Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025

Μεταφορτώστε εδώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025

  • 20 Αυγούστου 2021, 19:27 | Γεωργία Πετράκη

    Βελτιώσεις με επείγοντα χαρακτήρα
    1. Για την εφαρμογή του Άρθρου 25 (Παροχή υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας) της Σύμβασης της Κων/πολης απαιτείται να προβλεφθεί προϋπολογισμός για την δημιουργία και λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας με 24ωρη λειτουργία, η οποία θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την καταγγελία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας, όπου θα παρέχεται άμεση ιατροδικαστική εξέταση, συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, περίθαλψη και εξειδικευμένη ψυχολογική στήριξη για τη διαχείριση ψυχικού τραύματος.
    2. Ενίσχυση της Γραμμής 15900.
    3. Αύξηση των ξενώνων φιλοξενίας και των συμβουλευτικών κέντρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, σε επίπεδο μεγάλων δήμων.
    4. Ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων με εξειδικευμένο επιστήμονα σε θέματα έμφυλης βίας.
    5. Νομικός ορισμός της έννοιας και τυποποίηση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την εισαγωγή του στον Ποινικό Κώδικα, ως εγκλήματος που απορρέει από την «άσκηση κυριαρχίας των ανδρών πάνω στις γυναίκες». Ώστε η γυναικοκτονία να θεωρείται ποινικό αδίκημα επιβαρυντικό για το δράστη (έγκλημα με κίνητρο μισογυνισμού κατ’ αναλογία του εγκλήματος με ρατσιστικό ή αντισημιτικό κίνητρο).
    6. Δημιουργία τμημάτων εντός της αστυνομίας σε θέματα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και στελέχωση τους με εκπαιδευμένο προσωπικό (μόλις ανακοινώθηκε η πιλοτική δημιουργία τμήματος στο Περιστέρι!!!! παρά την επανειλημμένως διαπιστωθείσα ολιγωρία στελεχών της αστυνομίας στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας που ενδέχεται ή και καταλήγουν σε φόνο της γυναίκας)
    7. Δημιουργία Οικογενειακών Δικαστηρίων με εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες στελεχωμένες με ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς στις μονάδες Δικαιοσύνης.
    8. Εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών φύλου στις σχολές δικαστών.
    9. Δημιουργία και υποστήριξη πλατφόρμας καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης (MeToo)
    10. Ένταξη στις δράσεις «για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις» την ταυτότητα φύλου (για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που επίσης υφίστανται πολλές διακρίσεις)

  • 20 Αυγούστου 2021, 17:40 | Σιατερλή Βέρα ΜΩΒ

    • Κατάργηση της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ συνεπιμέλειας.
    • Θεσμοθέτηση οικογενειακών δικαστηρίων
    • Αναγνώριση δια νόμου του ποινικού κώδικα, της αυτοάμυνας όχι μόνο σε περιπτώσεις άμεσης επιθετικότητας, αλλά και σε περιπτώσεις «συνεχιζόμενης διάπραξης εγκλημάτων», όπως είναι η κατάσταση κατά την οποία πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
    • Καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία για δολοφονίες που αφορούν γυναίκες κορίτσια εξαιτίας του φύλου τους.

  • 20 Αυγούστου 2021, 16:55 | Μαρία Νικολάου

    Η ισότητα των φύλων θα πρέπει να ισχύει παντού και όχι μόνο εκεί που συμφέρει τον έναν ή τον άλλον, συγκεκριμένα :

    Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι, γιατί θα πρέπει στο 98% των περιπτώσεων την επιμέλεια να την παίρνει αποκλειστικά ο ένας από τους δύο, δηλαδή ο άλλος επειδή χωρίσανε έπαψε να είναι γονέας, που βρίσκεται η λογική σε όλο αυτό, που είναι η ισότητα σε αυτή την σχέση όταν ο ένας θα μεγαλώνει και θα έχει το παιδί και ό άλλος απλά θα το επισκέπτεται. Ευτυχώς ο κ. Τσιάρας είχε την τόλμη και το σθένος να το αλλάξει όλο αυτό αλλά πρέπει να παλέψει ακόμα πιο πολύ τώρα για να εφαρμοστεί ο Ν4800/2021. Οι Πατεράδες δυστυχώς είναι το αδύνατο φύλλο στις μέρες μας και οι γυναίκες το δυνατό, έχουν αλλάξει οι ρόλοι δυστυχώς. Είμαι μια γιαγιά που βλέπω τον γιο μου να πληρώνει κάθε μήνα ένα σωρό λεφτά και να βλέπει το παιδί του 2 ΣΚ τον μήνα και αν τα βλέπει και αυτά αναλόγως τις ορέξεις της πρώην νύφης μου

  • 20 Αυγούστου 2021, 15:55 | Mαρία Π.

    Περισσότερη προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών,νιώθουμε απροστάτευτες ειδικά ύστερα απο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης!!!!

  • Παρακαλούμε, έχουμε κάνει σχόλιο επί της διαβούλευσης το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ακόμη.

  • 20 Αυγούστου 2021, 11:04 | Σάμου Στέλλα

    Δεδομένης της αυξητικής τάσης της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών που παρατηρείται στη χώρα μας και δεδομένου ότι πολλές από αυτές παρατηρούνται σε καθεστώς διαζυγίου και επικοινωνίας με τα παιδιά, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της πρωτοβουλίας της Γαλλικής Βουλής που ψήφισε το Ν. 2020-936/20-7-2020 με σκοπό την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και προβλέπει τα ακόλουθα:
    I – Η ρύθμιση για το κατά προτεραιότητα δικαίωμα του θύματος να μείνει στη συζυγική κατοικία
    Ο δικαστής του οικογενειακού δικαστηρίου όταν αποφασίζει για τη χωριστή κατοικία των συζύγων, πρέπει να αποδώσει το δικαίωμα διαμονής στη συζυγική στέγη στον σύζυγο που δεν είναι ο δράστης της άσκησης βίας, ακόμη κι αν έχει φιλοξενηθεί προσωρινά σε άλλη κατοικία, όπως σε καταφύγιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανάληψη ευθύνης για τα έξοδα που σχετίζονται με αυτό το κατάλυμα μπορεί να επιβαρύνουν τον βίαιο σύζυγο.
    Τα ίδια ισχύουν για συντρόφους που συγκατοικούσαν με σύμφωνο συμβίωσης ή χωρίς σύμφωνο.
    Με αυτή την ρύθμιση η κατοικία δίνεται εκ του νόμου στο θύμα, δίχως να πρέπει να τη ζητήσει, εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει ο δικαστής να δικαιολογήσει διεξοδικά με βάση τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία και τη νόμιμη βάση τους. Επίσης, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, και παύει να είναι αποτρεπτικός λόγος ως προς την απόφαση καταγγελίας της βίας.
    II – Αναστολή του δικαιώματος επικοινωνίας και διαμονής
    Εκ του νόμου αναστέλλεται προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας και το δικαίωμα επικοινωνίας και στέγασης του τέκνου σε περίπτωση εγκλήματος από γονέα που διαπράχθηκε κατά του προσώπου του άλλου γονέα από την άσκηση ποινικής δίωξης μέχρι και την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, χωρίς να χρειάζεται ειδική μνεία του ανακριτή ή του δικαστή για την αναστολή.
    III – Επιτηρούμενη απαγόρευση προσέγγισης του θύματος
    Στην πολιτική διαδικασία, εφόσον έχει εκδοθεί απαγόρευση, ο δικαστής του οικογενειακού δικαστηρίου μπορεί να διατάξει την απαγόρευση προσέγγισης της ενάγουσας σε απόσταση μικρότερη από μια καθορισμένη απόσταση και, ως εκ τούτου, να διατάξει, αφού λάβει τη συναίνεση και των δύο μερών, το να φορέσουν ο καθένας μία κινητή ηλεκτρονική συσκευή που θα μπορεί να ενημερώνει ότι ο εναγόμενος βρίσκεται σε μια ορισμένη απόσταση από την ενάγουσα, μικρότερη από αυτή που καθορίζεται από την εντολή. Σε περίπτωση άρνησης του εναγομένου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό το μέτρο, ο δικαστής οικογενειακών υποθέσεων ειδοποιεί αμέσως τον εισαγγελέα.
    IV – Αναστολή δικαιωμάτων επικοινωνίας και στέγασης του τέκνου στο πλαίσιο ανάκρισης
    Σε άλλες περιπτώσεις πλην της παραπάνω περίπτωσης ΙΙ, δηλαδή πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, μπορούν ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσουν, με αιτιολογημένη απόφαση, σχετικά με την αναστολή του δικαιώματος που έχει το υπό εξέταση άτομο ως προς την επικοινωνία και διαμονή με το ανήλικο παιδί του. Πράγματι, η άσκηση των δικαιωμάτων επίσκεψης και διαμονής δεν πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για τον παραβάτη γονέα να ασκήσει περαιτέρω βία στο γονέα -θύμα.

  • Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε.

    Προς:
    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωστή Χατζηδάκη
    Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα
    Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα. Γιάννα Χορμόβα

    Γενικά Σχόλια:
    • Δεδομένου ότι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ)» έχει συνταχθεί, εν’ μέσω της πανδημίας του COVID-19, η οποία έπληξε τον οικονομικό και πολιτικό τομέα και που οι επιπτώσεις του είναι αρκετά εμφανείς σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη μνεία σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που εντάθηκαν αλλά και των περιστατικών κακοποίησης γυναικών που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού.

    • Αναφορικά με την πρόταση του ΕΣΙΦ για «δημιουργία ενός μητρώου των ΜΚΟ γυναικείων οργανώσεων και την αναγνώριση της ανάγκης για σωστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων για την καλύτερη υποστήριξη και την αξιοποίηση της κάθε πρότασης που εκφράζεται», θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη αμερόληπτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των οργανώσεων που θα εισέρχονται στο προαναφερθέν Μητρώο, βάσει του πραγματικού έργου και των αποτελεσμάτων που ο κάθε οργανισμός παράγει και όχι βάσει των φιλοδοξιών του ή άλλων μη αξιοκρατικών κριτηρίων. Η πιστοποίηση των Φορέων, η Διοικητική Επάρκεια τους βάση του αντίστοιχου προτύπου και άλλα κριτήρια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για όλα τα Όργανα που αφορούν τις Ομάδες Εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις Επιτροπές που συγκαλεί το Υπουργείο Εργασίας, απουσιάζει το μοναδικό Γυναικείο Εργοδοτικό Σωματείο-μέλος των Κοινωνικών Εταίρων, αλλά και οι Κοινωνικοί Εταίροι εν γένη.

    • Προτείνουμε επιπλέον την ένταξη των δεσμεύσεων της Woman20 (W20), της ομάδας εργασίας της G20 για θέματα ισότητας των φύλων, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Υπάρχει ένα εκτενές Communique που καλύπτει όλους τους άξονες ανάπτυξης και δεσμεύσεων των 20 ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και της Ε.Ε.

    • Η διενέργεια συζητήσεων και τηλεδιασκέψεων με διάφορους εκπρόσωπους ελληνικών φορέων, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων από την Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., όπως π.χ. το πρόγραμμα ‘PEGASUS΄, το οποίο αφορά στις γυναίκες και σε καθαρά εργασιακά θέματα, θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν είχαν προσκληθεί και δεν κρατούνταν αμέτοχοι φορείς με πολυετή εμπειρία όπως ο Σ.Ε.Γ.Ε.-το μοναδικό Γυναικείο Εργοδοτικό Σωματείο που αδιάκοπα παράγει έργο στους τομείς της γυναικείας ενδυνάμωσης και που μόνο από τον Μάιο και έπειτα, έχει διεξάγει 2 κεντρικές έρευνες επί του θέματος. (Επιστολή προς Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. στις 04/11/2020 Αρ. Πρωτ. 1420.11.2020)

    • Αναφορικά με την αρχική καταγραφή των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί από κυβερνητικούς φορείς, ως γενικό σχόλιο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως έχουν αποδεδειγμένα υλοποιηθεί δεκάδες ακόμη έργα, τα οποία η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., παρόλες τις σχετικές ενημερώσεις από πλευράς που έχει λάβει η Γενική Γραμματεία κατά το διάστημα που η κα. Συρεγγέλα διατελούσε χρέη Γενικής Γραμματέως, με συνέπεια την μη συμπερίληψή σημαντικών καλών πρακτικών τους στο παραπάνω ΕΣΔΙΦ και την αδυναμία κεφαλαιοποίησης των ευρημάτων, της γνώσης, αλλά και των αποτελεσμάτων αυτών. Η αδυναμία κεφαλαιοποίησης βέβαια δεν περιορίζεται σε έργα μόνο του Σ.Ε.Γ.Ε.

    Ενδεικτικά ορισμένες δράσεις και προτάσεις του Σ.Ε.Γ.Ε., που δεν συμπεριλήφθηκαν στα πεπραγμένα:

     Υπουργείo Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

    – Παραχώρηση Αιγίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (14/04/2021), για την εκ νέου ενεργοποίηση του Δικτύου «Γυναικών Πρεσβειρών Επιχειρηματικότητας», με την πρωτοβουλία του Σ.Ε.Γ.Ε., με στόχο την υποστήριξη και την αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
    Η δράση είναι προς υλοποίηση και είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    -Έργο SEEWBAN (600.000€ σε επενδύσεις από Business Angels για Γυναίκες Επιχειρηματίες). Το έργο έχει ολοκληρωθεί, και βασικός στόχος του που επετεύχθη ήταν η αύξηση του αριθμού των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στην Ευρώπη (με ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) και η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των γυναικών επιχειρηματιών από τους επιχειρηματικούς αγγέλους.
    Κατά τη διάρκεια του έργου ολοκληρώθηκε:
    -> Έρευνα καλών πρακτικών επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων.
    -> Μελέτη σχετικά με τα εμπόδια, τις προκλήσεις και τους παράγοντες επιτυχίας των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
    -> Οργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων και γυναικών επιχειρηματιών.
    -> Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της δημιουργίας δικτύων γυναικών επιχειρηματιών και γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δημιουργία επαφών με άλλα διεθνή δίκτυα.

     Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

    -Έργο WE GO (υλικό για οικονομική ενδυνάμωση θυμάτων Βίας, και αναλυτικός οδηγός με θεωρητικό και πρακτικό υλικό για την εφαρμογή του σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας με σκοπό την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και την υποστήριξή τους στον εργασιακό τομέα. Το υλικό έχει παραδοθεί στο Υπουργείο και στην Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και ο Σ.Ε.Γ.Ε. έχει θέσει στη διάθεσή τους όλο το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και το προσωπικό του για παροχή εκπαιδεύσεων ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στα κέντα υποστήριξης θυμάτων. Δεν έχουμε λάβει καμία ανταπόκριση.)
    -ERIAS (υποστήριξη Προσφύγων Γυναικών στην Οικονομική Ενδυνάμωση). Το ERIAS είναι η απάντηση των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων στο ζήτημα που αφορά την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών (TCN), συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, στην αγορά εργασίας. Το ERIAS προτείνει μια μεθοδολογία για την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, με βάση τις αρχές της πληρότητας (από την αξιολόγηση δεξιοτήτων έως την απασχόληση) αλλά και την προσέγγιση πολλών ενδιαφερόμενων. Το έργο συμβάλλει στη δημιουργία ενός καταλόγου ελέγχου για επιχειρήσεις, που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια ενσωμάτωσης, προσφέροντας πληροφορίες και καθοδήγηση. Κατά τη διάρκεια του έργου που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο υλοποίησης, ο Σ.Ε.Γ.Ε. σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τα ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ανέπτυξαν αναλυτικό θεωρητικό και πρακτικό εκπαιδευτικό υλικό για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας και την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.
    -PAL Women (υποστήριξη Γυναικών ΡΟΜΑ στην Οικονομική Ενδυνάμωση), Ο στόχος του έργου PAL Women είναι να ενισχύσει την ένταξη των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και να βελτιώσει τις βασικές ικανότητές τους όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ. Κατά τη διάρκεια του έργου έχει αναπτυχθεί από το σύνολο των εταίρων, εκπαιδευτικό υλικό και οδηγός για την είσοδο των γυναικών από ευάλωτες ομάδες εργασίας στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν 40 ώρες mentoring σε 10 συμμετέχουσες.
    -WE Can (υποστήριξη και Οικονομική Ενδυνάμωση Γυναικών με έμφαση στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις). Το έργο WE Can αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ως βασική ικανότητα τόσο για την ίδρυση μιας επιχείρησης όσο και για τη δημιουργία αξίας όπως περιγράφεται από το πλαίσιο EntreComp. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των θετικών αντιλήψεων των γυναικών σχετικά με τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, μέσω ενός ταξιδιού καθοδήγησης (coaching) στο οποίο μέντορες, με σχετική επιχειρηματική εμπειρία, θα τους εξηγήσουν τι πραγματικά χρειάζεται για να γίνεις επιχειρηματίας.
    Το WECAN έχει ολοκληρωθεί και ο στόχος που επετεύχθη είναι να ενισχύσει την επιχειρηματική ικανότητα των γυναικών, ενδυναμώνοντας δυνητικές και νέες επιχειρηματίες μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος καθοδήγησης (coaching).
    -Το έργο Digi Women, Που υλοποιείται και στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ψηφιακή αναβάθμιση των γυναικείων επιχειρήσεων.
    – Παραχώρηση Αιγίδας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.), στις 16/04/2021, αρ. G πρωτ. 491, στη δράση του Σ.Ε.Γ.Ε. #Her_Research, μιας ανταποδοτικής δράσης προς τα μέλη του Συνδέσμου που απασχολούνται στον τομέα της έρευνας, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη, παρέχοντας:
    o 3 Ομάδες με ουσιαστική συμμετοχή Γυναικών Ερευνητριών θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ υποστήριξη με Συγγραφή Ερευνητικών Προτάσεων για το Horizon Europe ή το αντίστοιχο Ερευνητικό Πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων
    o 10 ομάδες με ουσιαστική συμμετοχή Γυναικών Ερευνητριών θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ ένα πήρες Εκπαιδευτικό και Συμβουλευτικό Πακέτο 10 ωρών από Εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων
    o Όλες οι συμμετέχουσες Ερευνήτριες θα συμμετέχουν σε 2-ωρο εξειδικευμένο Σεμινάριο με θέμα τους Ερευνητικούς Πόρους και 2 ώρες Mentoring στο θέμα αυτό.
    Η σύζευξη αυτού του Έργου με Δράσεις της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. θα μπορούσε να αποτελέσει πολλαπλασιαστή στα θέματα υποστήριξης Γυναικών στην Έρευνα και την Καινοτομία.
    Το πρόγραμμα υλοποιείται και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    – Κατάθεση πρότασης του Σ.Ε.Γ.Ε. για το πρόγραμμα “Stand-ins for MUMpreneurs”, για υλοποίηση σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την Υποστήριξη και Ισορρόπηση της Οικογενειακής Ζωής και την Επιχειρηματική Ανάπτυξη των Γυναικών, μέσω σχεδίου αντικατάστασης τους στον εργασιακό χώρο, την της λοχείας, από πλήρως καταρτισμένους ανέργους.
    Η πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και στον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Μάϊο του 2021.

    – Κατάθεση πρότασης του Σ.Ε.Γ.Ε. για το έργο “ForME”, που υλοποιεί ο Σύνδεσμος, και αποτελεί την ίδρυση μιας καινοτόμου και εναλλακτικής δομή, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες χειροτέχνισσες να αναπτύξουν την δική τους επιχείρηση ως μέσο ενδυνάμωσης και αυτό-ανάπτυξης ακολουθώντας μια κοινή στρατηγική marketing και branding. Τη δεδομένη στιγμή, το δίκτυο του ForME αναπτύσσεται με ραγδαία βήματα και ολοκληρώνει διαδικασία κατασκευής του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος (E-shop), μέσω του οποίου οι γυναίκες χειροτέχνισσες θα μπορούν να προωθούν άμεσα τα προϊόντα τους όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα αποτελεί έργο ενδυνάμωσης για απόκτηση οικονομικής αυτονομίας γυναικών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητα τους (γυναίκες θύματα βίας, μειονοτικές, πρόσφυγες, στα όρια της φτώχιας κοκ)
    Το πρόγραμμα υλοποιείται και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    *Η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και η πρώην Γενική Γραμματέας, κα. Συρεγγέλα, έχουν ενημερωθεί για τη δράση με επιστολές στις 15/5/2020, αρ. πρωτ. 1382.05.2020 και στις 29/5/2020, αρ. πρωτ. 1385.05.2020, χωρίς καμία ανταπόκριση.

    – Κατάθεση της πρότασης “We_Hub”, μιας εναλλακτικής δομής accelerator που πέραν από τις κλασικές δομές υποστήριξης, στοχεύσει στο να λύσει δομικά προβλήματα παρεμπόδισης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, μέσω της ψυχολογικής ενδυνάμωσης των γυναικών, και παράλληλα της λύσης της γονικής μέριμνας ώστε να μπορούν οι γυναίκες αυτές να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο στην εργασία τους.
    Η δράση είναι προς υλοποίηση.

    *Η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και η πρώην Γενική Γραμματέας, κα. Συρεγγέλα, έχουν ενημερωθεί για τη δράση με επιστολές στις 15/5/2020, αρ. πρωτ. 1382.05.2020 και στις 29/5/2020, αρ. πρωτ. 1385.05.2020, χωρίς καμία ανταπόκριση.

    – Ολοκλήρωση δράσης του Σ.Ε.Γ.Ε. “We Do It For You” που υποστήριξε 200 γυναίκες επιχειρηματίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», προσφέροντας:
     ΔΩΡΕΑΝ κατάρτιση και κατάθεση του Φακέλου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.
     ΔΩΡΕΑΝ τρεις ώρες Εκπαίδευσης και Μentoring για θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και προώθησης των προϊόντων στο διαδίκτυο.
     ΔΩΡΕΑΝ προώθηση του ηλεκτρονικού καταστήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δικτύου ForME.
     Επιπλέον πακέτο υποστήριξης στα πρώτα βήματα παρουσίας στον χώρο των e- πωλήσεων και του digital Marketing.
    Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

     Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

    Ολοκλήρωση ίδρυσης από τον Σ.Ε.Γ.Ε. της 1ης Γυναικείας Ενεργειακής Κοινότητας «ευρείας βάσης» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για Γυναίκες Επιχειρηματίες, με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ WENCOOP ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και με 60 μέλη, γυναίκες επιχειρηματίες, να συμμετέχουν κατά την έναρξη, τολμώντας και συνεισφέροντας στην ενεργειακή μετάβαση και διεκδικώντας οφέλη για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις τους.

    Σχόλια επί των Αξόνων Προτεραιοτήτων:

    Άξονας Προτεραιότητας 1:
    – Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα θύματα βίας, για την επανένταξή τους αλλά και την κοινωνική και βασικότερα για την οικονομική τους ενδυνάμωση, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να «σπάσουν» τα δεσμά της κακοποίησης, να ανεξαρτοποιηθούν και να μην επιστρέψουν και πάλι στον κακοποιητή τους.

    – Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο δημιουργίας κέντρων συμβουλευτικής «προ πιστοποιημένης κακοποίησης», ώστε να μπορεί ο καθένας και η κάθε μια, χωρίς να φοβάται τον στιγματισμό, να ενημερωθεί για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής της, πριν φτάσει ο ίδιος ή η ίδια να πέσει θύμα κακοποίησης και χρειαστεί να απευθυνθεί σε γραμμές υποστήριξης και σε κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων.

    Το πρόγραμμα “We_Hub” (αναλύεται παραπάνω και ολοκληρωμένο πλάνο κατετέθη στην Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) που έχει σχεδιάσει ο Σ.Ε.Γ.Ε. προσφέρει μια ολιστική λύση μέσω της δημιουργίας κέντρων ενημέρωσης και υποστήριξης για τις κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς να τις στιγματίζει.

    Άξονας Προτεραιότητας 2:
    – Προτείνεται η διασύνδεση του Δικτύου «Γυναικών Πρεσβειρών Επιχειρηματικότητας» (αναλύεται παραπάνω) με την εκπαίδευση και τα σχολεία, προσφέροντας στους νέους και τις νέες τη δυνατότητα να γνωρίσουν Επιτυχημένες Γυναίκες Πρότυπα Επιχειρηματικότητας και Δραστηριότητας, που εκπροσωπούν, διαπρέπουν, στηρίζουν και προωθούν την Επιχειρηματική Ιδέα στην Ελλάδα, μέσω της υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα.

    Άξονας Προτεραιότητας 3:
    – Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μέριμνα της γυναίκας επιχειρηματία και αυτοαπασχολούμενης, της οποίας το “φορτίο” είναι τεράστιο και διογκώνεται λόγω της ανισοκατανομής ρόλων αλλά και των προβλημάτων που έφερε μαζί της η πανδημία, συγκριτικά με την εργαζόμενη γυναίκα, από άποψη επιδομάτων και γονικών παροχών.
    Η διάσταση των ποσοστών της οικογενειακής μέριμνας, που είναι στην Ελλάδα πολύ πιο εξαρτώμενη στις γυναίκες έναντι των ανδρών, οδήγησε περισσότερες γυναίκες στην καταγραφή τους ως μη-ενεργού εργασιακά πληθυσμού, καθώς αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη οικογενειακή μέριμνα. Αυτό υπήρξε επιτακτική ανάγκη όταν τα σχολεία και τα κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ) σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

    (Επιστολές παρέμβασης του Σ.Ε.Γ.Ε. προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, στις 27/03/2020, αρ. πρωτ. 1351.03.2020 καθώς και προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας στις 27/03/2020, αρ. πρωτ. 1350.03.2020, με κοινοποίηση προς την Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., στις οποίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση).

    Το πρόγραμμα “Stand-ins for MUMpreneurs” (αναλύεται παραπάνω) που έχει σχεδιάσει ο Σ.Ε.Γ.Ε. προσφέρει μια αποτελεσματική λύση μέσω της προσωρινής αντικατάστασης γυναικών επιχειρηματιών για την περίοδο κύησης και λοχείας.

  • Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε.

    Προς:
    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωστή Χατζηδάκη
    Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα
    Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα. Γιάννα Χορμόβα

    Γενικά Σχόλια:
    • Δεδομένου ότι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ)» έχει συνταχθεί, εν’ μέσω της πανδημίας του COVID-19, η οποία έπληξε τον οικονομικό και πολιτικό τομέα και που οι επιπτώσεις του είναι αρκετά εμφανείς σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη μνεία σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που εντάθηκαν αλλά και των περιστατικών κακοποίησης γυναικών που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού.

    • Αναφορικά με την πρόταση του ΕΣΙΦ για «δημιουργία ενός μητρώου των ΜΚΟ γυναικείων οργανώσεων και την αναγνώριση της ανάγκης για σωστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων για την καλύτερη υποστήριξη και την αξιοποίηση της κάθε πρότασης που εκφράζεται», θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη αμερόληπτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των οργανώσεων που θα εισέρχονται στο προαναφερθέν Μητρώο, βάσει του πραγματικού έργου και των αποτελεσμάτων που ο κάθε οργανισμός παράγει και όχι βάσει των φιλοδοξιών του ή άλλων μη αξιοκρατικών κριτηρίων. Η πιστοποίηση των Φορέων, η Διοικητική Επάρκεια τους βάση του αντίστοιχου προτύπου και άλλα κριτήρια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για όλα τα Όργανα που αφορούν τις Ομάδες Εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις Επιτροπές που συγκαλεί το Υπουργείο Εργασίας, απουσιάζει το μοναδικό Γυναικείο Εργοδοτικό Σωματείο-μέλος των Κοινωνικών Εταίρων, αλλά και οι Κοινωνικοί Εταίροι εν γένη.

    • Προτείνουμε επιπλέον την ένταξη των δεσμεύσεων της Woman20 (W20), της ομάδας εργασίας της G20 για θέματα ισότητας των φύλων, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Υπάρχει ένα εκτενές Communique που καλύπτει όλους τους άξονες ανάπτυξης και δεσμεύσεων των 20 ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και της Ε.Ε.

