Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:13 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

    ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ 180.000.000 ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΕΤΕ;;;;;

    Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις καθως και όλο το έργο της «Διαθρωτικής Προσαρμογής» και θα σας Σύρουμε κυριολεκτικά απο τα μαλλιά σε εθνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια για να αιτιολογήσετε την απόφαση σας και να αποδωθούν τα διαφυγόντα έσοδα στους εμπλεκόμενους φορείς και Ιδιώτες.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:53 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Ήταν πραγματικά τουλάχιστον αρνητική «έκπληξη», αν όχι παραλογισμός, η ανακοίνωση του αιφνίδιου κλεισίματος του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα 120 εκατ. Ευρώ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά 560 κλαδικούς φορείς και 13.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Εκπροσωπώ μία εταιρεία συμβούλων που είναι Σύμβουλος Διαρθρωτικής Προσαρμογής δύο κλαδικών φορέων της περιοχής μου και καταθέτω την άποψη μου για την συνεργασία που έχουμε με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ, στη διαχείριση του έργου «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Η συνεργασία λοιπόν αυτή ήταν και ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον, άψογη σε όλα τα επίπεδα. Τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ με τα οποία συνεργάζομαι είναι πλήρως καταρτισμένα, «λειτουργούν» και εργάζονται με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και πρωτίστως επιδεικνύουν μία διάθεση συνεργασίας που δεν τη συναντάς συχνά σε υπηρεσίες του λεγόμενου δημόσιου τομέα.
    Πέρα όμως από την δεδομένη διαχειριστική επάρκεια του φορέα και τον επαγγελματισμό των στελεχών του, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα για τα πρακτικά θέματα εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής.
    1. Πως θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάσχεσης της αύξησης της ανεργίας, κλείνοντας φορείς με αποδειγμένη εμπειρία σε αυτό τον τομέα;
    2. Έλαβε υπόψη το Υπουργείο την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής;
    3. Έχει το αρμόδιο Υπουργείο έτοιμο πλάνο για την ομαλή και απρόσκοπτη εφαρμογή του;
    4. Πως θα αντιμετωπιστούν τα διαχειριστικά προβλήματα που είναι σίγουρο ότι θα ανακύψουν;
    5. Ποιος θα λογοδοτήσει και θα είναι υπεύθυνος για πιθανή και ενδεχόμενη απώλεια πόρων;
    Αν το Υπουργείο έχει όντως πραγματικό πλάνο οφείλει στην κοινωνία, στους φορείς και σε όλους εμάς τους εμπλεκόμενους, να το ανακοινώσει άμεσα και να απαντήσει στις δικές μας «κινδυνολογίες» και ανησυχίες.
    Αν δεν έχει, δεν είναι αργά να πάρει άμεσα πίσω το συγκεκριμένο άρθρο κατάργησης του ΕΙΕΑΔ.

    Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις καθως και όλο το έργο της «Διαθρωτικής Προσαρμογής» και θα σας Σύρουμε κυριολεκτικά απο τα μαλλιά σε εθνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια για να αιτιολογήσετε την απόφαση σας και να αποδωθούν τα διαφυγόντα έσοδα στους εμπλεκόμενους φορείς και Ιδιώτες.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:51 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΘΑΣΟΥ

    Ήταν πραγματικά τουλάχιστον αρνητική «έκπληξη», αν όχι παραλογισμός, η ανακοίνωση του αιφνίδιου κλεισίματος του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα 120 εκατ. Ευρώ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά 560 κλαδικούς φορείς και 13.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Εκπροσωπώ μία εταιρεία συμβούλων που είναι Σύμβουλος Διαρθρωτικής Προσαρμογής δύο κλαδικών φορέων της περιοχής μου και καταθέτω την άποψη μου για την συνεργασία που έχουμε με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ, στη διαχείριση του έργου «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Η συνεργασία λοιπόν αυτή ήταν και ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον, άψογη σε όλα τα επίπεδα. Τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ με τα οποία συνεργάζομαι είναι πλήρως καταρτισμένα, «λειτουργούν» και εργάζονται με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και πρωτίστως επιδεικνύουν μία διάθεση συνεργασίας που δεν τη συναντάς συχνά σε υπηρεσίες του λεγόμενου δημόσιου τομέα.
    Πέρα όμως από την δεδομένη διαχειριστική επάρκεια του φορέα και τον επαγγελματισμό των στελεχών του, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα για τα πρακτικά θέματα εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής.
    1. Πως θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάσχεσης της αύξησης της ανεργίας, κλείνοντας φορείς με αποδειγμένη εμπειρία σε αυτό τον τομέα;
    2. Έλαβε υπόψη το Υπουργείο την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής;
    3. Έχει το αρμόδιο Υπουργείο έτοιμο πλάνο για την ομαλή και απρόσκοπτη εφαρμογή του;
    4. Πως θα αντιμετωπιστούν τα διαχειριστικά προβλήματα που είναι σίγουρο ότι θα ανακύψουν;
    5. Ποιος θα λογοδοτήσει και θα είναι υπεύθυνος για πιθανή και ενδεχόμενη απώλεια πόρων;
    Αν το Υπουργείο έχει όντως πραγματικό πλάνο οφείλει στην κοινωνία, στους φορείς και σε όλους εμάς τους εμπλεκόμενους, να το ανακοινώσει άμεσα και να απαντήσει στις δικές μας «κινδυνολογίες» και ανησυχίες.
    Αν δεν έχει, δεν είναι αργά να πάρει άμεσα πίσω το συγκεκριμένο άρθρο κατάργησης του ΕΙΕΑΔ.

    Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις καθως και όλο το έργο της Διαθρωτικης Προσαρμογης και θα σας Σύρουμε κυριολεκτικά απο τα μαλλιά σε εθνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια για να αιτιολογήσετε την απόφαση σας και να αποδωθούν τα διαφυγόντα έσοδα στους εμπλεκόμενους φορείς και Ιδιώτες.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:44 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Ε.Α.Δ.
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
    ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΘΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ. ΤΟ ΔΕ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΙΣ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΖΗΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:17 | Master A.E.

    Κύριοι,

    Ως Ιδιωτικός Φορέας που συνεργάζεται άμεσα με το ΕΙΕΑΔ στην υλοποίηση του έργου «Διαρθρωτική Προσαρμογή», έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000€,δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε σχέση με την κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση του Φορέα.

    Θεωρούμε ότι μια τέτοια ενέργεια, είναι τουλάχιστον άδικη μιας από τη συνεργασία μας με τον υπό κατάργηση Φορέα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που τον αποτελούν οι οποίοι εκτός των άλλων πολύ συχνά επιμήκυναν και το ωράριο εργασίας τους προς επίλυση των εκάστοτε θεμάτων.

    Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι για το Έργο της Διαρθρωτικής Προσαρμογής, οι επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου (Κατάρτισης & Συμβουλευτικής), μέχρι να ξεκινήσει η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΙΕΑΔ, εργάζονταν για δύο και πλέον έτη αφιερώνοντας τεράστιο αριθμό ανθρωποωρών απασχόλησης δίχως να έχουν την παραμικρή ωφέλεια.

    Το πιο σπουδαίο όμως ζήτημα, έγκειται στους δικαιούχους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους τους, αλλά τους αντίστοιχους κλαδικούς φορείς, (18.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα, 780 επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα και 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας) οι οποίοι έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα για το έργο, στα οφέλη του οποίου βασίζουν αυτή τη στιγμή την αυριανή λειτουργία τους.

    Κλείνοντας, συνοψίζουμε ότι η μια τέτοια ενέργεια, είναι ικανή να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ολόκληρο το Έργο και να συμπαρασύρει όλους τους ως άνω εμπλεκόμενους σε αυτό.

    Με εκτίμηση,
    Master A.E.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:10 | Γούλας Στέφανος

    Στέφανος Γούλας
    Αντιπρόεδρος ΠΑΣΥΚΕΚ

    Εκφράζω την αντίθεσή μου για την Κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    Οι παράλογες μνημονιακές πολετικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση μεγαλώνει την εφιαλτική λίστα των ανέργων και πετάνε στο δρόμο εκατομμύρια ευρώ.

    Είναι γνωστό ότι το Ε.Ι.Ε.Α.Δ απαχολεί εξειδικευμένο προσωπικό και αυτή την δύσκολη περίοδο υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους.

    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν προγράμματα σε εξέλιξη.

    Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει το σχέδιο κλεισίματος του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις και ιδιαίτερα για νέα λουκέτα στην αγορά.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:57 | Απόστολος Κίτσος

    Ήταν πραγματικά τουλάχιστον αρνητική «έκπληξη», αν όχι παραλογισμός, η ανακοίνωση του αιφνίδιου κλεισίματος του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα 120 εκατ. Ευρώ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά 560 κλαδικούς φορείς και 13.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Εκπροσωπώ μία εταιρεία συμβούλων που είναι Σύμβουλος Διαρθρωτικής Προσαρμογής δύο κλαδικών φορέων της περιοχής μου και καταθέτω την άποψη μου για την συνεργασία που έχουμε με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ, στη διαχείριση του έργου «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Η συνεργασία λοιπόν αυτή ήταν και ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον, άψογη σε όλα τα επίπεδα. Τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ με τα οποία συνεργάζομαι είναι πλήρως καταρτισμένα, «λειτουργούν» και εργάζονται με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και πρωτίστως επιδεικνύουν μία διάθεση συνεργασίας που δεν τη συναντάς συχνά σε υπηρεσίες του λεγόμενου δημόσιου τομέα.
    Πέρα όμως από την δεδομένη διαχειριστική επάρκεια του φορέα και τον επαγγελματισμό των στελεχών του, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα για τα πρακτικά θέματα εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής.
    1. Πως θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάσχεσης της αύξησης της ανεργίας, κλείνοντας φορείς με αποδειγμένη εμπειρία σε αυτό τον τομέα;
    2. Έλαβε υπόψη το Υπουργείο την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής;
    3. Έχει το αρμόδιο Υπουργείο έτοιμο πλάνο για την ομαλή και απρόσκοπτη εφαρμογή του;
    4. Πως θα αντιμετωπιστούν τα διαχειριστικά προβλήματα που είναι σίγουρο ότι θα ανακύψουν;
    5. Ποιος θα λογοδοτήσει και θα είναι υπεύθυνος για πιθανή και ενδεχόμενη απώλεια πόρων;
    Αν το Υπουργείο έχει όντως πραγματικό πλάνο οφείλει στην κοινωνία, στους φορείς και σε όλους εμάς τους εμπλεκόμενους, να το ανακοινώσει άμεσα και να απαντήσει στις δικές μας «κινδυνολογίες» και ανησυχίες.
    Αν δεν έχει, δεν είναι αργά να πάρει άμεσα πίσω το συγκεκριμένο άρθρο κατάργησης του ΕΙΕΑΔ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:01 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Είναι κρίμα φορείς με τόσο καλά καταρτισμένο προσωπικό να κλείνουν τη στιγμή που έχουν αναλάβει και βρίσκονται σε εξέλιξη τόσα προγράμματα. Όλο το έργο «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» κινδυνεύει από καθυστερήσεις και θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα…….

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 12:07 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΤΑΣ

    Μας προκάλεσε μεγάλη απορία που η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων τη στιγμή που βρίκσονται σε εξέλιξη πλήθος προγραμμάτων που έχει αναλάβει. Διαμαρτυρόμαστε έντονα!!!!

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:36 | ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ»

    Είναι κρίμα φορείς με τόσο καλά καταρτισμένο προσωπικό να κλείνουν τη στιγμή που έχουν αναλάβει και βρίσκονται σε εξέλιξη τόσα προγράμματα. Όλο το έργο «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» κινδυνεύει από καθυστερήσεις και θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα…….

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:33 | Τζιωτη Μαίρη

    Τα ερωτήματα που γεννιόνται από την απόφαση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ είναι πολλά. Το κυριότερο όμως αφορά σε ποιο βαθμό πιστεύει το κράτος ότι με την κατάργιση ενός φορέα που απαρτίζεται από προσωπικό τοποθετημένο με διαφανείς διαδικασίες σε εξειδικευμένες και μείζωνος σημασίας θέσεις, θα επιτύχει την αναβάμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πολιτείας και την συστηματική αναδιάρθρωσης του κράτους.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:49 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

    Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων
    Τη στιγμή βέβαια που κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:39 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων-μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:53 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ – Η ΔΙΩΝΗ

    Eίναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    To κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ θα δημιουργήσει τεράστια καθυστέρηση, ακόμη και ματαίωση πλήθους προγραμμάτων με αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:27 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων-μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:58 | Μαρίνα Μ.

    To ΕΙΕΑΔ αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης». ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ, στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σήμερα βρίσκεται στη πιο κρίσιμη φάση του δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και είναι ένα βήμα πριν τη λήψη της επιχορήγησης.
    Κάποιες επιχειρήσεις που είχαν αρχικά ενταχθεί οδηγήθηκαν σε παραίτηση είτε γιατί έπαψαν να λειτουργούν, είτε γιατί μείωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, είτε γιατί είχαν αδυναμία έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Από αυτές που προχώρησαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα έχει γίνει ήδη μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία με τις τρέχουσες εξελίξεις κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
    Ένα Πρόγραμμα αυτού του ύψους χρηματοδότησης (που για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Πρόσκλησης Β ανέρχεται από 4.500-20.000Ευρώ Δημόσια Δαπάνη) και το οποίο ξεκίνησε το 2011 είναι καιρός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν χωρίς καθυστέρηση. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους (όσοι εργάζονται πλέον) δεν μπορούν να περιμένουν.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:55 | Κων/να Μουχίκα

    Σε ένα κράτος που καταρρέει και που στηρίζεται αποκλειστικά σε πελατειακές σχέσεις, η απόφασή του να «απαλλαγεί» μέσω της απόλυσης από ικανότατα στελέχη, ανώτατης εκπαίδευσης ως επί το πλείστον, που διαχειρίζονταν εξ ολοκλήρου προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Γ ΚΠΣ, είναι κατακριτέα.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:59 | ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

    Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και λόγω της εργασίας μου έχω καθημερινή επικοινωνία με τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ ανά την Ελλάδα. Έχω να δηλώσω ότι δεν έχω συναντήσει καλύτερη αντιμετώπιση από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε οποιαδήποτε απορία και βοήθεια χρειαζόμουν.Η αντιμετώπισή τους ήταν ΑΜΕΣΗ και η βοήθειά τους ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
    Χωρίς αμφιβολία η συνεργασία μου μαζί τους ξεπερνά και αυτή των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι και ικανά στελέχη είναι και ασυνήθιστα εργατικοί.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:07 | Δίελλας Κωνσταντίνος

    Ονομάζομαι Δίελλας Κωνσταντίνος και είμαι ένας από τους 65 εργαζόμενους στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. (ΝΠΙΔ). Προσλήφθηκα με διαδικασία ΑΣΕΠ στις 13 Μαρτίου 2006 με την υπ’ αριθμόν 1/2003 Προκήρυξη (ΦΕΚ 31/2003, τ. ΑΣΕΠ), με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
    Έχω 2 Πτυχία, είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος, έχω Πτυχίο Ξένης Γλώσσας καθώς και Πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ. Έχω 12 έτη προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εργάζονται 65 εργαζόμενοι εκ των οποίων πάνω από 40 έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και όλοι οι υπόλοιποι με ΝΟΜΙΜΕΣ προκηρύξεις των εταιρειών ΕΚΑΕ Α.Ε. και ΠΑΕΠ Α.Ε. από την συγχώνευση των οποίων προήλθε το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εκτός των άλλων δραστηριοποιείται θεσμικά στον τομέα της έρευνας και των μελετών κύρια σε θέματα τα οποία αφορούν την απασχόληση, την αγορά εργασίας και την ανεργία, εκδίδει άρθρα και μελέτες τα οποία αποτελούν σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης της αγοράς εργασίας και ανάσχεσης της ανεργίας, εκδίδει την Εθνική Ετήσια Έκθεση για την Αγορά Εργασίας και την Απασχόληση, είναι ο υπεύθυνος φορέας της Ελλάδος για τη Labour Market Policies Database, έχει συμμετοχή στο Συμβούλιο Δια Βίου Μάθησης και σύνδεσης με την Απασχόληση, Συμβάλει στην Παρακολούθηση και καταγραφή στοιχείων προσωρινής Απασχόλησης καθώς και την αποστολή της στο Υπουργείο Εργασίας και φυσικά υλοποιεί το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το εν λόγω έργο είναι συνολικού ύψους 200 εκ. Ευρώ, αφορά 100.000 περίπου εργαζόμενους, 560 κλαδικούς φορείς και 13.000 επιχειρήσεις. Για παράδειγμα κύριε Υπουργέ, μόνο στην Περιφέρεια σας υλοποιούνται αυτή τη στιγμή προγράμματα από τα οποία ωφελούνται πάνω από 1.454 επιχειρήσεις, 31.408 εργαζόμενοι και 42 κλαδικοί φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 28.727.360 Ευρώ.
    Κύριε Υπουργέ δεν ζητάω να γίνει κάτι αδιαφανές ή αναξιοκρατικό για να σωθώ εγώ και οι συνάδελφοι μου στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. Το αντίθετο αυτό που ζητάω είναι αξιοκρατία και διαφάνεια, να λάβετε υπ΄οψιν σας το έργο το οποίο επιτελεί ο Φορέας, καθώς και το υψηλό επίπεδο και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων σε αυτόν. Σε τελική ανάλυση δώστε μας το δικαίωμα να αξιολογηθούμε με ως φορέας και ως εργαζόμενοι με αξιοκρατικά κριτήρια.

    Με εκτίμηση

    Δίελλας Κωνσταντίνος

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 11:03 | Παντελής Χαλιαμάλιας

    Η καθημερινή επικοινωνία και η συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ είναι άψογη, σε μία εποχή που η επαφή με τις υπηρεσίες του Δημοσίου είναι τουλάχιστον προβληματική. Πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως αναβάθμιση του τομέα Δημόσιας Διοίκησης η κατάργηση ενός τέτοιου οργανισμού και ακόμη περισσότερο η απομάκρυνση αξιόλογων υπαλλήλων;;;;

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 09:45 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

    Σταματήστε επιτέλους τις ανθρωποθυσίες στο βωμό της τρόικα.
    Η βελτίωση του Δημοσίου δεν γίνεται χωρίς συνολικό σχέδιο και ούτε με την αριθμητική. Πετάτε στο δρόμο 65 νέους επιστήμονες στελέχη της ΕΙΕΑΔ με εμπειρία και σημαντικά αποτελέσματα και συγχρόνως 120 εκατ.Ευρώ του προγράμματος της Διαρθρωτικής Προσαρμογής τα οποία το πιθανότερο είναι να μην εκταμιευτούν ποτέ!! ‘Ετσι οι 200 επιχειρήσεις και οι 300 εργαζόμενοι στα Χανιά οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και έχουν υλοποιήσει μεγάλο μέρος του θα μείνουν για μια ακόμα φορά άλαλοι περιμένοντας ….την Ανάπτυξη .Από ποιους άραγε και για ποιους την περιμένει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;
    Αποσύρετε άμεσα το άρθρο 8.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 09:48 | Γρηγόρης Στουρνάρας

    Στο «Άρθρο 11: Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.» αναφέρεται στην παράγραφο 8. «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο ΝΠΙΔ «Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών», αποτελούμενο από δύο (2) υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπηρετούντες από το έτος 1985, εντάσσεται στο προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατίθεται στη Νομική Σχολή του.»

    Με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε το παραπάνω προσωπικό, κρίθηκε ως αναγκαία η μεταφορά του στο προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατίθεται στη Νομική Σχολή του (και μάλιστα δίχως να αναφέρεται σε ποιον επακριβώς τομέα υπηρεσιών του ΕΚΠΑ μεταφέρονται καθώς και τι εξειδικευμένο έργο θα παρέχουν);
    Με ποια κριτήρια διαχωρίζονται οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι του ΕΙΕΑΔ (υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων και διορισθέντων βάσει προκηρύξεως και αποφάσεως του ΑΣΕΠ), οι οποίοι διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα δεν μεταφέρονται και δεν ενσωματώνονται στο ήδη υπάρχον προσωπικό του ΟΑΕΔ;

    Για ποιους λόγους έχει γίνει η παραπάνω διάκριση;

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 09:07 | K. ΠΑΠΠΑΣ

    Είναι ντροπή για οποινδήποτε προσπαθεί να πείσει ότι γίνεται πράγματι προσπάθεια αναδιοργάνωσης του δημοσίου να απολύει υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ όπως γίνεται στην περίπτωση του ΕΙΕΑΔ. Όσο για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, όποιος έχει έλθει σε επαφή με υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γνωρίζει πολύ καλά τον απίστευτο φόρτο εργασίας, την υποστελέχωση και την ανεπάρκεια αυτού του οργανισμού.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 07:48 | Νίκος Π

    21 Φορείς θίγει το νομοσχέδιο. Πόσο άξιο είναι το ΕΙΕΑΔ, εντυπωσιάζει: μονοπωλεί τα σχόλια σε όλα τα άρθρα!

    Δε γνώριζα τις λεπτομέρειες, τώρα τα διάβασα: η ΠΟΙΟΤΗΤΑ προσόντων του προσωπικού κι η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στην επιλογή του, το καθιστά υπόδειγμα για όλο το Δημόσιο.

    Κοροϊδευόμαστε άραγε; Τί ποσοστά μεταπτυχιακών έχει το προσωπικό στο Υπ. Εργασίας δηλαδή, ή στον ΟΑΕΔ, που θα το διαδεχθούν; Και για το ποσοστό διορισθέντων μέσω ΑΣΕΠ βέβαια, μη συζητήσουμε…

    Να μικρύνουμε το Δημόσιο συμφωνούμε όλοι, όχι να διαλύσουμε τις καλές του μονάδες. Είναι εμφανής η αδικία για το ΕΙΕΑΔ να «μπαίνει στο τσουβάλι» με τον Οργανισμό Κωπαΐδας ή τους Αυτοκινητόδρομους…

    Προφανώς η κατάργηση δεν είναι αξιοκρατική. Και θεωρώ, ως πολίτης, ότι πρόκειται για λάθος που θα διορθωθεί πριν την κατάθεση στη Βουλή.

