ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β` – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ – Άρθρο 23

Οι παράγραφοι 1, 2 και 4 του άρθρου 5 του ν. 4387/2016 τροποποιούνται και προστίθεται νέα παράγραφος 5. Το άρθρο 5 του ν. 4387/2016 διαμορφώνεται ως εξής :

«Άρθρο 5
Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης
παροχών υπαλλήλων Δημοσίου
1. Από 1.1.2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον Ε.Φ.Κ.Α. ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συνταξίμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 του άρθρου 4, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
2. α) Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, ορίζεται στο ποσό των 6.500 ευρώ αναπροσαρμοζόμενο από 1.1.2023 έως 31.12.24 κατ΄ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσόν των ασφαλιστέων αποδοχών παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Από 1.1.2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνονται κατ΄έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παράγραφο 4 του άρθρου 8.
β) Οι ασφαλιστικές εισφορές για τα πρόσωπα, που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.3660/2008 (Α΄ 78), παραμένουν στο ύψος που προβλεπόταν μέχρι την 1-1-2017.
3. Οι εισφορές δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις .
4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά από γνώμη του Δ.Σ καθορίζονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τις προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
5. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο Υπουργός Οικονομικών ως αρμόδιος για την έκδοση αποφάσεων επί συνταξιοδοτικών θεμάτων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), νοείται εφεξής ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διατηρούμενης της συναρμοδιότητας του Υπουργού Οικονομικών επί θεμάτων εφαρμογής μισθολογικών διατάξεων επί συνταξιούχων κατά το π.δ. 169/2007.

Άρθρο 5 Α
Ασφάλιση Εξωκοινοβουλευτικών και Μετακλητών Υπαλλήλων
1. Τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές, καθώς και οι διοριζόμενοι σε οιαδήποτε θέση μετακλητού υπαλλήλου, ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας Δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, από την ημερομηνία διορισμού τους διατηρούν το καθεστώς ασφάλισης κύριας και επικουρικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής, στο οποίο υπάγονταν πριν από το διορισμό τους. Ο σχετικός χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο καθεστώς αυτό.
2. α) Για την ασφάλισή τους, και για τους κλάδους στους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης βάσει του προγενέστερου καθεστώτος, καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές:
i) για κύρια ασφάλιση, μηνιαία εισφορά σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 5.
ii) για υγειονομική περίθαλψη, μηνιαία εισφορά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 41.
iii) για επικουρική ασφάλιση, μηνιαία εισφορά εμμίσθων ασφαλισμένων βάσει του άρθρου 97.
iv) για εφάπαξ παροχή, μηνιαία εισφορά εμμίσθων ασφαλισμένων βάσει του άρθρου 35.
β) Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται για τα πρόσωπα που υπάγονται στο άρθρο 5 του παρόντος.
Η εισφορά ασφαλισμένου βαρύνει τα πρόσωπα της παρ. 1 και η εργοδοτική εισφορά, όπου προβλέπεται, το αρμόδιο Υπουργείο για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς ή τον φορέα στον οποίο γίνεται ο διορισμός για τους μετακλητούς υπαλλήλους.
Η εισφορά ασφαλισμένου παρακρατείται από τον εργοδότη, και αποδίδεται με την εργοδοτική εισφορά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
γ) Η ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω θεωρείται εισφορά μισθωτού για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 17 και 36.
3. Εφόσον στο προγενέστερο καθεστώς ασφάλισης περιλαμβάνονται φορείς που δεν έχουν ενταχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α. ή το ΕΤΕΑΕΠ καταβάλλονται οι προβλεπόμενες για τους φορείς αυτούς ασφαλιστικές εισφορές.
4. Εάν τα πρόσωπα της παρ. 1 κατά το αμέσως προηγούμενο πριν τον διορισμό τους δωδεκάμηνο δεν υπάγονταν στην ασφάλιση φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), και για επικουρική ασφάλιση στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2.
5. Εάν τα πρόσωπα της παρ. 1 είναι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).
6. Οι ρυθμίσεις των ανωτέρω παραγράφων εφαρμόζονται στα πρόσωπα της παρ. 1 που διορίζονται από 1/7/2019.
Σε περίπτωση που από την αναδρομική εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων προκύψουν ποσά προς επιστροφή, το επιπλέον ποσό που έχει καταβληθεί συμψηφίζεται, μέχρι εξάλειψής του, με μελλοντικές καταβολές ασφαλιστικών εισφορών. Εάν προκύψει οφειλή, αυτή εξοφλείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ίσες με τον αριθμό των μηνών για τους οποίους προκύπτει διαφορά, χωρίς την επιβολή προστίμων καθυστέρησης εξόφλησης.
7. Στις ανωτέρω ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και πρόσωπα της παρ. 1 που έχουν διοριστεί μέχρι 30/6/2019 και εξακολουθούν να υπηρετούν στις θέσεις, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται στις ρυθμίσεις του παρόντος από 1/7/2019.».

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:38 | ΕΥΔΟΚΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ-ΦΛΩΡΟΥ

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ
    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επιλογής εξόδου με μειωμένη σύνταξη στα 62 η με πλήρη σύνταξη στα 67, και στους δημοσίους υπαλλήλους που συμπλήρωσαν 25ετία το 2015 και μετά.

    με εκτίμηση

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:59 | ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Η εφαρμογή του άρθρου 11 παρ.1 του ν.4609/2019 δεν είναι μόνο αναγκαία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και επιτακτική για το ίδιο το Κράτος.
    Πρωτίστως, η πρόθεση της βούλησης του νομοθέτη είναι δεδομένη. Η εκτελεστική εξουσία, άσχετα εάν επρόκειτο για «κακή» νομοθέτηση, οφείλει να την εφαρμόσει. Διαφορετικά τίθεται θέμα διάκρισης των εξουσιών.
    Επιπρόσθετα, τα όργανα διοίκησης των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Αμύνης (Υπουργοί κ.λπ.)ως θεσμικά όργανα κατά τις επιταγές του Συντάγματος. Επίσης, προσυπόγραψε πλήθος Βουλευτών.

    Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα εφαρμογής των συγκεκριμένων πλασματικών ετών συνάδει με περαιτέρω έσοδα στην ελληνική οικονομία από την αποπληρωμή τους καθώς και όφελος από τη σημαντική διαφορά σύνταξης και μισθού που θα προκύψει. Βέβαια τα έσοδα που θα προκύψουν θα συμβάλουν σε νέες προσλήψεις για τόνωση της ανεργίας, και θα απομακρύνουν έμμεσα κόστη από τα προβλήματα υγείας που θα επέλθουν στα στελέχη των Ε.Δ. από τον συνεχή απαιτητικό εργασιακό βίο τους ο οποίος επιμηκύνθηκε δραστικά και βίαια.
    Εν πολλοίς το στρατιωτικό προσωπικό το οποίο θεωρείται γερασμένο θα ανανεωθεί με παράλληλη αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς του.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:49 | ΝΙΚΟΣ

    Κύριε υπουργέ
    Σύμφωνα με τον Ν3528/2007 και το ΠΔ 69/16 προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο έως 7 έτη που έχει διανυθεί πριν από το διορισμό, εκτός του δημοσίου τομέα, λαμβάνεται υπόψη πλέον της αναγνώρισης και για βαθμολογική-μισθολογική εξέλιξη.
    Μήπως θα έπρεπε να δοθεί και σε όλους εμάς τους συνταξιούχους η δυνατότητα να κάνουμε χρήση του Ν3528/2007 με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, που έρχεται με απόφαση του ΣτΕ να αντικαταστήσει το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)
    Και αυτό, επειδή πολλοί που εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα πριν τον διορισμό τους και με μισθούς αρκετά υψηλότερους του δημοσίου, κατεβαλαν τις ανάλογες υψηλές εισφορές στο ΙΚΑ και επί πλέον εισφορές αναγνώρισης στο Γενικό Λογιστήριο, δηλαδή πολύ περισσότερες από αν ήταν όλο τον ασφαλιστικό τους βίο μόνο στο δημόσιο.
    Και κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει άμεσα, να δοθεί προτεραιότητα στις συντάξεις κύριες, επικουρικές και εφάπαξ που εκκρεμούν, να ασχοληθεί όλος ο μηχανισμός του υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων και των υπηρεσιών του ώστε να μην διασύρονται ούτε οι υπουργοί ούτε οι υπηρεσίες από τα ΜΜΕ που κάθε μέρα ακούμε για συντάξεις που εκκρεμούν 6,7,..10… έτη (προχθές άκουσα για επικουρική με καθυστέρηση 10 ετών TVΑΝΤΕΝΝΑ) και αύριο συντάξεις που θα πληρώνουν ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
    Ελάτε στην θέση όλων αυτών όταν ακούν για νέους νόμους για αυξήσεις η για.. αναδρομικά.
    Πολλές οι λίγες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν (ημερομηνίες πρωτοκόλλου) και να επιλυθούν ώστε να λήξη αυτή η διαχρονική γάγγραινα για να μπορέσουμε να περάσουμε στην ηλεκτρονική απονομή.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 15:45 | Κωνσταντίνος Παναγιωτακόπουλος

    Η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλησης πρέπει να γίνεται με ενιαίο τρόπο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες τουλάχιστον για τα χρόνια πολύ πριν τον διορισμό (σπουδές, στρατιωτική θητεία). Ο μισθωτός πληρώνει το 20% του τρέχοντος μισθού τον οποίο δεν μπορεί να επιλέξει. Αντίθετα ο ελεύθερος επαγγελματίας επιλέγει για μια χρονιά την ασφαλιστική κλάση που επιθυμεί και εξαγοράζει όλα τα πλασματικά ετη με 13% επι αυτου του υψους αποδοχών. Με δεδομένο οτι το υψος της σύνταξης δεν υπολογίζεται πλέον με βάση τον τελευταίο μισθό αλλά λαμβάνονται υποψη οι αποδοχές σε όλο τον εργασιακό βιο η διαφοροποίηση μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων δεν είναι πλέον δικαιολογιμένη. Αν κάποιος επιλέξει να εξαγοράσει τα πλασματικά επι μικρότερου εισοδήματος θα μειώσει τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών. Οπως εχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εχει και οριο ηλικίας δεν μπορεί να προσεγγίσει τα 40 συντάξιμα ετη και η δυνατότητα που του παρέσχε η παραχώρηση των επι πλέον πλασματικών ετών ακυρώνεται από το υπερβολικό κόστος της εξαγοράς.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:19 | Μαρία Κ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τα ΒΑΕ.
    Αφορά το όριο ηλικίας αποχώρησης για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ, Η πρότασή μου είναι η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στους ΟΤΑ και ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα γιατί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και δεν μπορούν να αποδώσουν μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:46 | Διονύσης

    Από ότι βλέπει κανείς και στα εδώ σχόλια αλλά και σε όλο το στράτευμα κυριαρχεί η ΚΡΑΥΓΗ για την κατανόησή σας για την αναγνώριση της πενταετίας του νόμου 4609/19 έστω και αν απαιτείται όπως είπατε να έρθει με κανονικό νόμο(Τον παρόντα). Δεν είναι ΛΟΓΙΚΟ αυτός ο κλάδος(Με υπηρεσίες – εγρήγορση – ασκήσεις-ειρηνευτικές αποστολές) να μπορεί να αναγνωρίσει 5 χρόνια ενώ δημόσιος υπάλληλος 12 χρόνια. Επειδή πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας είναι η τελευταία ευκαιρία να περισώσει την μεταπολίτευση και δεν πρέπει αυτή η κραυγή να γίνει κατακραυγή παρακαλώ κάντε ότι μπορείτε!

