Άρθρο 2 Παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες εργαζομένων που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας (σύμφωνα με το άρθρο 1)

Αίτηση προς τον εργοδότη τους για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3846/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 67 του ν.4808/2021 (Α΄ 101), μπορεί να υποβληθεί από εργαζομένους με παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες που περιγράφονται στη συνέχεια:
1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή/και DLCO<40%.
6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες με διαχυτική ικανότητα <50%.
7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ανεξάρτητα αιτιολογίας υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία.
8. Κυστική ίνωση.
9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας με κλάσμα εξώθησης μικρότερο ή ίσο του 40% και μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αντικατάσταση βαλβίδων) μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
11. Δυσρυθμίες καρδιάς με ιστορικό υποτροπιαζόντων συγκοπτικών επεισοδίων περισσότερων από δύο (2) ανά έτος.
12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.
13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.
14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με μη αντιρροπούμενη κίρρωση.
15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη με CD4 ≤200/μl.
16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.
17. Νευρολογικά νοσήματα που απαιτούν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.
18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών (βαριά μυασθένεια ή νευρομυϊκή πάθηση) κυρίως σε περιόδους υψηλού κινδύνου λοίμωξης.
19. Νευρολογικές παθήσεις με υπολειπόμενο νευρολογικό έλλειμμα μετά την λήξη της αναρρωτικής άδειας το οποίο καθιστά δυσχερή την μετάβαση στην εργασία.
20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.
21. Επιληψία με τεκμηριωμένες πάνω από τρεις επιληπτικές κρίσεις τον μήνα.
22. Νόσος Πάρκινσον μετρίως σοβαρή ή σοβαρή.
23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.
24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα εφόσον δυσχεραίνει την μετάβαση στην εργασία μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
25. Αιμοσφαιρινοπάθειες (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) με συχνές μηνιαίες μεταγγίσεις.
26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία (HbA1c του τελευταίου 3μήνου ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες) ή σοβαρές μικρο/μακρο αγγειακές ή άλλες επιπλοκές.
27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα (σοβαρός υπο/υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποφυσιακή ανεπάρκεια κλπ) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ή/και περιοδικές νοσηλείες.
28. Ασθενείς μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο και μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που περιλαμβάνονται στην κ.υ.α. υπ’ αριθμ. Φ80100/24283/2022 «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β΄ 1224), και όπως κάθε φορά ο ανωτέρω Πίνακας διαμορφώνεται, λόγω πιθανής ή ενδεχόμενης επιδείνωσης αυτών.
30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης.

  • 20 Ιουλίου 2022, 00:55 | Νεκτάριος Στεφανάρας

    Αναφορικά με την περίπτωση 25, να προστεθούν και άλλες αιματολογικές παθήσεις, όπως π.χ το οικογενές ουραιμικό αιμολυτικο σύνδρομο όπου αποτελεί πολύ σπάνια πάθηση, ενώ συχνά απαιτούνται και τρεις φορές τον μήνα μεταγγίσεις με πλάσμα αίματος προκειμένου να μην υπάρξει υποτροπή του νοσήματος.

  • 19 Ιουλίου 2022, 20:40 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Μ.

    Παρακαλούμε όπως προστεθεί στις παθήσεις η παθογόνος παχυσαρκία ΒΜΙ>45 δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ήταν η πιο ευαλωτη ομάδα που παρουσιαζει ρισκο θανατου και εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα δεν εχουμε τοσο μεγαλα ποσοστα επιπολασμού αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρεπει να τους ξεχνάμε. Ευχαριστώ πολύ

  • Θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα (ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού) που είναι σπάνια εφ’ όρου ζωής χρόνια νοσήματα με ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων που άπτονται πολλών ειδικότητων ανάλογα με το νόσημα (ψυχοκινητικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, επεισόδια μεταβολικής απορρύθμισης, μυοκαρδιοπάθεια, καρκίνος, κ.α.). Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (συχνότητα και είδος των εξετάσεων, επείγουσα αντιμετώπιση τυχόν μεταβολικών επεισοδίων) που επιδρούν στην ποιότητα ζωής και στο βαθμό ανεξαρτησίας στην καθημερινότητα. Στο νέο Ε.Π.Π.Π.Α, ΦΕΚ 5987/31.12.2018, τα Ενδογενή Μεταβολικά Νοσήματα μνημονεύονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο (20.1) στο παράρτημα 20.ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ σελ.70759-70763.

