- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 31 Μεθοδολογία διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας

 

1. Η διάγνωση των αναγκών για δεξιότητες στην αγορά εργασίας γίνεται σε εθνικό, τομεακό και τοπικό επίπεδο με τη μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Η διάγνωση των αναγκών για δεξιότητες στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει τουλάχιστον:
α) την αποτύπωση των τρεχουσών αναγκών σε δεξιότητες σε σχέση με τις προσφερόμενες δεξιότητες από το εργατικό δυναμικό,
β) την πρόβλεψη για τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον και μεσοπρόθεσμα, βάσει της δυναμικής που αναπτύσσουν οι διάφορες οικονομικές δραστηριότητες,
γ) την παρακολούθηση των εξελίξεων στο περιεχόμενο των επαγγελμάτων και των τεχνολογικών εξελίξεων που επιδρούν στην απασχόληση. Επίσης, αποτυπώνει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης.
2. Η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων του άρθρου 80 του ν. 4826/2021 (Α’ 160) (Μονάδα Εμπειρογνωμόνων) πραγματοποιεί τις έρευνες και εξάγει τα πορίσματα για τις ανάγκες δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας κατόπιν προγραμματισμού που γίνεται σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) ή για την αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων αναγκών στον τομέα της κατάρτισης.
3. Οι έρευνες διενεργούνται και τα πορίσματα συντάσσονται σε εθνικό, τοπικό, τομεακό ή κλαδικό επίπεδο ή συνδυασμό των ανωτέρω ή σε όποιο άλλο επίπεδο κριθεί πρόσφορο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παρ. 2. Για την προτεραιοποίηση των σχετικών ερευνών λαμβάνονται υπόψη η ανεργία ή η προοπτική άμεσης ή μεσοπρόθεσμης απώλειας θέσεων εργασίας στην αντίστοιχη περιοχή ή κλάδο ή τομέα, η ανάγκη προσαρμογής στις επερχόμενες αλλαγές στην τεχνολογία, καθώς και η προοπτική απώλειας θέσεων εργασίας εν όψει αυτών, οι ανάγκες που προκύπτουν από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, καθώς και ειδικές συνθήκες, όπως η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές που επηρεάζονται από αυτήν.
4. Η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων και μεριμνά για τη σύνταξη των σχετικών μελετών. Τα συλλεγέντα στοιχεία, οι μελέτες και τα πορίσματα αυτών διαβιβάζονται στη Δ.ΥΠ.Α. και τεκμηριώνουν την ειδικότερη κατάρτιση που περιέχεται σε προσκλήσεις, τις οποίες εκδίδει η Δ.ΥΠ.Α.