    • Η διενέργεια συζητήσεων και τηλεδιασκέψεων με διάφορους εκπρόσωπους ελληνικών φορέων, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων από την Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., όπως π.χ. το πρόγραμμα ‘PEGASUS΄, το οποίο αφορά στις γυναίκες και σε καθαρά εργασιακά θέματα, θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν είχαν προσκληθεί και δεν κρατούνταν αμέτοχοι φορείς με πολυετή εμπειρία όπως ο Σ.Ε.Γ.Ε.-το μοναδικό Γυναικείο Εργοδοτικό Σωματείο που αδιάκοπα παράγει έργο στους τομείς της γυναικείας ενδυνάμωσης και που μόνο από τον Μάιο και έπειτα, έχει διεξάγει 2 κεντρικές έρευνες επί του θέματος. (Επιστολή προς Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. στις 04/11/2020 Αρ. Πρωτ. 1420.11.2020)

    • Αναφορικά με την αρχική καταγραφή των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί από κυβερνητικούς φορείς, ως γενικό σχόλιο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως έχουν αποδεδειγμένα υλοποιηθεί δεκάδες ακόμη έργα, τα οποία η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., παρόλες τις σχετικές ενημερώσεις από πλευράς που έχει λάβει η Γενική Γραμματεία κατά το διάστημα που η κα. Συρεγγέλα διατελούσε χρέη Γενικής Γραμματέως, με συνέπεια την μη συμπερίληψή σημαντικών καλών πρακτικών τους στο παραπάνω ΕΣΔΙΦ και την αδυναμία κεφαλαιοποίησης των ευρημάτων, της γνώσης, αλλά και των αποτελεσμάτων αυτών. Η αδυναμία κεφαλαιοποίησης βέβαια δεν περιορίζεται σε έργα μόνο του Σ.Ε.Γ.Ε.

    Ενδεικτικά ορισμένες δράσεις και προτάσεις του Σ.Ε.Γ.Ε., που δεν συμπεριλήφθηκαν στα πεπραγμένα:

    —> Υπουργείo Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

    – Παραχώρηση Αιγίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (14/04/2021), για την εκ νέου ενεργοποίηση του Δικτύου «Γυναικών Πρεσβειρών Επιχειρηματικότητας», με την πρωτοβουλία του Σ.Ε.Γ.Ε., με στόχο την υποστήριξη και την αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
    Η δράση είναι προς υλοποίηση και είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    -Έργο SEEWBAN (600.000€ σε επενδύσεις από Business Angels για Γυναίκες Επιχειρηματίες). Το έργο έχει ολοκληρωθεί, και βασικός στόχος του που επετεύχθη ήταν η αύξηση του αριθμού των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στην Ευρώπη (με ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) και η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των γυναικών επιχειρηματιών από τους επιχειρηματικούς αγγέλους.
    Κατά τη διάρκεια του έργου ολοκληρώθηκε:
    -> Έρευνα καλών πρακτικών επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων.
    -> Μελέτη σχετικά με τα εμπόδια, τις προκλήσεις και τους παράγοντες επιτυχίας των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
    -> Οργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων και γυναικών επιχειρηματιών.
    -> Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της δημιουργίας δικτύων γυναικών επιχειρηματιών και γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δημιουργία επαφών με άλλα διεθνή δίκτυα.

    —> Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

    -Έργο WE GO (υλικό για οικονομική ενδυνάμωση θυμάτων Βίας, και αναλυτικός οδηγός με θεωρητικό και πρακτικό υλικό για την εφαρμογή του σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας με σκοπό την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και την υποστήριξή τους στον εργασιακό τομέα. Το υλικό έχει παραδοθεί στο Υπουργείο και στην Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και ο Σ.Ε.Γ.Ε. έχει θέσει στη διάθεσή τους όλο το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και το προσωπικό του για παροχή εκπαιδεύσεων ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στα κέντα υποστήριξης θυμάτων. Δεν έχουμε λάβει καμία ανταπόκριση.)
    -ERIAS (υποστήριξη Προσφύγων Γυναικών στην Οικονομική Ενδυνάμωση). Το ERIAS είναι η απάντηση των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων στο ζήτημα που αφορά την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών (TCN), συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, στην αγορά εργασίας. Το ERIAS προτείνει μια μεθοδολογία για την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, με βάση τις αρχές της πληρότητας (από την αξιολόγηση δεξιοτήτων έως την απασχόληση) αλλά και την προσέγγιση πολλών ενδιαφερόμενων. Το έργο συμβάλλει στη δημιουργία ενός καταλόγου ελέγχου για επιχειρήσεις, που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια ενσωμάτωσης, προσφέροντας πληροφορίες και καθοδήγηση. Κατά τη διάρκεια του έργου που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο υλοποίησης, ο Σ.Ε.Γ.Ε. σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τα ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ανέπτυξαν αναλυτικό θεωρητικό και πρακτικό εκπαιδευτικό υλικό για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας και την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.
    -PAL Women (υποστήριξη Γυναικών ΡΟΜΑ στην Οικονομική Ενδυνάμωση), Ο στόχος του έργου PAL Women είναι να ενισχύσει την ένταξη των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και να βελτιώσει τις βασικές ικανότητές τους όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ. Κατά τη διάρκεια του έργου έχει αναπτυχθεί από το σύνολο των εταίρων, εκπαιδευτικό υλικό και οδηγός για την είσοδο των γυναικών από ευάλωτες ομάδες εργασίας στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν 40 ώρες mentoring σε 10 συμμετέχουσες.
    -WE Can (υποστήριξη και Οικονομική Ενδυνάμωση Γυναικών με έμφαση στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις). Το έργο WE Can αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ως βασική ικανότητα τόσο για την ίδρυση μιας επιχείρησης όσο και για τη δημιουργία αξίας όπως περιγράφεται από το πλαίσιο EntreComp. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των θετικών αντιλήψεων των γυναικών σχετικά με τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, μέσω ενός ταξιδιού καθοδήγησης (coaching) στο οποίο μέντορες, με σχετική επιχειρηματική εμπειρία, θα τους εξηγήσουν τι πραγματικά χρειάζεται για να γίνεις επιχειρηματίας.
    Το WECAN έχει ολοκληρωθεί και ο στόχος που επετεύχθη είναι να ενισχύσει την επιχειρηματική ικανότητα των γυναικών, ενδυναμώνοντας δυνητικές και νέες επιχειρηματίες μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος καθοδήγησης (coaching).
    -Το έργο Digi Women, Που υλοποιείται και στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ψηφιακή αναβάθμιση των γυναικείων επιχειρήσεων.

    – Παραχώρηση Αιγίδας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.), στις 16/04/2021, αρ. G πρωτ. 491, στη δράση του Σ.Ε.Γ.Ε. #Her_Research, μιας ανταποδοτικής δράσης προς τα μέλη του Συνδέσμου που απασχολούνται στον τομέα της έρευνας, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη, παρέχοντας:

    o 3 Ομάδες με ουσιαστική συμμετοχή Γυναικών Ερευνητριών θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ υποστήριξη με Συγγραφή Ερευνητικών Προτάσεων για το Horizon Europe ή το αντίστοιχο Ερευνητικό Πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων
    o 10 ομάδες με ουσιαστική συμμετοχή Γυναικών Ερευνητριών θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ ένα πήρες Εκπαιδευτικό και Συμβουλευτικό Πακέτο 10 ωρών από Εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων
    o Όλες οι συμμετέχουσες Ερευνήτριες θα συμμετέχουν σε 2-ωρο εξειδικευμένο Σεμινάριο με θέμα τους Ερευνητικούς Πόρους και 2 ώρες Mentoring στο θέμα αυτό.
    Η σύζευξη αυτού του Έργου με τη Δράσεις της ΓΓΔΟΠΙΦ θα μπορούσε να αποτελέσει πολλαπλασιαστή στα θέματα υποστήριξης Γυναικών στην Έρευνα και την Καινοτομία.
    Το πρόγραμμα υλοποιείται και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    – Κατάθεση πρότασης του Σ.Ε.Γ.Ε. για το πρόγραμμα “Stand-ins for MUMpreneurs”, για υλοποίηση σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την Υποστήριξη και Ισορρόπηση της Οικογενειακής Ζωής και την Επιχειρηματική Ανάπτυξη των Γυναικών, μέσω σχεδίου αντικατάστασης τους στον εργασιακό χώρο, την της λοχείας, από πλήρως καταρτισμένους ανέργους.
    Η πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και στον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Μάϊο του 2021.

    – Κατάθεση πρότασης του Σ.Ε.Γ.Ε. για το έργο “ForME”, που υλοποιεί ο Σύνδεσμος, και αποτελεί την ίδρυση μιας καινοτόμου και εναλλακτικής δομή, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες χειροτέχνισσες να αναπτύξουν την δική τους επιχείρηση ως μέσο ενδυνάμωσης και αυτό-ανάπτυξης ακολουθώντας μια κοινή στρατηγική marketing και branding. Τη δεδομένη στιγμή, το δίκτυο του ForME αναπτύσσεται με ραγδαία βήματα και ολοκληρώνει διαδικασία κατασκευής του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος (E-shop), μέσω του οποίου οι γυναίκες χειροτέχνισσες θα μπορούν να προωθούν άμεσα τα προϊόντα τους όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα αποτελεί έργο ενδυνάμωσης για απόκτηση οικονομικής αυτονομίας γυναικών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητα τους (γυναίκες θύματα βίας, μειονοτικές, πρόσφυγες, στα όρια της φτώχιας κοκ)
    Το πρόγραμμα υλοποιείται και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    *Η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και η πρώην Γενική Γραμματέας, κα. Συρεγγέλα, έχουν ενημερωθεί για τη δράση με επιστολές στις 15/5/2020, αρ. πρωτ. 1382.05.2020 και στις 29/5/2020, αρ. πρωτ. 1385.05.2020, χωρίς καμία ανταπόκριση.

    – Κατάθεση της πρότασης “We_Hub”, μιας εναλλακτικής δομής accelerator που πέραν από τις κλασικές δομές υποστήριξης, στοχεύσει στο να λύσει δομικά προβλήματα παρεμπόδισης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, μέσω της ψυχολογικής ενδυνάμωσης των γυναικών, και παράλληλα της λύσης της γονικής μέριμνας ώστε να μπορούν οι γυναίκες αυτές να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο στην εργασία τους.
    Η δράση είναι προς υλοποίηση.

    *Η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. και η πρώην Γενική Γραμματέας, κα. Συρεγγέλα, έχουν ενημερωθεί για τη δράση με επιστολές στις 15/5/2020, αρ. πρωτ. 1382.05.2020 και στις 29/5/2020, αρ. πρωτ. 1385.05.2020, χωρίς καμία ανταπόκριση.

    – Ολοκλήρωση δράσης του Σ.Ε.Γ.Ε. “We Do It For You” που υποστήριξε 200 γυναίκες επιχειρηματίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», προσφέροντας:
    -> ΔΩΡΕΑΝ κατάρτιση και κατάθεση του Φακέλου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.
    -> ΔΩΡΕΑΝ τρεις ώρες Εκπαίδευσης και Μentoring για θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και προώθησης των προϊόντων στο διαδίκτυο.
    -> ΔΩΡΕΑΝ προώθηση του ηλεκτρονικού καταστήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δικτύου ForME.
    -> Επιπλέον πακέτο υποστήριξης στα πρώτα βήματα παρουσίας στον χώρο των e- πωλήσεων και του digital Marketing.
    Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Σ.Ε.Γ.Ε.

    —> Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

    Ολοκλήρωση ίδρυσης από τον Σ.Ε.Γ.Ε. της 1ης Γυναικείας Ενεργειακής Κοινότητας «ευρείας βάσης» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για Γυναίκες Επιχειρηματίες, με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ WENCOOP ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και με 60 μέλη, γυναίκες επιχειρηματίες, να συμμετέχουν κατά την έναρξη, τολμώντας και συνεισφέροντας στην ενεργειακή μετάβαση και διεκδικώντας οφέλη για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις τους.

    Σχόλια επί των Αξόνων Προτεραιοτήτων:

    Άξονας Προτεραιότητας 1:
    – Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα θύματα βίας, για την επανένταξή τους αλλά και την κοινωνική και βασικότερα για την οικονομική τους ενδυνάμωση, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να «σπάσουν» τα δεσμά της κακοποίησης, να ανεξαρτοποιηθούν και να μην επιστρέψουν και πάλι στον κακοποιητή τους.

    – Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο δημιουργίας κέντρων συμβουλευτικής «προ πιστοποιημένης κακοποίησης», ώστε να μπορεί ο καθένας και η κάθε μια, χωρίς να φοβάται τον στιγματισμό, να ενημερωθεί για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής της, πριν φτάσει ο ίδιος ή η ίδια να πέσει θύμα κακοποίησης και χρειαστεί να απευθυνθεί σε γραμμές υποστήριξης και σε κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων.

    Το πρόγραμμα “We_Hub” (αναλύεται παραπάνω και ολοκληρωμένο πλάνο κατετέθη στην Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) που έχει σχεδιάσει ο Σ.Ε.Γ.Ε. προσφέρει μια ολιστική λύση μέσω της δημιουργίας κέντρων ενημέρωσης και υποστήριξης για τις κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς να τις στιγματίζει.

    Άξονας Προτεραιότητας 2:
    – Προτείνεται η διασύνδεση του Δικτύου «Γυναικών Πρεσβειρών Επιχειρηματικότητας» (αναλύεται παραπάνω) με την εκπαίδευση και τα σχολεία, προσφέροντας στους νέους και τις νέες τη δυνατότητα να γνωρίσουν Επιτυχημένες Γυναίκες Πρότυπα Επιχειρηματικότητας και Δραστηριότητας, που εκπροσωπούν, διαπρέπουν, στηρίζουν και προωθούν την Επιχειρηματική Ιδέα στην Ελλάδα, μέσω της υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα.

    Άξονας Προτεραιότητας 3:
    – Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μέριμνα της γυναίκας επιχειρηματία και αυτοαπασχολούμενης, της οποίας το “φορτίο” είναι τεράστιο και διογκώνεται λόγω της ανισοκατανομής ρόλων αλλά και των προβλημάτων που έφερε μαζί της η πανδημία, συγκριτικά με την εργαζόμενη γυναίκα, από άποψη επιδομάτων και γονικών παροχών.
    Η διάσταση των ποσοστών της οικογενειακής μέριμνας, που είναι στην Ελλάδα πολύ πιο εξαρτώμενη στις γυναίκες έναντι των ανδρών, οδήγησε περισσότερες γυναίκες στην καταγραφή τους ως μη-ενεργού εργασιακά πληθυσμού, καθώς αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη οικογενειακή μέριμνα. Αυτό υπήρξε επιτακτική ανάγκη όταν τα σχολεία και τα κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ) σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

    (Επιστολές παρέμβασης του Σ.Ε.Γ.Ε. προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, στις 27/03/2020, αρ. πρωτ. 1351.03.2020 καθώς και προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας στις 27/03/2020, αρ. πρωτ. 1350.03.2020, με κοινοποίηση προς την Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ., στις οποίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση).

    Το πρόγραμμα “Stand-ins for MUMpreneurs” (αναλύεται παραπάνω) που έχει σχεδιάσει ο Σ.Ε.Γ.Ε. προσφέρει μια αποτελεσματική λύση μέσω της προσωρινής αντικατάστασης γυναικών επιχειρηματιών για την περίοδο κύησης και λοχείας.

  • 20 Αυγούστου 2021, 09:22 | ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

    Γενικές παρατηρήσεις
    Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ωστόσο η αποτελεσματική εφαρμογή τους συνδέεται άμεσα και προϋποθέτει την ύπαρξη σαφών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων καθώς και μετρήσιμων δεικτών, συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και μέσων υλοποίησης. Το κείμενο αποτελείται από γενικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Σπίτι του Παιδιού», το οποίο ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 [ν. 4478/2017 (ΦΕΚ 91Α΄/23-06-17), άρθρο 35 του ν. 4640/2019 (ΦΕΚ 190 Α’ /30-11-19), ΥΑ 7320/2019 (ΦΕΚ 2238 Β’/10-6-19)] δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη. Η λειτουργία του θεσμού είναι απαραίτητη προς αποφυγή του επανατραυματισμού του θύματος και του βιώματος κατ’ επανάληψη της κακοποίησης μέσω του συστήματος δικανικής εξέτασης του θύματος από τις αρχές.
    Θα πρέπει να προβλεφθεί διυπουργική επιτροπή που θα συντονίζει τις δράσεις των επιμέρους υπουργείων, ενώ είναι αναγκαίος ένας ισχυρός μηχανισμός αξιολόγησης των δράσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα και να εξασφαλιστεί η συνέργεια με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία αλλά και τους ίδιους τους αποδέκτες των δράσεων.
    Δεν δίνεται έμφαση στο αυξανόμενο φαινόμενο ότι θύματα έμφυλης βίας είναι και άντρες, καθώς οι περισσότερες δράσεις έχουν ως επωφελούμενες μόνο γυναίκες (βλ. π.χ. σελ. 82-83, σελ. 87, Δράση 4.5.1: Βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε υπηρεσίες υγείας, Σχεδιασμός δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας για την προσέγγιση και φροντίδα γυναικών θυμάτων βίας). Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα βαρύτητα και στα αγόρια θύματα έμφυλης βίας, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιμέρους δράσεις.
    Ειδικότερες προτάσεις
    Υπουργείο Δικαιοσύνης
    Αστικός Κώδικας: Είναι αναγκαία η τροποποίηση του ΑΚ 1592, σύμφωνα με το οποίο Επίτροπος του ανήλικου ορίζεται κατά προτίμηση ο ενήλικος σύζυγος του ανηλίκου, ρύθμιση η οποία προσκρούει στην αρχή της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την ποινικοποίηση των αναγκαστικών γάμων, καθώς επί της ουσίας υποτιμάται το γεγονός ότι πολλοί γάμοι ανηλίκων αποτελούν προϊόν εξαναγκασμού.
    Ποινικός Κώδικας- Παραγραφή πλημμελημάτων: Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. 4 του ΠΚ ορίζεται ότι η παραγραφή για όλα τα κακουργήματα που τελούνται κατά ανηλίκου αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του, ενώ πλέον με τον νέο ΠΚ για τα πλημμελήματα εις βάρος τους παύει να προβλέπεται αναστολή, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η παραγραφή μέχρι την ενηλικίωσή τους. Κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και η πρόβλεψη επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος παραγραφής, (βλ. και αυστριακό/ γερμανικό ΠΚ).
    Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
    Ένας αποτρεπτικός παράγοντας καταγγελίας περιστατικών έμφυλης βίας είναι η έλλειψη διερμηνείας και νομικής στήριξης/ συνδρομής. Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και στέγασης διότι οι συνθήκες διαμονής τους αποτελούν παράγοντα πολλαπλασιασμού των περιστατικών έμφυλης βίας και εκμετάλλευσης των παιδιών.

    Όσον αφορά την ένταξη στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    Εργασία ασυνόδευτων ανηλίκων, σελ. 53: θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι συνεχίζουν και παρακολουθούν τα μαθήματα τους παράλληλα με την εργασία. Αποτελεί άνιση διακριτική μεταχείριση η δημιουργία θέσεων εργασίας για ασυνόδευτους ανηλίκους άνω των 16 ετών, ενώ ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα εργασίας για παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος ηλικίας.

    Δράση: Προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και ιδίως των κοριτσιών, σελ. 54: προτείνεται η χρήση φιλικής για τα παιδιά παρουσίασης/ προσέγγισης, με χρήση σύγχρονων μέσων και διερμηνείας. Είναι επίσης σημαντικό να εστιαστεί η παρέμβαση σε μεικτές και μη παρουσιάσεις και να μην είναι μια στείρα αποτύπωση του προβλήματος ή να αποτυπώνει προκαταλήψεις σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγείας. Τέλος, συστήνεται η ενίσχυση σεμιναρίων τύπου train the trainer ώστε οι εισηγήσεις να πραγματοποιούνται από πρόσωπα που οι ασυνόδευτοι ανήλικοι γνωρίζουν ήδη στο πλαίσιο της διαμονής τους.

    Άξονας προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την άμεση παραπομπή όλων των θυμάτων έμφυλης βίας σε δομές φιλοξενίας και την απομάκρυνση τους από το περιβάλλον κακοποίησης. Ειδικότερα για τα θύματα στον προσφυγικό πληθυσμό, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων έμφυλης/ ενδοοικογενειακής βίας, η δημιουργία χώρων για την φιλοξενία τους είναι άμεσης προτεραιότητας δεδομένων των συνθηκών διαβίωσής τους. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση του προσωπικού των υπαρχουσών δομών σε διαπολιτισμικά θέματα και η παροχή διερμηνείας, ώστε να διευκολύνεται η φιλοξενία του προσφυγικού πληθυσμού στις υφιστάμενες δομές μαζί με τον εγχώριο πληθυσμό.

    Στόχος 4.3: Βελτίωση θέσης γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού τους
    Δράση: Ενίσχυση στεγαστικών υπηρεσιών με δημιουργία σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ στην Αθήνα ξενώνα φιλοξενίας δυναμικότητας 40 κλινών για γυναίκες πρόσφυγες, αιτούσες άσυλο με ευαλωτότητα, στελεχωμένου με φροντιστές/ριες, κοινωνικούς/ές λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς και προσωπικό φύλαξης (σελ. 83): Προτείνεται διεύρυνση του στεγαστικού προγράμματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού στόχου και αύξηση των κλινών καθώς και η κατάργηση της προϋπόθεσης να μην υπερβαίνουν τα τέκνα τα 15 έτη.

  • H E.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη:
    – το Σύνταγμα της χώρας,
    – τον ν.4074/2012, με τον οποίο η Ελληνική Βουλή κύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (εφεξής Σύμβαση) και το προαιρετικό πρωτόκολλο αυτής, και το Μέρος Δ΄ του ν.4488/2017, με το οποίο θεσπίστηκαν οι κατευθυντήριες – οργανωτικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες,
    – το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες,
    – τις Τελικές Παρατηρήσεις και Συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (https://www.esamea.gr/publications/others/4657-telikes-paratiriseis-kai-systaseis-tis-epitropis-ton-ie-gia-ta-dikaiomata-ton-atomon-me-anapiries-gia-tin-ellada),

    υποβάλλει τις ακόλουθες παρατηρήσεις/προτάσεις της.

    Στόχος 1.1 Εφαρμογή προβλέψεων σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
    Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ισότητα των φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών όπως και οι δράσεις ευαισθητοποίησης είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα στις γυναίκες με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down και ψυχική αναπηρία. Παραδείγματος χάρη, το ενημερωτικό υλικό που θα παραχθεί πρέπει να είναι διαθέσιμο και σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως σε κείμενο εύκολο για ανάγνωση (easy-to-read) ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλα τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα στις γυναίκες και κορίτσια με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down.

    Στη Δράση 1.1.7: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ευρύτερου πληθυσμού για την ισότητα των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προτείνουμε να προστεθεί η παρακάτω ενέργεια.

    – Ανάρτηση του υλικού (όπως προβλέπεται στη Δράση 1.1.6) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Στόχος 1.3: Ενίσχυση και αναβάθμιση Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
    Στη Δράση 1.3.2: Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών του Δικτύου Δομών προτείνουμε στην ενέργεια «Επικαιροποίηση και αναβάθμιση της Βάσης Δεδομένων για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων» προτείνουμε να συμπεριληφθεί και η διάσταση της αναπηρίας.

    Στη Δράση 1.3.4: Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, προτείνουμε να προστεθούν οι ακόλουθες ενέργειες:
    – Δημιουργία μηχανισμού/ών παρακολούθησης για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης και της βίας των ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα των γυναικών και κοριτσιών με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, ψυχική αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα.
    – Διασφάλιση παροχής υπηρεσιών «ζωντανής βοήθειας», όπως διερμηνεία στη νοηματική ή συνοδείας, για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία που τις χρειάζονται.
    – Δημιουργία ενημερωτικού υλικού σε προσβάσιμη μορφή, όπως κείμενο σε μορφή εύκολη για ανάγνωση (easy-to-read), για τις γυναίκες και τα κορίτσια με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, κ.λπ.

    Στόχος 1.4: Καταπολέμηση άλλων μορφών βίας
    Στη Δράση 1.4.2: Πρόληψη και αντιμετώπιση εξακολουθητικής παρακολούθησης/stalking, FGM-ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, πρόωροι και καταναγκαστικοί γάμοι), προτείνουμε να προστεθεί η ακόλουθη ενέργεια:

    – Ενημέρωση των κοριτσιών και γυναικών με αναπηρία σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

    Στόχος 2.1: Αύξηση του αριθμού των γυναικών στην πολιτική
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση στη πολιτική ζωή της χώρας είναι αρκετά περιορισμένη, προτείνουμε να προστεθούν:
    στη «Δράση 2.1.2: Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση» η ακόλουθη ενέργεια:
    – Καμπάνια για την ενθάρρυνση των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση όπως και των μητέρων παιδιών με αναπηρία να συμμετέχουν στα κοινά,

    και στη «Δράση 2.1.4: Υποστήριξη γυναικών για συμμετοχή στα κοινά» οι ακόλουθες ενέργειες:
    – Σχεδιασμός ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και των μητέρων ατόμων με χρόνια πάθηση στα κοινά
    – Συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία για το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην κατάρτιση και ενδυνάμωση των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση να συμμετέχουν στα κοινά.

    Στόχος 2.2 Αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
    Προτείνουμε στη Δράση 2.2.2: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης» να προστεθεί η ακόλουθη ενέργεια:

    – Αναζήτηση καλών πρακτικών που θα συμβάλλουν στην προώθηση των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία σε θέσεις ευθύνης

    Στόχος 3.1: Ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης
    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για το έτος 2020, τα άτομα με αναπηρία -τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες με αναπηρία- εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εργασιακού αποκλεισμού. Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών του 2019 μόνο το 21,3% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 20-64 εργάζονται, σε αντίθεση με το 57,6% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Τα χαμηλά αυτά ποσοστά δημιουργούν ακόμη περισσότερο προβληματισμό σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών με αναπηρία στην αγορά εργασίας αφού έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλά εμπόδια σε σχέση με τους άνδρες με αναπηρία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία προτείνουμε να προστεθεί στη Δράση 3.1.4: Υποστήριξη ανέργων γυναικών η ακόλουθη ενέργεια:

    – Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενδυνάμωσης των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας

    Στόχος 3.2: Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
    Στη Δράση 3.2.3: Βελτίωση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα προτείνουμε να προστεθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

    – Δημιουργία χώρων φύλαξης ή/και απασχόλησης παιδιών με αναπηρία για την ενίσχυση της συμμετοχής των γονέων παιδιών με αναπηρία στην αγορά εργασίας
    – Δημιουργία χώρων φύλαξης ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση ώστε τα άτομα που τους έχει ανατεθεί η φροντίδα τους να μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας

    Στόχος 3.4: Προώθηση γυναικείας επιχειρηματικότητας
    Λόγω των πολλαπλών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση στην πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας, η στροφή τους προς της επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική επιλογή. Έτσι, στη Δράση 3.4.3: Κατάρτιση κοριτσιών και γυναικών σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, προτείνουμε να προστεθεί η ακόλουθη ενέργεια:

    – Σχεδιασμός προγραμμάτων ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των γυναικών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση που θέλουν να στραφούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα όπως και σχεδιασμός σεμιναρίων για την ανάπτυξη και απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων.

    Στόχος 4.3: «Βελτίωση θέσης γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού τους»
    Στο Στόχο 4.3 «Βελτίωση θέσης γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού τους» περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστριών, των γυναικών προσφυγών, των γυναικών με αναπηρία, των γυναικών Ρομά, των ηλικιωμένων γυναικών. Ωστόσο, αυτό που προκύπτει μέσα από τη μελέτη των δράσεων που συνιστούν το Στόχο 4.3, είναι ότι οι γυναίκες με αναπηρία προσεγγίζονται ως μια ομοιογενή ομάδα, το οποίο όμως δεν είναι σωστό. Παραδείγματος χάρη, ενώ στη «Δράση 4.3.1: Προστασία δικαιωμάτων μεταναστριών, γυναικών προσφύγων και αιτουσών ασύλου και κοριτσιών» προβλέπεται ενέργεια για τη «Σύνταξη εγχειρίδιου οδηγιών σχετικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία προς όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή αιτουσών άσυλο» παρόμοιες ενέργειες απουσιάζουν από τις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν τις γυναίκες Ρομά, τις κρατούμενες και αποφυλακισμένες γυναίκες, τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, στις ηλικιωμένες γυναίκες. Για το λόγο αυτό, η διάσταση της αναπηρίας είναι πρέπει να διαχυθεί και στις υπόλοιπες δράσεις που συνιστούν τον Στόχο 4.3

    Στόχος 4.7: Προώθηση της ισότητας των φύλων στον πολιτισμό-ΜΜΕ
    Λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν σχετικά με τις γυναίκες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και αποτελούν εμπόδιο στην κοινωνική τους ένταξη προτείνουμε την προσθήκη της ακόλουθης ενέργειας:

    – Δημιουργία και προβολή υλικού (π.χ. ντοκιμαντέρ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή/και αφιερώματα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία) για την εξάλειψη των στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με τις γυναίκες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και για τις μητέρες παιδιών με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση.

