Άρθρο 4 Βασικοί όροι του δανείου

 

1. Το δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» κατευθύνεται στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, αξίας μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.

2. Βασικοί όροι της συναλλαγής και του δανείου είναι οι εξής:
α) Δεν μπορεί να αφορά ακίνητο που ανήκει σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή σε σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.
β) Η έκταση του ακινήτου που αποκτάται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και το ακίνητο βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής, επί οικοδομής με παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς.
γ) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα πενήντα τοις εκατό (50%) για καθέναν από αυτούς.
δ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.
ε) Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα (30) έτη.
στ) Το δάνειο δεν μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό (90%) της αξίας του ακινήτου που αποκτάται. Το υπολειπόμενο τίμημα καλύπτεται από ίδιους πόρους του αγοραστή.
ζ) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη Δ.ΥΠ.Α. χορηγείται άτοκο. Το ύψος της χρηματοδότησης της Δ.ΥΠ.Α. για τα δάνεια του παρόντος δεν υπερβαίνει τα τριακόσια εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (375.000.000) ευρώ.
η) Το υπολειπόμενο δάνειο χορηγείται από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νομίμως στην Ελλάδα. Αν ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται, κατά τη διάρκεια του δανείου, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, οι τόκοι του δανείου επί επιτοκίου, κυμαινόμενου ή σταθερού, καταβάλλονται από τη Δ.ΥΠ.Α..
θ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
ι) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975 (Α΄ 178).

3. Η Δ.ΥΠ.Α. απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για συμμετοχή στο πρόγραμμα του παρόντος.

4. Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 23:46 | Λ.Β.

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, άκρως θετική.

    Μια βελτίωση που όλοι ζητάμε είναι να μην αφορά μόνο διαμερίσματα αλλά και μονοκατοικίες είτε εντός είτε εκτός αστικών κέντρων.

    Επίσης στο 2.β. τα τ.μ. δεν επαρκούν για πολυμελείς οικογένειες. Μπορεί να μπει ένας απλός τύπος όπου θα υπάρχει σαν βάση το 150 τ.μ. και π.χ. στα 4 παιδιά να αυξάνεται κατά 10% και για κάθε επόμενο παιδί να αυξάνεται κατά 10%.

    Ειδάλλως αν μείνει στα 150τ.μ. τότε είναι δώρο άδωρον για τις πολύτεκνες οικογένειες.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 21:54 | Κωνσταντίνος Λιβέρης

    Αποτελεί στρεβλή νομοθέτηση η παροχή στεγαστικών δανείων Α΄κατοικίας μόνο για την αγορά κατοικιών αποκλείοντας την παροχή στεγαστικού δανείου για την ανέγερση και την κατασκευή. Η συγκεκριμένη περιοριστική διάταξη σε συνδυασμό με την υποχρεωτικότητα αγοράς σπιτιού εντός οικιστικής ζώνης αποτελεί ένα στην ουσία αντικίνητρο για να παραμείνει κάποιος στην περιφέρεια και να προοδέψει στο τόπο κατοικίας του κατασκευάζοντας σε οικόπεδο που κατέχει.
    Αλλά και η εισαγωγή του περιοριστικού άρθρου περί παλαιότητας άνω των 15 ετών μπορεί να υποθέτουμε γενικά ότι θα διατεθούν παλαιότερα διαμερίσματα αλλά επί της ουσίας ιδιαίτερα στην Αττική, αποκλείονται πολλές περιοχές ιδιαίτερα στο κέντρο και πέριξ των στάσεων Μετρό αφού εκεί οι τιμές πώλησης είναι ιδιαίτερα υψηλές.
    Οι διατάξεις θα εφαρμοστούν είτε σε περιοχές υποβαθμισμένες είτε σε πολύ παλιά διαμερίσματα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα
    Αλλά και από την άλλη η υποχρεωτικότητα αγοράς παλαιών σπιτιών αποτελεί άδικη διάταξη η οποία υποχρεώνει τους δικαιούχους σε αγορά σπιτιών Β κατηγορίας. Ποιος αλήθεια μπορεί να απαντήσει σε δικαιούχο που έχει βρει σπίτι να αγοράσει σε κάποια πόλη όπως , στην Θήβα, στα Γρεβενά, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στην Ξάνθη και οπουδήποτε αλλού γιατί δεν θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει ένα νεόδμητο σπίτι από την στιγμή που θα το αγοράσει σε τιμή εντός του καθοριζόμενου πλαισίου?
    Η επίσης περιοριστική διάταξη όσον αφορά το 90% της δανειοδότησης σε σχέση με την αξία του ακινήτου αποτελεί τροχοπέδη για πολλά ευάλωτα νοικοκυριά αφού εάν προσθέσεις και τα έξοδα συμβολαιογραφικά, δικηγορικά κ.α τότε θα πρέπει οι δανειολήπτες να κατέχουν ένα αξιοσέβαστο ποσό αποταμίευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η δανειοδότηση.i
    Επί ΟΕΚ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:27 | Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

    Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα χρήματα δεν αναμένεται να φτάσουν για περισσότερα από 5.000 δάνεια. Δεν είναι αρνητικό, απέχει όμως από τους στόχους που εισαγωγικά περιγράφεται πως επιθυμούμε να καλυφθούν

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 16:57 | Παναγιώτης

    Παρακαλώ όπως δείτε τα όρια για τα έτη του σπιτιού.Να έρθουν πιο κοντά στα χρόνια των νέων για να μιλάμε για μια σύγχρονη οικοδομή που να μην χρειάζεται ανακαίνιση όταν αγοραστεί. πιστεύω ότι από το όριο τον 10 χρόνων και μετά θα είναι ότι καλύτερο για νέα κατοικία. Το όριο να είναι έως το 2013. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να έχουν και νέα σπίτια για τα μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή.

  • Προτείνουμε τα εξής:
    Στην περίπτωση η) της παρ. 2 αυτού του άρθρου, αναφέρει ότι αν ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται, κατά τη διάρκεια του δανείου, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, οι τόκοι του δανείου επί επιτοκίου, κυμαινόμενου ή σταθερού, καταβάλλονται από τη Δ.ΥΠ.Α.
    Η ίδια ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει να ισχύσει και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

  • Το είδος του ακινήτου που μπορεί να αγοραστεί με το χαμηλότοκο δάνειο να μην είναι υποχρεωτικά επί οικοδομής και μόνο αλλά να αφεθεί ελεύθερο ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε κατηγορία ακινήτου που μπορεί να καλύψει στεγαστικές ανάγκες όπως οι μονοκατοικίες εντός οικιστικής ζώνης, οι προκατασκευασμένες κατοικίες, μεζονέτες και επιπλέον να καλύπτει και την ανέγερση ή αποπεράτωση κατοικίας που είναι στα μπετά (οι τράπεζες τα δέχονται όλα ως στεγαστικά δάνεια).
    Η ελεύθερη επιλογή του τύπου ακινήτου θα άρει και τους περιορισμούς των τετραγωνικών που απαιτούνται για την στέγαση των οικογενειών και ελάχιστα διαμερίσματα τους καλύπτουν, εφόσον το κόστος δεν θα υπερβαίνει το προβλεπόμενο από το πρόγραμμα, καθώς και άλλων περιορισμών στους οποίους υπόκεινται οι πολύτεκνοι στις οικοδομές, λόγω τήρησης ωραρίου κοινής ησυχίας κτλ.
    Το πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτει και την αγορά και ανακαίνιση ακινήτου για χρήση ως πρώτη κατοικία.
    Πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση της αξίας του δανείου ανάλογα με την περιοχή π.χ. είναι σημαντική ακριβότερη η κατοικία στην Αθήνα από την επαρχία ενώ θα μπορέσει να αποτελέσει το νομοσχέδιο και κίνητρο αποκέντρωσης δίνοντας π.χ. πιο ευνοϊκούς όρους για όσους αποκτήσουν σπίτι εκτός πόλης και μετακινηθούν σε περιοχές της επαρχίας.
    Το υπολειπόμενο δάνειο που χορηγείται από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νομίμως στην Ελλάδα πρέπει να είναι με σταθερό επιτόκιο. Τo euribor έχει ανέβει και θα ανέβει και άλλο με αποτέλεσμα οι τόκοι των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια να έχουν ανέβει πολύ και θα ανέβουν ακόμα περισσότερο, ώστε το δάνειο να είναι και να παραμείνει προσιτό.
    Το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με γενναία μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση των γεννήσεων του γηγενούς πληθυσμού. Τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι η για κάθε εξαρτώμενο μέλος πέρα των 4, η ανάληψη από την Δ.ΥΠ.Α. της κάλυψης και μέρος της αποπληρωμής του κεφαλαίου των δόσεων, με την κάλυψη να αυξάνεται αναλογικά με τα πλήθος των εξαρτωμένων μελών.
    Βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματος, περί ειδικής φροντίδας των πολύτεκνων οικογενειών από το Κράτος και στο πλαίσιο της αναλογικότητας, δίνεται η δυνατότητα με το παρόν σχέδιο νόμου θέσπισης κινήτρων για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών και παράλληλα στήριξης των ήδη υπαρχουσών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστροφή του υπάρχοντος κλίματος.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 15:00 | Χαράλαμπος

    Τα εισοδήματα που αποτελούν το βασικό κριτήριο χορήγησης της ανωτέρω διευκόλυνσης, δεν επιτρέπουν, κατά κανόνα, την αποταμίευση ιδίως όταν υπάρχει οικογένεια. Ως εκ τούτου, η ανταπόκριση μίας οικογένειας που πληροί τα προαναφερθέντα εισοδηματικά κριτήρια σε μία προκαταβολή για την αγορά ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος ως κατοικίας θα ήταν αδύνατη με τα σημερινά ισχύοντα ως προς τη λήψη δανείων. Ενδεικτικά σημειώνεται πως η προκαταβολή για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 150000 ευρώ (ποσό που είναι ικανοποιητικό για αγορά ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος για οικογένειες με ένα τέκνο) ανέρχεται στο 20% αυτής, δηλαδή σε 30000 ευρώ.

