ΜΕΡΟΣ Δ’ – Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία – Άρθρο 27 Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

  1. Καθιερώνεται το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
  2. Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους και σύμφωνα με τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.
  3. Αποδέκτες των υπηρεσιών του Προσωπικού Βοηθού είναι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.
  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 21:33 | ΣΤΈΛΛΑ ΤΡΑΓΑ

    ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 21:03 | ΣΤΈΛΛΑ ΤΡΑΓΑ

    Ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ είναι απαραίτητο να δοθεί στα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 21:34 | Ευδοκία Στατήρη

    Κάποιοι από τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες δεν αυτοεξυπηρετουνται και χρήζουν βοήθεια δεύτερου προσώπου για να συνεχίζουν να ζουν…
    Ο πατέρας μου 99 χρόνων με καρδιακή ανεπάρκεια τετάρτου βαθμού και άλλα συνοδά θέματα δεν μπορεί να κινηθεί λόγω των θεμάτων της καρδιάς του και χρειάζεται βοηθό για να συνεχίσει να ζει….
    Τα ΚΕΠΑ δίνουν επίδομα βοηθού μόνο σε τετραπληγικούς και μη βλέποντες….όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι υγείας που κάποιος μπορεί να μην κινείται και να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθει….. υπάρχει κενό και πρέπει να λυθεί…
    Δε θέλω να σας περιγράψω τις δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει για να τον βοηθήσω να ζει….είναι σκληρό.
    Είναι δικαιο οι ηλικιωμένοι που έχουν προσφέρει τόσα στη ζωή και στην πολιτεία να έχουν αξιοπρέπεια στο τελευταίο διάστημα της ζωής τους….

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 20:20 | Κελεxar

    !
    Κι επειδή δεν ολοκληρώθηκε το προηγούμενο σχόλιο…
    ΑΣ ΔΕΙ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ -ΕΝΗΛΙΚΑ&ΑΝΗΛΙΚΑ- ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΈΡΗΣΗ &ΤΟ ΦΆΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΑΥΞΆΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ …
    ΑΣ ΚΙΝΗΘΕΟ Κ ΣΤΑΘΕΊ ΣΕ ΑΥΤΆ,ΟΠΩΣ ΠΡΈΠΕΙ Κ ΩΣ ΟΦΕΊΛΕΙ ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ Κ ΜΙΜΟΥΜΕΝΟ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 20:43 | Κελεxar

    Οσα διάβασα ως προς τον Προσωπικό Βοηθό,και στα 4αρθρα είν’ γενικά και νομίζω ότι δείχνουν μια διάθεση…καλή&καταρχήν θετική!!
    Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω κ σημειωσω είν’ ότι στα άτομα με αυτισμό (που είν’ πάμπολλα) κ στα άτομα με νοητική στέρηση, καθυστέρηση οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να είν’ πιο εξειδικευμένα!!
    Όπως άλλωστε κ σε κάθε περίπτωση..Απλά με έκανε εντύπωση ότι δεν αναφέρεται κάπου ως περίπτωσεις!!
    Κ ΣΊΓΟΥΡΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ…ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΈΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ/ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΑΠΟΤΎΠΩΜΑ..

