- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ Άρθρο 14 Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

 

1. Το χορηγούμενο κατ΄ εφαρμογή των υπ’ αρ. 2615/22.5.1985 (Β΄ 329) και 2435/8.7.1987 (Β΄ 435) κοινών υπουργικών αποφάσεων επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων εξακολουθεί να καταβάλεται, σύμφωνα με τις εγκριτικές αποφάσεις χορήγησής του στους υφιστάμενους δικαιούχους, έως τη λήξη του συμβατικού χρόνου της σύμβασης μίσθωσης κατοικίας που ισχύει κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Το επίδομα αυτό χορηγείται και σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος βάσει ισχύουσας σύμβασης μίσθωσης κατοικίας, εφόσον η αίτηση αυτή εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 25. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος που υποβάλλονται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση του παρόντος, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 24.
2. Μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου των ισχυουσών κατά τη δημοσίευση του παρόντος συμβάσεων μίσθωσης κατοικίας, με βάση τις οποίες το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων ήδη χορηγείται ή θα χορηγηθεί, μετά την έγκριση των κατά τη δημοσίευση του παρόντος εκκρεμών αιτήσεων, καθώς και μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου των συμβάσεων μίσθωσης, με βάση τις οποίες το επίδομα θα χορηγηθεί κατ΄ αποδοχή των αιτήσεων που υποβάλλονται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση του παρόντος, οι δικαιούχοι λαμβάνουν επίδομα που ισούται με το ύψος του μισθώματος που συμφωνείται με την εκάστοτε νέα σύμβαση μίσθωσης κατοικίας που συνάπτουν.
3. Σε άπασες τις περιπτώσεις των παρ. 1 και 2 το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος με ανώτατο όριο το ποσό των 362,00 ευρώ.
4. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι ανασφάλιστα μοναχικά άτομα, τα οποία έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους ή ζεύγος ανασφαλίστων, συνδεόμενων με γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του. Ειδικά, ως προς τους υφιστάμενους δικαιούχους της παρ. 1 και τους αιτούντες, των οποίων οι αιτήσεις είναι εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος, ως ηλικιακό όριο κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ορίζεται το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους.