- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 32 Διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων – Αντικατάσταση άρθρου 4 π.δ. 422/1981

 

Το άρθρο 4 του π.δ. 422/1981 (Α΄ 114), περί κωδικοποιήσεως των διατάξεων περί του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 4
Διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

1. Ο Διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν αναλογικής εφαρμογής των άρθρων 20 έως 23 του ν. 4735/2020 (Α’ 197). Ο Διοικητής είναι κάτοχος πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από αρμόδιο όργανο ή βάσει του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), και διαθέτει ακαδημαϊκή εξειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία συναφή με θέματα κοινωνικής ασφάλισης ή δημόσιας διοίκησης ή με θέματα αρμοδιοτήτων του Μ.Τ.Π.Υ..

2. Δεν διορίζεται Διοικητής όποιος έχει τα κωλύματα του άρθρου 69 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133). Για τον Διοικητή ισχύουν τα ασυμβίβαστα των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 70 του ν. 4622/2019 και οι υποχρεώσεις του άρθρου 71 του ν. 4622/2019.

3. Η θητεία του Διοικητή είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για μία φορά. Εάν λήξει η θητεία του Διοικητή, αυτή παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον διορισμό νέου Διοικητή για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Ο Διοικητής μπορεί να παυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για σπουδαίο λόγο. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αντικατάστασής του πριν λήξει η θητεία του, η θητεία του προσώπου που διορίζεται στη θέση του διαρκεί μέχρι να συμπληρωθεί η τριετία από τον διορισμό του αντικατασταθέντος Διοικητή.

4. Ο Διοικητής:
α) Ασκεί τη διοίκηση του Μ.Τ.Π.Υ., αποφασίζει για τα ζητήματα διοικητικής οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισής του, διασφαλίζει και φέρει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του και την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του.
α) Εκπροσωπεί το Μ.Τ.Π.Υ. δικαστικώς και εξωδίκως. Αναθέτει τις υποθέσεις του Μ.Τ.Π.Υ. σε δικηγόρους, δίνοντας την εντολή και την πληρεξουσιότητα εκπροσώπησης και παράστασης ενώπιον των Δικαστηρίων ή άλλων αρχών. Υποβάλλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κάνει δεκτές τις γνωμοδοτήσεις επ’ αυτών.
γ) Είναι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών και του προσωπικού του Μ.Τ.Π.Υ., διευθύνει και ελέγχει το έργο τους και ασκεί τις πειθαρχικές αρμοδιότητες που προβλέπονται στη νομοθεσία. Αποφασίζει για την κατανομή των θέσεων προσωπικού ανά εργασιακή σχέση, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα σε οργανικές μονάδες, εκδίδει τις πράξεις προαγωγής, τοποθέτησης, απόσπασης και μετακίνησης, με βάση τις κείμενες διατάξεις, την αποστολή κάθε οργανικής μονάδας και τις ανάγκες της υπηρεσίας.
δ) Ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ.Τ.Π.Υ., ορίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τη συζήτηση.
ε) Ορίζει ομάδες εργασίας ή ομάδες διοίκησης έργου, για τη συνδρομή στην επίτευξη των σκοπών του Μ.Τ.Π.Υ. και προσδιορίζει το ειδικότερο αντικείμενό τους.
στ) Είναι κύριος διατάκτης των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Μ.Τ.Π.Υ., μπορεί να ορίζει δευτερεύοντες διατάκτες και να θέτει στη διάθεσή τους πιστώσεις με επιτροπικά εντάλματα.
ζ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Π.Υ.

5. Ο Διοικητής, με απόφασή του, δύναται να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Μ.Τ.Π.Υ., έχοντας τη δυνατότητα να ορίσει ότι εξακολουθεί και ο ίδιος να ασκεί παράλληλα τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, καθώς και να εξουσιοδοτεί τα ως άνω όργανα να υπογράφουν, με εντολή του, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του. Με απόφασή του, δύναται να αναθέτει την αρμοδιότητα εξώδικης εκπροσώπησης του Μ.Τ.Π.Υ. σε μέλος του Δ.Σ. ή σε προϊστάμενο οργανικής μονάδας του Μ.Τ.Π.Υ. ή σε δικηγόρο.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές, αποζημίωση και έξοδα κίνησης του Διοικητή του Μ.Τ.Π.Υ.».