  • 12 Ιουλίου 2022, 15:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Θεωρώ απόλυτα λογικό να συμπεριληφθεί η περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εμβολιασμού κατά covid (λόγω σοβαρής παρενέργειας – στην περίπτωσή μου πνευμονικής εμβολής μετά την πρώτη δόση εμβολίου Pfizer) με συνέπεια την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου σοβαρής νόσησης σε περιβάλλον εργασίας μεγάλου αριθμού ατόμων – συναδέλφων.

  • 9 Ιουλίου 2022, 13:48 | Κυριάκος Ντοκάκης

    Σύμφωνώ στην προσθήκη τόσο για τις γυναίκες σε θηλασμό όσο και για του συμπολίτες μας με συμπτώματα long Covid.
    Σχετικά με το 1ο υπάρχει διάθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει την υπογεννητικότητα. Μήπως είναι ενας άριστος τρόπος να υποβοηθήσει τις Θηλάζουσες μητέρες για τα 2 πρώτα χρόνια όπως ήδη προβλέπει για το μειωμένο ωράριο?
    Ως προς το 2ο σκέλος ο Covid και τα συμπτώματα του, ήρθε για να μείνει. Ίσως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει πλήρης καταγραφή απο την ιατρική κοινότητα, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη.

    Επίσης θα θέσω εναν προβληματισμό. Τι θα γίνεται σε περιπτώσεις εργαζομένων που στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου προκύψει ενα απο τα παραπάνω προβλήματα αλλά οι ίδιοι δεν ανήκουν σε ειδικότητα που μπορεί να εξασκήσει Τηλεργασία (Εργάτες, Τεχνίτες)? Θα μείνουν στο περιθώριο η θα εξωθηθούν σε αποχώρηση?

  • 6 Ιουλίου 2022, 15:03 | Νίκος Κ

    Χρόνιες αιματολογικές παθήσεις (σοβαρή λευκοπενία , λεμφοπενία , θρομβοπενία κτλ), που εκ φύσεως της πάθησης θέτουν σε κίνδυνο νόσησης τον πάσχοντα, λόγω χαμηλού/μειωμένου ανοσοποιητικού.

  • 4 Ιουλίου 2022, 13:17 | ΓΙώργος

    Στην περίπτωση 1 «1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.» θα πρέπει να γίνει και ειδική αναφορά και για τους ασθενεις υπό θεραπεία με Ραδιερνό Ιώδιο 131 σε νεοπλάσμα θυρεοειδή .

  • 1 Ιουλίου 2022, 09:07 | Ελένη Ιασωνίδου

    https://www.nhsconfed.org/sites/default/files/2022-06/NHS%20Wales%20COVID-19%20Sickness%20Absence%20Arrangements%20-July%202022%20Final.pdf
    Από NHS για Long Covid

  • 30 Ιουνίου 2022, 16:30 | Νίκος K

    Δεδομένου του πολυσυστηματικού προφίλ των χρονιών ιδιοπαθών φλεγμονώδών ή αυτοάνοσων νοσημάτων (ΣΕΛ, Crohn κτλ ), δεν είναι πάντα εφικτή η συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών, όπως περιγράφεται αυστηρά στο 16. Παράγοντες όπως ηπατική, νεφρική ή άλλου είδους περιορισμοί δυστυχώς έχουν ως αντένδειξη/ σύσταση του θεράποντος ιατρού από τη χρήση αυτών. Τελος, παράγοντες που απορρέουν από την ιδια νοσο, όπως η έντονη καθημερινή κόπωση, συχνοί πονοκέφαλοι, δεν περιγράφονται. Ευχαριστώ.

