Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030

Μεταφορτώστε εδώ την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030

 

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 13:13 | Αναστασάκη Εύη

    Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό Ρομά χωρίς ολοκληρωμένη τυπική εκπαίδευση,μεγάλα ποσοστά σχολικής διαρροής και πολύ μικρό ποσοστό Ρομά που φοιτούν στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Στην Εθνική Στρατηγική που εστιάζει στον τομέα της εκπαίδευσης, παρατηρώ ενισχυμένη προσπάθεια συμπερίληψης όλων των παιδιών Ρομά, οργανωμένη μέθοδο και σαφές πλαίσιο επίτευξης του σκοπού,καθώς και ενισχυμένη προσπάθεια για την αποφυγή της σχολικής διαρροής.

    Συμφωνώ με τη στόχευση στην εκπαίδευση για την ενσωμάτωση των Ρομά αφού όλες οι αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Πολύ σημαντικό στην όλη προσπάθεια, αν μπορώ να προτείνω, είναι η ενίσχυση και η αύξηση της παράλληλης στήριξης στους/στις μαθητές/τριες Ρομά, καθώς βοηθάει για την ευκολότερη και γρηγορότερη ενσωμάτωσή τους στο σχολείο δημιουργώντας έτσι κίνητρο για να μην το εγκαταλείψουν.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 13:47 | Γιάννης Καραγκούνης

    Είμαι Διαμεσολαβητής Ρομά και χαίρομαι πολύ ως Ρομά που πρώτη φορά γίνεται κάτι τόσο σπουδαίο για μας. Συμμετέχω σε σεμινάρια για την ένταξη μας παρακολουθώ συνέδρια και έχω άποψη για τα προβλήματά μας. Πρώτη φορά έχω αυτήν την ευκαιρία. Εμείς θέλουμε πολύ να ενταχθούμε στην κοινωνία και να είμαστε όλοι ίσοι.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 13:54 | Γεωργία Μποσίνη

    Συγχαρητήρια για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση που αποτελεί η νέα ΕΣΚΕ Ρομά. Η ολιστική και συμπεριληπτική προσέγγιση που ακολουθήθηκε νομίζω ότι αποτελεί εγγύηση για την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνία, της ισότιμης μεταχείρισή τους και της ευρύτερης κοινωνικής τους ένταξης. Οι στόχοι της ΕΣΚΕ, όπως έχουν τεθεί και από την ΕΕ, φαίνεται να έχουν προσαρμοσθεί στα ελληνικά δεδομένα και ο σχεδιασμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών είναι εξαιρετικά πλούσιος, αναλυτικός και στοχευμένος. Το σημαντικότερο είναι ότι οι Ρομά δεν προσεγγίζονται στην ΕΣΚΕ ως μειονότητα, αλλά ως Έλληνες πολίτες, ισάξιοι και έχοντες ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους μας. Η νέα ΕΣΚΕ αποτελεί αναμφίβολα ένα γενναίο και αξιόλογο πόνημα.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 13:12 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

    Αξιότιμες-οι κύριες-οι

    Η διαβούλευση για το νέο Εθνικό Σχέδιο Ένταξης των συμπολιτών μας Ρομά, που τελειώνει σήμερα, έδωσε την δυνατότητα να κατατεθούν απόψεις σε επί μέρους θέματα ώστε να συμπεριληφθούν στον Εθνικό σχέδιο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση.
    Η παρέμβασή μου αφορά τον τρόπο εφαρμογής του.
    Συγκεκριμένα εκτιμώ ότι για να επιτύχει το οποιοδήποτε Εθνικό Σχέδιο και να αποτελέσει άλλον έναν ανεκπλήρωτο σχεδιασμό που δεν θα εφαρμοστεί, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η διαφορετική αναγκαιότητα της κάθε περιοχής.
    Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση, ο κάθε Δήμος στα πλαίσια των αξόνων που τίθενται, να καταθέσει υπεύθυνα τον δικό του σχεδιασμό, μετά από διαβούλευση όπου θα προεδρεύει ή (ο Δήμαρχος ή ο αντίστοιχος Αντιδήμαρχος), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις θέσεις της Πανελλήνιας συνομοσπονδίας, των οικείων Ομοσπονδιών εάν υπάρχουν που θα εκπροσωπούνται και τέλος με την παρουσία των διαμεσολαβητών. Το τελικό προϊόν αυτής της διαβούλευσης να κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνεται ψηφισμένη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. (στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχει από το καλοκαίρι του 2020 ως σχεδιασμός για την συνοικία Νταμαρίων της Ν. Σμύρνης Λάρισας, που δύναται να επικαιροποιηθεί).
    Σε δεύτερη φάση η οικείες περιφέρειες αφού λάβουν τις ψηφισμένες αποφάσεις των Δημ Συμβουλίων, να συμβάλλουν στην υλοποίηση των δράσεων με ότι πόρους απαιτούνταικαι να αποτιμούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων.
    Θεωρώ ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα εφαρμοστεί ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού με εμφανή αποτελέσματα.
    Οι εκπρόσωποι των ρομά δε, θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και παρεμβάσεων, δίνοντας την δυνατότητα στην πολιτεία να τις συμπεριλάβει και να τις εφαρμόσει κι όχι ο κάθε φορέας να λειτουργεί ανταγωνιστικά σε κάποιον άλλο, γιατί επί τέλους ας πραγματώσουμε το η «ισχύς εν τη ενώσει» κι όχι»το διαίρει και βασίλευε».
    Κλείνοντας δε αυτή την σύντομη παρέμβαση, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές για καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα επιφέρει την υλοποίηση του Εθνικού σχεδιασμού και την πρόοδο του ενταξιακού προγράμματος με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
    Με εκτίμηση
    Σ. Βούλγαρης
    Αντιδήμαρχος
    Κοιν. Πολιτικής
    Δήμου Λαρισαίων

  • Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» στα 15 χρόνια λειτουργίας του ασχολείται με θέματα όπως βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων Ρομά του Δροσερού Ξάνθης, η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, η απασχόληση η εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων, του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με σεμινάρια και ενημερώσεις αλλά και με συστηματικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Η ΕΣΚΕ 2021-2030 προτείνει σημαντικές παρεμβάσεις ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα τα εξής:
    1) Ενεργή συμμετοχή και συνεργασία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων Ρομά με ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ( Δήμοι, Περιφέρειες) σε θέματα που αφορούν τις ίδιες τις κοινότητες Ρομά καθώς είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τα προβλήματα και μπορούν να βοηθήσουν.
    2) Συστηματική ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των κοινοτήτων Ρομά σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινότητας και Συλλόγους με σκοπό τη ρεαλιστική καταγραφή των προβλημάτων και των αποτελεσμάτων της εφαρμογής πολιτικών.
    3) Ισχυροί μηχανισμοί παρακολούθησης και αυτοψίας από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας των προγραμμάτων που υλοποιούνται από Δήμους και Περιφέρειες με σκοπό την σωστή υλοποίηση τους.
    4) Μεταβολή του νομικού καθεστώτος ιδιοκτησίας και προώθηση πολεοδομικών σχεδίων. Σημαντική είναι η ένταξη των οικισμών Ρομά στο σχέδιο πόλης, η έλλειψη του οποίου κάνει τη ζωή των Ρομά παράνομη, λόγω αυθαίρετης δόμησης. Η μη ένταξη και κατ’ επέκταση οι ελλείψεις αποχετευτικού συστήματος, ασφαλτόστρωσης δρόμων, πεζοδρόμησης, έργων υποδομής, αστικής συγκοινωνίας, δικτύου ομβρίων λυμάτων και ηλεκτροδότησης συνιστά άνιση μεταχείριση και αποκλεισμό των Ρομά.
    5) Άνοιγμα θέσεων για μεσολαβητές σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία με σκοπό την αντιστάθμιση των γλωσσικών κενών. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η επικοινωνία και διεκπεραιώνονται ευκολότερα οι υποθέσεις. Προσιτά κριτήρια για την κάλυψη των θέσεων αυτών καθώς οι περισσότεροι Ρομά δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα προσόντα.
    6) Θέσεις εργασίας σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε σχολεία για καθημερινή παρακολούθηση μαθητών και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
    7) Επιδοτούμενα σεμινάρια σε γυναίκες Ρομά με τη μορφή ενημέρωσης αλλά και πρακτικής άσκησης για τη διαχείριση δημόσιων υπηρεσιών. Σκοπός είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους αλλά και η διεκπεραίωση των υποθέσεων τους από τις ίδιες.
    8) Μετεξέλιξη των Κέντρων Κοινότητας και παραρτημάτων Ρομά και σε κέντρα υγείας ειδικά σε απομονωμένες κοινότητες Ρομά με σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
    9) Εισαγωγή ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά με εξειδικευμένους δασκάλους ή εισαγωγή των παιδιών στα δημόσια σχολεία της πόλης. Σκοπός είναι η αποφυγή της σχολικής εγκατάλειψης και η απόκτηση των τυπικών εφοδίων για διεκδίκηση θέσεων εργασίας.
    10) Ένταξη των απασχολούμενων στη συλλογή και επεξεργασία υλικών ανακύκλωσης στη νόμιμη αγορά εργασίας μέσω συμμετοχής σε νόμιμες μεθόδους ανακύκλωσης.
    11) Επαγγελματική αναγνώριση παραδοσιακών ασχολιών των τσιγγάνων ώστε να μπορούν να ασκούν νομίμως τα επαγγέλματα τους ( πχ καλαθοπλεχτική).
    12) Ενίσχυση δράσεων ιατρικού ελέγχου σε σταθερή βάση. (Κινητές μονάδες για προληπτικούς ελέγχους σε γυναίκες και παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε παιδιά)
    13) Κάρτα μετακινούμενου μαθητή στα σχολεία τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό για την καταπολέμηση των εμποδίων στην εκπαίδευση λόγω εργασίας των γονιών.
    14) Αναγνώριση από Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας των εθελοντών μη Ρομά που προσφέρουν έργο σε Συλλόγους Ρομά χωρίς αμοιβή, οργανώνοντας συναντήσεις στα οποία θα μοιράζονται εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η συνεργασία και συνύπαρξη Ρομά και μη Ρομά καταπολεμώντας φαινόμενα ρατσισμού και στερεοτύπων μεταξύ τους.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 12:27 | Κατερίνα Σαμαλή

    Συγχαρητήρια. Επιτέλους ένα κείμενο που δείχνει τον σωστό δρόμο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Επιτέλους, ένα Σχέδιο Δράσης που προωθεί την ισότιμη συμμετοχή στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, προωθεί τη συμπερίληψη και έχει προτάσεις και λύσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.
    Οι 4 Πυλώνες που αφορούν:
    Την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
    Την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.
    Την πρόληψη και καταπολέμηση των στερεότυπων και των διακρίσεων.
    Την προώθηση της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή,
    επιβεβαιώνουν στο μέγιστο βαθμό ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και οι επιβεβλημένες στρατηγικές για τον ουσιαστικό στόχο όλων μας που δεν είναι άλλος από την ένταξη των Ρομά. Η οποία θα επέλθει, γιατί πρώτη φορά υλοποιείται σχεδιασμός για τους Ρομά μαζί με τους Ρομά.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 12:38 | Γιάννης Θεοδωρόπουλος

    Είμαι ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, έφορος της Ελλαν Πασσε, πρόεδρος στην ΚΟΙΝΣΕΠ Ρομανι Ανάπτυξη και μέλος της προσωρινής διοίκησης ομοσπονδίας υπό σύσταση συλλόγων Ελλήνων Τσιγγάνων δυτικής Ελλάδας.

    Δεν θα κουράσω. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι κουραστικό να προσπαθείς να επιχειρηματολοηγησεις για το αυτονόητο. Ποτέ οι Έλληνες τσιγγάνοι δεν είχαν τέτοιο επίπεδο εκπροσώπησης. Η Ελλαν Πασσε ξεπέρασε το ίδιο το κράτος σε δράσεις και αποτελέσματα. Έφερε τους Ρομά στο επίκεντρο με σοβαρότητα και τεκμηρίωση. Είμαι υπερήφανος για την Ελλαν Πασσε.

    Όλα με την Ελλαν Πασσε.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 12:08 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Ως κοινωνική λειτουργός που τα τελευταία χρόνιά δραστηριοποιούμαι στην κοινότητα των Ρομα και έχοντας αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κοιτάω με ελπίδα το περιεχόμενο της νέας εθνικής στρατηγικής, θεωρώντας ότι αν όλοι μαζί εργαστούμε ομαδικά προς την υλοποίησή της, θα καταφέρουμε επιτέλους την ουσιαστική κοινωνική ενσωμάτωσή της κοινότητας.
    θεωρώ ότι ένα καλό εργαλείο υλοποίησης της ΕΣΚΕ, αποτελούν τα παραρτήματα Ρομά, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθούν σε όλες τις περιοχές που διαβιούν Ρομά.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 12:25 | Maria

    Συγχαρητήρια για τη συνοχή και την ολιστική προσέγγιση της νεας στρατηγικής!
    Ο νέος σχεδιασμός για την ένταξη των Ρομά είναι στη σωστή κατεύθυνση με έμφαση στη συμπερίληψη, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της συμμετοχής των Ρομά στην ενεργό κοινωνική και οικονομική ζωή. Η ένταξη στην εκπαίδευση και την απασχόληση για τους νέους και τις γυναίκες Ρομά απαιτούν συνεργατικές δράσεις και εντατική συμβουλευτική στο πεδίο.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 12:37 | ΧΑΡΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ

    Με βάση την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός στα ζητήματα των Ρομά και με βάση τα σοβαρά ζητήματα που χρόνια αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ρομά, θεωρώ ότι το περιεχόμενο της νέας εθνικής στρατηγικής έχει προοπτικές να παρέμβει και να επιτύχει την ουσιαστική προσπάθεια ένταξης τους, δίνοντας έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης που αποτελεί τη σημαντικότερη βάση για την ένταξη σε όλους τους τομείς.

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 11:15 | Equal Society

    Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, ενώ η τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε για άλλη μια φορά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα.

    Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις ένα μικρό ποσοστό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ρομά αναφέρονται σε αρμόδιους φορείς.

    Yπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε σημαντικό να αναδειχθεί στην Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030 το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά».

    Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να συμβάλλει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά. Συλλέγει αναφορές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κοινότητες, τις επεξεργάζεται και τις προωθεί σε αρμόδιους φορείς με στόχο την ανάδειξη και καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνει η κοινότητα.

    Η πρωτοβουλία λειτουργεί ουσιαστικά ως «γέφυρα» ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και την κοινότητα.

    Ευχαριστούμε θερμά!

  • 14 Ιανουαρίου 2022, 11:50 | ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (ΟΥ ΕΟΠ ΕΚΤ) ΤΗΣ ΜΟΔ Α.Ε.

    Είναι πολύ θετικό ότι η χώρα ανταποκρίνεται στον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά, καταρτίζοντας την Εθνική Στρατηγική για τη περίοδο 2021-2030, την οποία θέτει σε διαδικασία διαβούλευσης. Η διασφάλιση ενός διευρυμένου διαλόγου στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης΄΄ όπου πολίτες, οργανώσεις και δημόσιες αρχές διατυπώνουν τις θέσεις τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
    Στη ΜΟΔ, τα τελευταία 18 χρόνια, υφίσταται εξειδικευμένη Ομάδα Υποστήριξης δράσεων για Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού και δικαιούχων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΟΥ ΕΟΠ ΕΚΤ). Η εμπειρία της ομάδας αποτυπώνεται μέσα από στηρίξεις τοπικών και περιφερειακών φορέων, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Διαχειριστικών Αρχών ΠΕΠ, αλλά και κεντρικά, μέσα από συνεργασίες με Υπουργεία και εθνικούς φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η ομάδα, έχει αυξημένη εμπειρία σε ζητήματα δράσεων Ρομά (χρηματοδότηση δομών, εκπόνηση περιφερειακών στρατηγικών και τοπικών σχεδίων, σύνταξη οδηγών δομών όπως τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και τα Κέντρα Κοινότητας και τα παραρτήματά τους, χαρτογράφηση- τυπολογικής κατάταξης οικισμών Ρομά κλπ). Όλη αυτή η τεχνογνωσία μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά, εφόσον είναι στη διάθεση των φορέων της πολιτείας και να αποτυπωθεί στην Στρατηγική ως μία από τις δυνατότητες σε επίπεδο υποστήριξης του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων. Για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό, πέραν της υποσημείωσης 79 στη σελίδα 55, να περιληφθεί στο κείμενο της στρατηγικής στο συγκεκριμένο σημείο καθώς και αλλού, η ακόλουθη ενδεικτική διατύπωση: ‘η τεχνογνωσία της Ομάδας Υποστήριξης ΕΟΠ ΕΚΤ της ΜΟΔ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση τοπικών/περιφερειακών/κεντρικών αρχών μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων και στην υποστήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής στρατηγικών και δράσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά .
    Αναφορικά με τα υπόλοιπα σημεία του κειμένου, παρατηρούμε τα εξής:
    Η χρήση δεικτών αξιολογείται ως θετική και αναγκαία πρακτική. Ωστόσο, δεδομένης της ευρύτητας των δράσεων, μια περαιτέρω ενίσχυση και εξειδίκευση των δεικτών, θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη για την ποσοτική και ποιοτική παρακολούθηση των παρεμβάσεων αλλά και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους, τόσο κατά τη διάρκεια ΄όσο και κστην ολοκλήρωση της περιόδου εφαρμογής της στρατηγικής. Παράλληλα είναι σκόπιμο να αξιοποιηθούν δείκτες και δεδομένα από την προηγούμενη περίοδο, ώστε να υπάρχει σύγκριση και αποτίμηση των μέτρων που εφαρμόσθηκαν.
    Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η ύπαρξη ευρείας γκάμας δράσεων και ενεργειών στήριξης. Ωστόσο, δεν αποτυπώνεται με σαφήνεια η προτεραιοποίησή τους με ενδεικτικές αναφορές στους τρόπους εφαρμογής και υλοποίησής τους. Παράλληλα, θα ήταν χρήσιμη μία αποτύπωση των δράσεων στήριξης με χρονική διαδοχή δίνοντας τη διάσταση των βραχυπρόθεσμων και μεσο-μακροπρόθεσμων ενεργειών σε συνδυασμό με δράσεις που θα τρέχουν παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής της ΕΣΚΕ 21-30.
    Θα ήταν χρήσιμο επίσης, να υπάρχουν στην Στρατηγική πληροφορίες ως προς την κατανομή του προϋπολογισμού ανά πυλώνα, την κοστολόγηση των δράσεων και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης. Η παραπάνω πληροφορία θα μπορούσε να αποτυπώνεται σε έναν αναλυτικό πίνακα που να περιλαμβάνει πληροφορίες ως προς την εκτιμώμενη κατανομή των πόρων από τις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης που θα διατεθούν ανά προβλεπόμενη δράση (πυλώνας, δράση, διατιθέμενοι πόροι, ταμείο χρηματοδότησης, φορέας υλοποίησης).
    Η Ομάδα Υποστήριξης δράσεων Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και δικαιούχων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΟΥ ΕΟΠ ΕΚΤ) της ΜΟΔ Α.Ε., αξιοποιώντας την προαναφερθείσα εμπειρία, αλλά επιθυμώντας να συνεισφέρει θετικά στο διάλογο για την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων εκτιμά ότι θα ήταν σκόπιμη, κατά σειρά προτεραιότητας:
    1. Η υποχρεωτική φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
    1.1 Η αξιοποίηση της σύνδεσης της επιδοματικής πολιτικής με την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.
    1.2 Αξιοποίηση δράσεων ένταξης μέσω:
    1.2.1 Ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων σε οικισμούς – καταυλισμούς Ρομά.
    1.2.2 Προετοιμασίας του σχολικού περιβάλλοντος (εκπαιδευτικοί, οικογένειες μαθητών, μαθητές κλπ) για αποδοχή και συμπερίληψη μαθητών Ρομά στην τάξη, ενισχυτική διδασκαλία και παράλληλη στήριξη για μαθητές Ρομά.

    2. Η διασφάλιση της Στέγασης και του Κατοικείν
    2.1 Στα μεγάλα αστικά κέντρα η επιδότηση ενοικίου φαίνεται ότι δεν είναι αποτελεσματική, επομένως είναι σκόπιμο να εξετασθεί η δημιουργία πρότυπων οικισμών με υποδομές (με αποχέτευση, νερό, ρεύμα ), αλλά και η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης σε υφιστάμενους οικισμούς με ενίσχυση των αστικών υποδομών(ύδρευση, αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων, ηλεκτροφωτισμός οδοποιία, κάδοι απορριμμάτων κλπ)
    2.2 Για περιπτώσεις εποχικών καταυλισμών, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία υποδομών τύπου κατασκήνωσης-camping ώστε οι οικογένειες να εγκαθίστανται σε οριοθετημένο-περιφραγμένο, φυλασσόμενο χώρο με βασικές υποδομές με χρήση κυρίως υλικών από ξύλο ή πλαστικό (υπαίθρια οργανωμένα camping για μετακινούμενους Ρομά).

    3. Η πρόσβαση στην Απασχόληση
    3.1 Κρίνεται σκόπιμη η αξιοποίηση της «παράδοσης» στο εμπόριο, ως διέξοδος στη νόμιμη αυτοαπασχόληση, την έκδοση αδειών για λαϊκές αγορές και την λήψη μέτρων για πρόσληψη σε θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις των δήμων.
    3.2 Σημαντική για την εφαρμογή κάθε πολιτικής και δράσης κοινωνικής ένταξης κρίνεται η τήρηση της νομιμότητας, η τακτοποίηση αστικοδημοτικών υποθέσεων και οικονομικών υποχρεώσεων, ώστε να αποτελέσει κοινή αντίληψη ότι οι κοινωνικές παροχές ένταξης προϋποθέτουν κοινωνική και οικονομική συνέπεια.