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στο νομοσχέδιο θα πρέπει να προστεθεί διάταξη κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, σε συμμόρφωση με την απόφαση 244/2017 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που την έκρινε ως αντισυνταγματική.

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 09:09 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ: Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Γ.Λ.Κ. για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3865/2010 ,επισημαίνει ότι ο ΑΝΤΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ,πατέρας ανηλίκου, που κατά την 31-12-2010 είχε συμπληρώσει 25ετή συντάξιμη υπηρεσία και επομένως έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορεί να κάνει χρήση της ευεργετικής διάταξης του νόμου για την ανηλικότητα του παιδιού.
    Έτσι παρατηρείται το ασφαλιστικό παράδοξο, οι γυναίκες και οι νεότεροι, άντρες & και γυναίκες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 & το 2011 & το 2012, να μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι παλιότεροι, (μόνο ΑΝΤΡΕΣ), που μέχρι 31-12-2010 είχαν 25ετή συντάξιμη υπηρεσία και είχαν ανήλικο παιδί να αναγκάζονται σε πολυετή (ακόμη και 15ετή)παραμονή! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, αφού το Σύνταγμα, (άρθρο 4 παρ. 1,2/ισότητα των δύο φύλων),προβλέπει ίση συνταξιοδοτική αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών!!! ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ: Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση! ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑΜΕ !!!

  • 3 Φεβρουαρίου 2020, 09:11 | Ιωάννης Κίτσιος

    ΑΝΑΛΥΣΗ
    Με την εφαρμογή του Ν.3865/2010 τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από 1-7-1990 έως 31-12-1992 αντιμετωπίζονται με δυσμενέστερους συνταξιοδοτικούς όρους σε σχέση με κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων στο οποίο αυτά ανήκουν.

    Στην πράξη οι στρατιωτικοί της περιόδου 90-92 κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα 7 χρόνια αργότερα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που κατετάγησαν 6-12 μήνες νωρίτερα από αυτούς και εφόσον εξαγοράσουν 8 έτη. (Ν.3865/2010, 3 έτη Άρθρο 22, παρ. 4 και 5 έτη Άρθρο 20, παρ. 3β).

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Στοχεύοντας στην βελτίωση του προαναφερθέντος διαστήματος των 7ετών, στα πλαίσια του εφικτού αλλά και της πραγματικότητας, καθώς τα στελέχη που κατετάγησαν το 1990 συμπληρώνουν 30 έτη υπηρεσίας το 2020, ζητείται όπως εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του Άρθρου 22, παρ. 4, του Ν.3865/2010 επεκτείνοντας την εξαγορά ετών από 3 στα 5 σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιδίας παραγράφου. Συνολική δυνατότητα εξαγοράς πλέον τα 10 έτη.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 15:59 | ΑΥΓΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ.

    ΕΛΕΟΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 22:59 | Χατζής Βασίλης

    Είμαι Υποπτέραρχος ε.α σε αναμονή έκδοσης σύνταξης από 21-5-2017.

    Δυστυχώς η απαξίωση και η αδικία των Ιπτάμενων, όσων υπηρετούν σε Υποβρύχια και στις Ειδικές Δυνάμεις
    Συνεχίζεται με πράξεις από όλους σας κ. Βρούτση .

    Α. Καταργήσατε από τη συνταξιοδοτική μας πράξη τα πτητικά εξάμηνα, συμφωνα με τα οποια, περα απο το οικονόμο θετικό αντίκτυπο αποτελούσε, ηθική αμοιβή για όσους έχουμε τιμήσει με αυτή τη επικίνδυνη υπηρεσια μας την Πολεμική Αεροπορία.

    Β. Επίσης, μας αποσύνδεσε ο νομος Κατρουγκαλου απο τα ειδικά μισθολογια το οποίο, αποτελούσε ηθικό και οικονομικο προνόμιο.

    Γ. Ακόμα και αυτοί που είχαμε καποιο οικονομικό οφελος, μετα το 2019, λόγω πολλων συντάξιμων ετών (πανω απο τα 47), αυτο δεν ειναι σύνταξη, αλλά προσωπική διαφορα…., το οποίο έρχεται να μειώσει ο νεος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση με αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης μέχρι τα 40 χρονια συντάξιμης υπηρεσία…., μειώνοντας ομως άδικα το συντελεστή πανω απο 40 χρόνια (0,5% αντί 2%), και το υπολοιπο θα συνεχιστεί να δίνεται και θα παραμείνει ως προσωπικη διάφορα…!!!
    Τώρα φαίνονται οι συνέπειες του κατάπτυστου αντισυνταγματικού νόμου του Κατρουγκαλου… ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ μετά και από τη Δημόσια Δέσμευση του Βρούτση στην εκπομπή του Τσίμα στον ΣΚΑΙ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 22:34 | Μάλαμα

    Υλοποίηση του άρθρου 11 του Ν. 4609/19. Να υπάρξει κατάθεση τροπολογίας εφόσον απαιτείται για την υλοποίηση του η ψήφισή με ειδικό νόμο. (άλλωστε αν θυμάμαι καλά κατά την κατάθεση του, τότε είχε υπερψηφιστεί και από την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία.)
    2.Την τροποποίηση του κόστους των 3 συντάξιμων ετών του άρθρου 22 παρ. 4 του 3865/10 (που αυξήθηκε υπέρμετρα σε βαθμό αποτρεπτικό για εξαγορά με την ψήφιση του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85/2016 τ. Α ́), ώστε να επανέλθει η πρόθεση του νομοθέτη.
    Η πρόθεση του νομοθέτη κατά την ψήφιση του άρθρο 22 παρ. 4 του 3865/10 που δεν ήταν άλλη από την διευκόλυνση των στελεχών μετά την βίαιη επιμήκυνση του εργασιακού βίου στα 40 έτη, παρότι ήταν παλαιοί ασφαλισμένοι .
    Σε περίπτωση απόφασης μη υλοποίησης του άρθρου 11 του Ν. 4609 να γίνει τροποποίηση του άρθρου 22 παρ. 4 του 3865/10 με δυνατότητα εξαγοράς από όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και των σωμάτων ασφαλείας.
    Η εξαγορά να γίνεται με τους ίδιους όρους με αυτούς της μάχιμης πενταετίας σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου εργασίας https://www.esos.gr/…/defa…/files/articles-legacy/efka_0.pdf καθώς και με όσα ορίζουν οι διευκρινιστικές οδηγίες που εκδόθηκαν στις 21 Μαΐου 2019 https://diavgeia.gov.gr/…/7%CE%9C6%CE%9E465%CE%981%CE%A9-%C… , Δηλαδή επιλογή της επιπλέον πενταετίας από τον εργασιακό βίο του εργαζόμενου στρατιωτικού με την καταβολή του 6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών για την περίοδο που επιθυμεί να αναγνωρίσει.
    3.Συνταξιοδοτικό καταταγέντων 1990-1992. Η εφαρμογή του Ν.3865/2010 προκάλεσε στα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1990 – 1992 μια δυσμενή μεταχείριση. Αφού έχοντας διαφορά μόλις μερικών μηνών από την ημερομηνία κατατάξεως τους σε σχέση με συναδέλφους του προηγούμενου έτους, θα υπηρετήσουν έως και 10 έτη (πραγματικής υπηρεσίας) περισσότερα με δυσμενέστερες διατάξεις υπολογισμού της συντάξεως τους . Για την επίλυση της αδικίας αυτής προτείνετε η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 20 με αύξηση σταδιακά, από 01-01-2011 στα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως το έτος 2017.

    4.Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τα σαράντα (40) συντάξιμα έτη, για λόγους δικαιοσύνης, και σεβασμού σε όλα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, τους Πιλότους μας (Α/Φ και ελικοπτέρων), τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στα υποβρύχια και κάνουν μέρες να δουν το φως του ήλιου, τους Πυροτεχνουργούς μας και όσους άλλους εκτελούν εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να διαμορφωθούν με σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και όχι με αυτόματο «κόφτη) στο 0,5 % μετά τα 40 συντάξιμα έτη.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 21:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΕΛΕΟΣ) ΠΡΕΠΕΙ!! ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ(ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ) ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ? Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΓΝΟΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ.
    ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ?
    κ . ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ .
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΤΟ ΓΙΑ 80% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΦΑΠΑΞ …ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ?

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 18:00 | Κυλινδρής Γιώργος

    Α. Με τις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του αρ. 20 του ν. 3865/2010, προβλέφθηκε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1.01.2015 και εφεξής, δικαιούνται σύνταξης στο 60ο έτος της ηλικίας, με τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
    Εν συνεχεία, με τις διατάξεις του αρ. 11 του ν. 4609/2019, προβλέφθηκε ότι για την εφαρμογή των παρ. 4 και 5 του αρ. 20 του ν. 3865/2010, καθώς και της παρ. 3 του αρ. 4 του ν. 3883/2010, προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο έως 5 έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται πέραν των χρόνων που αναφέρονται στην παρ. 5 του αρ. 40 του Π.Δ. 169/2007, όπως ισχύει.
    Σε διευκρινήσεις που δόθηκαν με υπηρεσιακό έγγραφο του πρώην ΑΝΥΕΘΑ η προσμέτρηση κατά την παρ.1 του άρθρου 11 του ν.4609/2019 στο διπλάσιο ή τριπλάσιο ως πλασματικό χρόνο και μέχρι τα πέντε (5) έτη επί του χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες τα στελέχη των ΕΔ έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους, λειτουργεί ανεξάρτητα και πέραν του λογιζομένου ως διπλάσιου χρόνου της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε στις Μονάδες Εκστρατείας κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007.
    Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ με το Φ.846/18/59906 /Σ.16031 Αθήνα, 20-09-2019
    με έγγραφο ερώτηση πρός το Υπουργείο Εργασίας ζητά διευκρινήσεις αλλά σε κάποιο σημείο εκφράζοντας την άποψη του αναφέρει:
    » Κατά συνέπεια, το γράμμα της ως άνω νομοθετικής διάταξης τροποποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ρύθμιση να λειτουργεί ευεργετικά για τους δικαιούμενους, παρέχοντας τη δυνατότητα, πέραν των διανυθέντων ως έτη εκστρατείας, να θεμελιώνουν αμιγώς και πέντε (5) επιπλέον συντάξιμα έτη.»
    Παρά ταύτα το ΕΦΚΑ με έγγραφο της αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο νόμο διότι δεν νομοθετήθηκαν με ειδικό νόμο σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος «παρ. 2 του άρθρου 73 »
    Tο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με απάντηση του υπουργού σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο αναφέρει ότι «Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας μελετούν και επεξεργάζονται το ανωτέρω θέμα, έτσι ώστε σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, να εξευρεθεί η προσφορότερη λύση.» (https://www.hellenicparliament.gr/…/67715b2c-e…/11179590.pdf )
    Τα στελέχη των ΕΔ , όπως προανάφερα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη συνταξιοδότηση τους απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης ή 60 έτών, δεν τους δίνεται πλέον το δικαίωμα αποχώρησης από την υπηρεσία με μειωμένη σύνταξη με την συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας.
    Ως κοινωνική ομάδα Κύριε Υπουργέ τα στελέχη των ΕΔ δεν λαμβάνουν ποτέ οργανική θέση και μετακινούν την οικογένεια τους μέχρι και τα τελευταία έτη της καριέρας τους.

    Δεν είναι όμως δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις να υλοποιηθεί αυτό(εννοώ να έχουν την δυνατότητα να μετακινήσουν την οικογένεια τους) διότι υπάρχουν και στρατιωτικοί οι οποίοι έκαναν «το λάθος» να συνάψουν γάμο με κάποιον/α ο/η οποίος/α εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα(και μην νομίζεται ότι το αναφέρω από ιδιοτέλεια, η σύζυγος μου είναι εκπαιδευτικός στην δημόσια εκπαίδευση)
    Υπάρχουν έτσι εκατοντάδες στρατιωτικοί που καθημερινά ζούνε έναν εφιάλτη μακριά από τις οικογένειες τους αφού η/ο σύζυγός τους εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορεί να τους ακολουθήσει.
    Οι εποχές είναι δύσκολες και σε περίπτωση εθελουσίας αποχώρησης από την προηγουμένη εργασία(ώστε να συνοδέψουν τον/ την σύζυγο στρατιωτικό) η ανεύρεσή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα γίνεται ακόμη ποιο δύσκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η/ο σύζυγος να παραμείνουν ανασφάλιστοι(και δεν θα μπορέσουν να λάβουν στο μέλλον σύνταξη) και τώρα μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς να μπορούν να συνδράμουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
    Όλοι αυτοί οι συνάδερφοι επιθυμούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίσουν κάποια επιπλέον χρόνια ώστε να μπορούν να προσφέρουν στην οικογένεια τους, που τόσο πολύ την ταλαιπώρησαν 30 έτη, με τις συνεχείς μετακινήσεις και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
    Ειδικά το επιθυμούν όσοι τα παιδιά τους βρίσκονται στο δύσκολο στάδιο των τελευταίων ετών του λυκείου που θα καθορίσουν και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Θέλουν να μπορούν να είναι δίπλα τους. Εφόσον η υπηρεσία δεν στάθηκε ικανή να θεσμοθετήσει το αμετάθετο ούτε την τελευταία 10ετία της σταδιοδρομίας τους.
    Η δυνατότητα αναγνώρισης των επιπλέον 5 ετών του άρθρου 11 του Ν.4609/19 ήρθε ως μάνα εκ ουρανού.
    Σας προτρέπω κύριε υπουργέ να το συμπεριλάβετε στο εν λόγω νομοσχέδιο και να το νομοθετήσετε εφόσον απαιτείται ρύθμιση με ειδικό νόμο.
    Είναι απαίτηση σχεδόν όλου του συνόλου του Στρατιωτικού προσωπικού.
    Ελπίζω να εισακουστεί η άποψη μου. Εξάλλου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνονται αντίστοιχες δυνατότητες. (Βλέπε σελίδα ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/el/anagnorise-plasmatikon-eton)
    Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης είναι οι εξής:
    α. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
    β. Γονική άδεια
    γ. Εκπαιδευτική άδεια
    δ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
    ε. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 – 2014)
    στ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 – 2014)
    ζ. Χρόνος σπουδών
    η. Αναγνώριση τέκνων
    θ. Κενός χρόνος
    Η υλοποίηση του νόμου πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Κυβέρνηση για τα στελέχη των ΕΔ που πραγματικά μέσα στην κρίση «έβαλαν και βάζουν πλάτη» έχοντας υποστεί την βίαιη επιμήκυνση του εργασιακού τους βίου στα 40 έτη υπηρεσίας.
    Με την υλοποίηση του Νόμου μπορεί να ανοίξει και δημοσιονομικός χώρος για νέες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.Άλλωστε σε κλάδους ακόμη και των Πρώην ΔΕΚΟ (π.χ ΟΤΕ) επιβάλουν εθελούσια έξοδο με καταβολή μάλιστα μεγάλου χρηματικού ποσού.
    Στις ΕΔ δεν μπορεί να δοθεί ένα κίνητρο;
    Β. Ως γνωστό η εφαρμογή του Ν.3865/2010 προκάλεσε, για τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1990 – 1992 έχουν υποστεί δυσμενή μεταχείριση.
    Αποκόπηκαν βίαια (παρότι παλαιοί ασφαλισμένοι ,είσοδο στο δημόσιο πριν το 1993) από το κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων, στην οποία μέχρι πρότινος ανήκαν και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν όσοι κατετάγησαν από 1-1-1984 έως 31-12-1992.
    Γίνεται αντιληπτό ότι η αβλεψία αυτή, προκάλεσε άνιση μεταχείριση στους στρατιωτικούς που κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1990 -1992, καθότι έχοντας διαφορά μόλις μερικών μηνών από την ημερομηνία κατατάξεως σε σχέση με συναδέλφους του προηγούμενου έτους, θα υπηρετήσουν έως και 10 έτη (πραγματικής υπηρεσίας) περισσότερα με δυσμενέστερες διατάξεις υπολογισμού της συντάξεως τους .
    Για την επίλυση της αδικίας αυτής προτείνετε η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του σχετικού νόμου ως εξής:
    «2. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνονται σταδιακά, από 01-01-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου διατάξεις, ως εξής:
    – το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2012, απαιτούνται 27 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2013, απαιτούνται 28 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2014, απαιτούνται 29 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2015, απαιτούνται 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2016, απαιτούνται 31 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2017, απαιτούνται 32 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    Όπως αντιλαμβάνεστε οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα στελέχη εκείνα που εισήλθαν στο στράτευμα την περίοδο 1990-1992 που ναι μεν θεωρούνται παλιοί ασφαλισμένοι αλλά στην ουσία δεν είναι εφόσον συμπεριλαμβάνονται συνταξιοδοτικά στις διατάξεις του Ν.3865/10.

    Είναι οι μεγάλοι χαμένοι διότι ακόμη και τα τρία (3) χρόνια που τους δόθηκε το δικαίωμα να αναγνωρίσουν σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του 3865/10 με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007, εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας ,με την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016, η εξαγορά έγινε απαγορευτική. Και αυτό διότι:
    Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς και του ασφαλισμένου και του εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
    Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόθεση του νομοθέτη δεν ήταν αυτή όταν δόθηκε η δυνατότητα, αλλά ήταν η διευκόλυνση των στελεχών που κατατάχθηκαν έως την 31.12.1995 λόγω της βίαιης επιμήκυνσης του εργασιακού τους βίου στα 40 έτη υπηρεσίας.
    Η κυβέρνηση όπως προείπα σε ένδειξη σεβασμού προς τα στελεχη πρέπει να νομοθετήσει και με τροποποίηση να υλοποιήσει τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 11 του Ν.4609/19.
    Η κυβέρνηση στα πλαίσια του εξ ορθολογισμού και της δίκαιης μεταχείρισης όλων των στελεχών εάν τελικά αποφασίσει αρνητικά και δεν υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 11 του Ν.4609/19, οφείλει ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τα στελέχη των ΕΔ με τροποποίηση να θεσμοθέτηση την επέκταση των 3 ετών σε όλο το προσωπικό των ΕΔ και όχι μόνο σε αυτά που κατατάχθηκαν έως την 31-12-95 με αναφορά και ρύθμιση ώστε να υπάρχει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 6,67% σύμφωνα με όσα ισχύουν στην εγκύκλιο του Υπουργείου εργασίας για την αναγνώριση των ετών στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) Βλέπε https://www.esos.gr/…/defa…/files/articles-legacy/efka_0.pdf.
    Γ. Δεν γίνεται να μην κάνω και έναν ακόμη σχολιασμό επί του κατατεθέντος ασφαλιστικού νόμου που θέσατε σε διαβούλευση έως την 07-02-20 18:00.
    Θα κάνω το σχολιασμό και προς ένδειξη τιμής και σεβασμού σε όλα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, τους Πιλότους μας (Α/Φ και ελικοπτέρων), τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στα υποβρύχια και κάνουν μέρες να δουν το φως του ήλιου, τους Πυροτεχνουργούς μας και όσους άλλους εκτελούν εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία.
    Στα στελέχη λοιπόν των Ε.Δ και ιδιαίτερα όσα κατά την διάρκεια της θητείας τους λαμβάνουν επιδόματα επικίνδυνης δραστηριότητας, μειώνονται δραστικά οι προσδοκώμενες συντάξιμες αποδοχές τους.
    Ειδικότερα αντί του ποσοστού αναπλήρωσης με συντελεστή 2% που ίσχυε μέχρι τώρα για συντάξιμα έτη πέραν των 40 ετών μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης σε 0,5 % (να σημειωθεί ότι όλοι όσοι αναγνωρίζουν πτητικά, υποβρύχιων καταστροφών κτλ μετά την 31-09-90 πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές).
    Οι μεγάλοι χαμένοι λοιπόν θα είναι όσοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και ιδίως όσοι έχουν εξάμηνα επικινδύνου εργασίας.
    Και ερωτώ εγώ Κύριε υπουργέ γιατί να συνεχίσουν να το πράττουν;

    Εφόσον η ανταποδοτικότητα πέραν των 40 ετών θα είναι ελάχιστη δεν υπάρχει και οικονομικό κίνητρο για παραμονή.
    Πιθανόν μετά τα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας + 15 έτη πλασματικού χρόνου αναγνώρισης με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών(που σίγουρα θα έχουν αναγνωρίσει στο διπλάσιο) =40 έτη θα αποχωρούν, με αποτέλεσμα έλλειψη έμπειρου προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς των ΕΔ όπου απαιτείται εξειδίκευση.
    Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τα σαράντα (40) συντάξιμα έτη, για λόγους δικαιοσύνης, ίσως θα πρέπει από την πλευρά σας να επανεξεταστούν και να διαμορφωθούν με σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Μια πρόταση που σας προτρέπω να εξετάσετε μετά από αναλογιστική μελέτη που θα απαιτηθεί είναι η εξής:
    (1) Από τα σαράντα (40) έως τα σαράντα πέντε (45) συντάξιμα έτη, σε 2,00% κατ’ έτος.
    (2) Από τα σαράντα πέντε (45) έως τα σαράντα εννιά (49) συντάξιμα έτη, σε 1,65%. κατ’ έτος.
    (3) Από τα σαράντα εννιά (49) έως τα πενήντα τέσσερα (54) συντάξιμα έτη, σε 1,30% κατ’ έτος.
    (4) Από τα πενήντα τέσσερα (54) έως τα εξήντα (60) συντάξιμα έτη, σε 0,85% κατ’ έτος.
    (5) Από τα εξήντα (60) συντάξιμα έτη και πάνω σε 0,50 % κατ’ έτος.
    Αυτό θα επιφέρει μικρότερες προσδοκώμενες μειώσεις στην σύνταξη οι οποίες σε κάποιο βαθμό θα εξισορροπηστούν με την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από τα 30 – 40 έτη την οποία έχετε προβλέψει.

