    Γ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ

    Γ1. Φ.80000/οικ.10568/222 από 16-2-2018 «Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε συνταξιούχους που είναι παράλληλα και δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων».

    Με την υπ’ αριθ. Φ.80000/οικ.10568/222 από 16-2-2018 εγκύκλιο του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: 75Υ1465Θ1Ω-ΜΠ1), με θέμα «Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε συνταξιούχους που είναι παράλληλα και δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων», σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε συνταξιούχους που κατέχουν πνευματικά δικαιώματα, γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
    «1. Σύμφωνα με το ν. 2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ’ αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).
    Επίσης, το άρθρο 29 του ίδιου ως άνω νόμου, προβλέπει ότι, η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού.
    2. Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 20 παρ. 1 του ν. 4387/2016 προβλέπεται ότι, στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο διατηρούν τη δραστηριότητα.
    3. Οι πνευματικοί δημιουργοί αποκτούν το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου τους με τη δημιουργία αυτού και το δικαίωμα αυτό διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν έσοδα από την εκμετάλλευση του έργου τους για πολλά έτη μετά τη δημιουργία του.
    H λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση που αποτελεί και προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016. Συνεπώς στις ανωτέρω περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι κατέχουν είτε πνευματικά δικαιώματα είτε συγγενικά δικαιώματα, από τα οποία αποκομίζουν έσοδα, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης.».

    Γ2. Φ. 80000/οικ.12151/274 από 19-3-2018 «Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος».

    Με την υπ’ αριθ. Φ. 80000/οικ. 12151/274 από 19-3-2018 εγκύκλιο του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ), με θέμα «Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος», γνωστοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα (σελ. 1-2):
    ….
    Α. Πεδίο Εφαρμογής – Έναρξη εφαρμογής
    Ι. Παράγραφος 1 του άρθρου 20
    «Οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, και οι οποίοι βάσει του άρθρου 53 του ν. 4387/2016 εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και στα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.
    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13.5.2016, εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2016 στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς ασφάλισης ή το Δημόσιο.
    Συνεπώς, σε περίπτωση που αναληφθεί δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, δεν έχει εφαρμογή η κοινοποιούμενη ρύθμιση περί απασχόλησης συνταξιούχων, ακόμη και εάν από την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα προκύπτει εισόδημα.
    Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία είτε λαμβάνουν αμοιβές (π.χ. έξοδα κίνησης) που δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης ή λαμβάνουν αποδοχές για τις οποίες από την ισχύουσα νομοθεσία υφίσταται δυνατότητα παραίτησης και παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 περί αναστολής ή περικοπής της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής). Επισημαίνεται ότι, με σχετική εγκύκλιο θα οριοθετηθούν με λεπτομέρεια οι μη υποκείμενες σε ασφαλιστικές εισφορές κατηγορίες αμοιβών.
    Στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 δεν εμπίπτουν επίσης οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αμοιβές από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλα συγγενικά δικαιώματα σύμφωνα με την Α.Π. Φ 80000/οικ.10568/222/16.2.2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    Σημειώνουμε ότι, η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 αφορά στη χρονική περίοδο που παρέχεται η αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα, για την οποία προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, και όχι στη χρονική περίοδο καταβολής των σχετικών αμοιβών για την αναληφθείσα δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος απασχολήθηκε για το σύνολο του έτους 2017 και στη συνέχεια διέκοψε την απασχόλησή του, όμως η σχετική αμοιβή για την παρασχεθείσα κατά το έτος 2017 εργασία καταβληθεί το έτος 2018, θα θεωρηθεί ότι απασχολήθηκε το έτος 2017 και συνεπώς η σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται για το έτος 2017, ενώ για το έτος 2018 η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περιορισμό δεδομένου ότι έχει διακοπεί η αναληφθείσα δραστηριότητα.
    Το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά την συνταξιοδότησή τους (σχετική η αριθ. 531/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία με βάση το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά την ανωτέρω ημερομηνία.»

    Γ3. Δ.15/Γ΄/οικ.4624/106 από 5-2-2019 «Παροχή διευκρινήσεων για την εφαρμογή του άρθρου 55 του ν.4509/2017 (Α΄ 201) και της υπ᾽ αριθ. Δ.15/Γ΄/67695/1825/28/28-12-2018 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 6182) – Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον Ε.Φ.Κ.Α. αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)».

    Με την υπ’ αριθ. Δ.15/Γ΄/οικ.4624/106 από 5-2-2019 εγκύκλιο του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: 6ΚΗΗ465Θ1Ω-ΛΚΟ), με θέμα «Παροχή διευκρινήσεων για την εφαρμογή του άρθρου 55 του ν.4509/2017 (Α΄ 201) και της υπ᾽ αριθ. Δ.15/Γ΄/67695/1825/28/28-12-2018 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 6182) – Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον Ε.Φ.Κ.Α. αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)», γνωστοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα (σελ. 9):
    «…. Τέλος επισημαίνεται ότι όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών, έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 και οι ειδικότερες οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί με το υπ᾽αριθ.Φ.80000/οικ.12151/274/19-3-2018 έγγραφο της Υπηρεσίας μας (ΑΔΑ:ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ).
    Συνακόλουθα, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης, όπως αυτός υπολογίζεται κατά τα εκτεθέντα, επέρχεται αναλογική περικοπή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων.»

    Γ4. Δ.ΑΣΦ./56/382818 από 27-3-2019 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14/Ε.Φ.Κ.Α. «Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)».

    Με την υπ’ αριθ. .ΑΣΦ./56/382818 από 27-3-2019 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14/ΕΦΚΑ εγκύκλιο του Διοικητή Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: 6ΥΒ4465ΧΠΙ-ΜΜ5), με θέμα «Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης)», γνωστοποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις και παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

    Γ5. Φ. 80000/οικ.41811/1472 από 7-10-2019 «Παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης».

    Με την υπ’ αριθ. Φ. 80000/οικ.41811/1472 από 7-10-2019 εγκύκλιο του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ: Ω29Π465Θ1Ω-3Λ8), με θέμα «Παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης», γνωστοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα (σελ. 1-2):
    «1. Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχου εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ (πρώην φορείς κύριας ασφάλισης-ενταχθέντες σήμερα στον ΕΦΚΑ ή το Δημόσιο) και οι οποίοι αναλαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016 δηλαδή μετά τις 13.5.2016, εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2016.
    Από τη γραμματική ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης καθίσταται σαφές ότι κρίσιμο στοιχείο προκειμένου για την υπαγωγή ή μη του απασχολούμενου συνταξιούχου στις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 αποτελεί η υποχρέωση ή μη υπαγωγής του στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση την αναληφθείσα εργασία/ιδιότητα/δραστηριότητα και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Συνηγορούν δε προς τούτο, οι προβλέψεις της παρ. 6 του ίδιου άρθρου που εφαρμόζονται ακόμη και στις εξαιρέσεις των προσώπων της παρ. 3 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου.
    Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του ασφαλιστικού δικαίου η ασφάλιση πηγάζει ως υποχρέωση από την απασχόληση, χωρίς να υφίσταται διάκριση μεταξύ πλήρους και ευκαιριακής απασχόλησης. Έτσι, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν εργασία/ιδιότητα/δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης (ωράριο, αποδοχές, κ.λ.π.), ενώ είναι δυνατή η εξαίρεσή τους από την υπαγωγή στην ασφάλιση μόνο εφόσον τούτο ρητά προβλέπεται από σαφή διάταξη νόμου.
    2. Όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ-πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Δημόσιες Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, εφόσον υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για την δραστηριότητά τους αυτή, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή, κ.λ.π.
    Επισημαίνεται πάντως ότι, όπως έχει εξειδικευτεί με την Α.Π. Φ.80000/οικ.12151/274/19-03-2018 (ΑΔΑ: ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ) εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας, η περικοπή ή η αναστολή της σύνταξης συναρτάται από τις ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιούνται ανά μήνα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης.
    3. …»

    Γ6. Σ78/33/1340042 από 8-11-2019 «Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης συνταξιούχων».

    Με το υπ’ αριθ. Σ78/33/1340042 από 8-11-2019 απαντητικό έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων/Ε.Φ.Κ.Α. με θέμα «Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης συνταξιούχων», γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
    «1. Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και αναλαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13.05.2016, εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.
    Από τη γραμματική ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης καθίσταται σαφές ότι κρίσιμο στοιχείο για την υπαγωγή ή μη του απασχολούμενου συνταξιούχου στις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, αποτελεί η υποχρέωση ή μη υπαγωγής του στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση την αναληφθείσα εργασία/ιδιότητα/ δραστηριότητα και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
    2. Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του ασφαλιστικού δικαίου, η ασφάλιση πηγάζει ως υποχρέωση από την απασχόληση, χωρίς να υφίσταται διάκριση μεταξύ πλήρους και ευκαιριακής απασχόλησης. Έτσι, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν εργασία/ ιδιότητα/δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης (ωράριο, αποδοχές κλπ), ενώ είναι δυνατή η εξαίρεσή τους από την υπαγωγή στην ασφάλιση μόνο εφόσον τούτο ρητά προβλέπεται από σαφή διάταξη νόμου.
    3. Συνεπώς, στις περιπτώσεις συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι αποκτούν δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή κλπ. (όπως, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις Δημόσιες Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης ή οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι καθηγητές στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας).
    Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα και με το με ΑΡ. ΠΡΩΤ. Φ.80000/οικ.12151/274/2018 έγγραφο του ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. (σχετ. το με Α.Π. Σ78/31/1257777/2018 Γ.Ε. ΕΦΚΑ), η περικοπή ή η αναστολή της σύνταξης συναρτάται και με τις ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης.».

    Δ. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
    1. Από τη συνδυαστική μελέτη των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, δημιουργούνται συγχίσεις, εύλογοι προβληματισμοί και απορίες για το συνταξιοδοτικό μέλλον των συγγραφέων-αυτοεκδοτών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, κ.λπ., στην περίπτωση που συνεχίσουν, μετά την αποστρατεία τους, να εκδίδουν και να διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους δοκίμους αστυνομικούς, μέσω των οικείων επαγγελματικών σχολών, έναντι καθορισμένου αντιτίμου, το βιβλίο που συνέγραψαν, δεδομένης της εν τοις πράγμασι ανάγκης επικαιροποίησής του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λόγω των τροποποιήσεων του εκάστοτε νομικού πλαισίου, το οποίο αναλύεται και εξειδικεύεται σε κάθε βιβλίο, που απευθύνεται σε σπουδαστές νομικών επαγγελμάτων.