    Ειδικότερα, επί του κειμένου μπορούν να διατυπωθούν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

     Σελ 28-29: Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι δράσεις χωρικών παρεμβάσεων καθώς και το υλικό των υγειονομικών εκθέσεων αλλά και να ενισχυθούν οι δράσεις για εγγραφή των μαθητών στα σχολεία και όλα αυτά να βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία παρακολούθησης αποτίμησης και επικαιροποίησης.
     Σελ 29: Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δράσεις για συντονισμό και οριζόντια συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.
     Σελ. 29: Η συνεχής επιμόρφωση των διαμεσολαβητών και η αξιοποίησή τους ως θετικό πρότυπο εξέλιξης εντός των τοπικών κοινοτήτων είναι αυξημένης σημασίας δράση και αναγκαιότητα.
     Σελ 30: Η βάση δεδομένων του ΕΚΚΑ στη λογική της κατάταξης των οικισμών Ρομά και της χαρτογράφησης τους είχε ενημερωθεί και χρειάζεται περαιτέρω επικαιροποίηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
     Σελ 30-31: Ο ρόλος των παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας είναι πράγματι αυξημένος με υψηλό αριθμό εξυπηρετούμενων-ωφελούμενων. Είναι ωστόσο σκόπιμο να κεφαλαιοποιηθεί η εμπειρία των στελεχών τους στο σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών και να μην εξαντλείται η προσφορά στην παροχή επιδομάτων.
     Σελ 35: Η διατύπωση της «εξειδικευμένης αλλά όχι αποκλειστικής στόχευσης αυτής της ευάλωτης ομάδας» ίσως παραπέμπει περισσότερο στο πνεύμα μιας στρατηγικής για τη φτώχεια και όχι στοχευμένα στην ένταξη των Ρομά.
     Σελ 37: Είναι πολύ σημαντική η έμφαση στη διαμόρφωση πλαισίου συστηματικής αποτίμησης των παρεμβάσεων αλλά θα ήταν σκόπιμο να γίνεται μεγαλύτερη ανάλυση και παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί.
     Σελ 37: Είναι σημαντική η αποτύπωση στα δυνατά σημεία της ανάλυσης SWOT της τεχνογνωσίας των ΕΥΔ των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων της ΕΥΣΕΚΤ και της ΜΟΔ.
     Σελ 45: Πίνακας 9 μέτρο 2.14: «Πρόσβαση των Ρομά σε μη διαχωρισμένη στέγαση και σχετικές διευκολύνσεις» θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση για το τι προβλέπεται για κάθε τύπο οικισμών καθώς και τι σημαίνει ‘σχετικές διευκολύνσεις’ αλλά και αν συνδέεται με την επιδότηση ενοικίου.
     Σελ 48: Θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν μία συνοπτική αναφορά στις μεθόδους και παραμέτρους συστηματοποίησης των διαδικασιών καταγραφής των οικισμών Ρομά. Σε κάθε περίπτωση η ΜΟΔ μέσω της ομάδας ΟΥ ΕΟΠ ΕΚΤ βάση της πρότερης εμπειρίας στην χαρτογράφηση-τυπολογική κατάσταση των οικισμών Ρομά, μπορεί να συνδράμει.
     Σελ49: Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει στη διατομεακή επιτροπή και αντίστοιχα και στην εθνική συμβουλευτική επιτροπή, εκπροσώπησησυμμετοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
     Σελ 52: Είναι σκόπιμο να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών σημείων επαφής και των περιφερειακών ομάδων δράσης. Η εμπειρία της Ομάδας Υποστήριξης δράσεων Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και δικαιούχων ΕΚΤ (ΟΥ ΕΟΠ ΕΚΤ) της ΜΟΔ στην εκπόνηση στρατηγικών για τους Ρομά και στην υποστήριξη δικαιούχων μπορεί να αποτελέσει αξιοποιήσιμο πόρο.
     Σελ 55: Πολύ σημαντική- ωστόσο εξαιρετικά φιλόδοξη -η πρόθεση συλλογής στοιχείων για την παρακολούθηση των πολιτικών από εξειδικευμένους υπαλλήλους της Γραμματείας. Δημιουργείται το ερώτημα, πώς και από ποιους θα οργανωθεί η δομή της βάσης δεδομένων και από ποιες πηγές θα τροφοδοτηθεί. Ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση.
     Σελ 56: θα ήταν σκόπιμο μαζί με τη βάση του ΕΚΚΑ, να αξιοποιηθεί το πιο πρόσφατο υλικό που είχε συλλεχθεί με δεδομένα από τις περιφερειακές στρατηγικές και τη βάση του ΕΚΚΑ και είχε χρησιμοποιηθεί για την τυπολογική κατάταξη των οικισμών από την Ειδική Γραμματεία Ρομά του ΥπΕΚΥΠ.
     Σελ 59: Κρίνεται ως θετική η αναφορά στην αξιοποίηση του αθλητισμού για την κοινωνική ένταξη και φροντίδα, ενδεχομένως να μπορούσε ο αθλητισμός, η μουσική και ο πολιτισμός να αξιοποιηθούν ευρύτερα και να αναδειχθούν ως σημαντικά μεθοδολογικά εργαλεία για την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των Ρομά.
     Σελ 59: Στον πυλώνα 3, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν δράσεις life coaching για κοινωνική εκπαίδευση και την εξάλειψη συμπεριφορών που λειτουργούν ως αιτία αποκλεισμού π.χ. οχλήσεις παραβατικότητα και λοιπά.
     Σελ 62 μέτρο 2.14 στέγαση: θα ήταν σκόπιμο να αναφέρεται ποια είναι η πρόβλεψη της νέας στρατηγικής για προγράμματα μετεγκατάστασης (δεδομένης και της ύπαρξης της διυπουργικής επιτροπής μετεγκαταστάσεων) και ενδεχομένως μία συνοπτική αναφορά στην προοπτική των θεσμοθετημένων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, ενδεικτικά στο Δήμο Δελφών και Φαρσάλων.
     Σελ 109: Στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών θα ήταν σκόπιμο να γίνεται μία αναφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις διαχειριστικές αρχές των περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στην ΕΥΣΕΚΤ, στη ΜΟΔ η οποία μέσω της αντίστοιχης ομάδας υποστήριξης, έχει διαχρονική προσφορά στη υποστήριξη δικαιούχων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ για ευπαθείς ομάδες και Ρομά, την εκπόνηση οδηγών (Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Κέντρα Κοινότητας και Παραρτήματα Ρομά), περιφερειακών στρατηγικών και συνδρομή στην τυπολογική κατάταξη των οικισμών.

  • 13 Ιανουαρίου 2022, 16:19 | Νικόλαος Παπαδάκης -Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής-Επικεφαλής της παράταξης Αττική Πράσινη Περιφέρεια

    Η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030 (ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030) μεταφέρει τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), επιδιώκοντας την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα.
    Μετά από προσεκτική μελέτη του προτεινόμενου εθνικού σχεδιασμού και ιδιαίτερη εμβάθυνση στο ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που προσδιορίζονται για την Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού, παρατηρούμε ότι η ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 διαμορφώνει ένα περισσότερο συγκεντρωτικό και κρατικοκεντρικό, «από τα πάνω» μοντέλο στρατηγικού σχεδιασμού, παρά τις για το αντίθετο αναφορές και στοχεύσεις.
    Ιδιαίτερα οι Περιφέρειες, το μεσο-γεωγραφικό χωρικό επίπεδο, κυριολεκτικά «εξαφανίζονται» από όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού, στελέχωσης, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΚΕ, που στο σύνολό τους πραγματοποιούνται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Οι Περιφέρειες απουσιάζουν χαρακτηριστικά ακόμα και από τα προβλεπόμενα «Περιφερειακά Όργανα». Παραμένουν ωστόσο στις ευθύνες πιθανών «αστοχιών» και στην υποχρέωση εξεύρεσης πόρων, ως προς την υλοποίηση των επιλογών.
    Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται ξεκάθαρο και κατανοητό το υλικό και τα πορίσματα της έρευνας, που τεκμηριώνουν τα συμπεράσματα και την αναγκαιότητα των προτεινόμενων στρατηγικών. Με περιορισμένα συγκριτικά στοιχεία, χωρικά δεδομένα και δυναμικές διαχρονικές αξιολογήσεις, οι βασικές προτάσεις και κατευθύνσεις της ΕΣΚΕ δεν φαίνεται να διαμορφώνουν ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο. Τα βασικά ελλείμματα του σχεδιασμού εκτιμείται πως θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους του, κυρίως στα πεδία του Συντονισμού των διαφορετικών εμπλεκόμενων, των συνεργειών, της συμμετοχής των κοινοτήτων Ρομά και της Κοινωνίας των Πολιτών, των «από τα κάτω» και τοπικών σχεδίων, κ.α.

    Εξειδικεύοντας την παρούσα αναφορά στο χωρικό επίπεδο των Περιφερειών, ο ρόλος των οποίων στην προηγούμενη ΕΣΚΕ Ρομά 2011-2020 αναφέρεται πολύ συνοπτικά στις σελίδες 28 και 178, στη νέα ΕΣΚΕ, ο ρόλος αυτός φαίνεται να περιορίζεται στη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΝΠΕ στην «Διατομεακή Επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά», μαζί με δεκαοκτώ (18) Γενικούς Γραμματείς της Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ μπορούν να συμμετέχουν και στην «Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά», μαζί με δεκάδες άλλους φορείς και συλλογικότητες.
    Το «Παρατηρητήριο ΕΣΚΕ Ρομά» προβλέπεται να διασυνδεθεί με τα υπάρχοντα Περιφερειακά Παρατηρητήρια Κοινωνικής Ένταξης, με σκοπό την άντληση δεδομένων και πληροφοριών για την ένταξη των Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον τρόπο και τη δυναμική αυτής της κρίσιμης συνέργειας.
    Εξειδικεύοντας ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 στην Επιχειρησιακή Διαχείριση για το Περιφερειακό Επίπεδο, προσδιορίζει ότι θα τροφοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 (σελ. 52).
    Επιδιώκει να θέσει «τις αστικές προτεραιότητες δράσεων των Περιφερειών στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες, ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας (bottom – up approach)». Με στόχο «το σχεδιασμό έργων και δράσεων περιφερειακής κλίμακας, αξιοποιώντας τα τοπικά πλεονεκτήματα και τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)». Ενθαρρύνοντας την «εκπόνηση Περιφερειακών Στρατηγικών για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά καθώς και τοπικών ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη σε περιφερειακό επίπεδο τους στόχους και τις προτεραιότητες που τίθενται με βάση τις αρχές του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.»
    Και όλα αυτά θα τα πετύχει με τις «Περιφερειακές Ομάδες Δράσης» και τα «Περιφερειακά Σημεία Επαφής», από τα οποία –αν και αφορούν άμεσα τις Περιφέρειες- δεν θα συμμετέχουν καθόλου οι οικείες Περιφέρειες, ούτε σε αυτά!
    Συγκεκριμένα, οι «Περιφερειακές Ομάδες Δράσης» συστήνονται και εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Η κάθε «Ομάδα Δράσης» αποτελείται από τέσσερις (4) εμπειρογνώμονες (κοινωνικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, παιδαγωγούς) και έναν/μια (1) διαμεσολαβητή/-τρία Ρομά και έχει σαν έδρα τη Γενική Γραμματεία.
    Για τα Περιφερειακά Σημεία Επαφής συστήνονται πιλοτικά σημεία επαφής στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ). Το συντονισμό αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τη Γ.Γ.
    Οι οικείες Περιφέρειες απουσιάζουν και από την Επιχειρησιακή Διαχείριση στο Τοπικό Επίπεδο
    Ωστόσο: οι ίδιες οι Περιφέρειες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τους σχετικούς πόρους για την Επιχειρησιακή Διαχείριση, τόσο στο Περιφερειακό, όσο και στο Τοπικό Επίπεδο (σελ. 124).

    Και όλα τα παραπάνω, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει προτεραιότητες και επιδιώκει στρατηγικά σχέδια για τους Ρομά, που στο Εθνικό Επίπεδο, εκτός των άλλων, θα προωθούν τη συλλογή δεδομένων, την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση – τεκμηρίωση νέων δεσμών δεικτών, θα ενσωματώνουν στις γενικές πολιτικές την ισότητα και την ένταξη των Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θα αξιοποιήσουν τα ενωσιακά και εθνικά κονδύλια και χρηματοδοτικά μέσα για μεταρρυθμίσεις γενικών πολιτικών με στόχο την ενσωμάτωση και τη λήψη στοχευμένων μέτρων. Έμφαση θα δοθεί στη χωρική εξειδίκευση των επιλογών και στο τοπικό επίπεδο (σελ. 12 και 13). Επιπλέον, τα κριτήρια του ΕΚΤ+, θέτουν σε προτεραιότητα την χωρική εξειδίκευση των επιλογών και ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση μέτρων για την ένταξη των Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή, η παρακολούθηση και η επανεξέταση των Εθνικών Στρατηγικών Ένταξης των Ρομά διενεργούνται σε στενή συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών των Ρομά και όλους τους σχετικούς ενδιαφερομένους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

    Η Περιφέρεια Αττικής, με βάση τις κατευθύνσεις, τους περιορισμούς και τις στοχεύσεις των Ευρωπαϊκών Πολιτικών, καθώς και την προτεραιότητα της Διοίκησης στην ορθολογικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη – υλοποίηση βιώσιμων και αξιόπιστων λύσεων, προς όφελος των κοινοτήτων Ρομά, ωρίμασε σύγχρονες, λειτουργικές και αξιόπιστες διαδικασίες σχεδιασμού και καινοτόμα εργαλεία έντασης γνώσης, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Φορείς της Έρευνας και Φορείς της Κοινότητας των Ρομά και της Κοινωνίας των Πολιτών.
    Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για τους Ρομά λαμβάνει υπόψη και σχεδιάζει τις κρίσιμες και λειτουργικές διασυνδέσεις, με τα λοιπά χωρικά επίπεδα, στοχεύοντας στη μέγιστη διαδραστικότητα και σε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ειδικά, σε σχέση με τον εθνικό σχεδιασμό, μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά:
    • Τον ορθολογικότερο σχεδιασμό, σε σχέση με μία «από τα κάτω» προσέγγιση, την βέλτιστη συνεργασία των Φορέων, τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών στο σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση των επιλογών.
    • Τις επίτευξη των Εθνικών στόχων και των δεσμεύσεων για τους Ρομά, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
    • Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου με χωρική εξειδίκευση για τη συστηματική αποτίμηση παρεμβάσεων βάσει πλαισίου δεικτών διαδικασίας και αποτελεσμάτων (προτεραιότητα ΕΣΚΕ)
    • Την ενίσχυση των Δυνατών Σημείων και των Ευκαιριών της Ανάλυσης Swot της ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030, παράλληλα με την έγκαιρη αντιμετώπιση Αδύνατων Σημείων και Απειλών της Ανάλυσης.
    • Την εξειδίκευση στρατηγικών και πολιτικών, ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων Ρομά
    • Την άμεση και λειτουργική διασύνδεση του Παρατηρητηρίου ΕΣΚΕ Ρομά με το σχετικό Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Αττικής.
    • Τον σχετικό στρατηγικό σχεδιασμό με τα ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, την εκπόνηση Περιφερειακών Στρατηγικών για την κοινωνική ένταξη και τις Τοπικές Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις.
    • Την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση των Περιφερειακών Ομάδων Δράσης και των Περιφερειακών Σημείων Επαφής, η σύσταση και λειτουργία των οποίων προβλέπεται στην ΕΣΚΕ Ρομά, καθώς και οποιοδήποτε άλλη δομή, μηχανισμός ή εργαλείο θα δημιουργηθεί
    • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, την ανάπτυξη αποτελεσματικών χρηματοδοτικών και θεσμικών εργαλείων, καθώς και την συγγραφή της Έκθεσης Εφαρμογής Εθνικών Πολιτικών (ευρωπαϊκή υποχρέωση ανά διετία)
    • Τις διαδικασίες διαβούλευσης και «από τα κάτω» σχεδιασμού, ενισχύοντας στο μέγιστο τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, ενεργοποίησης των κοινοτήτων Ρομά και δραστηριοποίησης – ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών.

    Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να υλοποιήσει άμεσα:
    1. Συστηματική Συλλογή και Επικαιροποίηση Ποσοτικών Δεδομένων και Αναγκών για την Αττική, με χωρική εξειδίκευση (προτεραιότητα ΕΣΚΕ 2021-2030).
    2. Σχεδιασμός και Εφαρμογή συστηματικών, αξιόπιστων και καινοτόμων διαδικασιών διαβούλευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων Ρομά και της κοινωνίας των πολιτών στην Αττική.
    3. Σχεδιασμός, στελέχωση και ορθολογική λειτουργία της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης για την Αττική, με πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου συνέργειας έντασης γνώσης, με ενεργό-συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής.
    4. Δημιουργία, τροφοδότηση και υλοποίηση οκτώ (8) Περιφερειακών Σημείων Επαφής, σε οκτώ (8) κρίσιμους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με συγκέντρωση Ρομά. Συνέργεια της Περιφέρειας με τους Δήμους και τη Γενική Γραμματεία, με ρόλο mentoring.

  • 13 Ιανουαρίου 2022, 15:14 | Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρομά Νόμου Σερρων

    Η Ομοσπονδία μας, ακολουθώντας πιστά τους νόμους του κράτους και το θεσμικό δίκαιο και εφαρμόζοντας κατα γραμμα, όλα όσα έχουν κατα καιρούς δημοσιευτεί σε όλα τα ΦΕΚ, ευχαριστεί τους συνεργάτες του Υπουργείου Εργασίας που ασχολήθηκαν με την μελέτη της Εθνικής Στρατηγικής και του σχεδίου Δράσης για την ένταξη των Ρομά,καθώς και όσους συλλόγους, σωματεία Ρομά,ομοσπονδίες και λοιπές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κατέθεσαν το δικό τους λιθαράκι,σε αυτήν την προσπάθεια.Η ευχή της Ομοσπονδίας είναι η προσπάθεια αυτή να μην μείνει στα χαρτιά και μέσα στα συρτάρια των υπουργείων όπως όλες οι προηγούμενες και να μπορέσει έστω και μερικώς να υλοποιηθεί.

    Η δική μας πρόταση έχει να κάνει με στοιχεία που αναφέρονται σε νόμους του Ελληνικού κράτους και έμειναν γραμμα κενό γιατί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ απο την τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας!

    Αυτο πρέπει να προβλεφθεί στον Εθνικό σχεδιασμό και να υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση που ο τοπικός άρχων «δύναται» να παραχωρεί Δωρεάν δημοτική έκταση η ακίνητο βάσει του άρθρου 185 του Δ.ΚΚ, και δεν το πράττει, να το πράττει η αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού εξετάσει τα στοιχεία.

    Ομοίως να υπάρχει η πρόβλεψη και η εφαρμογή της απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης ιδιωτικών ακινήτων εντός των οποίων υπάρχει καταυλισμός Ρομά τα τελευταία 20 έτη και να χαρακτηρίζεται η περιοχή ως ανεξάρτητος οικισμός η συνοικισμός Η χωριό συνδεόμενο με τον κατα περίπτωση δημο!

    Στο τμήμα της επάγγελματικης αποκατάστασης των Ρομά ως μισθωτών απο δήμους και δημόσιους όργανισμους να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αγραμματων ως βοηθητικό προσωπικό πχ καθαρίστριες κηπουροί , την δε επαγγελματική τους εκπαίδευση να αναλαμβάνει ο Οργανισμός με επιδοτούμενα σεμινάρια.

    Στο τμήμα της επαγγελματικής αποκατάστασης ως ελεύθερων επαγγελματιών να υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση στην περίπτωση που ο νέος επαγγελματίας είναι Ρομά για ένταξη του σε επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ.

    Στο τμήμα των υπηρεσιών φύλαξης των λαϊκών αγορών και παζαριών Ελλάδος να υπάρχει η δυνατότητα στον αντίστοιχο δημο να προσλάβει Ρομά για την δουλειά αυτή με επαγγελματική εκπαίδευση τους απο το ΚΕΜΕΑ

    Στην εκπαίδευση των Ρομά και των μη Ρομά σε όλα τα σχολεία της χώρας να περάσει ως ξένη γλώσσα και η Ρομανι!

    Η σύμβαση που υπεγράφη από 40 χώρες το 1979 για τις γλωσσικές μειονότητες με κάλυψη και της ρομανι, υπεγράφη και απο την Ελλάδα , αλλά δεν Κυρώθηκε Ποτέ στην Ελληνική Βουλή!

    Να κυρωθεί!

    Και η παλιά Κρατική Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων με νομο είχε το δικαίωμα να παραχωρεί 30 στρέμματα αγροτεμάχια στους Ρομά που μένουν στην Ελλάδα . Ο συγκεκριμένος νόμος καταργήθηκε το 1965 ενώ οι ανιθαγενείς ρομα πήραν Ελληνική Ταυτότητα το 1968 και δεν έκαναν Ποτέ χρήση του νόμου!

