Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης είναι ο καθορισμός των παθήσεων, των νοσημάτων ή των αναπηριών εργαζομένων που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί αν εργάζονται, για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός, μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, με την προϋπόθεση ότι τα καθήκοντά τους δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως. Επίσης, σκοπός είναι ο καθορισμός των δικαιολογητικών, των αρμόδιων φορέων και της διαδικασίας για την τεκμηρίωση του κινδύνου αυτού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, σύμφωνα με τη διάταξη της περ. β) της παρ.3 του άρθρου 5 του ν. 3846/2010 (Α΄66), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 67 του ν.4808/2021 (Α΄ 101). Η παρούσα δεν αντικαθιστά τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. Ομοίως, δεν αντικαθιστά ούτε τροποποιεί τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον Ιατρό Εργασίας.

  • 11 Ιουλίου 2022, 14:49 | Παύλοσ

    Εντελώς παράλογη η απόφαση για διακοπή της τηλεργασίας , χωρίς κανένα όφελος. Θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών ομάδων. Επαναφορά άμεσα και απλοποίηση της διαδικασίας καθώς και επέκταση του μέτρου γενικότερα.

  • 11 Ιουλίου 2022, 12:45 | Θοδωρής Λακιάρας

    Οι εργαζόμενοι που ανήκουμε στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα έπρεπε εδώ και καιρό να προστατευόμαστε από την πολιτεία.
    Τον Ιούλιο του 2021 αν και μεταμοσχευμένος με τριπλή ανοσοκαταστολή, αναγκάστηκα να επιστρέψω στην εργασία μου λόγω κατάργησης της τηλεργασίας και σε μία εβδομάδα κόλλησα κορονοϊό με αποτέλεσμα να πάθω βαριά πνευμονία η οποία ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να με ταλαιπωρεί.
    Βλέποντας τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται στην περιοχή μου και υγιείς φίλους να νοσούν βαριά, περνάει απ το μυαλό μου ακόμα και να παραιτηθώ απ την εργασία αν δεν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος.
    Η επαναφορά του δικαιώματος τηλεργασίας είμαι σίγουρος πως θα σώσει πολλούς μας από μια επικείμενη μόλυνση που θα επιφέρει βαριά νόσηση και ενδεχομένως να μας στερήσει και την ίδια μας τη ζωή.

  • 9 Ιουλίου 2022, 12:00 | Κυριάκος Ντοκάκης

    Ανάμικτα τα συναισθήματα απο την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση. Απο την μια λες ότι λειτουργεί το κράτος πρόνοιας, αλλά απο την άλλη σκέφτεσαι ότι είναι το ίδιο κράτος που έσπευσε να καταργήσει την Τηλεργασία στις Ευπαθείς Ομάδες. Και να υποβάλει όλους όσους ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία σε ενα καθημερινό άσκοπο και αναίτιο μαρτύριο εν μέσω θέρους και εξάπλωσης κρουσμάτων.
    Που θα ήταν το πρόβλημα να συνεχιζόταν για 3 μήνες ακόμη εφόσον σχεδιάζεις να φέρεις αυτή την απόφαση?

  • 6 Ιουλίου 2022, 11:37 | Ραφαέλα

    Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν καθημερινά με την κατάργηση της τηλεργασίας που επιφέρατε από τον Απρίλιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα ήδη αυξημένα που ανακοινώνονται, απλά δεν γίνονται αρκετά test. Πρέπει να επανέλθει το μέτρο άμεσα, δεν είναι πολύ εύκολο για παράδειγμα ένας ασθενής με ΧΑΠ να πρέπει να φοράει την μάσκα καθημερινά για όλη την διάρκεια της εργασίας του και να συνεχίζει στα μέσα μεταφοράς, δυσχεραίνεται η κατάστασή του. Οι προυπουποθέσεις θα έπρεπε να είναι πιο απλές δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάθε 3 μήνες να επισκέπτεται κάποιος ιατρό για να του χορηγήσει βεβαίωση, τί διαφορετικό μπορεί να συμβεί; Αντιθέτως ξοδεύονται χρήματα, χρόνος και εγκυμονεί ο κίνδυνος διασποράς covid-19

  • 30 Ιουνίου 2022, 18:53 | Rafaela

    Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο όπως ίσχυε μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Αναγκάστηκα να επιστρέψω στην εργασία μου λόγω κατάργησης της τηλεργασιας των ευπαθών ομάδων και να φοράω 8 ώρες την μάσκα με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες για να προστατεύσω, αλλά κ χειμώνας να ήταν πάλι είναι δύσκολο κ βλαβερό να φοράει κάποιος την μάσκα τόσες ώρες, ενώ μπορεί να παρέχει τηλεργασια από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού του.Υπερ στην τηλε3γασια κ με πιο απλούς όρους, δεν χρειάζεται ο υπάλληλος να προσκομίζει συνέχεια ιατρικές γνωματεύσεις, η αρχική αρκεί, γιατί να μπαίνει σ αυτή την διαδικασία και να ξοδεύει χρήματα κ να πρέπει να επισκεφτεί ιατρικό χώρο τι θ αλλάξει;

  • 22 Ιουνίου 2022, 10:45 | Κώστας Σκιαδάς

    Επιτέλους ένας νόμος προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο αδελφός μου βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή με βιολογικό παράγοντα και όταν κόλλησε Covid αρρώστησε βαριά, μπήκε στο νοσοκομείο και λίγο έλειψε να τον χάσουμε. Με την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης που καθιστά μη υποχρεωτική την υπαγωγή σε τηλεργασία από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τον γύρισαν υποχρεωτικά πίσω στο γραφείο μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους και καθημερινά η υγεία του τίθεται σε κίνδυνο! Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα υπήρξε κρούσμα στο γραφείο του και ο εργοδότης επέμεινε να μην του δώσει τηλεργασία, στηριζόμενος στον ισχύοντα νόμο.

  • 22 Ιουνίου 2022, 08:17 | Ο.Σκουρογιάννης

    Το μέτρο να επεκταθεί και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα. Προκύπτει αθέμιτη διάκριση.

  • 21 Ιουνίου 2022, 11:53 | Ιωάννα

    Σπουδαία κίνηση η παροχή της δυνατότητας να εργάζονται με τηλεργασία αυτές οι κατηγορίες πολιτών.
    Ωστόσο θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να περιληφθούν σε αυτές τις κατηγορίες και οι εγκυμονούσες σε οποιαδήποτε μήνα κύησης και αν ευρίσκονται. Και τούτο διότι οι συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά ευπαθής. Για τον δημόσιο τομέα οι εγκυμονούσες (που είναι μόνιμοι υπάλληλοι) μπορούν να ζητήσουν άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Ωστόσο σε γυναίκες που απασχολούνται με συμβάσεις ανάθεσης έργου δεν υπάρχουν δικαιώματα/παροχές/άδειες για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης αλλά και για την περίοδο της λοχείας. Μήπως λοιπόν θα ήταν πιο συνετό, κάποια στιγμή επιτέλους, να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας της εγκυμονούσας και της εργασίας της και να περιληφθεί έστω σε αυτές τις κατηγορίες που αναφέρετε στην ΚΥΑ;