Άρθρο 6 Βασικοί όροι της σύμβασης

 

1. Ο μέγιστος χρόνος εκμετάλλευσης του ακινήτου από τον ανάδοχο προσδιορίζεται στη σχετική πρόσκληση μετά από μελέτη, η οποία τεκμηριώνει τον χρόνο που αντιστοιχεί στην ανάκτηση των δαπανών κατασκευής και το εύλογο εργολαβικό κέρδος.

2. Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ τριάντα τοις εκατό (30%) και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της συνιδιοκτησίας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 21:34 | Κωνσταντίνος Λιβέρης

    Το ποσοστό που θα εκμισθώνεται για κοινωνικές κατοικίες κυμαίνεται από το 30-60% των οριζοντίων ιδιοκτησιών.
    Βάσει ποιας οικονομοτεχνικής μελέτης επιλέχθηκε το ανωτέρω κριτήριο;
    Με τις προτεινόμενες διατάξεις ο ανάδοχος θα μπορεί να εκμεταλλεύεται το υπόλοιπο ποσοστό των οριζοντίων ιδιοκτησιών για πολλές χρήσεις όπως για εμπορική χρήση με την κατασκευή υπερσύγχρονων εμπορικών πολυκαταστημάτων κ.α
    Τα οικονομοτεχνικά κριτήρια για τον χρόνο παραχώρησης, το ποσοστό επί των οριζοντίων ιδιοκτησιών και το μίσθωμα που θα χορηγούνται οι κοινωνικές κατοικίες θα πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλα επιπρόσθετα κριτήρια. Μια για παράδειγμα οικονομοτεχνική μελετη που να συμπεριλαμβάνει το κέρδος από την παραχώρηση των εν λόγω ιδιοκτησιών.
    Για παράδειγμα οικόπεδα φιλέτα όπως στην Κηφισιά του ΟΕΚ και στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο εμπορικό κατάστημα ΙΚΕΑ . Εάν δεν συμπεριληφθεί στην οικονομοτεχνική μελέτη το συγκεκριμένο κριτήριο τότε ο ανάδοχος θα κερδοσκοπήσει εις βάρος της Δημόσιας Περιουσίας που τις περισσότερες φορές αποκτήθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ.
    Όσον αφορά την εισαγωγή της διάταξης ότι σε κάθε δημόσια πρόσκληση του φορέα θα συμπεριλαμβάνεται η μελέτη που θα τεκμηριώνει τα έξοδα κατασκευής και το εύλογο εργολαβικό κέρδος.
    Καταρχήν θα πρέπει να νομοθετηθεί συγκεκριμένα και να μην υπάρχει ως γενικόλογη έννοια το εργολαβικό κέρδος. Επί ποιού ποσού θα υπολογίζεται και ποιό ακριβώς θα είναι το ποσοστό κέρδους !!
    Είναι αδιανόητο ο κάθε δημόσιος φορέας να ενσωματώνει διαφορετικά ποσοστά επί του εργολαβικού κέρδους !!
    Επίσης δεν καθιερώνονται διατάξεις περί παραχώρησης ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους και την Εκκλησία προς την ΔΥΠΑ για κατασκευές κοινωνικών κατοικιών. Δεν έχουν καν μελετήσει την δωρεάν παραχώρηση σε ένα Δημόσιο Φορέα όπως ήταν αυτός του ΟΕΚ στον οποίο Δήμοι , Φορείς , Εκκλησία, παραχωρούσαν ακίνητη περιουσία προκειμένου να κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες.
    Εάν βεβαίως δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Δήμο να παραχωρεί με δικούς του όρους σε εργολάβους αναδόχους την περιουσία του τότε η ακίνητη περιουσία των Δήμων που έχουν παραχωρηθεί στον ΟΕΚ με χρονικές ρήτρες κατασκευής εργατικών κατοικιών θα επιστραφεί αφού τότε θα προκληθεί ένα μαζικό κύμα επιστροφής των σχετικών οικοπέδων και εκτεταμένης μείωσης της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:41 | Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

    Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ότι η μελέτη που προβλέπεται στην παράγραφο 1 εκπονείται από ή με την ευθύνη δημόσιου φορέα

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 16:55 | ΒΑΣΩ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Το πρόγραμμα αυτό είναι νέα ιδέα και ακούγεται ενδιαφέρον. Ωστόσο είναι τόσο ασαφείς οι όροι, τόσο άγνωστοι που πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.
    Λέτε ότι θα δοθεί αντιπαροχή έκταση του πρώην ΟΕΚ. Για εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πώς θα γίνει η μελέτη, αό ποιον και πότε, ώστε όλα αυτά να γίνουν γρήγορα;
    Λέτε ότι δεν θα δοθεί ως αντιπαροχή από τον εργολάβο στον ΟΑΕΔ συγκεκριμένο ποσοστό των κατοικιών αλλά ότι όλες θα είναι ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ, αφού μετά το τέλος της εκμετάλλευσης θα επανέλθουν στον φορέα. Ο όρος «εκμετάλλευση» δηλαδή περιλαμβάνει μόνο την ενοικίαση; Ο εργολάβος δεν θα μπορεί να πουλήσει; Και τότε, για πόσα χρόνια θα πρέπει να είναι αυτή η εκμετάλλευση ώστε ο εργολάβος να βγάλει το κόστος της κατασκευής και ένα εύλογο κέρδος;
    Πώς είναι δυνατόν α μην υπάρχει πρόβλεψη για το χαμηλό ενοίκιο που θα χρεωθεί στους δικαιούχους της ΔΥΠΑ, έστω ένα ταβάνι ποσοστού επί της αντικειμενικής αξίας; Είναι δυνατόν η διάρκεια της εκμετάλλευσης και το χαμηλό ενοίκιο να είναι απλώς κριτήρια επιλογης αναδόχου;
    Και θα μπορούν να προχωρήσουν σε rent to own μόνον οι ενοικιαστές που υποδεικνύονται από τη ΔΥΠΑ; Οι άλλοι, που θα νοικιάζουν από τον εργολάβο δεν θα μπορούν; Αλλά και οι δύο κατηγορίες, πού θα πληρώσουν το ποσό ανάμεσα ατα καταβληθέντα ενοίκια και στην αξίας της κατοικίας για να την αποκτήσουν, αφού άλλος θα είναι ο ιδιοκτήτης των κατοικιών και άλλος ο εκμισθωτής; Θα αποδίσει καθόλου ενοίκια από το κομμάτι των δικαιούχων της ΔΥΠΑ ο εργολάβος στον φορέα; Τότε είναι που θα χρειαστεί 100 χρόνια για να έχει κέρδος.
    Πολλές απορίες. Φροντίστε στο νομοσχέδιο όταν το φέρετε να τα κάνετε πιο συγκεκριμένα

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 14:25 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Οι όροι της σύμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνουν διατάξεις για την προσβασιμότητα σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα και ΑΜεΑ