  • 30 Ιουνίου 2022, 08:50 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Να ληφθούν υπόψιν και ειδικές περιπτώσεις οικογενειακής κατάστασης, όπως μονογονεϊκές συνδυαστικά με τον αριθμό των τέκνων και την αναπηρία του ίδιου του εργαζόμενου ή μελους της οικογένειας με αναπηρία.

    Να εντάσσονται οι ΑΜΕΑ, ανεξάρτητα από τον όρο της παροχής επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ, δεδομένου ότι υπάρχουν ΑΜΕΑ με υψηλό ποσοστό αναπηρίας π.χ. 80%, οι οποίοι δεν λαμβάνουν, οποιοδήποτε αναπηρικό επίδομα.

  • 29 Ιουνίου 2022, 12:41 | Αννα Κουρή

    Άτομα που έχουν νοσήσει από covid-19 και πιστοποιημένα υποφέρουν από συμπτώματα long covid δυσαυτονομίας, σύνδρομο pots, ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ομίχλησ εγκεφάλου, μυαλγίες, αρθραλγίες, εύκολη κόπωση, αδυναμία ανταπόκρισης στις καθημερινές εργασιακές ανάγκες με δια ζώσης παρουσία θα πρέπει να προστεθούν προκειμένου να μπορούν να αιτηθούν τηλεργασία για κάποιες (ακόμα και περιορισμένο πλήθος) ημερών.
    Η κατάργηση της τηλεργασίας για όσουν νοσούν με long covid έχει ήδη επιφέρει τεράστια υποτροπή στα συμπτώματα και την απόδοση στην υγιή επιβίωση.

  • 29 Ιουνίου 2022, 02:59 | Άννα

    Απαραίτητο θεωρώ πως πρέπει να προστεθούν ψυχικά νοσήματα. Υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον διπολικός με νοσηλείες, λόγω κοβιντ εμφανίζει και αγοραφοβία, παρολη την ψυχοθεραπεία και βρίσκεται σε αναρρωτική που εξαντλείται σε 2 μήνες, έχοντας συμπληρώσει τα ανώτατα όρια αναρρωτικής. Έκανε τηλεργασια για όσο επιτρεπόταν, οντας λογιστής στο δημόσιο μετά τι; Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τους ψυχικά πασχοντες, ειδικά αν είναι σε υποτροπή

  • 27 Ιουνίου 2022, 15:18 | Μαρθα Σπυριδούλα Κατσαρου

    Προτείνεται να εφαρμοστεί η τηλεργασία σε άτομα
    -long covid που πάσχουν από δυσαυτονομία (διαταραχη αυτόνομου νευρικού συστήματος) η οποία επιβαρύνεται δυσανανάλογα ειδικά τους καλοκαρινούς μήνες λόγω ζέστης. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει το μέτρο για τους ασθενείς που πάσχουν από μακροχρόνιες συνέπειες της COVID-19.
    -θηλάζουσες
    Η τηλεργασία όπου εφαρμόζεται θα είναι σωτήρια για τη δυνατότητα συνέχισης του θηλασμού που είναι υπέρτατο αγαθό για τη δημόσια υγεία

  • 24 Ιουνίου 2022, 22:09 | Ελένη Ιασωνίδου

    https://osha.europa.eu/el/highlights/covid-19-and-long-covid-step-step-guidance-getting-back-work-managers-and-workers
    https://www.acas.org.uk/long-covid
    https://www.hhs.gov/civil-rights/for-providers/civil-rights-covid19/guidance-long-covid-disability/index.html
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_3117?fbclid=IwAR0XEqj-JisLknnx-cmfRNMSbObhKiqD7X_P9FzJNJEVlctntTA4CwanahY
    https://osha.europa.eu/en/publications/impact-long-covid-workers-and-workplaces-and-role-osh?fbclid=IwAR2xwDohfpdSTr3-tTIrv0CBLXW1OxggIDRf-9wwSrtqPacKtdbJHIFMXUM
    Oταν τα παραπάνω συμβαίνουν διεθνώς το λιγότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα είναι το δικαίωμα τηλεργασίας σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα φυσικής ή νοητικής κόπωσης post covid και ειδικά σε περιόδους υποτροπής.