    Στόχος 4.8: Ενίσχυση στατιστικών στοιχείων, ερευνών και πρόσβασης στη γνώση υπό την οπτική του φύλου
    Λαμβάνοντας υπόψη, την κατακερματισμένη, μη συστηματική και ελλιπής εικόνα που υπάρχει σε ότι αφορά τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τα άτομα με αναπηρία, και πόσο μάλλον για τις γυναίκες με αναπηρία, μια κατάσταση που επισημαίνεται και από την Επιτροπή των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στο κείμενο των Τελικών Παρατηρήσεων της, προτείνoυμε την προσθήκη μιας επιπλέον Δράσης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να προστεθεί η ακόλουθη Δράση:

    Δράση 4.8.4: Προώθηση της έρευνας σε θέματα φύλου και αναπηρίας
    – Συνεργασία μεταξύ του Παρατηρητηρίου Ισότητας της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.
    – Συγκέντρωση στατιστικών που αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία
    – Εκπόνηση δεικτών που αφορούν τις γυναίκες με αναπηρία και τις/τους φροντιστές ατόμων με αναπηρία, π.χ. δεικτών σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

    Τέλος, θέλουμε να κάνουμε μια παρατήρηση/επισήμανση σχετικά με την ορολογία που χρησιμοποιείται στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης όταν γίνεται αναφορά στα άτομα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη χρήση του ακρώνυμου «ΑμεΑ». Αν και το ακρώνυμο αυτό χρησιμοποιείται εκτεταμένα εδώ και χρόνια στο ελληνικό πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο, παρ’ όλα αυτά δεν συνάδει με τη δικαιωματική προσέγγιση. Όπως ορθά επισημαίνεται στη Δράση 4.1.4 του παρόντος Σχεδίου Δράσης, σχετικά με την «προώθηση της μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα» αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε άλλα άτομα, το ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί και σε ότι αφορά στον τρόπο με τον οποίο αναφερόμαστε προς τα άτομα με αναπηρία. Η εκτεταμένη χρήση του συγκεκριμένου ακρωνύμου, τόσο στο δημόσιο όσο και στον πολιτικό λόγο, έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία ως ‘αντικείμενα’ π.χ., «το/τα ΑμεΑ» και όχι ως υποκείμενα-φορείς δικαιωμάτων, διαχέοντας αλλά και αναπαράγοντας, αρνητικά στερεότυπα για τα άτομα με αναπηρία. Μπορεί τα ακρώνυμα να είναι ‘εύχρηστα’ όταν αναφερόμαστε σε ‘άψυχα’ αντικείμενα, π.χ., θεσμούς, υπηρεσίες, προγράμματα κ.λπ., ωστόσο αυτό δεν πρέπει να γίνεται όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, οι όροι: «ΑμεΑ» ή «ΑμΕΑ» (η εν λόγω συντομογραφία αποτελεί συντόμευση του αναχρονιστικού όρου «άτομα με ειδικές ανάγκες», ενός όρου που καταργήθηκε το 2002 με την τότε αναθεώρηση του Συντάγματος της Ελλάδας και αντικαταστάθηκε με τον όρο «άτομα με αναπηρία»), και «γυναίκες που είναι ΑμΕΑ», πρέπει να διορθωθούν. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τις παρακάτω διορθώσεις:

    Σελίδα 23
    Η θεματική της ισότητας των φύλων υπεισέρχεται στα εθνικά σχέδια δράσης άλλων φορέων (όπως Δικαιώματα του Παιδιού, Ρατσισμού, Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Ατόμων με Αναπηρία [διαγραφή του «ΑμεΑ»], με τα οποία απαιτείται διαρκής και αποτελεσματικός συντονισμός.

    Σελίδα 24
    Χειρισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία των υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων με θύματα ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες, οι ανήλικοι και τα άτομα με αναπηρία (διαγραφή του «ΑμεΑ»).

    Δράση 1.3.4 Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία
    – Κατάρτιση ιατρικού προσωπικού, κοινωνικών λειτουργών, του προσωπικού των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και της αστυνομίας για τις μεθόδους αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία (διαγραφή του «που είναι ΑμΕΑ») σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

    Δράση 4.3.1: Προστασία δικαιωμάτων μεταναστριών, γυναικών προσφύγων και αιτουσών ασύλου και κοριτσιών
    Σύνταξη εγχειρίδιου οδηγιών σχετικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία (διαγραφή του «που είναι Άτομα με Αναπηρία» προς όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή αιτουσών άσυλο.

    Δράση 4.1.6. Συμμετοχή σε Εθνικά Σχέδια Δράσης άλλων φορέων
    […]

    – Συμμετοχή στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (διαγραφή του «ΑμεΑ») [που είναι και ο ορθός τίτλος του συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης].

    Δράση 4.3.2: Ενσωμάτωση της διάσταση της αναπηρίας στις πολιτικές και τα προγράμματα για την ισότητα των φύλων
    Κατάρτιση που να απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, στο προσωπικό των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και στην αστυνομία για τις μεθόδους εντοπισμού και αντιμετώπισης της βία κατά των γυναικών με αναπηρία (διαγραφή του «ΑμεΑ»)

    Δράση 4.8.3: Εκπόνηση μελετών και ερευνών για την ανάπτυξη και βελτίωση δράσεων ισότητας των φύλων
    […]
    – Καταγραφή γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία (διαγραφή του «που είναι Άτομα με Αναπηρία») σε πληθυσμούς προσφύγων, αιτουσών άσυλο και όσων η κατάσταση προσομοιάζει με αυτήν των αιτουσών άσυλο.
    […]
    – Έρευνα για την κατάσταση των γυναικών με αναπηρία (διαγραφή του «ΑμεΑ»). Καταγραφή και επεξεργασία των αναγκών των μητέρων με παιδιά με αναπηρία (διαγραφή του «ΑμεΑ») ιδίως υπό το πρίσμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

  • 20 Αυγούστου 2021, 09:55 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
    Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολιτικές ισότητας υποστηρίζονται και προωθούνται από τις Περιφερειακές και Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας. Η σύσταση και η στελέχωσή τους εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της αιρετού/ής επικεφαλής. Η διαχρονική εμπειρία από το 2010, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία τους, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει του Ν. 4604/2019, ανέδειξε τη δυναμική τους αλλά και τις αδυναμίες τους, διότι παρά την δεκαετή τουλάχιστον θεσμοθετημένη λειτουργία τους, στο παρόν Σχέδιο απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις των ΠΕΠΙΣ-ΔΕΠΙΣ καθώς επίσης και των Περιφερειών και Δήμων που εκπροσωπούν.
    Το υπό διαβούλευση Σχέδιο προτείνει σειρά μέτρων για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΠΕΠΙΣ και ΔΕΠΙΣ, γεγονός ενθαρρυντικό, διότι θα ενδυναμώσει την συμμετοχή γυναικών και ανδρών και θα ενθαρρύνει την ουσιαστική ενασχόληση με τα θέματα ισότητας. Επιπλέον θα στηρίξει την συμμετοχή και αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος συμμετοχής των γυναικών στην ανάληψη ηγετικών θέσεων και συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές, βουλευτικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Οι προτάσεις των ΠΕΠΙΣ και ΔΕΠΙΣ μπορούν να εξειδικεύουν ώστε να καθιστούν πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό των πολιτικών ισότητας. Όμως η λειτουργία τους αποδεικνύεται δυσχερής, διότι μολονότι αποτελούν ένα γνωμοδοτικό όργανο δεν είναι σαφής η θέση τους στη δομή του φορέα στον οποίο είναι ενταγμένα, ενώ οι γνωμοδοτικές τους αρμοδιότητες εμποδίζουν την οργάνωση ουσιαστικών παρεμβάσεων, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σχετικός προϋπολογισμός,
    Στον Ν. 4604/2019 προβλέφθηκε για τις Περιφέρειες η σύσταση των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας και στο Σχέδιο προβλέπεται η παρακολούθηση των διαδικασιών σύστασης και στελέχωσής τους. Εντούτοις παρά την νομοθετική πρόβλεψη κανένα γραφείο δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής, ενώ μόνο μία Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία του.
    Η σύσταση αυτοτελών γραφείων ισότητας στις Περιφέρειες αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς, στελεχωμένο από προσωπικό το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τα καθήκοντα που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις. Επομένως και η λειτουργία των ΠΕΠΙΣ, η οποία σήμερα δεν έχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας θα υποστηρίζεται από τα Αυτοτελή Γραφεία Ισότητας των Περιφερειών για την ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών, προτάσεων και δράσεων.
    Τα Αυτοτελή Γραφεία πρέπει να ενισχυθούν, να αποτελούν σημείο αναφοράς, ένα συντονιστικό κέντρο ισότητας για τους Φορείς στους οποίους είναι ενταγμένα. Με τον τρόπο αυτό θα προάγουν τις πολιτικές ισότητας στον Φορέα, θα στηρίξουν τη λειτουργία των Επιτροπών, θα σχεδιάζουν στοχευμένες δράσεις σύμφωνα με τις ανάγκες, τις συγκυρίες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Θα είναι υπεύθυνα για την διάχυση της πληροφορίας, τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών και στατιστικών στοιχείων τοπικής αρμοδιότητάς τους. Μπορεί επίσης να υποστηριχθεί και η λειτουργία βιβλιοθήκης, η οργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων στοχευμένα, βασισμένες πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειας μέσα από μια δυναμική διαδικασία εντοπισμού των τρεχουσών αναγκών.
    Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας, τις ανάγκες, τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης αλλά και του τρόπου προσέγγισης των πολιτών τους. Η Κεντρική Διοίκηση καλείται να σχεδιάσει πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιμέρους ανάγκες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η υλοποίησή τους θα είναι επιτυχής, αποτελεσματική και βιώσιμη.

  • 20 Αυγούστου 2021, 08:47 | Οικολόγοι Πράσινοι

    ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2021-2025

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχοντας σαν βασική αρχή την κατάργηση της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας και των εξουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα ζευγάρια, θεωρούν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον στόχο του, δηλ. να συμβάλλει στην άμβλυνση των φυλετικών ανισοτήτων.
    Αναλύουμε παρακάτω τις βασικές αδυναμίες του Σχεδίου:
    – Η απουσία Ομάδων -Στόχου
    – Η μη πρόβλεψη δραστικών μέτρων και μηχανισμών για τη βία κατά των γυναικών
    – Η απουσία συνεκτικότητας με Αναπτυξιακά Εργαλεία και Μηχανισμούς που σχεδιάζονται για την κλιματική μετάβαση
    Η απουσία Ομάδων -Στόχου
    Βασική αδυναμία του Σχεδίου η απουσία ομάδων-στόχου. Όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία κατηγορία, με το σκεπτικό των ελλείψεων κάθε υποομάδας, χωρίς να προτεραιοποιούνται οι ανάγκες ούτε οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
    Για μας τους Οικολόγους Πράσινους δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ευημερία χωρίς τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας και γι’αυτό θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση εκείνων των γυναικών που κοινωνικοί, φυλετικοί και ρατσιστικοί λόγοι τις αποκλείουν από την κοινωνική και οικονομική ζωή.
    Προτεραιότητα για μας είναι
    •Οι Άνεργες
    •Οι Μετανάστριες
    •Οι πρόσφυγες
    •Οι Ρομά
    •Οι Ασυνόδευτες ανήλικες
    •Οι αποφυλακισμένες
    •Οι ανάπηρες
    •Οι ηλικιωμένες
    •Οι ομοφυλόφιλες και οι τρανσέξουαλ
    •Οι άστεγες
    •Τα θύματα
    – σεξουαλικής εκμετάλλευσης
    – εμπορίας ανθρώπων
    – σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης
    – ενδοοικογενειακής βίας
    – κοινωνικών και σεξουαλικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων

    Με βάση τις ανάγκες και τις ευαισθησίες αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θέτουμε προτεραιότητες στις πολιτικές ισότητας και ενισχύουμε κάθε δράση που μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται.

    Για τις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την αποδέσμευσή τους από τα ποικίλα δεσμά που υφίστανται γι’αυτό θεωρούμε ότι βασικός άξονας της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων είναι η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας με την ενίσχυση όλων των δράσεων που μπορούν να τις βοηθήσουν να γίνουν ενεργές στην οικονομική ζωή. Ως εκ τούτου κρίνουμε τις δράσεις που προτάθηκαν για την ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας

    3.1: Ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης
    3.2: Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
    3.3: Μείωση του έμφυλου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος
    3.4: Προώθηση γυναικείας επιχειρηματικότητας
    3.5: Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία
    ως ανεπαρκείς και αποσπασματικές γιατί:

    1. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους πολλαπλούς παράγοντες που επεμβαίνουν στην αναζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα να εμποδίζουν ακόμη και να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια των γυναικών για εξεύρεση εργασίας. Η αναζήτηση εργασίας από γυναίκες που πέρα από άνεργες είναι και μετανάστριες ή ρομά ή αποφυλακισμένες ή ανάπηρες ή θύματα διαφόρων εκμεταλλεύσεων δυναμιτίζει κάθε είδους ανταγωνισμό με άτομα που δεν υφίστανται τέτοιου είδους διακρίσεις.
    2. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ποικίλους κοινωνικούς παράγοντες που συνδέουν τη σχέση της γυναίκας με την οικογένεια και την εργασία της
    3. Δεν λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό πλαίσιο όπου κινείται η αναζήτηση της εργασίας με αποτέλεσμα οι γυναίκες να συνωστίζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας
    4. Δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική, κοινωνική, μορφωτική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των γυναικών που ιδιαίτερα πλήττονται από την ανεργία με αποτέλεσμα οι δράσεις που προτείνονται ουσιαστικά να μην τις αφορούν
    Για το λόγο αυτό εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
    Τη δημιουργία ενός φορέα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα στελεχώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που θα βοηθά στη προώθηση στην αγορά εργασίας γυναικών που υφίστανται ποικίλες διακρίσεις στην αγορά εργασίας, παρέχοντας εκπαίδευση, υποστήριξη, οικονομική ενίσχυση, θεραπεία, συμβουλή, συνοδεία, υποστηρικτικές υπηρεσίες ούτως ώστε να τις βοηθούν να υπερνικήσουν τους ποικίλους λόγους που τις απομακρύνουν από την ενεργή οικονομική και κοινωνική ζωή.

    Η προώθηση στην αγορά εργασίας των γυναικών δεν είναι ανεξάρτητη από το είδος της εργασίας ούτε από την ίδια τη κατεύθυνση της οικονομίας η οποία θα πρέπει να προωθεί τη πράσινη οικονομία, τη προστασία του περιβάλλοντος, τη κυκλική οικονομία και τη συνεργασία. Για μας τους Οικολόγους Πράσινους δεν έχει σημασία η προώθηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας παρά μόνο εφόσον η συμμετοχή τους θα συμβάλλει σε μια δικαιότερη κοινωνία και μια πιο αλληλέγγυα, πράσινη και δημιουργική οικονομία.

    Για τους Οικολόγους Πράσινους η ισότητα έχει δύο όψεις: της ελευθερίας του ατόμου και της συμβολής του σε μια δικαιότερη και πιο χρήσιμη κοινωνία. Ισότητα και Υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

    Η απουσία συνεκτικότητας με Αναπτυξιακά Εργαλεία και Μηχανισμούς που σχεδιάζονται για την κλιματική μετάβαση

    Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αξιολογούμε τόσο το παρόν Σχέδιο όσο και τη συνεκτικότητά του με τα βασικά Αναπτυξιακά Εργαλεία.και Μηχανισμούς ως προς το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους αποτύπωμα, στο αν μπορούν να συμβάλλουν δηλαδή στις κρίσιμες προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας και των πόρων του πλανήτη που κινδυνεύουν.
    Αξιολογούμε παράλληλα τις κοινωνικές διαστάσεις τους, πολλές από τις οποίες θεωρούμε ότι συνδέονται άμεσα και με την προοπτική της πλανητικής βιωσιμότητας, όσο και την προοπτική της οικονομίας να γίνει αληθινά βιώσιμη και ανθεκτική.
    Η σημασία της ισότητας των φύλων για την Οικονομία
    Η σημερινή οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας παραμένει ανδροκεντρική, Τα αποτελέσματα της Έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα των Φύλων, στις αρχές του 2021 με τη συμμετοχή 156 χωρών, δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει καλυφθεί μόνο κατά 67,7%. Και παρότι η πανδημία επιβεβαίωσε τη ουσιαστική συμβολή του γυναικείου φύλου στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων φάνηκε να απομακρύνεται κατά μια γενιά -από 99,5 έτη σε 135,6 έτη από σήμερα.
    Ανάμεσα στις βασικές αιτίες, η ανισότητα στους Δείκτες Οικονομικής Συμμετοχής και Ευκαιριών για τις γυναίκες που εκτιμάται στο 58% παγκόσμια, όπως ειδικότερα περιγράφεται αναλυτικότερα με βάση τα παρακάτω δεδομένα σε σχέση με τα αντίστοιχα για τους άντρες:
    • Το ποσοστό γυναικών που είναι οικονομικά ενεργές (52,6% έναντι 80% που εκτιμάται για τους άντρες το 2019 –στην Ελλάδα 60,6% έναντι 76,7%, ενώ το ποσοστό εκτιμάται ότι χειροτέρευσε σημαντικά με την πανδημία και θα μετρηθεί στα δεδομένα του 2020)
    • Το δείκτη αμοιβών για αντίστοιχη εργασία (62,8% σε σχέση με αντίστοιχη εργασία των ανδρών, στη χώρα μας 62.2%)
    • Το μέσο ετήσιο εισόδημα των γυναικών (49,4% έναντι των ανδρών%, στην Ελλάδα 65%)
    • Το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές και νομοθετικές θέσεις (όπου η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών εκτιμάται παγκοσμίως στο 34,9%, στην Ελλάδα 39%)
    • Το ποσοστό τεχνιτών και επιστημόνων στον ενεργό γυναικείο πληθυσμό
    Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στον επιχειρηματικό κόσμο τα δεδομένα είναι ακόμη πιο άνισα: μόλις 11% του αριθμού των επενδυτών είναι γυναίκες, το 26% επιχειρήσεων μόνο έχουν πλειοψηφία γυναικών σε ηγετικές θέσεις, ενώ μόλις το 2-5% των επιδοτούμενων κεφαλαίων καταλήγει σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες.
    Τα παραπάνω δεδομένα και οι προοπτικές επιδείνωσης της κατάστασης που καταγράφονται ήδη μετά την πανδημία, δείχνουν ξεκάθαρα τη σημασία που οικονομικά πακέτα, όπως άμεσα το ΤΑΑ, μπορεί να έχουν σε σχέση με την ισότητα των φύλων. Κάθε φορά που οι γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αντίστοιχα το ΑΕγχΠ μειώνεται περαιτέρω.
    Με βάση μελέτες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στην επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:
     Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 26%
     Αύξηση του παγκόσμιου πλούτου κατά 160 τρις δολάρια
     Βελτίωση της μέσης απόδοσης των επιχειρήσεων κατά 15%
     Ήδη από την έναρξη του σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Μάιο του 2020, οι Πράσινοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ανέδειξαν το πρόβλημα ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΑ ήταν όχι μόνο «τυφλός» αλλά και επιβλαβής σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων. Η αδυναμία αυτή σχεδιασμού προέκυψε καθαρά από τη σύγκριση μεταξύ των τομέων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού και εκείνων που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από το ΤΑΑ. Η πλειοψηφία των πόρων σχεδιάστηκε να κατευθυνθούν στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας. Οι τομείς αυτοί προτεραιότητας είναι βέβαια σημαντικοί για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, ΑΛΛΑ είναι τομείς στους οποίους η γυναικεία απασχόληση κυμαίνεται κάτω από το 20%.

    οι Οικολόγοι ΠΡΆΣΙΝΟΙ αξιολογούν το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως αδιάφορο και επικίνδυνο για την προοπτική της ισότητας των φύλων.

    Ζητάμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει μια οργανωμένη διαδικασία διαβούλευσης με τις Γυναικείες Οργανώσεις, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών και μα στόχο μια οικονομία και μια κοινωνία δίκαιη και ανθεκτική.

    Από πλευράς μας προτείνουμε την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε μορφές οικονομίας που στοχεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος, στη κυκλική οικονομία και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με μορφές οικονομικών σχημάτων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία, όπως οι Κοινωνικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.

    Ενδεικτικές ειδικότερες προτάσεις μας είναι:

    •‘Έμφαση σε επενδύσεις για σχολικές μονάδες και δομές φροντίδας ανθεκτικές στις κρίσεις
    •Βάρος στον «πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό» του τομέα φροντίδας
    •Ειδικά κριτήρια και ποσοστώσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις επιπτώσεις στη γυναικεία απασχόληση κατά τη χορήγηση επιχορηγήσεων και δανείων
    •Προϋπόθεση η ανάπτυξη σχεδίων ισότητας για εταιρείες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις αλλά έχουν με χαμηλό ποσοστό γυναικείας παρουσίας στη διοίκηση και την απασχόληση
    •Ειδικό μέτρα ή κίνητρα για επενδύσεις κοινωνικής οικονομίας και συνεργατικά σχήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
    •Συμμετοχή και ενίσχυση δικτύων και μεντόρων συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία
    •Δημιουργία διαφανούς μηχανισμού συνεχούς αξιολόγησης στη φάση της υλοποίησης
    •Σαφής στόχευση για ισότιμη συμμετοχή γυναικών στα όργανα αποφάσεων σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου.

  • 20 Αυγούστου 2021, 07:07 | Οικολόγοι Πράσινοι

    ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2021-2025

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχοντας σαν βασική αρχή την κατάργηση της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας και των εξουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα ζευγάρια, θεωρούν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον στόχο του, δηλ. να συμβάλλει στην άμβλυνση των φυλετικών ανισοτήτων.
    Αναλύουμε παρακάτω τις βασικές αδυναμίες του Σχεδίου:
    – Η απουσία Ομάδων -Στόχου
    – Η μη πρόβλεψη δραστικών μέτρων και μηχανισμών για τη βία κατά των γυναικών
    – Η απουσία συνεκτικότητας με Αναπτυξιακά Εργαλεία και Μηχανισμούς που σχεδιάζονται για την κλιματική μετάβαση
    Η απουσία Ομάδων -Στόχου
    Βασική αδυναμία του Σχεδίου η απουσία ομάδων-στόχου. Όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία κατηγορία, με το σκεπτικό των ελλείψεων κάθε υποομάδας, χωρίς να προτεραιοποιούνται οι ανάγκες ούτε οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
    Για μας τους Οικολόγους Πράσινους δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ευημερία χωρίς τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας και γι’αυτό θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση εκείνων των γυναικών που κοινωνικοί, φυλετικοί και ρατσιστικοί λόγοι τις αποκλείουν από την κοινωνική και οικονομική ζωή.
    Προτεραιότητα για μας είναι
    •Οι Άνεργες
    •Οι Μετανάστριες
    •Οι πρόσφυγες
    •Οι Ρομά
    •Οι Ασυνόδευτες ανήλικες
    •Οι αποφυλακισμένες
    •Οι ανάπηρες
    •Οι ηλικιωμένες
    •Οι ομοφυλόφιλες και οι τρανσέξουαλ
    •Οι άστεγες
    •Τα θύματα
    – σεξουαλικής εκμετάλλευσης
    – εμπορίας ανθρώπων
    – σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης
    – ενδοοικογενειακής βίας
    – κοινωνικών και σεξουαλικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων

    Με βάση τις ανάγκες και τις ευαισθησίες αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θέτουμε προτεραιότητες στις πολιτικές ισότητας και ενισχύουμε κάθε δράση που μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται.

    Για τις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες, η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την αποδέσμευσή τους από τα ποικίλα δεσμά που υφίστανται γι’αυτό θεωρούμε ότι βασικός άξονας της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων είναι η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας με την ενίσχυση όλων των δράσεων που μπορούν να τις βοηθήσουν να γίνουν ενεργές στην οικονομική ζωή. Ως εκ τούτου κρίνουμε τις δράσεις που προτάθηκαν για την ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας

    3.1: Ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης
    3.2: Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
    3.3: Μείωση του έμφυλου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος
    3.4: Προώθηση γυναικείας επιχειρηματικότητας
    3.5: Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία
    ως ανεπαρκείς και αποσπασματικές γιατί:

    1. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους πολλαπλούς παράγοντες που επεμβαίνουν στην αναζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα να εμποδίζουν ακόμη και να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια των γυναικών για εξεύρεση εργασίας. Η αναζήτηση εργασίας από γυναίκες που πέρα από άνεργες είναι και μετανάστριες ή ρομά ή αποφυλακισμένες ή ανάπηρες ή θύματα διαφόρων εκμεταλλεύσεων δυναμιτίζει κάθε είδους ανταγωνισμό με άτομα που δεν υφίστανται τέτοιου είδους διακρίσεις.
    2. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ποικίλους κοινωνικούς παράγοντες που συνδέουν τη σχέση της γυναίκας με την οικογένεια και την εργασία της
    3. Δεν λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό πλαίσιο όπου κινείται η αναζήτηση της εργασίας με αποτέλεσμα οι γυναίκες να συνωστίζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας
    4. Δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική, κοινωνική, μορφωτική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των γυναικών που ιδιαίτερα πλήττονται από την ανεργία με αποτέλεσμα οι δράσεις που προτείνονται ουσιαστικά να μην τις αφορούν
    Για το λόγο αυτό εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
    Τη δημιουργία ενός φορέα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα στελεχώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που θα βοηθά στη προώθηση στην αγορά εργασίας γυναικών που υφίστανται ποικίλες διακρίσεις στην αγορά εργασίας, παρέχοντας εκπαίδευση, υποστήριξη, οικονομική ενίσχυση, θεραπεία, συμβουλή, συνοδεία, υποστηρικτικές υπηρεσίες ούτως ώστε να τις βοηθούν να υπερνικήσουν τους ποικίλους λόγους που τις απομακρύνουν από την ενεργή οικονομική και κοινωνική ζωή.

    Η προώθηση στην αγορά εργασίας των γυναικών δεν είναι ανεξάρτητη από το είδος της εργασίας ούτε από την ίδια τη κατεύθυνση της οικονομίας η οποία θα πρέπει να προωθεί τη πράσινη οικονομία, τη προστασία του περιβάλλοντος, τη κυκλική οικονομία και τη συνεργασία. Για μας τους Οικολόγους Πράσινους δεν έχει σημασία η προώθηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας παρά μόνο εφόσον η συμμετοχή τους θα συμβάλλει σε μια δικαιότερη κοινωνία και μια πιο αλληλέγγυα, πράσινη και δημιουργική οικονομία.

    Για τους Οικολόγους Πράσινους η ισότητα έχει δύο όψεις: της ελευθερίας του ατόμου και της συμβολής του σε μια δικαιότερη και πιο χρήσιμη κοινωνία. Ισότητα και Υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

    Η απουσία συνεκτικότητας με Αναπτυξιακά Εργαλεία και Μηχανισμούς που σχεδιάζονται για την κλιματική μετάβαση

    Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αξιολογούμε τόσο το παρόν Σχέδιο όσο και τη συνεκτικότητά του με τα βασικά Αναπτυξιακά Εργαλεία.και Μηχανισμούς ως προς το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους αποτύπωμα, στο αν μπορούν να συμβάλλουν δηλαδή στις κρίσιμες προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας και των πόρων του πλανήτη που κινδυνεύουν.
    Αξιολογούμε παράλληλα τις κοινωνικές διαστάσεις τους, πολλές από τις οποίες θεωρούμε ότι συνδέονται άμεσα και με την προοπτική της πλανητικής βιωσιμότητας, όσο και την προοπτική της οικονομίας να γίνει αληθινά βιώσιμη και ανθεκτική.
    Η σημασία της ισότητας των φύλων για την Οικονομία
    Η σημερινή οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας παραμένει ανδροκεντρική, Τα αποτελέσματα της Έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Χάσμα των Φύλων, στις αρχές του 2021 με τη συμμετοχή 156 χωρών, δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει καλυφθεί μόνο κατά 67,7%. Και παρότι η πανδημία επιβεβαίωσε τη ουσιαστική συμβολή του γυναικείου φύλου στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων φάνηκε να απομακρύνεται κατά μια γενιά -από 99,5 έτη σε 135,6 έτη από σήμερα.
    Ανάμεσα στις βασικές αιτίες, η ανισότητα στους Δείκτες Οικονομικής Συμμετοχής και Ευκαιριών για τις γυναίκες που εκτιμάται στο 58% παγκόσμια, όπως ειδικότερα περιγράφεται αναλυτικότερα με βάση τα παρακάτω δεδομένα σε σχέση με τα αντίστοιχα για τους άντρες:
    • Το ποσοστό γυναικών που είναι οικονομικά ενεργές (52,6% έναντι 80% που εκτιμάται για τους άντρες το 2019 –στην Ελλάδα 60,6% έναντι 76,7%, ενώ το ποσοστό εκτιμάται ότι χειροτέρευσε σημαντικά με την πανδημία και θα μετρηθεί στα δεδομένα του 2020)
    • Το δείκτη αμοιβών για αντίστοιχη εργασία (62,8% σε σχέση με αντίστοιχη εργασία των ανδρών, στη χώρα μας 62.2%)
    • Το μέσο ετήσιο εισόδημα των γυναικών (49,4% έναντι των ανδρών%, στην Ελλάδα 65%)
    • Το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές και νομοθετικές θέσεις (όπου η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών εκτιμάται παγκοσμίως στο 34,9%, στην Ελλάδα 39%)
    • Το ποσοστό τεχνιτών και επιστημόνων στον ενεργό γυναικείο πληθυσμό
    Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στον επιχειρηματικό κόσμο τα δεδομένα είναι ακόμη πιο άνισα: μόλις 11% του αριθμού των επενδυτών είναι γυναίκες, το 26% επιχειρήσεων μόνο έχουν πλειοψηφία γυναικών σε ηγετικές θέσεις, ενώ μόλις το 2-5% των επιδοτούμενων κεφαλαίων καταλήγει σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες.
    Τα παραπάνω δεδομένα και οι προοπτικές επιδείνωσης της κατάστασης που καταγράφονται ήδη μετά την πανδημία, δείχνουν ξεκάθαρα τη σημασία που οικονομικά πακέτα, όπως άμεσα το ΤΑΑ, μπορεί να έχουν σε σχέση με την ισότητα των φύλων. Κάθε φορά που οι γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αντίστοιχα το ΑΕγχΠ μειώνεται περαιτέρω.
    Με βάση μελέτες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στην επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:
     Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 26%
     Αύξηση του παγκόσμιου πλούτου κατά 160 τρις δολάρια
     Βελτίωση της μέσης απόδοσης των επιχειρήσεων κατά 15%
     Ήδη από την έναρξη του σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Μάιο του 2020, οι Πράσινοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ανέδειξαν το πρόβλημα ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΑ ήταν όχι μόνο «τυφλός» αλλά και επιβλαβής σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων. Η αδυναμία αυτή σχεδιασμού προέκυψε καθαρά από τη σύγκριση μεταξύ των τομέων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού και εκείνων που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από το ΤΑΑ. Η πλειοψηφία των πόρων σχεδιάστηκε να κατευθυνθούν στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας. Οι τομείς αυτοί προτεραιότητας είναι βέβαια σημαντικοί για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, ΑΛΛΑ είναι τομείς στους οποίους η γυναικεία απασχόληση κυμαίνεται κάτω από το 20%.

    οι Οικολόγοι ΠΡΆΣΙΝΟΙ αξιολογούν το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως αδιάφορο και επικίνδυνο για την προοπτική της ισότητας των φύλων.

    Ζητάμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει μια οργανωμένη διαδικασία διαβούλευσης με τις Γυναικείες Οργανώσεις, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών και μα στόχο μια οικονομία και μια κοινωνία δίκαιη και ανθεκτική.

    Από πλευράς μας προτείνουμε την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε μορφές οικονομίας που στοχεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος, στη κυκλική οικονομία και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με μορφές οικονομικών σχημάτων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία, όπως οι Κοινωνικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.

    Ενδεικτικές ειδικότερες προτάσεις μας είναι:

    •‘Έμφαση σε επενδύσεις για σχολικές μονάδες και δομές φροντίδας ανθεκτικές στις κρίσεις
    •Βάρος στον «πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό» του τομέα φροντίδας
    •Ειδικά κριτήρια και ποσοστώσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις επιπτώσεις στη γυναικεία απασχόληση κατά τη χορήγηση επιχορηγήσεων και δανείων
    •Προϋπόθεση η ανάπτυξη σχεδίων ισότητας για εταιρείες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις αλλά έχουν με χαμηλό ποσοστό γυναικείας παρουσίας στη διοίκηση και την απασχόληση
    •Ειδικό μέτρα ή κίνητρα για επενδύσεις κοινωνικής οικονομίας και συνεργατικά σχήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
    •Συμμετοχή και ενίσχυση δικτύων και μεντόρων συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία
    •Δημιουργία διαφανούς μηχανισμού συνεχούς αξιολόγησης στη φάση της υλοποίησης
    •Σαφής στόχευση για ισότιμη συμμετοχή γυναικών στα όργανα αποφάσεων σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου.

  • 20 Αυγούστου 2021, 05:11 | Elpis Zervas

    Προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κύριε Μητσοτάκη:

    Ως Γυναίκα μητέρα γιαγιά του Απόδημου Ελληνισμού (Greek-Australian): Είμαστε υπερήφανοι για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, ο οποίος δίνει κορυφαία προτεραιότητα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και παιδιών.

    Παρακαλώ δείτε το Δελτίο Τύπου και στοιχεία ως παράδειγμα και προτάσεις που θα μπορούσε και η Ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει:

    https://www.pm.gov.au/media/record-funding-reduce-domestic-violence

    Combating violence against women and children remains one of the Morrison Government’s top priorities, as part of its plan to keep Australians safe.
    The Prime Minister said his Government would deliver the largest ever Commonwealth investment of $328 million for prevention and frontline services through the Fourth Action Plan of the National Plan to Reduce Violence against Women and their Children 2010-2022.
    “Our Government’s first priority is to keep Australians safe. To hear the accounts of survivors, and see the statistics, it’s just not good enough,” the Prime Minister said.
    “That’s why we are investing $328 million for the Fourth Action Plan to fund prevention, response and recovery initiatives.
    “This is the largest ever Commonwealth contribution to the National Plan.
    “To stop violence against women, we need to counter the culture of disrespect towards women.
    “A culture of disrespect towards women is a precursor to violence, and anyone who doesn’t see that is kidding themselves.  
    “That’s why we are investing so heavily in prevention with $68.3 million to stop violence before it begins.
    “This is about changing attitudes to violence, and helping those who think violence is an option, to stop.
    “We will also develop Australia’s first national prevention strategy to stop domestic and family violence and sexual assault, and continue our work to change the attitudes and beliefs that can lead to violence.”
    The National Plan connects the important work being done by all Australian governments, community organisations and individuals so that Australian women and children can live in safe communities.
    The National Plan and the Government’s investments are the product of extensive consultations with frontline workers and survivors ahead of the release of the Fourth Action Plan 2019-22 in mid-2019.
    Minister for Families and Social Services Paul Fletcher said the Commonwealth would invest $35 million in support and prevention measures for Aboriginal and Torres Strait Islander communities, and $78 million to provide safe places for people impacted by domestic and family violence.
    “We will act against the different forms abuse can take, including preventing financial abuse and technology-facilitated abuse, and we have included specific measures targeted to address the risks faced by women with intellectual disability and Aboriginal and Torres Strait Islander women,” Minister Fletcher said.
    The Commonwealth commitment will also fund targeted prevention initiatives to reach culturally and linguistically diverse communities and people with disability.
    “Domestic violence is a risk that all women face – but we recognise that specific groups may have particular vulnerability, which is why there are specific targeted measures included in this package.”
    “Today’s announcement brings Commonwealth investment in this space since 2013 to over $840 million,” said Mr Fletcher.  
    The Commonwealth’s commitment also provides $82 million for frontline services, including investments to improve and build on the systems responsible for keeping women and children safe, such as free training for health workers to identify and better support domestic violence victims, and the development of national standards for sexual assault responses.
    The Coalition will invest $64 million in 1800RESPECT to support the service, which has rapidly grown in scope as more Australians find the courage to seek help and advice.
    Minister for Women Kelly O’Dwyer said all women and children have the right to feel safe, and to feel supported to seek help when they need it.
    “The statistics on this issue are shocking – one in six women have experienced physical or sexual violence by a current or former partner since the age of 15. This figure increases to nearly one in four women when violence by boyfriends, girlfriends and dates is included,” Minister O’Dwyer said.
    “The safety of women and children is vitally important. Our Government has zero tolerance for violence against women and children.
    “Whether it’s at home, in the workplace, in our communities or online, all women and children deserve to be safe.”
    Summary of new measures:
    * $82 million for frontline services
    * $68 million for prevention strategies
    * $35 million in support and prevention measures for Aboriginal and Torres Strait Islander communities funded under the Indigenous Advancement Strategy.
    * $78 million to provide safe places for people impacted by domestic and family violence.
    * 1800RESPECT will receive $64 million to support the service.
    The Coalition has taken strong action already to protect women and children, including:
    * introducing a minimum standard for domestic violence leave for the very first time;
    * banning the direct cross-examination of women by their alleged perpetrator during family law proceedings;
    * extending early release of superannuation on compassionate grounds to victims of family and domestic violence;
    * expanding Good Shepherd Microfinance’s No Interest Loan Scheme to 45,000 women experiencing family and domestic violence;
    * providing over 7,046 visas for women and children needing safe refuge through the Women at Risk program;
    * extending funding for Specialist Domestic Violence Units and Health Justice Partnerships including funding for additional financial support services;
    * funding support for an additional 31,200 families to resolve family law disputes quickly through mediation;
    * continuing advertising of the award winning Stop it at the Start campaign;
    * further funding 1800RESPECT, the National Sexual Assault, Domestic and Family Violence Counselling Service;
    * investing an additional $6.7 million in DV alert;
    * prioritising women and children who are escaping family violence in the $7.8 billion housing and homelessness agreement; and
    * establishing the eSafety Commissioner in 2017, expanding the scope of the Office of the Children’s eSafety Commissioner.
    About the National Plan to Reduce Violence Against Women and their Children (2010‑2022) (the National Plan)
    The National Plan aims to connect the important work being done by all Australian governments, community organisations and individuals to reduce violence so that we can work together to ensure each year, less women experience violence and more women and their children live safely.
    The Commonwealth Government is leading the development of the Fourth Action Plan 2019-2022 of the National Plan to Reduce Violence against Women and their Children 2010-2022 (the National Plan) in partnership with state and territory governments.
    The Fourth Action Plan is the final action plan of the National Plan and is due for implementation from mid-2019.
    For further information on the National Plan, visit https://www.dss.gov.au/women/programs-services/reducing-violence/the-national-plan-to-reduce-violence-against-women-and-their-children-2010-2022.
    If you or someone you know is impacted by sexual assault, domestic or family violence, call 1800RESPECT on 1800 737 732 or visit http://www.1800RESPECT.org.au.

  • 20 Αυγούστου 2021, 04:18 | Elpis Zervas

     Αλλαγή θεσμών ώστε να πάψει το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις γυναίκες με τρόπο που συνιστά διάκριση λόγω φύλου κατά την απονομή δικαιοσύνης (επί παραδείγματι: η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης από μόνη της συνιστά διάκριση λόγω φύλου όταν λόγω αυτής παραβιάζονται δικαιώματα και δεν προστατεύονται επαρκώς τα θύματα πχ Αναμονή δικάσιμοι για αυταπάγγελτη μήνυση για ενδοοικογενειακή βία 3 ΧΡΟΝΙΑ. Ή η μη τήρηση διαδικαστικών εγγυήσεων κατά την εξέταση υποθέσεων επίσης συνιστά διάκριση λόγω φύλου πχ μη σωστή εξέταση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα η καταγγελία να μπαίνει στο αρχείο, ή ο βιασμός να μην αναγνωρίζεται αλλά να θεωρείται συναινετική πράξη κλπ). Γενικά, η απονομή δικαιοσύνης αναβλύζει σεξισμό. Ο σεξισμός είναι διάχυτος από τις αστικές υποθέσεις πχ οικογενειακές διαφορές, μέχρι τις ποινικές, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί, εμπορία ανθρώπων, ανθρωποκτονία.
     Εκπαίδευση δικαστών και αστυνομικών σε θέματα σεξισμού, unconscious bias, Εκτός από φυσική παρουσία λεκτικής ψυχολογικής βίας να συμπεριληφθεί όταν ασκείται και μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων – Επίσης να συμπεριληφθεί το BULLYING και STALKING Όπως Ισχύει σε όλες τις δυτικές χώρες ενώ στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται.

    Φανταστείτε τι θα ακολουθήσει μετά τις 16/9/2021 εάν δεν αποσύρεται άμεσα τις Μεταρρυθμίσεις του Νόμου Τσιάρα Οικογενειακού Δικαίου, Άρθρο 13 & 14 () η ΟΡΙΣΤΙΚΗ καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. στ. η ΟΡΙΣΤΙΚΗ καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
    Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις απειλές στα social media πρώην συζύγων/συντρόφων κατά γυναικών & μανάδων, ακόμα και απειλές κατά Δικαστικών Λειτουργών.
    #Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου και της ΕΕ που τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα παραμένουν υποχρεωτικά με τους θύτες τους στο 1/3 χρόνο επικοινωνίας περιμένοντας από 3-7 χρόνια την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Σε μία κοινωνία λοιπόν όπου επίσημα η σχέση μεταξύ θύματος-θύτη καταγράφεται «ως κυρίως σχέση μεταξύ συζύγων πρώην και νυν» (ετήσια έκθεση βία κατά των γυναικών, Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του 2020), …οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βγουν από κακοποιητικούς γάμους (και συμβιώσεις), αφού η επαφή τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών με το κακοποιητικό πλαίσιο θα συνεχίσει να υφίσταται.

  • 20 Αυγούστου 2021, 03:32 | Elpis Zervas

    Άξονας προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
    …Μετά την πρωτοφανή έξαρση της έμφυλης βίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ ο στόχος της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία» και η εισαγωγή του στον ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα. Ο όρος «γυναικοκτονία» αφορά σύμφωνα και με το EIGE τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους και κατ’ επέκταση των πατριαρχικών αντιλήψεων, των έμφυλων διακρίσεων και των στερεοτύπων φύλου. Σύμφωνα και με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κων/πολης, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την οδηγία της πρόσφατης έκθεσης του Ε.Κ. (για τον “Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας” ) που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Επιτροπές FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προστεθεί η βία με βάση το φύλο στη λίστα των εγκλημάτων στην ΕΕ (Eurocrimes), είναι απαραίτητο στο ΕΣΔΙΦ να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.

  • 20 Αυγούστου 2021, 02:37 | Καιτη

    Η ίδρυση επιτροπών, παραεπιτροπών, ΜΚΟ κτλ, για την ενδοοικογενειακή βία, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως ξεφεύγοντας το θύμα από τα νύχια του θύτη πέφτει στα νύχια των «ειδικών» (συμπεριλαμβανομένης ιδίως της ελληνικής δικαιοσύνης) για να αποτελειώσουν ότι έχει αρχίσει. Θεωρώ ότι η άμεση απομάκρυνση του δράστη και η παραδειγματική του τιμωρία θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα θα μπορούσα άνετα να συμβουλέψω τα παιδιά μου αν ήταν αγόρια ότι μπορούν να κακοποιούν με οποιαδήποτε μορφή γιατί στην ουσία επιτρέπεται!!

  • 20 Αυγούστου 2021, 00:18 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 72 – Δράση 3.1.4: Υποστήριξη ανέργων γυναικών
    Άμεση παροχή ειδικού επιδόματος σε γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με ανήλικα παιδιά έως ότου η μητέρα ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Κατά το χρονικό διάστημα που αναζητά εργασία και για όσες εργάζονται, παροχή επιδόματος ή παροχή υπηρεσίας φύλαξης/δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για τις περιόδους που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

    Σελ 74 – Δράση 3.2.3: Βελτίωση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα
    Για το «Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών από την ηλικία των έξι μηνών έως 2,5 ετών», προτείνεται να διευρυνθεί η ηλικία των παιδιών και να εφαρμόζεται και σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας κατά τις ώρες και τις χρονικές περιόδους που ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο είναι κλειστό αλλά η μητέρα εργάζεται.

  • 20 Αυγούστου 2021, 00:37 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 63
    Στόχος 1.3: Ενίσχυση και αναβάθμιση Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
    Στους δείκτες του στόχου χρειάζεται να προστεθούν και δείκτες αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Δράση 1.3.1: Υποστήριξη συντονισμού και δικτύωσης δομών.
    Να εξηγηθεί η σκοπιμότητα της ενέργειας «Επιμόρφωση στελεχών του Δικτύου Δομών, της ΓΓΔΟΠΙΦ και του ΚΕΘΙ… στην ποινική διαμεσολάβηση και στα προγράμματα για θύτες…»
    Στην ενέργεια «Επικαιροποίηση-αναβάθμιση της Βάσης Δεδομένων για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων» και στη δημιουργία Ετήσιων Εκθέσεων χρειάζονται να συλλέγονται και να παρουσιάζονται δεδομένα όχι μόνο για τις υπηρεσίες που ζητήθηκαν αλλά και για το πόσα από τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν (ανά είδος αιτήματος).
    Στην ενέργεια «Εφαρμογή προγραμμάτων για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας- εκπροσώπησης σε θύματα βίας». Χρειάζεται να βελτιωθεί το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε προγενέστερες φάσεις: Η Νομική Βοήθεια των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών του Δικτύου της ΓΓΙΦ, στην βάση Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν, θα ήταν μια καλή λύση υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις που θα διόρθωναν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή τους: να παρέχεται, τόσο για τις αστικές όσο και για τις ποινικές υποθέσεις, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης και όχι μόνο για τον πρώτο βαθμό: χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος προϋπολογισμός και διάρκεια ισχύος της συνεργασίας (που θα αντιστοιχεί στους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοσύνης)
    Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για παροχή νομικής βοήθειας (δωρεάν νομική εκπροσώπηση –όχι συμβουλευτική) για τις επιζώσες Ε.Β. τόσο ως προς το εισοδηματικό κριτήριο όσο και ως προς τους βαθμούς δικαιοσύνης.
    Στο Ν.3226/2004, για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, να ενσωματωθεί ειδική πρόβλεψη για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας που θα αυξάνει το όριο για το εισοδηματικό κριτήριο: με το ισχύον πλαίσιο, αποκλείονται επιζώσες που έχουν μηνιαίο εισόδημα περίπου 450 Ευρώ, που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών, ιδιαίτερα όσων έχουν παιδιά, οι οποίες, επομένως, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την νομική τους εκπροσώπηση.

    Στην ενέργεια «Δημιουργία εργαλείου αποτίμησης των υπηρεσιών προς ωφελούμενες από το Δίκτυο Δομών», να προβλεφθεί να ζητείται και η γνώμη των οφελούμενων σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αξιολογήσουν τόσο τις συμβούλους με τις οποίες συνεργάστηκαν όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Χρειάζεται να βελτιωθεί η τεκμηρίωση της κακοποίησης από τα Σ.Κ. και τους Ξενώνες καθώς τώρα παρέχεται μόνο τυποποιημένη βεβαίωση, ίδια για όλες τις γυναίκες που έλαβαν υπηρεσίες. Η βεβαίωση του Ξενώνα πολλές φορές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο καθώς αποκαλύπτει τον Δήμο στον οποίο φιλοξενείται η γυναίκα και τα παιδιά.

    Χρειάζεται να υπάρχουν αναρτημένες αναλυτικές πληροφορίες για τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των γυναικών και των παιδιών τους για την παροχή κάθε υπηρεσίας, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των γυναικών. Επιπλέον, η Γραμμή 15900 οφείλει να είναι σε θέση να απαντάει λεπτομερώς σε συγκεκριμένες, εξειδικευμένες και γενικές, ερωτήσεις και όχι να παραπέμπει σε Συμβουλευτικά Κέντρα.

    Η κλήση στη Γραμμή 15900 πρέπει να είναι απολύτως δωρεάν (χωρίς αστική χρέωση) και να μπορεί να υλοποιείται ως επείγουσα κλήση ακόμα και αν η καλούσα δεν έχει μονάδες.

  • 19 Αυγούστου 2021, 23:38 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 5.
    Η φράση: …το έτος 2020 αποτέλεσε το έτος έναρξης της εφαρμογής του ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», δεν είναι κατανοητή καθώς η Σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόζεται από το 2018 που κυρώθηκε.
    να τροποποιηθεί η φράση: Παράλληλα, ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες που βρίσκονταν ήδη σε βίαιες σχέσεις να εκτεθούν στον κακοποιητή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.
    ως εξής: … οι γυναίκες που βρίσκονταν ήδη σε βίαιες σχέσεις να εγκλωβιστούν στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, συνθήκη που αναμένεται να κλιμακώνει τόσο την συχνότητα όσο και την επικινδυνότητα των βίαιων επεισοδίων. [για την αιτιολόγηση βλ. το σχόλιο α) για τη σελ. 12]

    Σελ. 12. Σχόλια στη φράση:
    Αναδείχθηκε η επανεξέταση των θεραπευτικών προγραμμάτων των θυτών λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων βίας λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και προτάθηκε η διεξαγωγή έρευνας πεδίου σε γονείς και κηδεμόνες για να μελετηθεί το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν αρχικά οι ίδιοι, με σκοπό την πρόληψη και την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, προτάθηκε η διοργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και στατιστικών ερευνών, ώστε να συλλεχθεί κατάλληλο υλικό πραγματικών δεδομένων για άμεση δράση
    α) η αύξηση στις καταγραφές της Γραμμής 15900 δεν υποδεικνύει αύξηση «κρουσμάτων βίας λόγω του κορωνοϊού COVID-19» αλλά αύξηση αιτημάτων βοήθειας: αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες και στο συνδυασμό τους, όπως π.χ. στην Εκστρατεία Ενημέρωσης που διεξήχθη και/ή στην επιδείνωση της πρότερης βίαιης κατάστασης και στην αδυναμία των γυναικών –λόγω περιοριστικών μέτρων- να αναζητήσουν στήριξη στο κοινωνικό/οικογενειακό περιβάλλον, στη μη ανταπόκριση από την Αστυνομία και στο γεγονός ότι τα δικαστήρια ήταν κλειστά, αλλά και στην οικονομική ανασφάλεια των κακοποιημένων γυναικών, ιδιαίτερα των άνεργων με παιδιά.
    β) αν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κάποια έρευνα, αυτή θα πρέπει να είναι επιδημιολογική: Προτείνεται επανάληψη της μελέτης του FRA (με πανομοιότυπη μεθοδολογία, δειγματοληψία αντιπροσωπευτικού δείγματος και ερευνητικό εργαλείο) προκειμένου να μελετηθούν οι τάσεις. Χρειάζεται μια μονιμότερη πρόβλεψη για την επανάληψη της ίδιας έρευνας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 5ετία), ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται χρονοσειρές για κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και, επιπλέον, να μετρώνται οι τροποποιήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών.

    Σελ. 13.
    Να διαγραφεί η φράση: «Επισημάνθηκε η προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ενδοοικογενειακή βία που έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19». [για την αιτιολόγηση βλ. το σχόλιο α) για τη σελ. 12]

    Σελ. 23 Δράση 1.1.5
    Σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με αντικείμενο τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βάσει των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών αναγκών του αστυνομικού προσωπικού.
    Να προστεθεί η φράση: «…και βάσει των προβλημάτων που παρατηρούνται στην εφαρμογή του νόμου, κατά την καθημερινή διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, βιασμού/σεξουαλικής κακοποίησης».

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
    Σελ. 26
    Στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Πρόληψη και καταπολέμηση Έμφυλης και
    ενδοοικογενειακής βίας»: η Ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται στον τίτλο αλλά όχι στις προτεινόμενες δράσεις: χρειάζεται να προστεθούν αντίστοιχες δράσεις, διαφορετικά να τροποποιηθεί ο τίτλος.

    Σελ. 28 – «ιχνηλάτηση περιστατικών βίας» υποθέτουμε ότι εννοεί ανίχνευση (screening) και όχι ιχνηλάτηση.

    Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
    Σελ. 34-σημείο 2: Η πρόβλεψη «ειδικού γραφείου για την υποδοχή σχετικών καταγγελιών» που προβλέπεται για τα ΑΕΙ χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και οπωσδήποτε να επεκταθεί σε κάθε εκπαιδευτική δομή (όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων), με συγκεκριμένη και γνωστή σε όλες/-ους, διαδικασία αναφοράς, διερεύνησης και επιβολής προστατευτικών μέτρων για το θύμα και πειθαρχικών κυρώσεων για τον δράστη. [για αναλυτικότερη περιγραφή, βλ. σχόλιο του Ε.Δ.κ.Β. για τη Δράση 4.2.3: Συνεργασία με άλλα Υπουργεία (σελ. 80-81) [υποβολή 2 Αυγούστου 2021, 22:03]. Βλ. και πρόταση για το Άρθρο 14 της Σύμβασης της Κων/πολης στο σχόλιο για τη Δράση 1.1.7, στη σελ. 62 [υποβολή 19 Αυγούστου 2021]]

    Υπουργείο Υγείας
    Σελ. 38 – το Μνημόνιο Συνεργασίας που αναφέρεται πρέπει να περιλαμβάνει ΚΑΙ:
    – ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα πραγματοποιείται σε ΟΛΑ τα θύματα σεξουαλικής και σωματικής βίας (δηλαδή, θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την καταγγελία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας ) και τεκμηρίωση της κακοποίησης, μέσω ιατροδικαστικής έκθεσης που θα παραλαμβάνει το θύμα.
    – συστηματική ανίχνευση ενδοοικογενειακής βίας ή -έστω- στοχευμένη ανίχνευση στους ύποπτης αιτιολογίας τραυματισμούς και αξιολόγηση επικινδυνότητας (κατόπιν ειδικής κατάρτισης και στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων)
    – αναφορά στην Αστυνομία τραυματισμών που φαίνεται να προήλθαν ή που το θύμα δήλωσε ότι προήλθαν από ενδοοικογενειακή βία. Αυτή είναι μια υποχρέωση που ήδη έχουν τα Νοσοκομεία, για τα αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα, η οποία όμως σπανίως βρίσκει εφαρμογή στην πράξη.