    Με Εκτίμηση
    Γιώργος Κυλινδρής
    Λγος (Α.ΤΘ) ε.ε
    ΥΓ: Αναμένω την θετική και ειλικρινή επανεξέταση των θεμάτων και των προτάσεων που σας έθεσα ώστε να επέλθει εργασιακή ισορροπία στη βάση της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 12:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.Χ.

    Αξιοτιμε κε Υπουργε
    ολα τα στελεχη των Ε.Δ ,επιθυμουν την εφαρμογη του άρθρου 11 του Ν.4609/19 άμεσα για την πενταετία,μιας κ αποτελει νομο του Κρατους,κ αν ακομα υπαρχει η οποιαδηποτε ασαφεια,η αναγκη διευκρινησεως ας επιληφθουν τα αρμοδια οργανα για το συνομο η οχι….ομως αποτελει αποριας αξιον πως υπερψηφιστηκε οταν τεθηκε ,κ δεν υπηρξε τοτε καμμια ενσταση ???παρακαλουμε πολυ επειδη αοτελει επιτακτικη αναγκη για τα στελεχη, να δοθει αμεση λυση.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 10:21 | Δημιουργική Συμμαχία Πυροσβεστών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

    Δημιουργική Συμμαχία Πυροσβεστών
    Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2020

    ΘΕΜΑ: «Συνταξιοδοτικό Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας»

    Γενικές Διαπιστώσεις:
    Το νομοσχέδιο σωστά προωθεί μέσω του προγράμματος «ΑΤΛΑΣ» (Άρθρο 17. ψηφιακός μετασχηματισμός) την ομογενοποίησα και ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων. Στη σωστή κατεύθυνση στρέφεται και για το e-ΕΦΚΑ, επιτυγχάνοντας μικρότερους χρόνους καταβολής των συντάξεων. Μοναδική παρένθεση στο όλο εγχείρημα είναι η διασφάλιση (ρητά) του προσωπικού απορρήτου των υπαλλήλων, για το οποίο υπάρχουν προβληματισμοί (Άρθρο 16. Κεφ. Β).
    Επίσης, η απλοποίηση για τους ένστολους της διαδικασίας μέσω του ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης), είναι μια θετική ενέργεια (Άρθρο 17.3).

    Αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις:

    Άρθρο 24. 2. α. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.
    Ο χρόνος υπολογισμού των αποδοχών να υπολογίζεται με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και όχι όλων των ετών εργασίας.

    Άρθρο 24. β.
    Για το χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αποτελούσε τον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό-εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης.
    Η πλασματική 5ετία είναι δεδουλευμένη εργασία και όχι αναγνώριση διπλάσιου χρόνου, για τα Σώματα Ασφαλείας. Κατά συνέπεια, αφενός δεν πρέπει να χρεώνεται καθόλου, αφετέρου, πρέπει να λογίζεται συνταξιοδοτικά ως ποσό που αφορά τον μέσο όρο των ετών εργασίας.
    Να δοθεί το δικαίωμα σε υπαλλήλους (3ετείς αλλά και 5ετείς) να αναγνωρίσουν τα χρόνια αυτά χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
    Επαναφορά του Νόμου Κονδύλη. Το Νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου το είχε άδικα καταργήσει. Σύμφωνα λοιπόν, με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ 169/2007, «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, …η σύνταξη των μόνιμων Ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Η προσαύξηση αυτή, παρέχεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος από το βαθμό του Πυρονόμου και κάτω.
    Να εξαιρεθεί ο χρόνος στράτευσης από τα διπλά χρόνια και να μην χρεώνεται στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον πρόκειται για υποχρεωτικό προσόν για την εισαγωγή τους στο Σώμα.

    Άρθρο 24. 8.5 πίνακες.
    Το ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να φτάνει το 5% στα 40 συντάξιμα χρόνια. Από τα 40+ χρόνια πρέπει να παραμείνει στο 2% για κάθε επιπλέον χρόνο. Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εν ολίγοις πρέπει να φτάνει από το 42,8% (ή 50%) στο 65%.
    Στο πλαίσιο της συνταγματικής ισότητας των πολιτών δεν μπορεί να καταβάλλεται διαφορετική σύνταξη σε πολίτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από το νόμο 4387/2016 από αυτούς που συνταξιοδοτούνται μετά, σειρές 1990 – 1992 (κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων). Το ύψος της σύνταξης παλαιών και νέων συνταξιούχων δεν πρέπει να διαφέρει όταν υφίστανται οι ίδιες προϋποθέσεις (ασφαλιστικά έτη και καταβαλλόμενες εισφορές).
    Μειώνοντας το ποσοστό ανταποδοτικότητας από 2.00% σε 0,5%, μειώνεται η σύνταξή τους από 30% έως 50% σε σχέση με το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα. Σε οικονομικά μεγέθη παρατηρείται μείωση από 300 έως 600 ευρώ το μήνα μεσοσταθμικά. (Στελέχη τα οποία υπηρετούν σε Υπηρεσίες όπως είναι η ΕΜΑΚ ή των Εναέριων Μέσων του Σώματος).
    Παράδειγμα 1 με Νόμο Κατρούγκαλου
    Υπάλληλος με 40 χρόνια υπηρεσίας από τα οποία τα 25 τελευταία ως δύτης που υπηρετεί στην ΕΜΑΚ (διπλάσιος χρόνος), έχει έως σήμερα 40χρόνια + 25 διπλα = 65 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Έτσι εάν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί πριν την 30-9-2019, σύμφωνα με τον νόμο ν.4387/2016 ( Κατρούγκαλου πίνακας 1) θα πάρει ποσοστό αναπλήρωσης 42,8% για τα πρώτα 40 χρόνια και 25 *2%=50% για τα υπόλοιπα 25. Δηλαδή 42,8% + 50% = 92,8% αναπλήρωση επί των συντάξιμων αποδοχών. Αν δηλαδή ο Μ.Ο. συντάξιμων αποδοχών είναι 2000 ευρώ θα λάβει 2000*92,8%=1856,00 ευρώ.
    Παράδειγμα 2 με Νέο Νόμο Βρούτση
    Στην αντίθετη περίπτωση με υπολογισμό και σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο (πίνακας 2) θα πάρει ποσοστό αναπλήρωσης 50,01% για τα πρώτα 40 χρόνια και (25 χρόνια *0,5% ) =12,5% για τα υπόλοιπα 25. Δηλαδή 50%+12,5%= 62,5% αναπλήρωση επί των συντάξιμων αποδοχών. Αν δηλαδή ο Μ.Ο. συντάξιμων αποδοχών είναι 2000 ευρώ θα λάβει 2000*62,5%=1250,00 ευρώ.
    Παρατηρούμε δηλαδή ότι για τον ίδιο άνθρωπο υπάρχει μια πολύ μεγάλη μείωση της τάξεως των 606,00 ευρώ παρότι έχει καταβάλει πολύ μεγάλες εισφορές δηλαδή 25χρονια *12 μήνες* 6,67% επί των μεικτών αποδοχών. Αρκετά μεγάλο ποσόν συν το 13,33% του εργοδότη.

    Άρθρο 25. 2β.
    Από 1.1.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παράγραφο 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ` έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ` εφαρμογή της παραγράφου 4, όπως ισχύει.
    γ. Αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, τότε αυτό προσαυξάνεται, από την 1.1.2019, κατά 1/5 της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε (5) ετών.
    Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι οποιαδήποτε αύξηση της σύνταξης, λόγω αναπροσαρμογής, ως υποχρέωση συμμόρφωσης με το ΣτΕ, θα δοθεί υπό μορφή προσωπικής διαφοράς. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος υπέβαλλε αίτηση μετά τις 12/5/2016 και είχε ήδη κατοχυρώσει και θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα πριν την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τη γενική αρχή περί ασφάλειας δικαίου, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται να εφαρμόσει αυτεπαγγέλτως τις ευμενέστερες προϋποθέσεις, είτε είναι νεότερες είτε παλαιότερες.

    Άρθρο 26.
    Το νομοσχέδιο διατηρεί την στρέβλωση του νόμου Κατρούγκαλου, για τον συνυπολογισμοί διαδοχικής ασφάλισης. Πολλοί συνάδελφοι πυροσβέστες έχουν ένσημα οδηγού στον ιδιωτικό τομέα, που πληρώθηκαν με μεγαλύτερες εισφορές. Το νομοσχέδιο δεν τα λαμβάνει υπόψη με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταποδοτική σύνταξη που δικαιούνται.

    Άρθρο 27.
    Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «Άρθρο 20. Απασχόληση συνταξιούχων
    α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
    Να δύναται στους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, χωρίς να χάνουν από την μηνιαία σύνταξή τους. Παράλληλα, να είναι απαλλαγμένο το ημερομίσθιό τους από κρατήσεις για περίθαλψη, σύνταξη κ.α. από την στιγμή που αυτά τα ποσά έχουν ήδη παρακρατηθεί, τα προηγούμενα χρόνια. Θα καταβάλλουν όμως, τις καθορισμένες από τον Νόμο φορολογικές εισφορές. Με αυτό τον τρόπο συνταξιούχοι των Σωμάτων, θα μπορούν να εργαστούν στις Υπηρεσίες από τις οποίες προήλθαν, κάτω από προϋποθέσεις, απασχολούμενοι σε γραφεία ή σε δευτερεύοντα καθήκοντα (μη μάχιμα). Έτσι, θα γίνει εξοικονόμηση χρημάτων αφού θα είναι απαλλαγμένος ο εργοδότης και ο εργαζόμενος από εισφορές. Αυτά εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Γερμανία) χρόνια τώρα, ενισχύοντας έτσι οικονομικά τον συνταξιούχο.

    Με εκτίμηση
    Τα Μέλη της
    Δημιουργικής Συμμαχίας Πυροσβεστών
    Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 00:49 | Κυλινδρής Γιώργος

    Α. Με τις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του αρ. 20 του ν. 3865/2010, προβλέφθηκε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1.01.2015 και εφεξής, δικαιούνται σύνταξης στο 60ο έτος της ηλικίας, με τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

    Εν συνεχεία, με τις διατάξεις του αρ. 11 του ν. 4609/2019, προβλέφθηκε ότι για την εφαρμογή των παρ. 4 και 5 του αρ. 20 του ν. 3865/2010, καθώς και της παρ. 3 του αρ. 4 του ν. 3883/2010, προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο έως 5 έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται πέραν των χρόνων που αναφέρονται στην παρ. 5 του αρ. 40 του Π.Δ. 169/2007, όπως ισχύει.