    Χρειαζόμαστε περισσότερα ΕΙΕΑΔ, όχι λιγότερα.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 02:39 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Είναι προφανές, ότι αυτός που πρότεινε την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ δεν γνωρίζει το Φορέα, το προσωπικό του και το έργο που επιτελεί. Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν την «αγορά» για το ΕΙΕΑΔ και τη δουλειά του. Το ΕΙΕΑΔ, διαχειρίζεται προγράμματα που είναι ενέσεις ζωής για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν. Το προσωπικό του, απέχει παρασάγγας από αυτό που έχουμε όλοι ως πρότυπο του δημόσιου υπαλλήλου. Ικανοί, εργατικοί, και συνεργάσιμοι. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ΕΣΠΑ βρήκαμε πραγματικούς συνεργάτες. Δεν θέλω να αναφερθώ στην αναστάτωση που δημιουργείται αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις που περιμένουν ως μάνα εξ’ ουρανού τα χρήματα από τα προγράμματα. Θα πω μόνο πως είναι αδιανόητο αυτοί οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Λυπάμαι γιατί αυτό δεν λέγεται εκσυγχρονισμός του κράτους. Λέγεται οπισθοδρόμηση.

    Παναγιώτης Οικονόμου
    Managing Partner εταιρείας Συμβούλων

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 23:08 | Μπαρσάκης Δημήτρης

    Ονομάζομαι Μπαρσάκης Δημήτρης και είμαι κι εγώ ένας από τους υπαλλήλους του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που σύντομα θα επισκεφτεί τα γραφεία του ΟΑΕΔ για το ταμείο ανεργίας.
    Θα μπορούσα κι εγώ να αναπτύξω τις θέσεις μου για τη χρησιμότητα του εν λόγω φορέα, γιατί πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του κτλ κτλ….
    Θα προτιμήσω όμως τελικά να μη γράψω τίποτα από αυτά, γιατί δυστυχώς πιστεύω ότι ο θεσμός της Δημόσιας Διαβούλευσης, που ξεκίνησε με σκοπό να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς θεσμούς σε αυτή τη χώρα, είναι ένα ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ στο σημερινό – και κατά το Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ – ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.
    Η εντολή έχει ήδη δοθεί: 15.000 άνθρωποι να θυσιαστούν. Σήμερα είμαστε εμείς. Αύριο?

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 21:36 | Prodromos Vadratsikas

    Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων και είμαι υπεύθυνος υλοποίησης για Σχέδια Διαρθρωτικής Προσαρμογής δεκάδων επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων και Επιχειρήσεων.

    Με έκπληξη πληροφορήθηκα και εγώ την πρόθεση για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ μόλις λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Σε αυτήν την φάση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης για το στελεχιακό δυναμικό τους, ενώ έχουν λάβει και τις προβλεπόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Εμείς, ως σύμβουλοι προετοιμάζουμε και υποβάλλουμε συνεχώς τα πρώτα αιτήματα πληρωμής των επιχορηγήσεων που δικαιούνται, ώστε να γίνει η εξόφληση των προβλεπόμενων δαπανών και να υποβληθούν στη συνέχεια τα αιτήματα αποπληρωμής και ολοκλήρωσης των έργων.

    Η πιθανή κατάργηση του ΕΙΕΑΔ μόνο καθυστερήσεις μπορεί να δημιουργήσει στην ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς θα χρειαστεί να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι ο ΟΑΕΔ να κατανοήσει πλήρως τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις από την υλοποίηση ενός τόσο πολυσύνθετου προγράμματος, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχει και η δυνατότητα να ανταποκριθεί άμεσα και έγκαιρα στις απαιτήσεις. Είναι υπαρκτό ακόμα το παράδειγμα από την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποπληρωμή επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που εκκρεμούν αιτήματα ολοκλήρωσης έργων εδώ και πολλούς μήνες, καθώς δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό για να ανταποκριθεί έγκαιρα στις απαιτήσεις.

    Επιπλέον, η καθυστέρηση που αναμένεται να δημιουργηθεί θα δημιουργήσει σημαντική δυσαρέσκεια από την πλευρά των επιχειρήσεων και πιθανόν εκ νέου αποχωρήσεις επιχειρήσεων από το πρόγραμμα. Είναι δεδομένο ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα του Κράτους, που διατείνεται ότι επιθυμεί διακαώς την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ανταποκρίνονται άμεσα σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα πολλές από αυτές έχουν αναλάβει σημαντικό κόστος ρυθμίσεων για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων για να εισπράξουν επιχορηγήσεις που δεν έχουν λάβει ακόμα.

    Τέλος, οφείλω να καταγράψω την άψογη συνεργασία που έχω σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ τόσο στα Περιφερειακά Τμήματα όσο και στην κεντρική δομή. Πρόκειται για στελεχιακό δυναμικό άριστα καταρτισμένο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και απόλυτη διάθεση συνεργασίας.

    Το υπουργείο οφείλει να αποσύρει άμεσα το άρθρο 8 για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

    Αντίθετα, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ενισχύσει το ΕΙΕΑΔ ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου και να σχεδιάσει νέα προγράμματα προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να κεφαλαιοποίησει τη σημαντική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 19:38 | ΝΙΚΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ.
    ΝΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Μ.Ε.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 18:56 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΕΑΔ (ΣΕ-ΕΙΕΑΔ)

    Κατ΄ αρχάς, ως σωματείο εργαζομένων επισυνάπτουμε το σημερινό Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ (16-1-2014), ενάντια στο κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ

    *********

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.Σ.Ε.Ε.
    16/1/2014

    ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    H ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για την κυβερνητική απόφαση με την οποία καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεν μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων και αφετέρου πετούν στο δρόμο εκατομμύρια ευρώ λες και περισσεύουν.
    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ ενός ινστιτούτου με μεγάλη ερευνητική δράση σταματά την υλοποίηση έργων απασχόλησης που, αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.
    To Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ενώ υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα.
    Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα κάθε σχέδιο κλεισίματος του Ε.Ι.Ε.Α.Δ και να εντάξει τη δράση του στο υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
    Πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες απολύσεις ούτε για νέα λουκέτα στην αγορά.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    ********

    – Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΙΕΑΔ προφανώς και θεωρεί όχι μόνο αδικο αλλά και παράλογο να οδηγείται σε κατάργηση ένας οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιειται αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης με προσωπικό υψηλής επιστημονικής στάθμης και εξειδίκευσης, ως προς την εκπόνηση και υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων απασχόλησης, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
    Το Σωματείο θα αναρτήσει σύντομα στη διαβούλευση ολοκληρωμλενο και τεκμηριωμένο υπόμνημα σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και το έργο που υλοποιεί σε όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλητονται από την οικονομική κρίση.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 17:59 | Μαρία Φωτοπούλου

    To EIEAΔ απασχολεί άτομα ανώτατης εκπαίδευσης, υψηλότατου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, τα οποία έχουν προσληφθεί μέσω απολύτως νόμιμης και αξιοκρατικής διαδικασίας, ήτοι μέσω ΑΣΕΠ.
    Η προσπάθεια επίτευξης του στόχου της «πολλά υποσχόμενης» αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα γίνεται μέσω της απολύσεως εργαζομένων οι οποίοι ούτε έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια ούτε εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και μέσω της καταργήσεως φορέων οι οποίοι είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Ουδεμία εκ των ως άνω προυποθέσεων ισχύει εν προκειμένω, δεδομένου ότι ο εν λόγω φορέας με τους εργαζομένους σε αυτόν παράγουν ουσιαστικότατο έργο. Ιδιαιτέρως δε επισημαίνω ότι θα απολυθούν άνθρωποι οι οποίοι οργάνωσαν την ζωή τους βάσει της όποιας ασφάλειας προσφέρει ακριβώς αυτή η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ.
    Σε κάθε δε περίπτωση δεδομένου ότι ο οργανισμός απασχολεί 65 άτομα το αριθμόν ευλόγως τίθεται το ερώτημα ποιά είναι η σημαντική αυτή ωφέλεια την οποία θα αποφέρει η κατάργησή του για τον δημοσιονομικό μας προγραμματισμό η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με άλλο ισοδύναμο μέτρο;