    σελ. 43 – Υπουργείο Δικαιοσύνης
    1. Χρειάζεται να αναπτύξει δράσεις συλλογής και δημοσιοποίησης δεδομένων ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία (από το 2007 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.3500/2006) αλλά και για κάθε άλλη μορφή έμφυλης βίας που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (από το 2018 που κυρώθηκε). Τα δεδομένα είναι ανύπαρκτα και δεν διαθέτουμε πληροφορίες για αξιολόγηση π.χ. της πορείας των υποθέσεων και της ταχύτητας εκδίκασής τους, των ποινών, της εφαρμογής της ποινικής διαμεσολάβησης (αρ. υποθέσεων, πορεία υλοποίησης, αρ. υποθέσεων που διακόπηκε και που ολοκληρώθηκε η ποινική διαμεσολάβηση), κλπ.
    2. Κατά την σχεδιαζόμενη τροποποίηση του Π.Κ. απαιτείται να ενταχθούν όλα τα άρθρα της Σύμβασης Κων/πολης και της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ, που τώρα είναι ανενεργά καθώς ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ τροποποιήσεις σε άρθρα του Α.Κ. και των ΚΠολΔ και ΚΠΔ που τυχόν αντίκεινται ή παρεμποδίζουν την εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων της Σύμβασης και/ή της Οδηγίας.
    3. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής του Ν.4800/2021 στις οικογένειες με ενδοοικογενειακή βία, με συστηματική, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αξιολόγηση επικινδυνότητας και συνακόλουθη λήψη μέτρων.
    4. Χρειάζεται ειδική Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και ενηλίκων, που να διαχειρίζεται αποκλειστικά τις διατασσόμενες δικαστικές πραγματογνωμοσύνες και τις εποπτευόμενες επικοινωνίες, όταν διατάσσονται.
    5. Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του «focal point εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη», προκειμένου να μπορούν να αναφέρουν παραβιάσεις και να προτείνουν διορθωτικά μέτρα οι Γυναικείες Οργανώσεις και οι ΜΚΟ που εργάζονται στο πεδίο αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος (π.χ. πολίτης της/του οποίας/-ου τα δικαιώματα παραβιάστηκαν).
    Αναλυτικότερες περιγραφές για τα σημεία 3 και 4 στο σχόλιο του Ε.Δ.κ.Β. για την Ενδοοικογενειακή Βία, για τη Δράση 1.1.2: Εισαγωγή άλλων μέτρων για την επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης [υποβολή 19 Αυγούστου 2021].

    Υπουργείο Εσωτερικών
    σελ. 44-45 – Στόχος 1.2: Καταπολέμηση της βίας στην εργασία
    Στον/την Σύμβουλο Ακεραιότητας πρέπει να έχουν πρόσβαση προκειμένου να κάνουν αναφορές όχι μόνο οι υπάλληλοι αλλά και τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από τον/την υπάλληλο (ιδανικά, και μέλη της οικογένειας των υπαλλήλων, εάν η Υπηρεσία ενδιαφέρεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας).
    Το ίδιο σχόλιο ισχύει και για το «προσχέδιο Κανόνων Δεοντολογίας κατά της
    Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας»: δηλαδή, ότι πρέπει να περιλαμβάνει δυνατότητα αναφοράς από μη-εργαζόμενο/-η, που υφίσταται την διακριτική μεταχείριση, την παρενοχλητική συμπεριφορά και/ή την κακοποίηση από εργαζόμενο άτομο.

  • 19 Αυγούστου 2021, 22:41 | Elpis Zervas-Kaliviotis

    Πρόταση:
    #Άμεση απόσυρση του Νόμου Τσιάρα – ήδη έχουμε τραγικές συνέπειες στις γυναίκες, μανάδες και παιδιά.

    Κύριε Πρωθυπουργέ είναι ώρα ευθύνης – Πόσες γυναίκες πρέπει να θρηνήσουμε για να ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ το Πατριαρχικό Νόμο Τσιάρα Οικογενειακού Δικαίου μετά τις τραγικές συνέπειες, όπου έχουν εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα οι Γυναικοκτονίες ειδικά τους μήνες πριν και μετά από την ημερομηνία ψήφισης του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Τσιάρα!
    Πόσες γυναικοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία, δολοφονίες μανάδων και ορφανά παιδιά. (2021: 8 Γυναίκοκτονίες σε 8 μήνες).

    1/8/21: 30 καταγγελίες και 14 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία το τελευταίο 24ωρο.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, φανταστείτε τι θα ακολουθήσει μετά τις 16/9/2021 εάν δεν αποσύρεται άμεσα τις Μεταρρυθμίσεις του Νόμου Τσιάρα Οικογενειακού Δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις απειλές στα social media πρώην συζύγων/συντρόφων κατά γυναικών & μανάδων, ακόμα και απειλές κατά Δικαστικών Λειτουργών.
    #Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου και της ΕΕ που τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα παραμένουν υποχρεωτικά με τους θύτες τους στο 1/3 χρόνο επικοινωνίας περιμένοντας από 3-7 χρόνια την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Σε μία κοινωνία λοιπόν όπου επίσημα η σχέση μεταξύ θύματος-θύτη καταγράφεται «ως κυρίως σχέση μεταξύ συζύγων πρώην και νυν» (ετήσια έκθεση βία κατά των γυναικών, Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του 2020), …οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βγουν από κακοποιητικούς γάμους (και συμβιώσεις), αφού η επαφή τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών με το κακοποιητικό πλαίσιο θα συνεχίσει να υφίσταται.

  • 19 Αυγούστου 2021, 22:47 | ΕΕΔΕΓΕ

    Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) είναι ο μόνος θεσμοθετημένος φορέας προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από γυναίκες επιχειρηματίες, εκλεγμένες συμβούλους από τα επιμελητήρια όλης της χώρας. Μέλη του ΕΕΔΕΓΕ αποτελούν τα Επιμελητήρια, τα Διμερή Επιμελητήρια, όπως το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και Σύλλογοι, όπως ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Κρήτης.
    Το ΕΕΔΕΓΕ θεωρεί ότι το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς δημιουργεί για πρώτη φορά ένα νομικό πλαίσιο στη χώρα μας το οποίο οδηγεί σε συνθήκες πραγματικής ισότητας στον εργασιακό τομέα, προασπίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και τις συνθήκες της εποχής μας. Εν έτει 2021 το αίτημα της Κοινωνίας για την εισαγωγή μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πράγματι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
    Από την πλευρά μας, έχοντας ως στόχο να βοηθήσουμε στην περαιτέρω εξέλιξη του Εθνικού Σχεδίου καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα, οι οποίες βασίζονται στις διεθνείς πρακτικές αλλά και στην εμπειρία των μελών μας. Το παρόν υπόμνημα κατατίθεται σε συνέχεια της από 26/07/2021 τηλεδιάσκεψης των μελών-εκπροσώπων των Επιμελητηρίων του ΕΕΔΕΓΕ με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, και τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κυρία Γιάννα Χορμόβα.

    Αναλυτικά οι προτάσεις μας:

    Δράση 3.4.2: Ενίσχυση ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων γυναικών

    Σχετικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας με σκοπό την Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων γυναικών προτείνουμε στη συγκεκριμένη Δράση να συμπεριληφθεί και η χρηματοδότηση της σύστασης νέων επιχειρήσεων ή συνεταιριστικών σχημάτων από γυναίκες ασχέτως ηλικίας. Οι πόροι μπορούν να βρεθούν είτε μέσα από κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής είτε σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

    Δράση 1.2.1: Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για τη βία και παρενόχληση στην εργασία

    Προτείνουμε να δημιουργηθούν ενημερωτικά προγράμματα με σκοπό την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στο χώρο εργασίας, τα οποία θα απευθύνονται στο σύνολο των στελεχών, σίγουρα πάντως στα ανώτερα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στις γυναίκες. Η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να λάβει χώρα σε πρώτη φάση σε εταιρίες άνω των 100 ατόμων, με τη μορφή σεμιναρίων.

    Προτείνουμε επίσης να υλοποιηθεί ένα σύστημα-δείκτης κατάταξης των μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τη συμμόρφωση στις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων στον χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση αρχών ESG και τον Δείκτη που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο.
    Μια ακόμη πρόταση που καταθέτουμε αφορά τη συμπερίληψη Δράσης για την στήριξη των γυναικών έτσι ώστε να αποκτήσουν ηγετικές θέσεις στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία στοχευμένων σεμιναρίων ηγεσίας (Leadership) για τις γυναίκες και την υλοποίηση τους σε συνεργασία με το ΕΕΔΕΓΕ. Μπορούν να αξιοποιηθούν γυναίκες επιχειρηματίες που τόλμησαν και πέτυχαν στο επιχειρείν και που επιθυμούν να μεταδώσουν συμβουλές για ένα καλό ξεκίνημα. Γυναίκες που με την σταδιοδρομία και τα κατορθώματα τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες.
    Τέλος, επαναφέρουμε την πρόταση μας που είχε αρχικά κατατεθεί στο πλαίσιο του υπο διαβούλευση νομοσχεδίου για την Εργασία, της κατοχύρωσης της «μισθολογικής διαφάνειας» ως ένα μέτρο ενίσχυσης της ίσης αμοιβής για όμοια εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων.
    Παρά την ύπαρξή της αρχής της «μισθολογικής διαφάνειας» στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, η αρχή της ίσης αμοιβής δεν εφαρμόζεται και δεν επιβάλλεται πλήρως. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στο 15% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat του 2020 (12,5% στην Ελλάδα- στοιχεία 2014).
    Η έλλειψη μισθολογικής διαφάνειας ενισχύει το χάσμα στις αμοιβές και εμποδίζει τους εργαζομένους να συγκρίνουν την αμοιβή τους, κατά μέσο όρο, με εκείνη των συναδέλφων τους του άλλου φύλου, οι οποίοι εκτελούν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης
    αξίας.
    Προτείνουμε:
    • Την δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων στις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές αυτών και μόνο των συναδέλφων τους που ασκούν την ίδια εργασία και όχι του συνόλου των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να αξιολογούν κατά πόσον υφίστανται ή όχι διακρίσεις σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους του άλλου φύλου που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Είναι ωστόσο απαραίτητο, κατά τη σύγκριση των αμοιβών και της διαπίστωσης της ισότητας αυτών μεταξύ των εργαζομένων που ασκούν ίδια εργασία να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά προσόντα, όπως οι σπουδές και τα χρόνια προϋπηρεσίας του/της υπαλλήλου.
    Η εφαρμογή της μισθολογικής διαφάνειας προτείνεται να ξεκινήσει από εταιρείες που απασχολούν από 100 άτομα προσωπικό και άνω.
    Οι παραπάνω προτάσεις υιοθετούν την βασική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε στις 4 Μαρτίου 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    Σας διαβεβαιώνουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του ΕΕΔΕΓΕ θα σταθούν αρωγοί και υποστηρικτές της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου αφενός γιατί πιστεύουμε σε αυτό και αφετέρου γιατί θέλουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, απτά αποτελέσματα.
    Το ΕΕΔΕΓΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Πολιτεία αλλά και δίπλα στην Ελληνίδα επιχειρηματία και εργαζόμενη και να συμμετέχει με προτάσεις και παρεμβάσεις σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες.

  • 19 Αυγούστου 2021, 19:56 | Περιφερειακη Επιτροπή Ισότητας Κρήτης σε συνεργασία με ΔΕΠΙΣ της Κρήτης, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις γυναικών

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2021-2025

    Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025», το οποίο βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση, από τις 13 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2021, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ουσιαστική προώθηση των πολιτικών ισότητας των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των περιστατικών ενδοοικογενειακής κακοποίησης, την άρση των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες σε κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο και την υιοθέτηση πολιτικών ενδυνάμωσης των γυναικών και ενίσχυσης της συμμετοχής τους σε θέσεις ευθύνης, ηγεσίας και λήψης των αποφάσεων.
    Ωστόσο, ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης και ως θεσμικός μηχανισμός προώθησης των ζητημάτων της ισότητας των φύλων σε επίπεδο Κρήτης, θεωρούμε σημαντικό το κέντρο βάρους των πολιτικών για την ισότητα των φύλων να μετατεθεί από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις Περιφέρειες και του Δήμους, που είναι σε θέση να αφουγκράζονται καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα και αμεσότερα σε αυτές.
    Σ’ αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) από όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, αφού λάβουν υπόψιν τους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, να υποβάλουν σχετικές προτάσεις με σκοπό τον εμπλουτισμού του Σχεδίου Δράσης, βάσει των αναγκών και προτεραιοτήτων τους. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε συγκεκριμένους στόχους, με μετρήσιμα αποτελέσματα και μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών και δράσεων για την ισότητα, έτσι ώστε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να μπορέσει να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι επιτακτική ανάγκη να προβλεφθεί εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεκριμένος προϋπολογισμός για όλες τις προτεινόμενες δράσεις και να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τη δέσμευση κονδυλίων με σκοπό την ενίσχυση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και των γυναικείων οργανώσεων, των συλλόγων και των δομών που ασχολούνται με τα αντίστοιχα ζητήματα. Στην ίδια κατεύθυνση, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και σαφώς προσδιορισμένου πλαισίου χρηματοδότησης και εξειδικευμένης στελέχωσης των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας θα διευκολύνει το έργο τους ως προς την ένταξη των ζητημάτων του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τις δράσεις τους και το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών και πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.
    Οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας αποτελούν το βασικό όργανο σε περιφερειακό επίπεδο για την υποστήριξη και την παρακολούθηση της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική, την ενίσχυση των διαδικασιών για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στις δημόσιες πολιτικές, τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας και τα προγράμματα και τις δράσεις της Περιφέρειας και τη συμπερίληψη του ζητήματος του φύλου στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς, όπως προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
    Επομένως, είναι σημαντικό το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025» να αποκτήσει μια περισσότερο αποκεντρωμένη προσέγγιση και να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα που να αφορούν στον αγροτικό χώρο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μέσω της ενσωμάτωσης συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών προώθησης της ισότητας.
    Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναλύονται παρακάτω οι Άξονες Προτεραιότητας του Σχεδίου Δράσης, με συγκεκριμένες προτάσεις, στόχους και στρατηγικές δράσης, έτσι όπως αναπτύχθηκαν στην τελευταία διαδικτυακή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης, από όλες και όλους όσοι συμμετείχαν και κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου και οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Κρήτης, το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, ο Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και το Σωματείο Γυναικών-ΜΚΟ Γυναικών «Ίριδα» του Δήμου Χερσονήσου.

    Λάμπρος Ν. Βαμβακάς
    Πρόεδρος ΠΕΠΙΣ Κρήτης,
    Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ/ΣΤΟΧΟΙ ΠΕΠΙΣ & ΔΕΠΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1:
    Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
    Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών παραμένει ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα. Οι συνθήκες της πανδημίας επιβάρυναν την ψυχο-κοινωνική υγεία των γυναικών, επιδείνωσαν τις συνθήκες εργασίας τους ή κατέστησαν την εργασία τους περισσότερο επισφαλή, επέφεραν επιπρόσθετο βάρος από τη φροντίδα παιδιών και εξαρτημένων ατόμων και ενέτειναν τα τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που προϋπήρχαν της πανδημίας. Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προτείνονται τα παρακάτω:
    • Επέκταση των δομών του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την παροχή στήριξης στις γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους.
    • Ανάπτυξη δομών για την υλοποίηση συμβουλευτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων στους θύτες ενδοοικογενειακής βίας.
    • Πρόληψη και θεραπεία για τα παιδιά μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.
    • Δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Καταγραφής Περιστατικών Βίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
    • Σύσταση Εργαστηρίων Ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
    • Σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της ΓΓΔΟΠΙΦ, καταγραφή του υπάρχοντος εκπαιδευτικού/ενημερωτικού υλικού και διάθεση του υλικού αυτού σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή στις ΔΕΠΙΣ, τις ΠΕΠΙΣ και τις γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες για πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και διάχυση στο δίκτυο τους.
    • Δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, τις γυναικοκτονίες και όλες τις εκδηλώσεις βίας κατά των γυναικών, με έμφαση στην πρόληψη.
    • Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δομών υγείας, νοσοκομείων κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, σε συνεργασία με τις δομές στήριξης γυναικών, σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, υποστήριξης και αντιμετώπισης των γυναικών θυμάτων βίας.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2:
    Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους.
    • Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας μεταξύ της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, των ΔΕΠΙΣ Κρήτης, των Γυναικείων και Φεμινιστικών Οργανώσεων, των Γραφείων Ισότητας των ΑΕΙ, των Γυναικείων Συνεταιρισμών και των τοπικών κοινωνικών φορέων, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και την ενσωμάτωση της αρχής της Ισότητας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές και δράσεις.
    • Δημιουργία δομών εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση των γυναικών, την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε θέσεις λήψης των αποφάσεων και την ανάληψη ηγετικών ρόλων.
    • Προκήρυξη θέσεων από τη ΓΓΔΟΠΙΦ για την επαρκή στελέχωση των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας των Περιφερειών, με Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς.
    • Παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας των Περιφερειών.
    • Ενίσχυση των ΠΕΠΙΣ και των ΔΕΠΙΣ της χώρας με την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατριών/των, Κοινωνιολόγων, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, για την υποστήριξη των δράσεων και των πολιτικών τους.
    • Ορισμός χρηματοδοτικού πλαισίου για τη στήριξη του έργου των γυναικείων οργανώσεων.
    • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης εκ μέρους των στελεχών της ΓΓΔΟΠΙΦ στα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία (Ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα ΕΣΠΑ, προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσάς και Αλιείας κλπ.), που να απευθύνονται σε όλους τους φορείς προώθησης των ζητημάτων της ισότητας των φύλων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    • Ενσωμάτωση της μεταβλητής του φύλου σε όλα τα μητρώα, στις βάσεις δεδομένων και τις στατιστικές αποτυπώσεις της στελέχωσης θεσμών και φορέων που ασκούν πολιτική σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις κλπ)

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ/ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΔΕΠΙΣ
    • Ενίσχυση των ΠΕΠΙΣ και ΔΕΠΙΣ με ειδικές/ους συνεργάτριες/συνεργάτες, με εξειδίκευση στην έμφυλη ισότητα, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των θεσμικών οργάνων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄ Βαθμού.
    • Δημιουργία Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας στους Δήμους.
    • Παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα Αυτοτελή Γραφεία Ισότητας που θα συσταθούν στους Δήμους.
    • Προκήρυξη θέσεων από την ΓΓΔΟΠΙΦ για τη στελέχωση των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας που θα συσταθούν στους Δήμους.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ/ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
    • Διαμόρφωση ενός σαφώς ορισμένου ετήσιου χρηματοδοτικού πλαισίου ενίσχυσης των ΑΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας για τη διεξαγωγή ερευνών και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, με σκοπό την ανάδειξη των ζητημάτων που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων και την ουσιαστική προώθησή τους.
    • Ίδρυση Γραφείων Ισότητας σε όλα τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
    • Ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης των Επιτροπών Ισότητας σε όλα τα ΑΕΙ.
    • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμματικών δράσεων και συνεργασιών μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, την ενθάρρυνση ανάληψης ηγετικών ρόλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3:
    Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
    Σημαντική προϋπόθεση για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί η μείωση της αόρατης, μη αμειβόμενης κοινωνικής εργασίας και η ίση κατανομή της ανάμεσα στο ζευγάρι, την οικογένεια και το κράτος.
    • Αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με ειδική μέριμνα για μητέρες εργαζόμενες.
    • Υποστήριξη δράσεων για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
    • Αύξηση των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και των δομών ημερήσιας νοσηλείας και εξω-ιδρυματικής φροντίδας ΑΜΕΑ, με σκοπό τη μείωση του βάρους της φροντίδας που επωμίζονται πρωτίστως οι γυναίκες.
    • Διασφάλιση, ειδικών παροχών για τις εργαζόμενες γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή ΑΜΕΑ, κατά το πρότυπο της γονικής άδειας.
    • Ανάπτυξη πολιτικών για την εξάλειψη του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
    • Αναγνώριση των ετών ανατροφής παιδιών ή φροντίδας εξαρτημένων ατόμων στα συντάξιμα χρόνια.
    • Σύσταση Εργαστηρίων Επιχειρηματικότητας σε γυμνάσια και λύκεια για την εκπαίδευση των μαθητριών/των σε όλες τις σύγχρονες μορφές του επιχειρείν, με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό και την προώθηση της επιχειρηματικότητας επιλογής, έναντι της επιχειρηματικότητας ανάγκης.
    • Δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας μεταξύ των γυναικείων συνεταιρισμών της Κρήτης.
    • Δικτύωση και συνεργασία των αγροτικών φορέων και επιχειρήσεων με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄& Β΄ Βαθμού.
    • Προώθηση δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές, με σκοπό την παροχή ευκαιριών για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τις γυναίκες και τις/τους κατοίκους της υπαίθρου.
    • Διερεύνηση των αιτιών της χαμηλής αξιοποίησης του Μητρώου Οικιακής Οικονομίας από τις αγρότισσες και διαμόρφωση νέου πλαισίου.
    • Διασφάλιση πραγματικών κινήτρων για τις γυναίκες αγρότισσές επιχειρηματίες.
    • Ενίσχυση των ΚΟΙΝΣΕΠ, με στόχο την καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας.
    • Προώθηση της πιστοποίησης της τοπικής ταυτότητας προϊόντων που παράγονται από γυναικείους συνεταιρισμούς.
    • Παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων στις γυναίκες επιχειρηματίες.
    • Υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των γυναικών επιχειρηματιών στην ανάληψη ηγετικών/συντονιστικών ρόλων όσον αφορά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων.
    • Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των γυναικών της υπαίθρου και σχεδιασμός αντίστοιχων ερευνών, σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα με σκοπό την ανάδειξη των αντίστοιχων αναγκών και προτεραιοτήτων.
    • Εκπαίδευση και ενημέρωση από τη ΓΓΔΟΠΙΦ στα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία, των ΠΕΠΙΣ και ΔΕΠΙΣ, των αρμόδιων κοινωνικών φορέων και των γυναικείων συλλόγων και οργανώσεων.

    ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4:
    Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.

    Τα κοινωνικά κατασκευασμένα φυλά, η διαιώνιση των στερεότυπων για τα φύλα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο και τη θέση των γυναικών και των κοριτσιών, παραμένουν εμπόδια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
    Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμη η ουσιαστική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων από τους Δήμους της Χώρας, καθώς επίσης και η δημιουργία ενότητας στο Στρατηγικό Σχεδιασμό-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Δήμων και των Περιφερειών για τις δράσεις για την Ισότητα των Φύλων με μετρήσιμους στόχους και δείκτες. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται στη Δράση 4.2.1: Προώθηση της ισότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (εφαρμογή ν.4604/2019), στη σελίδα 50, προτείνεται να προστεθεί: «Στις αρμοδιότητες των Επιτροπών Ισότητας των Δήμων και των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων της Χώρας είναι και η αρμοδιότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των αξόνων της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Όσον αφορά στην εκπαίδευση και την υγεία, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βασιστεί στις παρακάτω προτάσεις:
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • Συνεργασία ΠΕΠΙΣ & ΔΕΠΙΣ με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που εδρεύουν στην Περιφέρεια, με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε θέματα έμφυλων στερεοτύπων και διαφορετικότητας,
    • Δημιουργία Εργαστηρίων Ισότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
    • Την ένταξη μαθήματος ή εκπαιδευτικής ενότητας στο αναλυτικό πρόγραμμα Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων για τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας της Ισότητας των Φύλων.
    • Βελτίωση της συνεργασίας με τους υπάρχοντες φορείς επιμόρφωσης για θέματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την οριζόντια ένταξη της αρχής της ισότητας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις.
    • Υλοποίηση στοχευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων για τις γυναίκες της υπαίθρου.

    ΥΓΕΙΑ
    • Ανάπτυξη συνεργασιών με περιφέρειες/τοπική αυτοδιοίκηση, ΠΕΠΙΣ και ΔΕΠΙΣ και ΑΕΙ/ερευνητικά ιδρύματα για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών.
    • Ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ των παραπάνω φορέων για την εκπόνηση ερευνών σε θέματα που σχετίζονται με τις ανάγκες υγείας των γυναικών, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο και τον τουρισμό.
    • Αξιοποίηση των κινητών μονάδων πρόληψης και προαγωγής της υγείας του γυναικείου πληθυσμού, με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών γυναικών απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών.
    • Περαιτέρω στήριξη με προσωπικό και χρηματοδότηση προγραμμάτων και δομών στην κοινότητα, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:26 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 25-26. Δράση 4.3.4. Υποστήριξη κρατούμενων και αποφυλακισμένων μητέρων
    Προτείνεται:
    • Να διενεργείται έρευνα μέσω δομημένης συνέντευξης σε όλες τις κρατούμενες γυναίκες (όχι μόνο στις μητέρες) για την ανίχνευση εμπειριών κακοποίησης πριν από την κράτησή τους και, σε όσες χρειάζεται, να παρέχεται εξειδικευμένη στήριξή τους κατά τη διάρκεια της κράτησης με ατομικές και/ή ομαδικές συνεδρίες από προσωπικό του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και/ή εξειδικευμένες εθελόντριες, που θα επισκέπτονται τη φυλακή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τα περιστατικά σεξουαλικής και/ή άλλης ακραίας κακοποίησης χρειάζεται να διεξάγεται και ψυχιατρική αξιολόγηση για την διάγνωση πιθανής PTSD και/ή άλλης διαταραχής, ως αποτέλεσμα της κακοποίησης.
    • Για κάθε νεοεισερχόμενη, να διερευνάται η ύπαρξη παιδιών και να διερευνώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι συνθήκες ζωής των παιδιών των κρατούμενων γυναικών: το ποσοστό φυλακισμένων γυναικών που, πριν από τη φυλάκιση, ήταν οι μοναδικές φροντίστριες των παιδιών τους είναι αξιοσημείωτα υψηλό (σε σύγκριση με τους φυλακισμένους άνδρες, όπου το ποσοστό είναι μηδαμινό) και, πολύ συχνά, τα παιδιά βρίσκονται να διαβιούν σε ακατάλληλες -ή σε ακόμα πιο ακατάλληλες- συνθήκες, μετά την φυλάκιση της μητέρας.
    • Οι δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης που αναφέρονται στην αρχή της σελ. 26 θα ήταν προτιμότερο να μην απευθύνονται στις αποφυλακιζόμενες και τις αποφυλακισμένες γυναίκες αλλά να γίνονται με τις φυλακισμένες γυναίκες καθόλη τη διάρκεια της κράτησής τους, προκειμένου η επανένταξή τους να έχει προετοιμαστεί μεθοδικά και συστηματικά, πριν την αποφυλάκισή τους. Το ίδιο ισχύει και για δράσεις διατήρησης των οικογενειακών δεσμών, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης των μητέρων με ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις και δράσεις [π.χ. βλ. http://www.mothers-in-prison.eu/node/14 τις δράσεις και τις δημοσιεύσεις του Προγράμματος «Μεγαλώνοντας ένα Παιδί μέσα από τα Κάγκελα της Φυλακής» (JLS/2008/DAP3/AG/1260) της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που διεξήχθη και σε Ελληνικά Καταστήματα Κράτησης Γυναικών, Ελαιώνα και Κορυδαλλού]

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:26 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 76 – Δράση 3.4.3: Κατάρτιση κοριτσιών και γυναικών σε θέματα επιχειρηματικότητας
    Συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για προκήρυξη προγράμματος γυναικείας επιχειρηματικότητας –χωρίς όριο ηλικίας- στο οποίο να μοριοδοτούνται γυναίκες, επιζώσες ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής έμφυλης βίας και ιδιαίτερα όσες έχουν παιδιά (μοριοδότηση ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των τέκνων). Για την τελευταία κατηγορία (μητέρες με μικρά παιδιά), να επιτρέπεται και η δημιουργία επιχείρησης με έδρα την οικία τους.

    Δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ ή άλλης μορφής κοινωνικών επιχειρήσεων, που θα προσλαμβάνουν αποκλειστικά γυναίκες, επιζώσες ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής έμφυλης βίας, αμέσως μόλις ενδυναμωθούν αρκετά ώστε να μπορούν να εργαστούν και έως ότου βρουν άλλη εργασία.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:17 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 62
    Δράση 1.1.7: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ευρύτερου πληθυσμού για την
    ισότητα των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
    Σύμφωνα με το Άρθρο 14 (Εκπαίδευση) της Σύμβασης της Κων/πολης, δεν αρκούν βραχείες εκστρατείες ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης από εξωτερικές/-ούς εμπειρογνώμονες. Χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση, με διάρκεια, ενταγμένη «στα επίσημα αναλυτικά προγράμματα μαθημάτων και σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», η οποία θα υλοποιείται από ειδικά καταρτισμένες/-ους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μέσω της οποίας θα προάγονται η «ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι μη στερεότυποι ρόλοι των δύο φύλων, ο αμοιβαίος σεβασμός, η επίλυση συγκρούσεων χωρίς βία στις διαπροσωπικές σχέσεις» , τα οποία θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως εργαλεία για να προλαμβάνεται πρωτογενώς –ή έστω δευτερογενώς- «η βασιζόμενη στο φύλο βία κατά των γυναικών».
    Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να επεκτείνονται και «σε ανεπίσημους εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και σε χώρους αθλήσεως και αναψυχής, σε πολιτιστικούς χώρους και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
    Παράδειγμα τέτοιου είδους παρέμβασης είναι η Προσέγγιση GEAR against IPV, (Gender Equality Awareness Raising against Intimate Partner Violence), η οποία έχει υλοποιηθεί με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, από εκπαιδευτικούς Β΄θμιας εκπαίδευσης σε 7 χώρες (https://www.gear-ipv.eu/)

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:35 | 50και Ελλάς

    Η 50και Ελλάς ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και την καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων.
    Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:
    Αναφορικά με τον άξονα προτεραιότητας 1 (Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας) και ενάντια στο συχνό αλλά και αγνοημένο ζήτημα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών:
    Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και υπόκεινται συχνά σε βία, κακοποίηση και παραμέληση λόγω φύλου και ηλικίας από φροντιστές και ενήλικα τέκνα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους τροφοδοτούν τις ηλικιακές διακρίσεις που ανέχονται ή ακόμη και συγχωρούν τέτοιες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ εθνικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης με ιδιαίτερη μνεία στις μεγαλύτερες γυναίκες.
    Αναφορικά με τον άξονα 3. (Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής):

    Στην Ελλάδα τα αντικίνητρα για την πρόσληψη και παραμονή των ατόμων άνω των 50 στην εργασία, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν στην ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας (75% των μακροχρόνια ανέργων είναι 50+ ετών). Τα στερεότυπα και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού των ανέργων άνω των 50 αισθητά τα τελευταία χρόνια (19,3% του συνόλου των ανέργων εκ των οποίων το 27,5% είναι γυναίκες και το 19,4% άνδρες το 2017, πηγή ΕΛΣΤΑΤ). Συγχρόνως η έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσα στις επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες, αλλά και σε κρατικές δομές δημιουργούν γενιές ανεκπαίδευτων εργαζόμενων με αποτέλεσμα την μη ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά και τον συνεχή αποκλεισμό τους. Αποτέλεσμα η πολύτιμη εμπειρία των μεγαλύτερων εργαζομένων να μην αξιοποιείται, όλο και λιγότερες δουλειές να είναι διαθέσιμες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να μειώνονται, αλλά συγχρόνως να αυξάνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ποιότητα ζωής να χειροτερεύει με όλα τα επακόλουθα στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων. Οι δε γυναίκες είναι πιο ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με το φύλο τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, όσον αφορά σε πόρους, ευκαιρίες, κατάρτιση και προνόμια.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:07 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Σελ. 61 – Δράση 1.1.3: Παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
    Συστηματική διαβούλευση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά δίμηνο αρχικά, ανά εξάμηνο αργότερα, εφόσον μειωθούν οι εντοπιζόμενες ελλείψεις/δυσλειτουργίες), με γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και με φορείς που τις στηρίζουν για τον εντοπισμό των ελλείψεων και/ή των προβλημάτων που εμποδίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης, για τον σχεδιασμό των απαιτούμενων μέτρων για την υπέρβασή τους αλλά και για την αξιολόγηση των ληφθέντων, σε προηγούμενη φάση, μέτρων.
    Το ίδιο όμως χρειάζεται να γίνει και για την εφαρμογή της CEDAW και της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:42 | 50kai Ellas

    Η 50και Ελλάς ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και την καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων.
    Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:
    Αναφορικά με τον άξονα προτεραιότητας 1 (Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας) και ενάντια στο συχνό αλλά και αγνοημένο ζήτημα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών:
    Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και υπόκεινται συχνά σε βία, κακοποίηση και παραμέληση λόγω φύλου και ηλικίας από φροντιστές και ενήλικα τέκνα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους τροφοδοτούν τις ηλικιακές διακρίσεις που ανέχονται ή ακόμη και συγχωρούν τέτοιες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ εθνικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης με ιδιαίτερη μνεία στις μεγαλύτερες γυναίκες.
    Αναφορικά με τον άξονα 3. (Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής):

    Στην Ελλάδα τα αντικίνητρα για την πρόσληψη και παραμονή των ατόμων άνω των 50 στην εργασία, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν στην ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας (75% των μακροχρόνια ανέργων είναι 50+ ετών). Τα στερεότυπα και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού των ανέργων άνω των 50 αισθητά τα τελευταία χρόνια (19,3% του συνόλου των ανέργων εκ των οποίων το 27,5% είναι γυναίκες και το 19,4% άνδρες το 2017, πηγή ΕΛΣΤΑΤ). Συγχρόνως η έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσα στις επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες, αλλά και σε κρατικές δομές δημιουργούν γενιές ανεκπαίδευτων εργαζόμενων με αποτέλεσμα την μη ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά και τον συνεχή αποκλεισμό τους. Αποτέλεσμα η πολύτιμη εμπειρία των μεγαλύτερων εργαζομένων να μην αξιοποιείται, όλο και λιγότερες δουλειές να είναι διαθέσιμες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να μειώνονται, αλλά συγχρόνως να αυξάνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ποιότητα ζωής να χειροτερεύει με όλα τα επακόλουθα στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων. Οι δε γυναίκες είναι πιο ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με το φύλο τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, όσον αφορά σε πόρους, ευκαιρίες, κατάρτιση και προνόμια.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:31 | 50και Ελλάς

    Η 50και Ελλάς ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και την καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων.
    Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:
    Αναφορικά με τον άξονα προτεραιότητας 1 (Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας) και ενάντια στο συχνό αλλά και αγνοημένο ζήτημα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών:
    Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και υπόκεινται συχνά σε βία, κακοποίηση και παραμέληση λόγω φύλου και ηλικίας από φροντιστές και ενήλικα τέκνα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους τροφοδοτούν τις ηλικιακές διακρίσεις που ανέχονται ή ακόμη και συγχωρούν τέτοιες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ εθνικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης με ιδιαίτερη μνεία στις μεγαλύτερες γυναίκες.

    Αναφορικά με τον άξονα 3. (Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής):
    Στην Ελλάδα τα αντικίνητρα για την πρόσληψη και παραμονή των ατόμων άνω των 50 στην εργασία, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν στην ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας (75% των μακροχρόνια ανέργων είναι 50+ ετών). Τα στερεότυπα και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού των ανέργων άνω των 50 αισθητά τα τελευταία χρόνια (19,3% του συνόλου των ανέργων εκ των οποίων το 27,5% είναι γυναίκες και το 19,4% άνδρες το 2017, πηγή ΕΛΣΤΑΤ). Συγχρόνως η έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσα στις επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες, αλλά και σε κρατικές δομές δημιουργούν γενιές ανεκπαίδευτων εργαζόμενων με αποτέλεσμα την μη ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά και τον συνεχή αποκλεισμό τους. Αποτέλεσμα η πολύτιμη εμπειρία των μεγαλύτερων εργαζομένων να μην αξιοποιείται, όλο και λιγότερες δουλειές να είναι διαθέσιμες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να μειώνονται, αλλά συγχρόνως να αυξάνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ποιότητα ζωής να χειροτερεύει με όλα τα επακόλουθα στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων. Οι δε γυναίκες είναι πιο ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με το φύλο τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, όσον αφορά σε πόρους, ευκαιρίες, κατάρτιση και προνόμια.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:26 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    3. Δομή ΕΣΔΙΦ 2021-2025
    Σελ. 59 – αναφέρεται ότι: «Ο κάθε στόχος οδηγεί σε συγκεκριμένα παραγόμενα αποτελέσματα, τα οποία είτε έχουν οριστικοποιηθεί και θα προκριθούν προς υλοποίηση (ώριμα έργα) είτε βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας προς οριστικοποίηση και θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.» Όμως, χρειάζεται να είναι εμφανές ποια είναι τα ώριμα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα και ποια εκείνα για τα οποία υλοποιείται τώρα μελέτη ωρίμανσης.
    – Στον Άξονα Προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να προστεθούν δύο διακριτοί στόχοι: α) καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών (και παιδιών) και β) καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας

    Άξονας Προτεραιότητας: 1: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
    Σελ. 61 – Στόχος 1.1 Εφαρμογή προβλέψεων σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
    Στους Δείκτες Στόχου 1.1 χρειάζεται να συμπεριληφθούν και δείκτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των προβλέψεων της Σύμβασης. Σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Σύμβασης, ο ρόλος του Συντονιστικού Φορέα (ΓΓΔΟΠΙΦ, η οποία αντικατέστησε την ΓΓΙΦ του Ν.4531/2018) δεν μπορεί να εξαντλείται στην εισήγηση προτάσεων για νομοθετικές παρεμβάσεις (οι οποίες μπορεί να μην γίνουν δεκτές). Αντίθετα έχει την ευθύνη, επομένως και την δικαιοδοσία, να απαιτεί τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό πολιτικών και πρακτικών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή κάθε Άρθρου της Σύμβασης, τις οποίες στη συνέχεια θα συντονίζει, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί προκειμένου να επιβεβαιώνει ότι βελτιώνεται η πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την παρούσα Σύμβαση και, εάν όχι, να προβαίνει στις απαραίτητες τροποποιήσεις των πρακτικών/πολιτικών/νομοθετικών παρεμβάσεων.
    Τα Σ.Κ. και οι ξενώνες του Δικτύου, μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις και τις ΜΚΟ που στηρίζουν θύματα έμφυλης βίας και/ή ενδοοικογενειακής βίας, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό, εφόσον ζητηθεί. Επιπλέον, συστήνεται έντονα να ζητείται η γνώμη των ωφελούμενων.
    Σημαντική σημείωση: Η γνώμη των ωφελούμενων, δηλαδή των γυναικών που ζήτησαν συγκεκριμένες υπηρεσίες, είτε τις έλαβαν είτε όχι, χρειάζεται να ζητείται και να λαμβάνεται υπόψη για όλες σχεδόν τις δράσεις τουλάχιστον των στόχων 1.1. (Εφαρμογή προβλέψεων σύμβασης της Κωνσταντινούπολης) και 1.3 (Ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών)

    Δράση 1.1.1: Εισαγωγή νομοθετικών μέτρων για την επίτευξη των σκοπών της
    Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
    – Καθώς έχουν περάσει ήδη 3 χρόνια από την Κύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης και σχεδόν όλα τα άρθρα της παραμένουν ανεφάρμοστα, απαιτείται, κατ’ άρθρο, καταγραφή και ανάλυση των λόγων που παραμένουν ανενεργά ή που η εφαρμογή τους προσκρούει στην Εθνική Νομοθεσία και διατύπωση προτάσεων για την ενεργοποίησή τους. Προτείνεται, επομένως, η προβλεπόμενη «Εισήγηση προτάσεων για νομοθετικές παρεμβάσεις» και για την «Εισαγωγή άλλων μέτρων» να διαμορφωθεί και μέσω της προαναφερθείσας διαβούλευσης.

    Δράση 1.1.2: Εισαγωγή άλλων μέτρων για την επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
    Ισχύει το προηγούμενο σχόλιο για την διαμόρφωση των προτάσεων μέσω της προαναφερθείσας διαβούλευσης.
    Σχόλια/προτάσεις μας για τα αναφερόμενα μέτρα, τα οποία είναι πολύ γενικά διατυπωμένα.
    • «Προγράμματα θυτών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων βίας»: Χρειάζεται: α) Ορισμός επιβλέπουσας/ελεγκτικής Αρχής, β) να οριστούν κριτήρια και προδιαγραφές για τους φορείς που αναλαμβάνουν τα προγράμματα αλλά και για τη φύση/περιεχόμενο/διάρκεια των προγραμμάτων καθώς και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους (δηλαδή, τους δείκτες που θα μετρήσουν την «πρόληψη κρουσμάτων βίας»), γ) δημιουργία μηχανισμού επιτήρησης της ασφάλειας των θυμάτων που θα συνεργάζεται στενά με τους φορείς που διεξάγουν προγράμματα θεραπείας δραστών και δ) αποσύνδεση των προγραμμάτων από την ποινική διαμεσολάβηση (η οποία προτείνουμε να καταργηθεί από τον Ν.3500/2006). Επιπλέον, ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η διεξαγωγή συμβουλευτικής/θεραπείας ζεύγους, ως μορφή θεραπείας του δράστη, επειδή κάτι τέτοιο επιρρίπτει ευθύνες και στο θύμα και, επιπλέον, ενδέχεται να εκθέσει το θύμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκεται. Οπωσδήποτε χρειάζονται
    • «Καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών που είναι μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας και δημιουργία σχετικού εργαλείου»: Δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό το εργαλείο και ποια η χρησιμότητά του αλλά ούτε και ποιο δείγμα παιδιών-μαρτύρων θα μελετηθεί για την αρχική καταγραφή των αναγκών που θα οδηγήσει στην δημιουργία του εργαλείου.
    Επιπλέον, επείγει περισσότερο η εφαρμογή στην πράξη του Άρθρου 26 (Παροχή προστασίας και υποστήριξης σε παιδιά μάρτυρες) της Σύμβασης της Κων/πολης. Χρειάζεται να οριστούν οι φορείς που θα παρέχουν προστασία και υποστήριξη στα παιδιά που εκτίθενται σε ενδοοικογενειακή βία, πως θα λειτουργούν και πως θα διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να μην «χάνονται» περιστατικά (π.χ. στην Σουηδία, ΟΛΕΣ οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας σε οικογένειες όπου υπάρχουν ανήλικα παιδιά, παραπέμπονται ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε εξειδικευμένη Κοινωνική Υπηρεσία, με την οποία τα ενήλικα μέλη της οικογένειας είναι υποχρεωμένα να συνεργαστούν). Η καταγραφή των αναγκών των παιδιών (όχι μόνο των μαρτύρων αλλά και όσων κακοποιούνται άμεσα) θα προκύψει από την καθημερινή εργασία των φορέων που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Απαιτούνται εξειδικευμένοι φορείς/επαγγελματίες και όχι τυπική ανάθεση ενός ακόμη έργου στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων. [Βλ. παρακάτω την πρόταση που ακολουθεί για την άμεση λειτουργία των 5 Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού»].
    • «Διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών και ποινικών υποθέσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων»: Δεν είναι εμφανές, και χρειάζεται να περιγραφεί, το πως η συγκεκριμένη διασύνδεση θα εξυπηρετήσει την επίτευξη των σκοπών της σύμβασης της Κων/πολης, καθώς το σύστημα διαχείρισης των αστικών και ποινικών υποθέσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων λειτουργεί μόνο για περιορισμένο αριθμό δικαστηρίων (41 δικαστικά καταστήματα) και (προς το παρόν τουλάχιστον) στοχεύει στην εσωτερική, ηλεκτρονική διακίνηση δικογράφων, αποφάσεων κλπ., διευκολύνοντας δικηγόρους και δικαστικούς, αλλά σε κανένα επίπεδο τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, και ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή δεδομένων, χρήσιμων για την αξιολόγηση της δικαστικής πορείας και της έκβασης των υποθέσεων, συνολικά.

    Επιπλέον, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (γυναίκες και παιδιά-θύματα ή μάρτυρες), επείγει να υιοθετηθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των άρθρων που προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω:
    • Έναρξη συστηματικής συνεργασίας και συντονισμού για ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων αρχών, υπηρεσιών και ΜΚΟ (Αστυνομία, Δικαστικό Σύστημα, Υπηρεσίες στήριξης κακοποιημένων γυναικών, Κοινωνικές και Προνοιακές υπηρεσίες, δομές υγείας και εξειδικευμένες ΜΚΟ), όπως προβλέπεται από τα Άρθρα 7, 9 και 18 της Σύμβασης της Κων/πολης αλλά και από το Άρθρο 26 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ (Άρθρο 71 του Ν.4478/2017). Ιδανική εφαρμογή για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τη στήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας θα ήταν η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Οικογενειακής Δικαιοσύνης (Family Justice Centers).
    • Διεξαγωγή αρχικής αξιολόγησης κινδύνου αμέσως μετά την καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας και αυτόματης μεταβίβασης του αποτελέσματός της στον/την Εισαγγελέα και/ή στο ποινικό δικαστήριο (εφόσον γίνει με την αυτόφωρη διαδικασία) που θα διατάξει περιοριστικούς όρους και, εναλλακτικά ή επιπρόσθετα, στο αστικό δικαστήριο που θα διατάξει ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων. Επανάληψη της αξιολόγησης κινδύνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή νωρίτερα, εάν τροποποιηθούν οι συνθήκες. [βλ. και επόμενο σχόλιο]
    • Να συσταθεί ειδική υπηρεσία, που θα ανήκει και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά το Δικαστικό Σύστημα, στην οποία θα δίνονται όλες οι Εισαγγελικές παραγγελίες για ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες παιδιών και ενηλίκων αλλά και οι κοινωνικές έρευνες για τη διερεύνηση κακοποίησης/παραμέλησης παιδιών και έκθεσής τους σε ενδοοικογενειακή βία. Ο σχεδιασμός τέτοιων δομών έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το 2017 (Άρ. 74-77, Ν.4478/2017, με τον οποίο η χώρα μας ενσωμάτωσε την Οδηγία 2012/29/ΕΕ για την προστασία θυμάτων): ανατίθενται επιπλέον, νέες αρμοδιότητες στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή της αξιολόγησης κινδύνου για τον προσδιορισμό ειδικών αναγκών προστασίας (Άρ. 75.1), και ιδρύονται 5 Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού» τα οποία, παρότι στελεχωμένα, δεν έχουν ακόμα αρχίσει να λειτουργούν.
    o Να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τα 5 Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού» και να ενεργοποιηθούν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής για την αξιολόγηση κινδύνου σε ενήλικα και ανήλικα θύματα και τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας.
    o Για κάθε καταγγελία Ε.Β. να ενημερώνεται αυτόματα η αντίστοιχη Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής και, όταν υπάρχουν παιδιά, και το Σπίτι του Παιδιού
    • Να μην αγνοείται, όπως συμβαίνει σήμερα, ο αυτεπάγγελτος χαρακτήρας των εγκλημάτων Ε.Β., από λειτουργούς καμίας Δημόσιας Υπηρεσίας (π.χ. Αστυνομία, Νοσοκομεία, σχολεία), ακόμα και όταν υπάρχει υποψία και το θύμα αρνείται να το αποκαλύψει ή να υποβάλλει μήνυση. Επιπλέον απαιτείται επισταμένη συνεργασία Αστυνομίας και Εισαγγελέων ώστε να εκτελείται η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπει ο Ν.3500/2006 και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να διατάσσονται αυστηροί περιοριστικοί όροι για την προστασία των θυμάτων (άμεσων και έμμεσων) και να ορίζεται δικάσιμος το πολύ εντός τριμήνου).
    • Να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορεί η αστυνομία να επιβάλλει την πρόβλεψη του Άρθρου 52 (Επείγοντα μέτρα αποκλεισμού), δηλαδή να διατάσσει την άμεση απομάκρυνση του δράστη ενδοοικογενειακής βίας από το σπίτι των θυμάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη επείγουσα ΆΜΕΣΗ φιλοξενία ΟΛΩΝ των θυμάτων που το αιτούνται.
    • Να δημιουργηθούν εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας για τις κατηγορίες γυναικών που τώρα δεν είναι επιλέξιμες για φιλοξενία σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών. Επιπλέον, η διάρκεια φιλοξενίας δεν μπορεί να είναι σταθερή (3-6 μήνες) σε όλες τις περιπτώσεις. Χρειάζεται να εξετάζεται ανά περίπτωση και να διαρκεί έως ότου η φιλοξενούμενη και τα παιδιά της έχουν επιλύσει βασικά ζητήματα επιβίωσης (π.χ. δικαστικές ή γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, εύρεση εργασίας, κλπ.)
    • Κατάργηση της ποινικής διαμεσολάβησης από τον Ν. 3500/2006. [Το Ε.Δ.κ.Β. έχει καταθέσει σε πολλές σχετικές διαβουλεύσεις τις απόψεις του για τους λόγους που επιβάλλεται η αφαίρεση της διαμεσολάβησης από τον Ν. περί ενδοοοικογενειακής βίας και, για αυτό, δεν τις επαναλαμβάνουμε στην παρούσα διαβούλευση].
    • Υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία, και συλλογή δεδομένων, καθώς σήμερα συλλέγονται δεδομένα μόνο για τις γυναικοκτονίες που τελούνται σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Διεξαγωγή συστηματικής διερεύνησης/ανάλυσης όλων των γυναικοκτονιών (Death Reviews) από Μόνιμη Διεπιστημονική Επιτροπή προκειμένου να καθοριστούν, και να αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι παράγοντες κινδύνου, βάσει των οποίων θα καθορίζονται και θα αξιολογούνται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης/αποτροπής. Προτείνεται να αναλυθεί αναδρομικά κάθε γυναικοκτονία που διεπράχθη σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο από το 2007 έως σήμερα, καθώς και κάθε άλλη γυναικοκτονία (εκτός οικογενείας) που διεπράχθη τουλάχιστον από το 2011 και μετά.
    • Σε κάθε γυναικοκτονία μητέρας με δράστη τον πατέρα παιδιού/-ών, να αφαιρείται αυτόματα από τον δράστη η γονική μέριμνα έως την ενηλικίωση των παιδιών. Το ίδιο να ισχύει και στις απόπειρες, μέσω του οποίου το θύμα θα αποκτά την πλήρη γονική μέριμνα του/των παιδιού/-ών της, εφόσον η κατάσταση της υγείας της το επιτρέπει.
    • Συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής του Ν.4800/2021 για όλες τις υποθέσεις όπου υπάρχει ενδοοικογενειακή βία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων δεν παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο (κατ’ ελάχιστον, CEDAW, Σύμβαση Κων/πολης και Οδηγία 2012/29/ΕΕ), τουλάχιστον ως προς την υλοποίηση διαμεσολάβησης και την παροχή προστασίας σε γυναίκες και παιδιά-θύματα και μάρτυρες. Επιπλέον, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των θυμάτων για το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας έως την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης: ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ απαγόρευση επικοινωνίας του δράστη με το θύμα και τα παιδιά και, σε περίπτωση που η απόφαση αστικού δικαστηρίου το επιτρέπει, η επικοινωνία του φερόμενου ως δράστη με τα παιδιά να είναι μόνο εποπτευόμενη με την εποπτεία να ανατίθεται μέσω της απόφασης σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο φορέα και όχι στη μητέρα-θύμα ή σε πρόσωπο της επιλογής της.

  • 18 Αυγούστου 2021, 22:13 | Αλεξάνδρα Μ.

    Ως εκπαιδευτικός χρειάζομαι βοήθεια από ειδικούς (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) για να «καταπολεμήσω» τα έμφυλα στερεότυπα στο σχολείο, την σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο, τον σεξισμό, την ενδοοικογενιεακή βία, τόσο για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων (όσο είναι δυνατό) όσο και την αντιμετώπισή τους.

    Επίσης επιβάλλεται να αρθούν τα πολλαπλά εμπόδια όταν καταγγέλλονται από το
    σχολείο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε μαθήτριες και μαθητές, έτσι ώστε να επισπευστεί η αντιμετώπιση χωρίς χρονοτριβή.

  • 18 Αυγούστου 2021, 20:27 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΩΜΑΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση στα σχολεία, από τα προνήπια ακόμη για την αγωγή Ισότητας, δηλαδή ειδικά προγράμματα , όπως πχ στη Σουηδία, σε καθημερινή βάση και όχι έκτακτα ή μια φορά το χρόνο.
    Κατά ομάδες σχολείων κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος με ενίσχυση δυνατοτήτων του διευθυντή για παραπομπή , ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά προγράμματα στη βάση του «Μίλα».Είναι το σημαντικότερο.
    Ειδικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για ευαισθητοποίησή τους στο σχολείο σε θέματα ισότητας.
    Ενίσχυση φορέων ΚΔΑΠ για τις απογευματινές ώρες, ώστε τα παιδιά να μην μένουν μόνα στο σπίτι ή να εμποδίζονται από την εργασία οι γυναίκες.
    Ενίσχυση βοήθειας στο σπίτι και για άτομα που έχουν συγγενείς, ώστε να μην δεσμεύεται αποκλειστικά η κόρη ή η νύφη στην φροντίδα ηλικιωμένων, γιατί έτσι χάνουν τη δυνατότητα εργασίας και αυτονόμησης.
    Με δεδομένη την επιβάρυνση των γυναικών στη φροντίδα υπερηλίκων ή ΑΜΕΑ μελών, ενίσχυση ειδικών δομών , κυρίως μετά το μεσημέρι.
    Αύξηση των σχολείων Β΄ευκαιρίας και ενημέρωση γι αυτά σε γυναίκες που υστερούν μορφωτικά.
    Διευκόλυνση των Δήμων στη δημιουργία Συμβουλευτικών κεντρων γυναικών και κατά δήμο ειδική νομική Υπηρεσία Ισότητας, ώστε να μην αποτρέπει το οικονομικό κόστος την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
    Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και κοινοποίηση ποινών για τις περιπτώσεις βίας και κατάχρησης εξουσίας εις βαρος γυναικών.
    Στο ζήτημα της συνεπιμέλειας, περισσότερη ευαισθησία στον γονέα που πραγματικά φροντίζει το παιδί.