    Σε διευκρινήσεις που δόθηκαν με υπηρεσιακό έγγραφο του πρώην ΑΝΥΕΘΑ η προσμέτρηση κατά την παρ.1 του άρθρου 11 του ν.4609/2019 στο διπλάσιο ή τριπλάσιο ως πλασματικό χρόνο και μέχρι τα πέντε (5) έτη επί του χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες τα στελέχη των ΕΔ έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους, λειτουργεί ανεξάρτητα και πέραν του λογιζομένου ως διπλάσιου χρόνου της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε στις Μονάδες Εκστρατείας κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007.

    Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ με το Φ.846/18/59906 /Σ.16031 Αθήνα, 20-09-2019
    με έγγραφο ερώτηση πρός το Υπουργείο Εργασίας ζητά διευκρινήσεις αλλά σε κάποιο σημείο εκφράζοντας την άποψη του αναφέρει:

    » Κατά συνέπεια, το γράμμα της ως άνω νομοθετικής διάταξης τροποποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ρύθμιση να λειτουργεί ευεργετικά για τους δικαιούμενους, παρέχοντας τη δυνατότητα, πέραν των διανυθέντων ως έτη εκστρατείας, να θεμελιώνουν αμιγώς και πέντε (5) επιπλέον συντάξιμα έτη.»

    Παρά ταύτα το ΕΦΚΑ με έγγραφο της αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο νόμο διότι δεν νομοθετήθηκαν με ειδικό νόμο σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος «παρ. 2 του άρθρου 73 »

    Tο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με απάντηση του υπουργού σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο αναφέρει ότι «Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας μελετούν και επεξεργάζονται το ανωτέρω θέμα, έτσι ώστε σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, να εξευρεθεί η προσφορότερη λύση.» (https://www.hellenicparliament.gr/…/67715b2c-e…/11179590.pdf )

    Τα στελέχη των ΕΔ , όπως προανάφερα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη συνταξιοδότηση τους απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης ή 60 έτών, δεν τους δίνεται πλέον το δικαίωμα αποχώρησης από την υπηρεσία με μειωμένη σύνταξη με την συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας.

    Ως κοινωνική ομάδα Κύριε Υπουργέ τα στελέχη των ΕΔ δεν λαμβάνουν ποτέ οργανική θέση και μετακινούν την οικογένεια τους μέχρι και τα τελευταία έτη της καριέρας τους.

    Δεν είναι όμως δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις να υλοποιηθεί αυτό(εννοώ να έχουν την δυνατότητα να μετακινήσουν την οικογένεια τους) διότι υπάρχουν και στρατιωτικοί οι οποίοι έκαναν «το λάθος» να συνάψουν γάμο με κάποιον/α ο/η οποίος/α εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα(και μην νομίζεται ότι το αναφέρω από ιδιοτέλεια, η σύζυγος μου είναι εκπαιδευτικός στην δημόσια εκπαίδευση)
    Υπάρχουν έτσι εκατοντάδες στρατιωτικοί που καθημερινά ζούνε έναν εφιάλτη μακριά από τις οικογένειες τους αφού η/ο σύζυγός τους εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορεί να τους ακολουθήσει.

    Οι εποχές είναι δύσκολες και σε περίπτωση εθελουσίας αποχώρησης από την προηγουμένη εργασία(ώστε να συνοδέψουν τον/ την σύζυγο στρατιωτικό) η ανεύρεσή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα γίνεται ακόμη ποιο δύσκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η/ο σύζυγος να παραμείνουν ανασφάλιστοι(και δεν θα μπορέσουν να λάβουν στο μέλλον σύνταξη) και τώρα μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς να μπορούν να συνδράμουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Όλοι αυτοί οι συνάδερφοι επιθυμούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίσουν κάποια επιπλέον χρόνια ώστε να μπορούν να προσφέρουν στην οικογένεια τους, που τόσο πολύ την ταλαιπώρησαν 30 έτη, με τις συνεχείς μετακινήσεις και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

    Ειδικά το επιθυμούν όσοι τα παιδιά τους βρίσκονται στο δύσκολο στάδιο των τελευταίων ετών του λυκείου που θα καθορίσουν και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Θέλουν να μπορούν να είναι δίπλα τους. Εφόσον η υπηρεσία δεν στάθηκε ικανή να θεσμοθετήσει το αμετάθετο ούτε την τελευταία 10ετία της σταδιοδρομίας τους.

    Η δυνατότητα αναγνώρισης των επιπλέον 5 ετών του άρθρου 11 του Ν.4609/19 ήρθε ως μάνα εκ ουρανού.

    Σας προτρέπω κύριε υπουργέ να το συμπεριλάβετε στο εν λόγω νομοσχέδιο και να το νομοθετήσετε εφόσον απαιτείται ρύθμιση με ειδικό νόμο.

    Είναι απαίτηση σχεδόν όλου του συνόλου του Στρατιωτικού προσωπικού.
    Ελπίζω να εισακουστεί η άποψη μου. Εξάλλου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνονται αντίστοιχες δυνατότητες. (Βλέπε σελίδα ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/el/anagnorise-plasmatikon-eton)
    Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης είναι οι εξής:
    α. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
    β. Γονική άδεια
    γ. Εκπαιδευτική άδεια
    δ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
    ε. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 – 2014)
    στ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 – 2014)
    ζ. Χρόνος σπουδών
    η. Αναγνώριση τέκνων
    θ. Κενός χρόνος

    Η υλοποίηση του νόμου πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Κυβέρνηση για τα στελέχη των ΕΔ που πραγματικά μέσα στην κρίση «έβαλαν και βάζουν πλάτη» έχοντας υποστεί την βίαιη επιμήκυνση του εργασιακού τους βίου στα 40 έτη υπηρεσίας.

    Με την υλοποίηση του Νόμου μπορεί να ανοίξει και δημοσιονομικός χώρος για νέες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.Άλλωστε σε κλάδους ακόμη και των Πρώην ΔΕΚΟ (π.χ ΟΤΕ) επιβάλουν εθελούσια έξοδο με καταβολή μάλιστα μεγάλου χρηματικού ποσού.

    Στις ΕΔ δεν μπορεί να δοθεί ένα κίνητρο;

    Β. Ως γνωστό η εφαρμογή του Ν.3865/2010 προκάλεσε, για τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1990 – 1992 έχουν υποστεί δυσμενή μεταχείριση.

    Αποκόπηκαν βίαια (παρότι παλαιοί ασφαλισμένοι ,είσοδο στο δημόσιο πριν το 1993) από το κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων, στην οποία μέχρι πρότινος ανήκαν και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν όσοι κατετάγησαν από 1-1-1984 έως 31-12-1992.

    Γίνεται αντιληπτό ότι η αβλεψία αυτή, προκάλεσε άνιση μεταχείριση στους στρατιωτικούς που κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1990 -1992, καθότι έχοντας διαφορά μόλις μερικών μηνών από την ημερομηνία κατατάξεως σε σχέση με συναδέλφους του προηγούμενου έτους, θα υπηρετήσουν έως και 10 έτη (πραγματικής υπηρεσίας) περισσότερα με δυσμενέστερες διατάξεις υπολογισμού της συντάξεως τους .

    Για την επίλυση της αδικίας αυτής προτείνετε η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του σχετικού νόμου ως εξής:

    «2. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνονται σταδιακά, από 01-01-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου διατάξεις, ως εξής:
    – το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2012, απαιτούνται 27 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2013, απαιτούνται 28 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2014, απαιτούνται 29 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2015, απαιτούνται 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2016, απαιτούνται 31 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
    – το έτος 2017, απαιτούνται 32 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

    Όπως αντιλαμβάνεστε οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα στελέχη εκείνα που εισήλθαν στο στράτευμα την περίοδο 1990-1992 που ναι μεν θεωρούνται παλιοί ασφαλισμένοι αλλά στην ουσία δεν είναι εφόσον συμπεριλαμβάνονται συνταξιοδοτικά στις διατάξεις του Ν.3865/10.

    Είναι οι μεγάλοι χαμένοι διότι ακόμη και τα τρία (3) χρόνια που τους δόθηκε το δικαίωμα να αναγνωρίσουν σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του 3865/10 με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007, εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας ,με την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016, η εξαγορά έγινε απαγορευτική. Και αυτό διότι:

    Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς και του ασφαλισμένου και του εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του.

    Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόθεση του νομοθέτη δεν ήταν αυτή όταν δόθηκε η δυνατότητα, αλλά ήταν η διευκόλυνση των στελεχών που κατατάχθηκαν έως την 31.12.1995 λόγω της βίαιης επιμήκυνσης του εργασιακού τους βίου στα 40 έτη υπηρεσίας.

    Η κυβέρνηση όπως προείπα σε ένδειξη σεβασμού προς τα στελεχη πρέπει να νομοθετήσει και με τροποποίηση να υλοποιήσει τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 11 του Ν.4609/19.
    Η κυβέρνηση στα πλαίσια του εξ ορθολογισμού και της δίκαιης μεταχείρισης όλων των στελεχών εάν τελικά αποφασίσει αρνητικά και δεν υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 11 του Ν.4609/19, οφείλει ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τα στελέχη των ΕΔ με τροποποίηση να θεσμοθέτηση την επέκταση των 3 ετών σε όλο το προσωπικό των ΕΔ και όχι μόνο σε αυτά που κατατάχθηκαν έως την 31-12-95 με αναφορά και ρύθμιση ώστε να υπάρχει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 6,67% σύμφωνα με όσα ισχύουν στην εγκύκλιο του Υπουργείου εργασίας για την αναγνώριση των ετών στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) Βλέπε https://www.esos.gr/…/defa…/files/articles-legacy/efka_0.pdf.

    Γ. Δεν γίνεται να μην κάνω και έναν ακόμη σχολιασμό επί του κατατεθέντος ασφαλιστικού νόμου που θέσατε σε διαβούλευση έως την 07-02-20 18:00.

    Θα κάνω το σχολιασμό και προς ένδειξη τιμής και σεβασμού σε όλα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, τους Πιλότους μας (Α/Φ και ελικοπτέρων), τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στα υποβρύχια και κάνουν μέρες να δουν το φως του ήλιου, τους Πυροτεχνουργούς μας και όσους άλλους εκτελούν εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία.
    Στα στελέχη λοιπόν των Ε.Δ και ιδιαίτερα όσα κατά την διάρκεια της θητείας τους λαμβάνουν επιδόματα επικίνδυνης δραστηριότητας, μειώνονται δραστικά οι προσδοκώμενες συντάξιμες αποδοχές τους.
    Ειδικότερα αντί του ποσοστού αναπλήρωσης με συντελεστή 2% που ίσχυε μέχρι τώρα για συντάξιμα έτη πέραν των 40 ετών μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης σε 0,5 % (να σημειωθεί ότι όλοι όσοι αναγνωρίζουν πτητικά, υποβρύχιων καταστροφών κτλ μετά την 31-09-90 πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές).

