Άρθρο 2 Αντικείμενο του νόμου

 

Με τις διατάξεις του παρόντος:
α) θεσπίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με αντικείμενο τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα σε νέα άτομα ή νέα ζευγάρια, με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας με συμμετοχή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) στη χρηματοδότηση των δανείων,
β) ορίζεται η έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής, η οποία αποτελεί μία νέα μορφή σύμπραξης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με ειδικό αντικείμενο την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς κόστος για τον φορέα, και τη διάθεση των οριζόντιων ανεγερθησόμενων ιδιοκτησιών με ελεγχόμενο μίσθωμα,
γ) θεσπίζεται το πρόγραμμα «Κάλυψη», με αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων, τα οποία είχαν διατεθεί στο παρελθόν για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία, με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών νέων,
δ) θεσπίζεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με αντικείμενο την ανακαίνιση ή επισκευή ιδιωτικών κατοικιών, με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος για κατοικία, μέσω της εκμίσθωσής τους,
ε) θεσπίζονται πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
στ) προβλέπεται η ανέγερση κατοικιών και η διαχείρισή τους για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» Αττικής.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 17:16 | Δήμητρα

    Στη χώρα μας που το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν υπάρχουσες πολύτεκνες οικογένειες ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας των γονιών. Οι Οικογένειες που έχουν από 4 παιδιά και πάνω χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας και του κράτους. Δεν είναι επαίτες αλλά μια κοινωνική ομάδα με αυξημένες ανάγκες επιβίωσης που αν μη τι άλλο θα πρέπει να δικαιούται κοινωνική μέριμνα. Άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία και διευκολύνσεις. Οι νέες πολύτεκνες οικογένειες από το 2008 έως το 2022 έχουν μειωθεί κατά 76% Αν αγαπάτε τη χώρα σας στηρίξτε τις πολύτεκνες οικογένειες.

    Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα πολύτεκνων οικογενειών. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Παρασύρης, ο οποίος αποτύπωσε αριθμητικά τη συνεχή (με λίγες μόνο περιορισμένες εξαιρέσεις) μείωση των οικογενειών αυτών.

    Αναλυτικά, στο νομό Ηρακλείου, οι νέες πολύτεκνες οικογένειες ανά έτος έχουν ως εξής:

    ΕΤΟΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    2008 150

    2009 152

    2010 135

    2011 130

    2012 85

    2013 70

    2014 60

    2015 51

    2016 50

    2017 52

    2018 55

    2019 62

    2020 53

    2021 37

    Οι πολύτεκνες οικογένειες στο Σύλλογο αριθμούν από 4 έως 13 παιδιά.

    «Τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου κι όχι μόνο, όλες οι κυβερνήσεις αντί να δώσουν, μας έχουν πάρει 18 κίνητρα, με αποτέλεσμα η πολύτεκνη οικογένεια να μην αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή», τόνισε ο κ. Παρασύρης.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 14:14 | Αναστάσιος

