- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

ΜΕΡΟΣ Α’ – Διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων – Άρθρο 01 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως:

α) «Κακοποίηση ανηλίκου»: όλες οι μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης, αμελούς θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, οι οποίες καταλήγουν σε πραγματική ή δυνητική βλάβη της υγείας, της ζωής, της ανάπτυξης ή της αξιοπρέπειας του ανηλίκου, στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης ή εξουσίας.

β) «Φορείς Παιδικής Προστασίας»: οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι παρέχουν οργανωμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σχετικά με την προστασία του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του παιδιού με αναπηρία, κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16), του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213) και των άρθρων 1 και 2 του ν. 4756/2020 (Α’ 235). Ειδικότερα, στους φορείς παιδικής προστασίας συμπεριλαμβάνονται οι φορείς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των Παραρτημάτων Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας με φορείς λειτουργίας ενδεικτικά φιλανθρωπικά σωματεία, ιδρύματα, εκκλησιαστικούς φορείς, των Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, ενδεικτικά παιδικοί, βρεφικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, και Μονάδες Απασχόλησης βρεφών και νηπίων, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και των παιδικών κατασκηνώσεων.

γ) «Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων»: φυσικό πρόσωπο που ορίζεται σε κάθε μονάδα Φορέα Παιδικής Προστασίας, το οποίο αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και καταγραφή των αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, τη διαβίβασή τους στον αρμόδιο Εισαγγελέα ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή, καθώς και τη χωρίς καθυστέρηση παράλληλη ενημέρωση της Διοίκησης του Φορέα.

δ) «Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών»: ο συντονιστικός μηχανισμός, στον οποίο γίνεται καταγραφή, με τη μορφή ανωνυμοποιημένων δεδομένων, όλων των γνωστοποιήσεων περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων που υποβάλλονται από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας.