Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:29 | ΛΙΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ

    Οι εργαζόμενοι στο ΕΙΕΑΔ, αποδεικνύουν με την ενεργό στήριξή των φορέων, την αντίσταση τους ενάντια στο επιχειρούμενο κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ, με σημαντικές παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία.

    Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε έναν τόσο λειτουργικό φορέα.

    Δεν είναι στο χέρι σας.

    Μιλάει από μόνος τουμ ο απλός κόσμος των επιχειρήσεων και των κλαδικών φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:04 | ΚΟΣΜΑΣ ΝΤΙΚΟΣ

    θα διώξετε τους εργαζόμενους στο ΕΙΕΑΔ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ?
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ…ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ…
    ΑΠΟΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΑΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ….
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ…ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:33 | Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης

    Κατερίνη, 20 Ιανουαρίου 2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 120 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος Ρέχας Κωνσταντίνος
    Ο Γενικός Γραμματέας Παπαγεωργίου Δημήτριος

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:54 | ΣΤΡΑΤΟΣ Σ

    Σώστε το ΕΙΕΑΔ, είναι χρήσιμος ως φορέας, και το προσωπικό του αξίζει, γιατί δουλεύει.

    Είχα συνεργαστεί με τους περισσότερους από την εποχή της ΕΚΑΕ, και δεν έχω λόγια για την αποτελεσματικότητα και την όρεξη τους για δουλειά.

    ΣΤΡΑΤΟΣ Σ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 12:52 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ»

    Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι επίκειται η κατάργηση της ΕΙΕΑΔ. Τα τελευταία χρόνια όπου βαλλόμαστε απ’ την οικονομική κρίση, η ΕΙΕΑΔ υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητική τόσο για εμάς ως σύλλογο, όσο και για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελληνίως.
    Επίσης, μας δημιουργείται μεγάλη απορία για το πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις μας, απ’ τη στιγμή που τα θέματα της κατάρτισης και της συμβουλευτικής, καθώς και άλλες βοηθητικές δράσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
    Τέλος, θα θέλαμε να μάθουμε την τύχη των πληρωμών που εκκρεμούν προς τις επιχειρήσεις μας, καθώς η αποπληρωμή ήταν μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της ΕΙΕΑΔ.
    Εμείς λοιπόν, ως ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» ζητούμε τη διατήρηση του ΕΙΕΑΔ τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των εν εξελίξει προγραμμάτων.

    Καρακαντάς Ιωάννης,
    Πρόεδρος του
    ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ»

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:11 | Γιώργος Τάραμας

    Κύριε Υπουργέ,

    είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία χρόνια έχω συνεχή συνεργασία με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. σε παραπάνω από μία πόλεις της Ελλάδας. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την συνεργασία που έχουμε. Το προσωπικό της υπηρεσίας είναι άριστα καταρτισμένο και εργάζεται σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα.
    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι ένα μεγάλο ΛΑΘΟΣ γιατί:
    • Το όφελος από την απόλυση των εργαζομένων για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι δυσανάλογο του μεγάλου κόστους που θα έχει η καθυστέρηση υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που υλοποιούνται αυτή την στιγμή από αυτό.
    • Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ κάτι το οποίο κάνει διάτρητη, αν όχι ανύπαρκτη την διαδικασία αξιολόγησης της υπηρεσίας.
    • Τα προσόντα και οι τίτλοι σπουδών των εργαζομένων αποτελούν στοιχεία μιας υπηρεσίας δημοσίου από το μέλλον και όχι μιας υπηρεσίας προς κατάργηση.

    Κύριε Υπουργέ, αν η διαδικασία της διαβούλευσης έχει νόημα και αν λαμβάνετε υπόψη σας τους πολίτες και τους εκατοντάδες φορείς που εναντιώνονται σε αυτό το κλείσιμο, θα πρέπει να αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο (8) από το νομοσχέδιο.

    Η παραδοχή μιας λάθος αρχικής εκτίμησης δεν είναι ήττα και οπισθοχώρηση είναι χαρακτηριστικό μεγάλων ανθρώπων.

    Γιώργος Τάραμας
    Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:29 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    «Άρθρο 11: Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.» αναφέρεται στην παράγραφο 8. «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΠΙΔ «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», αποτελούμενο από δύο (2) υπαλλήλους ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, υπηρετούντες από το έτος 1985, ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Αθηνών και διατίθεται στη Νομική Σχολή του.»

    Άρθρο 06: Κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρίας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της. α. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, που υπηρετεί στους σταθμούς διοδίων των Μαλγάρων και του Ακτίου ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας. Για τη μεταφορά του ως άνω προσωπικού εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Με ποια κριτήρια συγκεκριμένοι υπάλληλοι μεταφέρονται ενώ οι υπάλληλοι του ΕΙΕΑΔ (ΥΨΗΛΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ), οι οποίοι διαχειρίζονται το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ, απολύονται και στην θέση τους θα προσληφθεί «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ»( διάταξη του εδαφίου γ παρ. 1 του άρθρου 18 )προσωπικό ορισμένου χρόνου ή έργου για να «τρέξουν» τα εν λόγω προγράμματα.