    Πρόταση μας . Να δοθούν απο την κρατική δημόσια περιουσία σε όλους τουςΕλληνες Ρομά που διαμένουν στην Ελληνική επικράτεια, 30 στρέμματα στον κάθε εναν με Δωρεάν παραχώρηση ως αποζημίωση του Ελληνικού κράτους,για στεγαστική και επαγγελματική αποκατάσταση!

    Αυτές είναι οι προτάσεις μας.

    Ευχαριστούμε για την φιλοξενία

    Για την Ο.Π.Σ.Ρ.Ν.Σ.

    Άγγελος Μακρακης
    Προεδρος

  • 13 Ιανουαρίου 2022, 12:35 | Παναγιώτης Μήτρου

    Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σε αυτή τη διαβούλευση θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για μια ακόμη φορά ισχύει το κλασσικό ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΆ ΧΩΡΊΣ ΤΟΥΣ ΡΟΜΆ!

    Πώς καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο; Γιατί υπήρξαν αλλαγές από το αρχικό κείμενο; Που οφείλεται η εξάλειψη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από παντού; Υπάρχει παρασκήνιο; Ποιος ο ρόλος της Ένωσης διαμεσολαβητών στην όλη υπόθεση υπονόμευσης του μοναδικού τριτοβάθμιου οργάνου των Ελλήνων Ρομά της Ελλαν Πασσε;
    Οπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή όλος ο κόσμος κατάλαβε πως χωρίς την Ελλαν Πασσε στο επίκεντρο των πάντων, χωρίς θεσμική αναγνώριση, ρόλο και συμμετοχή στα πάντα ΤΟΤΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ!!!
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΔΗΜΟΣΊΩΣ ΞΕΚΆΘΑΡΑ: Γιατί μπλοκάρουν την Ελλαν Πασσε; Τι φοβούνται ακριβώς; Την χειραφέτηση του τσιγγάνικου κινήματος στην Ελλάδα; Μήπως σηκώσουμε επιτέλους κεφάλι; Μήπως πάμε την υπόθεση πραγματική ένταξη ένα βήμα παρακάτω;
    Η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα την πιο ώριμη προσπάθεια των Ελλήνων Τσιγγάνων. Ενώ στα μαύρα κατάστιχα όσους εχθρεύονται την όλη προσπάθεια Όλοι μαζί ΕΝΩΜΈΝΟΙ με την Ελλαν Πασσε!!!

    Παναγιώτης Μήτρου
    ΜΕΛΟΣ ΔΣ Ομοσπονδίας Αττικής ΠΑΝΟΣΕΡ/ΟΣΕΡΠΑ.

  • 12 Ιανουαρίου 2022, 20:06 | ΠΕΠΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Α. Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (εφεξής Ε.Ε.Τ.Α.Α.) με βάση την πολύχρονη εμπειρία της στο σχεδιασμό, την ωρίμανση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης των Ρομά στη χώρα μας υποδέχεται κατ’ αρχήν με ικανοποίηση το προς διαβούλευση κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 (εφεξής ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030), επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση της ισότητας, της ένταξης και της συμμετοχής τους στην Ελληνική κοινωνία. Οι Ρομά αποτελούν εδώ και δεκαετίες μία ομάδα του πληθυσμού σε υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που πλήττονται ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, όπως η περίοδος της πανδημίας του COVID-19.
    Β. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. χαιρετίζει την συμμετοχική διαδικασία που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την διαμόρφωση του περιεχομένου της Στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η συστηματική καταγραφή των απόψεων τόσο της ίδιας της κοινότητας των Ρομά, όσο και των πλέον αντιπροσωπευτικών φορέων της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την εκπόνηση και άλλων Εθνικών Στρατηγικών / Σχεδίων Δράσης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ιδίως όταν υποστηρίζεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας (στην περίπτωση της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).
    Γ. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. συμμετείχε στην πρώτη φάση της εσωτερικής διαβούλευσης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 που συντονίσθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καταθέτοντας τις θέσεις της για τις ανάγκες της κοινότητας των Ρομά σε τοπικό επίπεδο και τις εισηγήσεις της σε σχέση με συγκεκριμένους προκαταρκτικούς στόχους της Στρατηγικής: Πρόληψη και καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, Προώθηση της συμμετοχής των Ρομά μέσω ενδυνάμωσης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης, Μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να γεφυρωθεί το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των Ρομά και του γενικού πληθυσμού.

    Δ. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θεωρεί ότι η ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 υιοθετεί ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες, περιλαμβάνοντας Πυλώνες Δράσης που θα προωθήσουν την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η ουσιαστική υποστήριξη της κοινότητας των Ρομά θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο όταν ιδωθεί υπό το πρίσμα μιας ομάδας με ιδιαίτερη τυπολογία, χαρακτηριστικά και ανάγκες, που περιλαμβάνει και κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, όπως απροστάτευτα παιδιά, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, ανήλικες μητέρες, αναλφάβητες γυναίκες, εξαρτημένους, ΑμεΑ κ.ά.
    Ε. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θεωρεί ότι η ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 αναγνωρίζει τον κρίσιμο θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδυναμώνει κατ’ αρχήν την επιτελική της συμβολή στον σχεδιασμό πολιτικών ένταξης των Ρομά, ιδίως μέσω της συμμετοχής των εκπροσώπων της στα προτεινόμενα νέα όργανα, όπως η Διατομεακή Επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά (θα συμμετέχουν ο / η Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ο/η Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ένταξη των Ρομά (θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ενώσεων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού).
    ΣΤ. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο ο επιχειρησιακός ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και επαναφέρει τις κύριες εισηγήσεις που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της πρώτης φάσης εσωτερικής διαβούλευσης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030:
    1. Ίδρυση Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Ρομά που θα προωθήσουν Περιφερειακές Στρατηγικές Ένταξης των Ρομά στο πλαίσιο διατομεακών συνεργασιών όχι μόνο με την κεντρική διοίκηση αλλά με όλους τους συντελεστές διαφύλαξης του κοινωνικού ιστού κάθε Περιφέρειας (κοινωνικούς εταίρους, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των Ρομά, Εκκλησιαστικούς φορείς, πανεπιστήμια)
    2. Εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από κάθε Δήμο με σημαντικό πληθυσμό Ρομά
    Η μεθοδολογία προσέγγισης θα στηρίζεται στην ανίχνευση των αναγκών της ομάδας στόχου και θα λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός Οριζόντιου Οδηγού, ο οποίος θα περιγράφει τα βήματα που θα ακολουθήσει κάθε Δήμος προκειμένου να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις.
    3. Ενίσχυση με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων με σημαντικό πληθυσμό Ρομά
    4. Ανεξάρτητη αξιολόγηση του έργου των Παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας που λειτούργησαν μέχρι σήμερα.

  • 12 Ιανουαρίου 2022, 17:08 | ΠΙΤΤΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ας μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας : μόνο με κεντρικό ρόλο και λόγο στην ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν μπροστά… σε κάθε άλλη περίπτωση τα πράγματα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν ξανά!

    Γιώργος Πιτταράς
    Δικηγόρος Αθηνών

  • 12 Ιανουαρίου 2022, 17:55 | Ηλίας Συμεών

    Από την ακριτική Ξάνθη με πολλούς Ρομά στην ευρύτερη περιοχή με ιδιαιτερότητες και εκ μέρους της Ομοσπονδίας συλλόγων Ελλήνων Τσιγγάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και εκ μέρους των μικροπωλητών και πωλητών λαϊκών αγορών είμαι ο Ηλίας Συμεών αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια της κυβέρνησης.
    Δυστυχώς τα προβλήματα για τους Έλληνες Ρομά δεν έχουν τέλος αφού μετά την δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση ήλθε και η κρίση της πανδημίας κόβιντ 19 που έκανε τους ευάλωτους και ευπαθείς συμπολίτες μας Ρομά ακόμη πιο ευάλωτους!
    Τα οικονομικά προβλήματα πολλά, η ανεργία τεράστια, η γυρολογική σε ελεύθερη πτώση. Καμία υποστήριξη για τους Έλληνες Τσιγγάνους δυστυχώς.
    Κραυγή αγωνίας για το μέλλον και τη νέα γενιά.
    Με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και τον Πρόεδρο μας Βασίλη Πάντζο έχουμε δώσει πολλούς και σκληρούς αγώνες, ωστόσο δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις σοβαρές και αποτελεσματικές στα χρόνια προβλήματα.
    Η νέα ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 έχει αρκετά κενά και δυστυχώς το χειρότερο από όλα ΑΓΝΟΕΊ ΤΗΝ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
    ΑΥΤΌ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΆΣΕΙ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΔΩΣΤΕ ΧΏΡΟ ΚΑΙ ΡΌΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
    Αναγνωρίστε το όργανο αυτό ως τον επίσημο συνομιλητή της πολιτείας, ενδυναμώστε το και ενισχύστε το οικονομικά και ηθικά προκειμένου να συνεχίσει την πολύ σοβαρή δουλειά που εδώ και 5 χρόνια ασταμάτητα επιτελεί στο πεδίο.
    Στον αγώνα αυτό το κλειδί της επιτυχίας είναι η ΕΝΌΤΗΤΑ!!!
    ΑΥΤΟ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΆΞΟΥΜΕ ΩΣ ΚΌΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΎ!
    Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των Ρομά δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Δυστυχώς η πρόσφατη επικαιρότητα με τα τραγικά συμβάντα στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Μεσσήνη, στην Άμφισσα, στα Εξαμίλια αποτελούν την απόδειξη ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.
    Πολλές παθογένειες πρέπει να αλλάξουν και από εμάς.
    Όλοι μαζί ΕΝΩΜΈΝΟΙ μαζί και με το κράτος, τις περιφέρειες, τους δήμους, την αστυνομία, την εκκλησία, την Α’ βαθμια και Β’ βαθμια εκπαίδευση και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Δεν πάει άλλο…

    Ηλίας Συμεών

    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Τσιγγάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  • 12 Ιανουαρίου 2022, 13:31 | ΠΑΝΟΣΕΡ/ΟΣΕΡΠΑ

    Η πολυετής εμπειρία μου στον χώρο της αυτοδιοίκησης τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Αχαρνών, η ενασχόληση μου με τα κοινά και την προσπάθεια για ένταξη των συμπολιτών μου Ρομά έχω να δηλώσω πως αξίζουν συγχαρητήρια όσοι ασχολήθηκαν επισταμένως και μας παρουσιάζουν σήμερα σε 190 σελίδες. Πλούσιος σχεδιασμός συμπεριληπτικη προσέγγιση. Ορθά εμπλέκονται Ρομά και μη Ρομά όλοι μαζί πρέπει σαν κοινωνία να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
    Αλλά ενωμένοι. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εξαλειφθεί το μόνο τριτοβάθμιο εκλεγμένο όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά η Ελλαν Πασσε.
    Ήταν ανόητο, αστείο. Δεν στέκει λογικής. Και όμως έγινε αιτία να υπάρξουν εντάσεις χωρίς λόγο.
    Όλοι μαζί σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας κάτω από την ομπρέλα της Ελλαν Πασσε να κάνουμε την ένταξη πράξη. Δεν περισσεύει κανένας!!!

    Μαρίνος Μουκανης
    Αντιπρόεδρος ΠΑΝΟΣΕΡ/ΟΣΕΡΠΑ
    Γ.Γ. ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  • 11 Ιανουαρίου 2022, 18:21 | Δημήτρης Ψαλλίδας

    Το θεμελιώδες είναι ότι, απουσιάζει η αποτίμηση της χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 μέσω ΕΣΠΑ ώστε να ικανοποιείται η συνθήκη της «κατάλληλης και βιώσιμης χρηματοδότησης», τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό πλαίσιο. Παρά το γεγονός του προαπαιτούμενου της εκπλήρωσης των «αιρεσιμοτήτων» για την εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των ΡΟΜΑ, μέσω της κύρωσης ειδικών σχεδίων δράσης για την ευάλωτη ομάδα πολιτών Ρομά από τα Περιφερειακά συμβούλια των 13 διοικητικών Περιφερειών στην Ελλάδα την προηγούμενη ΠΠ 2014-2020, στο προτεινόμενο σχέδιο θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν τα ανάλογα δεδομένα αξιολόγησης της εφαρμογής. Όπως επίσης χρήσιμη θα ήταν η αποτίμηση της πραγματικής αξιοποίησης και ουσιαστικής εφαρμογής των «απευθείας» ενωσιακών χρηματοδοτήσεων της ΕΕ προς τους Ρομά μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων EASI ΕΟΧ κλπ κι όχι μόνο οι πιθανές εκχωρήσεις στην Ελλάδα των πόρων.

    Δεν προτείνεται ούτε παρατίθεται καμία ανάλυση της αποδοτικότητας (η σχέση μεταξύ των πόρων που χρησιμοποιούνται σε μια παρέμβαση και των αλλαγών που επιτυγχάνονται). Συνεπώς η εκτίμηση του «κόστους και του οφέλους», βάσει του πλαισίου της ΕΕ και των εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά δεν δύναται να αξιολογηθεί την παρούσα περίοδο, με παρεπόμενο την αδυναμία αποτύπωσης του υφιστάμενου πλαισίου και της προοπτικής αναμόρφωσής του την ερχόμενη περίοδο σχεδιασμού 2021-2030.

    Θα ήταν αξιοσημείωτη στην διατύπωση των δράσεων του προτεινόμενου σχεδίου η ύπαρξη βέλτιστων πρακτικών κατά το παρελθόν σε τοπικό ή/και εθνικό επίπεδο, ώστε να επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής λογοδοσίας, τη δυνατότητα ο σχεδιασμός του προτεινόμενου σχεδίου δράσης να θέτει στόχους ευδιάκριτους και μετρήσιμους.
    Η ολοκλήρωση βάσει αρχικών δεσμεύσεων και στόχων ενός αποτελεσματικού πλαισίου οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής διακυβέρνησης μέσω του σχεδιασμού του παρόντος που θα ενσωματώνει σε μεσο-μακροπρόθεσμο στάδιο τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη και ισορροπημένη ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030 , θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα όλου του κοινωνικού συνόλου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

    Θα ήταν σημαντική πρόβλεψη στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης, και στο πλαίσιο της ορθής κι αποτελεσματικής διαχείρισής του, της λογοδοσίας των εμπλεκομένων φορέων, της επίτευξης του σκοπού του προτεινόμενου σχεδίου, να έχει ήδη αποτυπωθεί η ιεραρχική εφαρμογή των στόχων, η διατύπωση των πολιτικών με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καθώς και ο εκ των προτέρων καθορισμός πόρων χρηματοδότησης για κάθε δράση κι ενέργεια που περικλείει το σχέδιο.

    Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που να τεκμηριώνει την μελέτη ΠΑΔΑ (2020) Έκθεση αποτίμησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην Ελλάδα ώστε να μπορούν ορθά να ελεγχθούν τα στοιχεία που παρατίθενται. (σελ 27, 36)

    Ενώ στην ΕΕ (Έκθεση αποτίμησης 2018) η αποτελεσματικότητα της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων ένταξης των Ρομά αξιολογείται ως συνολικά περιορισμένη, δεν παρουσιάζονται στοιχεία ανάλογης αξιολόγησης του εθνικού σχεδίου 2011-2020.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει επτά στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περίοδο έως το 2030:
    • Τρεις νέους οριζόντιους στόχους στους τομείς της ισότητας, της ένταξης και της συμμετοχής.
    • Τέσσερις τομεακούς στόχους στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της στέγασης και της υγείας.
    Στην προτεινόμενη Αρχιτεκτονική ΕΣΚΕ 2021-2030 που περιλαμβάνει τους 4 βασικούς πυλώνες που παραμένουν επίκαιροι και την νέα προγραμματική περίοδο, απουσιάζει η αναφορά και διατύπωση της μεθοδολογίας επίτευξης των στόχων των άλλων 3 Πυλώνων (Ισότητα, Ένταξη, Συμμετοχή) που η ολιστική σύζευξή τους αποτελεί τον βασικό στόχο για την «Κοινωνικοοικονομική ένταξη των περιθωριοποιημένων Ρομά». (Σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2021 για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά https://eur-lex.europa.eu/legal%5B1%5Dcontent/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021H0319(01)&from=EL)

    Επιπρόσθετα, η εκ των υστέρων αξιολόγηση των εμπλεκομένων φορέων που διαχρονικά συνέβαλλαν στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση κι εφαρμογή των ακολουθούμενων πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά δεν τεκμηριώνεται με σαφήνεια και με διακριτό τρόπο, ώστε να αξιολογηθεί η συνέχεια των ακολουθούμενων πολιτικών.
    Ειδικά, στο προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης ενώ αναδεικνύεται η παραδοχή ότι, οι εμπλεκόμενοι Φορείς παραμένουν οι ίδιοι με την προηγούμενη 20ετία ως πλήθος, δεν λαμβάνεται μέριμνα για μείωση εμπλεκομένων φορέων συντελώντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση και γιγάντωση της «γραφειοκρατίας»(σελ 48) δλδ «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει…» στοιχείο το οποίο μάλλον δεν αξιολογήθηκε ποτέ.

    Ενώ, όπως αναγνωρίζεται, το Βασικό έλλειμμα της εφαρμογής των παρεμβάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2011-2020 αποτέλεσε ο χαμηλός βαθμός συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων(σελ 29), οι προτάσεις στο παρόν σχέδιο διατήρησης της Διυπουργικής επιτροπής (ΠΔ 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α’) και ΠΥΣ 38/2015 ΦΕΚ Α΄137/3.11.2015) συνιστούν ατολμία αναμόρφωσης των παλαιών πολιτικών διοίκησης. Εάν είχε αξιολογηθεί θα μπορούσε να καταδειχθεί η αδυναμία της ύπαρξης του Επιτελικού συντονισμού μέσω της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και της ευκαιρίας που παρουσιάζεται πλέον να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της.

    Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να επισημανθεί η απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης δεικτών και συλλογής δεδομένων(ΟΠΣ ΡΟΜΑ). Όπως επίσης η διαχρονική έλλειψη ενεργητικής συμμέτοχης των Ρόμα σε όλα τα επίπεδα της ολοκληρωμένης στρατηγικής, επιβεβαιώνει ένα γραφειοκρατικό πλαίσιο που παρεπόμενα διατυπώνει σημαντικές αβεβαιότητες στην υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.

    Αξιοσημείωτο είναι και το ζήτημα που διατυπώνει ο «Ολιστικός» τρόπος σχεδιασμού. Αν και σχεδιάστηκαν «ολιστικά» τα διάφορα Περιφερειακά προγράμματα κοινωνικής ένταξης των ρομά την προηγούμενη ΠΠ ΕΣΠΑ2014-2020, η ανυπαρξία ουσιαστικής βούλησης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να τηρηθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις και να υλοποιηθεί ο εξειδικευμένος Περιφερειακός σχεδιασμός αποτέλεσε την θρυαλλίδα των διατυπωμένων φιλόδοξων στόχων σχεδιασμού. Ενώ σε κάθε Περιφερειακό σχέδιο υπήρχε ενδελεχή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού των ρομά, εξετάζονταν οι ειδικότερες πτυχές των θεμάτων που άπτονται των χαρακτηριστικών βιοτικής εγκατάστασης, στέγασης και πρόσβασης σε δίκτυα κοινωνικής ωφελείας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης, καθώς, επίσης, πολιτισμού και αθλητισμού, η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής των ίδιων των ρομά, το έλλειμμα κοινωνικών συναινέσεων, η μεταναστευτική κρίση, σε πολλές περιπτώσεις αποδυνάμωσε τις ευκαιρίες υλοποίησης αρκετών παραμέτρων που φιλοδοξούσε ο κάθε σχεδιασμός.
    Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτέλεσε επίσης η ουσιαστική έλλειψη ανάπτυξης κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης. Καθώς επίσης και η συνεργασία των ίδιων των ρομά με φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, οι Περιφέρεις αλλά και οι Δήμοι (σελ. 33). Αυτά αποτυπώνονται άλλωστε και στην ανάλυση SWOT πού παραμένει αδύνατο σημείο η έλλειψη αποκλειστικών αρμοδιοτήτων και αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ για την άσκηση πολιτικής πολιτικών ένταξης των Ρομά (σελ. 37).
    Άλλο ένα σημείο που καταδεικνύει το έλλειμμα συντονισμού για τα ζητήματα των Ρομά, και επιβεβαιώνει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, είναι ο προσδιορισμός του όρου ΡΟΜΑ στη βάση διαφόρων «κανονιστικών ρυθμίσεων και διοικητικών αποφάσεων» όπως εκτίθεται στο σχέδιο νόμου( σελ 19). Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα προβληματισμού και να αντιμετωπιστεί στο προτεινόμενο σχέδιο με οριστικό εννοιολογικό προσδιορισμό.

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διαπνέεται από την φιλοσοφία ότι, η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι εθνικά επιβεβλημένη ακόμα και την τρέχουσα περίοδο, αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά είναι και κοινωνικά ωφέλιμη καθώς πέρα από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, που αναμένεται να έχει, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα συμβάλλει στην εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας.

    Ενώ όμως, κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων στη διαβούλευση του 2018 στην ΕΕ, η κατάσταση των Ρομά είναι χειρότερη από εκείνη των μη Ρομά στους πέντε τομείς, ειδικότερα όσον αφορά τις διακρίσεις, την απασχόληση και τη στέγαση, διαπιστώνεται μια πολύ «αισιόδοξη» προσέγγιση στην αποτίμηση των επιδόσεων της Ελλάδας.

