Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 20

Τροποποίηση του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 112/Α΄/13.07.2010), όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4057/2012 (ΦΕΚ Α΄ 54)

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται επίσης και σε πράξεις ή αποφάσεις που εκδίδουν όργανα, στα οποία τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή όργανα έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση προς υπογραφή ή έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα καθώς και οποιοδήποτε όργανο έχει από το νόμο την αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού.»

2. H περίπτωση 6 της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«6) οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου»

3. Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), προστίθεται περ. 6α ως εξής:
«6α) οι πράξεις της ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, της απόφασης έγκρισης δαπάνης και της οριστικοποίησης της πληρωμής που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.

4. Η παρ. 2 άρθρου 4 Ν. 3861/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2 ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

5. Στο άρθρο 4 προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Οι πράξεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 6 του παρόντος νόμου, έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων, τόσο κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων των διοικουμένων, όσο και κατά την επικοινωνία μεταξύ των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.»

6. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο. Με ευθύνη του προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο.»

7. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (Υ.Α.Π.) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό συντονισμό και τη διαχείριση της εφαρμογής του Προγράμματος Διαύγεια στους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.».

8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (Υ.Α.Π.) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει την ευθύνη της λειτουργίας του κεντρικού δικτυακού τόπου για την ανάρτηση των νόμων και πράξεων καθώς και της τήρησης κεντρικού αρχείου των αναρτημένων νόμων και πράξεων, το οποίο είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο με ηλεκτρονικά μέσα».

«Προτάσεις επαναδιατύπωσης του άρθρου 20 από το ΥΔΜΗΔ»

Με τις εν γένει προτεινόμενες αλλαγές του Ν. 3861/2010 αποσκοπείται η αντιμετώπιση των ερμηνευτικών και διαχειριστικών ζητημάτων που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής κατά την εφαρμογή του νόμου και την υλοποίηση του προγράμματος Διαύγεια από τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, αλλά και η ενίσχυση της ισχύος των αναρτημένων εγγράφων και της διαφάνειας.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 20 στόχος είναι να υπάρξει ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του Ν. 3861/2010, ενώ η επιφύλαξη υπέρ των κείμενων διατάξεων και των διαφορετικών προβλέψεων των ίδιων των πράξεων αφορά αποκλειστικά την έναρξη ισχύος της πράξης και όχι την υποχρεωτικότητα της ανάρτησης. Η επιφύλαξη εξασφαλίζει τις ειδικότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο νομοθέτης ή η ίδια η πράξη προβλέπει διαφορετική έναρξη ισχύος, κάτι που αποτελεί συχνό και νόμιμο φαινόμενο που απαντάται και στους τυπικούς νόμους και στις πράξεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με την τροποποίηση της παρ. 2 άρθρου 4 Ν. 3861/2010 ο νομοθέτης επιθυμεί να προβλέψει ότι, πλην των πράξεων που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι λοιπές πράξεις που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια ισχύουν από την ανάρτησή τους εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις κείμενες διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις. Έτσι επιλύεται ένα σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη διατύπωση της διάταξης σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένες πράξεις «δεν εκτελούνται εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο». Η διατύπωση αυτή είχε δημιουργήσει σημαντικές αμφισβητήσεις όσον αφορά την έναρξη εφαρμογής των συγκεκριμένων πράξεων τόσο από τους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου όσο και στο νομικό κόσμο της χώρας. Συγκεκριμένα μία μερίδα των εμπλεκόμενων φορέων ισχυρίζεται ότι οι πράξεις ισχύουν από την υπογραφή τους και η ανάρτηση είναι αναγκαίος όρος για την εκτέλεσή τους και άλλοι, όπως και η πρόσφατη γνωμοδότηση ΝΣΚ 46/2013, ότι τα έννομα αποτελέσματά τους αρχίζουν από την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.

Για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Προγράμματος Διαύγεια, η σχετική διάταξη της παραγράφου 4 προτείνεται να επαναδιατυπωθεί ως κάτωθι:

«Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2 αναρτώνται στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και ισχύουν από την ανάρτησή τους, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά ως προς τον χρόνο έναρξης ισχύος τους σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις.»

Περαιτέρω η ρύθμιση της παραγράφου 6 προτείνεται να αποσυρθεί. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν μεταβάλει στην ουσία την πρόβλεψη που υπήρχε στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία: «Ως προς τις πράξεις που δεν δημοσιεύονται καθ` οποιονδήποτε άλλον τρόπο, εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένουτης πράξης ισχύει το τελευταίο. Με ευθύνη του προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο”.

Κατά τα λοιπά, ως γνωστόν, στις κατά νόμο δημοσιευτέες πράξεις (οι οποίες δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, στο κατάστημα της υπηρεσίας, κλπ) η δημοσίευση είναι στοιχείο του υποστατού της πράξης. Η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνει την προηγούμενη ρύθμιση απαλείφοντας την αυτονόητη πρόβλεψη για το καθεστώς των κατά νόμον δημοσιευτέων πράξεων το οποίο ρυθμίζεται στις ειδικές διατάξεις για τη δημοσίευση των διοικητικών πράξεων και την πάγια νομολογία. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη τροποποίηση προτείνεται να απαλειφθεί, ως μη επιφέρουσα ουσιώδη μεταβολή στο ισχύον καθεστώς.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 20:23 | Ιωάννης

    Ζητώ να καταργηθεί η παράγραφος 4 του Άρθρου 20, η οποία ακυρώνει μια από τις σπουδαιότερες θεσμικές κατακτήσεις στον τομέα της διαφάνειας.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:36 | Αντώνης Λέλης

    Ζητώ να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του νόμου. Η διευκρίνηση του Υπουργείου ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η διαύγεια ενισχύεται» δεν είναι πειστική.
    Ζητώ επιπλέον να υπερισχύει το αναρτημένο σε βάρος του δημοσιευμένου κειμένου, σε περίπτωση διαφοράς. Το αναρτημένο κείμενο είναι αυτό στο οποίο έχει πρόσβαση ο πολίτης μαι είναι ανάγκη να μπορεί να το εμπιστευτεί. Διαφορετική περίπτωση αποτελεί παραβίαση της Αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:19 | Ακριβή Αλμπανίδου

    Μετά την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, την αξιοκρατία ακόμη μια ελληνική λέξη, η διαύγεια, χάνει το νόημά της. Κατάργηση των παραγράφων 4 και 6 του άρθρου 20.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:15 | Γιάννης Κερατζάκης

    Προτείνω διαφάνεια στα πάντα και να αναρτώνται τα πάντα στο Διαύγεια, χωρίς υπεκφυγές και εξαιρέσεις. Από τα πρακτικά της Βουλής μέχρι τα πρακτικά των Δημοτικών συμβουλίων. Το 4ο σημείο είναι επιεικώς ανήθικο.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:07 | Ελίζα Συναδινού

    Ζητώ την ενίσχυση και όχι την αποδυνάμωση της Διαύγειας. Ζητώ την κατάργηση της §4 του άρθρου 20.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:41 | Σπύρος Ζαφείρης

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 19:40 | Στέλιος Μαυρομουστάκης

    Δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 4 ν.3861/2010. Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 20 παρ. 4, αν δεν αποσκοπεί στη φωτογραφική διόρθωση «ημαρτημένων», σε καμιά περίπτωση δεν προάγει τους σκοπούς του νόμου, δηλαδή την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών, τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο της διοικητικής δράσης. Αντιθέτως έρχεται σε ευθεία αντίθεση μ΄αυτούς και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας δικαίου και αποτελεσματικού ελέγχου.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:21 | Ρένα

    H παράγραφος 4 πρέπει νά καταργηθεί.Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους πολίτες τι εκδίδει και που πηγαίνουν τα χρήματα των φόρων. Διότι τα χρήματα είναι των πολιτών.

    Η παράγραφος 6, θα πρέπει να καταργηθεί. Μία πράξη που δεν δημοσιεύεται ισχύει ότι αναγράφει η απόφαση με τις υπογραφές. Δεν υπάρχει άλλη απόφαση. Μια πράξη που αναρτάται πρέπει να ισχύει το κείμενο που υπάρχει στη Διαύγεια. Τώρα βέβαια αναφερόμαστε στο Ελληνικό Δημόσιο που φυσικά δεν κρατάει μόνο την τελευταία απόφαση αλλά ενδεχομένως και όλα τα σχέδια των αποφάσεων. Και επειδή μιλάμε για το Ελληνικό δημόσιο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δαπάνες που θα δημοσιεύονται δεν θα έχουν καμία σχέση με τις τελικές δαπάνες, αν μας ενημερώνουν βέβαια.

    Είναι ντροπή η κατάργηση του πιο σημαντικού νόμου των τελευταίων ετών.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:36 | Κατερίνα Α.

    Ζητώ να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 20 που αναιρεί την καθολική και υποχρεωτική ανάρτηση διοικητικών πράξεων και υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης προς την κατέυθυνση της διαφάνειας και της έντιμης διακυβέρνησης.

    Επίσης, στην ίδια λογική, θα πρέπει σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ανηρτημένου κειμένου και του εντύπου να υπερισχύει το ανηρτημένο.

    Προτείνω να προστεθεί στο άρθρο 20 κείμενο που να υποχρεώνει ΟΛΟΥΣ τους φορείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής, να υπαχθούν στο καθεστώς της διαύγειας.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:50 | Γιώργος

    Συνέλθετε κύριοι νομοθέτες. Ένας τρόπος υπάρχει να σταματήσει η κατηφόρα του δημόσιου τομέα και είναι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. Ζητάμε να καταργήσετε την διάταξη που επιστρέφει την χώρα στο Μεσαίωνα και πολύ περισσότερο να σταματήσετε να ψάχνετε τρόπους να περάσετε ιδοτελής & φωτογραφικές διατάξεις.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:19 | Σωτήρης

    Γιατί δεν τροποποιείτε το άρθρο 20 παρ. 4 σύμφωνα με αυτό που προτείνει ο e-lawyer; Ξεχάσατε το 24ωρο και τις κυρώσεις. Αν το αφήσετε ως έχει, είναι ισότιμο με το να μην ισχύει.

    «4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το πρώτο. Με ευθύνη του προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο, το αργότερο εντός 24 ωρών από την ανάρτησή του. Σε περίπτωση υπέρβασης της προθεσμίας επιβάλλεται πειθαρχική κύρωση.»

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:18 | Χριστίνα

    Για τον φίλο Θεοδωρή Παναγιώτη που είπε για το θέμα των ελέγχων και των ελεγχόμενων να τονίσω ότι οι έλεγχοι που γίνονται από τις διευθύνσεις επιθεωρήσεων δεν λένε τόπο και μέρα αναχώρησης. Λένε μόνο μήνα και προυπολογισμό. Οπότε δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης.

    Ζητώ να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις.Να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις κανονικά.Μετά τι θα ζητήσετε ? κατάργηση του ΑΣΕΠ ? του μαλακού ή του σκληρού ΑΣΕΠ? Δεν είναι δυνατόν να απολύετε άτομα από το δημόσιο τόσο εύκολα και να δυσκολεύεστε σε μια ανάρτηση…

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:18 | Ανθή

    Διαφωνώ με την τροποποίηση του άρθρου 20. Επιθυμώ να γνωρίζω αναλυτικά για τις δαπάνες του κράτους εγκαίρως. Η ανάρτηση όλων των πράξεων να γίνεται πριν την εκτέλεση των έργων.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:29 | Άννα