    2. Επειδή, η συγγραφή βιβλίων, τα οποία είναι όχι μόνο χρήσιμα, αλλά και αναγκαία, ιδίως για την επαγγελματική επιμόρφωση των στελεχών της Αστυνομίας, εντάσσεται εξ αντικειμένου αποκλειστικά στον κύκλο των γνώσεων των συγγραφέων, που αποτυπώνουν τη χρόνια εμπειρία και γνώση τους σε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα, τα οποία διαχειρίστηκαν επί πολλά έτη στην ενεργό υπηρεσία του Σώματος και δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή να αποτυπωθούν από άλλα πρόσωπα, τα οποία είτε δεν έχουν τις γνώσεις, είτε το ταλέντο στη συγγραφή, είτε το χρόνο που απαιτεί ένα τέτοιο έργο, και ως εκ τούτου οι πολύτιμες γνώσεις των προαναφερόμενων συγγραφέων, η εμπειρία τους, η μετάδοσή τους στους νεότερους, η ανανέωσή τους όταν απαιτείται και η ζωντανή διατήρησή τους επί πολλά έτη, θα χαθούν οριστικά, δεδομένου ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που εν ενεργεία όντες, διαθέτουν το χρόνο τους για συγγραφή βιβλίων συνεχίζοντας έτσι τη «διάχυση» τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας σε κάθε γνωστικό αντικείμενο που είναι απαραίτητο για τη μετάδοση των γνωστικών αντικειμένων στους δόκιμους Αστυφύλακες και Αξιωματικούς, δεδομένου ότι και η, σε ανύποπτο χρόνο, προσπάθεια του Αρχηγείου για συγγραφή πονημάτων από υπηρεσιακούς παράγοντες, προς ελαχιστοποίηση του κόστους προμήθειάς τους, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    3. Επειδή, τα επιστημονικά έργα, εν γένει, δεν αποτελούν απλή συρραφή αποφάσεων ή αντιγραφή διατάξεων σε κινητά φύλλα ή απλή ενημέρωση/κατατόπιση αναγνωστών, αλλά συνιστούν, χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης, πραγματική, λίαν χρονοβόρα, προσεκτική και κοπιαστική πνευματική δημιουργία, προσωπικής πολυδιάστατης πνευματικής ενάργειας και μελέτης, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη διατύπωση νομικών επιχειρημάτων, σκέψεων και απόψεων που δίνουν πρακτικές, νόμιμες καθ’ όλα και εφαρμόσιμες λύσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα ισχύοντα από το κανονιστικό πλαίσιο, όσο και σε νέα ζητήματα που ανακύπτουν καθημερινά με σημαντικά στοιχεία πρωτοτυπίας, επιπλέον δε τίθενται στη συνεχή κρίση της Ηγεσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων και της επιστημονικής κοινότητας, όσον αφορά την ορθή νομική προσέγγιση και ανάλυση των διατάξεων που πραγματεύονται, απαιτούν δε και τακτική ανανέωση σε εύλογα χρονικά διαστήματα, καθόσον η νομική επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, την οποία (ανανέωση) μόνο ο αρχικός δημιουργός είναι ικανός να ολοκληρώσει.

    4. Επειδή, η ελευθερία συγγραφής ενός νομικού συγγράμματος δεν συνάδει με την εμπορευματοποίηση που επιχειρείται από τους εκδοτικούς οίκους, περαιτέρω η πνευματική δημιουργική αυτοαπασχόληση, η οποία μάλιστα δεν αποστερεί θέσεις εργασίας από άλλους, ιδίως ανέργους, ούτε βεβαίως δημιουργεί προϋποθέσεις πρόσθετων συνταξιοδοτικών αξιώσεων από τους ήδη συνταξιούχους, δεν μπορεί να οδηγείται η εν λόγω απασχόληση, εμμέσως πλην σαφώς, σε ουσιαστική απαγόρευση, από διατάξεις που περιορίζουν άλογα, άσκοπα, ανώφελα και υπερβολικά όχι μόνο το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και το δικαίωμα της πνευματικής δημιουργίας και ιδιοκτησίας.

    5. Επειδή, δεν συνάδει με τη λογική, ο οποιοσδήποτε αποκλεισμός μετάδοσης της γνώσης και της εμπειρίας που κατέχουν ικανά στελέχη της επιστημονικής κοινότητας, μέσω ρυθμίσεων που λειτουργούν ισοπεδωτικά και αντιοικονομικά, στερώντας τη δυνατότητα συγγραφής βιβλίων από άτομα με όραμα και ιδεαλισμό.

    6. Επειδή, δεν είναι θεμιτό να συγκεντρώνεται σωρευτικά η εκδοτική προσπάθεια στους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι μέσω της διαδικασίας προμηθειών, υπερχρεώνουν τα δημόσια ταμεία με τη διαδικασία της υπερκοστολόγησης, ως μονοπώλια, και, αφού οι προαναφερόμενοι συγγραφείς και αυτοεκδότες, εάν θελήσουν τη συνέχιση έκδοσης του βιβλίου τους, πρέπει να επιλέξουν το μονόδρομο της συνεργασίας ή να διαθέσουν, με ελάχιστο αντάλλαγμα, την πνευματική τους ιδιοκτησία στους επιχειρηματίες του χώρου αυτού, οι οποίοι στη συνέχεια δεν δεσμεύονται για την τιμή διάθεσης του βιβλίου.

    7. Για την πλήρη κατανόηση του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει συνδυαστικά οι ανωτέρω διατάξεις, παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:

    α) Έστω ότι διατίθενται ετησίως και από κοινού από δύο συγγραφείς διακόσια (200) αντίτυπα ενός συγγράμματος στις παραγωγικές Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, με τιμή προσφοράς για κάθε αντίτυπο τα σαράντα (40,00) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των εισφορών, φόρων, κ.λπ.

    β) Οι αρμόδιες οικονομικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα εκδώσουν τις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης (τίτλους κτήσης) ισοπόσως, κατά 50%, ήτοι 200Χ40,00 ευρώ=8.000ευρώ/2=4.000,00 ευρώ, για τον καθένα.

    γ) Σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4509/2014 και της κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσας Δ.15/Γ΄/67695/1825/18 υπουργικής απόφασης, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Φ.Κ.Α (13,33% κλάδου σύνταξης και 6,95% κλάδου περίθαλψης=20,28%) υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και λοιπών επιβαρύνσεων (χαρτόσημο και κρατήσεις για δαπάνες της Ελληνικής Αστυνομίας, υπολογίζονται περίπου στο 12%).

    δ) Συνεπώς καθαρή αξία παραστατικού των 4.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 4000,00 ευρώ-1280,00 ευρώ (-20%+12%=32%)=2.720,00 ευρώ -551,62 ευρώ (20,28% υπέρ ΕΦΚΑ) = 2.168,39 ευρώ (τελικώς εισπρακτέο ποσό, το οποίο θα φορολογηθεί επιπροσθέτως επί 2% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 20.000 ευρώ, χωρίς να αφαιρεθούν τα έξοδα εκτύπωσης).

    ε) Χρόνος Ασφάλισης = Καθαρή αξία παρατατικού (2.168,39 ευρώ)/κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού (650,00 ευρώ) = 3,34 (χρόνος ασφάλισης 3 μήνες και 7 ημέρες).
    στ) Περικοπή κύριας μόνο σύνταξης (η επικουρική δεν είναι επί του παρόντος γνωστή, ως προς το ύψος της, λόγω μη καταβολής εισέτι, ώστε να υπολογιστεί και για αυτήν η ανάλογη περικοπή): επί ακαθάριστης κύριας σήμερα προκαταβολής σύνταξης 1.384,00 ευρώ Χ 3 μήνες και 7/25 ημέρεςΧ60%=4.152,00ευρώ+387,52ευρώ=4.539,52-60%=2.723,71 ευρώ.

    ζ) Η απόλυτη παραδοξότητα.
    Για καθαρή πληρωτέα αξία 2.968,39 (καθαρή αξία παραστατικού, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους εκτύπωσης+800 ευρώ φόρο), περικοπή σύνταξης =2.723,71 ευρώ, ήτοι πραγματική περικοπή σχεδόν τριών (3) μηνιαίων συντάξεων.

    η) Συμπέρασμα: Αυτό δεν συνιστά μόνο εν τοις πράγμασι απαγόρευση της πνευματικής δημιουργίας και της ελευθερίας συγγραφής ενός νομικού συγγράμματος, αλλά ουσιαστική ‘’δήμευση’’ αυτών, καθώς και του δικαιώματος της εκμετάλλευσης του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των συγγραφέων, με αποτέλεσμα:
    (1) να ΑΠΟΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ της δυνατότητας να αποκομίζουν έσοδα από την εκμετάλλευση του έργου τους για πολλά έτη μετά τη δημιουργία του,

    (2) να παύσει ο κρατικός προϋπολογισμός να εισπράττει τους φόρους που εισέπραττε, όταν οι συγγραφείς ήταν εν ενεργεία υπάλληλοι του κράτους, αφού εξ αντικειμένου θα διακόψουν την έκδοση και διάθεση του βιβλίου,

    (3) να μεταφερθεί το ανάλογο οικονομικό ισοδύναμο στους εκδοτικούς οίκους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, και

    (4) να αποστερηθούν οι νέοι επαγγελματίες αστυνομικοί τις γνώσεις και την εμπειρία συναδέλφων τους, που θα τους είναι χρήσιμη στην εξελικτική τους πορεία στο Σώμα.

    Ε. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ:

    1. Κατόπιν των ανωτέρω, τίθεται προ εσάς ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ το ζήτημα επίλυσης της ‘’απελευθέρωσης’’ του δικαιώματος συγγραφής και ουσιαστικής ανάκλησης της ισχύουσας απαγόρευσης της πνευματικής δημιουργίας και του δικαιώματος εκμετάλλευσης του έργου, απαγορεύσεις που δεν μπορεί να έχουν οιαδήποτε σχέση με την πραγματική βούληση του νομοθέτη (άρθρου 20 παρ. 1 ν. 4387/2016) και να τελούν σε αντίθεση με τις διατάξεις του ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», που προκαλείται ως αποτέλεσμα ανάλυσης των προαναφερόμενων παράδοξων και ιδιαιτέρως στρεβλών διατάξεων, οι οποίες διαφαίνεται, για κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή, να κινούνται προς την κατεύθυνση πλήρους ‘’απορρόφησης’’ των αυτοεκδοτών τουλάχιστον από τους εκδοτικούς οίκους, δεδομένου ότι με βάση την ερμηνευτική προσέγγιση της Φ. 80000/οικ.10568/222 από 16-2-2018 ισχύουσας εγκυκλίου, εξαιρούνται από τους ως άνω περιγραφόμενους κινδύνους μόνο οι δημιουργοί που έχουν παραχωρήσει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

    2. Πλέον των ανωτέρω, για τους συγγραφείς-αυτοεκδότες/ αποστράτους της ΕΛ.ΑΣ. και συνταξιούχους δημοσίου, με συγγραφικό έργο από το 2008 ή και πριν, σε ανύποπτο πάντως χρόνο, θα πρέπει σαφώς να λάβει θέση το Υπουργείο σας, για την αποφυγή τυχόν περικοπών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, εάν δηλαδή αυτοί εμπίπτουν ή όχι στο ρυθμιστικό πεδίο των διατάξεων του άρθρου 20 παρ. 1 του ν. 4387/2016 και ειδικότερα εάν είναι επιτρεπτή ή όχι η συνέχιση του προαναφερόμενου έργου και μετά την αποστρατεία και συνταξιοδότησή τους, ως αυτοεκδοτών/συνταξιούχων πρώην δημοσίων λειτουργών, χωρίς να εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και χωρίς να προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ / ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ στην υπ’ αριθ. Φ. 80000/οικ. 12151/274 από 19-3-2018 εγκύκλιο του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία γνωστοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα (σελ. 1-2):
    ……
    Α. Πεδίο Εφαρμογής – Έναρξη εφαρμογής
    Ι. Παράγραφος 1 του άρθρου 20
    «Οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, και οι οποίοι βάσει του άρθρου 53 του ν. 4387/2016 εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και στα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.
    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13.5.2016, εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2016 στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς ασφάλισης ή το Δημόσιο.
    ………….
    Το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά την συνταξιοδότησή τους (σχετική η αριθ. 531/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), καθώς και πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία με βάση το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο και αναλαμβάνουν την ασκούμενη δραστηριότητα μετά την ανωτέρω ημερομηνία.»

    Άποψή μας, που ερείδεται στα προαναφερόμενα (διατάξεις, εγκύκλιοι), αλλά και στα πραγματικώς ισχύοντα, είναι πως είναι επιτρεπτή η συνέχιση του έργου, χωρίς να προκύπτουν μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης (δηλαδή χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. 4387/2016), και για τους αυτοεκδότες/συγγραφείς συνταξιούχους δημόσιους λειτουργούς, ως πνευματικών δημιουργών, επειδή στην εξεταζόμενη περίπτωση δεν υφίσταται ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση (δηλαδή δεν γράφεται ένα βιβλίο μετά τη συνταξιοδότηση του συγγραφέα/αυτοεκδότη, αλλά αυτό συνέβη σε ανύποπτο χρόνο, σε κάθε δε περίπτωση καθ’ ον χρόνο αυτός ήταν ακόμη ενεργός δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικός), ήτοι γεγονός που αποτελεί αναμφισβήτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016, επιπροσθέτως και για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης με τους πνευματικούς δημιουργούς που λαμβάνουν έσοδα από πνευματικά δικαιώματα. Διαφορετικά οι πρώτοι εξ αυτών (πνευματικοί δημιουργοί/αυτοεκδότες) δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα), εξαναγκαζόμενοι ουσιαστικά στη διακοπή του έργου τους προκειμένου να μην αποστερηθούν, έστω και με τη μορφή μείωσης, τη δικαιούμενη σύνταξη. Προφανώς, για ένα κράτος δικαίου, δεν πρέπει να είναι στις προθέσεις του ο εξαναγκασμός των ενεργών πολιτών σε απραξία, πολύ δε περισσότερο να στρέφονται εναντίον του δικαστικά τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο ευρωπαϊκό όμοιο, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και της ισότιμης μεταχείρισης.

    Επισημαίνεται ότι, εκτός από τη ρύθμιση του θέματος των αυτοεκδοτών με ρητή διάταξη στο υπό προώθηση σχέδιο νόμου, το οποίο και προτείνεται, στην πρόβλεψη της Φ. 80000/οικ. 12151/274 από 19-3-2018 εγκυκλίου του κ. Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. (σελ. 2), περί έκδοσης άλλης όμοιας με την οποία «θα οριοθετηθούν με λεπτομέρεια οι μη υποκείμενες σε ασφαλιστικές εισφορές κατηγορίες αμοιβών», προτείνεται όπως συμπεριληφθούν ρητά οι αυτοεκδότες συγγραφείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι, για τις αμοιβές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4308/2014, ώστε να μην υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

    Με την αλλαγή των δυσμενών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, για τους συνταξιούχους που παραμένουν στην αγορά εργασίας, καθώς σήμερα προβλέπεται 60% περικοπή στη σύνταξή τους, και την εκ νέου οριοθέτηση του ποσοστού αυτού στο 30%, δεν δίνει πλήρη λύση στο πρόβλημα ή σε άλλα παρόμοια. Περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος πιστεύουμε ότι θα επιφέρει η εξεταζόμενη παρέμβαση στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης (τίτλοι κτήσης), του άρθρου 39 παρ. 1 περ. β΄ του ν. 4308/2014, με το μετριασμό του ύψους αυτής από 10.000,00 ευρώ σε 3.000,00 ευρώ (αυστηρό σενάριο) ή 5.000,00 ευρώ (ευνοϊκό σενάριο), σύμφωνα με φερόμενες δηλώσεις του Υπουργού κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ [https://www.sofokleousin.gr/asfalistiko-nomosxedio-apallagi-eisforon-gia-osous-plironontai-me]. Τα όρια αυτά του άρθρου 39 ν. 4308/2014 θεωρούμε ότι δεν πρέπει να θιγούν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια απαλλαγής εισοδήματος από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας (4.923,12 ευρώ) [σελ. 7 Φ. 80000/οικ. 12151/274 από 19-3-2018 εγκυκλίου].

    Τελούντες εν αναμονή θετικής ρύθμισης προς επίλυση των προβλημάτων και συνακόλουθης άμεσης τροποποίησης των εγκυκλίων, αλλά και απαντήσεως, έχοντας διακόψει μέχρι τότε κάθε σχετική δραστηριότητα, στερώντας για τη χρονιά αυτή τους δόκιμους Αξιωματικούς από ένα λίαν χρήσιμο για την πορεία τους βιβλίο.
    Με εκτίμηση
    Σωτήριος Πανούσης
    Γεώργιος Τηλελής

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 10:42 | Σταύρος Τόγιας

    Με το άρθρο αυτό αδικούνται οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου. Σήμερα σ αυτή την κατηγορία απασχολουμένων περικόπτεται το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή πρακτικά σύνταξη πάνω από τα 2000 Ευρώ που ελάχιστους αφορά. Αν ψηφιστεί ως έχει το άρθρο το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων συνταξιούχων θα υποστεί μείωση 30% της ήδη πενιχρής τους σύνταξης. Έτσι οχι μόνο υποβαθμίζεται το βιωτικό επίπεδο μικροσυνταξιούχων αλλά ανατρέπεται και κάθε σχεδιασμός άλιστα με αμφίβολά τελικά αποτελέσματα. Το νέο νομοσχέδιο υποτίθεται ότι έχει σαν στόχο την διόρθωση των αδικιών του προηγουμένου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των ασφαλισμένων. Το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει το επίμαχο άρθρο για μεγάλη μερίδα συνταξιούχων. Η πρόταση είναι να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων που είχαν απασχόληση πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου

  • Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, μειώνεται η σύνταξη σε ποσοστό 30% των συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία. Στην εν λόγω ρύθμιση όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, για τους οποίους, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27, εφαρμόζονται οι διατάξεις των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων. Αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και πρέπει να απαλειφθεί και για την κατηγορία αυτή να ισχύσει ότι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 08:06 | ιωαννης

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟ30% ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ.

  • 5 Φεβρουαρίου 2020, 08:13 | Γ.

    Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν το 2016. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και στην ουσία είναι καταστροφικό για μας. Υποσχεθήκατε ότι δεν θα μειώσετε τις συντάξεις, το πιστέψαμε, ελπίζαμε και τώρα βλέπουμε να μειώνεται η σύνταξή μας κατά 30% !!!
    Είμαι συνταξιούχος πριν από το 2016 που σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε, είχα κάνει έναρξη ελευθερίου επαγγέλματος και δούλευα για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις μεγάλες ανάγκες και τα χρέη της οικογένειάς μου. Πλήρωνα κανονικά τον ΕΦΚΑ και τους φόρους μου, ήμουν συνεπής σε όλα και ξαφνικά βλέπω να χάνεται το 30% της σύνταξής μου και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει μνημόνιο! Αυτό δεν το έκανε ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα αποπληρώσουμε το στεγαστικό δάνειο και τις υποχρεώσεις μας για τις οποίες υπολογίζαμε και το τελευταίο ευρώ του εισοδήματός μου; Αυτό είναι καταστροφή για την οικογένειά μου. Από τη μια στιγμή στην άλλη φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας.
    Είναι δίκαιο ένας νέος νόμος να έχει αναδρομική ισχύ και να ανατρέπει ό,τι προγραμματισμό έχει κάνει μια οικογένεια και να την οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση; Είναι δυνατόν από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάζουν έτσι δραματικά τα δεδομένα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μνημόνια και που περιμέναμε όλοι καλύτερες μέρες; Έτσι ενισχύεται η επιχειρηματικότητα; Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες στις οποίες ελπίζαμε; Τι θα κάνουν αυτές οι οικογένειες που θα υποστούν ξαφνικά τέτοια μείωση στο εισόδημά τους με όλες τις καταστροφικές συνέπειες στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις τους;

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 23:52 | Σταμάτης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Οι πολύτεκνες οικογένειες αντιστέκονται σθεναρά στον κατήφορο της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη Χώρα μας και γι’ αυτό η προστασία των οικογενειών αυτών συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει στις πολύτεκνες οικογένειες δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.
    Η πολιτεία μέχρι το έτος 2016, με τις νομικές διατάξεις που έχει θεσμοθετήσει κατά καιρούς (άρθρο 63 του ν. 2676/1999, άρθρο 16 του ν. 3863/2010 που αντικατέστησε το άρθρο 63 του ν. 2676/1999 και άρθρο 10 του ν. 3865/2010), αντιμετώπιζε ευνοϊκά του συνταξιούχους πολυτέκνους που αναλάμβαναν εργασία ή αυτοαπασχολούντο χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
    Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εξ αιτίας του βεβαρημένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού πλήττονται οικονομικά ανελέητα.
    Για τους παραπάνω,λόγους,παρακαλώ όπως εντάξετε και τους συνταξιούχους πολυτέκνους, στις εξαιρέσεις τις παρ. 4 του άρθρου 27 του Νομοσχεδίου.
    Ειδικότερα, στην παραπάνω παράγραφο, μετά το εδ. στ’να προστεθεί εδ.ζ ως κατωτέρω:
    «ζ. Οι συνταξιούχοι πολύτεκνοι».

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:37 | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Α.Σ.Α. -.Ε.Α.Α.Σ.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)
    Αθήνα, 26-1-2020

    ΘΕΜΑ: « ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΡΘΡΟ 27: Υποκρυπτόμενες μειώσεις συντάξεων στο 95% των συνταξιούχων κατά 40%»

    Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό»,η Π.Ο.Α.Σ.Α. και η Ε.Α.Α.Σ. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στις διατάξεις του άρθρου 27 που αντί να ελαφρύνουν, κατά το γενικότερο πνεύμα του νόμου τροποποιούν επί το καταφανώς δυσμενέστερο το άρθρο 20 του Νόμου Κατρούγκαλου.

    Συγκεκριμένα :

    1. Καταστρατηγείται το γράμμα και το πνεύμα, σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία, ως η δική μας, της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος με την οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Το νόημα δε της συνταγματικής αυτής επιταγής εκτείνεται και στην ειδικότερη μορφή της, την επαγγελματική ελευθερία δράσης και στο δικαίωμα εργασίας κάθε υποκειμένου, τόσο ως αμυντικό δικαίωμα, ως δηλαδή μία αξίωση της αποχής του Κράτους από παρεμβάσεις στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», όσο και ως ενεργητικό και συμμετοχικό δικαίωμα, ως μια θετική ελευθερία, με την έννοια της θέσπισης κινήτρων και όχι αντικινήτρων ως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση: «της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου». Επιγραμματικά, πρόκειται για το «δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώνει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί (ΕΔΔΑ Pretty κατά Ηνωμένου Βασιλείου, Laskey, Jaggard και Brown κατά Ηνωμένου Βασιλείου).
    Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, η ανωτέρω συνταγματική πρόβλεψη τίθεται υπό αμφισβήτηση αν όχι υπό διακινδύνευση, καθώς με το ανωτέρω άρθρο περιορίζεται δυναμικά και δραματικά το δικαίωμα του συνταξιούχου για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του,καθώς του αποστερείται το δικαίωμα της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου με την θέσπιση/ δημιουργία αντικινήτρων, χρηματικών ποινών, μέσω της περικοπής της σύνταξης, για παραμονή ή ένταξη στην αγορά εργασίας και τον οδηγούν σε πρόωρο μαρασμό και βέβαιο συναισθηματικό και εν τέλει φυσικό θάνατο.

    Ειδικότερα:

    • Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθ. 20 του Ν. 4387/2016 για τους προ του 12-5-2016 απασχολούμενους συνταξιούχους.

    • Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996/2011 για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους (κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 60 η/μ ανειδίκευτου εργάτη, στα οποία προστίθενται 6 η/μ ανά ανήλικο τέκνο ή φοιτητή έως τα 24), αλλά και για τους μισθωτούς: κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 30 η/μ ανειδίκευτου εργάτη).

    • Εγκλωβίζονται ήδη απασχολούμενοι με πολυετείς συμβάσεις σε “αμισθί” συνέχιση της εργασίας ή οδηγούνται σε αναγκαστική βίαια έξοδο, απασχολούμενοι που έχουν καταβάλει πέραν 10ετίας -υπέρογκες- ασφαλιστικές εισφορές, λόγω του ασύμφορου της απασχόλησης.

    • Επιπροσθέτως των ανωτέρω με την πρώτη ανάγνωση του νέου άρθρου 27, του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, διαπιστώνεται ευκρινώς ότι υποκρύπτονται ΟΧΙ αυξήσεις, ως υποκριτικά διαχέεται: είτε ως μελλοντικές προσαυξήσεις των υπαρχουσών συντάξεων είτε ως μείωση των παρακρατήσεων των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, από 60% του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 σε 30%, με το επίδικο άρθρο 27, αλλά ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ κατά 40% περίπου, των καθαρών συνταξίμων αποδοχών, εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων, και όχι μόνον των 30.000 δηλωμένων εργαζομένων- συνταξιούχων, καθώς πλέον με το υπό διαβούλευση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται ούτε οι παλιοί συνταξιούχοι- εργαζόμενοι καθώς υπάρχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά ούτε και τα αγροτικά εισοδήματα και οι επιδοτήσεις που λαμβάνει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων των χώρας, που είναι εκατομμύρια και όχι μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
    Αντιθέτως περικόπτεται τεχνηέντως, χωρίς τούτο να αναγράφεται ρητά, η σύνταξη σε κάθε συνταξιούχο που έχει εισοδήματα πέραν αυτής, κατά το ανωτέρω ποσοστό , έστω και αν αυτά τα αγροτικά εισοδήματα είναι μικρότερα από το ετήσιο ποσό των 4.923,12 ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο ειδικώς για την διατήρηση της αγροτικής περιουσίας, ποσό που αν κάποιος το υπερβαίνει, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι «επανεντάσσεται» στην αγορά εργασίας.