    Οι μεγάλοι χαμένοι λοιπόν θα είναι όσοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και ιδίως όσοι έχουν εξάμηνα επικινδύνου εργασίας.
    Και ερωτώ εγώ Κύριε υπουργέ γιατί να συνεχίσουν να το πράττουν;

    Εφόσον η ανταποδοτικότητα πέραν των 40 ετών θα είναι ελάχιστη δεν υπάρχει και οικονομικό κίνητρο για παραμονή.
    Πιθανόν μετά τα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας + 15 έτη πλασματικού χρόνου αναγνώρισης με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών(που σίγουρα θα έχουν αναγνωρίσει στο διπλάσιο) =40 έτη θα αποχωρούν, με αποτέλεσμα έλλειψη έμπειρου προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς των ΕΔ όπου απαιτείται εξειδίκευση.

    Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τα σαράντα (40) συντάξιμα έτη, για λόγους δικαιοσύνης, ίσως θα πρέπει από την πλευρά σας να επανεξεταστούν και να διαμορφωθούν με σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Μια πρόταση που σας προτρέπω να εξετάσετε μετά από αναλογιστική μελέτη που θα απαιτηθεί είναι η εξής:
    (1) Από τα σαράντα (40) έως τα σαράντα πέντε (45) συντάξιμα έτη, σε 2,00% κατ’ έτος.

    (2) Από τα σαράντα πέντε (45) έως τα σαράντα εννιά (49) συντάξιμα έτη, σε 1,65%. κατ’ έτος.

    (3) Από τα σαράντα εννιά (49) έως τα πενήντα τέσσερα (54) συντάξιμα έτη, σε 1,30% κατ’ έτος.

    (4) Από τα πενήντα τέσσερα (54) έως τα εξήντα (60) συντάξιμα έτη, σε 0,85% κατ’ έτος.

    (5) Από τα εξήντα (60) συντάξιμα έτη και πάνω σε 0,50 % κατ’ έτος.

    Αυτό θα επιφέρει μικρότερες προσδοκώμενες μειώσεις στην σύνταξη οι οποίες σε κάποιο βαθμό θα εξισορροπηστούν με την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από τα 30 – 40 έτη την οποία έχετε προβλέψει.

    Με Εκτίμηση
    Γιώργος Κυλινδρής
    Λγος (Α.ΤΘ) ε.ε
    ΥΓ: Αναμένω την θετική και ειλικρινή επανεξέταση των θεμάτων και των προτάσεων που σας έθεσα ώστε να επέλθει εργασιακή ισορροπία στη βάση της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 23:00 | ΜΑΡΚΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Θα ήθελα να υποβάλλω δυο παρατηρήσεις σχετικές με τα ποσοστά αναπλήρωσης των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν αφού συμπλήρωσαν 35ετία και το εξηκοστό έτος της ηλικίας και τον χρόνο που λήφθηκε υπόψη για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών του έτους 2016:
    α) Με το προηγούμενο του ν. 4387/16 νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε η αυτοδίκαιη απόλυση του δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος που συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και το εξηκοστό έτος της ηλικίας απολύονταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα, ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας να ευθυγραμμιστούν με την αιτία της απόλυσής τους, αφού με υπαιτιότητα της υπηρεσίας που εφάρμοζε τον τότε ισχύοντα νόμο απολύθηκαν χωρίς οι ίδιοι να το επιλέξουν. β) Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι συνταξιοδοτηθέντες το 2016, περίπου 1500, βγήκαν στη σύνταξη με το προηγούμενο του ν. 4387/16 νομοθετικό πλαίσιο. Η συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών υπέβαλλε αίτηση παραίτησης το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου του 2016. Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης θεωρήθηκε και ως ημερομηνία παραίτησης, αν και παρέμειναν στην υπηρεσία εργαζόμενοι και φυσικά καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές έως 31/8/2016. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αφενός ωφελήθηκαν, αφού δεν υπέστησαν τις περικοπές του ν. 4387/16 με τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, αφετέρου αδικούνται, γιατί χάνουν περισσότερο από ένα τετράμηνο ασφαλιστικού βίου που κατέβαλλαν εισφορές. Με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού, που στην κατηγορία των 35 ετών διαμορφώνονται στο 2,5% σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί χάνουν εφόρου ζωής, 2,5/3=0,833 τοις εκατό όχι μόνο από την κύρια σύνταξη αλλά και από την επικουρική και το μετοχικό. Θα ήταν δίκαιο να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα ασφαλιστικού βίου κατά τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

    Με εκτίμηση

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 18:42 | ΑΝΝΑ M.

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 35 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΚΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ 200 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 16:07 | Π.Σ.Α.Ε.Μ.Θ

    Με το ΠΔ 167/2007 ορίζεται οτι η προσθήκη της μάχιμης 5ετίας σε περίπτωση συνταξιοδότησης τριτέκνου γίνεται για τους άνδρες μετά την συμπλήρωση των 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Για τους άνδρες ισχύει ο κανόνας που αναφέρεται στην παρ. 5.γ του ίδιου άρθρου:“Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας..Ομως για τις γυναίκες ισχύει το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β της παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.∆.169/2007 ¨Οι διατάξεις των Ν. Δ/των 142/1974, 179/1974 και 414/1974, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με το Ν. 1204/1981, έχουν εφαρμογή και για τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης.¨.
    Οπότε σύμφωνα με την παρ. 5.β η αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας ισχύει στις γυναίκες με μοναδικό κριτήριο τη θεμελίωση (20 χρόνια για τρίτεκνους), αλλά για τους άνδρες τριτεκνους υπάρχει πρόσθετο κριτήριο η παραίτηση μετά τα 25 έτη (παρ. 5.γ).
    Όπως αντιλαμβάνεστε η διακριτική αυτή μεταχείριση δεν εφαρμόζει την εξίσωση των ορίων ηλικίας και τις αναγνωριζόμενες υπηρεσίες συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που επιχειρήθηκε να γίνει με τον Ν.3865/2010 και είναι αντίθετη προς τους Κοινοτικούς Κανονισμούς και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σας παρακαλούμε,όπως περιληφθεί τροπολογία με την οποία και οι άνδρες να μπορούν να εξαγοράζουν-αναγνωρίζουν την μάχιμη 5ετία,με τις ιδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 13:45 | ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ, Το παρόν νομοσχέδιο, ενώ προσπαθεί να διορθώσει αδικίες και παραλείψεις του προηγούμενου, διατηρεί κάποιες άλλες.
    Συγκεκριμένα, εργάζομαι από το 1981 και στις 10/10/2021 συμπληρώνω 40 έτη πραγματικής καταβαλλόμενης ασφαλιστικής ικανότητας, αλλά στις 23/04/2022 κλείνω τα 55 έτη καθότι έχω γεννηθεί το έτος 1967.
    Ήμουν στις διατάξεις πριν το 1983 δηλαδή 35 έτη ανεξαρτήτου ηλικίας και με τον Ν. Κατρούγκαλού θα εργάζομαι για 48 έτη χωρίς να είναι ανταποδοτικά, αφού από 1/1/2022 όλοι οι παλαιοί εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη και οι νέοι στα 67 έτη.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 40 ΕΤΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 62;
    Παρακαλώ να υπάρξει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση στα 40 έτη ανεξαρτήτου ηλικίας και οποίος επιθυμεί να έχει την δυνατότητα να συνεχίζει να εργάζεται.
    Σας ευχαριστώ

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 12:38 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Προτείνονται:
    α. Να δημιουργηθεί νέο άρθρο στο παρόν Σ/Ν με το οποίο θα δημιουργείται το άρθρο 5Α στον νομό 4387/2016.
    β. Να ληφθούν υπόψη η μετονομασία του Ε.Φ.Κ.Α. και η «απορρόφηση» του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. στις διατάξεις του τροποποιημένου άρθρου 5 και του νέου άρθρου 5Α.
    γ. Να διευκρινιστεί στην παράγραφο 3 του τροποποιημένου άρθρου 5 το Δ.Σ. του e-Ε.Φ.Κ.Α.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 12:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ

    ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ (ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ) ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ)ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ 67 ΕΤΩΝ.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 10:37 | ΘΜ

    https://www.enoplos.gr/2020/01/blog-post_597.html
    Νομοθέτησε λάθος η προηγούμενη κυβέρνηση.
    Νομοθετήστε λοιπόν σωστά εσείς τώρα διαφορετικά δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά απο αυτούς και το αποτέλεσμα είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΙΑ των στρατιωτικών.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 09:16 | πετρος

    για την αντιμετωπιση του δημογραφικου προβληματος της χωρας μας προτεινετε η συνταξιοδοτηση στα 25 χρονια εργασιας σε ζευγαρια με 3 και ανω τεκνα (ασχετα αν ειναι ανηλικα η οχι) και για τη μητερα και για τον πατερα.

    ειναι ενα παρα πολυ ισχυρο κινητρο-μετρο που θα πετυχει σιγουρα και θα οδηγησει τα ζευγαρια στη γεννηση ελληνων.

    προυποθεση για την εφαρμογη του μετρου ολοκληρος ο εργασιακος βιος να εχει γινει στην ελλαδα και οι εργαζομενοι να ειναι ελληνες σε ολοκληρο τον εργασιακο τους βιο.

    ευχαριστω και ευελπιστω στην υλοποιηση της προτασης μου

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 09:04 | Γιώργος

    Κ. Υπουργέ
    αποδεχόμενος πλήρως ότι η αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θέλω να επισημάνω ότι η διάκριση ανάμεσα σε παλιούς συνταξιούχους και νέους παραμένει παρόλο που οι παλιές συντάξεις επανα-υπολογίζονται. Ενώ η προσωπική διαφορά στις συντάξεις διασφαλίζει (και πολύ σωστά) το εισόδημα των παλιών συνταξιούχων, θα βρεθούν οι νέοι συνταξιούχοι με ίδια ή και περισσότερα χρόνια από τους παλαιότερους να εισπράττουν λιγότερα χρήματα. Αυτό θα είναι άδικο με ότι συνεπάγεται.. Επομένως θα πρέπει να αποδοθεί για λόγους ισότητας και νομιμότητας προσωπική διαφορά όπου απαιτείται και στους νέους συνταξιούχους για να μην υπολείπονται από τους παλιότερους!….

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 23:29 | Γ.ΜΙΧΑΣ

    Παρακαλώ, όπως εξετάσετε τη δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης σε άλλους φορείς (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΑΕΕ(Πρώην ΤΕΒΕ),κ.α), σύμφωνα με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης(Ν.1405/83), Δημοσίων Υπαλλήλων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις σχετικές διατάξεις ως πατέρες ανηλίκων τέκνων( Ν.3865/2010) και είχαν αποποιηθεί τον αναφερόμενο χρόνο ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

    Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνει πατέρα ανηλίκου τέκνου (σχετική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών με ανήλικα τέκνα), και δίνει τη δυνατότητα σε πατέρες ανηλίκων τέκνων, που είχαν αποποιηθεί χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα εκτός του Δημοσίου να ζητήσουν(δικαστικά)την αναγνώριση του.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 23:29 | ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: Στις ανισότητες και αδικίες των ασφαλιστικών νόμων, περιλαμβάνεται και εκείνη που αφορά τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010. Αυτή και μόνο αυτή η κατηγορία γυναικών, δεν μπορεί να εξαγοράσει πλασματικό συντάξιμο χρόνο παιδιών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συναδέλφους τους, που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά.
    Οι αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος, εξομοίωσαν την παραπάνω κατηγορία με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ως προς τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη την μη ύπαρξη δυνατότητας εξαγοράς πλασματικού χρόνου. Έτσι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί γυναίκες με πραγματικό χρόνο ασφάλισης, για παράδειγμα δέκα οκτώ (18) έτη, που αναγνωρίζοντας τρία (3) πλασματικά έτη παιδιών και τέσσερα (4) έτη σπουδών, θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2011 ή το έτος 2012, και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γυναίκες με περισσότερα από 25 πραγματικά έτη ασφάλισης μέχρι και το 2010.
    Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και λόγω ισονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία και να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες διατάξεις των ασφαλιστικών νόμων, για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Εξάλλου, το παραπάνω θέμα αφορά πλέον περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, αφού με περισσότερα από 35 πραγματικά έτη υπηρεσίας, η παραπάνω κατηγορία έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί.
    Για την διόρθωση της αδικίας, προτείνεται να τροποποιηθεί το εδάφιο β) της παραγράφου 15 του άρθρου 11 «θεμελιωτική συντάξιμη υπηρεσία» του Π.Δ. 169/2007, που προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010 και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011, ως εξής: «Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης έχουν εφαρμογή και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι την 31/12/2010».

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 20:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κ.Υπουργέ κοιτάξτε την παρακάτω αδικία ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ β.

    α)Γυναίκες στο δημόσιο που είχαν ανήλικο παιδί το 2010 και 22 έτη ασφάλισης το 2010 με αναγνώριση πλασματικών 3 χρόνια παιδιών συμπλήρωναν 25ετια το 2010 και με ηλικία 50 ετών μέχρι τις 18/8/2015 αποχωρούν άμεσα σε ηλικία 50 ετών

    β)Γυναίκες στο δημόσιο που είχαν ανήλικο παιδί το 2009 και 21 έτη (22 χρόνια το 2010) ασφάλισης το 2009 με αναγνώριση πλασματικών 3 χρόνια παιδιών συμπληρώνουν 24 χρόνια το 2009, και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και ένα χρόνο σπουδών για να συμπληρώσουν 25ετια το 2009 με ανήλικο. Με ηλικία 5ο ετών μέχρι τις 18/8/2015 αντί να αποχωρούν μετά τα 50 άμεσα, να αποχωρίσουν σε ηλικία 61 ετών.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 17:59 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργε.
    Μετά την απάντηση σας στη ΒτΕ στις 30-1-20 οτι ο Ν.4609/19 ΔΕΝ νομοθετήθηκε σωστά οπότε ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί προτίθεστε εσείς να τον νομοθετήσετε ΣΩΣΤΑ σε αυτό το νομοσχέδιο ή θα υπάρξει συνέχεια του εμπαιγμού προς τους στρατιωτικούς και δεν θα γίνει τίποτα? Τελικά σε αυτή τη χώρα θέλουμε ευέλικτο στρατό ή γερασμένους 60άριδες οι οποίοι θα υποχρεούνται σε σκοπιές περίπολα υπηρεσίες (χρόνος πέραν του 40ωρου της εβδομάδας ο οποίος είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ για τους στρατιωτικούς). Δώστε ΤΩΡΑ την δυνατότητα αναγνώρισης 5 επιπλέον ετών πλασματικής υπηρεσίας (πέραν αυτής που αναφέρεται στο ΠΔ 169/07) για τους Στρατιωτικούς. Οι Στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα αναγνώρισης 12 πλασματικών ετών και οι στρατιωτικοί με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος 5? Δεν μπορούμε καν να αναγνωρίσουμε τα χρόνια τέκνων. Το ΥΠΕΘΑ γιατί δεν απαντά? Σε αυτό το νομοσχέδιο να μπεί άρθρο με την επιπλέον δεύτερη πλασματική 5ετία.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 16:55 | Πανωραία

    Γιατί ψηφίσατε την πενταετία του 4609/19 και τώρα στη βουλή λέτε κακός νόμος..?Δωστε δυνατότητα αναγνώρισης με το νομο αυτο.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 16:08 | Π.Σ.Α.Ε.Μ.Θ

    Παρακαλουμε οπως περιληφθεί η παρακάτω ρύθμιση,ωστε να αρθει η αδικια με τις διπλες εισφορές μας για επικουρικη ασφαλιση.Ειμαστε η μονη κατηγορια εργαζομενων που για τον ιδιο χρονο εχουμε πληρωσει κανονικα εισφορες στα Μετοχικα Ταμεια που προσφερουν μερισμα και οχι επικουρικη συνταξη καθως και στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ για επικουρικη συνταξη:
    «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3865/2010, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:«Αν τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά την οποία ήταν ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, είχαν καταβάλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή στο ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στους ίδιους. Εάν τα ανωτέρω ποσά έχουν αποδοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αποδίδονται στους ίδιους από τα Ταμεία αυτά.» η οποία με την ψήφισή της από την ολομέλεια επιλύει το θέμα με τις διπλές εισφορές υπέρ των Μετοχικών Ταμείων για το χρόνο που οι Εθελοντές Μακράς Θητείας είχαν την ιδιότητα του ΟΠΥ-ΕΠΥ και αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, όπως προβλεπόταν σε παλαιότερο ΣΝ του Υπ.Οικονομικών της 18/9/2015 το οποίο συνοδευόταν από θετικές εισηγητικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου(1η συνεδρίαση Ελεγκτ.Συνεδρίου της 3 Ιουνίου 2015) και την υπ.αριθμ.74/16/2015 Έκθεση του Γεν.Λογιστηρίου του Κράτους ,καθώς και στην Αιτιολογική έκθεση του παραπάνω Σ.Ν με τις υπογραφές όλων των συναρμοδίων Υπουργών(Οικονομικων,Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και Εθν.Αμυνας καθως και στο υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», συμφωνα με το Δ.Τ της 14 Νοε.2014 του Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και σημερινού υπουργού Οικονομικών.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 13:36 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Επισημαίνεται ότι η μάχιμη 5ετία σε περίπτωση συνταξιοδότησης τριτέκνου γίνεται για τους άνδρες μετά τη συμπλήρωση των 24½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας και για τις γυναίκες με τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης όπως ισχύει για κάθε έτος μετά το 2011 (21 έτη το έτος 2011 και 23 έτη το έτος 2012).Το παραπάνω αντιβαίνει βάση της αρχής της ισότητας των δύο φύλλων και θα πρέπει να αντικατασταθεί ώστε και οι άνδρες 3τεκνοι να έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν την μάχιμη 5ετία όπως αυτό ισχύει για της γυναίκες δηλαδή με τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης (20,21 και 23 έτη)και όχι με την συμπλήρωση 24 1/2

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 12:09 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΗΤΈΡΑ ΑΝΗΛΊΚΟΥ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΜΕ 21 ΧΡΟΝΙΆ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ,ΔΕΝ
    ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΆ ΣΠΟΥΔΏΝ,ΈΤΣΙ ΏΣΤΕ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΆ ΤΕΚΝΏΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΆ ΤΟ 2009 ΜΕ ΑΝΉΛΙΚΟ.
    ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΆΛΗ ΑΔΙΚΊΑ
    Κ.ΥΠΟΥΡΓΈ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΡΎΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 11:24 | Παναγιώτης

    Κύριε Υπουργέ
    θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία του νόμου 3865/2010 άρθρο 20 παράγραφος 6, σύμφωνα με το οποίο «Ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών γίνεται μόνον εφόσον αυτοί συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας». Δηλαδή 2 ιπτάμενοι οι οποίοι πληρώνουν τις ίδιες εισφορές (διπλές), στα 24 χρόνια ο πρωτος έχει 24 χρόνια ασφάλισης, ενώ ο δεύτερος στα 25 χρόνια έχει 40 έτη ασφάλισης η περισσότερα.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 10:41 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

    κυριε υπουργε..ειμαι αγαμη θυγατερα ετων 80……..γνωριζετε την εφαρμογη των εισοδηματικων κριτηριων και του πλαφον μονο στις δικες μας συνταξεις ….ζητουμε να εξομοιωθουν οι συνταξεις μας με τις υπολοιπες συνταξεις θανατου (δεδομενου οτι οι συνταξεις μας ειναι θανατου απο μεταβιβαση και οχι επιδοματικου χαρακτηρα) ζητουμε την διαγραφη τησ υποπαρ. Β5 της παρ.Β του αρθ.1Ν 4093/2012…….οτι παροχη και αν εχουμε αφαιρειται απο τ ο πλαφον λογω εισοδηματικων κριτηριων…..η προσωπικη μου συνταξη του ικα αφαιρειται απο το πλαφον το οποιο σημαινει σαν να μην παιρνω την συνταξη μου του ικα….και αυτο λογω της παραλογης εφαρμογης των εισοδηματικων κριτηριων ,και του πλαφον…

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 10:32 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΔΗΜΟΣΙΟΥ) ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της 30-1-2020
    Κοζάνη 27-Ιανουαρίου 2020 Αριθμ. Πρωτ. 11
    Προς τον Υπουργό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    κύριο Ιωάννη Βρούτση
    ΘΕΜΑ : Άρση αδικιών στις παλαιές «Συντάξεις λόγω θανάτου»
    Αξιότιμε κύριοι Υπουργέ
    Για την άρση των εν θέματι αδικιών που υπάρχουν στους ν. 4387/2016 και ν. 4611/2019 και για την ίση μεταχείριση παλαιών και νέων επιζώντων συζύγων, σε περίπτωση θανάτου συζύγου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, που επήλθε πριν ή μετά την ημερομηνία 12-5-2016 (διάκριση που έθεσε ο πρώτος ως άνω νόμος και διατήρησε ο δεύτερος), θα πρέπει με τροπολογία στο, υπό διαβούλευση, Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, να προστεθεί άρθρο, όπως παρακάτω και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ως προς την σωστή εφαρμογή της από τη Διοίκηση, ισότιμα σε παλαιές (πριν τις 12-5-2016) και νέες περιπτώσεις, να διαμορφωθεί ως εξής :

    Τροπολογία με προσθήκη άρθρου 23 Α στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, του ΜΕΡΟΥΣ ΤΡΙΤΟΥ :

    «Άρθρο 23 Α
    Σύνταξη λόγω θανάτου

    1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν. 4387/ 2016 (ΦΕΚ Α 85) καταργείται.
    2. Η παράγραφος 8 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85) αντικαθίσταται ως εξής :
    «8. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις, που ο θάνατος επήλθε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
    3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ Α 73) καταργείται και η παράγραφος 7 του άρθρου αυτού αριθμείται ως 6 και αντικαθίσταται ως εξής :
    «6. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85)».»