    H Διαύγεια πρέπει να διατηρηθεί, να επεκταθεί και σε όσους φορείς δεν εφαρμόζεται ακόμη καθώς και να εκσυγχρονιστεί μέσω μηχανής αναζήτησης και διαχείρισης εγγράφων για να είναι πιο εύκολη η ανεύρεση. Αυτό είναι Ψηφιακή Δημοκρατία και όχι τα κούφια και βαρύγδουπα λόγια που λέγονται σε συνέδρια. Δείξτε στην πράξη ποιοι είσαστε και ποιοι δεν είσαστε. Από αυτά κρινόσαστε.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:45 | ΒΕΝΕΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

    Kαταργηση της παρ. 4 στο αρθρο 20.Η αναρτηση πρεπει να γινεται πριν την εκτελεση οποιασδηποτε πραξης.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 18:06 | diavgeia

    Η Διαυγεια πρεπει να ενισχυθει και να επεκταθει και οχι να καταργηθει οπως επιχειρειται με τις παρ. 4 και 6:
    1. Η μη δημοσιευση στη Διαυγεια να ελεχεται πιο αυστηρα (ενδεχομενως με ποινες για την υπηρεσια/ τους υπευθυνους)
    2. Να διασφαλιστει οτι δεν θα αποσυρονται πραξεις απο τη Διαυγεια
    3. Ορθη αναρτηση (υπο τη σωστη κατηγορια, φορεα, λεξη-κλειδι, κλπ.)

    (Για τα παραπανω μπορει να γινεται ελεγχος και απο τους ιδιους τους πολιτες με δυνατοτητα επισημανσης μεσω διαδικτυου στην οποια θα ειναι υποχρεωμένη να απαντησει/να ενεργησει διορθωτικα η διοικηση)

    4. Επεκταση της Διαυγειας σε φορεις/ κατηγοριες εγγραφων που δεν περιλαμβανονται στο παρον πλαισιο π.χ. Βουλη, αποφασεις συλλογικων οργανων της διοικησης (π.χ. διοικητικα συμβουλια), ομαδες εργου, κλπ.
    5. Καλυτερη τεχνικη υποστηριξη, ωστε να διασφαλίζεται η συνεχης προσβαση

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 17:37 | Βασίλης Καραμητσόπουλος

    Ζητώ η ανάρτηση ΌΛΩΝ των πράξεων να λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά ΠΡΙΝ από την εκτέλεση των έργων.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 17:26 | Κατερίνα Μπουντούρη

    Συμφωνώ ότι μακριά βρισκόμαστε από την καλή νομοθέτηση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με τις παραπάνω δε ρυθμίσεις αποκλίνουμε ακόμα περισσότερο.
    Σε κάθε περίπτωση η διάυγεια πρέπει να επεκταθεί, η διαδικασία της να αποσαφηνιστεί και να προστατεύεται ο πολίτης σε περίπτωση διαφοράς στο χρόνο υπογραφής-ανάρτησης-ισχύος.
    Πιστεύω ότι η παραπάνω διάταξη αποσυντονίζει τη διαύγεια και ζητώ για αυτό την κατάργησή της.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 17:19 | Δημήτρης

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ!!!! Μας φάγατε τα συκώτια! Έλεος!

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 17:14 | Θάνος Δήμου

    Θεωρώ απαράδεκτη, προκλητική και σκανδαλώδη και μόνο την ύπαρξη των παραγράφων 4 (και 6). Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να τροποποιηθεί οτιδήποτε στη «Διαύγεια» τη στιγμή που λειτουργεί ως έχει. Οι επαναλαμβανόμενες απόπειρες αλλαγών υπό του κ Υπουργού, μόνον ως εκ του πονηρού μπορούν να εκληφθούν.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 17:53 | Πάρις Στεφανίδης

    Η Διαύγεια δεν πρέπει να καταργηθεί. Όλες οι πράξεις που γίνονται στο δημόσιο πρέπει να αναρτώνται ΠΡΩΤΑ στο διαδίκτυο και όχι αφού εκτελεστούν.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:24 | Αλεξάνδρα Μπουτοπούλου

    «οι πράξεις του άρθρου 2 ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

    Θλιβερό για μια χώρα που καλείται εκ νέου, να αναλάβει σύντομα την προεδρία της ΕΕ, να συζητάει εν έτει 2013, διατάξεις όπως οι παραπάνω, για αυτονόητα ζητήματα.