    • Τέλος και καθώς οι διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου έχουν γενική εφαρμογή, καθώς συμπεριλαμβάνουν διατάξεις ισοπεδωτικές για όλους τους συνταξιούχους-εργαζομένους, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ μισθωτών,ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων στο Δημόσιο (πλην της φωτογραφικής διάταξης της ηλικίας των 62 ετών κάτω από την οποία περικόπτεται το 100% της σύνταξης εφόσον κάποιος εργάζεται στο Δημόσιο) και όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη για τους παλιούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας και αρχής περί ασφάλειας δικαίου, περί δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, περί απαγόρευσης εφαρμογής, αναδρομικώς, δυσμενέστερων διατάξεων, εν αντιθέσει με το Ν.4387/2016 Κατρούγκαλου που ναι μεν είχε και εκείνος την δυσμενέστατη διάταξη της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για τους νέους συνταξιούχους εργαζομένους, όμως δεν ήταν γενικής εφαρμογής, καθώς ορίζετο ότι οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 θα παρήγαγαν αποτελέσματα για το μέλλον και μόνον για εκείνους που θα αναλάμβαναν εργασία ή θα αυτοαπασχολούντο, από τούδε και στο εξής, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και εντεύθεν, ήτοι από 13-05-2016 και μετά.
    Κατόπιν των ανωτέρω και:

    • Επειδή οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότησή τους, δεν είχαν κανένα άλλο εισόδημα παρά μόνον την σύνταξή τους, δεν έγιναν δηλαδή εργαζόμενοι από ελεύθερη επιλογή ή από πλεονεξία, αλλά ωθήθηκαν σ’αυτό ένεκεν της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης επιβίωσης, ήτοι για την κάλυψη επιτακτικών κυρίως στεγαστικών αναγκών, συνέχισης των σπουδών των τέκνων τους κλπ βασικές ανάγκες ως διατροφή και φάρμακα, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την εναπομείνασα σύνταξη στην συνέχεια των βάρβαρων μνημονικών μέτρων, που στόχευαν επιλεκτικά και μόνον στην κατακόρυφη πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με κάθε τρόπο, σκοτώνοντας όπως στην ζούγκλα τα άρρωστα και γέρικα ζώα, επιφέροντας έτσι και εμπεδώνοντας την φτώχεια και τον φόβο των δυνατών, εξουσίας, στους αδύναμους να αντιδράσουν, πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μειώνοντας τα εισοδήματα των συνταξιούχων έως και 60%, ώστε να μειωθεί βιαίως και σταδιακά το προσδόκιμο ζωής τους, στην Ελλάδα.

    • Επειδή η περαιτέρω νέα περικοπή των συντάξεων, κατά τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά βάρβαρη και εις βάρος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των συνταξιούχων της Χώρας.

    • Επειδή είναι πρόσχημα ότι με την θέσπιση αντικινήτρων στην απασχόληση των συνταξιούχων θα μειωθεί η ανεργία των νέων ή θα παταχθεί η εισφορο-αποφυγή των εργαζομένων –συνταξιούχων με την μείωση σε 30% της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016

    • Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016 σε 30% του νέου αντίστοιχου άρθρου 27 δεν αφορά το 95% των συνταξιούχων αλλά είναι απλά, μία ακόμη φωτογραφική διάταξη που ευνοεί μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, κυρίως υψηλο-συνταξιούχων άνω των 62 ετών στους οποίους διασφαλίζει το 70% της σύνταξής τους, αν και έχουν υπερβεί το 62 έτος τους, ενώ παράλληλα τους ανταμείβει με τον υψηλό μισθό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που απολαμβάνουν είτε ως οι μετακλητοί υπάλληλοι, στο Δημόσιο, στην Βουλή κ.ά., είτε ως υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Δήμαρχοι- Αντιδήμαρχοι κλπ, είτε ως Διοικητές Δημοσίων Νοσοκομείων, Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ με το προηγούμενο νομικό καθεστώς θα έχαναν το 100% της σύνταξής τους, εφόσον επιθυμούσαν και κατάφερναν να εργαστούν στο δημόσιο Τομέα.

    ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ :

    1. Να διατηρηθεί η ισχύς των διατάξεων άρθρου 20 περί απασχόλησης συνταξιούχων,του Ν. 4387/2016, πλην της παραγράφου 1 που ορίζει:

    • “Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.”

    H δε ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί, ως εξής:

    • «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα Υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 10% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.»

    Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2020.

    Για το Δ.Σ

    Π.Ο.Α.Σ.Α. Ο Πρόεδρος Χριστακόπουλος Ευάγγελος – Υποστράτηγος ε.α
    Ε.Α.Α.Σ. Ο Πρόεδρος Ρόζης Βασίλειος – Αντιστράτηγος ε.α.

    Ο νομικός Σύμβουλος Π.Ο.Α.Σ.Α. Νικήτας Καλογιαννάκης – Δικηγόρος/ Οικονομολόγος

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:31 | Ελευθερία Χάρη

    Είμαι Δημόσιος Υπάλληλος, Εκπαιδευτικός, με 5 τέκνα, και πρόκειται να υποβάλλω αίτηση συνταξιοδότησης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
    Ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφαση μου αυτή είναι ότι ο μισθός του Εκπαιδευτικού στα Δημόσια σχολεία όπου εργάζομαι, δεν επαρκεί πλέον για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας και των παιδιών, και είμαι υποχρεωμένη να αναζητήσω νέες πηγές εισοδήματος. Η σύνταξη, τόσο η προσωρινή όσο και η μόνιμη, δεν θα ξεπερνά τα 700 ευρώ μηνιαίως και θα υστερεί κατά 400 ευρώ του μισθού που λαμβάνω σήμερα. Εάν ασχοληθώ συμπληρωματικά με άλλη εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα μέχρι τούδε ισχύοντα θα μειωθεί η σύνταξη μου, περαιτέρω, κατά 30%.Αν από αυτά αφαιρείται και το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως για την αναγνώριση πλασματικών ετών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που θα λαμβάνω θα είναι μηδαμινό.
    Κατά συνέπεια, συμφωνώ με το δίκαιο αίτημα της ΕΟΠΑ η οποία ζητά την εξαίρεση των πολυτέκνων συνταξιούχων από την περικοπή 30% της σύνταξης σε περίπτωση εργασίας τους.
    Με τιμή,
    Ελευθερία Χάρη

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:38 | ΘΩΜΑΣ

    Oi διαταξεις του αρθρου 27 σχετικα με την απαγορευση εργασιας ,,και την τιμωρια του εχοντος ικανοτητα και θέληση να εργασθει ,,ειτε απο οικονομικη αναγκη , ΣΕ ΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ;;μαλλον κομμουνιστικη ειναι ..

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:15 | ΘΩΜΑΣ

    K ΥΠΟΥΡΓΕ. Να καθορισθει ποιος ειναι αυτοαπασχολουμενος , Αν ισχυει η διαταξη του αρθρου 4 παρ 5[γ] Ν 4151/2013 , επειδη δεν καταργειται ρητα απο το Ν ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ , Τι ισχυει για τον αγροτη ειδικου καθεστωτος που δεν υποχρεουται να τηρει βιβλια εσοδων και εξοδων κλπ φορολογικα στοιχεια . Τι ισχυει για τον ιδιοκτητη ενοικιαζομενων δωματιων κλπ . Η τιμωρια των συνταξιουχων που εργαζονται ,,προσφερουν στην κοινωνια , συνεισφερουν στα ασφαλιστικα Ταμεια ,,κλπ Η περικοπη κατα 30% ειναι αντισυνταγματικη ,,αντικειται στη διαταξη του συνταγματος που προστατευει την εργασια,,ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ στην φιλελλευθερη ιδεολογια της Ν Δ .

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 20:44 | Νικόλαος

    Κ. Υπουργέ , σχετικά με την εργασία συνταξιούχων , ο προηγούμενος <> διαχώριζε αυτούς στους πρίνεφαρμογής αυτού και στους μετά . Δηλάδή συνταξιούχος π.χ. 50 ετών που έργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρεί π.χ.ξενοδοχείο χωρίς να πληρώνει εισφορά στον ΕΦΚΑ.Αλλος συνταξιούχος ιδίας ηλικίας , που αποφασίζει σήμερα να κάνει έναρξη του ιδίου επαγγέλματος , πρέπει να υποστεί σημαντικές περικοπές στην σύνταξή του. Επομένως ο προηγούμενος Νόμος χώρισε την κοινωνία των συνταξιούχων στους την προηγούμενη ημέρα και στους την επόμενη και δεν είναι Συνταγματικός με το άρθρο 4 του περί ισότητας και ισονομίας. Σε μια οικονομική αγορά που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και οι νέοι μας φεύγουν προς το εξωτερικό , δόθηκε μπόνους όχι στους νέους ανθρώπους, αλλά στους παλαιούς συνταξιούχους . Με την προς ψήφιση διάταξη κ. Υπουργέ μπαίνει μια δικαιοσύνη στην αγορά, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρήσεις που η μια πληρώνει ΕΦΚΑ και η άλλη καλύπτεται απο την διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου , για τους πρίν την 12/5/2016 και να μην πληρώνουν εισφορά , παρότι έχουν την ιδία επειχείρηση. Κάποιοι δε εξ αυτών έλαβαν και επιδοτήσεις απο προγράμματα ΕΣΠΑ , τη στιγμή που νέοι έφευγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση ευκαιριών. Πολύ σωστά λοιπόν περικοπή 30% στις ακκαθάριστες αποδοχές, προτείνω δε μεγαλύτερη για να είναι αποτρεπτικό .Πολύ σωστά εάν κάποιος δεν δηλώσει στον ΕΦΚΑ οτι εργάζεται ή έχει επιχείρηση ως συνταξιούχος η επιβολή προστίμου ακκαθάριστων συντάξεων δύο [2] ετών θα πρότεινα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 19:37 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡ

    Χαίρετε

    Θεωρω οτι οι πολυτεκνοι συνταξιουχοι, και κυριως οι πολυτεκνες μητερες θα επρεπε να εξαιρεθούν από περικοπές της σύνταξης τους καθοτι πολλες φορες αναγκαζονται να εργασθουν γιατι η η συνταξη τους ειναι πολυ χαμηλή ενω μπορει να συντηρουν ακόμα και μεγαλα παιδια που ειναι φοιτητες, άνεργοι, στρατιωτες κλπ, στεγαστικά δάνεια κλπ. Κανενας συνταξιουχος δεν εργαζεται αν δεν θα υπηρχε πραγματικη αναγκη που την επιβάλλουν οι αυξημενες υποχρεώσεις.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 18:32 | Α.Γ.

    Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν το 2016. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και στην ουσία είναι καταστροφή για μας. Υποσχεθήκατε ότι δεν θα μειώσετε τις συντάξεις, το πιστέψαμε, ελπίζαμε και τώρα βλέπουμε να μειώνεται η σύνταξή μας κατά 30% !!!
    Είμαι συνταξιούχος πριν από το 2016 που σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε, είχα κάνει έναρξη ελευθερίου επαγγέλματος και δούλευα για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα και να αποπληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο. Πλήρωνα κανονικά τον ΕΦΚΑ και τους φόρους μου, ήμουν συνεπής σε όλα και ξαφνικά βλέπω να κόβεται το 30% της σύνταξής μου και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει μνημόνιο. Αυτό δεν το έκανε ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα αποπληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο και τις υποχρεώσεις μου για τις οποίες υπολόγιζα και το τελευταίο ευρώ του εισοδήματός μου; Αυτό είναι καταστροφή για την οικογένειά μου. Από τη μια στιγμή στην άλλη φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας.
    Είναι δίκαιο ένας νέος νόμος να έχει αναδρομική ισχύ και να ανατρέπει ό,τι προγραμματισμό έχει κάνει μια οικογένεια και να την οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση; Είναι δυνατόν από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάζουν έτσι δραματικά τα δεδομένα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μνημόνια και που περιμέναμε όλοι καλύτερες μέρες; Έτσι ενισχύεται η επιχειρηματικότητα; Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες στις οποίες ελπίζαμε; Δεν σκέφτεστε αυτές τις οικογένειες που θα υποστούν ξαφνικά τέτοια μείωση στο εισόδημά τους με όλες τις καταστροφικές συνέπειες στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις τους;

  • Θέματα συνταξιούχων του δημοσίου που δεν επιλύονται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

    Θέμα 1:
    Ένας συνταξιούχος καλείται να διδάξει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, λόγω των ειδικών γνώσεων και εμπειριών του, και π.χ.
    • Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια ένα χρόνο με 2-3 ώρες την εβδομάδα ή,
    • 60 ώρες αλλά είναι κατανεμημένο σε 2ώρα μαθήματα που θα γίνουν σε 6 μήνες.
    • Η αμοιβή του θα φορολογηθεί, ασφαλιστικά όμως τί θα γίνει;

    Θέμα 2:
    Ένας συνταξιούχος καλείται να παρουσιάσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ένα θέμα σε 3-ώρη ημερίδα. Η αμοιβή του θα φορολογηθεί, ασφαλιστικά όμως τί θα γίνει;

    Θέμα 3:
    Ένας συνταξιούχος καλείται να γνωμοδοτήσει σε μια μελέτη που έχει εκπονήσει μια εταιρεία ή ένας οργανισμός ή εταιρεία δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα. Η απασχόλησή του δεν είναι «με τις ώρες» ή «με το κιλό», αλλά απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ειδικές γνώσεις και λόγω της βαρύτητας της γνώμης του και της υπογραφής του, θα λάβει αποζημίωση π.χ. 5.000€ ή 10.000€.
    Η αμοιβή του θα φορολογηθεί, ασφαλιστικά όμως τί θα γίνει;

    Θέμα 4:
    Μπορεί να παρέξει τις υπηρεσίες του, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αμισθί;
    Π.χ.
    Εγώ είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και αξιολογητής εκπαιδευτών ενηλίκων του πρώην ΕΚΕΠΙΣ και νυν ΕΟΠΠΕΠ, μπορώ να συμμετέχω ως αξιολογητής σε εξετάσεις εκπαιδευτικών στον ΕΟΠΠΕΠ (δημόσιος οργανισμός) ή σε έναν αντίστοιχο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό της Ελλάδας ή άλλης χώρας, έστω και χωρίς αμοιβή;
    Είμαι επίσης ένας από τους αξιολογητές της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας μας, μπορώ να αξιολογώ προτάσεις έστω και χωρίς αμοιβή;
    Σημειωτέον ότι ως Ομότιμος Καθηγητής εξακολουθώ να διδάσκω στο Πανεπιστήμιο χωρίς αμοιβή (υπάρχει πρόβλεψη νόμου).

    Προτείνω λοιπόν τη συμπλήρωση του Άρθρου 27, με τις δυο παραγράφους:
    Άρθρο 27
    Το άρθρο 20 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α 85 ) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Άρθρο 20
    Απασχόληση συνταξιούχων

    α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
    Στις περιπτώσεις ωρομίσθιας εργασίας, σε οποιονδήποτε φορέα, ως μια ημέρα εργασίας λογίζεται εργασία 8 ωρών.
    Στις περιπτώσεις γνωμοδοτήσεων, διαιτητικών κρίσεων ή αμισθί παροχής υπηρεσιών, δεν μειώνονται οι πάσης φύσεως συνταξιοδοτικές παροχές.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 15:01 | Α.

    Εκεί που περιμέναμε καλύτερες μέρες, ξαφνικά βλέπουμε να περικόπτεται το 30% της σύνταξής μας!!! Κατάφωρη αδικία εις βάρος των παλιών συνταξιούχων που είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, τις υποχρεώσεις τους, τα δάνειά τους και ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι χάνοντας το 30% της σύνταξής τους από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν καν μνημόνια! Έτσι ευνοείται η επιχειρηματικότητα; Αυτό είναι που δεν θα μειωθεί καμιά σύνταξη;
    Για μας είναι καταστροφή. Πληρώναμε κανονικά το ΕΦΚΑ και τους φόρους μας, ήμασταν συνεπείς σε όλα. Εργαζόμασταν αναγκαστικά για να τα βγάλουμε πέρα στις υποχρεώσεις μας. Πιστέψαμε σε καλύτερες μέρες και τώρα βλέπουμε ξαφνικά να ανατρέπεται βίαια κάθε προγραμματισμός μας, κάθε σχεδίαση, με δραματικές συνέπειες για τις οικογένειές μας. Σε τόσο δύσκολες συνθήκες που ζούμε έχουμε υπολογίσει και το παραμικρό ευρώ της σύνταξής μας για μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας. Είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια μείωση στο εισόδημά μας ξαφνικά μέσα σε μια μέρα; Είναι δίκαιο αυτό; Δεν έγινε ούτε το 2016 που υπήρχε το μνημόνιο. Πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση αλλιώς η αδικία που γίνεται είναι πραγματικά κατάφωρη.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:30 | Α.Γ.

    Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν το 2016. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και στην ουσία είναι καταστροφή για μας. Υποσχέθηκε ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις και μας κάνει μείωση 30% !!!
    Είμαι συνταξιούχος πριν από το 2016 που σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε, είχα κάνει έναρξη ελευθερίου επαγγέλματος και δούλευα για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα και να αποπληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο. Πλήρωνα κανονικά τον ΕΦΚΑ και τους φόρους μου και τώρα μου κόβει το 30% της σύνταξης. Αυτό δεν το έκανε ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016.
    Πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα αποπληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο και τις υποχρεώσεις μου; Αυτό είναι καταστροφή για την οικογένειά μου. Από τη μια στιγμή στην άλλη φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας.
    Είναι δίκαιο ένας νέος νόμος να έχει αναδρομική ισχύ και να ανατρέπει ό,τι προγραμματισμό έχει κάνει μια οικογένεια και να την οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση; Είναι δυνατόν να αλλάζουν έτσι δραματικά τα δεδομένα από τη μια στιγμή στην άλλη σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μνημόνια και που περιμέναμε όλοι καλύτερες μέρες; Δεν σκέφτεστε αυτές τις οικογένειες που θα υποστούν τέτοια μείωση στο εισόδημά τους με όλες τις καταστροφικές συνέπειες στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις τους;

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:24 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
    Δυστυχώς η μερική διόρθωση της απαράδεκτης και άδικης περικοπής της σύνταξης κατά 60% που ίσχυε με το νόμο του 2016 συνοδεύτηκε από μία απαράδεκτη και άδικη περικοπή της σύνταξης για τους παλαιούς συνταξιούχους προ του 2016. Το μέτρο της περικοπής της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους, υποτίθεται ότι αποτελεί ένα κίνητρο για παραμονή στην εργασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Τι νόημα όμως έχει η νομοθέτηση σήμερα ενός τέτοιου μέτρου για υφιστάμενους συνταξιούχους προ του 2016. Για άλλη μια φορά νομοθετούμε με εισπρακτικά κριτήρια και τιμωρούμε όσους απασχολούνται νόμιμα και φανερά.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:59 | Σταύρος Α.

    κ. Υπουργέ.
    Η απόφαση της περικοπής της σύνταξης σε παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται η αυτοαπασχολούνται προ του 2016 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Κτύπησε ανθρώπους που δια πυρός και σιδήρου πάλευαν στα χρόνια της κρίσης για κάτι καλύτερο και βλέπουν να τους τιμωρεί η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα τους αντάμοιβε και θα τους προστάτευε.Και χωρίς κάποια δημοσιονομική ανάγκη η απαίτηση των .
    Ακόμα και ο τιμωρητικός νόμοσς Κατρούγκαλου είχε την στοιχειώδη λογική και ευαισθησία να μην τους πειράξει.
    Επειδή όλο αυτό είναι πολύ βαρύ, άδικο και δεν καταπίνεται το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει δεκάδες χιλιάδες ψήφους από τους θιγόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους.Και χωρίς λόγο. Η τέλεια πολιτική αυτοκτονία.
    Και μπορεί τώρα η κυβέρνηση να παρουσιάζει δημοσκοπική άνεση αυτό όμως νομοτελειακά θα αλλάξει στο ορατό μέλλον και τότε καθε ψήφος θα είναι πολύτιμη.
    Αν η όντως τιμωρητική μείωση του 60% γίνει 30% για όσους ήδη την υφίστανται και διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για τους παλαιούς συνταξιούχους η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
    Μήπως πρέπει πια να σταματήσουμε να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας χωρίς λόγο?
    Ευχαριστώ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 07:44 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ όπως μεριμνήσετε για την εξαίρεση των πολύτεκνων συνταξιούχων από την περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης ανεξαρτήτου ηλικίας. Η προστασία τους είναι υποχρέωση για την κυβέρνηση σύμφωνα με το Σύνταγμα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 02:47 | Κωνσταντίνος

    ΑΡΘΡΟ 27
    Η εξαγγελία καμία σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί δεν είναι και τόσο αληθινή.
    Το 60 γίνεται 30 αλλά για ποιους; Γνωρίζετε κάποιον συνταξιούχο που απασχολείται μετά από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και να περικόπτεται η σύνταξή του 60% και αν κάποιοι εργάζονται νομίζετε οτι θα δηλώσουν την εργασία τους.
    Είναι τελείως άδικο γιατί το 30% στοχεύει τους συνταξιούχους πριν το νόμο Κατρούγκαλου οι οποίοι δήλωσαν την εργασία τους διότι δεν είχαν περικοπές για συντάξεις κάτω των 990ευρώ αλλά πάνω από το παραπάνω ποσό.
    Αν θέλετε να φανείτε ειλικρινής μειώστε το 60% σε 30% σε αυτούς που αναφερόταν ο νόμος Κατρούγκαλου.
    Ουσιαστικά αυτό που θα καταφέρετε είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πριν το νόμο Κατρούγκαλου να δηλώσουν παύση της εργασίας τους ή να συνταξιοδοτηθούν από την εργασία τους και ίσως να συνεχίσουν να εργάζονται χωρις να το δηλώσουν.
    Πραγματικά δεν περίμενα να γίνεται περικοπή σε εποχή που υποτίθεται βγήκαμε από τα μνημόνια.Αυτό λέγεται αιφνιδιασμός και πράγματι δεν θα είχα συνταξιοδοτηθεί.Οι νέοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν την επιλογήνα αποφασίσουν γιαυτό που τους συμφέρει.
    Σκεφτείτε το Κε Υπουργέ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:04 | Γ. Ντούσκας

