- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 03 Ειδική προϋπόθεση για την απασχόληση προσωπικού σε Φορείς Παιδικής Προστασίας

1. Απαγορεύεται η απασχόληση σε Φορείς Παιδικής Προστασίας, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προσωπικού που έχει καταδικασθεί, με οριστική δικαστική απόφαση, για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για εγκλήματα κατά της οικογένειας, του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με το άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα και τον ν. 4251/2014 (Α’ 80) ή για εμπορία ναρκωτικών σύμφωνα με τον ν. 4139/2013 (Α’ 74), με την επιφύλαξη αυστηρότερων προϋποθέσεων που ήδη ισχύουν στην κείμενη νομοθεσία.

2. Η απαγόρευση της παρ. 1 καταλαμβάνει και

α) συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο, ή

β) πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες εθελοντικά.

3. Προϋπόθεση για την πρόσληψη προσωπικού ή την έναρξη απασχόλησης με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου ή παροχής υπηρεσιών σε Φορείς Παιδικής Προστασίας είναι η προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 572 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96), από το οποίο να προκύπτει ότι ο προσλαμβανόμενος δεν έχει καταδικαστεί οριστικά για τα αδικήματα της παρ. 1. Το αντίγραφο ποινικού μητρώου προσκομίζεται από τον προσλαμβανόμενο στους Φορείς Παιδικής Προστασίας ιδιωτικού δικαίου και αναζητείται αυτεπάγγελτα από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας δημοσίου δικαίου.

Το αντίγραφο ποινικού μητρώου τηρείται με επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

α) το δικαίωμα του προσληφθέντος να ζητήσει τη διαγραφή των δεδομένων όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία,

β) την περιορισμένη χρονική διάρκεια διατήρησης των δεδομένων, η οποία προσδιορίζεται για τους ήδη εργαζομένους στα πέντε (5) έτη από τη λήξη της εργασιακής σχέσης, ενώ για τους υποψήφιους προς εργασία στους έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης, και

γ) την περιορισμένη πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα σε πρόσωπα που υποχρεούνται στην τήρηση του απορρήτου.

4. Η υποχρέωση της παρ. 3 ισχύει και για το προσωπικό που απασχολείται με καθημερινή φυσική παρουσία στους Φορείς Παιδικής Προστασίας κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, συμβάσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο, καθώς και σε πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες εθελοντικά. Στην περίπτωση αυτή, η προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου στους Φορείς Παιδικής Προστασίας ιδιωτικού δικαίου ή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή του από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας δημοσίου δικαίου γίνεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.

5. Αν η προθεσμία της παρ. 4 παρέλθει άπρακτη, το πρόσωπο για το οποίο δεν έχει ληφθεί το αντίγραφο ποινικού μητρώου της παρ. 3, δεν επιτρέπεται να παρέχει υπηρεσίες ή να εκτελεί έργο με φυσική παρουσία εντός της μονάδας του Φορέα Παιδικής Προστασίας. Στην περίπτωση αυτή, ο Φορέας Παιδικής Προστασίας ενημερώνει άμεσα την αδειοδοτούσα αρχή. Από την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 4 μέχρι τη λήψη του αντιγράφου ποινικού μητρώου της παρ. 3, ο Φορέας Παιδικής Προστασίας υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου ή την εκτέλεση του έργου που του είχε ανατεθεί, ή την παροχή της υπηρεσίας του εθελοντή και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών ή αμοιβής.

6. Αν από τον έλεγχο του αντιγράφου ποινικού μητρώου που γίνεται κατά τις παρ. 3 και 4 προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1, παύει υποχρεωτικά η παροχή εργασίας εντός της μονάδας του Φορέα Παιδικής Προστασίας ή η εκτέλεση του έργου ή η παροχή της υπηρεσίας που ανατέθηκε στα πρόσωπα των παρ. 1 και 2. Στην περίπτωση αυτή, ο Φορέας Παιδικής Προστασίας ενημερώνει άμεσα την αδειοδοτούσα αρχή. Αν η υπηρεσία, η παροχή της οποίας παύει υποχρεωτικά, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, προϋποθέτει τη φυσική παρουσία των προσώπων αυτών εντός της μονάδας του Φορέα Παιδικής Προστασίας και η σχέση εργασίας τους με τον Φορέα Παιδικής Προστασίας διέπεται από τον ν. 3528/2007 (Α΄ 26), τον ν. 3584/2007 (Α΄ 143) ή το π.δ. 410/1988 (A΄ 191), επέρχεται υποχρεωτικά μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης, οι δε όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της μεταβολής αυτής, καθώς και κάθε ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.