    Καλημέρα σας.
    Επί της διαβούλευσης του Νομοσχεδίου «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», θα πρότεινα την αποσύνδεση του σκέλους του προγράμματος «Ανακαινίζω» με το «Εξοικονομώ για νέους» και την παροχή της δυνατότητας να ενταχθούν σε αυτό και οι κατοικίες οι οποίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021».΄
    Οι νέοι από 18 έως 39 ετών, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους και ας έχουν ενταχθεί σε κάποιο από προηγούμενα παρεμφερή προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
    Παρέπεται να λεχθεί, ότι θα μπορούσαν να ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια ένταξης με αυτά που ισχύουν για τους αιτούντες την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών τους στο υπό προκήρυξη δράση «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», για να επωφεληθούν από την επιδότηση για εκτέλεση παρεμβάσεων ανακαίνισης των κατοικιών τους.
    Εάν το κόστος υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, θα έπρεπε να δοθεί η προαναφερόμενη δυνατότητα τουλάχιστον στα ΑμεΑ, που έχουν ενταχθεί σε προγενέστερα «Εξοικονομώ» με σκοπό τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους να προστατευτούν από το δυσβάσταχτο κόστος της ανακαίνισης των οικιών τους. Οι οικίες των ΑμεΑ ως επί το πλείστων είναι παλαιάς κατασκευής και χρήζουν ανακαίνισης ώστε να γίνουν ποιο εύχρηστες και να αναβαθμισθεί η ποιότητα ζωής των χρηστών τους.
    Ενώ θα μπορούσαν να επιδοτούνται και εργασίες που κάνουν τις κατοικίες προσβάσιμες στα ΑμεΑ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της αναπηρίας τους, όπως να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στα μπάνια τους κάνοντας δυνατή σε όλους την άνετη χρήση τους, να πραγματοποιηθεί η μετατροπή των κουζινών έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από όσους δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και τέλος να επιδοτηθεί η κατασκευή και τοποθέτηση ραμπών εισόδου ΑΜΕΑ, που θα επιτρέψει την κίνηση στα αμαξίδια.
    Συγκεκριμένα, με τις κατάλληλες αλλαγές θα μπορούσαν όλοι να χρησιμοποιούν το μπάνιο με άνεση και ασφάλεια, χωρίς τη συνδρομή βοηθού. Με τις κατάλληλες μετατροπές στο μπάνιο τα άτομα με αναπηρία θα μπορούσαν να αυτοεξυπηρετούνται, βοηθώντας στην ανάκτηση του αισθήματος της προσωπικής αξιοπρέπειας. Θα ήταν δυνατόν να διαπλατυνθεί ο χώρος στο μπάνιο αφαιρώντας τη μπανιέρα, για να μπορούν να κινούνται άνετα τα άτομα με αμαξίδιο ή «Π». Θα μπορύσαν να τοποθετηθούν ειδικά αντιολισθητικά πλακάκια για την αποφυγή ατυχημάτων. Πλέον προσαρμόζεται η λεκάνη και ο νιπτήρας στο κατάλληλο ύψος, ενώ εγκαθίστανται ανοξείδωτες εξειδικευμένες κατασκευές που λειτουργούν σαν χειρολαβές και σαν κάθισμα για να διασφαλιστεί η αυτοεξυπηρέτηση των χρηστών. Θα μπορούσαν τέλος να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα στήριξης, ανελκυστήρες και αναβατόρια για τα αμαξίδια, γερανάκια ανύψωσης και συστήματα μεταφοράς οροφής. Με την ανακαίνιση των κουζινών θα μπορούσαν αυτές να χρησιμοποιούνται με άνεση και ασφάλεια από όσους δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι, χωρίς τη συνδρομή βοηθού. Θα διασφαλιζόταν η αυτοεξυπηρέτηση για όλους, κάνοντας την καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση τους. Με την εφαρμογή ειδικά εργονομικών πρότυπων για τις κουζίνες που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες. Τα ειδικά έπιπλα κουζίνας και οι ειδικοί νεροχύτες είναι δυνατόν να τοποθετηθούν στο κατάλληλο ύψος για να είναι προσιτά σε όλους, ενώ δημιουργούνται εσοχές από κάτω τους για να μπαίνουν τα πόδια του ατόμου που κινείται με αμαξίδιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δουλέψει κανείς πάνω στην επιφάνεια των επίπλων και του νεροχύτη. Το κύριο μέρος των αποθηκευτικών χώρων μεταφέρεται σε συρτάρια που ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται να σκύψει κανείς, ενώ στα ντουλάπια τοποθετούνται ράγες για να είναι προσβάσιμο το περιεχόμενό τους από το αμαξίδιο.
    Ώς προς την αναγκαιότητα της ένταξης των νέων με αναπηρία στο υπό σχεδιασμό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και ανακαίνισης, καθώς και των ήδη ενταγμένων σε προγενέστερα προγράμματα, παραθέτω το από 25-10-2022 Δελτίο Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ Νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα: Στο περιθώριο, φτωχοί και μόνοι.
    Σταχυολογώντας τα κυριότερα σημεία του Δελτίου Τύπου:
    • Μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία. Το 71,4% των νέων με σοβαρή αναπηρία και ηλικία 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ.
    • Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ως 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πανεπιστημιακό τίτλο διαθέτει το 45% των νέων χωρίς αναπηρία.
    • Το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.
    • Μόνο το 22,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία δαπανά ένα μικρό χρηματικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, ενώ οι νέοι χωρίς αναπηρία απολαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα σε ποσοστό 58,1%. Μόνο το 25% των νέων με αναπηρία δηλώνουν τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής.

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 17:41 | Κοσμάς

    Ας προβλεφτεί κάτι και για αποπεράτωση πρώτης κατοικίας σε υπάρχον οικόπεδο. Ευχαριστώ