Άρθρο 60 Κρατική εγγύηση

1. Κατά τον χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης. Ως ελάχιστη ανταποδοτική μηνιαία επικουρική σύνταξη νοείται το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπολογίζεται στη βάση της πραγματικής αξίας του συνόλου των καταβληθεισών εισφορών, όπως αυτές απεικονίζονται λογιστικά στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων κατά τον χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι παράμετροι προσδιορισμού της πραγματικής αξίας των καταβληθεισών εισφορών, η οποία υπολογίζεται ιδίως με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

  • 2 Ιουλίου 2021, 00:15 | Andreas zim

    Ενα μικρο παράδειγμα που δειχνει οτι ειναι κοροιδια αυτο το αρθρο…ταμειο αλληλοβοηθειας.δημ υπαλλ.πολεμ.ναυτικου ιδιο συστημα…τα χρήματα επενδυονται σε ομολογα εγγυημενα δημοσιου βγαινει ο Βενιζελος βγαζει νομο κουρεμα ομολογων καταστροφη ταμειου κ απο εκει που θα επαιρνε καποιος διπλα της εισφορές του δεν πηρε ουτε καν αυτες…στο ιδιο εργο θεατες σε λιγα χρόνια

  • 1 Ιουλίου 2021, 15:18 | Ανδρέας Κομνηνός

    Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί κοροϊδία. Εγγυάται το κράτος, ότι ο ασφαλιζόμενος θα πάρει, στη χειρότερη περίπτωση, τα χρήματά του πίσω, προσαρμοσμένα τιμαριθμικά, μετά από 35 χρόνια.

    Όμως, αφού το ΝΣΧ αντιμετωπίζει τον ασφαλιζόμενο ως «έλλογο επενδυτή» που μπορεί να λάβει μόνος του αποφάσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα που του ταιριάζει και επιθυμεί να εφαρμόζει, θα πρέπει να αναγνωρίζεται ότι ο επενδυτής-ασφαλιζόμενος έχει ένα κόστος ευκαιρίας εδώ, για το οποίο θα πρέπει να τον αποζημιώσει το κράτος.

    Δίνει δηλαδή τα χρήματά του σε μια επενδυτική εταιρεία (ΤΕΚΑ) αναμένοντας να βγάλει ένα εύλογο κέρδος και όχι απλά να πάρει πίσω το κεφάλαιό του. Γιατί να τα δώσει στην ΤΕΚΑ και όχι αλλού λοιπόν;

    Από τη στιγμή όμως που η ΤΕΚΑ συγκεντρώνει υποχρεωτικά αυτά τα χρήματα, πρέπει να εγγυάται μια ελάχιστη απόδοση, και όχι απλά την επιστροφή του κεφαλαίου.

    Αλλιώς, να είμαστε ελεύθεροι να επενδύουμε τα χρήματά μας οπουδήποτε και οπωσδήποτε μας κάνει εμάς κέφι (ακίνητα, καταθέσεις, κινητές αξίες κ.α.).