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 16:51 | Δάβανος Γιώργος

    Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και λόγω της εργασίας μου έχω καθημερινή επικοινωνία με τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ ανά την Ελλάδα. Έχω να δηλώσω ότι δεν έχω συναντήσει καλύτερη αντιμετώπιση από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.
    Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για άλλους οργανισμούς ή υπηρεσίες αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πως είναι να βρίσκεις την κάθε στιγμή τον οποιοδήποτε υπάλληλο για να σου λύσει άμεσα κάποια απορία ή πρόβλημα. Ακόμα και αν δεν έχουν άμεση απάντηση θα σε καλέσουν οι ίδιοι την επόμενη ημέρα για να σε ενημερώσουν. Μπορεί αυτό να φαντάζει ως κάτι δεδομένο αλλά πιστέψτε με ο τρόπος δουλειάς τους δηλώνει ανθρώπους καταρτισμένους που ενδιαφέρονται ειλικρινά για την πρόοδο της εργασίας τους.
    Χωρίς αμφιβολία η συνεργασία μου μαζί τους ξεπερνά και αυτή των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 16:55 | Δημήτρης Χατζάκης

    Προσλήφθηκα μέσω ΑΣΕΠ το 2005 στο ΕΙΕΑΔ μετά από 16ετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης. Ερχόμενος στο δημόσιο με μια σχέση υπαλλήλου ΙΔΑΧ σε μια εταιρία που δημιουργήθηκε με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίστευα ότι κάτι έχει αλλάξει και δεν περνάνε πια μόνο τα κομματικά ρουσφέτια αλλά υπάρχει μια αξιοκρατία η οποία θα κάνει το δημόσιο καλύτερο.
    Όταν άκουσα ότι υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης αναλαμβάνει ο κ. Κ. Μητσοτάκης σκέφτηκα ότι ο υπουργός σαν βουλευτής διατεινόταν ότι «κανείς υπάλληλος που έχει προσληφθεί με ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να απολυθεί» κλπ κλπ οπότε θα μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας.
    Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι άλλα λέμε σαν βουλευτές και άλλα ως υπεύθυνοι υπουργοί και να τώρα ο κ. Κ. Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον κ. Ι. Βρούτση αποφάσισαν χωρίς καμιά αιτιολογία και εντελώς άκαιρα, να κλείσουν τον φορέα και να στερήσουν από το δημόσιο τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας χωρίς καμιά αξιολόγηση χωρίς κανένα σκεπτικό.
    Προσωπικά το επαγγελματικό μου κομμάτι δεν είναι του παρόντος γιατί κάλλιστα θα μπορούσα τώρα να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και ο εργοδότης μου να με απέλυε όπως έχει γίνει με άλλο 1,5εκ Έλληνες. Όμως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και συμβουλεύουν τους υπουργούς αναρωτιέμαι αν έχουν κάποια επαφή με την πραγματικότητα. Κλείνοντας το ΕΙΕΑΔ σταματάτε στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα που βγήκε από το ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους. Είμαστε στη φάση των πληρωμών που μια οποιαδήποτε καθυστέρηση κάνει τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
    Επειδή εμείς που δουλεύουμε το πρόγραμμα και ερχόμαστε σε επαφή με ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούμε σας ενημερώνουμε ότι μια καθυστέρηση στο πρόγραμμα της τάξης των 2-3 μηνών τινάσσει το πρόγραμμα στον αέρα διότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα μπορούν να βγάλουν ενημερότητες γιατί ήδη τώρα που μιλάμε είναι οριακές.
    Θλίβομαι πραγματικά όταν κάποιοι καρεκλοκένταυροι που αγνοούν την πραγματικότητα βγαίνουν και λένε στο κόσμο ότι το πρόγραμμα δεν θα χαθεί κλπ. Αστειότητες. Το πρόγραμμα (150εκ ακόμα) χάνεται γιατί οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση.
    Ως υπεύθυνος του γραφείου Κρήτης σας ενημερώνω ότι έχουμε να εκταμιεύσουμε για την Κρήτη 7.800.000€ ακόμα και ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα ΧΑΘΕΙ γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκδόσουν νέες ενημερότητες γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις. Τα χρήματα της πρώτης δόσης του προγράμματος περιμένουν, που είναι έτοιμα να εκταμιευτούν, για να μπορέσουν να καλύψουν δόσεις και ρυθμίσεις σε εφορία και ΟΑΕΕ.
    Όταν ξεκίναγε το πρόγραμμα αυτό ήταν για εμάς πολύ μεγάλη χαρά να βλέπουμε ανθρώπους από το τελευταίο χωριό της επαρχίας που συντηρούν ένα μικρό εμπορικό να έχουν την δυνατότητα να μπουν στο περίφημο ΕΣΠΑ και να γευτούν και αυτοί ένα μέρος από το Ευρωπαϊκό νέκταρ.
    Δυστυχώς όμως κύριοι το όνειρό τους αυτό τους το κάνατε εφιάλτη και είναι πολύ λυπηρό σε μια χώρα που στηρίζεται στους μικρομεσαίους η πολιτεία να κλείνει φορείς που είναι εργαλεία για ακριβώς αυτή τη δουλειά.
    Νόημα κύριοι δεν έχει να χρηματοδοτηθεί μόνο μια μεγάλη επιχείρηση με ένα τεράστιο ποσό από το ΕΣΠΑ αλλά να χρηματοδοτηθεί και μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας και είναι τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που δίνουν ζωή στο κορμό όλης της χώρας.
    Είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό και απορώ για τους υπουργούς μας κ. Βρούτση και κ. Μητσοτάκη αν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Είναι εύκολο να διώξεις 65 άτομα πλήρως εξειδικευμένα στο τομέα που πονάει αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας; Είναι εύκολο να ριψοκινδυνεύεις ένα πρόγραμμα 15.οοο επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζόμενους; Απορώ.

    Δημήτρης Χατζάκης
    Οικονομολόγος (ΜΑ)
    Γραφείο Κρήτης
    ΕΙΕΑΔ

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:57 | Κατερίνα Θ

    Το επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης, διαμορφώνεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ από το επίπεδο του στελεχιακού της δυναμικού. Απομακρύνοντας προσωπικό υψηλού επιπέδου τοποθετημένο με διαφανείς διαδικασίες σε εξειδικευμένες και απολύτως αναγκαίες, σε περίοδο κρίσης, θέσεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πολιτείας.
    Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΙΕΑΔ, χωρίς την τεχνογνωσία των στελεχών που τις ασκούσαν για χρόνια, αποτελεί απλή διοικητική πράξη η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’όσα φιλοδοξεί να λύσει.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:21 | ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΤΙΣΑΣ

    Διαμαρτύρομαι για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και συμπαραστέκομαι στους εργαζομενους. Ο συγκεκριμένος φορέας προσφέρει στην κοινωνία και είναι κρίμα να απολυθούν εξειδικευμένοι άνθρωποι, που προσλήφθηκαν με διαφανείς διαγωνισμούς.
    Ο Πρόεδρος του ΔΣ