    Συνταξιοδοτήθηκα ως μόνιμος δημ υπάλληλος με επιλογή ασφαλιστικού φορέα το ΙΚΑ στις 15/3/2017 δηλώνοντας για βιοποριστικούς λόγους παραμονή μου στην εργασία έως την έκδοση της σύνταξης, καταβάλλοντας τις εισφορές και μη προσμετρώμενος ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Στις 31/12/2017 εξεδόθη η απόφαση, ταυτόχρονα παραιτήθηκα από την υπηρεσία και από την ίδια ημερομηνία απολύθηκα. Για το χρονικό διάστημα 15/3/2017 – 31/12/2017 ο ΕΦΚΑ μου χορήγησε το 30 % της κύριας σύνταξης και μου ανέστειλε πλήρως την επικουρική, με την αιτιολογία ότι η παραμονή μου στην υπηρεσία εκλαμβάνεται ως διορισμός ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥ σε φορέα Γενικής Κυβέρνησης !! Με τιμωρούν γιατί βρέθηκα στην ανάγκη να κάνω χρήση της διάταξης για παραμονή, προκειμένου να ζήσει η 5μελής οικογένειά μου ! Ούτε μετακλητός ήμουν, ούτε διορίστηκα απλά συνέχισα να εργάζομαι εκεί που εργαζόμουν επί 40,5 έτη ! Πως ο ΕΦΚΑ για το ίδιο θέμα αποφαίνεται τελείως αντιφατικά και εγώ ως πολίτης τι να πιστέψω … Έχω καταθέσει σχετική ένσταση και αναλόγως θα προσφύγω στη δικαιοσύνη ! Στη διάταξη σας κάπως διορθώνεται η αδικία αλλά νομίζω ότι τα 62 έτη που ορίζετε θα έπρεπε να μπουν διαζευτικά με τα έτη εργασίας δηλ «62 έτη ή τα 40 έτη εργασίας» για να μη τιμωρείται κάποιος που εργάστηκε από πολύ μικρή ηλικία όπως εγώ από τα 16.
    Ελπίζοντας ότι πράγματι έχει επιστρέψει η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ευελπιστώ ότι θα τύχω της προσοχής σας.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 23:43 | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Α.Σ.Α. -.Ε.Α.Α.Σ.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)

    Αθήνα, 26-1-2020

    ΘΕΜΑ: « ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΡΘΡΟ 27:

    Υποκρυπτόμενες μειώσεις συντάξεων στο 95% των συνταξιούχων κατά 40%»

    Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση -προς διαβούλευση- του ν/σ για το «νέο Ασφαλιστικό»,η Π.Ο.Α.Σ.Α. και η Ε.Α.Α.Σ. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στις διατάξεις του άρθρου 27 που αντί να ελαφρύνουν, κατά το γενικότερο πνεύμα του νόμου τροποποιούν επί το καταφανώς δυσμενέστερο το άρθρο 20 του Νόμου Κατρούγκαλου

    Συγκεκριμένα :

    1. Καταστρατηγείται το γράμμα και το πνεύμα, σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία, ως η δική μας, της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος με την οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Το νόημα δε της συνταγματικής αυτής επιταγής εκτείνεται και στην ειδικότερη μορφή της, την επαγγελματική ελευθερία δράσης και στο δικαίωμα εργασίας κάθε υποκειμένου, τόσο ως αμυντικό δικαίωμα, ως δηλαδή μία αξίωση της αποχής του Κράτους από παρεμβάσεις στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», όσο και ως
    ενεργητικό και συμμετοχικό δικαίωμα, ως μια θετική ελευθερία, με την έννοια της θέσπισης κινήτρων και όχι αντικινήτρων ως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση: «της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του
    τόπου». Επιγραμματικά, πρόκειται για το «δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώνει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί (ΕΔΔΑ Pretty κατά Ηνωμένου Βασιλείου, Laskey, Jaggard και Brown κατά Ηνωμένου Βασιλείου).

    Ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού
    Νομοσχεδίου, η ανωτέρω συνταγματική πρόβλεψη τίθεται υπό αμφισβήτηση αν όχι υπό διακινδύνευση, καθώς με το ανωτέρω άρθρο περιορίζεται δυναμικά και δραματικά το δικαίωμα του συνταξιούχου για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του,καθώς του αποστερείται το δικαίωμα της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου με την θέσπιση/ δημιουργία αντικινήτρων, χρηματικών ποινών, μέσω της περικοπής της σύνταξης, για παραμονή ή ένταξη στην αγορά εργασίας και τον οδηγούν σε πρόωρο μαρασμό και βέβαιο συναισθηματικό και εν τέλει φυσικό θάνατο.

    Ειδικότερα:

     Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθ. 20 του Ν. 4387/2016 για τους προ του 12-5-2016 απασχολούμενους συνταξιούχους.
     Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996/2011 για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους (κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 60 η/μ ανειδίκευτου εργάτη, στα οποία προστίθενται 6 η/μ ανά ανήλικο τέκνο ή φοιτητή έως τα 24), αλλά και για τους μισθωτούς: κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 30 η/μ ανειδίκευτου εργάτη).

     Εγκλωβίζονται ήδη απασχολούμενοι με πολυετείς συμβάσεις σε “αμισθί” συνέχιση της εργασίας ή οδηγούνται σε αναγκαστική βίαια έξοδο, απασχολούμενοι που έχουν καταβάλει πέραν 10ετίας -υπέρογκες- ασφαλιστικές εισφορές, λόγω του ασύμφορου της απασχόλησης.

     Επιπροσθέτως των ανωτέρω με την πρώτη ανάγνωση του νέου άρθρου 27, του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, διαπιστώνεται ευκρινώς ότι υποκρύπτονται ΟΧΙ αυξήσεις, ως υποκριτικά διαχέεται: είτε ως μελλοντικές προσαυξήσεις των υπαρχουσών συντάξεων είτε ως μείωση των παρακρατήσεων των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, από 60% του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 σε 30%, με το επίδικο άρθρο 27, αλλά ΝΕΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ κατά 40% περίπου, των καθαρών συνταξίμων αποδοχών, εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων, και όχι μόνον των 30.000 δηλωμένων εργαζομένων- συνταξιούχων, καθώς πλέον με το υπό διαβούλευση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται ούτε οι παλιοί συνταξιούχοι- εργαζόμενοι καθώς υπάρχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά ούτε και τα αγροτικά εισοδήματα και οι επιδοτήσεις που λαμβάνει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων των χώρας, που είναι εκατομμύρια και όχι μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

    Αντιθέτως περικόπτεται τεχνηέντως, χωρίς τούτο να αναγράφεται ρητά, η
    σύνταξη σε κάθε συνταξιούχο που έχει εισοδήματα πέραν αυτής, κατά το ανωτέρω ποσοστό , έστω και αν αυτά τα αγροτικά εισοδήματα είναι μικρότερα από το ετήσιο ποσό των 4.923,12 ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο ειδικώς για την διατήρηση της αγροτικής περιουσίας, ποσό που αν κάποιος το υπερβαίνει, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι «επανεντάσσεται» στην αγορά εργασίας.

     Τέλος και καθώς οι διατάξεις του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού Νομοσχεδίου έχουν γενική εφαρμογή, καθώς συμπεριλαμβάνουν διατάξεις ισοπεδωτικές για όλους τους συνταξιούχους-εργαζομένους, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ μισθωτών,ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων στο Δημόσιο (πλην της φωτογραφικής διάταξης της ηλικίας των 62 ετών κάτω από την οποία περικόπτεται το 100% της σύνταξης εφόσον κάποιος εργάζεται στο Δημόσιο) και όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, χωρίς καμία μεταβατική διάταξη για τους παλιούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας και αρχής περί ασφάλειας δικαίου, περί δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, περί απαγόρευσης εφαρμογής, αναδρομικώς, δυσμενέστερων διατάξεων , εν αντιθέσει με το Ν.4387/2016 Κατρούγκαλου που ναι μεν είχε και εκείνος την δυσμενέστατη διάταξη της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για τους νέους συνταξιούχους εργαζομένους, όμως δεν ήταν γενικής εφαρμογής, καθώς ορίζετο ότι οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 θα παρήγαγαν αποτελέσματα για το μέλλον και μόνον για εκείνους που θα αναλάμβαναν εργασία ή θα αυτοαπασχολούντο, από τούδε και στο εξής, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και εντεύθεν, ήτοι από 13-05-2016 και μετά.
    Κατόπιν των ανωτέρω και:

     Επειδή οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται παρά την συνταξιοδότησή τους, δεν είχαν κανένα άλλο εισόδημα παρά μόνον την σύνταξή τους, δεν έγιναν δηλαδή εργαζόμενοι από ελεύθερη επιλογή ή από πλεονεξία, αλλά ωθήθηκαν σ’αυτό ένεκεν της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης επιβίωσης, ήτοι για την κάλυψη επιτακτικών κυρίως στεγαστικών αναγκών, συνέχισης των σπουδών των τέκνων τους κλπ βασικές ανάγκες ως διατροφή και φάρμακα, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την εναπομείνασα σύνταξη στην συνέχεια των βάρβαρων μνημονικών μέτρων, που στόχευαν επιλεκτικά και μόνον στην κατακόρυφη πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με κάθε τρόπο, σκοτώνοντας όπως στην ζούγκλα τα άρρωστα και γέρικα ζώα, επιφέροντας έτσι και εμπεδώνοντας την φτώχεια και τον φόβο των δυνατών, εξουσίας, στους αδύναμους να αντιδράσουν, πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μειώνοντας τα εισοδήματα των συνταξιούχων έως και 60%, ώστε να μειωθεί βιαίως και σταδιακά το προσδόκιμο ζωής τους, στην Ελλάδα.

     Επειδή η περαιτέρω νέα περικοπή των συντάξεων, κατά τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά βάρβαρη και εις βάρος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των συνταξιούχων της χώρας.

     Επειδή είναι πρόσχημα ότι με την θέσπιση αντικινήτρων στην απασχόληση των
    συνταξιούχων θα μειωθεί η ανεργία των νέων ή θα παταχθεί η εισφορο-αποφυγή των εργαζομένων –συνταξιούχων με την μείωση σε 30% της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016

     Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης από 60% του άρθρου 20 Ν.4387/2016 σε 30% του νέου αντίστοιχου άρθρου 27 δεν αφορά το 95% των συνταξιούχων αλλά είναι απλά, μία ακόμη φωτογραφική διάταξη που ευνοεί μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, κυρίως υψηλο-συνταξιούχων άνω των 62 ετών στους οποίους διασφαλίζει το 70% της σύνταξής τους, αν και έχουν υπερβεί το 62 έτος τους, ενώ παράλληλα τους ανταμείβει με τον υψηλό μισθό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που απολαμβάνουν είτε ως οι μετακλητοί υπάλληλοι, στο Δημόσιο, στην Βουλή κ.ά., είτε ως υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Δήμαρχοι- Αντιδήμαρχοι κλπ, είτε ως
    Διοικητές Δημοσίων Νοσοκομείων, Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ με το προηγούμενο νομικό καθεστώς θα έχαναν το 100% της σύνταξής τους, εφόσον επιθυμούσαν και κατάφερναν να εργαστούν στο δημόσιο Τομέα.

    ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ :

    1. Να διατηρηθεί η ισχύς των διατάξεων άρθρου 20 περί απασχόλησης συνταξιούχων,του Ν. 4387/2016, πλην της παραγράφου 1 που ορίζει:

     “Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι
    οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα
    υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις
    κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο
    χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το
    διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο
    συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του
    παρόντος νόμου.”

    H δε ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί, ως εξής:

     «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι
    οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα Υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις
    κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 10% για όσο
    χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το
    διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο
    συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του
    παρόντος νόμου.»

    Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2020.

    Για το Δ.Σ
    Π.Ο.Α.Σ.Α. Ε.Α.Α.Σ.
    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    Χριστακόπουλος Ευάγγελος Ρόζης Βασίλειος
    Υποστράτηγος ε.α Αντιστράτηγος ε.α.

    Ο νομικός Σύμβουλος Π.Ο.Α.Σ.Α.
    Νικήτας Καλογιαννάκης
    Δικηγόρος – Οικονομολόγος

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 22:14 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΧΑΝΤΖΗΣ

    Εξοχότατε κ. Υπουργέ,

    Στο άρθρο 27 με τίτλο «απασχόληση συνταξιούχων» εις το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο μεταξύ άλλων αναφέρει «…….. οι παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα…..»
    Έχω τη γνώμη ότι από την διάταξη θα πρέπει να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι του δημοσίου που είναι παράλληλα και ιερείς διότι: α) η ιδιότητα του κληρικού είναι ισόβιος και β) είναι αδύνατο να συνταξιοδοτηθεί κάποιος ιερέας προ του εβδομηκοστού έτους της ηλικίας του ανεξαρτήτως χρόνων υπηρεσίας και γ) Ορισμένοι από τους ιερείς ήταν ή είναι παράλληλα και εκπαιδευτικοί λαμβάνοντας ανεμπόδιστα τους μισθούς που ο νόμος όριζε. Αυτονόητα καταβάλλουν τις ανάλογες συνταξιοδοτικές εισφορές και των δυο θέσεων. Ας σημειωθεί ότι για την πολιτεία παγίως, η ιδιότητα της ιεροσύνης είναι πρωτίστως ιδιότητα λειτουργήματος και όχι δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα.
    Δυστυχώς επίσης στο νόμο δεν προβλέπεται εξαίρεση από την περικοπή της συντάξεως ούτε για τους πολύτεκνους συνταξιούχους ούτε για όσους τυχόν έχουν τέκνα με αναπηρία άνω του 67%.
    Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει δίκαιη ρύθμιση του θέματος παρακαλούμε στο νέο νομοσχέδιο ρητώς και πέραν πάσης αμφισβητήσεως να μνημονευτεί η ισχύς του άρθρου 5 παράγραφος 4 του Ν.2703/1999 που ειδικώς μεριμνούσε δια τους εν ενεργεία κληρικούς που λαμβάνουν σύνταξη από το δημόσιο.