    Η πρόταση είναι απλή, ουσιαστική και διορθώνει την επελθούσα αδικία, χωρίς να θίγει κτηθέντα δικαιώματα, όμοιων περιπτώσεων, που έλαβαν χώρα μετά την ημερομηνία 12-5-2016.
    Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο σας θεώρησε πως καλώς έχουν οι ρυθμίσεις των ν. 4387/2016 και ν. 4611/2019, όσον αφορά τη «Σύνταξη λόγω θανάτου», όμως αυτές καθηλώνουν τις συντάξεις των παλαιών επιζώντων συζύγων, με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 «Καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος (12-5-2016) του παρόντος συντάξεις διατηρούνται ως έχουν…» και οι ρυθμίσεις του Νέου Ασφαλιστικού, που κατά τα άλλα εμφανίζονται εξαιρετικές, ευνοϊκές και ελπιδοφόρες, δεν αποκαθιστούν, όσον αφορά του εν λόγω θέμα, την επελθούσα αδικία, διατηρούν τη διάκριση και αντιβαίνουν στην αρχή της Ισότητας.
    Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και ευελπιστούμε στην αποδοχή της πρότασής μας.
    Με τιμή
    Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
    Βασίλη Παπαθανασίου Βάϊα Δάλλα-Χαδιώ

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 10:50 | ΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    30 IANOYARIOY 2019 ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΗΣΗ ΝΟΜΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ 30-40 ΕΤΗ.ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΤΗ ΑΝΑΠ/ΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ 2%ΕΤΗΣΙΟΣ ΣΤΑ 40ΕΤΗ, ΣΤΟ 0,50% ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΚΑΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΦΟΣΟΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΚΑΤΑ 1,5% ΕΤΗΣΙΟΣ Η ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΩΧΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.-

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 10:56 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    θα παρακαλούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο της επέκτασης των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 12 του Νόμου 3865/2010 (αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων) στα σώματα ασφαλείας, όπου πλέον είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ.
    Γνωρίζοντας ότι το κόστος της αναγνώρισης των ανωτέρω πλασματικών ετών ενδέχεται να είναι υψηλό, παρ΄αυτα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε υπάλληλο με αίτησή του, να μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου, για όσα έτη αυτός επιθυμεί, προκειμένου να συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 21:08 | Κωνσταντίνος Κοκόλης

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ τροπολογίας που αναφέρεται στη Διαβούλευση του Νέου Ασφαλιστικού, «Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΔΗΜΟΣΙΟΥ) ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ», με Αριθμ. Πρωτ. 11, στις 27 Ιανουαρίου 2020, ώρα 11:48, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Για να μην υπάρχουν όμως αμφισβητήσεις, ως προς την σωστή εφαρμογή της από τη διοίκηση, ισότιμα σε παλαιές (πριν τις 12-5-2016) και νέες περιπτώσεις, να διαμορφωθεί ως εξής :

    Τροπολογία με προσθήκη άρθρου 23 Α στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, του ΜΕΡΟΥΣ ΤΡΙΤΟΥ :

    «Άρθρο 23 Α
    Σύνταξη λόγω θανάτου

    1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν. 4387/ 2016 (ΦΕΚ Α 85) καταργείται.
    2. Η παράγραφος 8 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85) αντικαθίσταται ως εξής :
    «8. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις, που ο θάνατος επήλθε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
    3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ Α 73) καταργείται και η παράγραφος 7 του άρθρου αυτού αριθμείται ως 6 και αντικαθίσταται ως εξής :
    «6. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85)».»

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 20:59 | Παναγιώτης Ψυχάρης

    ΠΡΈΠΕΙ να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος Μηνιαίων Αποδοχών του Ασφαλισμένου, κατά την τελευταία ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ασφάλισής, για όσους έχουν πάνω από 35 έτη Ασφάλισης.
    ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ. Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 20:29 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Στις 9-2-2017 δημοσιεύτηκε η αριθ. 244/2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αμετακλήτως αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επέβαλαν την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) και τη μεταγενέστερη αύξησή της. Επιβάλλεται λοιπόν να καταργηθεί αυτή η επαχθής και παράλογη εισφορά με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 16:20 | Μάρκος

    Eίναι απαίτηση των στελεχών των ΕΔ η υλοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4609/19 άμεσα για την πενταετία.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 14:22 | Άρης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    1. Η παράγραφος 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 να διαμορφωθεί ως εξής:
    «2α. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του σφαλισμένου, κατά την τελευταία δεκαετία ασφάλισής του για όσους έχουν ασφαλιστεί σε κύριο φορέα ασφάλισης μέχρι ισχύος του παρόντος και καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για τους εφεξής ασφαλισμένους. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια των ετών ασφάλισης που αναλογούν, κατά περίπτωση. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, κατά το διάστημα ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα.
    2. Οι συντελεστές που διαμορφώνουν το ποσοστό αναπλήρωσης μετά τα σαράντα (40) συντάξιμα έτη, για λόγους δικαιοσύνης, ανταποδοτικότητας των εισφορών στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικής ισότητας, να διαμορφωθούν ως εξής:
    α) Από τα σαράντα (40) έως τα σαράντα πέντε (45) συντάξιμα έτη, σε 2,00%.
    β) Από τα σαράντα πέντε (45) έως τα πενήντα (50) συντάξιμα έτη, σε 1,50%.
    γ) Από τα πενήντα (50) έως τα πενήντα πέντε (55) συντάξιμα έτη, σε 1,00%.
    δ) Πέραν των πενήντα (55) συνταξίμων ετών, σε 0,50%.
    3. Ένταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν τα έτη 1990 – 1992 (κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων), στις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, για την αποκατάσταση της ασφαλιστικής ομαλότητας και του περί δικαίου αισθήματος, επί της βάσης της Αρχής της Αναλογικής Ισότητας.
    4. Ρύθμιση θεμάτων αναγνώρισης πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας, που προβλέπονται βάσει του Ν.3865/2010, ως ακολούθως: «Προκειμένου για τα στελέχη των ΕΔ, ο χρόνος πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας των τριών (3) ετών, που καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου/ης και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους.Οι ανωτέρω εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού για το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’) και παρακρατούνται κατά το χρόνο καταβολής του ως άνω επιδόματος, κατ’ ανώτατο όριο για μια τριετία».

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 13:19 | Νικολας

    Κυριε Υπουργε, θεωρειται οτι ειναι δικαιο σε καποιον που εχει κατοχυρωσει 25ετια η 27ετια τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2010, να μπορουν να προσμετρηθουν (μονο για τα ορια ηλικιας συνταξιοδοτησης) 200+200 επιδοτουμενες ημερες ανεργιας και ασθενειας απαραιτητα κατα την τελευταια δεκαετια πριν την συνταξη, ενω σε καποιον που εχει κατοχυρωσει αντιστοιχα 25ετια η 27ετιατον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2011, να μπορουν να προσμετρηθουν 300+300 ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν? Γιατι για ενα μηνα διαφορας κατοχυρωσης στον εναν ειναι απαραιτητα κατα την τελευταια δεκαετια πριν την συνταξη και στον αλλον ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν? Επισης θεωρειται οτι ειναι δικαιο για ενα μηνα διαφορας κατοχυρωσης να συμβαινει το ιδιο και οσον αφορα τα ορια ηλικας για τους πατερες με ανήλικο παιδί στο δημοσιο? Θεωρειτε οτι δεν υπαρχει παραδοξοτητα και αδικια ?

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 10:53 | Γεώργιος Ζαχαριουδάκης

    Κύριε Υπουργέ ο νόμος που προωθείται προφανώς έχει στόχο την αποκατάσταση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου, όμως είναι λυπηρό να δημιουργεί νέες αδικίες και αναφέρομαι στο εξευτελιστικό ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% για τα χρόνια άνω των 40. Συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν πάνω από 40 συντάξιμα χρόνια είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μπει από νεαρή ηλικία στον εργασιακό βίο πληρώνοντας για πολλά χρόνια εισφορές, χωρίς αυτές να μειωθούν μετά τα 40 χρόνια και άνθρωποι οι οποίοι λόγω της υψηλής επικινδυνότητας της εργασίας τους κατοχύρωσαν διπλά συντάξιμα χρόνια (πιλότοι, αλεξιπτωτιστές,υπηρεσία σε υποβρύχια κλπ). Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία κάποιοι από αυτούς δεν βρίσκονται κοντά μας γιατί έχασαν τη ζωή τους κατά την εκπλήρωση του καθήκοντος. Η Πολιτεία θα πρέπει αντί για δακρύβρεχτα μνημόσυνα να σταματήσει να τιμωρεί τους ανθρώπους που σε όλο τον εργασιακό βίο τους <>. Ζητήστε ενημέρωση από τους Συμβούλους σας για το δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι μεγάλο και μη προβείτε σε αδικία που δεν τόλμησε ούτε ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγαλου ο οποίος υποδείχτηκε από τους Δανειστές μας και επισπεύσθηκε εκβιαστικά η προώθησή του προκειμένου να εκταμειευθούν απαραίτητες δόσεις για την επιβίωση της Χώρας μας.

    Με εκτίμηση

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 08:59 | Ζήση Ευαγγελία

    Να δοθεί το επίδομα τέκνου σε συνταξιούχους Δημοσίου των οποίων τα τέκνα φοιτούν σε Κολλέγια της ημεδαπής έως της συμπλήρωσης του 24ου έτους ηλικία και να εξεταστεί η αναδρομή καταβολή στους συνταξιούχους γονείς . Αφού γίνεται όπως αναφέρετε εναρμόνιση σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ , για την πρόσληψη τους στην Δημόσια Εκπαίδευση είναι άδικη η μη χορήγηση του επιδόματος.

  • 28 Ιανουαρίου 2020, 23:20 | Κωσταντινος

    Να υπάρχει δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρις όριο ηλικίας για δημόσιους υπαλλήλους με πάνω από 31 χρόνια υπηρεσιας

  • 28 Ιανουαρίου 2020, 23:43 | Μαρια

    Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν πάνω από 31 χρόνια υπηρεσίας να πάρουν μειωμένη σύνταξη χωρις όριο ηλικίας. Σε όλους δίνεται η εθελουσια έξοδος. Στο δημόσιο γιατί δεν γίνεται ποτε?

  • 28 Ιανουαρίου 2020, 22:13 | Ειρηνη

    Παλαιότερα αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος ήθελε να παραιτηθεί πριν το όριο ηλικίας μπορούσε να κατοχυρώσει να βγει σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι τότε. Αυτό δεν ισχύει πλέον και είναι άδικο να φύγει κάποιος και αν αλλάξει ο νόμος να αλλάξουν τα πάντα γι αυτόν και να χρειαστεί να περιμένει περισσότερα χρόνια