- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 04 Ειδική προϋπόθεση επί χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Φορέων Παιδικής Προστασίας

  1. Η πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 3 συνιστά προϋπόθεση για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων των Φορέων Παιδικής Προστασίας, καθώς και για την τροποποίηση της ισχύουσας άδειας σε περίπτωση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του αδειοδοτηθέντος Φορέα. Κατά την έκδοση ή την τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Φορέων Παιδικής Προστασίας, η αδειοδοτούσα αρχή αναζητεί αυτεπαγγέλτως το αντίγραφο ποινικού μητρώου του άρθρου 3 για το φυσικό πρόσωπο που αιτείται την έκδοση ή τροποποίηση της άδειας, για τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, καθώς και για τα μέλη της Διοίκησής του.
  2. Η προϋπόθεση της παρ. 1 ισχύει και για τη διατήρηση σε ισχύ της αδειοδότησης των λειτουργούντων, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, Φορέων Παιδικής Προστασίας. Προς τούτο, η αδειοδοτούσα αρχή αναζητεί αυτεπαγγέλτως εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, το αντίγραφο ποινικού μητρώου του άρθρου 3 για τα πρόσωπα της παρ. 1. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του πρώτου εδαφίου και μέχρι την υποβολή της απαιτούμενης άδειας, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Φορέα Παιδικής Προστασίας θεωρείται ως αυτοδικαίως ανακληθείσα από τον χρόνο αυτό.
  3. Αν από τα υποβληθέντα σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1, ο Φορέας Παιδικής Προστασίας οφείλει, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την περιέλευση στην αδειοδοτούσα αρχή του αντιγράφου της δικαστικής αρχής, να προβεί στην αντικατάσταση του νόμιμου εκπροσώπου του ή των μελών της Διοίκησής του από πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1. Αν η μη πλήρωση των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται στο πρόσωπο του αδειοδοτηθέντος φυσικού προσώπου ή εταίρου σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 1, τα πρόσωπα αυτά απαγορεύεται να εισέρχονται στην αδειοδοτημένη μονάδα του Φορέα Παιδικής Προστασίας.
  4. Ειδικά για τους Φορείς Παιδικής Προστασίας που συστήνονται και λειτουργούν από δήμους ή νομικά πρόσωπα αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι παρ. 1, 2 και 3. Ειδικά για τους Φορείς Παιδικής Προστασίας του πρώτου εδαφίου, η υποχρέωση προσκόμισης του αντιγράφου ποινικού μητρώου των παρ. 1 και 2 και οι συνέπειες του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 αφορούν στο φυσικό πρόσωπο που διευθύνει τον οικείο Φορέα Παιδικής Προστασίας ή προΐσταται αυτού και συμπεριλαμβάνεται, σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3.