    Κατόπιν των ανωτέρω διαπιστώσεων προτείνεται η εισαγωγή περίπτωσης ια΄ στην παράγραφο 2 ως εξής: «ια. Για το χορηγούμενο δάνειο δεν απαιτείται προκαταβολή».

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 15:04 | Γ Σ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ , δώστε μας μια λύση για τα μη αποπερατωμένα σπίτια που βρίσκονται στα μπετά

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 10:25 | Βάσω Βασιλοπούλου

    Φοβάμαι ότι εξαγγέλλετε ένα πρόγραμμα για να ακουστεί και στις εξουσιοδοτικές διατάξεις παραπέμπετε σε ΚΥΑ όλη την ουσία του. Και πάλι όμως, εκεί δεν λέτε ότι με ΚΥΑ θα οριστεί το επιτόκιο της Τράπεζας. Αφήνετε να εννοηθεί ότι θα περιληφθεί στις «λεπτομέρειες» που θα ορισθούν με την ΚΥΑ. Μήπως τελικά, ούτε εκεί θα ορίζεται; Και οι τράπεζες θα συνεννοηθούν μεταξύ τους τι θα δώσουν; Μήπως τελικά όλο το πρόγραμμα σκοπεύει στην ενίσχυση των παροχών δανείων των τραπεζών και ο πολίτης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα;
    Εκτός αυτού, με τα χρήματα που είναι το όριο της επιφάνειας της κατοικίας, το όριο του δανείου και η επιδότησή του, τα σπίτια που θα μπορέσουν να αγοραστούν σε αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ενοίκια, είναι μικρά για οικογένεια. Εκτός αν ο δανειολήπτης έχει πολλά χρήματα να συμπληρώσει. Που πάλι καταλήγουμε ότι μόνο οι έχοντες άνεση ή οικογένεια με άνεση θα δανειοδοτηθούν. Ή κάποιοι κακόμοιροι που θα ξεγελαστούν να βάλουν και συμπληρωματικό δάνειο, με καθαρά τραπεζικούς όρους, κι έτσι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
    ΕΝ κατακλείδι, αυξήστε το όριο του δανείου, εξασφαλίστε πολύ χαμηλά επιτόκια από τις τράπεζες που να καταλήγουν σε βιώσιμες δόσεις για έναν μέσο εργαζόμενο και βάλτε το στο νόμο. Είναι καταστροφικό να μαντρώνετε τον κόσμο στις τράπεζες δελεάζοντάς τους με συμφέροντες όρους και μετά να κινδυναεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 23:49 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Διαβάζοντας προσεκτικά τα άρθρα και τα κριτήρια, για να πάρει κάποιος δάνειο απλά θα πρέπει να ζει με βασικούς μισθούς και όχι να έχει παλέψει για κάτι καλύτερο ώστε να διεκδικήσει ένα σπίτι ιδιόκτητο. Θα έπρεπε να εισοδηματικά κριτήρια να αξιολογηθούν καλύτερα ώστε να δοθεί και ευκαιρία σε ανθρώπους με εισόδημα 1000-1500 ευρώ που θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν και να συντηρήσουν το σπίτι και να το καταστήσουν βιώσιμο ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με υπέρμετρες καταναλώσεις ενέργειας. Από την άλλη, η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων δεν έχει την δυνατότητα να λάβει δάνειο με άλλο τρόπο αφού δεν εγκρίνονται εύκολα από τις τράπεζες ή να αποταμιεύσει ή να μένει μόνιμα στο νοίκι (δίνοντας στην Αθήνα, όπου υπάρχουν οι συγκεκριμένοι μισθοί, 600-900 ευρώ ενοίκιο στην καλύτερη των περιπτώσεων). Και αυτό κοινωνικό κριτήριο θεωρείται και καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο και η ποιότητα ζωής των νέων στην ελληνική κοινωνία.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:55 | Θεόδωρος

    Καλησπέρα σας. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο το δάνειο να είναι με σταθερό επιτόκιο. Τo euribor έχει ανέβει και θα ανέβει και άλλο με αποτέλεσμα οι τόκοι των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια να έχουν ανέβει πολύ και θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Το κλειδί είναι το δάνειο να είναι και να παραμείνει προσιτό. Ευχαριστούμε πολύ.

  • Η παράγραφος 2β, χρήζει συμπλήρωσης σε ότι αφορά το είδος του ακινήτου, με επιπλέον κατηγορίες ακινήτων όπως η μονοκατοικία.

    Η πρόβλεψη για αγορά ακινήτου επί οικοδομής, σπρώχνει και ταυτόχρονα περιορίζει ασφυκτικά, τους εν δυνάμει δικαιούχους να εγκατασταθούν σε διαμέρισμα.

    Υπάρχουν πολλές οικογένειες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να μετοικήσουν στην επαρχία αλλά το αρνητικό οικονομικό κλίμα (μη χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, αυξημένα ενοίκια) για την εξεύρεση στέγης (για αγορά ή μίσθωση) αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα.

    Επιπλέον, σε κωμοπόλεις ή χωριά υπάρχουν αρκετές, κυρίως, μονοκατοικίες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες μετεγκαταστάθηκαν σε αστικό κέντρο είτε επειδή αποβίωσαν κι οι κληρονόμοι δεν σκοπεύουν να τις επισκευάσουν για ιδία χρήση.

    Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να προστεθούν οι μονοκατοικίες στην παράγραφο 2β, είναι η προσβασιμότητα ή έστω η προοπτική διαμόρφωσης συνθηκών προσβασιμότητας.

    Χαρακτηριστικά, θα σας αναφέρω την περίπτωσή μας, ως οικογένεια.

    Είμαστε πενταμελής οικογένεια, με ηλικίες παιδιών 12, 6 και 3 ετών, όπου το μεγαλύτερο παιδί μας έχει σοβαρή κινητική αναπηρία.
    Δε διαθέτουμε πρώτη κατοικία με αποτέλεσμα να εξαναγκαζόμαστε να μισθώνουμε κατοικία.
    Από το 2010 μέχρι και σήμερα, έχουμε αλλάξει τέσσερα διαμερίσματα (ανάμεσά τους κι ένα νεόδμητο).
    Σε όλα τα διαμερίσματα χρειάστηκε να κάνουμε εργασίες διαμόρφωσης (πάντα με την άδεια του εκμισθωτή) για να επιτύχουμε κάποιο βαθμό προσβασιμότητας και διευκόλυνσης της καθημερινότητάς μας.
    Δυστυχώς, όποτε χρειαζόταν να μετακομίσουμε όλος ο κόπος μας πήγαινε χαμένος κι έπρεπε να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή στο καινούργιο διαμέρισμα.
    Μπορεί οι πολυκατοικίες που οικοδομήθηκαν την περίοδο 2000 – 2010 να προβλέπουν ορισμένα ζητήματα προσβασιμότητας αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα.

    Η μονοκατοικία διατηρεί πάντα το πλεονέκτημα ότι έχεις το δικαίωμα να διαμορφώσεις όποιο χώρο της, ανάλογα με τις απαιτούμενες ανάγκες.
    Μην παραλείπουμε το γεγονός οι ανάγκες ενός παιδιού με αναπηρία μεταβάλλονται όσο εκείνο μεγαλώνει επομένως και ο προσωπικός του χώρος ή έστω ο χώρος όπου διαβιεί πρέπει να υποστεί αλλαγές προς εξυπηρέτηση του ιδίου αλλά και διευκόλυνση των φροντιστών του.

    Για τους δύο παραπάνω λόγους, ήτοι προσβασιμότητα και αποκέντρωση, παρακαλώ πολύ όπως συμπεριλάβετε στην παράγραφο 2β, ακίνητα που είναι μονοκατοικίες.

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 13:18 | Ελένη

    Οικογένεια με αυξημένες ανάγκες χώρου ειδικά στην επαρχία δεν μπορεί να βρει κάτι άλλο πέρα από μονοκατοικία ώστε να μιλάμε για το σπίτι μιας ζωής. Κανένας περιορισμός λοιπόν «επί οικοδομής» θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ασάφεια στη διατύπωση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 13:19 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Στην επαρχια και ειδικα στα νησια και λογω νομοθετικου πλαισιου δεν υπαρχουν τοσες πολυκατοικιες. Θα πρεπει να προστεθει και η μονοκατοικια. Στην πλειονοτητα ακομα και οι μονοκατοικιες ειναι σπιτια προηγουμενου αιωνα οποτε θα ηταν καλο στο διακανονισμο να μπορει να μπει και η επισκευη του κτιριου

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 00:36 | Σπύρος Μπιτζιος

    Να καλύπτει όλο το ποσό 100% με βάση τα εισοδήματα σε οικογένειες με τρία παιδιά και άνω που είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθορίου και να συνεχίσουν διαμενουν εκει

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 19:34 | ΕΥΣΤΆΘΙΟΣ

    ΈΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΟΉΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΎΣ ΤΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 39 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΙΣΘΏΝΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΊΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ; ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΏΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΉΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ) ΕΩΣ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ Ή ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙΚΙΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΉΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΔΆΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝΟΥΝ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΌ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΉΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΊΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΚΑΙ ΆΔΙΚΟ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 18:32 | Μιχάλης

    Το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

    Παρόλα αυτά νομίζω ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί ο όρος παλαιότητας του ακινήτου και να προβλεφθεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων και για την ανέγερση μονοκατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση να αυξάνονται τα μέγιστα τετραγωνικά μέτρα σε 200.

