- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 29 Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 3086/2002

1. Στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), σύμφωνα με τις οικείες περί Ν.Σ.Κ. διατάξεις. Για τις ανάγκες στελέχωσης του Γραφείου Νομικού Συμβούλου, οι οργανικές θέσεις του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. αυξάνονται αντίστοιχα κατά μία (1) θέση Νομικού Συμβούλου του Κράτους, δύο (2) θέσεις Παρέδρων και δύο (2) θέσεις Δικαστικών Πληρεξουσίων.
2. Στην αρμοδιότητα του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Ν.Σ.Κ. ανήκει, ιδίως, η νομική υπεράσπιση των συμφερόντων του Ταμείου ενώπιον κάθε δικαστηρίου και αρχής, καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων σε ερωτήματα που υποβάλλονται, σύμφωνα με τις οικείες περί Ν.Σ.Κ. διατάξεις, είτε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. είτε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους.
3. Στο Ταμείο συστήνεται Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και έχει προϊστάμενο τον εκάστοτε προϊστάμενο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων έχει ως αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων του Ταμείου που του ανατίθενται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου.
4. Για τις ανάγκες λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων συστήνονται δύο (2) θέσεις Δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής. Η πρόσληψη των εμμίσθων Δικηγόρων γίνεται με επιλογή από το Δ.Σ. ύστερα από προκήρυξη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208).
5. Στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Ν.Σ.Κ. λειτουργεί, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του ν. 3086/2002 (Α΄ 324), Τριμελής Επιτροπή, ενώπιον της οποίας εισάγονται εισηγήσεις για τις υποθέσεις της αρμοδιότητάς της. Εφόσον την υπόθεση χειρίζεται έμμισθος δικηγόρος του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων συντάσσεται έγγραφη προεισήγηση από αυτόν.
6. Οι έμμισθοι δικηγόροι του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων, καθώς και οι δικηγόροι στους οποίους έχει ανατεθεί ο χειρισμός συγκεκριμένης υπόθεσης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο έχουν, με μόνη την ιδιότητά τους αυτή και χωρίς τη χρήση άλλου αποδεικτικού στοιχείου, την πληρεξουσιότητα που απαιτείται από τον νόμο για την παράσταση και υπεράσπιση του Ταμείου ενώπιον όλων των δικαστηρίων και αρχών και ενεργούν όλες τις διαδικαστικές πράξεις, ασκούν όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα και γενικά προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενδεικνυόμενη νόμιμη ενέργεια μέχρι την αμετάκλητη περαίωση των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.
7. Μετά από το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3086/2002, περί των Γραφείων Νομικών Συμβούλων του Ν.Σ.Κ., προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στη Βουλή των Ελλήνων, σε κάθε Υπουργείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και από 1.1.2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και στον Πειραιά, λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου. Γραφείο Νομικού Συμβούλου λειτουργεί από 1.1.2022 και στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» (Τ.Ε.Κ.Α.). Γραφεία Νομικού Συμβούλου λειτουργούν και σε Γραφεία Υφυπουργών, Γενικές Γραμματείες, Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ή Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον τούτο προβλέπεται από ειδικές οργανικές διατάξεις. Οι ίδιες διατάξεις προσδιορίζουν αν αυτά είναι αυτοτελή ή υπάγονται στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του οικείου ή του προϊστάμενου Υπουργείου. Στα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λειτουργούν ως υπηρεσιακές μονάδες του Ν.Σ.Κ., Ειδικό Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας και Ειδικό Γραφείο Νομικού Συμβούλου Υπουργείου Γεωργίας (Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου), καθένα των οποίων έχει τις αρμοδιότητες, που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 55 παρ. 2 του Ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α΄) και του άρθρου 14 παρ. 10 του Ν. 2227/1994 (ΦΕΚ 129 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 11 του Ν. 2732/1999 (ΦΕΚ 154 Α΄) αντίστοιχα. Τα Γραφεία αυτά υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.».