    H διάταξη πρέπει να αποσυρθεί. Ιδιαίτερα δε, οταν προκαλεί αντιδράσεις τέτοιου είδους, που μια δημοκρατία οφείλει να αφουγκράζεται. Η διαφάνεια δεν είναι απαίτηση των πολιτών. Ειναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί τους.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:56 | Στράτος

    Ζητώ την κατάργηση της παραγράφου 4 από το Άρθρο 20 καθώς με την παρούσα διατύπωση, ουσιαστικά καταργεί το πρόγραμμα Διαύγεια.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:15 | evaggelos

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
    ME TO ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:19 | Γιάννης

    Η παράγραφος 4 είναι διατυπωμένη με τρόπο που καταργεί τη Δι@ύγεια στην πράξη. Αν πράγματι θέλετε να τη βελτιώσετε μπορείτε να φέρετε αυτή την τροπολογία:
    «4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το πρώτο. Με ευθύνη του προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο, το αργότερο εντός 24 ωρών από την ανάρτησή του. Σε περίπτωση υπέρβασης της προθεσμίας επιβάλλεται πειθαρχική κύρωση.»

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:44 | ΓΜ

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.

    Αν δεν καταλάβατε το σχόλιο:

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:19 | Στέλλα Νίκα

    Συμφωνώ απόλυτα με τους παραπάνω στα:
    Όχι στην κατάργηση της Διαύγειας.
    Όχι στις «προαιρετικές» αναγραφές των αποφάσεων.
    Ναι στην διαφάνεια και τον έλεγχο των χρημάτων μας, που σας πληρώνουμε.
    Ναι στην υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων κι μάλιστα εγκαίρως.
    Ναι να παραμείνει η Διαύγεια και μάλιστα να διευρυνθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:52 | Βασιλικη

    Να καταργηθεί η §4 του άρθρου 20.
    Δεν πρέπει να δίνεται σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ η δυνατότητα να εξαιρεί πράξεις από τη διφάνεια, όπως γίνεται με την §4. Η ισχύ της πράξης πρέπει να είναι η μέρα ανάρτησης στο διαδίκτυο ή κάποια επόμενη ημερομηνία!

    Ν’ αλλαξει η §6 του άρθρου 20: Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης,θα πρέπει να ισχύει το ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ κείμενο και να προβλέπονται κυρώσεις για τις αρχές, όταν διαπιστώνεται ανακολουθία.

    Επιπλέον, θα πρέπει να υπάχουν κυρώσεις για τις αρχές που «κάνουν» λάθη στις αναρτήσεις γιατί στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι γίνονται δήθεν κατα λάθος ορθογραφικά λάθη σε απ ευθεία αναθέσις κ.λ.π.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 16:19 | Κώστας Ταράτσας

    Ζητώ η ανάρτηση όλων των πράξεων να γίνεται πριν από την εκτέλεση των έργων. Όχι στην υποβάθμιση της Διαύγειας.

  • Όλες οι πράξεις του δημοσίου, πλην αυτών των οποίων η δημοσίευση επηρεάζει την ασφάλεια του κράτους ή για άλλο λόγο απαγορεύεται από το νόμο, πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο πριν να αρχίσει η ισχύς τους. Αυτό είναι αυτονόητο και οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησής του κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κακή πρόθεση.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:00 | Θανάσης

    Να ισχύει ό,τι δημοσιεύεται online και όχι ό,τι μπορεί να υπάρχει σε κάποια Υπηρεσία, «στις ίδιες τις πράξεις» μακριά από τα μάτια μας, να προστεθεί κείμενο το οποίο θα υποχρεώνει τους πάντες να υπάγονται στο καθεστώς της Διαυγειας (Βουλή, Υπουργεία, Κομματα κλπ και όσοι τυγχάνουν σήμερα εξαίρεσης) και να μην επιτρέπεται η διαφορετική ημερομηνία ισχύος των πράξεων σε σχέση με τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:48 | Γιάννης Σακελλαρίδης

    Η επαναδιατύπωση της παραγράφου 4 εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Εάν η δυνατότητα εκτέλεσης της πράξης δεν εξαρτάται από τη δημοσίευσή της, χάνεται το κίνητρο έγκαιρης δημοσίευσης και ελέγχου. Αντί να παρακάμπτετε τη Διαύγεια με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε όπως λέει παραπάνω η κυρία Ναυπλιώτη «να προστεθεί κείμενο το οποίο θα υποχρεώνει τους πάντες να υπάγονται στο καθεστώς της Διαυγειας (Βουλή, Υπουργεία, Κομματα κλπ και όσοι τυγχάνουν σήμερα εξαίρεσης) και να μην επιτρέπεται η διαφορετική ημερομηνία ισχύος των πράξεων σε σχέση με την ανακοίνωσή τους.»

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:53 | Γιώργος Δέτσης

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.
    Ζητώ να καταργηθεί η παράγραφος 4 του Άρθρου 20, διότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη διαφάνεια.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:52 | Δ.Ρ.

    Σχόλιο για το σημείο 6.
    Εδώ μας λέτε ότι επιτρέπετε να αναρτηθεί μια πράξη η οποία μπορεί να μη ισχύσει ποτέ διότι μπορεί το κείμενο της πράξης να έχει τροποποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει άλλη πράξη. Ο πολίτης τι θα πιστέψει τελικά αφού αφήνετε περιθώριο για «μη διαφανής διαδικασίες». Δηλαδή άλλες πράξεις αναρτούνται και άλλες πράξεις ισχύουν; Προτείνεται η πράξη να έχει ισχύει μόνο με την ανάρτησή της στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σε περίπτωση τροποποίησης του κειμένου της πράξης η νέα τροποποιημένη πράξη θα έχει ισχύει μόνο μετά την ανάρτηση της.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:51 | Δημήτρης Κατσίνης

    Η ανάρτηση όλλων των πράξεων να γίνεται υποχρεωτικά αμέσως και πριν από την υλοποίησή τους.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:42 | Κωστής Πρασσάς

    Ζητώ κι εγώ τη κατάργηση της §4 του άρθρου 20 και το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τους νομικούς και θεσμικούς λόγους που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα σχόλια.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:53 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Θα πρέπει να συνμπληρωθεί και η παρ. 1 του Άρθρου 20, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα όργανα έκδοσης πράξεων και όχι μόνο τα μνημονευόμενα ρητώς, τα εξουσιοδοτημένα και τα κατά νόμο έχοντα αρμοδιότητα, αλλά και από τα κανονιστικώς ή ρυθμιστικώς εξουσιοδοτημένα ή έχοντα αρμοδιότητα (π.χ. ΠΔ, ΥΑ, ΚΥΑ, κλπ ων ουκ έστι αριθμός).

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:46 | Γιάννης Παπαθωμόπουλος

    Ζητώ να να καταργηθεί η παράγραφος §4 του άρθρου 20 και να παραμείνει το πρόγραμμα Διαύγεια σε ισχύ όπως είναι στην παρούσα κατάσταση.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:00 | Λένα Βόραλη

    Ζητώ να να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 20 και να παραμείνει το πρόγραμμα Διαύγεια σε ισχύ όπως ήταν μέχρι σήμερα.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:02 | Sotiris Sotiropoulos

    Ζητώ την κατάργηση της παραγράφου 4 από το Άρθρο 20 καθώς επίσης να είναι δυνατή και εύχερη η έγκαιρη ανάγνωση των αποφάσεων κατά θέμα καθώς επίσης και η εκ των υστέρων εύρεση αποφάσεων καθώς είναι αρκετά δύσκολη ακόμα και με το προηγούμενο καθεστώς στο λογισμικό.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:12 | Αννα Παπάζογλου