  • 23 Ιουνίου 2022, 16:59 | Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης

    Στην παράγραφο 4 πρέπει να προστεθεί «ή/και πάσχοντες από χρόνια νόσο μοσχεύματος ενάντια στον ξενιστή (GvHD)».
    Το παραπάνω αποτελεί την σοβαρότερη παρενέργεια μιας μεταμόσχευσης αιμοποιητικών οργάνων η οποία οδηγεί σε ασθενές ανοσιοποιητικό σύστημα.

  • 21 Ιουνίου 2022, 17:55 | Αντώνιος Κονταξάκης

    Σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη και οι ασθενείς με μετά-COVID-19 κατάσταση γενικά αλλά και ειδικά όσοι παρουσιάζουν επιδείνωση συμπτωμάτων εκ προσπαθείας, αυξημένη κόπωση, διαταραχές προσοχής/ συγκέντρωσης στο διάστημα που τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινωνονται από τη μετάβασή και παραμονή τους στην εργασία. Σημαντικό επίσης ειναι να ληφθούν υπόψη τα νεωτερα δεδομενα, που υποδηλώνουν την επιδείνωση της λειτουργικής τους κατάστασης σε επανανόσηση.

  • 21 Ιουνίου 2022, 15:44 | Βασίλης

    Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά και για το long covid ‘post covid σύνδρομο? Η αδυναμία παροχής εργασίας δια ζώσης είναι το ίδιο οδυνηρή με τους πάσχοντες περιγραφομενων νοσημάτων για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα.

  • 21 Ιουνίου 2022, 11:23 | Δήμητρα Μαγκλάρα

    Οι φροντιστές των ανθρώπων με Νεοπλασματική νόσο υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας τους θα πρέπει να εχουν το δικαίωμα της τηλεργασίας ωστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο την ηδη επιβαρυμένη υγεία των ανθρώπων που φροντίζουν, ο οποίος μπορει να αποφευχθεί αν εργάζονται, μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

  • 21 Ιουνίου 2022, 11:11 | Οικονόμου Φωτεινή

    Επί της παραγράφου 13 που αφορά τη «Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.» παρακαλώ για την προσθήκη της κατηγορίας των νοσούντων από χρόνιο σοβαρού βαθμού νεφρωσικό σύνδρομο με κλινικές επιπλοκές (όπως ολικό οίδημα ανά σάρκα, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υποθυροειδισμός, υπερπρολακτιναιμία κλπ).
    Η πολυπλοκότητα του εν λόγω νόσηματος σε συνδιασμό με το σύνολο των δευτερογενών νοσημάτων που προκαλεί δύναται να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών από εξωγενείς παράγοντες και επιμολύνσεις. Για το λόγο αυτό παρακαλώ για την άμεση μέριμνα σχετικά με την προστασία των ασθενών που χρονίως ταλαιπωρούμαστε από αυτό καθώς από την πρόληψη εξαρτάται η μελλοντική έκβαση του νοσήματος. Είναι σημαντικό να μας δοθεί η δυνατότητα να προστατευθούμε πριν οδηγηθούμε στην ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

  • 21 Ιουνίου 2022, 08:15 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

    Τηλεργασία ως μια ακόμα εναλλακτική για τις θηλάζουσες μητέρες.

    Ο θηλασμός είναι μια κατάσταση υγείας, όπου σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι θηλάζουσες μητέρες δικαιούνται μειωμένο ωράριο σε συμφωνία με τον εργοδότη τους.

    Πρόταση: Οι θηλάζουσες μητέρες να μπορούν να αιτηθούν τηλεργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη τους και για χρονικό διάστημα όσο ορίζεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την άδεια θηλασμού.

  • 21 Ιουνίου 2022, 08:02 | Κουτσιλιέρη Ελένη

    Αναφορικά με το Νο16 υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα που όμως λόγω κακής κατάστασης του ύπατος (συκώτι) δεν είναι εφικτή η λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.
    Θα μπορούσαν οι εξιδεικευμένες εξετάσεις να αποδυκνείουν επαρκή λόγο.

  • 20 Ιουνίου 2022, 20:26 | Βασιλης

    Να μπει και αυτισμος