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:41 | Γ. Φαράντος

    Η προς διαβούλευση κατάργηση του ΕΙΕΑΔ πρόκειται να αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της διαχείρισης των προγραμμάτων επιμόρφωσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παρούσα χρονική περίοδο για την εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού επάνω στις μεθοδολογίες και τακτικές που μπορούν να υποβοηθήσουν την έξοδο από την κρίση. Η διαχείριση των προγραμμάτων επιμόρφωσης ενδέχεται να αφεθεί σε μη ειδικευμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ούτε αιτιολογία.
    Γιατί δεν γίνεται η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η εξοικονόμηση πόρων από τους μειωμένων επαγγελματικών προσόντων των πάσης φύσεων Δημοσίων Επιχειρήσεων, παρά διαλύονται οι αποδοτικές και ωφέλιμες Υπηρεσίες Διαχείρισης του Δημοσίου;

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:57 | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Διαμαρτύρομαι για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ διότι πρόσφέρει στην κοινωνία είτε ως φορέας υλοποίησης προγραμμάτων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις είτε ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρησης κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ). Το έργο επιτελείται από εξειδικευμένα άτομα και είναι κρίμα το δημόσιο να χάσει αυτό το προσωπικό.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:43 | Α.Δ

    Είναι άδικο να έχει διοριστεί κανείς μέσω ΑΣΕΠ, να διαθέτει αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και να απολύεται σαν έναν οποιοδήποτε υπάλληλο που έχει καταφέρει να »τρυπώσει» στο Δημόσιο μπαίνοντας από το »παράθυρο». Το κράτος διατείνεται ότι με τον διορισμό υπαλλήλων που έχουν υψηλά προσόντα και έχουν αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ θα αναβαθμίσει ποιοτικά τον δημόσιο τομέα. Αυτό όμως, πως θα το καταφέρετε?? Ξεκινώντας την »αναδιαμόρφωση» προς το »καλύτερο» του δημοσίου τομέα, με την ταυτόχρονη απόλυση προσωπικού που διαθέτει προσόντα κι έχει διοριστεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ??

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:33 | Τάσος Βασιλειάδηs

    Ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Το έργο που επιτελεί ο συγκεκριμένος φορέας είναι εξαιρετικά σημαντικό και η κατάργησή του θα έχει δυσμενή επίπτωση στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα που εποπτεύει.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 15:43 | Αδάμ Ρογδάκης

    Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν ότι στο Δημόσιο πρέπει και επιβάλλεται να γίνει αναδιάρθρωση και ότι πρέπει να γίνουν και απολύσεις κάτι που υποστηρίζω με θέρμη. Με την ίδια θέρμη όμως υποστηρίζω ότι οι υπηρεσίες δεν πρέπει να κλείνουν και να καταργούνται όταν έχουν λόγο ύπαρξης με μοναδικό σκοπό να απολύουμε το προσωπικό ή να κάνουμε ισοπεδωτικές απολύσεις από κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου γιατί αυτό επιβάλλεται από το μνημόνιο.
    Με έκπληξη διάβασα στα ΜΜΕ ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κλείσει το ΕΙΕΑΔ και ότι οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται από το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ ενώ το προσωπικό του θα απολυθεί.
    Είχα την τύχη να εργαστώ στην Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. ως Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης και έχω συνεργαστεί με τα περισσότερα στελέχη του ΕΙΕΑΔ αφού ήταν πρώην εργαζόμενοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.
    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι και ικανά στελέχη είναι και ασυνήθιστα εργατικοί.
    Ποιός σώφρων σύμβουλος μπορεί να εισηγηθεί στον Υπουργό να κλείσει μια υπηρεσία που παράγει έργο και απορροφά κοινοτικά κονδύλια με τέτοια επιτυχία και να απολύσει αυτό το προσωπικό των 65 εργαζομένων από τους οποίους οι 56 έχουν τελειώσει ΑΕΙ 21 έχουν μεταπτυχιακό και οι 7 διδακτορικό; Αλήθεια με την ανανέωση προσωπικού που θέλετε να κάνετε θα πετύχετε εργαζομένους με περισσότερες σπουδές και προσόντα;
    Όσο αφορά την εργατικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη.
    Αδάμ Ρογδάκης
    Εκπαιδευτικός

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 14:26 | T.N.

    Προσλήφθηκα με ΑΣΕΠ στο ΕΙΕΑΔ (προκήρυξη 1/2003) με εντελώς διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και με πλήθος γνήσιων αποδεικτικών. Δεν είναι δυνατόν να αποτελώ απλά έναν αριθμό χωρίς καμία αξιολόγηση. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια βελτιωτική πρόβλεψη για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ. Δεν είναι δυνατόν να μην είμαι χρήσιμη σε κάποια άλλη υπηρεσία. Δεν είναι δυνατόν να υποστώ τέτοια ανατροπή στη ζωή μου, όταν δε διαφέρω σε τίποτα από τους αξιοκρατικά προσληφθέντες υπαλλήλους. Δε με παρηγορεί ούτε καν η πρόβλεψη μιας σύμβασης έργου με τον ΟΑΕΔ, πρώτον γιατί αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, δεύτερον γιατί και αυτή θα φτάσει κάποτε στη λήξη της και τρίτον γιατί με εξομοιώνει ηθικά με υπαλλήλους που χρησιμοποίησαν αθέμιτους τρόπους πρόσληψης. Δηλαδή κριτήριο του κράτους είναι η συγκυρία του πού εργάζεται κάποιος ή ο τρόπος πρόσληψής του και τα προσόντα του, όταν το ίδιο το κράτος προκήρυξε τις θέσεις;

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:54 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ

    Οι εργαζόμενοι στο ΕΙΕΑΔ αποτελούν την αφρόκρεμα των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση. Εξειδικευμένο προσωπικό, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, άτομα που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν τίτλους μεταπτυχιακούς, διδακτορικά, γνωρίζουν ξένες γλώσσες και διαθέτουν υπερπροσόντα, συναφή πάντα προς το αντικείμενο και τη θέση εργασίας τους. Μέχρι σήμερα έχουν διαχειριστεί άψογα ευρωπαϊκά κονδύλια σε συνεργασία με χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το να ακούς οτι στη θέση τους θα προσληφθούν άλλα άτομα αξιοκρατικά, αποτελεί προσβολή προς τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι και αξιοκρατικά έχουν προσληφθεί, αλλά και είναι η προσωποποίηση της εργατικότητας και της επιτυχημένης προσπάθειας για ατομική αυτοβελτίωση μέσω της εκπαίδευσης και της υψηλού επιπέδου επιστημονικής κατάρτισης. Δεν προσέτρεξαν ούτε χρησιμοποίησαν γνωστούς σε όλους μας τρόπους προκειμένου να «τρυπώσουν» στο δημόσιο, συμμετείχαν σε νόμιμη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και με τα προσόντα τους διόριστηκαν στις θέσεις αυτές, άτομα νέα, το δυναμικό κομμάτι της φτωχής κατά τα άλλα Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που είναι αναγκαία η τήρηση αξιοκρατικών κριτηρίων σε κάθε διαδικασία στέρησης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως η νόμιμη εργασία, προκειμένου να υπάρχει το αίσθημα της δικαιοσύνης στην κοινωνία, να οδηγούμαστε σε λύσεις τυφλής, άκριτης και συνεπώς άδικης απόλυσης από ένα κράτος τιμωρό, που δεν σέβεται την ατομική προσπάθεια για εργασιακή καταξίωση και δεν αναγνωρίζει τα προσόντα και ικανότητες των εργαζομένων του. Αντίθετα, παραμένουν εργαζόμενοι χιλιάδες υπάλληλοι, των οποίων τα κριτήρια πρόσληψης απέχουν από κάθε έννοια νομιμότητας ή σε κάθε περίπτωση δεν έγιναν με ασφαλείς διαδικασίες και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Θεωρώ πως πρέπει άμεσα να υπάρξει ΔΙΚΑΙΗ αντιμετώπιση των ανωτέρω εργαζομένων, τουλάχιστον η αξιοποίησή τους σε θέσεις παρόμοιες και ανάλογες της εμπειρίας και των προσόντων τους.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:00 | ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ

    Ο ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ εκφράζει για μια ακόμη φορά την ανησυχία του αλλά και την αντίθεσή του, στην απόφαση για την κατάργηση «εδώ και τώρα» του Ε.Ι.Ε.Α.Δ, ενός φορέα που βρίσκεται να διαχειρίζεται έργα 200.000.000€ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Ε.Π «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα οποία υλοποιούνται μέσω 20.000 συμβάσεων κρατικών ενισχύσεων προς ΜΜΕ, 650 συμβάσεων με κλαδικούς φορείς και με ωφελούμενους 42.000 εργαζόμενους, των προαναφερόμενων επιχειρήσεων. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν σε έργα αναδιάρθρωσης πολύ Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αυτόνομα ή μέσω κλαδικών φορέων, συνδέουν νέα επιχειρηματικά σχέδια αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με την κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέες δυσμενείς συνθήκες και επομένως την προστασία της Απασχόλησής τους, σε μια περίοδο που η ανεργία πλήττει κατά εκατοντάδες χιλιάδες, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
    Τα εν λόγω έργα διαχειρίζεται το Ε.Ι.Ε.Α.Δ (που απασχολεί 65 περίπου άτομα) ως ενδιάμεσος φορέας, εγκρίθηκαν πριν 1 ½ χρόνο περίπου και αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα οργανωτικού και διαχειριστικού χαρακτήρα που καθυστέρησαν την υλοποίησή τους. Τα προβλήματα αυτά έχουν πλέον αντιμετωπιστεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων, η οποία και θα ολοκληρωθεί το πολύ στους επόμενους 6 μήνες. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που σχετίζεται με την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ και την ανάληψη του ρόλου της από άλλο φορέα, σημαίνει νέα τεράστια καθυστέρηση που θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωση των σχετικών έργων. Ωστόσο και μετά την ολοκλήρωσή των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδιάζεται νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Ε.Ι.Ε.Α.Δ για την υποστήριξη δράσεων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για στοχευμένες δράσεις που θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο εν λόγω σχεδιασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Σ.Ε.Σ αλλά και της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών Απασχόλησης που ξεκίνησε με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ και της Task Force και συμπεριλήφθηκε στον προγραμματισμό της πρόσφατης 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» που πρόκειται με βάση τα παραπάνω να ενεργοποιηθεί άμεσα για την κάλυψη της «εκ των προτέρων αιρεσιμότητας 8.5» που αφορά στην προσαρμογή των εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών στην αλλαγή.
    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ δημιουργεί άμεσα τεράστια προβλήματα εφαρμογής των προγραμμάτων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τόσο προς τις επιχειρήσεις, που κλήθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της οικείας προκήρυξης να επωμισθούν ένα σημαντικότατο κόστος για την έκδοση εγγυητικών επιστολών δεσμεύοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους που δεν περισσεύουν, όσο και προς τους εργαζόμενους που χάνουν Κατάρτιση και Εκπαιδευτικά επιδόματα. Δημιουργεί επίσης αρνητικές παρενέργειες και στους φορείς μας που με υψηλότατο κόστος σχεδίασαν και οργάνωσαν προτάσεις που εντάχθηκαν στα έργα αυτά και υλοποιούνται σε εξαιρετικά δυσμενές κλίμα και συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την αιφνίδια κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ πριν ολοκληρώσει το έργο του, προκαλεί και πάλι μια σειρά από νέα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της αφερεγγυότητας και ανεμπιστοσύνης των δημόσιων αρχών, στα μάτια μεγάλων ομάδων κλαδικών φορέων, επιχειρήσεων και εργαζομένων.
    Ο ΕΛ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ θεωρεί πως πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες και προσαρμογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν έστω, τα έργα που διαχειρίζεται το Ε.Ι.Ε.Α.Δ και τα οποία ήδη έχουν «ταλαιπωρηθεί» και αργοπορήσει. Γι΄αυτό προτείνει την ανάκληση της σχετικής απόφασης κατάργησή της για ικανό χρονικό διάστημα, γεγονός που θα δώσει το περιθώριο για την ολοκλήρωσή τους και θα περιορίσει στο ελάχιστο, την απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων που τόσο ανάγκη έχει η αγορά των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, τόσο για την τρέχουσα, όσο και για τη νέα προγραμματική περίοδο.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:47 | Χρύσα Δ.

    Διαμαρτύρομαι για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ διότι έχω εικόνα της δουλειάς που πρόσφέρει στην κοινωνία είτε ως φορέας υλοποίησης προγραμμάτων για ανέργους είτε ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρησης κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ). Το έργο επιτελείται από εξειδικευμένα άτομα και είναι κρίμα το δημόσιο να χάσει αυτό το προσωπικό.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:36 | κ. θεοχάρης

    Αν πράγματι κάποιος διαβάζει τα σχόλια και η Δημόσια Διαβούλευση δεν είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα αντίστοιχο με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ας μας απαντήσει αν υπάρχουν δύο ΑΣΕΠ, ένα προ μνημονίου που αξιολόγησε και διόρισε πτυχιούχους όπως στο ΕΙΕΑΔ και ένα νέο, μετά μνημονίου που θα κρίνει τις νέες προσλήψεις που με την πρώτη ευκαιρία αναγγέλει η κυβέρνηση. Ο Υπουργός που διατείνεται ότι θέλει να αναβαθμίσει το δημόσιο μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες οφείλει να μην απολύσει το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ και να τιμήσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Είναι πρωτίστως ηθική υποχρέωση.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:13 | Μαρία Γεωργούλα

    Η κατάργηση του φορέα πιθανόν και να συνάδει με την προσπάθεια της πολιτείας για «νοικοκύρεμα» της Δημόσιας Διοίκησης ωστόσο είναι ακόμη ένα οριζόντιο μέτρο όταν η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξουν άλλα. Το κράτος οφείλει σαφώς να λειτουργήσει στα πρότυπα του Ιδιωτικού τομέα και να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αυτό που δεν οφείλει και δεν πρέπει ωστόσο να κάνει, είναι να υιοθετεί τακτικές σκληρές, απάνθρωπες και με αδιαφορία απέναντι σε όσους το υπηρέτησαν (ο καθένας στο βαθμό που μπορούσε)έως σήμερα. Δεν είναι κατανοητό γιατί ένας αριθμός εργαζομένων με προσόντα οδηγείται στην ανεργία και δεν αξιοποιείται από άλλες υπηρεσίες που παρουσιάζουν κενά και δυσλειτουργίες. Οι υπάλληλοι να αξιολογηθούν και εφόσον πληρούν τις προυποθέσεις να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες χωρίς τις διάκρισεις που περιγράφονται στο νομοσχέδιο. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει εάν ο υπάλληλος με τον οποίο συναλάσσεται είναι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή δημοσίου, εάν είναι νέος ή άλλης ηλικίας. Ο πολίτης επιθυμεί παραγωγικά, καταρτισμένα, έντιμα και ευγενικά στελέχη και ένα Δημόσιο ποιοτικό, ανθρώπινο και ευαίσθητο που δεν καρατομεί αδιάκριτα πολίτες και εργαζομένους.
    Να απομακρύνονται μόνο οι ακατάλληλοι.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 13:29 | nick

