ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ‘ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 58 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται τρόποι κοινοποίησης στους ασφαλισμένους των πράξεων βεβαίωσης, των ατομικών ειδοποιήσεων οφειλών και κάθε άλλου εγγράφου σχετικού με τις οφειλές ασφαλισμένων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πέραν αυτών που ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η περαιτέρω χρονική επέκταση των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 8 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος του άρθρου 8.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζεται η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης του άρθρου 8, το ειδικό έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης – εργοδότη για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης του άρθρου 8 και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σε σχέση με το έντυπο αυτό.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 9. Με την ίδια απόφαση δύναται να επεκταθεί η εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 9 και για περιόδους απασχόλησης από 1ης.1.2019 έως και τις 31.12.2022 και να καθορίζονται ειδικότερα θέματα για την αναδρομική υποβολή των οικείων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επέκταση εφαρμογής του άρθρου 9.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), καθορίζεται η διαδικασία και εξειδικεύονται οι επιμέρους όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 35.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της ύπαρξης δόλου που πρέπει να συντρέχει εκ μέρους των δικαιούχων που έλαβαν αχρεώστητες παροχές, ώστε αυτές να αναζητηθούν σύμφωνα με το άρθρο 41.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού ορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης της παρ. 3 του άρθρου 45, η διαδικασία απόδοσής της και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:11 | Κλουκερης

    Να επιτραπεί στους συνταξιούχους,προ της 13.5.16 να προσμετρηθει στην καταβαλλόμενη σύνταξη τυχόν χρόνος νόμιμης παράλληλης ασφάλισης, όπως συμβαίνει για τους συνταξιούχους μετά την ημερομηνία αυτή.
    Σχετικό το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου 2/10/2018.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:22 | Κλουκερης

    Για την αποκατάσταση της αντισυνταγματικής αδικίας των εχόντων ένσημα παράλληλης ασφάλισης,που συνταξιοδοτηθηκαν πριν την 13.5.2016 καιστους οποιους δεν προσαυξηθηκε η σύνταξη τους,ο Υπουργός εξουσιοδοτείται σε εφαρμογή του άρθρου17 και 36Α του Ν.4387/16(αξιοποίηση χρόνου παράλληλης ασφάλισης), να εγκρίνει το θετικό αυτό μέτρο να ισχύσει,κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, και για τους συνταξιούχους πριν από τις 13/05/2016 καθώς, μέσω του επανυπολογισμού, η σύνταξή τους θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω μη θεμελίωσης αυτοτελούς δικαιώματος. Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος.