Άρθρο 5 Σκοπός

Σκοπός του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) είναι η χορήγηση επικουρικής σύνταξης για την κάλυψη των κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας και του θανάτου στους ασφαλισμένους και τα δικαιοδόχα πρόσωπα, με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών.

  • 9 Ιουλίου 2021, 11:23 | Δημήτρης Καδόγλου

    H υποχρεωτικότητα της επικουρικής ασφάλισης είναι πέρα για πέρα λάθος, είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτική. Η πλειοψηφία των ελ. επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές στην κύρια ασφάλιση, πόσο μάλλον στο επικουρικό ταμείο. Και όλοι γνωρίζουμε οτι οικονομική ανάκαμψη δεν διαφαίνεται στον ορίζονται τα επόμενα χρόνια – δεκαετίες – για τους περισσότερους.
    Εξ όσων γνωρίζω πουθενά αλλου στα κ-μ της ΕΕ δεν προβλέπεται η υποχρεωτικότητα της επικουρικής ασφάλισης , μπορεί βέβαια να πληρώνει όποιος εχει και επιθυμει σε εθελοντική μόνο βάση.

  • Όλη η προσπάθεια έρχεται σε λάθος στιγμή:
    1. Στην παρούσα φάση με τις τεράστιες εκκρεμότητες του ασφαλιστικού συστήματος, με πρόσφατη «μεταρρύθμιση» ν.4670/2020 μετά την έκδοση αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, θεωρώ πως είναι άκαιρη και επιζήμια η αλλαγή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης. Η όποια αλλαγή θα απορροφήσει πόρους (ανθρώπινο δυναμικό, τεχνικά μέσα και οργάνωση) από ένα ήδη προβληματικό σύστημα του e-ΕΦΚΑ που 6 χρόνια ήδη ταλαιπωρεί τον πολίτη. Ήδη οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ασχολούνται και με τις εισφορές του νέου Ταμείου και άλλα σχέδια, έχοντας παρατήσει χιλιάδες εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασφαλισμένων. Οι εκκρεμότητες του τ.ΕΤΕΑΕΠ είναι επικές και ενδεικτικά: Επικουρικές συντάξεις δικηγόρων εκκρεμούν από το 2016. Παράνομα ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ παράλληλης ασφάλισης παραμένουν στο σύστημα, ενώ ακόμη και δικαστές που έχουν αποχωρήσει χρόνια από τη δικηγορία φαίνονται οφειλέτες. Παράνομες παρακρατήσεις εισφορών εμμίσθων δικηγόρων μηχανικών υγειονομικών χρονικού διαστήματος 1ου 2019 έως 9ου 2020 και άλλα πολλά.
    2. Είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση όλων των νέων ασφαλισμένων. Αυτό δεν προσιδιάζει στο χαρακτήρα του νέου συστήματος ως κεφαλαιοποιητικού και φυσικά δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, κάτι που τόσο πολύ ταλαιπώρησε την κοινωνική ασφάλιση στο παρελθόν (βλ. ασφαλισμένοι προ της 31.12.1992 και μετά). Θα συζητούσα την προαιρετική ένταξη όσων ασφαλισμένων επιθυμούν.
    3. Στη δίνη της τεράστιας οικονομικής κρίσης με την πλειοψηφία των δικηγόρων να αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές της, ή να προσπαθεί να ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές, θα ανέμενα μείωση εισφορών ή/και κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και ένταξής τους (για όσους έχουν καταβάλει εισφορές) στο σύστημα της κύριας ασφάλισης (παρόμοια ρύθμιση έγινε με τη μονοσύνταξη υγειονομικών και πρόσθετη ασφάλιση μηχανικών). Με παράλληλη δημιουργία, όπου επιθυμούν μικρών επαγγελματικών ταμείων προαιρετικής ασφάλισης.
    Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
    Πρόεδρος Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων
    Σύμβουλος ΔΣΑ