Άρθρο 20 Συνταξιοδότηση των υποχρεωτικώς προώρως αποχωρούντων επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων, δικαστικών αρχών της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 11 και περ. γ΄ παρ. 16 άρθρου 56 π.δ. 169/2007 και περ. ε΄ υποπαρ. 2 παρ. Β άρθρου πρώτου ν. 4093/2012

 

1. Στην παρ. 14 του άρθρου 11 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α΄ 210), περί της καταβολής από τον ίδιο τον ασφαλισμένο των ασφαλιστικών εισφορών που του αντιστοιχούν για τον υπολειπόμενο χρόνο από τη λήξη της θητείας του ως Προέδρου των ανωτάτων δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ως Γενικού Επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το υφιστάμενο εδάφιο τροποποιείται, ώστε να προβλέπεται ότι για τον υπολειπόμενο χρόνο από τη λήξη της θητείας των εν λόγω προσώπων έως τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, και όχι μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου, καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:

«14. Ο τυχόν υπολειπόμενος χρόνος από τη λήξη της θητείας των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτρόπων των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας λογίζεται για κάθε συνέπεια ως πραγματική δημόσια υπηρεσία, με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως χρόνου ασφάλισης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.».

2. Η περ. γ΄ της παρ. 16 του άρθρου 56 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, περί του πεδίου εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τροποποιείται, ώστε να επεκταθεί η εξαίρεση που προβλέπεται στη ρύθμιση αυτή και στους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων και δικαστικών αρχών της χώρας δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αποχωρούν πρόωρα από την υπηρεσία τους με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, και η περ. γ’ διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με εξαίρεση:
γα) όσους από αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την Υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος. Στην περίπτωση αυτή τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α΄ μέχρι και του 65ου έτους της ηλικίας,
γβ) όσους από αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά από την υποχρεωτική αποχώρησή τους από την Υπηρεσία.».

3. Το δεύτερο εδάφιο της περ. ε΄ της υποπαρ. 2 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), περί της εξαίρεσης από τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά από την υποχρεωτική αποχώρησή τους από την υπηρεσία κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος, τροποποιείται, ώστε να μην υπάγονται στα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, και η περ. ε’ διαμορφώνεται ως εξής:

«ε. Οι διατάξεις των προηγούμενων περιπτώσεων της παρούσας υποπαραγράφου Β.2. έχουν εφαρμογή και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά.
Ειδικά οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος, καθώς και οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, δεν υπάγονται σε όσες από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προβλέπουν καταβολή της σύνταξης με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά την υποχρεωτική αποχώρησή τους από την υπηρεσία.».

4. Το παρόν καταλαμβάνει και τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους Γενικούς Επιτρόπους των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι αποχώρησαν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους με τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 10:24 | Η.Π.

    Η διάταξη να αποσυρθεί άμεσα, είναι προκλητική και χαριστική σε βάρος των φορολογουμένων για να μη μειωθεί το ύψος της συνταξιοδοτικής παροχής. Επίσης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου της εθελούσιας εξόδου όπως προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του υπολειπόμενου ασφαλιστικού χρόνου τους,ας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλη θέση του δημοσίου αφού έχουν το προνόμιο διορισμού σε αυτό, αλλιώς να τον εξαγοράσουν 20% ή να ενταχθούν σε προγράμματα του ΔΥΠΑ αλλιώς του ΟΑΕΔ.