    Με αυτόν τον τρόπο θα αναζωογονηθεί ο κλάδος των κατασκευών κατοικιών.

    Το ηλικιακό εύρος να αυξηθεί από 25-39 σε 25-44 για να καλύψει περισσότερες οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

    Επιπλέον, να καταργηθεί ή να αυξηθεί το όριο αξίας του ακινήτου χωρίς αυξηθεί απαραίτητα το μέγιστο όριο δανείου (150000€). Με αυτό τον τρόπο ένα ζευγάρι μπορεί να δώσει περισσότερα ιδία χρηματα και αποφεύγονται ατασθαλίες του παρελθόντος (μαύρο χρήμα κτλ)

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 12:31 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αναφέρετε:Δεν μπορεί να αφορά ακίνητο που ανήκει σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή σε σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.
    Θεωρώ ότι σε αυτό πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
    π.χ.Υπάρχει διόροφη κατοικία που πάνω μένουν οι γονείς και το κάτω είναι στα μπετά.Γιατί να μην μπορεί να μεταβιβάσει ο γονιός στο παιδί του το κάτω που είναι στα μπετά και να μπορεί να πάρει δάνειο επισκευαστικό να το φτιάξει το νέο ζευγάρι και να μπορεί να μείνει εκει;Γιατί ενώ υπάρχει τέτοια περίπτωση να πρέπει να αγοράσει σπίτι από έναν ξένο;Γιατί πρέπει να αφορά την αγορά έτοιμου σπιτιού και όχι για επισκευή σπιτιού που ήδη υπάρχει και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες?

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 12:27 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ ,
    Στην επαρχία τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες οπότε ο όρος να είναι επί οικοδομής νομίζω πρέπει να μην ισχύει. Τέλος οι τράπεζες ως στεγαστικό δάνειο θεωρούν και το δάνειο που αφορά αποπεράτωση υφιστάμενης κατοικίας που είναι στα μπετά. Νομίζω ότι πρέπει να προστεθεί και αυτό το σενάριο διότι μπορεί να υπάρχει κάποιο τέτοιο σπίτι που μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες ενός νέου ζευγαριού.
    Σας ευχαριστώ !

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 09:49 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Προτείνεται η ένταξη και άλλων τύπων κατοικιών στο πρόγραμμα (όπως μονοκατοικία, προκατασκευασμένες κατοικίες, μεζονέτες) ούτως ώστε να μπορούν να στεγάσουν μεγαλύτερες οικογένειες με περισσότερες ανάγκες χώρου. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό αλλά περιοριστικό.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 17:55 | ΙΣ

    Παρακαλώ να αρθεί ο όρος της παλαιότητας. Ποιος ο λόγος να μη μπορούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα καλύτερο ενεργειακά και πιο καινούριο σπίτι εφόσον συντρέχουν οι άλλοι όροι ? Γιατί να μην επιδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο και δάνειο ανέγερσης ?

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:36 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Θα μπορεί ένα ζευγάρι όπου στον ένα από τους δυο τηρούνται δεδομένα στον Τειρεσία μέχρι παρέλευση πενταετίας ( έχουν περάσει τέσσερα έτη ) να πάρει το στεγαστικό δάνειο ;

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:06 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    2.Γ. Δικαιούχος που δεν είναι παντρεμένος ή με σύμφωνο. Ηλικία ακίνητου έως 18 έτη Αξία ακίνητου έως 165.000 ευρώ Αποπληρωμή σε 36 έτη

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 17:22 | Διονύσιος

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ ,
    Θα μπορεί ένα ζευγάρι όπου στον ένα από τους δύο τηρούνται δεδομένα στον Τειρεσία μέχρι παρέλευση πενταετίας ( ενώ έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια )να πάρει το στεγαστικό δάνειο ;
    Σας ευχαριστώ

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 11:52 | sp

    Θέλετε να δείτε κ λίγο τα σπίτια που είναι κληρονομικά . Δηλαδή εγώ μαζί με τα αδέρφια μου έχουμε ποσοστό σε ενα σπιτι που επι της ουσίας δεν ανήκει σε κανένα , αν όμως μπορέσω να έχω πρόσβαση στο δάνειο θα μπορώ να δώσω χρήματα στους άλλους κληρονόμους κ να το αποκτήσω εξ ολοκλήρου .

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 23:57 | Στέργιος

    Δεν γίνεται πουθενά αναφορά για την ανέγερση κατοικίας. Από τη στιγμή που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πράσινα σπίτια και αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα με την ενέργεια θα έπρεπε να θεωρείται εξίσου σημαντικό η παροχή βοήθειας για ανέγερση μονοκατοικίας

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 20:10 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ ,
    Θα μπορεί ένα ζευγάρι όπου στον ένα από τους δυο τηρούνται δεδομένα στον Τειρεσία μέχρι παρέλευση πενταετίας ( και έχουν περάσει τέσσερα έτη ) να πάρει το στεγαστικό δάνειο ;
    Σας ευχαριστώ !

