Άρθρο 9 Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

 

1. Θεσπίζεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», αντικείμενο του οποίου είναι η επιδότηση της επισκευής κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση.

2. Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία, της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

3. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) ετών.

4. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 22:20 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

    Πρόκειται για πρόγραμμα που θα μπορούσε να δώσει καρπούς για την διάθεση στην αγορά μικρών κενών διαμερισμάτων, αν στηριχθεί σε πιο ρεαλιστική προσέγγιση: Το ποσό επιδότησης των 10.000 ευρώ, με όριο το 40% του κόστους σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να διαθέσει άλλα 15.000 για την ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος, ποσό που μάλλον θα πρέπει να μπορεί να δανειοδοτηθεί. Είναι πάντως αδικαιολόγητος ο περιορισμός να μην έχει ξαναενταχθεί στο εξοικονομώ, για άλλο ακίνητο.

    Θα μπορούσε όμως η όλη ιδέα να επεκταθεί και σε μεγαλύτερα ακίνητα, που είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα, αφού τους δοθεί η δυνατότητα να χωριστούν σε μικρότερα, (πχ με κίνητρο απαλλαγής από τον φόρο σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας) και πριμοδοτηθεί ο ιδιοκτήτης (ή οι τυχόν συνιδιοκτήτες) επί πλέον αν ανακαινίσει/ουν ολόκληρο ενιαίο κτίριο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται μια χρόνια πληγή των ελληνικών πόλεων που είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.
    Θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί σε λογική κοινωνικής κατοικίας ένα πρόγραμμα που να αφορά διατηρητέα κτίρια, πχ ως πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ και ΝΟΙΚΙΑΖΩ (ή ΔΙΑΤΗΡΩ και ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΩ), χωρίς όμως τον περιορισμό που έχει διαφανεί από τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες του ΔΙΑΤΗΡΩ ότι θα αφορά μόνο επισκευές όψεων των επικινδύνων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

    Θα πρέπει βέβαια να εξεταστεί αν, για να συμπεριλάβει τις ανωτέρω περιπτώσεις, το πρόγραμμα θα πρέπει να υπερβεί τα διατιθέμενα 50 εκατομμύρια.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 21:39 | Κωνσταντίνος Λιβέρης

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδοτούνται τα κλειστά διαμερίσματα με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν για 3 έτη. Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα που είναι βασικά για την δίκαιη εφαρμογή του.
    Ποιός φορέας θα επιβλέπει την τήρηση της δέσμευσης για την ενοικίαση.
    Σε τί τιμή θα τα ενοικιάσουν;
    Δεδομενου ότι σκοπός της διάταξης είναι να αυξηθεί το απόθεμα σπιτιών προς ενοικίαση για να μειωθούν οι τιμές τους τότε δεν θα πρέπει να μπουν κάποια στοιχειώδη κριτήρια για να εκμισθώνουν τα σπίτια σε χαμηλές τιμές για όσους ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις;

    Γιατί εάν δεν μπουν τέτοιοι περιορισμοί τότε αντί να προκαλέσουμε μείωση των ενοικίων θα προκαλέσουμε αύξησή τους ενώ θα ωφεληθούν κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:48 | Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης έχει εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς ή κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα προβλήματα που έχει αυτό αποφέρει τόσο στην ανεύρεση ακινήτων προς ενοικίαση αλλά και ακινήτων σε προσιτές τιμές, προτείνουμε να υπάρχει όρος μακροχρόνιας μίσθωσης τουλάχιστον για δεκαετία και προσδιορισμός προσιτού μισθώματος. Σημαντικό να προβλεφθούν για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και φορολογικά κίνητρα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 14:00 | ΑΡΣΙΣ Κ.Ο.Υ.Ν

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που ενώ διαθέτουν κάποιο ακίνητο, οι τεχνικές του προδιαγραφές είναι τέτοιες που δεν το καθιστούν κατάλληλο για διαβίωση (πολλές φθορές, απουσία νερού και ρεύματος), εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα και μόνο για το σκέλος «Ανακαινίζω» ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις.
    Προτείνεται δηλαδή, άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο στο όνομα τους και δεν έχουν την δυνατότητα μίσθωσης αξιοπρεπούς κατοικίας, να μπορούν να κάνουν χρήση μόνο της ανακαίνισης. Τα συγκεκριμένα άτομα θα εντοπίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, οι συνθήκες διαβίωσης τους θα διαπιστώνονται με επιτόπια κοινωνική έρευνα και προϋπόθεση για την ένταξη θα αποτελεί η επιθυμία του ίδιου του ατόμου και η συστηματική συνεργασία του με κάποιον από τους φορείς που προαναφέρθηκαν.

  • Προτείνουμε τα εξής:
    Σε αυτό το άρθρο πρέπει να προβλεφθεί ειδική ρήτρα επιδότησης για επιπλέον ανακατασκευές σχετικές με την προσβασιμότητα των χώρων, σε κατοικίες που θα δοθούν σε άτομα με αναπηρία.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 01:39 | Γιωργος

    Νομιζω οτι τα εισοδηματικα κριτηρια ειναι αρκετα χαμηλα με την ακριβεια που υπαρχει και δεν θα εχει την απηχηση που περιμένετε.εγω με 3 παιδια εχω ετησιο 35000 ειμαι στο νοικι δε χρωσταω αλλου και εχω αμαξι του 2006 και δεν μπορω να μαζεψω 30000 για τη συμμετοχή μου σε δανειο ετσι ωστε να παρω κανονικο στεγαστικο