    H περίφημη Διοικητική μεταρρύθμιση ξεκινάει με την απόλυση υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ;;;;;Που είναι οι εξαγγελίες για αξιολόγηση, οι κορώνες για επίορκους και όσους διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά;Αν το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου είναι το EIEAΔ και το εξειδικευμένο προσωπικό του που προσλήφθηκε με την εκγυρότητα του ΑΣΕΠ, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για φαρσοκωμωδία.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 12:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) δημιουργήθηκε για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις που αφορούν της Εθνικές Πολιτικές για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόταση του Υπουργείου να καταργήσει ένα οργανισμό που απασχολεί στο σύνολό του 65 υψηλού επιπέδου στελέχη είναι εντελώς αδικαιολόγητη και δεν εξοικονομεί κανένα πόρο. Αντίθετα έρχεται σε μία στιγμή που η ανεργία στην χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα σήμερα το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία (βρίσκεται σε εξέλιξη) το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο που σχεδιάστηκε και αφορά 23.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην χώρα μας, για την διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η κατάργηση του Οργανισμού θα οδηγήσει ουσιαστικά στην ακυρώσει του έργου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, στους παρόχους υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης καθώς και στους εργοδοτικούς φορείς που συμμετέχουν στο έργο.
    Η κατάργηση του Οργανισμού δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που κλήθηκε να θεραπεύσει με την δημιουργία του.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 11:02 | ΑΫΦΑΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    «Προσληφθήκαμε με ΑΣΕΠ ως εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων πριν από οκτώ (8) χρόνια και τώρα μας πετάνε σαν στιμμένες λεμονόκουπες», λένε οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο είναι υπό κατάργηση.

    «Θα διώξουμε όλους τους επίορκους, όλους αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο, τους κοπανατζήδες, θα κλείσουμε τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν προσφέρουν έργο», διατείνεται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θέλουμε την αφρόκρεμα» διακηρύσσει.

    Πείτε μας λοιπόν αξιότιμοι κύριοι, αξιολογητές και σταυροφόροι της διαφάνειας στο Δημόσιο Τομέα και της εργατικότητας του προσωπικού στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ποιος από τους εργαζόμενους του ΕΙΕΑΔ είναι επίορκος. Ποιος μπήκε από το παράθυρο; Σας προκαλώ. Αν η άγνοια σας οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό, σας ενημερώνω πως θα απολύσετε 64 εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων έχει προσληφθεί το 2005 με αξιοκρατικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι έχουν υψηλά επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα και είναι εξειδικευμένοι στα ζητήματα της Αγοράς Εργασίας. Αξίζει να γνωρίζετε πως οι 56 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, εκ των οποίων οι 21 είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος και οι 7 κάτοχοι Διδακτορικού.

    Απαντήστε μου παρακαλώ κύριε Υπουργέ, ποιος κοπανατζής υπάλληλος εργάστηκε ποτέ νύχτα, ποιος Υπάλληλος του Δημοσίου εργάστηκε σε επίσημη αργία χωρίς μάλιστα να πληρωθεί γι’ αυτή την επιπλέον εργασία; Έχω εργαστεί και νύχτα και αργίες, γιατί είχα πειστεί πως προέχει το Δημόσιο συμφέρον. Άραγε οι αξιολογητές σας είδαν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΙΕΑΔ, όπου έχει καταγραφεί αυτή η εργασία;

    Ξέρετε κύριοι αδιάφθοροι ποιος σχεδίασε και υλοποίησε τα πρώτα προγράμματα τυφλών στην Ελλάδα; Γνωρίζετε μήπως ποιος υλοποίησε πρώτος καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, τα οποία αποτέλεσαν πιλότο για τα προγράμματα που υλοποιούν σήμερα τα Ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης; Άραγε έχετε κατά νου πόσες επιχειρήσεις περιμένουν σήμερα βοήθεια από τον «άχρηστο» αυτό Οργανισμό που θέλετε να καταργήσετε; Αν δε θυμάστε, θα σας θυμίσω εγώ. Είναι 18.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα, 780 επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα και 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας. Τα χρήματα που δώσατε να διαχειριστούμε (εμείς οι «κοπανατζήδες») περνάνε τα 200 εκατομμύρια Ευρώ.

    Ακούτε κύριοι τις κραυγές τις αγοράς; Ανοίξτε τα αυτιά σας. Η αγορά ανησυχεί. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι φωνάζουν. Οι εκπρόσωποί τους, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σας έστειλαν επιστολές. Ζητούν τη διατήρηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και τη διεύρυνση του έργου του.

    Θα σας πρότεινα λοιπόν ταπεινά έστω και την ύστατη αυτή ώρα να ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας λίγο παραπάνω. Η άγνοια και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι μιας χρηστής διοίκησης. Οδηγούν συχνά σε παράλογες και καταστροφικές αποφάσεις.

    Δεν ξέρω αν με την επιστολή αυτή θα ξυπνήσω κάποιους που κοιμούνται ή αν θα κάνω κάποιους να θυμώσουν, αλλά είχα υποχρέωση να τη γράψω πρώτα απέναντι στον πατέρα μου, ο οποίος με μεγάλωσε και με σπούδασε με την ελπίδα να γίνω ένας χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία και έπειτα απέναντι στο παιδί μου που θα αναρωτιέται γιατί έδιωξαν τον πατέρα του από τη δουλειά.

  • 16 Ιανουαρίου 2014, 10:33 | Μαρία Π.

    Κύριε Υπουργέ,
    σε ποιο βαθμό η απόλυση του προσωπικού του ΕΙΕΑΔ θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίησης, την οποία επικαλειστε; Γνωρίζετε ότι στον φορέα που προτείνετε να καταργηθεί υπηρετούν 65 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 56 είναι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 21 εχουν Μεταπτυχιακά και 7 έχουν Διδακτορικά;Ξεπερνούν ουσιαστικά κατά πολύ τον μέσο όρο μορφωτικού επιπέδου των περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών. Γνωρίζετε ότι η πλειονότητα του προσωπικού προσλήφθηκε με την προκήρυξη 1/2003 μέσω ΑΣΕΠ και οι διορισμοί έγιναν με βάση την απόφαση 1313/27-9-2004 του Δ’ τμήματος του ΑΣΕΠ;
    Επικαλείστε σε κάθε συνέντευξή σας την αναβάθμιση του προσωπικού του Δημοσίου και κηρύσσετε το ΑΣΕΠ σε βασικό θεσμό όλων των μεταρρυθμίσεων. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν συνάδουν με την απόλυση προσοντούχων υπαλλήλων του ΕΙΕΑΔ που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.Επιβάλεται να βρεθεί λύση για τη μετακίνηση του προσωπικού του ΕΙΕΑΔ, εφόσον αυτό κλείσει, σε άλλους φορείς. Διαφορετικά οποιαδήποτε εξαγγελία σας περί ΑΣΕΠ, μεταρρυθμίσεων και αναβάθμιση του Δημοσίου θα είναι κενή περιεχομένου.

  • 15 Ιανουαρίου 2014, 22:05 | Δημήτρης Κοτζαβακάλης

    Αφού το κράτος έχει την πολυτέλεια να απολύει 65 άτομα διορισμένα οι περισσότεροι με ΑΣΕΠ από τα οποία τα 50 έχουν πτυχίο ΑΕΙ 26 μεταπτυχιακούς τίτλους και 9 διδακτορικά, άτομα τα οποία είναι εξειδικευμένα στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το Γ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ τι να πω. Αυτό είναι το χάλι της μνημονιακής Ελλάδας