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 17:31 | Γιώργος Κ.

    Θα έπρεπε το μέγιστο ύψος του δανείου να είναι συναρτήσει της οικογενειακής κατάστασης, διότι για παράδειγμα άλλες στεγαστικές ανάγκες έχει ένας άγαμος, άλλες (μεγαλύτερες) ένας έγγαμος με ένα-δύο τέκνα και άλλες (ακόμη μεγαλύτερες) ένας έγγαμος με τέσσερα-πέντε τέκνα. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι μια προσαύξηση του μέγιστου ποσού του δανείου, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, θα ήταν πιο δίκαιη.

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 16:05 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ αναγκαίο το δάνειο πρεπει να χει σκοπό όχι μόνο την αγορά αλλά και ανέγερση, ολοκλήρωση, ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου καθώς πολλα νέα ζευγάρια έχουν ακίνητο στα μπετά κτλ από τους γονείς τους και δεν έχουν την δυνατότητα να το ολοκληρώσουν…

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 11:06 | Κωστας

    Γιατί μόνο αγορά κ όχι ανέγερση;Στην επαρχία δεν υπάρχουν πολλά τέτοια σπίτια..Κ τα όρια και τις φορολογικής δήλωσης κ της ηλικίας πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα…. Ευχαριστώ

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 08:39 | Πέτρος

    Ένας εργαζόμενος με 950€ μηνιαίο μισθό περίπου δεν θα μπορεί να μπει στο δάνειο. Παρακαλώ να το τροποποιήσετε. Δάνειο ή ενοίκιο δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερο εισόδημα. Πρέπει να βοηθήσει το πρόγραμμα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Επίσης στις κατοικίες μέχρι το 2007 θα αυξηθεί η εμπορική αξία και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρεση τους. Τα όρια, οικονομικά και χρόνου κατασκευής πρέπει να αλλάξουν, εκτός και αν το πρόγραμμα είναι μια φούσκα…. Οι βίλες και τα σπίτια πολυτελείας δεν θα μπουν στο πρόγραμμα εκ των πραγμάτων!!

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 14:01 | Αποστολος

    Θα ηταν δικαιο να υπαρχουν ολων των ειδων οικηματα οπως πολυκατοικιες, μεζονετες,μονοκατοικιες,καθοσον υπαρχουν απουλητα και ολοι δεν εχουμε τις ιδιες αναγκες ουτε μενουμε στην Αθηνα, οι περισσοτεοι που θελουν να κανουν ή εχουν οικογενεια δε θελουν να μεινουν σε πολυκατοικια, διοτι με το ποσο του δανειου αυτου θα πρεπει να βρουν σπιτι σε παρα πολυ υποβαθμισμενη περιοχη και τελος θα πρεπει να υπαρξει μια δικαιη συγκομιδη μοριων οπως ηλικιακα κριτηρια, οιλογενειακη κατασταση, εργασια ή οχι, δυσκολια επαγγελματος

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 14:18 | Κωνσταντίνος

    Να μην υπάρξουν περιορισμοί στο πως μπορεί ο δικαιούχος να διαχειριστεί το ακίνητο, με δεδομένο ότι μπορεί να αγοράσει ακίνητο στην πόλη Α και να αναγκαστεί να μετακομίσει στην πόλη Β.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 11:04 | Παντελής

    Η 15ετία να υπολογίζεται από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της. Να μην λαμβάνονται υπόψιν ανακαινίσεις ή ρυθμίσεις των κατηγοριών 1, 2, 3 και 4.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 12:15 | Π.Δ

    Παρακαλώ όπως εξεταστεί να αφαιρεθεί ο όρος της παλαιότητας , δηλαδή υποχρεωτικά το ακίνητο να είναι κατασκευασμένο 15 ετών και άνω , ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί που μειώνουν την δυνατότητα εξεύρεσης κατοικίας και αυξάνουν το κόστος συντήρησης .

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 10:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εξετάσετε το σενάριο να ενσωματωθούν και οι μονοκατοικίες στα είδη των ακινήτων. Υπάρχουν νέοι σε επαρχιακές περιοχές στις οποίες δεν υφίστανται πολυκατοικίες ή διπλοκατοικίες. Γιατί να μην επωφεληθούν και αυτοί; Αν θέλετε να μην ερημώσουν οι επαρχιακές πόλεις δώστε παραπάνω μοριοδότηση στις αιτήσεις που αφορούν αγορά κατοικίας στην επαρχία. Δεν χωράμε όλοι στις πόλεις.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 10:34 | ΝΙΚΟΣ

