- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - http://www.opengov.gr/minlab -

Άρθρο 17 Διαδικασία και προϋποθέσεις παραχώρησης

 

1. Στους δικαιούχους του προγράμματος που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 16, μεταβιβάζεται κατά κυριότητα χωρίς αντάλλαγμα, πλήρης και αποπερατωμένη κοινωνική κατοικία (διαμέρισμα) από τις κατοικίες του συγκροτήματος οικιστικών μονάδων του άρθρου 13, εφόσον αυτοί παραδώσουν οικειοθελώς προς κατεδάφιση στην αρμόδια κατά νόμο αρχή, το πληγέν από τις πυρκαϊές κτίσμα του οποίου έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία, εντός δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, ρέματος, αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης. Η παράδοση βεβαιώνεται με σχετικό πρωτόκολλο.

2. Η μεταβίβαση της κυριότητας της κατοικίας γίνεται με την έκδοση από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικού παραχωρητηρίου, μετά την παράδοση προς κατεδάφιση του πληγέντος από τις πυρκαϊές κτίσματος, κατά την παρ. 1. Το παραχωρητήριο επέχει θέση οριστικού τίτλου μεταβίβασης του παραχωρούμενου ακινήτου και μεταγράφεται στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου.

3. Το παραχωρητήριο εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου είτε πριν, είτε μετά από την έκδοση του παραχωρητηρίου, αυτό εκδίδεται ή ισχύει υπέρ των κληρονόμων του κατά τον λόγο της κληρονομικής τους μερίδας, υπό τον όρο ότι συντρέχουν στο πρόσωπό τους, οι προϋποθέσεις του άρθρου 16. Δικαίωμα οίκησης στην κατοικία που μεταβιβάζεται στον δικαιούχο έχει ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο παραχωρητήριο. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και τυχόν επιγενόμενα τέκνα και σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης.

4. Μεταξύ συγκυρίων του πληγέντος κτίσματος που παραδίδεται προς κατεδάφιση, το παραχωρητήριο εκδίδεται επ’ ονόματι όλων και κατά το ποσοστό συγκυριότητας εκάστου, αλλά δικαίωμα οίκησης σε αυτό έχει μόνο αυτός που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του άρθρου 16, επί δε πλειόνων ο ένας από αυτούς, ύστερα από κοινή τους απόφαση. Σε περίπτωση διαφωνίας τους, δικαίωμα οίκησης έχει αυτός που συγκεντρώνει τις λιγότερες ημέρες εργασίας σε ασφάλιση ή το χαμηλότερο εισόδημα. Αν δικαιούχος είναι ο επικαρπωτής του ακινήτου που παραδίδεται για κατεδάφιση, με το παραχωρητήριο παραχωρείται σε αυτόν η επικαρπία επί της κοινωνικής κατοικίας, ενώ η ψιλή κυριότητα μεταβιβάζεται στον ψιλό κύριο του παραδοθέντος.