    Ενδεικτικά :
    Εκπαίδευση ενώ η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή επίδοση στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, στην συμμετοχή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στο σχολικό διαχωρισμό η μελέτη επικεντρώνεται στο βελτιωμένο % στη συμμετοχή τους στην προσχολική εκπαίδευση και περίθαλψη.(σχετίζεται πιθανά με τα επιδόματα)

    Απασχόληση ενώ υφίσταται χάσμα στην πρόσβαση στην εργασία ανδρών /γυναικών δεν υπάρχει καμιά μέριμνα αντιμετώπισης του, και επίσης η αδυναμία της Πολιτείας να κινητοποιήσει τον Ιδιωτικό τομέα για την απασχόληση των ρομά που ενώ αποτελεί Ευρωπαϊκή σύσταση ενθάρρυνσης των κρατών μελών, απουσιάζει ανάλογη μέριμνα στο προτεινόμενο σχέδιο.

    Υγεία ενώ τα ευρήματα της μελέτης του 2018 της ΕΕ αναφέρουν ότι το 70% δεν έχουν βασική ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη δεν λαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα, και αντιθέτως διατυπώνεται ότι το 79% «γνωρίζουν» ότι έχουν πρόσβαση…Η κατάσταση της υγείας των Ρομά, κατά την υποκειμενική αντίληψη των συμμετεχόντων που απάντησαν στη διαβούλευση, έχει βελτιωθεί αλλά η ιατρική κάλυψη παραμένει περιορισμένη!!!

    Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για το προτεινόμενο σχέδιο η συμπερίληψη όλων των προγραμμάτων/ δράσεων του Πίνακα 11 το καθιστούν εξαιρετικά φιλόδοξο και διατηρούν τις αβεβαιότητες υλοποίησης των παρεμβάσεων για τους ΡΟΜΑ διατηρώντας την προοπτική να διατυπωθούν ενέργειες χωρίς αντιστοίχιση με τις πραγματικές ανάγκες τους.
    Στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής λογοδοσίας η ύπαρξη των παραπάνω φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τις προτάσεις σχεδιασμού για την νέα ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030

  • 11 Ιανουαρίου 2022, 09:50 | ΑΡΗΣ ΚΕΦ.

    1. Είναι απαράδεκτο και ουσιαστικά κοροϊδία για το θεσμό να θέτετε σε διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων (23/12 μέχρι 7/1) και την τελευταία τελικά στιγμή να δώσετε μικρή παράταση. Δείχνει την πρόθεσή σας να υποβαθμίσετε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την κοινωνική συνοχή.
    2. Έχετε ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ – ενδεικτικό και αυτό της αδιαφορίας σας για τα προβλήματα των Ρομά – και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας των σχετικών κονδυλίων ΕΣΠΑ.
    3. Το υπόψη σχέδιο είναι ένα κείμενο ελάχιστα κατανοητό για τον μέσο Έλληνα πολίτη, πολύ περισσότερο για τους Ρομά, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν εν μέσω γιορτών σε διαβούλευση για αυτό.
    4. Οι όποιες δράσεις περιλαμβάνονται, παρατίθενται χωρίς καμιά ιεράρχηση, χωρίς αναφορά σε βασικές προτεραιότητες, χωρίς χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό των αναγκαίων κονδυλίων. Με άλλα λόγια αποτελεί μια αόριστη «έκθεση ιδεών», ενώ δεν διασφαλίζεται πότε και τι θα υλοποιηθεί για τους Ρομά στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο (2021-2030).
    5. Η μέχρι σήμερα τιμωρητική απέναντι στους Ρομά πολιτική της ΝΔ (κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και διάλυση των υπηρεσιών της, πάγωμα όλων των προγραμμάτων και έργων που έτρεχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, πράξεις κατά των παιδιών και οικογενειών Ρομά με αποκορύφωμα την νομοθέτηση διάταξης με την οποία κόβονται όλα τα επιδόματα που παίρνει μια οικογένεια αν έστω και το ένα παιδί της μένει από απουσίες στην ίδια τάξη κ.λ.π.), η έντονη στοχοποίησή τους για τον covid, η ενίσχυση του ρατσισμού κατά των Ρομά εκτός του ότι επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, υγείας και απασχόλησης των Ρομά, αποδεικνύει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι καθόλου ειλικρινείς και σαφώς δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έστω και στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια πολύ σημαντικών οικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται για προγράμματα βελτίωσης της ζωής των Ρομά.
    6. Όταν είναι γνωστό ότι οι Ρομά στους περισσότερους καταυλισμούς τους δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις υποδομές (απαράδεκτοι χώροι υγιεινής, έλλειψη στοιχειωδώς ανθρώπινων όρων στέγασης, θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος, τρεχούμενου νερού κ.λ.π.) αναρωτιέται κάποιος πως θα υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες εξαιρετικά «φιλόδοξες» δράσεις για άρση των υφιστάμενων ανισοτήτων σχετικά με την την ενεργειακή φτώχεια, ηλεκτροδότηση, στέγαση κ.λ.π. ακόμη και δίκτυο internet!!!

    Εύκολα νομίζω συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια προσχηματική προσπάθεια, εν πολλοίς επιβαλλόμενη από τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, που δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της ζωής των Ρομά, ενώ αντίθετα θα χαθούν απαραίτητοι πόροι και όσοι γίνει κατορθωτό να εκταμιευθούν θα οδηγηθούν σε αποσπασματικές και ατελέσφορες δράσεις χωρίς να αποκλείονται και οι κίνδυνοι διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
    Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

  • 10 Ιανουαρίου 2022, 10:35 | ΠΑΪΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Είμαι ο Νίκος Παιτερης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συλλόγων Ελλήνων Ρομά Θεσσαλίας και διαμεσολαβητής στο κέντρο κοινότητας Νέας Σμύρνης Λάρισας.
    Από τους πρώτους που συμμετείχαμε και φτιάξαμε αυτό το όργανο Ομπρέλα το τριτοβάθμιο όργανο όλων των Ρομά της Ελλάδος. Την Ελλαν Πασσε. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος διότι δεν προδοθηκαμε αυτά τα 5 χρόνια. Τα πράγματα λειτούργησαν δημοκρατικά με ήθος ευαισθησία και ανθρωπιά. Παρά πολλές οι πρωτοβουλίες και οι εκδηλώσεις που αφορούσαν τους ίδιους τους Ρομά.
    Βγάλαμε τον κόσμο από τα γκέτο αρχίσαμε να τους μιλάμε και να τους ευαισθητοποιούμε για τα δικά μας στραβά, όπως οι ανήλικοι γάμοι, η σχολική διαρροή, η παιδική εργασία, η παραβατικότητα της επιβίωσης, το εγώ ότι όλοι θέλουν να είναι Πρόεδροι όλοι θέλουν να είναι στο κέντρο της προσοχής.
    Το να συμμετέχεις σε ένα όργανο με κανόνες και προϋποθέσεις, το να κάνεις εκλογές και να ζητάς τη γνώμη ενός Ρομά είναι επαναστατικό διότι αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται προδομένοι από τους συνδικαλιστές τους τόσα χρόνια.
    Εδώ όμως είδαμε σοβαρότητα, είδαμε προτάσεις, είδαμε να αγωνιζομαστε ενωμένοι για τα αυτονόητα δικαιώματά μας.
    Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα δούμε ολιστικά.
    Για τη νέα εθνική στρατηγική θέλω να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι διότι μας ρώτησαν για πρώτη φορά την άποψη μας. Στην α φάση της διαβούλευσης συμμετείχαμε με προτάσεις συγκεκριμένες για την στέγαση, την παιδεία, την απασχόληση, την υγεία, τον αντιτσιγγανισμο. Μας άκουσαν, τα κατέγραψαν και πιστεύω ότι τα έλαβαν υπόψη τούς.
    Τώρα όταν είδαμε το κείμενο που βγήκε στη διαβούλευση είναι διαφορετικό. Κόβουν την Ελλαν Πασσε από παντού. Ενώ όλοι και δήμοι και φορείς και περιφέρειες και πολλά σωματεία Ρομά ζητάνε την Ελλαν Πασσε ως όργανο εκπροσώπησης, το υπουργείο δεν την συμπαραλαμβανει ρητά. Αυτό πρέπει να αλλάξει.Μόνο με την Ελλαν Πασσε σε συνεργασία βέβαια με την Ένωση διαμεσολαβητών και την Γενική Γραμματεία όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι από κοινού μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό;;;
    Η Ελλαν Πασσε έφτιαξε επιτροπή Παιδείας με τους δασκάλους από το πεδίο και καθηγητές Πανεπιστημίου.
    Η Ελλαν Πασσε έφτιαξε επιτροπή απασχόλησης. Έδωσε αγώνες για τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
    Ταισαμε κόσμο, φτιάξαμε παράγκες, τρέξαμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας, πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο.
    Θέλω να καταθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον γενικό γραμματέα κ. Σταμάτη αλλά και στον πρόεδρο μας τον Βασίλη Παντζο που ήταν μαζί μας στις 3 Καραντινες που μπήκε ο οικισμός Νέας Σμύρνης Λάρισας. Δώσαμε μεγάλο αγώνα να πειθαρχισει ο κόσμος. Να του εξασφαλίσουμε τα αναγκαία. Να τον ενημερώσουμε, να τον εμβολιασουμε, να τους προστατέψουμε από την πανδημία του κόβιντ 19. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι και συνεργαζόμενοι.
    Με το Δήμο Λάρισας έχουμε εξαιρετική συνεργασία και ιδιαίτερα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής κ. Σωτήρη Βούλγαρη. Οι Δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να είναι μέσα στη στρατηγική για τούς Ρομά. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα.
    Ζητάμε και πόρους από εθνικά κονδύλια. Όχι μόνο το ΕΣΠΑ.
    Αναγνωριστε τον έντιμο αγώνα της Ελλαν Πασσε και δώστε τη δυνατότητα με θεσμική θωράκιση, χρηματοδότηση και υποστήριξη να γίνει το θαύμα που όλοι περιμένουμε. Μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Θα είναι ιστορικό λάθος. Όλο μαζί χωράμε στον αγώνα αυτό και πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, με τομές, με αλλαγές και σε εμάς τους ίδιους και με τα καλά παραδείγματα τους επιστήμονες νέους Ρομά θα πάρουμε και την υπόλοιπη κοινωνία κοντά μας σιγά σιγά.
    Και θα φύγει και ο ρατσισμός και τα εγκλήματα μίσους και όλα τα κακά.
    Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους.

  • 9 Ιανουαρίου 2022, 16:58 | Ομοσπονδία Μακεδονίας Ρομά μέγας Αλέξανδρος

    Ως μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ πήγα σε όλη την χώρα, είδα δημάρχους, περιφερειάρχες, έκανα διαβουλεύσεις και συνέχισα το επί τριακονταετίας έργο μου ως ενεργός συνδικαλιστής σε ένα άλλο επίπεδο με την οντότητα που μου δίνει η ιδιότητα του μέλους ενός Τριτοβάθμιου Οργάνου.
    Την τελευταία πενταετία καταθέσαμε προτάσεις τεκμηριωμένες ανά τομέα ένταξης, τόσο ανά περιφέρεια όσο και εθνικά. Για αυτό θεωρώ ότι όλα τα ζητήματα Ρομά πρέπει να εμπλακούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που έχουν γνώση των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.
    Στην περιοχή μου στην Θεσσαλονίκη το 2017 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, την 8η Απρίλη με 3.000 κόσμο στον Λευκό Πύργο και για πρώτη φορά σπάσαμε την μη ορατότητα, των Ρομά, με μια μεγαλειώδη συναυλία με τον Κώστα Χατζή και τα αδέρφια Βασίλη & Σαράντη Σαλέα. Οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας «Μέγας Αλέξανδρος Rom», που είναι Δευτεροβάθμιο Όργανο και μέλος του Τριτοβάθμιου Οργάνου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει ως μέλη της οχτώ πρωτοβάθμιους συλλόγους και βρίσκετε σε άριστοι συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως ο Φάρος του Κόσμου του Πατήρ Αθηναγόρα Λουκατάρη και ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου της Γιαννούλας Μάγγα.
    Προχωράμε όλοι μαζί σε ένα κοινό δρόμο ενότητας, με την εμπειρία να μας διδάσκει ότι μ όνο ενωμένοι θα προχωρήσουμε. Τέρμα στα ψευδοδιλλήματα, και στις πρακτικές του διαίρει και βασίλευε. Τα θέματα της Κοινότητας είναι πολλά και δεν χωράνε έχθρες και διαφορές στο κοινό στόχο της ολιστικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά. Προχωράμε όλοι μαζί με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εγγυήτή της ενότητας.
    Στην περιοχή μου στην Αγία Σοφία είναι πολλά τα ζητήματα και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030.Θεωρ’ω ότι η Νέα Εθνική Στρατηγική να μιλάει για το στεγαστικό και την εκπαίδευση, την θωράκιση του Τριτοβάθμιου Οργάνου και να εμπλέκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργά.
    Με εκτίμηση
    Παναγιώτης Σαμπάνης
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος Rom»
    μέλος ΔΣ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  • 9 Ιανουαρίου 2022, 16:18 | Ομοσπονδία Μακεδονίας Ρομά μέγας Αλέξανδρος

    Είχα την μεγάλη χαρά να υπάρξω από τους πρωτεργάτες της μοναδικής αυτής προσπάθειας που ξεκίνησε προ πενταετίας για να αποκτήσει για πρώτη φορά η Κοινότητα Ελλήνων Ρομά Τριτοβάθμιο Όργανο Εκπροσώπησης. Η καταστατική, ιδρυτική συνέλευση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στην αίθουσα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2016 , παρουσία πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, σήμανε την έναρξη ενός νέου μοναδικού αγώνα. Πρώτη φορά υπήρξε ένα τέτοιο Συλλογικό Όργανο με προτάσεις με θέσεις, σύγχρονες επιστημονικές και τεκμηριωμένες.
    Το Όργανο λειτούργησε και λειτουργεί την τελευταία πενταετία βάσει καταστατικών επιταγών, με πρακτικά, γενικές συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια, ημερήσιες διατάξεις, αρχιερεσίες κλπ. Και όλα τα βιβλία είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, αφού η όλη διαχείριση με πραγματοποιείται με διαφανή έντιμο και ηθικό τρόπο που εμφορείται από το κοινό όραμα όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Παναγιώτης Σαμπάνης
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος Rom»
    μέλος ΔΣ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  • 8 Ιανουαρίου 2022, 22:16 | Σύλλογος agiosgeorgios

    Για πέντε ολόκληρα χρόνια σε μια μοναδικής ομορφιάς συλλογική πορεία, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και κάναμε την ιδέα της ενότητας όραμα και πράξη. Επισκεφτήκαμε όλη σχεδόν την χώρα, όπου υπάρχουν και διαβιούν Κοινότητες Ελλήνων Ρομά, σε άθλιες συνθήκες και στα όρια της ακραίας φτώχειας. Καταγράψαμε παντού εικόνες απελπισίας και ντροπής.
    Μιλήσαμε με όλους, τους ακούσαμε και τους μεταβιβάσαμε την πίστη στο όραμα μας, ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Όλοι μαζί με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ οδηγό μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια.
    Η εμπειρία μου ως υποψήφιος δήμαρχος – επικεφαλής παράταξης καθώς και η συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης Ρομά καθώς και η συμμετοχή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρομά συνιστούν μοναδικές εμπειρίες σε ένα ταξίδι πέντε ετών μαζί με άλλα στελέχη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Σημαντικοί σταθμοί υπήρξαν η συμμετοχή μου στο Πολιτικό Σχολείο Ρομά 2020 & 2021 και η ενεργή ενασχόληση μου με το Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021, όπου είχα την χαρά να βρεθώ σε ένα πολιτικό τραπέζι και να συνομιλήσω με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της χώρας, για ταις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων Ρομά.
    Η προσωπική μου αυτοβελτίωση σφραγίστηκε μέσα από πολλαπλές δράσεις, όπως η δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΛΟ, η συμμετοχή μου στην Τράπεζα αίματος, η κοινωνική μου προσφορά με διανομή τροφίμων και υγειονομικών ειδών αναλωσίμων κατά την διάρκεια της πανδημίας του Κορωναιού κα.
    Εκτός από την άμεση επαφή με το πεδίο αυτό καθεαυτό, συναντήθηκα με πολλούς τοπικούς περιφερειακούς και κεντρικούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της χώρας, και θεωρώ αδιανόητο μετά από αυτή την εμπειρία όπου όλοι αναγνώρισαν το έργο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, να μην αναγνωρίζεται επίσημα το μοναδικό Τριτοβάθμιο Όργανο Εκπροσώπησης Ελλήνων Ρομά.
    Οι εμπειρίες μου αυτές, μέσα από αυτό το «μαγικό ταξίδι» με έκαναν πιο σοφό και καλύτερο άνθρωπο και μου έδειξαν ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα πρέπει να τηρηθούν κάποιες σταθερές και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη των Ρομά. Αυτές οι σταθερές είναι :
    α) να είναι ενεργή και ουσιαστική εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών σε όλη την χώρα όπου διαβιούν πληθυσμοί Ελλήνων Ρομά.
    β) να χρησιμοποιηθούν και Εθνικοί Πόροι, κι όχι μόνο πόροι από το ΕΣΠΑ, αφού όλοι οι Έλληνες Ρομά φορολογούνται άμεσα ή έμμεσα, Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η ΕΣΚΕ Ρομά 20212030 χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Τοπιξής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού.
    γ) να είναι ξεκάθαρη και ενεργή η συμμετοχή του μοναδικού Τριτοβάθμιου Οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ώστε να αποτελέσει αυτό το Σχέδιο το πρώτο σχέδιο που θα συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι Ρομά και θα φέρει απτά αποτελέσματα στο πεδίο.

    Αντώνιος Μπατζαλής
    Πρόεδρος Συλλόγου Νεολαίοι Και Γυναίκες Ρομά Της Κάτω Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος»
    Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  • 8 Ιανουαρίου 2022, 20:40 | Γεωργογιάννης Δημήτριος

    Γεωργογιάννης Δημήτριος
    Είμαι πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας ο Άγιος Ταξιάρχης, ο οποίος έχει ιδρυθεί από Τσιγγάνους.
    Θα μου επιτρέψτε να μπούμε κι εμείς σε αυτή την δημόσια διαβούλευση, απλά και ταπεινά χωρίς να διαταράξουμε άλλο ένα Σχέδιο Δράσης και Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και βέβαια να μην έρθουμε σε ρήξη με υπάρχοντα κατεστημένα και ταγούς.
    Αν γυρίσουμε πίσω τα χρόνια, τις δεκαετίες θα δούμε κάμποσα παρόμοια σχέδια, στα οποία υπήρχαν πολλές υποσχετικές. Ουσιαστικά όμως αν με ορθολογισμό κάνουμε αναλύσεις, το μόνο που θα δούμε και βέβαια διαπιστώνουμε έως και σήμερα, η κατάσταση, οι άνθρωποι παραμένουν αναλλοίωτα, χωρίς να έχει γίνει καμιά επέμβαση. Αντίθετα θα λέγαμε ότι (σε όλο αυτό το φάσμα που συλλήβδην εμπεριέχει όλες τις φυλές Ρομά) έχει αυξηθεί η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα.
    Πως διαπιστώνεται αυτό; είμαι αστυνομικός και γνωρίζω, σε ότι αφορά τον Νομό Αχαΐας το 80+% των περιστατικών που καλείται να επιληφθεί η αστυνομία αφορά, το συλλήβδην Ρομά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αττική και κατ΄ επέκταση σε όποιο Νομό της Χώρας, υπάρχουν μεγάλοι οικισμοί Ρομά. Τι φταίει; Έχει ποτέ αναρωτηθεί, έχει ποτέ επεξεργασθεί το Επίσημο Κράτος, οι Φορείς τι ‘’σπρώχνει’’ όλους αυτούς τους ανθρώπους στην παραβατικότητα; Θεωρούμε ότι γνωρίζει.
    Το πρώτο και ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα για κάθε σχεδιασμό είναι (κι αυτό ζητείται από την Φυλή Τσιγγάνων της Κάτω Αχαΐας) ο διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός του Έλληνα Τσιγγάνου ο οποίος έχει άλλη καταγωγή, άλλο τρόπο ζωής, άλλες συμπεριφορές από αυτό όπου κοινά έχουμε θέσει Ρομά. Ας φέρει μπροστά του ο κ. Υπουργός τις Γ.Δ. 212/69468/78 και 51/16701/79 Υπουργείου Εσωτερικών και θα δει με πόσο ‘’ελαφριά την καρδία’’ όλοι τότε χαρακτηρίσθηκαν Ρομά.
    Κάθε οικισμός, κάθε φυλή Ρομά αποτελεί ένα δικό του τροχοπέδη, το οποίο βασίζεται σε δικό του άξονα.
    Προφανώς εδώ μπαίνουμε σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και πρέπει πρώτα απ΄ όλα να κατανοήσεις την κουλτούρα και γενικότερα το κοινωνικό γίγνεσθαι των Ρομά.
    Στο δια ταύτα, ως Σύλλογος είμαστε πεπεισμένοι ότι κι αυτό το Σχέδιο θα έχει σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία, όπως είχαν και τα προηγούμενα και πάλι κάποιοι το 2030 θα εκπονήσουν ένα άλλο σχέδιο.
    Όλες αυτές τις δεκαετίες αν είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι κάθε παιδί πρέπει να τελειώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, όπως αυτό ισχύει σε όλους τους Έλληνες, όλο αυτό το πλαίσιο όπου ο πολιτισμένος κόσμος, η πολιτισμένη Ευρώπη το έχει περιθωριοποιήσει ως Ρομά, διαχέοντάς του παράλληλα εκατομμύρια ευρώ για να σκαλίζουν περίτεχνα το μηδέν.
    Χρειάζονται κατά την γνώμη μας άλλα πράγματα, άλλες εφαρμοστικές, οι οποίες πρώτα απ΄ όλα 1) θα βγάλουν έξω τους κομματικούς οργανισμούς και όποιους ενεργούν αν αυτών, 2) να θεσπιστούν πιο τρανταχτά μέτρα και νόμοι για ρατσιστικές συμπεριφορές και ενέργειες, κυρίως από κρατικούς λειτουργούς, 3) να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις για την καθολική και όχι κατά το δοκούν εφαρμογή των Νόμων του Κράτους 4) το Κράτος να επενδύσει πρώτα απ΄ όλα στην προσέγγισή τους δηλαδή να τους κατανοήσει. Αφού θεσπίσει ότι η Υποχρεωτική Εκπαίδευση αφορά όλους Πολίτες που φέρουν Ελληνική Ταυτότητα κι εδώ (αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει δις ευρώ σε προγράμματα Erasmus, να εφοδιάσει πρώτα απ΄ όλα τα Σχολεία μας – στα οποία θα φοιτούν και Ρομά, με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους. 5) Να θεσπιστεί δια Νόμου, σε Πόλεις όπου υπάρχουν μεγάλοι και πολυπληθείς οικισμοί Ρομά (ανάλογα με το ποσοστό ψηφοφόρων) οι συνδυασμοί στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης δηλαδή στους Δήμους να εμπεριέχονται υποχρεωτικά στον συνδυασμό και Ρομά.

  • 8 Ιανουαρίου 2022, 13:33 | ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

    ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    1. Αύξηση του 50% ΚΕΑ + ΕΚΑ
    2. Αλλαγή Κριτήριων του ΚΕΑ + ΕΚΑ
    3. Αύξηση του επιδόματος τέκνων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    4. Κάρτα προμήθειας τροφίμων σε όλους τους Ρομά και όχι ΤΕΒΑ
    5. Επιδότηση 100% για ίδρυση επιχειρήσεων σε νέους Ρομά
    6. Έκδοση άδειας για λαϊκές αγορές
    Για να μειωθεί η φτώχεια στους οικισμούς Ρομά
    1. Προσλήψεις δημοτών Ρομά σε κοινωφελούς εργασία στους δήμους χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
    2. Προσλήψεις πολιτών Ρομά σε κοινωφελούς εργασία στις περιφέρειες χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
    3. Προσλήψεις Ρομά σε ειδικά προγράμματα στα νοσοκομεία
    4. Προσλήψεις διαμεσολαβητών Ρομά σε δημοσιές και κοινωνικές υπηρεσίες ( πρόνοια, αστυνομία και δικαστικές αρχές)
    5. Επιδοτήσεις ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα στους οικισμούς
    6. Επιδότηση σε επιχειρήσεις μη Ρομά για πρόσληψη νέων Ρομά αποφοίτων λυκείου
    7. Άδειες πλανόδιου εμπορίου για όλη την επικράτεια
    8. Επιδότηση εργασίας στους αγρότες σε αγροτικές δουλειές για πρόσληψη εργατών γης Ρομά + το ένσημο 5%
    9. Πρι – μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο τομέα.
    10. Νομιμοποίηση των Τσιγγάνικων επαγγελμάτων
    11. Θετική διάκριση μέτρου για πρόσληψη επιστημόνων Ρομά σε δημόσιες υπηρεσίες

    ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά»

    1. Ειδική θέση αντιδημαρχια για θέματα Ρομά
    2. Ειδική γραμματεία Ρομά που θα αποτελείτε από επιστήμονες Ρομά
    3. Ειδική θέση αντι – περιφερειάρχη για θέματα Ρομά
    4. Εθνικό συμβούλιο παρά το πρωθυπουργό για σχεδιασμο της εθνικής στρατηγικής των Ρομά
    5. Μοριοδότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων καθώς και βουλευτών για είσοδο των Ρομά στα κέντρα λήψης αποφάσεων
    6. Ειδικό ταμείο ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρομά που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών
    7. Ανεξάρτητη αρχή (Ν.Π.Δ.Δ) για θέματα Ρομά όπως π.χ το Πράσινο Ταμείο

    ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά»
    1. Εισαγωγή στα πανεπιστήμια μαθητών Ρομά με το 10% ανά φύλο
    2. Εισαγωγή στα πανεπιστήμια με εξετάσεις χαμηλής κλίμακας και μειωμένης ύλης
    3. Επιδότηση και υποτροφίες μαθητών Ρομά που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια
    4. Κατάργηση των αμιγώς Τσιγγάνικων Σχολείων
    5. Κυρώσεις και τιμωρίες στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
    6. Δημιουργία κινήτρων για τακτική φοίτηση μέσα από ειδικά σχολικά επιδόματα
    7. Πρόσληψη διαμεσολαβητών Ρομά στα σχολεία
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ
    Α. Ανάδειξη του Τσιγγάνικου πολιτισμού
    1. Παραστάσεις Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο στους Τσιγγάνικους Οικισμούς
    2. Εργαστήρια εκμάθησης κατασκευής εικόνων του θεάτρου Σκιών σε παιδιά, εφήβους και νέους Ρομά. Οργάνωση παραστάσεων από άτομα που προέρχονται από τη Τσιγγάνικη κοινότητα
    3. Θεατρικές Παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές
    4. Σχεδιασμός θεατρικής Τσιγγάνικης Παράστασης με θεματολογία από τα βιώματα της ζωής των Ρομά
    5. Ξεναγήσεις σε μουσεία, πινακοθήκες και αρχαιολογικούς χώρους
    6. Πανελλήνιος καλλιτεχνικός, μουσικός και χορευτικός διαγωνισμός παιδιών Ρομά από όλους τους Τσιγγάνικους Οικισμούς της Ελλάδας
    7. Καταγραφή τσιγγάνικων παραμυθιών και παρουσίαση βιβλίου σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις
    Β. Καταγραφή της Τσιγγάνικης γλώσσας
    – Περιγραφή της πρότασης
    – Τσιγγάνικο Λεξικό
    – Τσιγγάνικη Γραμματική
    – Τσιγγάνικο Συντακτικό
    – Τσιγγάνικοι Διάλογοι
    – Τσιγγάνικο Αλφάβητο
    Μελέτη για την ιστορία των Ελλήνων Ρομά μέσα από το λεξικό.
    Γ. Η ζωή, τα βιώματα και ιστορία των Ρομά μέσα από τα Τσιγγάνικα παραμύθια – ο άγνωστος πολιτισμός των Ρομά
    • Τα Τσιγγάνικα Παραμύθια στη Τεχνολογία και στα Social Media
    • Καταγραφή Τσιγγάνικης Ιστορίας μέσα από τα Παραμύθια
    • Έρευνα στους Τσιγγάνικους Οικισμούς
    • Πιλοτική Μελέτη: Ιστορική προέλευση των Τσιγγάνικων Παραμυθιών
    Δ. Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και Ευαισθητοποίηση των Μπαλαμε μέσα από την ανάδειξη του Τσιγγάνικου Περιοδικού
    • Κυκλοφορία και Διανομή σε Ε.Ε και Τσιγγάνικους οικισμούς
    • Συμμετοχές θέσεις και φεστιβάλ περιοδικών από τους Ρομά
    • Το περιοδικό των Ρομά στα social media
    • Διαγωνισμός και ανάδειξη νέων μικρών και μεγάλων συγγραφέων Ρομά
    • Μύθοι και αλήθειες για τους Ρομά
    Ε. Επιχορήγηση Κατασκήνωσης για παιδιά Ρομά στους Τσιγγάνικους συλλόγους
    Προετοιμασία γνωριμίας με τους υπευθύνους της κατασκήνωσης και μεθοδικότητα κοινής συνύπαρξης παιδιών Ρομά και Μπαλαμέ στις κατασκηνώσεις
    – ομαδικότητα
    – δημιουργικότητα
    – συνεργασία
    Απαραίτητος εξοπλισμός υλικοτεχνικής υποδομής για τις δραστηριότητες και τις δράσεις της κατασκήνωσης
    Αναγκαίος ειδικός εξοπλισμός εργαστήριων
    Α. Μουσικό Εργαστήρι
    Β. Εργαστήρι Υπολογιστών
    Γ. Εργαστήρι επεξεργασίας Φωτογραφίας και βίδεο.
    Δ. Εργαστήρι Καλλιτεχνικών και θεάτρου
    Ε. Εργαστήρι καλαθοπλεχτικής
    7. Παράλληλες υποστηριζόμενες δραστηριότητες
    Αθλητισμός
    Θαλάσσια παιχνίδια
    Εξορμήσεις στο δάσος και στο βουνό
    Ζ. Μείωση σχολικής διαρροής και αποτυχίας μαθητών Ρομά, επανένταξη ενηλίκων στο εκπαιδευτικό σύστημα και εισαγωγή Τσιγγανό-παίδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
    Παρέμβαση σε:
    Α) γονείς και κηδεμόνες Ρομά
    Δημιουργία Σχολή Γονέων
    Β) μαθητές Ρομά
    Δημιουργία Κέντρο Μελέτης
    Παράλληλες και υποστηριζόμενες δράσεις και δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης Τσιγγάνικου Μαθητικού Πληθυσμού
    Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
    Εσπερινό Λύκειο
    1.12 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
    Παρέμβαση σε:
    Α) Προϊσταμένους, Υφιστάμενους, Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων.
    Β) Εκπαιδευτικούς
    1.13 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
    Παρέμβαση σε:
    Α) γονείς μη Ρομά
    Β) μαθητές μη Ρομά
    Γ) φοιτητές
    1.14 Μεθοδολογία παρέμβασης, μέθοδοι και τρόποι προσεγγίσεις
    1.15 Κοινωνική έρευνα στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης
    1.16 Ολοκληρωμένη Πρόταση για τροποποίηση του νομοσχέδιου με ειδική νομοθετική διάταξη και ρύθμιση θετικής διάκρισης για εισαγωγή μαθητών Ρομά στην ανώτατη εκπαίδευση:
    Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Β) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
    1.17 Αναμενόμενα Αποτελέσματα της παρέμβασης στη σχολική και Τσιγγάνικη Κοινότητα και ολιστικής προσέγγισης στην τοπική και ευρύτερη Κοινότητα
    Η. Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και Αθλητισμός στους Τσιγγάνικους Οικισμούς
    Σχέδιο εφαρμογής έργου «Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και Αθλητισμός στους Τσιγγάνικους Οικισμούς»
    1η Δράση: «Δημιουργία – Ίδρυση Ακαδημίας ποδοσφαίρου για παιδιά Ρομά στους Οικισμούς»
    Ο ρόλος των γονέων
    Συνεργασία με τα σχολεία
    2η Δράση: «Ίδρυση αθλητικών σωματείων στους Τσιγγάνικους»
    Δημιουργία Αθλητικού Σωματείου/ Στόχοι
    Στόχοι των Αθλητικών Σωματείων που θα ιδρυθούν είναι:
    Δράση: «Υποστηρικτικές και δημιουργικές δραστηριότητες για την απόκτηση αθλητικής παιδείας από τη νεολαία Ρομά»
    Α) Παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες
    Β) Αθλητικές δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης του Τσιγγάνικου πληθυσμού
    Γ) Υποστηρικτικές δραστηριότητες
    Δ) Δημιουργικές Δραστηριότητες
    Θ. Εργασιακή Ένταξη και Καταπολέμηση της Φτώχειας μέσω της Προώθησης Ίσων Ευκαιριών Εύρεσης Εργασίας και Απασχόλησης σε άτομα Περιθωριοποιημένων Κοινωνικών Ομάδων του πληθυσμού Ρομά
    Αποτελέσματα και Οφέλη του προγράμματος
    Α. Τοπική Κοινωνία
    Β. Τσιγγάνικη Κοινωνία
    Γ. Αγροτική Κοινωνία
    Υποστήριξη για την Απασχόληση και Επιχειρησιακή Συμβουλευτική
    – 1. Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
    – 2. Ευαισθητοποίηση των επαγγελματικών και εργοδοτικών φορέων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητα.
    – 3. Ειδικές υπηρεσίες συμβουλευτικής για αυτούς που θα δημιουργήσουν επιχείρηση.
    – 4. Παροχή υποστήριξης σε άτομα που αναζητούν απασχόληση σε υφιστάμενες επιχειρήσεις

    Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή των αστικών στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων.
    Ανακύκλωση στη πράξη και διαλογή στη πηγή των Τσιγγάνικων Οικισμών για τη πρόληψη, μείωση και επαναχρησιμοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων όπως το χαρτί, γυαλί, πλαστικά, αλουμίνιο, παλαιά αντικείμενα, και ηλεκτρονικές συσκευασίες, συμπεριλαμβανόμενων και των βιοαποβλήτων
    Κ. Πρόσβαση στα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Τσιγγάνων γυναικών που δεν βγήκαν ποτέ έξω από τη κοινότητα και προαγωγή του σεβασμού και της κατανόησης των δικαιωμάτων του παιδιού Ρομά, στην εκπαίδευση, στην υγεία και την απασχόληση

    Τέλος θα θέλαμε να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική
    η δυνατότητα παραχώρησης οικοπέδου 10 στρέμματα σε Τσιγγάνικά σωματεία με εμπειρία σε κατασκηνώσεις, από τους δήμους, τις περιφέρειες ή το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, για την ίδρυση και δημιουργία κατασκηνωτικής δομής αποκλειστικά η λειτουργία των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων να γίνει από το Τσιγγάνικο σωματείο.
    Μέσα στις δομές της κατασκήνωσης θα πρέπει να υπάρχουν
    1. 60 σπιτάκια κωδίνες
    2. 1 5χ5 γηπεδάκι
    3. 1 γηπεδάκι μπάσκετ
    4. κουζίνα
    5. ιατρείο
    6. παιδική πισίνα
    7. διάφορα εργαστήρια.

  • 8 Ιανουαρίου 2022, 00:33 | Γεωργογιάννης Δημήτριος

    Είμαι πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας ο Άγιος Ταξιάρχης, ο οποίος έχει ιδρυθεί από Τσιγγάνους.
    Θα μου επιτρέψτε να μπούμε κι εμείς σε αυτή την δημόσια διαβούλευση, απλά και ταπεινά χωρίς να διαταράξουμε άλλο ένα Σχέδιο Δράσης και Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και βέβαια να μην έρθουμε σε ρήξη με υπάρχοντα κατεστημένα και ταγούς.
    Αν γυρίσουμε πίσω τα χρόνια, τις δεκαετίες θα δούμε κάμποσα παρόμοια σχέδια, στα οποία υπήρχαν πολλές υποσχετικές. Ουσιαστικά όμως αν με ορθολογισμό κάνουμε αναλύσεις, το μόνο που θα δούμε και βέβαια διαπιστώνουμε έως και σήμερα, η κατάσταση, οι άνθρωποι παραμένουν αναλλοίωτα, χωρίς να έχει γίνει καμιά επέμβαση. Αντίθετα θα λέγαμε ότι (σε όλο αυτό το φάσμα που συλλήβδην εμπεριέχει όλες τις φυλές Ρομά) έχει αυξηθεί η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα.
    Πως διαπιστώνεται αυτό; είμαι αστυνομικός και γνωρίζω, σε ότι αφορά τον Νομό Αχαΐας το 80+% των περιστατικών που καλείται να επιληφθεί η αστυνομία αφορά, το συλλήβδην Ρομά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αττική και κατ΄ επέκταση σε όποιο Νομό της Χώρας, υπάρχουν μεγάλοι οικισμοί Ρομά. Τι φταίει; Έχει ποτέ αναρωτηθεί, έχει ποτέ επεξεργασθεί το Επίσημο Κράτος, οι Φορείς τι ‘’σπρώχνει’’ όλους αυτούς τους ανθρώπους στην παραβατικότητα; Θεωρούμε ότι γνωρίζει.
    Το πρώτο και ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα για κάθε σχεδιασμό είναι (κι αυτό ζητείται από την Φυλή Τσιγγάνων της Κάτω Αχαΐας) ο διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός του Έλληνα Τσιγγάνου ο οποίος έχει άλλη καταγωγή, άλλο τρόπο ζωής, άλλες συμπεριφορές από αυτό όπου κοινά έχουμε θέσει Ρομά. Ας φέρει μπροστά του ο κ. Υπουργός τις Γ.Δ. 212/69468/78 και 51/16701/79 Υπουργείου Εσωτερικών και θα δει με πόσο ‘’ελαφριά την καρδία’’ όλοι τότε χαρακτηρίσθηκαν Ρομά.
    Κάθε οικισμός, κάθε φυλή Ρομά αποτελεί ένα δικό του τροχοπέδη, το οποίο βασίζεται σε δικό του άξονα.
    Προφανώς εδώ μπαίνουμε σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και πρέπει πρώτα απ΄ όλα να κατανοήσεις την κουλτούρα και γενικότερα το κοινωνικό γίγνεσθαι των Ρομά.
    Στο δια ταύτα, ως Σύλλογος είμαστε πεπεισμένοι ότι κι αυτό το Σχέδιο θα έχει σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία, όπως είχαν και τα προηγούμενα και πάλι κάποιοι το 2030 θα εκπονήσουν ένα άλλο σχέδιο.
    Όλες αυτές τις δεκαετίες αν είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι κάθε παιδί πρέπει να τελειώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, όπως αυτό ισχύει σε όλους τους Έλληνες, όλο αυτό το πλαίσιο όπου ο πολιτισμένος κόσμος, η πολιτισμένη Ευρώπη το έχει περιθωριοποιήσει ως Ρομά, διαχέοντάς του παράλληλα εκατομμύρια ευρώ για να σκαλίζουν περίτεχνα το μηδέν.
    Χρειάζονται κατά την γνώμη μας άλλα πράγματα, άλλες εφαρμοστικές, οι οποίες πρώτα απ΄ όλα 1) θα βγάλουν έξω τους κομματικούς οργανισμούς και όποιους ενεργούν αν αυτών, 2) να θεσπιστούν πιο τρανταχτά μέτρα και νόμοι για ρατσιστικές συμπεριφορές και ενέργειες, κυρίως από κρατικούς λειτουργούς, 3) να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις για την καθολική και όχι κατά το δοκούν εφαρμογή των Νόμων του Κράτους 4) το Κράτος να επενδύσει πρώτα απ΄ όλα στην προσέγγισή τους δηλαδή να τους κατανοήσει. Αφού θεσπίσει ότι η Υποχρεωτική Εκπαίδευση αφορά όλους Πολίτες που φέρουν Ελληνική Ταυτότητα κι εδώ (αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει δις ευρώ σε προγράμματα Erasmus, να εφοδιάσει πρώτα απ΄ όλα τα Σχολεία μας – στα οποία θα φοιτούν και Ρομά, με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους. 5) Να θεσπιστεί δια Νόμου, σε Πόλεις όπου υπάρχουν μεγάλοι και πολυπληθείς οικισμοί Ρομά (ανάλογα με το ποσοστό ψηφοφόρων) οι συνδυασμοί στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης δηλαδή στους Δήμους να εμπεριέχονται υποχρεωτικά στον συνδυασμό και Ρομά.

  • 7 Ιανουαρίου 2022, 22:30 | ΜΠΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΤΙΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΆΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2001 ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑθΕΣΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΟΡΟ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΛΥΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΦΕΤΈΡΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 20-25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
    ΜΕΤΈΧΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΤΕ ΔΥΣΥΧΩΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2022, 17:18 | ΠΑΪΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΝΑΤΙΝΟΣ

    Καλησπέρα σας ,
    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρόνια ,
    Διαβάζοντας την Νέα Στρατηγική για τους Ρομα 2021-2030, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις- προτάσεις: Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο σχεδιασμός των προτάσεων και των δράσεων που έχουν προταθεί θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμών αλλά και των φορέων της κοινότητας Ρομα. Η ιστορία μέχρι σήμερα μας έχει δείξει ότι πολλές πάρα τον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών καθώς και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, Δυστυχώς δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται λόγω μικροπολιτικών στάσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄Βαθμού. Πιστεύω ότι στην νέα στρατηγική θα πρέπει απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση δράσεων είναι και θα πρέπει να είναι η συνεργασία και ο συνσχεδιασμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Χωρίς την προϋπόθεση αυτή δεν θα υπάρξει αλλαγή και επίτευξη των στόχων που προβλέπει η Νέα εθνική στρατηγική και οι ευρωπαϊκές επιταγές για το 2021-2030 στους τομείς Εκπαίδευση , Απασχόληση ,Υγεία ,Στέγαση κ.α.
    Ακόμη είναι πολύ σημαντικό και ειδικότερα στον τομέα της Εκπαίδευσης: Υπάρχει κενό της νομοθεσίας σχετικά με την Φοίτηση των παιδιών Ρομα ηλικίας 11-16 χρονών,τα σχετικά στοιχεία μας έχουν δείξει ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία επειδή είναι ΄΄ μεγάλα ΄΄ παιδιά σε σχέση με τα παιδιά που φοιτούν κανονικά ηλικιακά στο Δημοτικό με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν οριστικά την Εκπαίδευση .Δυστυχώς δεν προβλέπετε κάτι για αυτό από την νέα στρατηγική .Επίσης στην παράγραφο Ενισχυτική Διδασκαλία διαβάζουμε μέσου υπουργικής απόφασης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας την τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων. Η πρόταση είναι να προβλεφθούν και Διαπολιτισμική Διαμεσολαβητές στα σχολεία ,θεωρούμε ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία και επικοινωνία με την Οικογένεια και το Σχολείο. Δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει προβλεφθεί και δεν προτείνετε .
    Στην Στέγαση πάρα τις δράσεις που προτείνονται παρατηρούμε ότι δεν προβλέπονται τα Στεγαστικά Δάνεια για τους Έλληνες Ρομα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τους 7000 περίπου δανειολήπτες που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με τις Τράπεζες και κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγοι με ορατό το κίνδυνο νέων καταυλισμών στην χώρα .Δυστυχώς δεν προβλέπεται ή αναφέρετε κάτι για το παραπάνω !!!!
    Επίσης θα προτείναμε κινητές μονάδες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ενήλικες σε καταυλισμούς και παράλληλα δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά ώστε να ενισχύσουμε και την εκπαίδευση και την πρόσβαση στην απασχόληση. Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό για τον περιορισμό της ρητορικής του μίσους και του αντιτσιγγάνισμού την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. καθώς και την εφαρμογή των Νόμων σε αντίθετες περιπτώσεις .
    Τέλος θα προτείναμε να δίνετε μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξία στις δομές του κράτους και ειδικότερα στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας να μπορεί να υλοποιεί απευθείας δράσεις σε περιπτώσεις που η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄Βαθμού φέρνει αντιστάσεις ή και αδιαφορεί σε εγκληματικό βαθμό .
    Χαιρετίζουμε την νέα στρατηγική και ευελπιστούμε να επιτευχθεί συνεργασία και διάθεση ώστε πραγματικά να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο με ίση πρόσβαση για όλους στηριζόμενο στον σεβασμό στην προάσπιση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων .

  • Σε Σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ρομά που κατάθεσε προς Διαβούλευση η Κυβέρνηση,
    η πρόταση μας ως Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρομά Νομού Σερρών θα είναι στοιχισμένη στο εξής :
    ΠΡΌΛΟΓΟΣ
    1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ, ΣΤΌΧΟΙ, ΠΛΑΊΣΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΊΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΑ
    1.1. Στόχοι
    1.2. Αναλυτικό Πλαίσιο
    1.3. Άξονες Ανάλυσης
    1.4. Μεθοδολογία Υλοποίησης
    2. ΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ, Η ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΉ ΔΟΜΉ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΑ
    2.1. Νομοθετικές Πρωτοβουλίες για τους Ρομά στην Ευρώπη
    2.2. Προηγούμενες Θεσμικές Πρωτοβουλίες και το Πολιτικό Πλαίσιο στην Ελλάδα
    2.3. Η Διαδικασία της Διαβούλευσης
    2.4. Η Γενική δομή της Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά
    3. ΤΟ ΌΡΑΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΝΈΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΌ ΠΛΑΊΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΆ
    3.1. Το Όραμα για τους Ρομά στην Εθνική Στρατηγική
    3.2. Παρεμβάσεις κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    3.3. Αλλαγές Κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    3.4. Το Όραμα στην Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά
    4. ΈΥΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΏΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΣΕ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
    4.1. Το Έυρος των Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στην Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά
    4.2. Παρεμβάσεις κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    4.3. Αλλαγές κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    4.4. Τι Προβλέπεται ως Εργασία των Ρομά σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 – 2030
    5. ΤΑ ΝΟΜΙΚΆ ΠΡΌΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΣΧΕΔΊΟΥ ΔΡΆΣΗΣ
    5.1. Τα Νομικά πρόσωπα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υγεία των Ρομά, Παιδεία των Ρομά, Εργασία των Ρομά, Στέγαση των Ρομά και Διαμεσολάβηση για Αστικοδημοτική ένταξη
    5.2. Παρεμβάσεις κατά την διαδικασία διαβούλευσης
    5.3. Αλλαγές κατά την διαδικασία διαβούλευσης
    5.4. Νομικά πρόσωπα για τους Ρομά που έχουν προβλεφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 – 2030
    6. ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    6.1. Εργασιακές σχέσεις, Εθελοντισμός και Περιβάλλον σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ρομά
    6.2. Παρεμβάσεις κατά την διαδικασία Διαβούλευσης
    6.3. Αλλαγές κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    7. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
    7.1. Υποστηρικτικά Μέτρα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για τα Ρομά
    7.2. Παρεμβάσεις κατά την διαδικασία Διαβούλευσης
    7.3. Αλλαγές κατά την διαδικασία Διαβούλευσης
    7.4. Υποστηρικτικά Μέτρα των Φορέων των Οργανώσεων των Ρομά σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 – 2030
    8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΦΟΡΈΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΏΣΕΩΝ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
    8.1. Οικονομική Συνεργασία των Φορέων και Οργανώσεων των Ρομά σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 – 2030
    8.2. Παρεμβάσεις κατά την διαδικασία Διαβούλευσης
    8.3. Αλλαγές κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    9. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΏΠΗΣΗ ΦΟΡΈΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΏΣΕΩΝ ΡΟΜΆ
    9.1. Συλλογική εκπροσώπηση σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 – 2030
    9.2. Παρεμβάσεις κατά την Διαδικασία Διαβούλευσης
    9.3. Αλλαγές κατά την διαδικασία της διαβούλευσης
    10. ΕΠΟΠΤΕΊΑ – ΈΛΕΓΧΟΣ ΦΟΡΈΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΏΣΕΩΝ ΤΩΝ ΡΟΜΆ
    10.1. Εποπτεία – Έλεγχος σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
    10.2. Παρεμβάσεις κατά την Διαδικασία της διαβούλευσης
    10.3. Αλλαγές κατά την διαδικασία της Διαβούλευσης
    11. ΠΡΌΝΟΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΣΕ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΆ 2021- 2030
    11.2. Παρεμβάσεις κατά την διαδικασία διαβούλευσης
    11.3. Αλλαγές κατά την διαδικασία διαβούλευσης
    12. ΚΡΙΤΙΚΉ ΑΠΟΤΊΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΣΧΕΔΊΟΥ ΔΡΆΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΆ 2021- 2030 ΚΑΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗΣ
    12.1. Κριτική αποτίμηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
    12.2. Προτάσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο και τη διαδικασία Διαβούλευσης
    ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2022, 15:43 | Γεωργια Φασσου

    Οι συντάκτες της Εθνικής Στρατηγικής και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030
    Είναι εκτός τόπου και χρόνου!!!
    Εκατόν ενενήντα τρεις σελίδες (193) κύριοι που καταδεικνυουν ότι δεν έχετε βούληση να λύσετε το θέμα της ολιστικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις πράξεις και τα έργα του εντεταλμενου Γ. Γ. Γιώργου Σταμάτη.
    Δεν είναι δυνατόν μόνο με ΕΣΠΑ να λυθεί το θέμα, δεν είναι δυνατόν με σύμφωνα συνεργασίας να λυθεί το θέμα
    Αναρωτιέμαι οι συντάκτες του νέου σχεδίου γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμους;
    Η ολιστική κοινωνική ένταξη είναι υπόθεση εθνική μιλάμε για Έλληνες πολίτες που χρόνια τώρα στις δικές τους πλάτες πλουτίζουν οι «σωτήρες τους»
    Με τις ΜΚΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΉΝΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΆ ΟΡΓΑΝΑ συνεπάγεται την απόλυτη κατακραυγή!!!

    Δεν θέλω να αφιερώσω άλλο χρόνο σε σας ή ακτιβιστικη μου δράση είναι στο πεδίο… και ως Ακτιβίστρια νιώθω ντροπή και οργή!!!

    ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΌΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΜΟΥ

    ΓΕΩΡΓΊΑ ΦΆΣΣΟΥ
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ
    ΑΜΕΑ ΑΚΤΙΒΊΣΤΡΙΑ

  • 7 Ιανουαρίου 2022, 14:27 | Γαβριήλ Κουγιανός

    Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

    Η νέα ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 21-30 φιλοδοξεί να βελτιώσει τους στόχους για την ομαλή ένταξη των Ρομά.
    Κατόπιν της παραδοχής δεδομένων που δεν μας αφήνουν αδιάφορους και κάνοντας μια γενική αναφορά στις αστοχίες της προηγούμενης ΕΣΚΕ, π.χ. η ελλειμματική συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος που προήλθε από χαμηλό συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων – Φορέων (σελ.28, 29), η απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης δεικτών και συλλογής δεδομένων, επίσης η έλλειψη ουσιαστικής συμμέτοχης των ιδίων των Φορέων των Ρόμα σε όλα τα επίπεδα την ολοκληρωμένης στρατηγικής, (σχεδιασμός, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση) και η στρατηγική συνεργασία τους με φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, οι Περιφέρεις αλλά και οι Δήμοι (σελ. 33). Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στην ανάλυση SWOT οπού παραμένει αδύνατο σημείο η έλλειψη αποκλειστικών αρμοδιοτήτων και αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ για την άσκηση πολιτικής πολιτικών ένταξης των Ρομά (σελ. 37).
    Η ανάγκη της ενίσχυσης των δικτύων αλλά και η διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως αυτά προτείνονται στην σελ. 40, προϋποθέτουν κοινωνική συνοχή αλλά και εμπέδωση του κοινού στόχου της κοινωνικής ένταξης των Ρόμα, ως θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία γενικά.
    Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ από τις προηγούμενες εισηγήσεις μας έχουν ως επι των πλείστων ενσωματωθεί. Και για τον λόγο αυτό οι επισημάνσεις μας στην παρούσα φάση θα είναι ελάχιστες. Άλλωστε η ΚΕΔΕ διαθέτει παρεμβατική δύναμη από την εξασφαλισμένη εκπροσώπησή της στα Όργανα Διακυβέρνησης όπως αυτά αναλύονται στις σελίδες 48 και 49. Τόσο ο Επιτελικός όσο και ο Επιχειρησιακός σχεδιασμός παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης ΕΣΚΕ Ρομά 21-30, με την παρουσία του κ. Προέδρου στην Διατομεακή Επιτροπή για την ΕΣΚΕ Ρομά αλλά και με την παρουσία μόνιμου εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την ΕΣΚΕ Ρόμα, μας έχουν διασφαλίσει δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα.
    Επιπλέον θα θέλαμε να προτείνουμε την συμμετοχή της ΚΕΔΕ και στην Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (σελ. 50), αφού η συγκεκριμένη Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει αιτήματα Δήμων στην πλειοψηφία τους.
    Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόταση μας για την συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων ως Περιφερειακά Σημεία Επαφής έχει ενσωματωθεί μένει μόνο να θεσμοθετηθούν και να υποστηριχθούν με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό που θα παρέχει την δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιούν τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των δράσεων (σελ. 52).
    Ακόμα ένα σχόλιο σε ότι αφορά το Δίκτυο των ΟΤΑΑ’ βαθμού (σελ. 53) θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων της ΕΣΚΕ με βασική προϋπόθεση των υλικοτεχνική και στελεχιακή τους υποστήριξη, αλλά και την θεσμοθετημένη λειτουργιά τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού.
    Δηλαδή να μην υπάρχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με τα Περιφερειακά Σημεία Επαφής, αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά.

    Κλείνοντας θα προχωρήσουμε σε μια αναφορά στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται κυρίως από τα ΠΕΠ και από πόρους ΕΣΠΑ με φορείς υλοποίησης τους Δήμους, και όχι τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό αφήνει ένα έλλειμα ως προς την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, ενώ και πάλι αφήνει τους Δήμους ουσιαστικά δίχως αρμοδιότητες παρά μόνο ως φορείς υλοποίησης.

    Μολονότι αυτή η αδυναμία έχει αναδειχθεί, πουθενά στην ΕΣΚΕ Ρομά 21-30 δεν διαφαίνεται η πρόθεση της Πολιτείας να μεταβιβάσει αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στους Δήμους. Έτσι καταλήγουμε αυτός ο σχεδιασμός να οδηγεί στην μη επίλυση του προβλήματος, αλλά στην διαιώνισή τους όπως αυτό αποδεικνύεται τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και από τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

    Θα αποτελεί στοίχημα για εμάς να πετύχουν τα δυο νέα όργανα τόσο τα Περιφερειακά Σημεία Επαφής, όσο και Δίκτυο των ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

  • 7 Ιανουαρίου 2022, 13:51 | Μαρια

    Πρώτη γενική παρατήρηση: δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένοι πόροι χρηματοδότησης στις περισσότερες από τις δράσεις που αναφέρονται πράγμα που αναπόφευκτα οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται περι μιας καταγραφής ευχολογίων εφόσον και οι δείκτες που αναφέρονται δεν ακουμπούν στην κατάσταση την οποία βρίσκονται οι οικισμοί και οι καταυλισμοί την δεδομένη χρονική στιγμή αλλά την καταγραφή του 2016. Σε ότι αφορά την στέγαση, πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι αναμφίβολα η μετεγκατάσταση των καταυλισμών με συγκεκριμένο σχέδιο που θα καλείται η εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόζει και σίγουρα οχι να καλείται να το υλοποίηση ΜΟΝΟ όταν θα γίνεται αίτηση από δήμο της περιφέρειας καθώς είναι γνωστό πως πολλοί δήμοι δεν επιθυμούν καν την μετεγκατάσταση πληθυσμών Ρομα στην περιοχή τους. Σε ότι αφορά την εκπαίδευση θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το γεγονός των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα επ αυτών άρα η εκπαίδευση και η σχολική διαρροή είναι άρρηκτα συνδεμένη με την στέγαση. Επίσης δεν υπάρχουν επαρκείς προτάσεις σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά υπάρχουν σε ότι αφορά τις ανώτερες βαθμίδες πράγμα που προκαλεί εντύπωση καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη ολοκληρωμένη φοίτηση στο δημοτικό! Σε ότι αφορά τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τίποτα δε μπορεί να αλλάξει αν οι δράσεις δεν αφορούν τον γενικό πλυθησμο αλλά μόνο την κοινωνια των Ρομα. Βασική προϋπόθεση της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού της συγκεκριμένης πλυθησμιακης ομάδας είναι και η εργασιακή απασχόληση για την οποία οι δράσεις του σχεδιασμού είναι ελλιπέστατες. Στην σελίδα 47 διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
    «Τέλος, η Γενική Γραμματεία έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα JUSTROM 3, ένα κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη δικαιοσύνη, πραγματοποιώντας διμερείς συναντήσεις, παρακολουθώντας σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που διοργανώθηκαν από την εθνική ομάδα και αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές του προγράμματος.» Η ερώτηση είναι ποια καλή πρακτική έχει αξιοποιηθεί και με ποιον τρόπο; Γενικά αν κάποιος έχει διαβάσει την σύσταση της ΕΕ για την στρατηγική ένταξης των Ρομα, παρατηρεί ότι η ΕΣΚΕ 2021-2030 είναι μια αντιγραφή της εν λόγω σύστασης χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα σημερινά δεδομένα στην Ελληνική πραγματικότητα.

  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.):

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
    α) σύμφωνα με το Σύνταγμα της Χώρας, οι Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, όπως κάθε άτομο με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, «έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας» (άρθρο 21-παρ. 6),
    β) σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες:
    -κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή νομοθεσίας και πολιτικών, τα συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας, πρέπει να συμβουλεύονται και να εμπλέκουν ενεργά τους Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, όπως κάθε άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους (άρθρο 4-παρ. 3),

    -η προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον και η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφορία και επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένταξη των Ρομά με αναπηρία/ή και χρόνιες παθήσεις -όπως σε κάθε άτομο με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση- στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και στην πλήρη απόλαυση από αυτούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών (προοίμιο-σημείο φ, άρθρο 9),

    – η συλλογή στατιστικών και ερευνητικών δεδομένων για τους Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, όπως για τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους (άρθρο 31),

    -η πλειονότητα των Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, όπως η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, ζουν σε συνθήκες φτώχειας και πως το κράτος πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβασή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και μείωσης της φτώχειας (προοίμιο-σημείο τ, άρθρο 28),

    -οι οικογένειες Ρομά με παιδιά/άτομα με αναπηρία, όπως οι οικογένειες με παιδιά/άτομα με αναπηρία, δικαιούνται παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης από το κράτος (άρθρο 23),

    -οι γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά με αναπηρία, όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω βίας, τραυματισμού ή κακοποίησης, παραμέλησης ή αμελούς μεταχείρισης, κακομεταχείρισης ή εκμετάλλευσης και πως το κράτος πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζει την πλήρη ανάπτυξη, προαγωγή και ενίσχυσή τους (προοίμιο-σημείο π, άρθρο 6),

    -τα παιδιά Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, όπως τα παιδιά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες (προοίμιο-σημείο ρ, άρθρο 7),

    γ) στις Τελικές Παρατηρήσεις και Συστάσεις της επί της αρχικής έκθεσης της Ελλάδας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 29.10.2019[1], η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην αρχική έκθεση της Ελλάδος:
    i) εκφράζει την ανησυχία της για (α) «Την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, καθώς και ειδικής νομοθεσίας που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για την καταπολέμηση των πολλαπλών και διατομεακών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία» και συστήνει (γ) να ληφθούν «[…] αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της πολλαπλής και διατομεακής διάκρισης και της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, συμπεριλαμβανόμενων των Ρομά γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία» (παρ. 9),
    – εκφράζει την ανησυχία της επειδή (α) «Η πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά και των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών παιδιών με αναπηρία είναι εξαιρετικά περιορισμένη» και συστήνει να διασφαλιστεί η (γ) «[…] άμεση πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με αναπηρία που είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες με αναπηρία και για τα παιδιά Ρομά με αναπηρία» (παρ. 34),
    δ) στην Ανακοίνωση της 7ης Οκτωβρίου 2020 «Μια Ένωση Ισότητας – Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά», COM/2020/620, {SWD(2020) 530 final} προβλέπεται ότι:
    -«οι Ρομά θα πρέπει να συμμετέχουν από τον σχεδιασμό έως την εφαρμογή των μέτρων. Ταυτόχρονα, η δράση θα πρέπει να αναγνωρίζει την ποικιλομορφία και τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων εντός του πληθυσμού των Ρομά» (Ενότητα «II. Κοινοί στόχοι για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά»),
    -όλα τα εθνικά στρατηγικά πλαίσια για τους Ρομά πρέπει να «αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία μεταξύ των Ρομά: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα στρατηγικά τους πλαίσια καλύπτουν όλους τους Ρομά στην επικράτειά τους και αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων μέσω μιας διατομεακής προσέγγισης. Θα πρέπει να έχουν κατά νου πώς μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικές πτυχές της ταυτότητας που οξύνουν τις διακρίσεις. Θα πρέπει να θέτουν ποσοτικούς ή/και ποιοτικούς στόχους για να διασφαλίσουν ότι αντικατοπτρίζεται η διαφορετικότητα όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κινητικότητα και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά» και πως «το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο θα πρέπει να καθορίζει: α) […] β) στόχους και μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες (παιδιά Ρομά, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι Ρομά ή άτομα με αναπηρίες, μετακινούμενοι πολίτες της ΕΕ, υπήκοοι τρίτων χωρών, Ρομά απάτριδες) ώστε να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία μεταξύ των Ρομά, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων μέτρων που ανταποκρίνονται στο φύλο και τα παιδιά/ηλικία […]» (Ενότητα «III.1. Οδηγίες για εθνική δράση ακολουθώντας μια κοινή αλλά διαφοροποιημένη προσέγγιση»),
    ε) στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αποκατάστασης, διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης, ειδικής αγωγής, ειδικής εκπαίδευσης καθώς και σε παροχές σε χρήμα ή/και σε είδος που δίνονται από το κράτος στους πολίτες με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις πρέπει να παρέχονται και σε κάθε Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και κάθε Ρομά γονέα ή/και οικογένεια που έχει τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση,
    στ) ότι στην ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 περιλαμβάνεται/περιλαμβάνονται:
    i) στην ενότητα «3.4. Δυνατότητες ενίσχυσης των παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά την περίοδο 2021-2027», αναφορά στον αναγκαίο πρόσφορο όρο που αφορά στην «Υλοποίηση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD)»,
    ii) στους Πίνακες α) 9 – «Μέτρα ανά Πυλώνα της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030», β) 10 – «Σύνδεση Επιχειρησιακών Στόχων και Μέτρων του Σχεδίου Δράσης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030» και γ) 11 – «Επιχειρησιακοί στόχοι, μέτρα και δράσεις – Σχέδιο Δράσης ανά πυλώνα της ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030», μέτρα που εξειδικεύονται στη συνέχεια σε δράσεις που αφορούν και στους Ρομά με αναπηρία,
    iii) στην Ενότητα 6.3. – «Συστημικές δράσεις» και δη στο σημείο 6.3.3. – «Θεματικές ομάδες εργασίας και έρευνας», η σύσταση, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ειδικής ομάδας εργασίας για τη θεματική που αφορά τους «Ρομά άτομα με αναπηρία»,
    iv) στην Ενότητα 6.4 – «Επιχειρησιακοί στόχοι, Μέτρα και Δράσεις της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 -2030»/ανάλυση του Πυλώνα 2: α) στην Ενότητα για την Εκπαίδευση/Κατάρτιση/Δια Βίου Μάθηση, αναφορά στη «Διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά με αναπηρία στην εκπαίδευση» και β) στην Ενότητα για την Κοινωνική ένταξη και φροντίδα, αναφορά στην «Επαρκή υποστήριξη των ευάλωτων Ρομά»,
    v) στην ενότητα 6.7-«Σύνδεση της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 με λοιπές στρατηγικές», η εξής αναφορά «στο επίπεδο των εσωτερικών συνεργειών, η ΕΣΚΕ Ρομά συνδέεται με τα εξής:[…] Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2020 – 2023 […]. Ο στόχος 9 του Πυλώνα ΙΙ του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις γυναίκες με αναπηρία αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην “ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για γυναίκες και κορίτσια Ρομά, πρόσφυγες, αιτούσες άσυλο και γυναίκες που η κατάστασή τους προσομοιάζει με αυτήν των γυναικών προσφύγων»,
    vi) στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. «Θεσμικό πλαίσιο – νομοθετικές ρυθμίσεις ανά τομέα κοινωνικής ένταξης των Ρομά», στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών/τριών Ρομά με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

    η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τα εξής:
    1) Τη συμπερίληψη στην ενότητα 4-«Η κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Ελλάδα», στατιστικών στοιχείων για τους Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και τις συνθήκες διαβίωσής τους ανά φύλο (άντρες, γυναίκες, κορίτσια), ηλικία (παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι) κ.λπ. δεδομένου ότι δεν έχει περιληφθεί καμία σχετική αναφορά.
    2) Τη συμπερίληψη στην ενότητα 7.4 «Σύστημα δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030» -στην οποία παρουσιάζονται οι βασικοί Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης- δεικτών για τους Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις.
    3) Τη συμμετοχή αφενός της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε όλα τα προβλεπόμενα όργανα της Ενότητας 6.2 «Επιχειρησιακή Διαχείριση» καθώς αποτελεί αφενός την τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και συνεπώς και των Ρομά με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, αφετέρου κοινωνικό εταίρο της ελληνικής Πολιτείας, αφετέρου των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των Ρομά στη «Διατομεακή Επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά».
    4) Τη συμπερίληψη πρόβλεψης που να αφορά στη συνεργασία του Παρατηρητήριου ΕΣΚΕ Ρομά με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφενός λόγω της έλλειψης στατιστικών στοιχείων και δεικτών για τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες και ειδικότερα για τους Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, αφετέρου λόγω της απαίτησης της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν.4488/2017, στην οποία αναφέρεται ότι: «Η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι υπηρεσίες και φορείς που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα αναπτύσσουν, παράγουν και διαδίδουν σύμφωνα με τις αρχές του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και την κείμενη νομοθεσία επίσημες στατιστικές σχετικά με τα ΑμεΑ, καθώς και με τα εμπόδια που αυτά αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Για τους σκοπούς του σχεδιασμού των ως άνω στατιστικών και της διάχυσης των παραγόμενων δεδομένων τελούν σε διαβούλευση με το Παρατηρητήριο για τα Θέματα Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)», καθώς το Παρατηρητήριο ΕΣΚΕ Ρομά θα συγκροτηθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.
    5) Τη διασφάλιση της διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στο σύνολο της ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030 μέσω της συμπερίληψης της παρακάτω αναφοράς: «Η προσβασιμότητα σε υποδομές και υπηρεσίες (φυσικές και ηλεκτρονικές) και η αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης (π.χ. αυξημένη πριμοδότηση, παροχή εύλογων προσαρμογών και ζωντανής βοήθειας) διατρέχει οριζόντια την ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030».
    6) Την προσθήκη ειδικής ενότητας αναφερόμενης αποκλειστικά στους Ρομά με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν και στα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωπο. Στην ενότητα αυτή πρέπει: α) να περιλαμβάνονται μέτρα/δράσεις που θα στοχεύουν στην άρση των εμποδίων και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, συνοδευόμενα από ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης και η παρακάτω αναφορά: «η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αποκατάστασης, διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης, ειδικής αγωγής, ειδικής εκπαίδευσης καθώς και σε παροχές σε χρήμα ή/και σε είδος που δίνονται από την πολιτεία στους πολίτες με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση θα παρέχονται και σε κάθε Ρομά με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση και κάθε Ρομά γονέα ή/και οικογένεια που έχει τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση».

  • 1. Παραχώρηση 10 στρεμμάτων
    αγροτεμαχίου από του υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης σε Τσιγγάνικα σωμματεία για ίδρυση παιδικών κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων για παιδιά Ρομά.
    2. Ίδρυση και δημιουργία εγκαταστάσεων για παιδικές κατασκηνώσεις οικογενειων Ρομά.

    Προτείνουμε στη περιφερέρεια θεσσαλίας να παραχωρηθεί χώρος σε Τσιγγάνικο σωματελίο για δρυση κατασκηνωτικής δομής για παιδιά Ρομά που θα σε μετέχουν από όλη την Ελλάδα.

    Στις
    εγκαταστάσεις
    1.5χ5
    2. Πισίνα

    3. θεατρικό εργαστήρι
    4.χώροι αναψυχλης κτλ

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 23:15 | Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου , ΓΓ Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.), Κοινωνική Λειτουργός, Msc, Συντονίστρια Κέντρου κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά

    Είναι πια καιρός και περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, ώριμες οι συνθήκες να ενισχυθεί η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών Ρομά, ως ενεργοί πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι θετικές διακρίσεις ίσως αποτελούσαν καλή πρακτική για τις (όποιες) πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν . Είναι ανάγκη όμως να ενισχυθεί η συμμετοχικότητα των Ρομά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Κυρίως σε οικισμούς που δεν υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης , όπου ο πληθυσμός είναι κοντά στην κοινωνική ένταξη χρειάζεται να συμμετέχουν σε γενικές πολιτικές (mainstream) και παρεμβάσεις, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης αλλά και θα βελτιώσει όχι μόνο τη δική τους οπτική για την κοινωνική ζωή αλλά και των υπολοίπων πολιτών που ίσως τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.
    Για να διασφαλιστεί ο στόχος του έως 13% των πολιτών Ρομά που βιώνουν διακρίσεις έως το 2030, είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο και στην ενίσχυση της συμμετοχικότητά τους, ως μέσα για τη διαμόρφωση πολιτικών παρεμβάσεων και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

    Κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ά βαθμού:
    • Στα πλαίσια της εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής ένταξης ως παράδειγμα αποτελεί η ενεργοποίηση του «συμβουλίου ένταξης μεταναστών & προσφύγων» (Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4555/2018 που αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 78 του Ν. 3852/2010 (Α΄87), που αποτελεί σε κάθε Δήμο συμβουλευτικό όργανο συλλογικής εκπροσώπησης. Σε ανάλογο πλαίσιο λειτουργίας προτείνεται η δημιουργία «Συμβούλιου ένταξης πολιτών Ρομά», ως μέσω ενεργοποίησης και εμπλοκής τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα συμβούλια θα συνεργάζονται άμεσα με τα κέντρα κοινότητας και τα παραρτήματα Ρομά αλλά και θα μεταφέρουν τις προτάσεις τους ως προς την κοινωνική ένταξη των ομάδων, ενεργοποιώντας πόρους των ΠΕΠ, στις διοικήσεις των Δήμων. Έως σήμερα υπάρχουν πόροι των ΠΕΠ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ειδικά για την ομάδα των Ρομά, που έχουν μείνει αναξιοποίητοι.
    • Εφαρμογή τοπικών παρεμβάσεων με ολοκληρωμένη μορφή βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των οικισμών ή των καταυλισμών υπό την επίβλεψη, το συντονισμό και τους πόρους των ΠΕΠ, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και στη βάση υποχρεωτικών πολιτικών υλοποίησης. Οι ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις είναι σκόπιμο να διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο αλλά και από περιοχή σε περιοχή εντός του ίδιου Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη την ανομοιογένεια των ομάδων και τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες που επικρατούν. Προτεραιοποίηση των αναγκών και στοχοθέτηση υλοποιήσιμων παρεμβάσεων με προβλέψιμη αποτελεσματικότητα. Υπ΄ αυτό το πρίσμα άλλες παρεμβάσεις θα εστιάζουν στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, άλλες στην αντιμετώπιση του στεγαστικού, άλλες στην ενίσχυση πρόσβασης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άλλες στη πρόληψη και καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας κλπ.
    • Εφαρμογή αποκλειστικών αρμοδιοτήτων και παρεμβάσεων για ζητήματα Ρομά και με αυτοτελής πόρους στους Δήμους, για την άσκηση πολιτικών ένταξης της ομάδα στόχου ειδικά σε Δήμους με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση πολιτών Ρομά. Σε αυτές θα εντάσσονται και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται μέσω των Παραρτημάτων Ρομά και στη βάση ενός διετούς προγράμματος δράσης σε τοπικό επίπεδο. Απαιτείται να εξασφαλίζουν τη συμμετοχικότητα και τη συνέργεια πολλών υπηρεσιών και συλλογικοτήτων από την κοινωνία των πολιτών, αναπτύσσοντας ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο (και εκπροσώπησης), μεταξύ της κοινότητας και των Ρομά.

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 22:57 | ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

    ΨΗΦΙΣΜΑ

    «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030 – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ»

    Στο πρώτο έκτακτο ΔΣ του 2022 της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με αφορμή την υπό εξέλιξη διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/minlab/?p=5472 για την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 (ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030), τα μέλη του Τριτοβάθμιου Οργάνου Εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά αποφάσισαν ομόφωνα να εγκρίνουν το ακόλουθο Ψήφισμα, και εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Βασίλη Πάντζο να προωθήσει την επικοινωνία και διάχυση του.

    1. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει κατ΄ αρχήν τη μεθοδολογία εκπόνησης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030, καθώς αξιοποίησε με συστηματικό τρόπο τα πορίσματα της αποτίμησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2011-2020 και του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2017-2021, και στηρίχθηκε σε σημαντική έκταση σε διδάγματα των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ένταξης των Ρομά.
    2. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναγνωρίζει την ιδιαίτερη συμβολή της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας (Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) τόσο στην διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030, όσο κυρίως στην τεχνοκρατική προώθηση μίας ιδιαίτερα σύνθετης διαδικασίας προκαταρκτικής διαβούλευσης με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις της κοινότητας των Ρομά την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, που υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Σταμάτη. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε για πρώτη φορά στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις της κοινότητας των Ρομά να εκφράσουν με συστηματικό τρόπο τις ανάγκες τους και να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή τους στην Ελληνική κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναμένει την αξιοποίηση της συμβολής της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στις διαδικασίες υποστήριξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030, ιδίως στα πρώτα κρίσιμα στάδια εφαρμογής της.
    3. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει κατ΄ αρχήν τις προτεινόμενες βασικές προτεραιότητες δράσης της Ελληνικής Πολιτείας την περίοδο 2021-2030 για την ένταξη των Ρομά (ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά», ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά», ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά», ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV.«Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή»), θεωρώντας ότι ανταποκρίνονται σε σημαντική έκταση (με κύρια εξαίρεση την πρόσβαση των Ρομά σε αξιοπρεπή και οικονομικά ανεκτή στέγαση) τόσο στις διαπιστωμένες ανάγκες της κοινότητας των Ρομά, όσο και στις απαιτήσεις του νέου Στρατηγικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Ρομά 2021-2030 (Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 2020 «Μια Ένωση Ισότητας – Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά», Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης Μαρτίου 2021 για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά).
    4. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δεν αποδέχεται ότι άμεσα ωφελούμενοι της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 πρέπει να είναι μόνο Ρομά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Άμεσα ωφελούμενοι της Στρατηγικής πρέπει να είναι όλοι οι Ρομά που διαμένουν στην Ελλάδα και:
     είτε απειλούνται άμεσα από υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εξαιτίας διαρθρωτικών παραγόντων, που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα τους να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω ίδιων πόρων,
     είτε βιώνουν μη θεσμικά αποδεκτές καταστάσεις διακρίσεων από το κράτος, την αγορά και άλλους (οργανωμένους ή μη) πολίτες,
     είτε αδυνατούν να εξασφαλίσουν για υποκειμενικούς / αντικειμενικούς λόγους συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής στην Ελληνική κοινωνία.
    Παράλληλα, η ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την προώθηση παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την ισότιμη πρόσβαση και άλλων Ελλήνων πολιτών ή/και νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η υγεία, η απασχόληση, η στέγαση και η ενέργεια.
    5. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει κατ΄ αρχήν το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο κατοχύρωσης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 σε σχέση με τον ΠΥΛΩΝΑ ΙV, θεωρώντας ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες (Διατομεακή Επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ένταξη των Ρομά, Εθνικό Παρατηρητήριο Ρομά, Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, Φόρουμ Ρομά) θα επιτρέψουν την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της αυτεξουσιότητας υπό μία βασική προϋπόθεση: την ουσιαστική συμμετοχή της κοινότητας των Ρομά στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών που τους αφορούν.
    6. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θεωρεί, όμως, ότι σε αντίθεση με το προσχέδιο της Στρατηγικής που είχε κατατεθεί προς συζήτηση από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Σταμάτη το καλοκαίρι του 2021, η φιλοσοφία και το περιεχόμενο της υπό διαβούλευση ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 δεν εξασφαλίζουν την θεμελιώδη αρχή της ουσιαστικής συμμετοχής της κοινότητας των Ρομά στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών που τους αφορούν, καθώς:
     Δεν αναγνωρίζεται ο θεσμικός ρόλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» ως το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ρομά με σκοπό την εκπροσώπηση, τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη τους.
     Δεν εξειδικεύεται ο τρόπος συμμετοχής και αξιοποίησης των πρωτοβουλιών του ΠΥΛΩΝΑ ΙV (ιδίως σε σχέση με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ρομά και το Φόρουμ Ρομά) από την κοινότητα των Ρομά.
     Απουσιάζει οποιαδήποτε δράση ενίσχυσης της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και των δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών μελών της από την Ελληνική πολιτεία.
     Απουσιάζει οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην προώθηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και των δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών μελών της για την υλοποίηση της Στρατηγικής.
     Υποκαθίσταται ο θεσμικός ρόλος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και των δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών μελών της από άτυπα δίκτυα συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (βλ. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών») που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα των Ρομά.
    Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ υπενθυμίζει μία διαχρονική πραγματικότητα: η προώθηση σχέσεων ευέλικτης συνδιαλλαγής του επίσημου κράτους με «συλλογικότητες» που δεν εκπροσωπούν θεσμικά τα δικαιώματα της κοινότητας των Ρομά δημιουργούν καταστάσεις πατερναλισμού και συντηρούν το φαινόμενο των τσιγγανοπατέρων, αποτελώντας τροχοπέδη στην ισότιμη ένταξη όλων των Ελλήνων Ρομά. Το ΔΣ της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ είναι αντίθετο με οποιεσδήποτε σχετικές απόπειρες απαξίωσης της κοινότητας των Ρομά και επιλεκτικής υποκατάστασής της από μια ΑΜΚΕ, η οποία δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους Έλληνες Ρομά.
    7. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει κατ΄ αρχήν το προτεινόμενο πλαίσιο παρεμβάσεων της κεντρικής διοίκησης για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030, αλλά επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ίδρυσης Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Ρομά που θα προωθήσουν Περιφερειακές Στρατηγικές Ένταξης των Ρομά και της βελτίωσης των Παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας υπό τον συντονισμό των ενώσεων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) και την τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
    8. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει κατ΄ αρχήν το προτεινόμενο πλαίσιο των πηγών χρηματοδότησης της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030, αλλά επισημαίνει τόσο την ανάγκη δέσμευσης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για την υποστήριξη βιώσιμων δράσεων μακράς διάρκειας, όσο κυρίως τους κινδύνους υπερβολικής στήριξης αποσπασματικών προγραμμάτων ενίσχυσης της κοινότητας των Ρομά σε πηγές του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
    Το ΔΣ της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητά την ΠΑΡΑΤΑΣΗ της διαβούλευσης για ένα δεκαήμερο από την αρχικώς καθορισμένη ημερομηνία λήξης της (07/01/2022) ώστε να επιτευχθεί η πραγματική διαβούλευση των δυνητικά ωφελούμενων της ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030, των Ελλήνων Ρομά.

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 21:14 | ΒΑΣΩ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Η πρωταρχική δράση που πρέπει να υλοποιηθεί είναι η μετεγκατάσταση των οικισμών όπου οι Ρομά ζουν σε συνθήκες αθλιότητας, χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση.
    Καμία άλλη δράση δεν μπορεί να φέρει αλλαγές, αν δεν ξεκινήσουμε από εκει.
    Γι αυτό εκπλήσσομαι που η Επιτροπή προσωρινής μετεγκατάστασης, αντι να βρίσκει ποιοι καταυλισμοί πρέπει άμεσα να μεταφερθουν και να συνεργάζεται με τους δήμους, πιέζοντάς τους αν χρειάστεί, για να βρουν έκταση, να την ετοιμάσουν κ.λπ, τώρα φαίνεται ότι απλώς θα εγκρίνει τις αιτήσεις μετεγκατάστασης που θα υποβάλουν οι δήμοι.
    Σαν να μην ξέρουμε πόσοι δήμαρχοι αδιαφορούν και δεν θέλουν να κάνουν το παραμικρό για να δημιουργήσουν συνθήκες μετεγκατάστασης! Το μόνο που θέλουν είναι να ξεφορτωθούν τους Ρομά που ζουν στα όρια του δήμου τους, ει δυνατόν σε άλλο δήμο.
    Λες και δεν έχουμε ζήσει στον Ασπρόπυργο το γκρέμισμα παραπηγμάτων που σταμάτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου κανένας δεν επαιρνε την ευθύνη ότι έδωσε την εντολή, αλλά οι μπουλντόζες ήταν εκεί και ήταν πραγματικές.
    Πρώτα λοιπόν η μετγκατάσταση, να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν νερό, τουαλέτες, ρεύμα, κοινά πλυντήρια και μπάνια, να μπορούν τα παιδιά να πλένονται και να πηγαίνουν φροντισμένα στο σχολείο και να γίνονται δεκτά με βάση τις ικανότητές τους κι όχι την εμφάνισή τους, κάνοντας φιλίες με τα μη Ρομά παιδάκια.
    Έτσι μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις, για τη δουλειά, για την υγεία, για τον πολιτισμό. Αν ολα αυτά προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε στους εξαθλιωμένους καταυλισμούς, θα μείνουν κενό γράμμα.
    Και μια ακόμη δράση στα όρια της φαιδρότητας. Μαθήματα της γλώσσας Ρομανί στα σχολεία; Μα η ίδια η Εθνική Στρατηγική εξηγεί τη σχολική διαρροή των Ρομά κατά βάση με το γεγονός ότι δεν μιλάνε στο σπίτι τους ελληνικά, αλλά ρομανί κι έτσι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην τάξη.
    Νομίζω ότι η Εθνική Στρατηγική είναι ένα κείμενο γραμμένο έτσι ώστε να πάρουμε τα χρήματα από την ΕΕ, αφού αποτελεί enabling condition, κι όχι για να κάνουμε κάτι πραγματικά για τους Ρομά.
    Γιατί αν αυτός ήταν ο σκοπός, θα έπρεπε να κάναμε έναν σχεδιασμό πολύ πιο λιτό, εστιασμένο κυρίως στους Ρομά, και μάλιστα σε εκείνους που ζουν στα όρια της φτώχειας, που να δημιουργούσε ένα ολισιτκό πλαίσιο για την στέγαση, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και τη συλλογική δραστηριοποίηση των Ρομά, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα και εκτίμηση των απαραίτητων πόρων.
    Κι όσο θα προχωράνε αυτές οι δράσεςι, μπορεί και να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τον ρατσισμό. Ο αντιστιγγανισμός δεν παλεύεται με σεμινάρια και νουθεσίες. Καλά είναι κι αυτά και χρήσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος έχεις φροντίσει να βελτιώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που λειτουργούν στη νοοτροπία των μη Ρομά απορριπτικά και περιθωριοποιητικά για την κοινότητα των Ρομά: τη φτώχεια, την αστεγία, τον αναλφαβητισμο και την έλλειψη εκπαίδευσης, την ανεργία, την αναγκαστική καταφυγή σε παράτυπα και παράνομα μέσα για να επιβιώσουν.
    Κι έτσι μπορεί οι ιδιοκτήτες σπιτιών να δέχονται Ρομά ενοικιαστές παίρνοντας την επιδότηση ενοικίου που θα τους αναλογεί για να μπορεέσει να τρέξει αυτη η δράση. Έτσι θα δέχονται οι εργοδοτες τσιγγάνους στις δουλειές τους, έτσι οι γονείς των μαθητών δεν θα διαμαρτύρονται όταν έρχονται στο σχολείο τα Ρομανάκια
    Αλλιώς, η κατάσταση θα διαιωνιζεται και το 2030 θα μιλάμε για τα ίδια θέματα

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 20:37 | ΒΑΣΩ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Εθνική Στρατηγική μεταφέρει, χωρίς να προσαρμόζει στην ελληνική πραγματικότητα, τους στόχους της ΕΕ. Αλλά εμείς είμαστε πολύ πίσω σε πάρα πολλά θέματα της καθημερινής ζωής των Ρομά. Κι από την άλλη, βλέπω ότι δεν έχουμε ακριβή στοιχεία στους ποσοτικούς στόχους ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τα ποσοστά, καλυτερεύοντας τη ζωή των Ελλήνων Ρομά. Τα στοιχεία που βασιζόμαστε είναι του 2016, πολύ παλιά. Στο μεσοδιάστημα δείκτες του γενικού πληθυσμού, όπου όμως συμπεριλαμβάνονται και οι Ρομά, όπως η φτώχεια, η παιδική φτώχεια, η ανεργία, έχουν μειωθεί σημαντικά.
    Άρα, η βάση όπου στηρίζονται όλες οι δράσεςι και οι δείκτες αξιολόγησης είναι ανεδαφικά.
    Και στους τέσσερις άξονες, η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων, (κοντά στο 90%) αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Σε μια ειδική στρατηγική αυτό είναι λάθος και ανεξήγητο.
    Από την άλλη, μεταφέροντας αυτούσιες τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, φθάνουμε σε σημεία αστειότητας. Όταν 74 οικισμοί είναι με παραπήγματα, μέσα στις λάσπες, χωρίς τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, όταν οι οικογένειες δεν έχουν να φάνε, δράσεις όπως η ενημέρωσης των οικογενειών για την υγιεινή διατροφή και τη σημασία της άσκησης, η διεξαγωγή έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού Ρομά, η προαγωγή της πρόληψης κατά του καπνίσματος, μοιάζουν ανέκδοτο. Το ίδιο και το να μιλάμε για την ενημέρωση για τις υποχρεώσεις των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος ή το πρόγραμμα «εξοικονομώ», ή και για τον ψηφιακό αλφαβητισμό των Ρομά όταν στους περισσότερους καταυλισμούς το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κανοικές ηλεκτρικές παροχές και γίνονται ρευματοκλοπές, πολλές από τις οποίες οδηγούν ως και στο θάνατο.
    Και πώς μιλάμε για συμπεριληπτική εκπαίδευση, όταν ξέρουμε καλά ότι, αν τα Ρομανάκια δεν έχουν νερό να ππλυθούν και καθαρά ρούχα να φορέσουν για να πάνε σχολείο, τα μη Ρομά παιδιά δεν τα δέχονται και δεν τα αφομοιώνουν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το σχολείο;

  • 6 Ιανουαρίου 2022, 20:44 | Μαρία Τασσιοπούλου

    Σχετικά με την εκπαίδευση, παρατηρείται πολύ έντονα, ότι οι νέες και νέοι Ρομά άνω των 16 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά για διάφορους λόγους δεν συνέχισαν αμέσως στο Γυμνάσιο, περιθωριοποιούνται, γιατί δεν μπορούν πια σε αυτήν την ηλικία να ενταχθούν στις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο). Έχουν μόνο τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε Nυχτερινό Γυμνάσιο (όπου αυτό υπάρχει, όχι πάντως σε κάθε πόλη) ή να περιμένουν να ενηλικιωθούν για να ενταχθούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
    Αυτό το κενό- η συνθήκη των νέων ανήλικων Ρομά που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση, αλλά οδηγούνται σε εθιμοτυπικούς γάμους ή/και σε παραβατικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρό και επιτάσσει τη δημιουργία δομών εκπαίδευσης, στις οποίες θα μπορούν νέοι άνθρωποι να ενταχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία είναι και υποχρεωτική και κατοχυρωμένη από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του Παιδιού.
    Τασσιοπούλου Μαρία
    Ψυχολόγος, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά

  • 5 Ιανουαρίου 2022, 13:05 | Ανδριάνα Βελλοπούλου

    Υπάρχει πρόβλημα και είναι μεγάλο. Γειτονιές- γκέτο, όπου δεν έχει πρόσβαση το κράτος και ανθεί το παρακράτος και η εγκληματικότητα.
    1. Υποχρεωτική εκπαίδευση, με τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο υποχρεώσεων, όπως για όλους τους γονείς.
    2. Αφαίρεση, αυτεπάγγελτα των επιδομάτων, σε περίπτωση που οι μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους (όχι όμως να δίνουν βεβαιώσεις οι διευθυντές των σχολείων, για να τους ξεφορτώνονται).
    3. Στοπ στην επιδοματική πολιτική, η οποία εξυπηρετεί μόνο τα μαγαζιά των κομμάτων, και εξωθεί τους ρομά στην τεμπελιά, την παραβατικότητα, την έλλειψη μόρφωσης, την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο κράτος.
    4. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών, για συχνούς ελέγχους στο περιβάλλον τους και αφαίρεση της γονικής μέριμνας, όταν αυτό είναι σκόπιμο.
    Λίγα από τα μέτρα που προτείνουμε όλοι όσοι ζούμε δίπλα τους (ζω σε χωρίο με 100 περίπου, που προέρχονται από 4 οικογένειες). Εργάζομαι 40 χρόνια και το εισόδημά μου είναι 15.000€, ενώ ρομά με … δεν ξέρω πόσα παιδιά, άεργος σε όλη του τη ζωή, δηλώνει 17.800!!! Το θέμα είναι πως τα μισά από τα παιδιά του και τα εγγόνια του είναι κατάδικοι. Κάναμε προσπάθειες, οι τοπικές αρχές και οι σύλλογοι, να τους εντάξουμε στην κοινωνία. Το αποτέλεσμα έκλεισε ένα μεγάλο σχολείο, λόγω της παραβατικότητάς του, παράγοντας που έκανε τους γονείς να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία. Φαύλος κύκλος. Όσο τους παρέχουμε, χωρίς να απαιτούμε από αυτούς, θα γίνονται χειρότεροι. Πριν 30 χρόνια ήταν μέλη της κοινότητας, εργατικά και ευυπόληπτα. Το κράτος τους κατάντησε άεργους και παράσιτα.

  • 4 Ιανουαρίου 2022, 20:19 | ΧΑΡΙΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

    Αύξηση του 50% ΚΕΑ + ΕΚΑ
    Αλλαγή Κριτήριων του ΚΕΑ + ΕΚΑ
    Αύξηση του επιδόματος τέκνων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    Κάρτα προμήθειας τροφίμων σε όλους τους Ρομά και όχι ΤΕΒΑ
    Επιδότηση 100% για ίδρυση επιχειρήσεων σε νέους Ρομά
    Έκδοση άδειας για λαϊκές αγορές
    Για να μειωθεί η φτώχεια στους οικισμούς Ρομά

    Προσλήψεις δημοτών Ρομά σε κοινωφελούς εργασία στους δήμους χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
    Προσλήψεις πολιτών Ρομά σε κοινωφελούς εργασία στις περιφέρειες χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
    Προσλήψεις Ρομά σε ειδικά προγράμματα στα νοσοκομεία
    Προσλήψεις διαμεσολαβητών Ρομά σε δημοσιές και κοινωνικές υπηρεσίες ( πρόνοια, αστυνομία και δικαστικές αρχές)
    Επιδοτήσεις ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα στους οικισμούς
    Επιδότηση σε επιχειρήσεις μη Ρομά για πρόσληψη νέων Ρομά αποφοίτων λυκείου
    Άδειες πλανόδιου εμπορίου για όλη την επικράτεια
    Επιδότηση εργασίας στους αγρότες σε αγροτικές δουλειές για πρόσληψη εργατών γης Ρομά + το ένσημο 5%
    Πρι – μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο τομέα.
    Νομιμοποίηση των Τσιγγάνικων επαγγελμάτων
    Θετική διάκριση μέτρου για πρόσληψη επιστημόνων Ρομά σε δημόσιες υπηρεσίες

    ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά»

    Ειδική θέση αντιδημαρχια για θέματα Ρομά
    Ειδική γραμματεία Ρομά που θα αποτελείτε από επιστήμονες Ρομά
    Ειδική θέση αντι – περιφερειάρχη για θέματα Ρομά
    Εθνικό συμβούλιο παρά το πρωθυπουργό για σχεδιασμο της εθνικής στρατηγικής των Ρομά
    Μοριοδότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων καθώς και βουλευτών για είσοδο των Ρομά στα κέντρα λήψης αποφάσεων
    Ειδικό ταμείο ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρομά που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών
    Ανεξάρτητη αρχή (Ν.Π.Δ.Δ) για θέματα Ρομά όπως π.χ το Πράσινο Ταμείο

    ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά»

    Εισαγωγή στα πανεπιστήμια μαθητών Ρομά με το 10% ανά φύλο
    Εισαγωγή στα πανεπιστήμια με εξετάσεις χαμηλής κλίμακας και μειωμένης ύλης
    Επιδότηση και υποτροφίες μαθητών Ρομά που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια
    Κατάργηση των αμιγώς Τσιγγάνικων Σχολείων
    Κυρώσεις και τιμωρίες στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
    Δημιουργία κινήτρων για τακτική φοίτηση μέσα από ειδικά σχολικά επιδόματα
    Πρόσληψη διαμεσολαβητών Ρομά στα σχολεία

  • 3 Ιανουαρίου 2022, 09:48 | Ιζαμπέλ Σεγκουίν Αναγνώστου

    ως δικαστικός υπάλληλος έχω έρθει σε επαφή με πολλούς Ρομά. Παρατήρησα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές αναμεσά τους. υπάρχουν μεγάλοι εγκληματίες, υπάρχουν παραβατικοί, υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να ζουν τίμια και αγωνίζονται.
    τα παιδιά του γκέτο της πόλης κάποια στιγμή υποχρεωθήκαν να πάνε σχολείο, ωστόσο μόνο τα πολύ έξυπνα παιδιά κατάφεραν να αποκτήσουν το βασικό…την ανάγνωση! σε γνωστή μου οικογένεια οι μεγαλύτεροι στην τετάρτη και πέμπτη δημοτικού δεν γνώριζαν ανάγνωση ενώ φοιτούσαν από την πρώτη τάξη και μόνο ο μικρότερος τα κατάφερε. ο καθένας μας γνωρίζει τον αγώνα που κάνει ο κάθε γονιός με τα παιδιά του για να μάθουν ανάγνωση, αυτά τα παιδιά, ποιος θα τα διαβάσει; ένας εκπαιδευτικός στο τμήμα ένταξης με δεκαπέντε γυφτάκια τι μπορεί να κάνει; πως να μην απογοητευτούν; πως να μη νιώθουν αποκλεισμό; τι μαθαίνουν τελικά στο σχολείο αν όχι ότι είναι κατώτεροι από τους άλλους, καταδικασμένοι στον αποκλεισμό;
    έχω δει ένα παιδάκι να χορεύει και να τραγουδάει από τη χαρά του γιατί κατάφερε να γράψει όλη την αλφαβήτα και συγκλονίστηκα, μήπως εμείς τους αποκλείουμε από αυτή τη χαρά;
    έχω δει τη χαρά του δεκαεφτάχρονου εφήβου που έβγαλε το γυμνάσιο και ήρθε να μοιράσει τη χαρά του μαζί μου γιατί θυμότανε ότι του μάθαινα ανάγνωση όταν ήταν μικρότερος. σήμερα έβγαλε το νυχτερινό λύκειο και φοιτά στο νυχτερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας.
    είμαι πεπεισμένη ότι μία μεγάλη μερίδα των ΡΟΜΑ χρειάζονται μόνο να νιώθουν αποδεκτοί και να τους δοθεί πραγματική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Είναι παρά πολύ ενήλικες αναλφάβητοι στους οποίους δεν δίνεται ευκαιρία να μάθουν έστω και ανάγνωση.
    πως να μη γίνουν τα παιδιά παραβατικοί όταν μόνο αυτό μαθαίνουν;
    πως να μη γίνουν ρατσιστές όταν είναι ποτισμένοι από το δικό μας ρατσισμό;
    ας πάρουμε τα παιδάκια από το χέρι να τους δείξουμε εμείς ένα φωτεινό δρόμο που τους ταιριάζει!

  • 31 Δεκεμβρίου 2021, 11:18 | HΛΕΚΤΡΑ ΘΕΛΟΥΡΑ

    Ενημερωτικό σημείωμα για το έργο με τίτλο “Διαμόρφωση οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων του Δήμου Φαρσάλων- τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων ”

    ΣΧΕΤ : 1) η με αριθμό 25878/ΕΓ 352 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών-Οικονομίας και Ανάπτυξης- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Υγείας- Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα ‘Έγκριση για τη δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στο Δήμο Φαρσάλων’, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2199/2019

    Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Φαρσάλων έχει λάβει τις παρακάτω Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ:
    1) Τη με αριθμό 89/2018 Απόφαση περί «Έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ»
    2) Τη με αριθμό 162/2018 Απόφαση περί «Έγκρισης της 2ης τροποποίησης Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Δήμου Φαρσάλων»
    3) Τη με αριθμό 14/2019 Απόφαση περί «’Εγκρισης τροποποίησης της με αριθμό 144/2018 και 162/2018 Α.Δ.Σ. σχετικά με τα κριτήρια των ωφελούμενων για την υποβολή αιτήματος περί προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικά ομάδων (ΡΟΜΑ) σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Φαρσάλων (άρθρο 159 του ν. 4483/2017»

    Επίσης, ο Δήμος Φαρσάλων αναζητεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στο Δήμο Φαρσάλων.
    H χρηματοδότηση του έργου “ Διαμόρφωση χώρου προσωρινής εγκατάστασης (Ρομά) του Δήμου Φαρσάλων – τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων, σύμφωνα με το αρ. 159 του ν. 4483/2017 ”, συνολικού προϋπολογισμού 3.574.000 €.
    Το έργο θα αποτελείται από 3 υποέργα :

    Υποέργα 1 : Προπαρασκευαστικές ενέργειες αποχέτευσης στον υφιστάμενο οικισμό ROMA, πυ 74.000 €
    Υποέργο 2 : Κατασκευή έργων υποδομής και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, πυ 1.713.215,18€
    Υποέργο 3 : Προμήθεια και Τοποθέτηση Οικίσκων, πυ 1.786.784,82 €

    Παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό σας η υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου του Δήμου Φαρσάλων.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :
    Το έργο αποτελεί εξειδίκευση του 1ου Άξονα Προτεραιότητας για την «Στέγαση και Βασικές Υποδομές, της Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά της Ειδικής Γραμματείας Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα πρόκειται για την χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη οικισμού προσωρινής μετεγκατάστασης στο Δήμο Φαρσάλων του πληθυσμού Ρομά που διαβιεί σήμερα σε πολύ υποβαθμισμένες και ακατάλληλες συνθήκες.

    Θέση και περιγραφή χώρου εγκατάστασης:
    Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν εντός του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. Φαρσάλων και συγκεκριμένα στα οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ. Γ 201 Α, Ο.Τ. Γ201Β, Ο.Τ. 201 Γ, Ο.Τ. Γ201Δ & Ο.Τ. Γ116Ε.
    Στα οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ. Γ 201 Α και Ο.Τ. Γ. 201Β υφίστανται ήδη προκατασκευασμένοι οικίσκοι που διαμένουν οικογένειες ΡΟΜΑ. Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Φαρσάλων έχει παραχωρήσει τα κάτωθι οικοδομικά τετράγωνα :
    • Ο.Τ. Γ201Δ συνολικής επιφάνειας 4.121,67 τ.μ.
    • Ο.Τ. Γ 116Ε συνολικής επιφάνειας 2.806,09 τ.μ.
    • Ο.Τ. 201Γ για τη δημιουργία πλατείας γειτονιάς
    Τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα ανήκουν στο Δήμο Φαρσάλων και έχουν παραχωρηθεί για τη μετεγκατάσταση οικογενειών Ρομά.
    Στον οικισμό θα τοποθετηθούν συνολικά 31 νέες κατοικίες για την μετεγκατάσταση και στέγαση , νοικοκυριών ειδικών κοινωνικών ομάδων που διαβιούν τώρα σε καταυλισμούς (με βάση το άρθρο 159 του ν. 4483/2017).

  • 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:55 | Στάθης Τ.

    Συμφωνώ με τον Ηλία, δεν είναι σωστό οι ρομά να ζουν γκετοποιημενοι σε δικές τους περιοχές. Χρειάζεται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο εφόσον το θέλουν. Πρέπει να αποτελεί δική τους επιλογή η ένταξη τους. Κατά την ένταξη τους, νομίζω χρειάζεται να τους δίνεται ένα σπίτι εντός της ‘υπόλοιπης’ κοινωνίας και να παρακολουθούνται από κοινωνικό λειτουργό σε μηνιαία αν όχι εβδομαδιαία βάση και να απαιτηθεί από τους υπό ένταξη ρομά να τελειώσουν τουλάχιστον την ελάχιστη απαιτούμενη εκπαίδευση ή κάποια ειδίκευση ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στο μέλλον.
    Το πιο σημαντικό είναι να έχουν επιλογή ως προς την ένταξη τους και να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις ώστε να το κάνουν επιτυχώς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2021, 20:04 | Νίκος

    Για να γίνει η κοινωνική ένταξη των Ρομά θα πρέπει πρώτα να το θέλουν και οι ίδιοι
    Γι’αυτό πρέπει πρώτα το υπουργείο να στείλει ανθρώπους που γνωρίζουν την καθημερινότητα των Ρομά να συζητήσει μαζί τους τα οφέλη που θα έχουν σε περίπτωση ένταξη τους στην κοινωνία
    Όπως επίσης καλό θα ήταν να μάθει ο κόσμος να ξεχωρίζει τους Ρομά με οποιαδήποτε άλλη φυλή που τους έχουν δώσει την ονομασία Ρομά και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτήν την φυλή

  • 26 Δεκεμβρίου 2021, 09:46 | Πανος

    Ωςένας Ευρωπαίος και δημοκρατικός πολίτης που είμαι υπερασπιζόμενος πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα ,την ισότητα και το κράτος δικαίου .παρατηρώ ότι νόμοι δεν εφαρμόζονται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών όπως είναι η Ρομά.
    Δεν εργάζονται και δεν ασφαλίζονται στον εφκα κάνουν κατάληψη δημοσίου χώρου στήνοντας ένα μικρό χωριό με τσαντίρια και Καλύβες.
    Δεν δηλώνουν ως πρέπει τα εισοδήματά τους και δηλώνουν στην εφορία ότι είναι σκηνιτες.
    Με αποτέλεσμα αυτό να έχει συνέπεια να είναι δικαιούχοι σε όλα τα επιδόματα του κράτους όπως του οπεκα το Α21 επίδομα τέκνων και διάφορα άλλα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης όπου το πήραν και διπλό τώρα τις γιορτές και του κοινωνικού παντοπωλείου.
    Δεν πληρώνουν τους φόρους στο κράτος όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ,ο φόρος εισοδήματος ,τα δημοτικά τέλη στους δήμους και νερού ,τα τέλη κυκλοφορίας ,κάνοντας παράνομες ενέργειες στήνοντας Καλύβες σε δημόσια γη.
    Δημιουργούν περιβαλλοντική μόλυνση στο περιβάλλον ,ηχορύπανση ,πυροβολισμούς στον αέρα ,κάνουν διακίνηση παράνομων ενεργειών :όπως ναρκωτικά ,επαιτεία και κλεψιές.
    Και όλα αυτά γίνονται υπό την ανέχεια της πολιτείας ,τους δήμους, την περιφέρεια ,την αστυνομία και τους εισαγγελείς.
    Προτείνω άμεσα να απομακρυνθούν από τις Καλύβες που μένουν και να στεγαστούν σε εγκαταλελειμμένα κρατικά κτίρια ή Δημοτικά κτίρια ,να εργάζονται σε ειδικά προγράμματα στους δήμους και στην περιφέρεια όπως π.χ. στην καθαριότητα, σε τεχνικά έργα ,για να ασφαλίζονται στον εφκα.
    Να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για τα παιδιά τους σε σχολείο.
    Με αυτές τις ενέργειες θα τους κάνουμε να κοινωνικοποιούνται από τα ειδικά προγράμματα εργασίας από την παραχώρηση της στεγαστικής της στέγασης τους αξιοποιώντας και τους εγκαταλελειμμένους κτίριαακούς χώρους μας.έτσι θα εργάζονται, θα πληρώνουν όλους τους φόρους στο κράτος και θα σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες .Αναφέρομαι για όλη την Ελλάδα και κυρίως το νησί μου τη Ρόδο .ο δήμος και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτή τη στιγμή , φοβούνται να πάνε στον καταυλισμό τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2021, 10:10 | Ηλίας Ζαρκάδας

    Κάνετε λάθος που αφήνετε τους Ρομά γκετοποιημένους να ζουν στην ίδια περιοχή. Αν ήταν έτσι θα είχαμε πόλεις με συνοικία βλάχων, συνοικία αρβανίτιδων, συνοικία καραγκούνηδων, συνοικία σαρακατσαναίων.
    Ανακαινίστε τα σπίτια που έχουν περιέλθει στο κράτος από μη αποδοχή κληρονομιάς και ΧΑΡΙΣΤΕ τα σε όσους Ρομά ζούνε σε παραπήγματα και μεταφέρετε τους ακόμα και υποχρεωτικά!

    Δεύτερον κάντε ετήσια απογραφή στις περιοχές που θα μένουν Ρομά. Να είναι όλα νόμιμα. Τα χωράφια, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, τα παιδιά, οι ίδιοι και διασταυρώστε όλα τα στοιχεία ότι είναι αληθή. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην είναι νόμιμοι σε όλα τους όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός.

    Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά είναι καταγεγγραμένα και πηγαίνουν σχολείο.και να βεβαιώνεστε κάθε χρόνο γιατί γεννιούνται συνέχεια παιδιά τα οποία ζούνε ξυπόλυτα και μεγαλώνουν έτοιμα για εγκληματικότητα. Οι Ρομά γνωρίζουν τον νόμο περί ανηλίκων και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία κλοπών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2021, 20:32 | Βασιλης

    Μπράβο