    Με εκτίμηση
    π. Δημήτριος Παπαχαντζής
    Ιερέας – Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    e-mail: dpapachantzis@gmail.com

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 21:54 | Βαγγελης

    Αξιότιμοι κύριοι,
    επειδή μερικοί άνθρωποι επιμένουν να παλεύουν και όσο τους επιτρέπουν οι δυνάμεις τους δεν θέλουν να παροπλιστούν,
    επειδή προσπαθούν να διατηρήσουν την οικογενειακή αγροτική περιουσία και να δημιουργήσουν κάποιες προυποθέσεις για τον επαναπατρισμό των παιδιών τους που
    ξενιτεύτηκαν λογω της κρίσης,
    Σας παρακαλώ να ξαναδείτε την παραγρ. 4α του αρθρου 27, διότι δεν ειναι σωστό να παμε από το κακό στο χειρότερο.
    Πρέπει να εξαιρεθούν από όποια περικοπή, όλοι οι συνταξιούχοι που ασχολούνται, με πολύ κόπο και ελάχιστα έσοδα, με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 18:06 | Γιαννης Γ.

    Δυνατοτητα ασχολιας με τον αγροτικο τομεα (χωραφια,μελισσια κτλ) σε ολους τους συνταξιουχους χωρις περικοπη της συνταξης τους.
    Τις περισσοτερες φορες προερχονται απο κληρονομια και χρειαζεται στηριξη η αγροτικη παραγωγη.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 18:23 | ΜΙΧΑΗΛ

    Τελείως ανερμάτιστη και λάθρα αναδρομική και χρησιμοθηρική διάταξη (1α) καθώς δεν σέβεται τα κεκτημένα δικαιώματα, που οδήγησαν αρκετούς συνταξιούχους να επιλέξουν χρόνο αποχώρησης και προσδοκία εκπλήρωσης μελλοντικών ασφαλιστικών αξιώσεών τους, που τώρα μετά από αυτό αδυνατούν να το πράξουν. Άλλη μία φορά που μία κυβέρνηση ανεξαρτήτως προσανατολισμών επιδιώκει να ωραιοποιήσει την δήθεν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων συνταξιούχων.
    Η διατύπωση της φράσης ΄έχουν αναλάβει ήδη ή θα αναλάβουν εργασία και αποκτούν ιδιότητα΄κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ελλειματική ερμηνευτικά και να οδηγήσει σε δικανικές διορθώσεις. Καλόν, στο όνομα της χρηστής διοίκησης, να διορθωθεί και να μην ανακατεύει παρελθόντα με παρόντα έργα και δραστηριότητες. αΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΈΤΣΙ Η ΔΙΆΤΑΞΗ ΑΥΤΉ ΠΟΛΛΟΊ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΎΝ ΣΤΗΝ ΈΝΔΕΙΑ.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:25 | ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
    1. Στο άρθρο 27 του σχεδίου του νέου νόμου (άρθρο 20 του Ν.4387/2016) για το ασφαλιστικό σύστημα, δεν διευκρινίζεται σαφώς αν περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται υπό το ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 του Ν.3316/2005 και του Π.Δ. 71/2019 ΦΕΚ Α112 και οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι άνω των 40 ετών.
    2. Για το λόγο αυτό προτείνεται στο τέλος της §α η παρακάτω πρόσθεση :
    «Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μιθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 , στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».
    3. Με την προτεινόμενη προσθήκη θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον ΕΦΚΑ.
    Με εκτίμηση,
    Λάζαρος Λαζαρίδης

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 15:35 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η χωρίς μεταβατική περίοδο εφαρμογή του άρθρου 27 δημιουργεί εκ των πραγμάτων αξεπέραστες δυσκολίες για τους μη αγρότες συνταξιούχους, δεδομένου ότι έχουν ήδη προβεί στη σπορά των φθινοπωρινών καλλιεργειών, με παραστατικά των εισροών στο όνομα τους και που η παραγωγή τους θα πουληθεί σαφώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επί πλέον έχουν ατομικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης (συνήθως με μικρά ποσά) σε εφαρμογή κανονισμών της ΚΑΠ, που αφορούν τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και που θα πρέπει να δηλωθούν στο σύστημα ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 15/05/2020. Από τον εν λόγω Οργανισμό θεωρώ ότι θα ενημερωθείτε, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση να γίνουν μεταβιβάσεις – εκμισθώσεις από τους κατόχους για μια ομαλή μετάβαση. Έτσι, αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση, είναι ανάγκη να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι το 2022,23 οπότε πρακτικά θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις για τη νέα περίοδο για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΚΑΠ.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

    Επί του Άρθρου 27

    1. Τόσο ο τίτλος «Απασχόληση Συνταξιούχων» όσο και το περιεχόμενο (§α) αναφέρονται σε «Συνταξιούχους» δηλαδή σε αυτούς που ήδη συνταξιοδοτούνται ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι, κατά το χρονικό διάστημα που συνταξιοδοτούνται, εάν θελήσουν να αναλάβουν «επαγγελματική δραστηριότητα» τότε:
    «….οι ακαθάριστες συντάξεις….καταβάλλονται μειωμένες κατά 30%…για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα..»
    Η διατύπωση αυτή δημιουργεί ορισμένα πρακτικά προβλήματα κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους απασχόληση και μετά το έτος κατά το οποίο έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παράλληλα να αιτηθούν μειωμένη σύνταξη.

    2. Για το λόγο αυτό προτείνεται στο τέλος της §α η παρακάτω πρόσθεση :
    «Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι ή μιθωτοί) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και στα Μητρώα του Ν.3316/2005 και του Π.Δ 71/2019 ΦΕΚ Α 112 , στην περίπτωση κατά την οποία έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να συνεχίσουν να διατηρούν την επαγγελματική τους απασχόληση, δύναται, κατόπιν αιτήσεως προς τον ΕΦΚΑ, να τους καταβάλλονται ακαθάριστες συντάξεις που τους αντιστοιχούν, μειωμένες κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία».

    3. Με την προτεινόμενη προσθήκη θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον ΕΦΚΑ.

    03-02-2020
    Ιωάννης Πέππας

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:12 | Σταύρος Μπουντουράκης

    Με το υπό διαβούλευση άρθρο 27 θεσπίζεται μείωση συντάξεων σε αντίθεση με τις δημόσιες εξαγγελίες/δεσμεύσεις του νυν Υπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει καμία μείωση/περικοπή σε κανέναν συνταξιούχο.

    Ειδικότερα, με το εν λόγω άρθρο οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων πλην πρώην ΟΓΑ που είναι αγρότες ειδικού καθεστώτος και έχουν κάνει έναρξη πριν την δημοσίευση του ν.4387/2016, θα υποστούν μείωση 30% στις συντάξιμες αποδοχές τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση της σύνταξης, λαμβανομένης υπόψη και της καθιέρωσης υποχρέωσης καταβολής εισφορών, θα ξεπερνά το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα το οποίο προέρχεται από καλλιέργεια γης που κληρονομήθηκε από γονείς. Οι περιπτώσεις αυτές είναι γνωστό ότι αφορούν σε πολλές χιλιάδες συνταξιούχους.

    Αντιθέτως, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (ν. 4387/2016) τα παραπάνω πρόσωπα δεν θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι (βλ. ν. 4151/2013) και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε καμία περικοπή σύνταξης.

    Η ρύθμιση του προτεινόμενου υπό διαβούλευση άρθρου θα πρέπει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες/δεσμεύεις του κ. Υπουργού ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σύνταξης.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:06 | Πανωραία

    Κύριε Υπουργέ παρακαλώ την κατανόησή σας για την αναγνώριση της πενταετίας του νόμου 4609/19 έστω και αν απαιτείται κάποια πρόβλεψη στον παρόν νομοσχέδιο. Οι ΕΔ έχουν υπηρεσίες ετοιμότητες, εγρήγορσεις – ασκήσεις-ειρηνευτικές αποστολές και μπορούν να αναγνωρίσουν 5 χρόνια ενώ ο ευρύτερα δημόσιος τομέας 12 χρόνια. παρακαλώ το σωστό!

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:11 | Δημοσθένης

    Είμαι Συνταξιούχος πριν το 2000. ΄Εκτοτε και μέχρι σήμερα εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας ότι επιβάλλουν οι εκάστοτε νόμοι, βοηθώντας όπως πιστεύω και το ασφαλιστικό σύστημα και τα φορολογικά έσοδα .
    Ο νόμος ¨ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ¨ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ τούς προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους και δεν τιμωρούσε τούς συνταξιούχους οι οποίοι δεν θέλησαν να ζουν στο περιθώριο αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να προσφέρουν στην κοινωνία και στην οικογένειά τους.Εσείς κύριε Υπουργέ που καθημερινά λέτε στον Ελληνικό Λαό ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί γιατί μας τιμωρείτε με μείωση της σύνταξης μας κατά 30%?

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:24 | ΛΑΜ. ΚΩΛΕΤΤΑ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27

    Η οριζόντια περικοπή του 30% της σύνταξης συνταξιούχου που εργάζεται, έτσι όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, είναι τουλάχιστον άδικη και αντίθετη σε κάθε έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας και ισονομίας.
    Προκειμένου να εφαρμόζεται περικοπή στη σύνταξη, θα έπρεπε, κατ΄αρχήν, να λαμβάνεται υπόψη, πριν την όποια περικοπή, το ύψος της αμοιβής του συνταξιούχου καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σχετικά με τη νέα του ιδιότητα ή δραστηριότητα, δηλαδή το πόσες ώρες απασχολείται ο συνταξιούχος ανά εβδομάδα/μήνα και ποια είναι η συνολική αμοιβή του για την απασχόληση, δραστηριότητα ή εργασία το αυτή. Για του λόγου το αληθές, είναι διαφορετικό ένας συνταξιούχος δικαστής να εργάζεται σε καθημερινή βάση ως Διευθυντής στο πολιτικό γραφείο ενός βουλευτή με έναν αξιοπρεπέστατο μισθό της τάξης των 2.000 περίπου ευρώ το μήνα και να περικόπτεται και η καθόλου ευκαταφρόνητη σύνταξή του κατά 30% και εντελώς διαφορετική περίπτωση ένας συνταξιούχος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης να απασχολείται για ένα 18μηνο σε επιμορφώσεις ενηλίκων, κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχει εργασία 2-3 ωρών εβδομαδιαίως με συνολική αμοιβή, στο τέλος του 18μήνου, ύψους περίπου 6.000 – 7.000 χιλιάδων ευρώ (μεικτά). Είναι δίκαιο ο περί ου ο λόγος συνταξιούχος, ο οποίος στην πραγματικότητα επιδιώκει απλώς να συμπληρώσει κατά τι το εισόδημά του, να υποστεί αδιάκριτα περικοπή της τάξεως του 30% μηνιαίως στη σύνταξή του επί ένα 18μηνο;
    Θα ήταν δικαιότερο και σύμφωνο με τις συνταγματικές περί ισότητας επιταγές να υπάρχει κλιμάκωση στην περικοπή των συντάξεων των συνταξιούχων που απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες. Θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι αμοιβές/μισθοί συνταξιούχων από άλλη δραστηριότητα ή εργασία που δεν υπερβαίνουν ένα ποσό (π.χ. τις 4.000 – 5.000 ευρώ ετησίως) να υπόκεινται στις νόμιμες κρατήσεις αλλά να μην επισύρουν την παρακράτηση της σύνταξης και εφόσον ξεπερνούν αυτό το όριο να υπάρχει κλιμάκωση στην περικοπή (10%, 15%, 20%…) έως το 30% ή και ανώτερο ποσοστό εφόσον η αμοιβή από τη νέα δραστηριότητα είναι μεγάλη και ενδεχομένως ξεπερνά και τις ετήσιες, ακόμα, συνταξιοδοτικές απολαβές.
    Σίγουρα, πάντως, η οριζόντια περικοπή του 30% είναι άδικη και αντισυνταγματική και προφανώς θεσπίζεται για να διευκολύνει συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων με πολύ υψηλές συντάξεις και όχι την τεράστια κατηγορία των «μικρομεσαίων» συνταξιούχων που θέλουν απλώς να συμπληρώσουν τις ήδη πολλαπλώς «εξανεμισμένες» συντάξεις τους.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:09 | θανος πασχαλης

    τους συνταξιούχους αναπηρίας άνω του 67% τους απαγορεύετε να εργάζονται..γιατί ?νομοθέτες σοβαρευτείτε..οι περισσότεροι εξ αυτών λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα..εάν πριν ήταν μισθωτοί η εργάζονταν με μπλοκάκι στον ιδιωτικό τομέα τα παρατάνε ? και αν λήξει ο χρόνος της αναπηρικής σύνταξης (αρκετοί παίρνουν μέχρι δύο χρόνια) ποιος τους περιμένει στον ιδιωτικό τομέα και πως θα ξαναβρούν δουλειά ? οι μόνοι που μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εάν λήξει το διάστημα της αναπηρικής σύνταξης είναι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι.. άρα βάλτε το δικαίωμα της απασχόλησης και στους αναπήρους με περικοπή έστω της αναπηρικής σύνταξης κατά 30% όπως και στους υπολοίπους..
    δεν μπορεί από την μια οι ανάπηροι να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ασεπ με ποσοστό μάλιστα το 10% των θέσεων να διατίθεται υποχρεωτικά σε αυτούς ,και από την άλλη να μην μπορούν να εργαστούν όταν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι με ποσοστό 67% λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη περιορισμένου χρονικού διαστήματος και όχι επ αόριστον όπως οι συνταξιούχοι γήρατος.. λογική και αίσθηση του τι συμβαίνει στην παραγωγικό τομέα νομοθέτες.
    Time limit is exhausted.Please reload CAPTCHA

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΟΥ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Σύμφωνα με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου προβλέπεται αντικατάσταση του άρθρ. 20 του Ν. 4387/2016 ως ακολούθως:
    «Άρθρο 20, Απασχόληση συνταξιούχων: α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
    Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας …»

    Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρ. 27 στοιχείο α΄ του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ακολούθως:
    «… Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας …»

    Εξάλλου με τη νέα ρύθμιση του άρθρ. 27 υπό στοιχείο α΄ εισάγεται αδικαιολόγητη διάκριση των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ οι οποίοι συνεχίζουν μετά τη συνταξιοδότησή τους απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ σε σχέση με τους συνταξιούχους οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους αναλαμβάνουν ή συνεχίζουν την απασχόλησής του σε κάποιο φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Από κανέναν ιδιάζοντα λόγο ή τις συνθήκες που επικρατούν ή υπό τις οποίες ασκείται η απασχόληση στους φορείς Γενικής κυβέρνησης δεν δύναται να δικαιολογηθεί η άνω διακριτική μεταχείριση των εργαζομένων.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 10:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80/00 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΕΤΕ 30/00 ΣΤΟΥΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΕΝΩ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΝΑΛΤΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗΣ

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 10:18 | Θανάσης Ξένος

    Οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο και μετά 35 χρόνια εργασίας πήραν σύνταξη, αλλά αισθάνονται ικανοί να συνεχίσουν να εργάζονται και γιαυτό πληρώνουν τις εισφορές στον ΕΦΚΑ καθώς και την φορολογία εισοδήματος που προκύπτει από την εργασία τους, πρέπει να τιμωρούνται; Είναι άραγε καλύτερο και για το Κράτος αλλά και για αυτούς τους πολίτες να περνούν την ημέρα τους στα καφενεία και τα ΚΑΠΗ;

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 09:54 | ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Να εξεραιθούν οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι από την περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης ανεξαρτήτου ηλικίας. Η προστασία τους είναι υποχρέωση για την κυβέρνηση σύμφωνα με το Σύνταγμα.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 02:13 | ΦΡΟΥΞΥΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ
    • Θεωρώ ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) ρύθμιζε με άδικο τρόπο τα θέματα απασχόλησης των συνταξιούχων, εφόσον δεν διακρίνονταν για ίση μεταχείριση των συνταξιούχων παλιών και νέων
    • Θεωρώ άδικο συνταξιούχοι, που εργάζονταν πριν τον ν.4387/2016 να μην έχουν καμία περικοπή της σύνταξής τους και άλλοι συνταξιούχοι που για κάποιο λόγο δεν εργάζονταν την περίοδο, που ψηφίστηκε ο νόμος, και άλλοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν μετά τον ν.4387/2016, να έχουν μια τεράστια περικοπή 60% της σύνταξής τους, εφόσον εργαστούν
    • Με τον καθορισμό του 30% μείωσης σε όλους του συνταξιούχους τουλάχιστον τους αντιμετωπίζετε όλους ισόνομα
    Όμως πρέπει να σεβαστείτε κατά την ταπεινή μου γνώμη και κάποια θετικά, που είχε ο εν λόγω νόμος όπως :
    1) Η περικοπή της σύνταξης – αν κάποιος συνταξιούχος αναλάμβανε εργασία μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου -, ήταν αναλογική δηλ. αφορούσε μόνο το χρονικό διάστημα και τις αντίστοιχες μέρες που εργάστηκε ο συνταξιούχος π.χ εργαζόταν 10 μέρες στον μήνα είχε περικοπή μόνο για αυτές τις μέρες και όχι για όλο τον μήνα. Το δικαιότερο εδώ βέβαια είναι η περικοπή να λαμβάνει υπόψη και την μερική απασχόληση και να περικόπτει αντίστοιχες ώρες που πραγματικά εργάζεται κάποιος σε σχέση με τις 40 ώρες την βδομάδα με καθεστώς πλήρους απασχολήσεως δηλ. αν εργάζεται 20 ώρες εβδομαδιαίως να υπολογιστεί περικοπή (20/40 χ 30%) της σύνταξης για το αντίστοιχο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι η περικοπή δεν θα είναι μεγαλύτερη του εισοδήματος από την απασχόληση του συνταξιούχου
    2) Συνταξιούχοι που απασχολούνταν στα αγροτικά είχαν εξαίρεση από την περικοπή, μέχρι του καθαρού ποσού αγροτικού εισοδήματος 4.923,00 ευρώ. Είναι απαρααίτητο να τηρηθεί η εξαίρεση αυτή, διότι πολλοί συνταξιούχοι κληρονομούν από αγρότες γονείς, χωράφια, δικαιώματα ενισχύσεων, πάγιο εξοπλισμό, δενδρώδεις καλλιέργειες, ζώα κλπ.- Δεν είναι εύκολη στις μέρες μας η άμεση μεταβίβαση όλων αυτών – παρά μόνο σε εξευτελιστικές τιμές. Εξάλλου απαιτείται ανάπτυξη του γεωργικού τομέα – εφόσον και εδώ έχουμε καταστεί «ελλειμματικοί» σαν χώρα, άρα απαιτούνται κίνητρα για παραγωγή και όχι επιπλέον περιορισμοί
    3) Επειδή υπήρχε εξαίρεση στους παλιούς συνταξιούχους, που εργάζονταν –από την περικοπή της σύνταξής τους με τον ν.4387/2016, για να μην ανατραπεί βίαια ο προγραμματισμός της ζωής τους, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος π.χ. 2 ετών για να μπορέσουν να απ’ εμπλακούν με ήπιο τρόπο από την απασχόλησή τους, εφόσον κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να εργάζονται λόγω περικοπής της σύνταξής τους
    Θα επιθυμούσα βέβαια σαν συνταξιούχος, η περικοπή αντί για 30% να ήταν ακόμα μικρότερη, ή και καθόλου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσο για το πρόβλημα ανεργίας των νέων που προσπαθεί προφανώς να θεραπεύσει η εν λόγω περικοπή, δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει, διότι πολλές φορές οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με την εξειδίκευσή τους και την εμπειρία τους σε κάποια θέματα, είτε σαν μισθωτοί, είτε σαν επιχειρηματίες, θα μπορούσαν να συμβάλλουν κατά τι στην ανάπτυξη αυτής της χώρας και όχι να αποτελούν ένα «άχρηστο δυναμικό»

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 23:29 | ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ή ΔΗΜΕΥΣΗ ;

    Κύριε Υπουργέ,

    Πρώτιστη θεσμική υποχρέωση μιας Πολιτείας Δικαίου -μετά τον καταιγισμό των αλλεπάλληλων μνημονιακών περικοπών των συντάξεων- θα έπρεπε να ήταν η άμεση πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.Τ.Ε. (2192-2196/2014 & 1125-1128/2016) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για αναδρομική επιστροφή των αντισυνταγματικών περικοπών σε αποδοχές και συντάξεις κατά 50% και η επαναφορά τους στο προ της 1- 8- 2012 καθεστώς,

    και όχι η περαιτέρω οικονομική εξόντωση ολιγάριθμων νομίμως απασχολουμένων συνταξιούχων -που αναγκάζονται να απασχοληθούν μετά 35 έτη εργασίας, μολονότι κρατείται μέρος της σύνταξης, φορολογούνται βαρύτατα με τον μέγιστο συντελεστή και πληρώνουν υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα πάρουν ποτέ πίσω- αποδίδοντας τελικά σε Κράτος & Ταμεία –μόνοι αυτοί στη Χώρα- το δημευτικό 80%!!! των αποδοχών τους!.

    ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΟΛΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ -ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    1. Η διατήρηση της ισχύος των παρ. 6 & 7 άρθρου 20 του Ν. 4387/2016

    2. Η διατήρηση της ισχύος του άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και του άρθρ. 42 Ν. 3996/2011.

    τέλος, ως έσχατη λύση-

    3.Η μεταβατική διάταξη μέχρι το 2025.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 23:17 | ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ή ΔΗΜΕΥΣΗ ;

    κύριε Υπουργέ,

    Θεωρούμε ότι πρώτιστη θεσμική υποχρέωση μιας Πολιτείας Δικαίου -μετά τον καταιγισμό των αλλεπάλληλων μνημονιακών περικοπών των συντάξεων- θα έπρεπε να ήταν η άμεση πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.Τ.Ε. (2192-2196/2014 & 1125-1128/2016) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για αναδρομική επιστροφή των αντισυνταγματικών περικοπών σε αποδοχές και συντάξεις κατά 50% και η επαναφορά τους στο προ της 1- 8- 2012 καθεστώς,

    και όχι η περαιτέρω οικονομική εξόντωση ολιγάριθμων νομίμως απασχολουμένων συνταξιούχων -που αναγκάζονται να απασχοληθούν μετά 35 έτη εργασίας, μολονότι κρατείται μέρος της σύνταξης, φορολογούνται βαρύτατα με τον μέγιστο συντελεστή και πληρώνουν υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα πάρουν ποτέ πίσω- αποδίδοντας τελικά σε Κράτος & Ταμεία –μόνοι αυτοί στη Χώρα- το δημευτικό 80%!!! των αποδοχών τους!.

    ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ

    1. Η διατήρηση της ισχύος των παρ. 6 & 7 άρθρου 20 του Ν. 4387/2016

    2. Η διατήρηση της ισχύος του άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και του άρθρ. 42 Ν. του Ν. 3996/2011.

    3. Είτε -ως έσχατη λύση- η μεταβατική διάταξη μέχρι το 2025.