    Καλό είναι να μην υπάρχει περιορισμός στα μέγιστα τετραγωνικά εφόσον η αγορά δεν ξεπερνά το μέγιστο ποσό χορήγησης που είναι 150.000€. Το πρόγραμμα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε παλιά ακίνητα. Σε κάποιες περιοχές η τιμές ανά τετραγωνικό είναι χαμηλότερες απο 1000€, γιατί να μην μπορεί να πάρει ένα νέο ζευγάρι ενα σπίτι μεγαλύτερο απο 150 τετραγωνικά εφόσον το ίδιο το πρόγραμμα προωθεί και δίνει κίνητρα σε νεα ζευγάρια να αποκτήσουν τρία παιδιά και πάνω, γιατί περιορίζεται να αποκτήσουν ένα ακίνητο το οποίο αργότερα ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Απο την στιγμή που δεν ξεπερνά το μέγιστο ποσό δανείου αφήστε το ελεύθερο στα μέγιστα τετραγωνικά.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 01:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ

    Καλησπερα σας…μια κοινωνικη παρεμβαση η οποια δεν γνωριζω στα 35 μου ετη, εαν εχει ξαναεφαρμοστει…το κοινωνικο προβλημα για τους νεους τεραστιο…προσωπικα ειμαι γονεας πεντε ανηλικων τεκνων..και οταν το πρωτοακουσα στις εξαγγελιες ενθουσιαστηκα διοτι το προβλημα στεγασης ειναι μειζον..ΑΛΛΑ διαβαζοντας το προσχεδιο, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ….μα καλα ειναι δυνατον να αφορα:
    1. μονο οικοδομη; (σκεφτηκατε οτι εμεις οι πολυτεκνοι και γενικα εμεις με τα μικρα τεκνα,αντιμετωπιζουμε προβληματα στις οικοδομες, λογω τηρησης ωραριου κοινης ησυχιας κτλ κτλ;)
    πριμοδοτειται με 15% στο εξοικονομω ανακαινιζω την αποκεντρωση και στο συγκεκριμενο αναφερετε ΟΙΚΟΔΟΜΗ…επιτελους …τι θελετε?αστυφιλια ή αποκεντρωση…;;;;;;;
    2. μεχρι 150 τμ;;; (δηλαδη στην επαρχια που τα τελευταια 10 χρονια της κρισης συν ηδη μια πενταετια πιο πισω του 2010, πιστευετε οτι χτιζοταν σπιτια-οικοδομες; ΟΧΙ δεν χτιζοταν…και επειδη δεν υπαρχει μεγαλη ποικιλια στην επιλογη, εαν βρεθει ενα σπιτι-διαμερισμα στα 150,1 τμ αυτος θα αποκλειεται; εκτιμω οτι ενα ποσοστο προς τα πανω των 150 τμ θα ηταν πιο πρακτικο και βολικο για την εξευρεση στεγης..θα διευκολυνε απιστευτα να μην μετραμε με τη ΜΕΖΟΥΡΑ..ΓΙΑΤΙ δεν υπαρχουν σπιτια…
    Σας ευχαριστω…ευχομαι να εισακουστει η γνωμη ενος πολυτεκνου εφοσον δεν διαταρασσεται ο σχεδιασμος σας..

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 22:44 | ΕΥΘΥΜΙΑ

    1η ερώτηση : Τι σημαίνει το «εντός οικιστικής περιοχής»; Ποιές είναι αυτές οι περιοχές και ποιές αποκλείονται;

    2η ερώτηση : τι σημαίνει ο όρος «επί οικοδομής»; Μιλάμε μόνο για διαμερίσματα; Αποκλείεται κάθε άλλο είδος κατοικίας;

    Πιστεύω πως ένα θετικό πρόγραμμα πρέπει να μην έχει περιορισμούς περιοχών. Κάθε (νόμιμα κατασκευασμένη εννοείται) κατοικία πρέπει να είναι δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα με τους περιορισμούς μέγιστου εμβαδού και παλαιότητας. Ακόμα και εκτός σχεδίου με σκοπό αφενός να ενισχυθεί η ύπαιθρος και η επαρχία και αφετέρου να μην οδηγηθούμε σε άνοδο τιμών των κατοικιών μέσα στους αστικούς ιστούς με αποτέλεσμα τελικά το πρόγραμμα να αυτοαναιρεθεί αφού θα κοστίζουν ακριβότερα κατοικίες ακριβώς λόγω της αύξησης ζήτησης που θα φέρει το ίδιο το πρόγραμμα.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 22:50 | Γεωργία

    Να υπάρχει δυνατότητα για αγορά μονοκατοικίες/μεζονετας καθώς στην επαρχία δεν υπάρχουν τόσα πολλα διαμερίσματα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναγκαστούν οι νέοι από την επαρχία και τα χωριά να μετακινηθούν στην πόλεις και τα κεντρικά σημεία που βρίσκονται τα ακίνητα επί οικοδομης.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 22:17 | Μαρία

    Να μην περιοριστεί το είδος ακινήτου μόνο σε διαμέρισμα, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς κ μονοκατοικίας ή μεζονέτας, ειδικά για τους νέους που ζουν κ δημιουργούν οικογένεια στην επαρχία, καθώς στα χωριά η εύρεση τέτοιας κατηγορίας ακινήτου είναι σίγουρα εφικτή.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 10:01 | Ιωάννης

    Πρέπει να προβλεφθει η αγορά μονοκατοικίας η γενικά αυτοτελους κατοικίας. Δεν υπάρχουν πλεον διαμερίσματα σε απόθεμα σε όλη την χώρα για να στεγάσουν μια οικογένεια.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 04:46 | Ιωαννης

    Ας μας διευκρινισει καποιος σας παρακαλω εμεις που ζουμε στην επαρχια δεν θα εχουμε τη δυνατοτητα να αποκτησουμε κατοικια; γιατι το σχεδιο αναφερει επι οικοδομης δηλαδη ο νομος δινει τη δυνατοτητα αποκτησης κατοικιας μονο σε πολυκατοικιες;

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 19:29 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Λοιπόν η ιδέα γενικά για την παροχή δανείων σε νέα ζευγάρια για αγορά κατοικίας είναι σε καλό επίπεδο αλλά χρήζει πολλών βελτιώσεων.

    Και αυτό το πρόγραμμα δεν τα προσφέρει.

    Πρώτο και κυριότερο που πρέπει να αναφερθεί.

    Έπρεπε ο Οργανισμός Εργατικών κατοικιών να ξανα ιδρυθεί.

    Υπάρχει κόσμος που στις εργατικές κατοικίες που έδωσε το Ελληνικό Κράτος τα νοικιάζουν ενώ απαγορεύεται.

    Δεύτερον από τι στιγμή που μπήκαν οι τράπεζες στο παιχνίδι είναι χαμένο το πρόγραμμα.

    Στεγαστικό δάνειο τώρα θεωρείται απαγορευτικό για την πλειοψηφία των νέων.

    Με 330 ευρώ καθαρό μισθό σε πάνω από 1.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ποιος θα έχει τις αποταμιεύσεις για να βάλει ιδιωτική συμμετοχή.?

    Οι τράπεζες δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα.

    Το δάνειο δεν είναι άτοκο όπως διαφημίζεται.

    Το επιτόκιο βάσης μέχρι να βγει το πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει το 2%

    Ήδη το euribor του μήνα που θέλουν να δανείσουν οι τράπεζες είναι 1.462% !!

    Το περιθώριο των τραπεζών πόσο θα είναι.? 2,3,4 %

    Στα 150.000 ευρώ με 3% να βάλουμε ευνοϊκό επιτόκιο θεωρητικά πάντα.

    Έχουμε και λέμε 4500 τόκοι δανείου στα 30 χρόνια 135.000 ευρώ

    Και έχουμε 150.000 + 135.000 = 285.000 ευρώ συνολικό ποσό που πρέπει να αποδοθεί.

    285.000 ευρώ : 30 χρόνια = 9500 ευρώ το χρόνο τόκοι και κεφάλαιο.

    Στο μήνα έχουμε 800 ευρώ το μήνα.!!!!!

    Πάρα πολλά τα λεφτά και πρέπει να δουλεύουν και οι δυο γονείς που αυτό δεν υφίσταται μιας και ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.

    Ήδη τα στεγαστικά δάνεια έχουν ξεφύγει και τα προηγούμενα που έχουν δοθεί θα κοκκινήσουν και τα νέα που θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα ενημερώνω ότι θα κοκκινήσουν και αυτά.

    Χρειάζεται το πρόγραμμα αναθεώρηση από την αρχή.

    Διαβάζω παραπάνω για μονοκατοικίες να αγοράσουν τα ζευγάρια ή μεζονέτες ?

    Ρεύμα δεν πληρώνουν αυτοί που τα αναφέρουν αυτά.????

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα.

    Ποιος θα τα πληρώσει.?

    Ο ήδη επιβαρυμένος κρατικός προϋπολογισμός.

    Αυτά είχα να εκφράσω.

    Ελπίζω να ήμουν χρήσιμος για την διαβούλευση.

    Με εκτίμηση,

    Ιωάννης

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 14:51 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Να δοθεί η δυνατότητα αγοράς και μονοκατοικίας ή μεζονέτας που μπορεί να μην είναι μονοκατοικία. Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες που χρειάζονται αρκετά τετραγωνικά υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα διαμερίσματα άνω των 110 τετραγωνικών

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 11:27 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    θα ήταν καλό να αλλάξει το είδος του ακινήτου που μπορεί να αγοραστεί με το χαμηλότοκο δάνειο και να μην είναι υποχρεωτικά επί οικοδομής αλλά να προστεθούν και η μονοκατοικία εντός οικιστικής ζώνης. Αλλιώς αναγκάζετε τα νέα ζευγάρια να φύγουν από τα χωριά για την πόλη και ερημώνεται κι άλλο η ύπαιθρος. Θα μπορούσατε ακόμη περισσότερο να δώσετε πιο ευνοϊκούς όρους για όσους αποκτήσουν σπίτι εκτός πόλης και μετακινηθούν σε περιοχές της επαρχίας