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 22:52 | Σοφία

    Πρόταση: Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορεί να τους έχει γίνει μόνο δωρεάν παραχώρηση (όχι επικαρπία) και να πάρουν την επιδότηση με την υποχρέωση παραμονής στην κατοικία 10 έτη.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 07:07 | Παναγιώτης Γρίλλιας

    Για τους πολύτεκνους δεν θα πρέπει να υπάεχει περιορισμός τόσο στα τετραγωμικά του ακινήτου, όσο και στα εισοδηματικά κριτήρια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:06 | Μαριαλένα Βατοπούλου

    Θα πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος στην τιμή ενοικίασης, μετά την ανακαίνιση (αν και δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα). Επίσης, για το 3β, να χαρακτηριστεί μόνιμα ακίνητο μακροχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μην κάνουν την ανανέωση και μετά το «γυρίσουν» σε βραχυχρόνια μίσθωση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:27 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α)διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) ή δωρεά από γονείς ή ελεύθερα για τα άτομα ΑμεΑ.
    β)το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
    γ)έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία, της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
    δ το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
    ε)οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
    3.Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 50% ή ΑμεΑ στο 90% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά, β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) ετών.
    4.Η συνολική δαπάνη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:38 | Κώστας Δημητρίου

    επειδή πολλοί μισθωτές εμφανίζονται στην αρχή τυπικοί & μετά βάζουν φέσια…, καλό θα είναι ως εγγυητής υπέρ του μισθωτή & συμβαλλόμενος εκ τρίτου στα μισθωτήρια να προβλέπεται ότι θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σε περίπτωση που δεν καταβληθούν μισθώματα-λοιπές δαπάνες (κοινόχρηστες) από μισθωτή & αφού αυτές βεβαιωθούν με αγωγή ή διαταγή απόδοσης μισθίου (με κοινοποίηση όλων των σχετικών στο δημόσιο) να καταβάλλει το δημόσιο στον εκμισθωτή τα οφειλόμενα ποσά & να εκχωρείται το δικαίωμα στο δημόσιο να αναζητήσει αυτά από τον υπερήμερο μισθωτή !

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 17:06 | Πιπεράκη Κυριακη

    Παρακαλώ να επανεξεταστεί ο όρος ‘η κατοικια που θα περιληφθει στο πρόγραμμα Ανακαινιζω-Ενοικιαζω να έχει χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν ως κενή’. Αρκετές κατοικίες δεν ενοικιαστήκαν ουδέποτε κατά το παρελθόν και έτσι δεν εμφανίζονται στο Ε2.Αποκλείονται όμως και από το τρεχον πρόγραμμα.

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 00:39 | Γιώργος Παπαμιχαήλ

    Στην παράγραφο 2 το σημείο γ) που αφορά στο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία θα πρέπει να αφαιρεθεί συνολικά. Ο σκοπός είναι ακίνητα, που έχουν μείνει κλειστά και μπορούν να ανακαινιστούν, να επιδοτηθούν για να επισκευαστούν αξιοπρεπώς ώστε να κατοικήσουν νέοι άνθρωποι.
    Ας το δούμε όμως αναλυτικά με ένα παράδειγμα. Για να ανακαινιστεί ένα διαμέρισμα 60-100 τ.μ. απαιτούνται περισσότερα από 20.000 ευρώ. Μόνο για την αλλαγή κουφωμάτων και πόρτας ασφαλείας απαιτούνται 8.000-12.000 ευρώ, για ανακαίνιση μπάνιου 2.000 ευρώ και για ανακαίνιση κουζίνας 2.000 ευρώ, βάψιμο: 2.500 ευρώ κ.λ.π.
    Κάποιος που έχει εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ πώς θα μπορέσει να καλύψει αυτά τα έξοδα για να ανακαινίσει το ακίνητο όταν η επιδότηση αναφέρει 10.000 ευρώ (από τα οποία θα επιδοτηθεί με 4.000 ευρώ);
    Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος δεν γίνεται μόνο παίρνοντας το συνολικό ποσό (χρηματοδότηση) και διαιρώντας το με τους αριθμό των δικαιούχων που θέλουμε να καλύψουμε (νεαρά ζευγάρια), πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την πραγματικότητα.

    Ρεαλιστικό θα ήταν αν ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης ήταν μεγαλύτερος από 20.000 ευρώ και η επιδότηση μεγαλύτερη από 60% χωρίς προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες. Έτσι θα είχαν και την ικανότητα να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες και πιο ποιοτικά ακίνητα θα δίνονταν σε νέους ανθρώπους.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 16:49 | Γεώργιος Παναγιωτακοπουλος

    Ήθελα μια διευκρινιση σχετικά με τις προϋποθέσεις του προγράμματος Ανασκευαζω-Ενοικιαζω.
    Ειμαι ομογενης, μενω στην Ολλανδία, ειμαι ιδιοκτητης 100% κενής γκαρσονιερας 30τμ δηλωμενης στο Ε9 στην Αθήνα, με μηδενικά εισοδήματα στην Ελλαδα, δηλωθεντα στην εφορία κατοίκων Εξωτερικου.
    Στην Ολλανδία έχω οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνάει το εισοδημα που απαιτείται για τους Έλληνες που διαμένουν στην Ελλαδα στο ίδιο προγραμμα.
    Ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω στο πρόγραμμα ωστε να ανακαινισθει και να διατεθει προς ενοικίαση η κατοικία με μειω ενο μίσθωμα.

    Μπορώ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα και εάν Ναι, ποια διαδικασία πρεπει να ακολουθήσω και που πρεπει να απευθυνθω?
    Επισης ποιος θα αναλάβει την ενοικίαση της κατοικίας μετα την ανακαινηση της?
    Φιλικά
    Γ. Παναγιωτακοπουλος