  • 18 Αυγούστου 2021, 20:21 | Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κηφισιάς

    Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025
    Συμμετοχή της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Κηφισιάς

    Γενικές παρατηρήσεις

     Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα εύρος σημαντικών δράσεων τόσο του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για την ισότητα των φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) όσο και των Υπουργείων. Ωστόσο, λείπει η αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου συνολικά αλλά και των δράσεων των Υπουργείων ώστε να καταστούν υλοποιήσιμες.
     Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της μορφής του κειμένου καλό θα ήταν να προηγηθούν τα κεφάλαια που αφορούν στις δράσεις της ΓΓΔΟΠΙΦ με συμπλήρωση κεφαλαίου βασιζόμενα στα επιστημονικά δεδομένα και τις στοχεύσεις του ΕΣΔΙΦ και να ακολουθήσουν οι δράσεις των επιμέρους Υπουργείων αλλά και να γίνει συνολική επιμέλεια του κειμένου.
     Λείπει επίσης η αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, την απασχόληση και την κοινωνική φροντίδα αλλά και στη συμβολή της ΓΓΔΟΠΙΦ το διάστημα αυτό.
     Oι τέσσερις άξονες που επικεντρώνεται το νέο ΕΣΔΙΦ είναι περιορισμένες και περιγράφονται πολύ συνοπτικά. Θα πρέπει να διευρυνθούν με άλλα επίκαιρα ζητήματα όπως το θέμα σχετικά με την «Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στις γυναίκες» που αποτελεί σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να προστεθεί. Επίσης και οι στόχοι περιγράφονται πολύ συνοπτικά.
     Η τεκμηρίωση και οι αναλύσεις της υπάρχουσας κατάστασης είναι ανεπαρκείς. Είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί το ΕΣΔΙΦ με ερευνητικά και στατιστικά δεδομένα, ελληνικά και διεθνή. Επίσης, οι προτεινόμενοι δείκτες είναι λίγοι και πολύ απλοί.
     Η ανάλυση ανά Υπουργείο αν και σημαντική, δημιουργεί όμως περιορισμούς και δυσκολίες στην εφαρμογή πολιτικών και στην παρακολούθηση της προόδου, εφόσον δεν προβλέπονται οριζόντιες δράσεις με εποπτεία ενός διυπουργικού οργάνου που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεων ανά Υπουργείο.
     Η αναβαθμισμένη λειτουργία του Παρατηρητηρίου της ΓΓΔΟΠΙΦ που θα συγκεντρώνει τα στατιστικά δεδομένα δεν θα μπορεί να εποπτεύει και τις δράσεις των Υπουργείων, των ΟΤΑ κλπ
     Ακόμη, είναι εντελώς αδύνατο «η παρακολούθηση για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των υφιστάμενων πολιτικών ισότητας θα γίνεται και σε θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας Φύλων (ΕΣΙΦ)».
     Δεν γίνεται αναφορά στα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων που αναδείχθηκαν την περίοδο της πανδημίας (τηλεργασία, οι πολλαπλές υποχρεώσεις των εργαζόμενων γυναικών, η ανθεκτικότητα των γυναικών κλπ).
     Δεν υπάρχει αναφορά σε χρηματοδοτικές πηγές (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) ούτε στην κοστολόγηση των προτεινόμενων δράσεων.
     Δεν προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή σε συμβουλευτικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών που αποτελεί μια διεθνή πρακτική. Οι Γυναικείες Οργανώσεις και οι ΜΚΟ αποτελούν τους συμβούλους στα διεθνή Όργανα , όπως CSW UN Geneva, CSW UN New York, CoE κλπ

    Άξονας προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

    Α. Νομοθετικές παρεμβάσεις

    1. Μετά την πρωτοφανή έξαρση της έμφυλης βίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ ο στόχος της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία» και η εισαγωγή του στον ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα. Ο όρος «γυναικοκτονία» αφορά σύμφωνα και με το EIGE τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους και κατ’ επέκταση των πατριαρχικών αντιλήψεων, των έμφυλων διακρίσεων και των στερεοτύπων φύλου. Σύμφωνα και με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κων/πολης, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την οδηγία της πρόσφατης έκθεσης του Ε.Κ. (για τον “Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας” ) που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Επιτροπές FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προστεθεί η βία με βάση το φύλο στη λίστα των εγκλημάτων στην ΕΕ (Eurocrimes), είναι απαραίτητο στο ΕΣΔΙΦ να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.
    2. Ζητούμε να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ πρόταση για τα εγκλήματα της μαστροπείας και της εκμετάλλευσης πόρνης, καθώς με το νόμο 4619/11.10.19 αφαιρέθηκε ο ποινικός χαρακτήρας. Συγκεκριμένα: α) στο άρθρο 349 του Π.Κ. περί μαστροπείας, αφαιρέθηκε η τρίτη περίπτωση του άρθρου που αφορούσε την προστασία των γυναικών και προέβλεπε «όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών και με χρηματική ποινή¨, θέτοντας επιβαρυντική περίπτωση αν ¨η τέλεση της πράξης ή η συμμετοχή σε αυτή γίνεται από υπάλληλο κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενο από την ιδιότητά του αυτή¨ και β) το άρθρο 350 του Π.Κ. με τίτλο «Εκμετάλλευση πόρνης», το οποίο όριζε «άντρας που συντηρείται ολικά ή εν μέρει από γυναίκα που ασκεί κατ’ επάγγελμα την πορνεία και από την εκμετάλλευση των σχετικών ανήθικων κερδών της τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί για άλλη βαρύτερη αξιόποινη πράξη» καταργήθηκε ολοσχερώς. Η αφαίρεση των ως άνω διατάξεων στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα μειώνει την προστασία των ευάλωτων αυτών γυναικών, αφού αφήνει ατιμώρητους τους προαγωγούς και τους εκμεταλλευτές τους και έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
    3. Σύμφωνα με το άρθρο 58 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης προτείνεται η κατάργηση της προθεσμίας παραγραφής για τα σεξουαλικά εγκλήματα κακουργηματικής φύσης, ανεξάρτητα από την ανηλικότητα ή μη του θύματος, προκειμένου να μπορούν να διωχθούν ποινικά οποτεδήποτε είναι έτοιμα τα θύματα να τα καταγγείλουν. Για τα πλημμελήματα, μεγάλη επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος για την υποβολή έγκλησης.
    4. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επισήμανση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ της πορνείας και της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο αναγνωρίζει ότι η πορνεία — τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο — τροφοδοτεί την εμπορία ευάλωτων γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μεταξύ 13 και 25 ετών· και επισημαίνει ότι, όπως το αποδεικνύουν στοιχεία που επεξεργάστηκε η προπαρασκευαστική Επιτροπή, η πλειοψηφία των θυμάτων (62 %) προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση, με τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια να ανέρχονται σε 96 % των βεβαιωμένων και εικαζόμενων θυμάτων, ενώ το ποσοστό θυμάτων από χώρες εκτός ΕΕ έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία και στη χώρα μας. Να αξιοποιηθεί/επικαιροποιηθεί το προηγούμενο πόρισμα της ΓΓΔΟΠΙΦ και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν την έξοδο των γυναικών και κοριτσιών από την κατάσταση της εξαναγκαστικής πορνείας.
    5. Άμεση ψυχολογική και ιατρική παρακολούθηση για την υποστήριξη του θύματος και την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την ποινική δικογραφία. Λειτουργία ιατροδικαστικής υπηρεσίας 24/7.
    6. Προσήκουσα και αποτελεσματική αποζημίωση του θύματος. Υπάρχει και προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά δεν εφαρμόζεται ποτέ (Με την υπ’ αριθμ. 27787/16-3-2010 Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 96/ΥΟΔΔ, όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 256/ΥΟΔΔ, συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προβλεπόμενη στο άρθρο 1 του ν. 3811/2009 (Α΄ 231) «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», αρμόδια να αποφαίνεται επί των αιτήσεων αποζημίωσης θυμάτων εγκληματικών πράξεων.)

    Β. Ενίσχυση-διεύρυνση Δικτύου με νέες δομές (τηλεφωνικές γραμμές στήριξης, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας)

    Προτείνουμε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 να υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση νέων δομών (τηλεφωνικές γραμμές στήριξης, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας) στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της τάσης της κοινωνίας να καταγγέλλει περιστατικά βίας και να απευθύνεται σε εξειδικευμένους φορείς αλλά και των επιπτώσεων από την πανδημία που απαιτούν σύγχρονες ολιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να περιληφθεί συγκεκριμένα η ενίσχυση της Γραμμής 15900 καθώς και γραμμών ορισμένων ΔΕΠΙΣ, αλλά και γραμμών γυναικείων οργανώσεων που αδυνατούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εθελοντικά.
    Σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας: Για την εφαρμογή του Άρθρου 25 (Παροχή υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας) της Σύμβασης της Κων/πολης απαιτείται να προβλεφθεί προϋπολογισμός για την δημιουργία και λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας με 24ωρη λειτουργία, η οποία θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την καταγγελία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας, όπου θα παρέχεται άμεση ιατροδικαστική εξέταση, συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, περίθαλψη και εξειδικευμένη ψυχολογική στήριξη για τη διαχείριση ψυχικού τραύματος.
     Κατάθεση θυμάτων (ενηλίκων και ανηλίκων) σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα που θέσπισε η οδηγία για τα θύματα, νόμος από το 2017 που ουδόλως εφαρμόζεται (ν. 4478/2017 με τον οποίο ενσωματωνόταν Οδηγία της ΕΕ).
     Παροχή νομικής συνδρομής σε συνεργασία με Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
     Παροχή ασφαλούς πλαισίου διαβίωσης μακριά από τον κακοποιητή και το περιβάλλον του με εξασφάλιση καταλυμάτων έκτακτης/επείγουσας ανάγκης.
     Αποκαταστατικές υπηρεσίες (ψυχολογική και κοινωνική στήριξη) ώστε το θύμα να σταθεί στα πόδια του και να βγει στην κοινωνία (σημαντική η ενίσχυση για εύρεση εργασίας).
     Αλλαγή θεσμών ώστε να πάψει το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις γυναίκες με τρόπο που συνιστά διάκριση λόγω φύλου κατά την απονομή δικαιοσύνης (επί παραδείγματι: η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης από μόνη της συνιστά διάκριση λόγω φύλου όταν λόγω αυτής παραβιάζονται δικαιώματα και δεν προστατεύονται επαρκώς τα θύματα. Ή η μη τήρηση διαδικαστικών εγγυήσεων κατά την εξέταση υποθέσεων επίσης συνιστά διάκριση λόγω φύλου πχ μη σωστή εξέταση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα η καταγγελία να μπαίνει στο αρχείο, ή ο βιασμός να μην αναγνωρίζεται αλλά να θεωρείται συναινετική πράξη κλπ). Γενικά, η απονομή δικαιοσύνης αναβλύζει σεξισμό. Ο σεξισμός είναι διάχυτος από τις αστικές υποθέσεις πχ οικογενειακές διαφορές, μέχρι τις ποινικές, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί, εμπορία ανθρώπων, ανθρωποκτονία.
     Εκπαίδευση δικαστών και αστυνομικών σε θέματα σεξισμού, unconscious bias, κλπ

    Γ. Δημιουργία πρωτοκόλλων και διαδικασιών αναφορών και καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και δράσεις ενημέρωσης
    Μετά το κίνημα το ελληνικού #MeToo που έφερε στο φως δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε διάφορους τομείς και χώρους εργασίας καθώς και μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία και την κύρωση της Οδηγίας 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους/ες να καταγγέλλουν σχετικά περιστατικά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και λειτουργία η νέα πλατφόρμα metoogreece.gr προσφέροντας πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να επιλαμβάνονται άμεσα επ’ αυτών. Λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Δήμο Αθηναίων για τη Μηδενική Ανοχή στη Βία θεωρούμε ότι στις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον Σύμβουλο Ακεραιότητας (ν. 4795/2021) θα πρέπει να προβλεφθεί πέραν του δημόσιου τομέα και δράση στους ΟΤΑ τόσο για να καλύπτει και περιστατικά καταγγελιών που αφορούν σε αιρετά πρόσωπα όσο και για να προβλεφθεί η διαδικασία που θα ακολουθείται στις περιπτώσεις που ένας Δήμος δεν προχωρήσει στη σύσταση θέσης Συμβούλου Ακεραιότητας.
    Περαιτέρω, στη δράση που αφορά στη δημιουργία κανόνων δεοντολογίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και στη διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για το θέμα αυτό, που υπάρχουν ως προτάσεις του ΥΠΕΣ για τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τους αιρετούς/ες.
    Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και ιδιαίτερα τις Επιτροπές και τα Γραφεία Ισότητας).
    Δ. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα
    Με βάση τη δημοσιότητα που έχουν λάβει περιστατικά έμφυλης βίας και ιδιαίτερα οι γυναικοκτονίες αλλά και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την τελευταία έρευνα για τη βία κατά των γυναικών σε εθνικό επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μίας νέας πανελλαδικής έρευνας για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία ώστε να εκτιμηθεί το εύρος του φαινομένου.
    Άξονας προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση του φύλου σε τομεακές πολιτικές
    Στόχος 4.2: Ενίσχυση της διατομεακής αντιμετώπισης των θεμάτων ισότητας των φύλων
    Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4604/2019 οι υποχρεωτικές πλέον Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας ανήκουν στον εθνικό μηχανισμό για την ισότητα των φύλων που περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών και φορέων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι σε επίπεδο κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, μέτρων και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων και για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, καθώς και για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των θεμάτων ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση προτείνουμε τα εξής:
     Δικτύωση των ΔΕΠΙΣ-ΠΕΠΙΣ με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενημέρωση και προβολή των δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν με αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
     Καθιέρωση του Σήματος Ισότητας και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιβραβεύοντας αξιόλογες δράσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων.
     Επικαιροποίηση των δράσεων ώστε η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες να καταστεί αξιοποιήσιμο εργαλείο για τις ΔΕΠΙΣ-ΠΕΠΙΣ και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ευρύτερα (π.χ. δημιουργία επιμορφωτικών δράσεων δια ζώσης ή ηλεκτρονικά, αξιοποίηση του Οδηγού Εφαρμογής που είχε δημιουργηθεί σε προηγούμενη φάση και επικαιροποίηση του, συνεργασία με το ΕΚΚΔΑ, την ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ, το ΚΕΘΙ, την ΕΕΤΑΑ)
     Δημιουργία προγράμματος στήριξης του έργου των ΔΕΠΙΣ/ΠΕΠΙΣ με εξειδικευμένο προσωπικό που θα κατέχει τα θέματα φύλου και θα παρέχει τεχνική βοήθεια στο έργο των Επιτροπών (Σύμβουλος Ισότητας-Gender Advisor) και χρηματοδότηση των τοπικών σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων με ειδική πρόβλεψη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).
     Ενεργοποίηση των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας των Περιφερειών (άρθρο 7 παρ. 3 ν. 4604/2019) και της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ (άρθρο 8 ν. 4604/2019).
     Επιμόρφωση αιρετών σε θέματα ισότητας των φύλων και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
     Στη δράση 4.2.2 Ετήσιες Εκθέσεις για την ισότητα στους Δήμους να προβλεφθεί η εμπλοκή των ΔΕΠΙΣ και στο στάδιο της έρευνας με τα ερωτηματολόγια και στο στάδιο της διατύπωσης προτάσεων πολιτικής.
     Είναι σημαντικό να προβλεφθεί στο ΕΣΔΙΦ η στήριξη των συνεργασιών των ΔΕΠΙΣ και των γυναικείων/φεμινιστικών οργανώσεων, όπως προβλέπεται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και στην νομοθεσία μας γενικότερα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα των δράσεων διάδοσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.


     Άξονας προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση του φύλου σε τομεακές πολιτικές
     Στόχος 4.4: Προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση-επιστήμη-έρευνα

     Κατάρτιση των εκπαιδευτικών ώστε να μην αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις επιδόσεις αγοριών και κοριτσιών, να μην χρησιμοποιούν ασυνείδητη προκατάληψη (unconscious bias), να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να ασχοληθούν με μαθήματα και κατευθυνσεις STEM, κλπ.
     Παραγωγή βοηθητικού εγχειριδίου προς τους εκπαιδευτικούς, διαφορετικό για κάθε βαθμίδα, για το χειρισμό των θεμάτων των φύλων σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.
     Αναθεώρηση σχολικών βιβλίων, ώστε να προβάλλονται θετικά γυναικεία πρότυπα σε ισότιμο με τα αντρικά βαθμό (πχ βιβλία ιστορίας στα οποία παραγνωρίζεται ο ρόλος και η σημασία γυναικών ιστορικών φυσιογνωμιών, βιβλίο κοινωνιολογίας όπου αποσιωπείται το φεμινιστικό κίνημα, κλπ), να μην αναπαράγονται σεξιστικά πρότυπα είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσα από τις εικόνες), να είναι γραμμένα με μη σεξιστική γλώσσα, κλπ. Να περιλαμβάνονται σε ίσο βαθμό γυναίκες στις συντακτικές ομάδες των διδακτικών βιβλίων όλων των βαθμίδων, όλων των μαθημάτων (οι επιτροπές συγγραφής διδακτικών βιβλίων ανδροκρατούνται σε συντριπτικό βαθμό).

    Για τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς
    Η Πρόεδρος

    Αγγελική Παπάζογλου

  • 18 Αυγούστου 2021, 15:08 | ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΤΙΜΑ

    Το Κέντρο Διοτίμα καταθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που τέθηκε σε διαβούλευση:
    1. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) κατατέθηκε με σημαντική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα σημαντικό κενό σε επίπεδο πολιτικών για την ισότητα των φύλων για διάστημα μεγαλύτερο του έτους (Ιούλιος 2019- Ιανουάριος 2021).
    2. Στο ΕΣΔΙΦ δεν περιγράφονται με σαφήνεια οι στρατηγικές επιλογές για την ισότητα των φύλων και δεν αποτυπώνεται η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση όσων έχουν ήδη κατοχυρωθεί και για τη διεύρυνση τους σε θεσμικό, διοικητικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο.
    3. Δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στις έμφυλες ανισότητες και στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ δεν προδιαγράφεται ένας πιο συνολικός, οραματικός και συμπεριληπτικός στόχος για την ισότητα των φύλων. Η ισότητα των φύλων γίνεται αντιληπτή σε επίπεδο πολιτικών (policies) ως πεδίο που αφορά αποκλειστικά (ετεροκανονικούς/ές) άνδρες και γυναίκες και δεν συμπεριλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρόλο που έχει εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
    4. Απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για την ενίσχυση των κεντρικών φορέων της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την ισότητα των φύλων (δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας), η θεσμική θωράκιση και αυτοτέλεια των οποίων συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των έμφυλων δικαιωμάτων.
    5. Απουσιάζει η επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ ελλιπής είναι η παράθεση στατιστικών και ερευνητικών δεδομένων, που είναι αναγκαία για το σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών ισότητας
    6. Οι άξονες προτεραιότητας (αγορά εργασίας, έμφυλη βία, κέντρα λήψης αποφάσεων, τομεακές πολιτικές) είναι οι minimum αυτονόητοι, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που ανέδειξε η πανδημία και ο τρόπος με τον οποίο η συγκυρία αυτή επηρέασε τα έμφυλα δικαιώματα σε όλα τα πεδία του δημόσιου και ιδιωτικού βίου (π.χ. αύξηση της έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας, αύξηση ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας).
    7. Σε όλες τις περιπτώσεις των επιμέρους δράσεων των διαφορετικών υπουργείων απουσιάζουν σαφείς, ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι στόχοι και δείκτες, αλλά και η αναφορά σε αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και χρονοδιάγραμμα. Επίσης απουσιάζουν προϋπολογισμοί, και οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των ανθρώπινων πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί στοιχειωδώς αρχικά η εξειδίκευση των πολιτικών που προτείνονται και εν συνεχεία η υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δράσεις μοιάζουν με διακηρύξεις που παρατίθενται χωρίς συστηματικότητα και σχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση τουλάχιστον μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και κρατικών φορέων που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του ΕΣΔΙΦ.
    8. Δεν εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, με βάση την Σύμβαση της Κων/πολης (ν. 4531/2018), για την ανάγκη διατομεακής σύνδεσης και συνεργασίας κρατικών φορέων και γυναικείων/ φεμινιστικών οργανώσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Ενδεικτικό είναι ότι σε κανένα σημείο του ΕΣΔΙΦ δεν υπάρχει αναφορά στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι άλλωστε δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προπαρασκευή του ΕΣΔΙΦ.
    Στον σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ειδικές επισημάνσεις του Κέντρου Διοτίμα ανά ενότητα του υπό διαβούλευση Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, βλ. εδώ

    https://diotima.org.gr/wp-content/uploads/2021/08/%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3_%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%91-%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%95%CE%A3%CE%94%CE%99%CE%A6_2021_2025_FINAL.pdf

  • Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) βασίζεται σε τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί την οριζόντια ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming) στις τομεακές πολιτικές, όλων των Υπουργείων, με την ένταξη δράσεων που προωθούν την ισότητα των φύλων σε όλες τις σχεδιαζόμενες πολιτικές.
    Οι τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας είναι:
     Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.
     Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.
     Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
     Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.
     Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΕΣΔΙΦ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, προσανατολισμένο παραγωγικά στην ενίσχυση των γυναικών και την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των φύλων καταθέτει τις κάτωθι παρατηρήσεις:

     Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών:
    Γίνεται αναφορά ως πρόταση κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων (σελ.12 ΕΣΔΙΦ) και δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά στα επιμέρους προγράμματα των Υπουργείων στη συνέχεια. Ιδίως, κατά τη συνεισφορά του Υπ. Δικαιοσύνης στο ΕΣΔΙΦ δεν γίνεται καμία αναφορά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εξέλιξη των περιπτώσεων έμφυλης βίας που οδηγούνται στα αστικά και ποινικά δικαστήρια, αλλά και γενικότερα σε υποθέσεις που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο καθώς πρόκειται για ένα πεδίο που παρουσιάζονται συχνά έμφυλες ανισότητες.
    Επίσης, απουσιάζει αναφορά για σύσταση Οικογενειακών Δικαστηρίων, ως πλέον αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, με τη συνδρομή εξειδικευμένων κοινωνικών επιστημόνων.
    Το Υπουργείο Εσωτερικών βέβαια προτείνει την Δράση 1.1.5. για την εφαρμογή της σύμβασης της Κων/πόλης που αφορά στην επιμόρφωση των στελεχών του Δημοσίου για την βία κατά των γυναικών (αφορά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης). Ωστόσο, στην πράξη είναι σπάνιο φαινόμενο η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στα επιμορφωτικά προγράμματα του ΕΚΔΔΑ και κρίνουμε σημαντική την εκπόνηση στοχευμένου προγράμματος για τις ανάγκες του εν λόγω κλάδου που εφαρμόζει εν τέλει και τη σχετική νομοθεσία.
    Ομοίως κρίνεται σημαντική η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον παράγοντα φύλο και για άλλους κλάδους του δημοσίου, όπως π.χ. τον ΟΑΕΔ, όπου στη σελίδα 36 αναγνωρίζεται αδυναμία όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τους επαγγελματίες υγείας του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα μέσω των τοπικών συλλόγων επαγγελματιών.
    Ομοίως κρίνεται σημαντική η συνεχής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον παράγοντα φύλο και στα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας Φύλων.
     Σε ό,τι αφορά το στόχο 1.3 «Ενίσχυση και αναβάθμιση Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»:
    Είναι ενδιαφέρον ότι κατά το χρονικό εύρος του ΕΣΔΙΦ αναμένεται η λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος για τις δομές του δικτύου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αναφορά/πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση των δομών, με μόνη την αναφορά για την εκπόνηση πλάνου μετάβασης και βιωσιμότητας, την ίδια στιγμή που ο εν λόγω στόχος περιλαμβάνει την ενίσχυση του δικτύου, την αναβάθμιση των δομών και την επέκταση του δικτύου. Προτείνεται, η όποια αναφορά/πρόβλεψη να περιλαμβάνει τη διατήρηση του υπάρχοντος -σχεδόν δεκαετούς- έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού. Επίσης επιβάλλεται η κατάλληλη αρωγή των δήμων για την πλήρη στελέχωση των δομών όπου υπάρχουν κενά, την υλικοτεχνική κάλυψη και την ενίσχυση συνεργιών και συμπράξεων. Κρίνεται επίσης επιτακτική η περαιτέρω ανάπτυξη του Δικτύου Δομών, με στόχο τη λειτουργία υποστηρικτικών δομών, ήτοι Συμβουλευτικών Κέντρων, σε όλους τους νομούς της επικράτειας.
     Σε ότι αφορά τη Δράση 4.4.1: Ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (εκπαίδευση ευαίσθητη στο φύλο):
    Προτείνεται η συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με στελέχη του Δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που έχουν εμπειρία στην πραγματοποίηση δράσεων για το φύλο και την έμφυλη βία στην εκπαίδευση. Μέσα από αυτή της συνεργασία αναμένεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης δράσεων για τις διαφυλικές σχέσεις που να είναι εφαρμόσιμες τοπικά, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σε αυτό το πεδίο προτείνονται και η παροχή εγκεκριμένων οδηγών στα στελέχη του δικτύου και στους/στις εκπαιδευτικούς για (βιωματικές) παρεμβάσεις στην εκπαίδευση στα πρότυπα των Κέντρων Πρόληψης και των Τοπικών Μονάδων Υγείας.
    Σε ό,τι αφορά στο σύνολό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025:
     Είναι ηχηρή η απουσία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και η πρόβλεψη αντίστοιχων δράσεων. Στις δράσεις για τη «βελτίωση της θέσης των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις» αναφέρεται η εθνική καταγωγή, η αναπηρία, η ηλικία, αλλά όχι η ταυτότητα φύλου, και μάλιστα ενώ η κυβέρνηση αναγγέλλει πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Υπάρχει βέβαια αναφορά στην «διαφορετικότητα» χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι περιλαμβάνει.
     Είναι επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας καταφυγίων/προσωρινών καταλυμάτων για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας που βρίσκονται σε φυγή, γεγονός που έχει αναδειχθεί από την έναρξη της λειτουργίας των δομών της ΓΓΟΠΙΦ και έγινε εντονότερο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι γυναίκες για να εισαχθούν στους ξενώνες πρέπει να έχουν ιατρικές εξετάσεις και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας οφείλουν να έχουν επιπλέον και αρνητικό μοριακό τεστ covid. Επίσης, γυναίκες που είναι σε φυγή θα ωφελούνταν από την ύπαρξη καταφυγίων καθώς θα μπορούν ακόμη και μετά τη μήνυση στο αστυνομικό τμήμα άμεσα να μεταφέρονται σε έναν ασφαλή χώρο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής στους Ξενώνες του Δικτύου. Η εμπειρία του πεδίου έχει δείξει ότι η αναμονή για την εύρεση ξενώνα φιλοξενίας, μέχρι την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων, μπορεί να είναι χρονοβόρα και να αποτελέσει στρεσσογόνο και ανασταλτικό παράγοντα για την απομάκρυνση της γυναίκας και των παιδιών της από το βίαιο περιβάλλον.
     Είναι εξαιρετικά μειωμένη η αναφορά δράσεων στήριξης και συμπερίληψης των γυναικών προσφυγισσών:
    Η φιλοξενία και ένταξη των προσφυγισσών, και κυρίως των αναγνωρισμένων, στους ξενώνες του Δικτύου αποτελεί μείζον θέμα, καθώς πλέον η πλειονότητα των αιτημάτων φιλοξενίας αφορούν είτε σε γυναίκες μόνες τους είτε σε μονογονεϊκές οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων, αιτούντων άσυλο ή χωρίς καθεστώς (χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή με απορριπτική απόφαση). Από αυτά όλα τα αιτήματα, οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν ένα ενιαίο προφίλ: είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν περάσει από αρκετές δομές και προγράμματα είτε ως αιτούσες είτε ως αναγνωρισμένες. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μετά την πάροδο του επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος φιλοξενίας, δεν υπάρχει, πέρα από το μοναδικό πρόγραμμα HELIOS, άλλη δομή στην οποία μπορούν να παραπεμφθούν και παραμένουν άστεγες. Έτσι συχνά αυτές οι περιπτώσεις επιστρέφουν ξανά στα συμβουλευτικά κέντρα και αναφέρονται ως θύματα βίας πλέον και αιτούνται φιλοξενίας σε ξενώνες. Εκείνη την στιγμή βέβαια το πρόβλημα τους είναι η αστεγία και όχι η βία των παρελθόντων ετών.
    Προτείνουμε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τις προσφύγγισες (θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων) με όλο το απαραίτητο υποστηρικτικό πλαίσιο (επιτόπια διερμηνεία, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, νομική στήριξη και εκπροσώπηση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, απασχόληση παιδιών κ.λπ.). Αν δεν δημιουργηθούν τέτοιες δομές είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι ξενώνες του Δικτύου ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα: α) Δυνατότητα επιτόπιας διερμηνείας σε όλες τις απαραίτητες γλώσσες, τόσο για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη μέσα στους ξενώνες, όσο και κατά τις αναγκαίες παραπομπές τους σε υπηρεσίες υγείας και δικαστικές αρχές, β) Υποχρεωτικά μαθήματα ελληνικών, τα οποία θα προσφέρονται σε όλες τις πόλεις που εδρεύουν ξενώνες, καθώς η ελληνομάθεια αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή τους, γ) Δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης από ΜΚΟ σε όλες τις πόλεις που εδρεύουν ξενώνες και με επάρκεια για όλες τις φιλοξενούμενες γυναίκες πρόσφυγες και δ) Δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης (στεγαστικού, οικονομικού, προνοιακού) στο οποίο οι φιλοξενούμενες γυναίκες πρόσφυγες θα μπορούν να παραπέμπονται μετά το πέρας της δυνατότητας φιλοξενίας τους από δομές του Δικτύου
     Νομική αναγνώριση του όρου Γυναικοκτονία:
    Είναι αναγκαία η αναγνώριση και η χρήση του όρου γυναικοκτονία ως φαινόμενο της έμφυλης βίας με την προσθήκη ως βάση διακρίσεως στο άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα να αναγνωριστεί η ανθρωποκτονία λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο, η οποία σήμερα δεν γίνεται. Βάσει όσων ορίζει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, προβλέπονται ειδικά μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την πρόληψη και προστασία των γυναικών από τη βία που βασίζεται στο φύλο και θεωρούνται διακριτική μεταχείριση σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και με το Σύνταγμα. Ωστόσο, η γυναικοκτονία, δηλαδή η ανθρωποκτονία γυναίκας λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, δεν ορίζεται από τον ισχύοντα ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα, ενώ δεν προβλέπεται πουθενά η τήρηση στατιστικών δεδομένων του φαινομένου από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛ.ΑΣ). Επιπλέον με την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία καθιερώνεται η ανθρωποκτονία των γυναικών εξαιτίας τους φύλου του και ως υπαρκτό φαινόμενο της κοινωνίας μας. Υπογραμμίζεται, ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία η χώρα μας έχει κυρώσει με τον Ν.4531/2018 περιλαμβάνει ειδική αναφορά στη Σύσταση και τις γυναικοκτονίες και επιβάλει τη λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, καταγραφή και τήρηση σχετικών στατιστικών. Η Ελλάδα υπέχει υποχρεώσεις διεθνούς δικαίου ως προς τη λήψη των ανωτέρω μέτρων, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές.
     Κρίνεται επιτακτική η αναβάθμιση και ενίσχυση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ανά την επικράτεια, ώστε κάθε γυναίκα θύμα κακοποίησης να μπορεί να λαμβάνει την προβλεπόμενη υποστήριξη, σε κάθε νομό 24/7.
     Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το σύνολο του ΕΣΔΙΦ να συγκεκριμενοποιηθεί ανά πεδίο δράσης, με αναφερόμενο τον τρόπο υλοποίησης, τον προϋπολογισμό και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, καθώς στο παρόν δεν αποτυπώνονται τα παραπάνω, ώστε να μπορεί να ελέγχεται και να προχωρά στοχευμένα και επιτυχώς η πραγματοποίηση του.

    Με εκτίμηση
    Για το Δ.Σ.
    Ιωάννα Σκυλίτση, Πρόεδρος,
    Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος,
    Ματθαίος Καργάκης, Γεν. Γραμματέας,
    Μαρία Μπάκου, Ταμίας
    Ντίνα Μενέκου, Μέλος

  • 18 Αυγούστου 2021, 14:58 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

    Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025
    Συμμετοχή της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Κηφισιάς

    Γενικές παρατηρήσεις

     Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα εύρος σημαντικών δράσεων τόσο του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για την ισότητα των φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) όσο και των Υπουργείων. Ωστόσο, λείπει η αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου συνολικά αλλά και των δράσεων των Υπουργείων ώστε να καταστούν υλοποιήσιμες.
     Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της μορφής του κειμένου καλό θα ήταν να προηγηθούν τα κεφάλαια που αφορούν στις δράσεις της ΓΓΔΟΠΙΦ με συμπλήρωση κεφαλαίου βασιζόμενα στα επιστημονικά δεδομένα και τις στοχεύσεις του ΕΣΔΙΦ και να ακολουθήσουν οι δράσεις των επιμέρους Υπουργείων αλλά και να γίνει συνολική επιμέλεια του κειμένου.
     Λείπει επίσης η αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, την απασχόληση και την κοινωνική φροντίδα αλλά και στη συμβολή της ΓΓΔΟΠΙΦ το διάστημα αυτό.
     Oι τέσσερις άξονες που επικεντρώνεται το νέο ΕΣΔΙΦ είναι περιορισμένες και περιγράφονται πολύ συνοπτικά. Θα πρέπει να διευρυνθούν με άλλα επίκαιρα ζητήματα όπως το θέμα σχετικά με την «Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στις γυναίκες» που αποτελεί σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να προστεθεί. Επίσης και οι στόχοι περιγράφονται πολύ συνοπτικά.
     Η τεκμηρίωση και οι αναλύσεις της υπάρχουσας κατάστασης είναι ανεπαρκείς. Είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί το ΕΣΔΙΦ με ερευνητικά και στατιστικά δεδομένα, ελληνικά και διεθνή. Επίσης, οι προτεινόμενοι δείκτες είναι λίγοι και πολύ απλοί.
     Η ανάλυση ανά Υπουργείο αν και σημαντική, δημιουργεί όμως περιορισμούς και δυσκολίες στην εφαρμογή πολιτικών και στην παρακολούθηση της προόδου, εφόσον δεν προβλέπονται οριζόντιες δράσεις με εποπτεία ενός διυπουργικού οργάνου που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεων ανά Υπουργείο.
     Η αναβαθμισμένη λειτουργία του Παρατηρητηρίου της ΓΓΔΟΠΙΦ που θα συγκεντρώνει τα στατιστικά δεδομένα δεν θα μπορεί να εποπτεύει και τις δράσεις των Υπουργείων, των ΟΤΑ κλπ
     Ακόμη, είναι εντελώς αδύνατο «η παρακολούθηση για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των υφιστάμενων πολιτικών ισότητας θα γίνεται και σε θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας Φύλων (ΕΣΙΦ)».
     Δεν γίνεται αναφορά στα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων που αναδείχθηκαν την περίοδο της πανδημίας (τηλεργασία, οι πολλαπλές υποχρεώσεις των εργαζόμενων γυναικών, η ανθεκτικότητα των γυναικών κλπ).
     Δεν υπάρχει αναφορά σε χρηματοδοτικές πηγές (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) ούτε στην κοστολόγηση των προτεινόμενων δράσεων.
     Δεν προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή σε συμβουλευτικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών που αποτελεί μια διεθνή πρακτική. Οι Γυναικείες Οργανώσεις και οι ΜΚΟ αποτελούν τους συμβούλους στα διεθνή Όργανα , όπως CSW UN Geneva, CSW UN New York, CoE κλπ

    Άξονας προτεραιότητας 1: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

    Α. Νομοθετικές παρεμβάσεις

    1. Μετά την πρωτοφανή έξαρση της έμφυλης βίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ ο στόχος της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία» και η εισαγωγή του στον ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα. Ο όρος «γυναικοκτονία» αφορά σύμφωνα και με το EIGE τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους και κατ’ επέκταση των πατριαρχικών αντιλήψεων, των έμφυλων διακρίσεων και των στερεοτύπων φύλου. Σύμφωνα και με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κων/πολης, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την οδηγία της πρόσφατης έκθεσης του Ε.Κ. (για τον “Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας” ) που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Επιτροπές FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προστεθεί η βία με βάση το φύλο στη λίστα των εγκλημάτων στην ΕΕ (Eurocrimes), είναι απαραίτητο στο ΕΣΔΙΦ να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.
    2. Ζητούμε να περιληφθεί στο ΕΣΔΙΦ πρόταση για τα εγκλήματα της μαστροπείας και της εκμετάλλευσης πόρνης, καθώς με το νόμο 4619/11.10.19 αφαιρέθηκε ο ποινικός χαρακτήρας. Συγκεκριμένα: α) στο άρθρο 349 του Π.Κ. περί μαστροπείας, αφαιρέθηκε η τρίτη περίπτωση του άρθρου που αφορούσε την προστασία των γυναικών και προέβλεπε «όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών και με χρηματική ποινή¨, θέτοντας επιβαρυντική περίπτωση αν ¨η τέλεση της πράξης ή η συμμετοχή σε αυτή γίνεται από υπάλληλο κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενο από την ιδιότητά του αυτή¨ και β) το άρθρο 350 του Π.Κ. με τίτλο «Εκμετάλλευση πόρνης», το οποίο όριζε «άντρας που συντηρείται ολικά ή εν μέρει από γυναίκα που ασκεί κατ’ επάγγελμα την πορνεία και από την εκμετάλλευση των σχετικών ανήθικων κερδών της τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί για άλλη βαρύτερη αξιόποινη πράξη» καταργήθηκε ολοσχερώς. Η αφαίρεση των ως άνω διατάξεων στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα μειώνει την προστασία των ευάλωτων αυτών γυναικών, αφού αφήνει ατιμώρητους τους προαγωγούς και τους εκμεταλλευτές τους και έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
    3. Σύμφωνα με το άρθρο 58 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης προτείνεται η κατάργηση της προθεσμίας παραγραφής για τα σεξουαλικά εγκλήματα κακουργηματικής φύσης, ανεξάρτητα από την ανηλικότητα ή μη του θύματος, προκειμένου να μπορούν να διωχθούν ποινικά οποτεδήποτε είναι έτοιμα τα θύματα να τα καταγγείλουν. Για τα πλημμελήματα, μεγάλη επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος για την υποβολή έγκλησης.
    4. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επισήμανση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ της πορνείας και της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο αναγνωρίζει ότι η πορνεία — τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο — τροφοδοτεί την εμπορία ευάλωτων γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μεταξύ 13 και 25 ετών· και επισημαίνει ότι, όπως το αποδεικνύουν στοιχεία που επεξεργάστηκε η προπαρασκευαστική Επιτροπή, η πλειοψηφία των θυμάτων (62 %) προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση, με τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια να ανέρχονται σε 96 % των βεβαιωμένων και εικαζόμενων θυμάτων, ενώ το ποσοστό θυμάτων από χώρες εκτός ΕΕ έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία και στη χώρα μας. Να αξιοποιηθεί/επικαιροποιηθεί το προηγούμενο πόρισμα της ΓΓΔΟΠΙΦ και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν την έξοδο των γυναικών και κοριτσιών από την κατάσταση της εξαναγκαστικής πορνείας.
    5. Άμεση ψυχολογική και ιατρική παρακολούθηση για την υποστήριξη του θύματος και την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την ποινική δικογραφία. Λειτουργία ιατροδικαστικής υπηρεσίας 24/7.
    6. Προσήκουσα και αποτελεσματική αποζημίωση του θύματος. Υπάρχει και προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά δεν εφαρμόζεται ποτέ (Με την υπ’ αριθμ. 27787/16-3-2010 Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 96/ΥΟΔΔ, όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 256/ΥΟΔΔ, συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προβλεπόμενη στο άρθρο 1 του ν. 3811/2009 (Α΄ 231) «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», αρμόδια να αποφαίνεται επί των αιτήσεων αποζημίωσης θυμάτων εγκληματικών πράξεων.)

    Β. Ενίσχυση-διεύρυνση Δικτύου με νέες δομές (τηλεφωνικές γραμμές στήριξης, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας)

    Προτείνουμε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 να υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση νέων δομών (τηλεφωνικές γραμμές στήριξης, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας) στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της τάσης της κοινωνίας να καταγγέλλει περιστατικά βίας και να απευθύνεται σε εξειδικευμένους φορείς αλλά και των επιπτώσεων από την πανδημία που απαιτούν σύγχρονες ολιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να περιληφθεί συγκεκριμένα η ενίσχυση της Γραμμής 15900 καθώς και γραμμών ορισμένων ΔΕΠΙΣ, αλλά και γραμμών γυναικείων οργανώσεων που αδυνατούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εθελοντικά.
    Σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας: Για την εφαρμογή του Άρθρου 25 (Παροχή υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας) της Σύμβασης της Κων/πολης απαιτείται να προβλεφθεί προϋπολογισμός για την δημιουργία και λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας με 24ωρη λειτουργία, η οποία θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την καταγγελία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας, όπου θα παρέχεται άμεση ιατροδικαστική εξέταση, συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, περίθαλψη και εξειδικευμένη ψυχολογική στήριξη για τη διαχείριση ψυχικού τραύματος.
     Κατάθεση θυμάτων (ενηλίκων και ανηλίκων) σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα που θέσπισε η οδηγία για τα θύματα, νόμος από το 2017 που ουδόλως εφαρμόζεται (ν. 4478/2017 με τον οποίο ενσωματωνόταν Οδηγία της ΕΕ).
     Παροχή νομικής συνδρομής σε συνεργασία με Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
     Παροχή ασφαλούς πλαισίου διαβίωσης μακριά από τον κακοποιητή και το περιβάλλον του με εξασφάλιση καταλυμάτων έκτακτης/επείγουσας ανάγκης.
     Αποκαταστατικές υπηρεσίες (ψυχολογική και κοινωνική στήριξη) ώστε το θύμα να σταθεί στα πόδια του και να βγει στην κοινωνία (σημαντική η ενίσχυση για εύρεση εργασίας).
     Αλλαγή θεσμών ώστε να πάψει το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις γυναίκες με τρόπο που συνιστά διάκριση λόγω φύλου κατά την απονομή δικαιοσύνης (επί παραδείγματι: η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης από μόνη της συνιστά διάκριση λόγω φύλου όταν λόγω αυτής παραβιάζονται δικαιώματα και δεν προστατεύονται επαρκώς τα θύματα. Ή η μη τήρηση διαδικαστικών εγγυήσεων κατά την εξέταση υποθέσεων επίσης συνιστά διάκριση λόγω φύλου πχ μη σωστή εξέταση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα η καταγγελία να μπαίνει στο αρχείο, ή ο βιασμός να μην αναγνωρίζεται αλλά να θεωρείται συναινετική πράξη κλπ). Γενικά, η απονομή δικαιοσύνης αναβλύζει σεξισμό. Ο σεξισμός είναι διάχυτος από τις αστικές υποθέσεις πχ οικογενειακές διαφορές, μέχρι τις ποινικές, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί, εμπορία ανθρώπων, ανθρωποκτονία.
     Εκπαίδευση δικαστών και αστυνομικών σε θέματα σεξισμού, unconscious bias, κλπ

    Γ. Δημιουργία πρωτοκόλλων και διαδικασιών αναφορών και καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και δράσεις ενημέρωσης
    Μετά το κίνημα το ελληνικού #MeToo που έφερε στο φως δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε διάφορους τομείς και χώρους εργασίας καθώς και μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία και την κύρωση της Οδηγίας 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους/ες να καταγγέλλουν σχετικά περιστατικά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και λειτουργία η νέα πλατφόρμα metoogreece.gr προσφέροντας πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να επιλαμβάνονται άμεσα επ’ αυτών. Λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Δήμο Αθηναίων για τη Μηδενική Ανοχή στη Βία θεωρούμε ότι στις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον Σύμβουλο Ακεραιότητας (ν. 4795/2021) θα πρέπει να προβλεφθεί πέραν του δημόσιου τομέα και δράση στους ΟΤΑ τόσο για να καλύπτει και περιστατικά καταγγελιών που αφορούν σε αιρετά πρόσωπα όσο και για να προβλεφθεί η διαδικασία που θα ακολουθείται στις περιπτώσεις που ένας Δήμος δεν προχωρήσει στη σύσταση θέσης Συμβούλου Ακεραιότητας.
    Περαιτέρω, στη δράση που αφορά στη δημιουργία κανόνων δεοντολογίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και στη διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για το θέμα αυτό, που υπάρχουν ως προτάσεις του ΥΠΕΣ για τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τους αιρετούς/ες.
    Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και ιδιαίτερα τις Επιτροπές και τα Γραφεία Ισότητας).
    Δ. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα
    Με βάση τη δημοσιότητα που έχουν λάβει περιστατικά έμφυλης βίας και ιδιαίτερα οι γυναικοκτονίες αλλά και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την τελευταία έρευνα για τη βία κατά των γυναικών σε εθνικό επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μίας νέας πανελλαδικής έρευνας για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία ώστε να εκτιμηθεί το εύρος του φαινομένου.
    Άξονας προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση του φύλου σε τομεακές πολιτικές
    Στόχος 4.2: Ενίσχυση της διατομεακής αντιμετώπισης των θεμάτων ισότητας των φύλων
    Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4604/2019 οι υποχρεωτικές πλέον Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας ανήκουν στον εθνικό μηχανισμό για την ισότητα των φύλων που περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών και φορέων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι σε επίπεδο κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, μέτρων και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων και για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, καθώς και για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των θεμάτων ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση προτείνουμε τα εξής:
     Δικτύωση των ΔΕΠΙΣ-ΠΕΠΙΣ με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενημέρωση και προβολή των δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν με αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
     Καθιέρωση του Σήματος Ισότητας και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιβραβεύοντας αξιόλογες δράσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων.
     Επικαιροποίηση των δράσεων ώστε η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες να καταστεί αξιοποιήσιμο εργαλείο για τις ΔΕΠΙΣ-ΠΕΠΙΣ και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ευρύτερα (π.χ. δημιουργία επιμορφωτικών δράσεων δια ζώσης ή ηλεκτρονικά, αξιοποίηση του Οδηγού Εφαρμογής που είχε δημιουργηθεί σε προηγούμενη φάση και επικαιροποίηση του, συνεργασία με το ΕΚΚΔΑ, την ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ, το ΚΕΘΙ, την ΕΕΤΑΑ)
     Δημιουργία προγράμματος στήριξης του έργου των ΔΕΠΙΣ/ΠΕΠΙΣ με εξειδικευμένο προσωπικό που θα κατέχει τα θέματα φύλου και θα παρέχει τεχνική βοήθεια στο έργο των Επιτροπών (Σύμβουλος Ισότητας-Gender Advisor) και χρηματοδότηση των τοπικών σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων με ειδική πρόβλεψη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).
     Ενεργοποίηση των Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας των Περιφερειών (άρθρο 7 παρ. 3 ν. 4604/2019) και της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ (άρθρο 8 ν. 4604/2019).
     Επιμόρφωση αιρετών σε θέματα ισότητας των φύλων και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
     Στη δράση 4.2.2 Ετήσιες Εκθέσεις για την ισότητα στους Δήμους να προβλεφθεί η εμπλοκή των ΔΕΠΙΣ και στο στάδιο της έρευνας με τα ερωτηματολόγια και στο στάδιο της διατύπωσης προτάσεων πολιτικής.
     Είναι σημαντικό να προβλεφθεί στο ΕΣΔΙΦ η στήριξη των συνεργασιών των ΔΕΠΙΣ και των γυναικείων/φεμινιστικών οργανώσεων, όπως προβλέπεται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και στην νομοθεσία μας γενικότερα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα των δράσεων διάδοσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.


     Άξονας προτεραιότητας 4: Ενσωμάτωση του φύλου σε τομεακές πολιτικές
     Στόχος 4.4: Προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση-επιστήμη-έρευνα

     Κατάρτιση των εκπαιδευτικών ώστε να μην αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις επιδόσεις αγοριών και κοριτσιών, να μην χρησιμοποιούν ασυνείδητη προκατάληψη (unconscious bias), να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να ασχοληθούν με μαθήματα και κατευθυνσεις STEM, κλπ.
     Παραγωγή βοηθητικού εγχειριδίου προς τους εκπαιδευτικούς, διαφορετικό για κάθε βαθμίδα, για το χειρισμό των θεμάτων των φύλων σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.
     Αναθεώρηση σχολικών βιβλίων, ώστε να προβάλλονται θετικά γυναικεία πρότυπα σε ισότιμο με τα αντρικά βαθμό (πχ βιβλία ιστορίας στα οποία παραγνωρίζεται ο ρόλος και η σημασία γυναικών ιστορικών φυσιογνωμιών, βιβλίο κοινωνιολογίας όπου αποσιωπείται το φεμινιστικό κίνημα, κλπ), να μην αναπαράγονται σεξιστικά πρότυπα είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσα από τις εικόνες), να είναι γραμμένα με μη σεξιστική γλώσσα, κλπ. Να περιλαμβάνονται σε ίσο βαθμό γυναίκες στις συντακτικές ομάδες των διδακτικών βιβλίων όλων των βαθμίδων, όλων των μαθημάτων (οι επιτροπές συγγραφής διδακτικών βιβλίων ανδροκρατούνται σε συντριπτικό βαθμό).

    Για τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς
    Η Πρόεδρος

    Αγγελική Παπάζογλου

  • 17 Αυγούστου 2021, 16:55 | Γυναίκες στην Οδοντιατρική

    Πολλοί παράγοντες κάνουν έναν οργανισμό να έχει προδιάθεση ώστε να ευδοκιμεί η σεξουαλική παρενόχληση , η έμφυλη διάκριση , προσβολή και βία. Προτείνουμε έναν αριθμό ενεργειών που οι οργανισμοί υγείας (τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υγείας, οι ιατρικές δομές , δημοσιές και ιδιωτικές και τα συνδικαλιστικά όργανα ) πρέπει να δρομολογήσουν ώστε να προληφθούν και να εξαλειφτούν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον που να επιτρέπει τους εργαζόμενους και τους φοιτητές της υγείας να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους. • Ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση- εκτίμηση του υπάρχοντος προβλήματος Στους οργανισμούς υγείας θα πρέπει να γίνονται διεξοδικές και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της φύσης , συχνότητας και της σοβαρότητας της παρενόχλησης και διάκρισης. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τυποποιημένα και εγκεκριμένα εργαλεία που θα ερευνούν ετήσια και ανώνυμα. Τα αποξέσματα μαζί με την συνολικά δεδομένα των καταγγελιών θα πρέπει να ανακοινώνονται σε όλο τον οργανισμό έτσι ώστε να εξακριβώνεται συνεχώς τι πρέπει να βελτιωθεί και να βρίσκονται ανάλογες λύσεις για την βελτίωση της κατάστασης. • Κώδικες πρακτικής – πολιτικές ( policies) για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, της διάκριση, της βίας και προσβολής, Κάθε ένας οργανισμός υγείας θα πρέπει να υιοθέτει και να προωθεί έναν ξεκάθαρο και κατανοητό κώδικα πρακτικής που θα εκφράζει μια ακλόνητη δέσμευσης στην ασφάλεια , τον σεβασμό ,την ενσωμάτωση και την ισότητα των εργαζομένων και φοιτητών. Θα πρέπει να περιλαμβάνει ξεκάθαρους ορισμούς και οδηγίες για 1 την ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσο αναφορά την σεξουαλική παρενόχληση, διάκριση ,προσβολή , βία και αντίποινων των εργαζομένων , φοιτητών και εκπαιδευτικών. 2 για την αναφορά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης , διάκρισης , προσβολής ,βίας και αντίποινων των εργαζομένων και φοιτητών και εκπαιδευτικών. 3 για το τρόπο αντιμετώπισης των παραπάνω συμπεριφορών και το ξεκάθαρο πρωτόκολλο για τις διαδικασίες μετά από καταγγελία περιστατικού από τον οργανισμό. Η Πολιτεία θα πρέπει να καθοδηγήσει με την εγγραφή προτύπων κωδικών πρακτικής αλλά και να ελέγχει και να επιβλέπει την εφαρμογή τους ώστε οι κώδικες πρακτικής να μην αποτελούν μόνο συμβολική συμμόρφωση των οργανισμών στην νομική τους υποχρέωση . • Κώδικας πρακτικής –πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς των ασθενών και των συνόδων τους προς στους εργαζόμενους και φοιτητές στους οργανισμούς υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους οργανισμούς υγείας για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης , διάκρισης, προσβολής και βίας από ασθενείς σε εργαζόμενους και φοιτητές στην υγεία . Ερευνά που έχει γίνει το 2018 στην Αμερική σε 6000 ιατρούς έδειξε ότι το 27 % ανέφερε σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς στα περασμένα 3 χρόνια ενώ μόνο 3% ανέφερε παρενόχληση από κλινικούς , νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό. Σε άλλη ερευνά 822 ιατρών του 2017 στην Αμερική φάνηκε ότι 60% είχε να αντιμετωπίσει προσβλητικά σχόλια από ασθενείς τα προηγούμενα 5 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν στους οργανισμούς υγείας και κώδικες πρακτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών από ασθενής και τους συνοδούς τους σε εργαζόμενους και φοιτητές υγείας. • Εκπαιδευτικά σεμινάρια –δράσεις Θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά σεμινάρια σε εργαζόμενους και φοιτητές κατά την διάρκεια της φοίτησης τους που να αφορούν στην εκπαίδευση τους ώστε να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή ,βία έμφυλη διάκριση σε οργανισμούς υγείας. Τα σεμινάρια αυτά να επαναλαμβάνονται τακτικά Θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες και πρακτικό οδηγό σχετικά με 1- τους υφισταμένους νομούς 2 – Για το τι ακριβώς θεωρείτε σεξουαλική παρενόχληση, βίαιη , υβριστική και προσβλητική συμπεριφορά 3 – Πώς να αντιμετωπίζονται και να καταγγέλλονται. • Mentorship και sponsorship προγράμματα εκπαίδευσης για γυναίκες στην υγεία. Η παρενόχληση ευδοκιμεί σε κοινότητες όπου οι άνδρες κυριαρχούν. Επομένως είναι ουσιώδες να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και να εξασφαλιστεί η ισότητα σε μισθούς και δύναμη. Έτσι προτείνουμε mentorship και sponsorship προγράμματα εκπαίδευσης των γυναικών , εργαζομένων και φοιτητριών στους οργανισμούς υγείας που είναι ουσιώδη για την πρόοδο της καριέρας και την άνοδο τους . Σχετικά με τον άξονα προτεραιότητας 3 του Σχεδίου, που σχετίζεται με τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (δράσεις που αφορούν κυρίως το Υπουργείο Εργασίας) 1 – Απαιτούνται περισσότερες δράσεις για την κατάργηση των ανισοτήτων μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων γυναικών (οδοντίατροι) και των γυναικών που εργάζονται ως έμμισθες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να γίνει αντίστοιχη ενίσχυση της μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, σε περιόδους κύησης και λοχείας, με τις ίδιες παροχές από το κράτος. 2-Σε ότι αφορά στη δράση 3.2.3 για τη βελτίωση της πρόσβασης στη Προσχολική φροντίδα και Εκπαίδευση, που θα ενισχυθεί στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ζητούμε να δοθεί αντίστοιχη, ισότιμη μέριμνα και για τις αυτοαπασχολούμενες στον τομέα της Υγείας. Οι γυναίκες στις σχολές υγείας και στις δομές υγείας αποτελούν το πενήντα της εκατό των φοιτητών και εργαζομένων .Η υγεία δεν μπορεί να διατηρήσει μια κουλτούρα που συστηματικά υποσκάπτει την εξουσία ,την σωματική και ψυχική υγεία και την επιτυχία ενός τόσο μεγάλου κομματιού του επιστημονικού δυναμικού της.

  • 16 Αυγούστου 2021, 19:16 | Ντίνα Βαΐου

    Το ΕΣΔΙΦ που προτείνεται δυστυχως βρίσκεται πίσω από τις επεξεργασίες όχι μόνο των φεμινιστικών συλλογικοτήτων (που δεν κλήθηκαν καν να συμβάλουν), αλλά και της ίδιας της Γενικής Γραμματείας. Στην παρούσα μορφή του είναι μια γενικόλογη έκθεση και θα παραμείνει τέτοια αν δεν επιμεριστεί σε δράσεις και έργα με αντίστοιχη κοστολόγηση και δέσμευση πόρων.
    Μετά από μία δεκαετία πολύπλευρης κρίσης και σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, οι επιπτώσεις στα θέματα ισότητας, όπως αυτά εκφράζονται σε διάφορους τομέις (υγεία, παιδεία, (τηλε)εργασία, απλήρωτη εργασία, ασφάλιση, συντάξεις, έμφυλη βία σε έξαρση) αγνοούνται από το ΕΣΔΙΦ και δεν διαπερνούν τις, έστω και γενικόλογες, προτάσεις πολιτικής.
    Το ΕΣΔΙΦ στην παρούσα μορφή του αποτελεί οπισθοδρόμηση στα θεματα ποσόστωσης και γενικότερα συμμετοχής καθώς και δεν προάγει την ενδυνάμωση μέσω συγκεκριμένων μέτρων.
    Για τα παραπάνω έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις από φεμινιστικές συλλογικότητες από τις οποίες η Γενική Γραμματεία θα μπορούσε και θα όφειλε να αντλήσει ιδέες και μέτρα.

  • 14 Αυγούστου 2021, 23:06 | Θ.Κ

    Οικογενειακά δικαστήρια με εξειδικευμένους δικαστές κ ψυχολόγους. Να μπορεί μια γυναίκα ν αποδείξει την ακατάλληλότητα του πατέρα για συνεπιμέλεια, σε περιπτώσεις κ λεκτικής, ψυχολογικής βίας. Η βία αυτή, εκτός του ότι διαλύει τη μητέρα, έστω κ υποσυνείδητα περνάει στο παιδί. Κύριοι όταν δύο άνθρωποι δε μπορούν να συνεννοηθούν, πρέπει να υπάρχει προστασία κ όχι ‘τιμωρία’ με συνεπιμέλεια που ξαφνικά θέλει ο τοξικός πατέρας και που μόνο θα καταδικάσει τη γυναίκα κ άρα το παιδί. Ένα οποιοδήποτε δικαστήριο δεν ασχολείται μ αυτά που όμως είναι ΤΌΣΟ καθοριστικά για τη ζωή ενός αν όχι δύο ανθρώπων, αυτών της μητέρας και του παιδιού που δε φταίει σε τίποτα.

    Επιπλέον, περισσότερες παροχές σε ρυθμίσεις εργασίας για εργαζόμενες μητέρες μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 14 Αυγούστου 2021, 18:42 | Ειρήνη

    Το ΕΣΔΙΦ θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, όλα τα φύλα.