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 18:58 | Ανάπηρες γυναίκες

    Το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, τόσο για τα ανάπηρα άτομα όσο και για τις οικογένειές τους, κρίνοντας από τα τέσσερα μόνο άρθρα πού αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση , προβληματίζει ως προς την μάλλον επιφανειακή αντιμετώπιση του, την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισής και την ποιότητα διαχείρισής του. Ο προσωπικός βοηθός ενώ αποτελεί μέρος της ανεξάρτητης διαβίωσης( δηλαδή τις πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση των αναπήρων ατόμων με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και περιλαμβάνει παρέμβαση στο δομημένο περιβάλλον στην επικοινωνία στην εργασία στην εκπαίδευση, τις μετακινήσεις κλπ) παρουσιάζεται ως το Μάννα εξ ουρανού. Απουσιάζει ορισμός του προσωπικού βοηθού έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στο τι αυτό συμπεριλαμβάνει. Ακόμη και στο πιλοτικό πρόγραμμα απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή Μελέτης ώστε να ορίζονται οι δείκτες ποιότητας του προγράμματος προκειμένου να αξιολογηθούν και να τεθούν οι σωστές βάσεις για τη συνέχιση του. Οι δείκτες αυτοί σαφώς θα πρέπει να είναι διαφορετικοί εάν πρόκειται για την αποϊδρυματοποίηση, αν πρόκειται για παιδιά ή ενήλικες- κάτι που δεν διευκρινίζεται στην διαβούλευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας για τα παιδιά μπορεί να είναι δείκτες σχετικοί με την εκπαίδευση, τις οικογενειακές σχέσεις, τις σχέσεις μεταξύ αδελφών, συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. Πέραν της απουσίας στήριξης και εποπτείας των προσωπικών βοηθών απουσιάζει η εμπλοκή των ανάπηρων ατόμων σε κάθε φάση του προγράμματος. Προτείνουμε να συσταθεί μία διακομματική επιτροπή –κι όχι μόνο η ΕΣΑΜΕΑ- από ανάπηρα άτομα του κάθε κόμματος , ελπίζοντας ότι έτσι θα διασφαλιστεί –και η οικονομική- διαφάνεια, δεν θα εργαλειοποιηθούν πολιτικά τ ανάπηρα άτομα και θα εφαρμοστεί επιτέλους στην πράξη το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:03 | Ανάπηρες γυναίκες

    Το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, τόσο για τα ανάπηρα άτομα όσο και για τις οικογένειές τους, κρίνοντας από τα τέσσερα μόνο άρθρα πού αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση , προβληματίζει ως προς την μάλλον επιφανειακή αντιμετώπιση του, την διάθεση σοβαρής αντιμετώπισής και την ποιότητα διαχείρισής του. Ο προσωπικός βοηθός ενώ αποτελεί μέρος της ανεξάρτητης διαβίωσης( δηλαδή τις πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση των αναπήρων ατόμων με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και περιλαμβάνει παρέμβαση στο δομημένο περιβάλλον στην επικοινωνία στην εργασία στην εκπαίδευση, τις μετακινήσεις κλπ) παρουσιάζεται ως το Μάννα εξ ουρανού. Απουσιάζει ορισμός του προσωπικού βοηθού έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στο τι αυτό συμπεριλαμβάνει. Ακόμη και στο πιλοτικό πρόγραμμα απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή Μελέτης ώστε να ορίζονται οι δείκτες ποιότητας του προγράμματος προκειμένου να αξιολογηθούν και να τεθούν οι σωστές βάσεις για τη συνέχιση του. Οι δείκτες αυτοί σαφώς θα πρέπει να είναι διαφορετικοί εάν πρόκειται για την αποϊδρυματοποίηση, αν πρόκειται για παιδιά ή ενήλικες- κάτι που δεν διευκρινίζεται στην διαβούλευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας για τα παιδιά μπορεί να είναι δείκτες σχετικοί με την εκπαίδευση, τις οικογενειακές σχέσεις, τις σχέσεις μεταξύ αδελφών, συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. Πέραν της απουσίας στήριξης και εποπτείας των προσωπικών βοηθών απουσιάζει η εμπλοκή των ανάπηρων ατόμων σε κάθε φάση του προγράμματος. Προτείνουμε να συσταθεί μία διακομματική επιτροπή –κι όχι μόνο η ΕΣΑΜΕΑ- από ανάπηρα άτομα του κάθε κόμματος , ελπίζοντας ότι έτσι θα διασφαλιστεί –και η οικονομική- διαφάνεια, δεν θα εργαλειοποιηθούν πολιτικά τ ανάπηρα άτομα και θα εφαρμοστεί επιτέλους στην πράξη το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:45 | Μαρία Γουργολίτσα

    Οι ανάπηρες εγκυμονούσες βιώνουν εις διπλούν (τόσο οι ίδιες όσο και το έμβρυο)την καταπίεση της αναπηρίας , στην καθημερινή ζωή, μιας και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την οικονομική, ιατρική, κοινωνική στήριξη τους. Μετά τη γέννηση του βρέφους ο /η ανάπηρη/ος γονέας συνεχίζει να μην έχει καμία υποστήριξη τόσο στην φροντίδα του βρέφους όσο και στην παροχή υλικής βοήθειας πχ προσάρτημα στο αμαξίδιο για την μεταφορά βρέφους/μωρού. Λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας πχ σε παιδιάτρους, βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς καθιστούν απαραίτητη τόσο την προτεραιοποίηση μας στην παροχή προσωπικού βοηθού όσο και την ενσωμάτωση σε σχετικές νομοθεσίες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:26 | ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ <> ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ… ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ . ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:19 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΔΑΣ

    Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε το αυτονόητο. Εννοείται πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:20 | ΘΩΜΑΣ ΝΤΟΥΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ <> ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ … ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ . ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:38 | Β.Γ

    1. Ένα γενικόλογο και ασαφές νομοθέτημα

    2. Δεν δινεται καν ο ορισμός της «ανεξάρτητης διαβίωσης»

    3. Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας ναρκοθετούν εξ αρχής στην πράξη το μέλλον του θεσμού του προσωπικόύ βοηθού

    4. Αποδεικύεται τελικά ό,τι η πρότερη διαβούλευση με το αναπηρικό κίνημα αγνωήθηκε παντελώς

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 17:05 | Γιώργος

    Οι ασθενείς με ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΈΡΤΑΣΗ ζούμε μια πάρα πολύ σκληρή καθημερινότητα καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε τα πιο απλά καθημερινά πράγματα που σε άλλους είναι αυτονόητα. Μπάνιο, δουλειές στο σπίτι, μεγάλωμα και φροντίδα παιδιών και τόσα άλλα. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κάποια κρατική μέριμνα για ένα σπάνιο και απειλητικό για την ζωή νόσημα τουλάχιστον δώστε μας τον βοηθό ΑΜΕΑ που τόσο πολύ χρειάζομαστε. Ζούμε με συντάξεις των 300 και 450 ευρώ και πρέπει να μεγαλώσουμε παιδιά να πληρώσουμε ενοίκια και δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουμε κάποιον για βοηθό. Στην Ελλάδα πρέπει το κράτος να σταθεί πραγματικά δίπλα στα ΑΜΕΑ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 16:02 | Στελλα Π

    Αποτελεί ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη για προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ σε όλα τα άτομα με αυτισμο και νοητική υστέρηση ! Θελουμε ένα κρατος ΔΙΠΛΑ στα παιδιά μας!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 16:27 | ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΥΔΗ

    Σαν γονέας παιδιού με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση θέλω να δηλώσω την απελπισία και την απόλυτη κούραση που βιώνω. Το κράτος, μας τοποθετεί στο περιθώριο και εμάς και τα παιδιά μας. Φυσικά μόνο ο ένας γονιός μπορεί να δουλέψει ενώ οι απαιτήσεις είναι τεράστιες … Και ναι βέβαια θα πείτε «αφού παίρνετε το επίδομα». Δυστυχώς το επίδομα αυτό δεν φτάνει όταν τα έξοδα ενός παιδιού ΑΜΕΑ είναι διπλάσια απ’ ότι ενός φυσιολογικού παιδιού. Έχω δύο παιδιά και το γνωρίζω καλά. Χρόνος ξεκούρασης για τους γονείς;; Εννοείται δεν υπάρχει. Κοινωνικές υποχρεώσεις;;; Ούτε κατά διάνοια. Εξωτερικές δουλειές τράπεζα,σούπερ μάρκετ; Πρέπει να βρω συγγενικό πρόσωπο να τον αφήσω και με την ψυχή στα πόδια μην αργήσω. Αλλά φυσικά τι λέω; Πρέπει κάποιος να το βιώσει για να καταλάβει . Ο προσωπικός βοηθός Θα είναι μια ανάσα για εμάς τους γονείς και όχι μόνο. Εννοώ και για τα αδέρφια των ΑΜΕΑ που υπάρχουν. Επειδή τα παιδιά με βαρύ αυτισμό έχουν την δική τους ρουτίνα δεν είναι αναγκασμένα τα αδέρφια τους να στερούνται πράγματα που κάνουν οι φίλοι τους. Ανάπηροι δεν είναι μόνο τα άτομα που δεν μπορούν να κινηθούν αλλά και αυτά τα άτομα που κινητικά είναι άριστα όμως στερούνται στην νόηση καθώς μπορεί να κάνουν κακό στο εαυτό τους και τους γύρω τους. Ελπίζω να συμπεριληφθούν τα άτομα με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση στον προσωπικό βοηθό για να αισθανθούμε και εμείς οι γονείς λίγη ανακούφιση…..