    Η προτεινόμενη τροποποίηση της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν. 3861/2010 με την οποία δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης του χρόνου έναρξης ισχύος της πράξης από την δημοσίευση καταργεί την ουσία της Διαύγειας. Και την καταργεί τώρα που περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ισχυροποίηση της αξιοπιστίας των θεσμών και η διαφάνεια στο Κράτος. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνετε το μέγεθος της οπισθοδρόμησης και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:44 | Κατερίνα Μάλλιου

    Περίμενα από τον Υπουργό που απολύει ανθρώπους από το δημόσιο ευαγγελιζόμενος ένα δημόσιο που θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, να φέρει μια διάταξη που θα αναβαθμίζει τη Διαύγεια. Αντ’ αυτού ανακαλύπτω ότι προσπαθεί να την αποδυναμώσει με κουτοπόνηρα τεχνάσματα. Περιμένω ακόμη από έναν υπουργό που μόλις ανέλαβε να ακούσει με σβαρότητα τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς έστω και τώρα.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 15:12 | Δ.Ρ.

    Σχόλιο για το σημείο 4.
    Προτείνεται να σβήσει το «εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις» διότι είναι αντιφατικό. Θέλουμε διαφάνεια ναι ή όχι; Αφού αναφέρεται ότι «με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου» (αυτές δηλαδή που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ), για ποιο λόγω να έχουμε και δεύτερη εξαίρεση; Αν υποστηρίζετε την διαφάνεια και είναι πραγματικά αυτός ο στόχος του νόμου τότε θα υποστηριχθεί ότι με την ανάρτηση της πράξης στο Διαδίκτυο και μόνο τότε, θα ισχύσει και το περιεχόμενο της πράξης.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:22 | ευγενια κωστοπουλου

    Ζητώ την κατάργηση της παραγράφου 4 από το Άρθρο 20 καθώς με την παρούσα διατύπωση, ουσιαστικά καταργεί το πρόγραμμα Διαύγεια.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:57 | Ουρανία Δράκου

    Ζητώ να να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 20 και να παραμείνει το πρόγραμμα Διαύγεια σε ισχύ όπως ήταν μέχρι σήμερα

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:28 | Μαριλένα Συνοδινού

    Ως πολίτης, απαιτώ να δημοσιεύονται εγκαίρως όλες οι προγραμματισμένες δαπάνες του κρατικού μηχανισμού τον οποίο συντηρώ με τις εισφορές μου,μαζί με τους υπόλοιπους συμπολίτες μου.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:47 | Panos

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:33 | Νίκος Ζολοταριώφ

    Η προτεινόμενη (ανα)διατύπωση των παρ. 4 & 6 του άρθρου 20 του ν/σ δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αφήνοντας σοβαρά περιθώρια για φαινόμενα κακής διοίκησης. Η Δι@ύγεια πρέπει να ενδυναμωθεί σε θεσμικό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Με τις προτεινόμενες στο παρόν ν/σ μεταβολές ουσιαστικά αποδυναμώνεται.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:54 | Γιάννης

    «εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις Η ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ»
    Επομένως η σχετική παράγραφος 4 του άρθρου 20 εξακολουθεί να παρέχει γενικότατη εξουσιοδότηση στην κάθε αρχή που εκδίδει πράξη να την εξαιρεί από τη δημοσίευση.
    Μην εμπαίζετε τη νοημοσύνη μας. Αυτή είναι η ουσία της ρύθμισης. οι ειδικές διατάξεις δεν χρειάζονται άδεια αν είναι νομοθετικές. Υπάρχει περίπτωση βέβαια και με αυτό να επιτρέπεται η αποσύνδεση από τη διαύγεια με κανονιστικές διοικητικές πράξεις.
    Να αποσυρθεί άμεσα όλο το εκτός αν. Είναι είτε περιττό είτε βάζει ταφόπλακα στη διαύγεια.

  • 7 Οκτωβρίου 2013, 14:52 | Αλεξία

    Ζητώ την κατάργηση της παραγράφου 4 από το Άρθρο 20 καθώς με την παρούσα διατύπωση, ουσιαστικά καταργεί το πρόγραμμα Διαύγεια.