- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 12 Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ)

1. Με βάση τα στοιχεία των εμπρόθεσμων αρχικά υποβληθεισών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) επανελέγχεται αυτόματα κάθε μήνα η Ασφαλιστική Ικανότητα μισθωτών που δεν έλαβαν ασφαλιστική ικανότητα κατά την ετήσια χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.
2. Από 1η Ιουλίου 2020 όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες υποβολής ΑΠΔ είναι υπόχρεοι ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ.
3. Για την οριστικοποίηση των δεδομένων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης απαιτείται συμβατότητα μεταξύ των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και των δεδομένων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.
4. Τα δεδομένα που καταχωρούνται στην ΑΠΔ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προ της οριστικοποίησης της εμπρόθεσμα υποβληθείσας ΑΠΔ. Σε περίπτωση ασυμβατότητας ενημερώνεται ο Εργοδότης για την ανάγκη διόρθωσης και εφόσον απαιτείται εκδίδονται ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής προστίμων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο χρόνος και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.