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ?

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:37 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
    Έτος ιδρύσεως 1912
    Ι. Μεσσηνέζη 5, Αίγιο – ΤΚ 25100 – Τηλ./Fax: 2691025056
    e-mail: emp1234@otenet.gr

    Αρ. Πρωτ.4772 Αίγιο, 21/1/2014

    Προς
    1. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση
    2. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Αθήνα ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
    1. Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    2. Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    3. ΕΣΕΕ
    4. Σ.Ε. ΕΙΕΑΔ

    Θέμα: Κλείσιμο Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

    Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε, στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιάλειας με 87 επιχειρήσεις και 151 καταρτιζόμενους (εργοδότες και εργαζόμενους)

    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου, με τις οποίες ως Κλαδικός Φορέας συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωσιμότητά τους.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του (στο 80 – 100% της υλοποίησης), πράγμα το οποίο θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του Φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Όλοι οι Κλαδικοί Φορείς των οποίων τα υποβαλλόμενα προγράμματα είναι σε εκκρεμότητα, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στα μέλη τους και στις τοπικές τους κοινωνίες, γεγονός που θα επιφέρει ισχυρές αντιδράσεις και συγκρούσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα βάσιμο κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποικοδομητική συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ, επιβεβαιώνει ότι έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

    Όσο για την προβλεπόμενη από το σχέδιο του Υπουργείου, μεταφορά της υλοποίησης σε άλλο κρατικό φορέα, είναι ένα σενάριο που δεν μας εφησυχάζει καθόλου. Ο κρατικός τομέας από τη μία μεριά, χαρακτηρίζεται από μεγάλες καθυστερήσεις, ιδίως όταν πρόκειται για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, και από την άλλη, η βιωσιμότητα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, αλλά και των περισσότερων επιχειρήσεων εν γένει, κρίνεται από μέρα σε μέρα με τα δύσκολα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε αυτές η οικονομική κρίση.

    Κατόπιν τούτων, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το Ε.Ι.Ε.Α.Δ., αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Κρίνουμε απαραίτητη την απρόσκοπτη λειτουργία του E.Ι.Ε.Α.Δ. για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» και την απόσυρση του σχεδίου που προβλέπει την κατάργησή του.

    Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιάλειας
    Ο Πρόεδρος Ευαγγελίου Ευάγγελος
    Ο Γεν. Γραμματέας Μούζουλας Βασίλειος

  • Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου βρίσκεται και το ΕΙΕΑΔ.
    Στην παρούσα φάση υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις, 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω 100.000 απασχολούμενοι σε αυτές.
    Με την επικείμενη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και την μετάβαση των αρμοδιοτήτων του σε άλλο φορέα θα δημιουργηθεί νέα μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, πληρωμή και αποπληρωμή του έργου, καθώς θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την εκκίνηση των διαδικασιών από τον φορέα που θα το αναλάβει και την ενημέρωση των νέων υπαλλήλων στους οποίους θα ανατεθεί η διεκπεραίωση του. Η καθυστέρηση αυτή αναμφίβολα θα επηρεάσει όχι μόνο τις ίδιες τις επιχειρήσεις άλλα και όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους (εργαζόμενους, συμβούλους, φορείς κατάρτισης κλπ).
    Πρέπει να τονιστεί ότι το έργο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συγκεκριμένα βαίνει προς την ολοκλήρωση του μετά από μια περίοδο μεγάλης καθυστέρησης για την έναρξη του. Ήδη τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία 3 ετών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλον φορέα. Το λιγότερο που θα συμβεί είναι τεράστια καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία και αποπληρωμή των προγραμμάτων.
    Πρέπει δε να τονιστεί ότι τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ από την πρώτη στιγμή έδειξαν άψογη συνεργασία και επαγγελματισμό όχι μόνο στο πλαίσιο του ωραρίου τους αλλά και πέραν αυτού, κάτι που μας εντυπωσίασε θετικά. Η συνεχής βοήθεια και οι υποδείξεις των στελεχών συνέβαλε καταλυτικά στη σωστή υλοποίηση των προγραμμάτων.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρηθεί το ΕΙΕΑΔ διότι η εμπειρία των στελεχών του θεωρείται «περιουσία» του Ελληνικού Δημοσίου για τη σωστή διαχείριση του συγκεκριμένου έργου και όχι μόνο. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ έως τώρα επιβεβαιώνει ότι, έχουν γνώσεις, προσόντα, εξειδίκευση και εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του καθώς και η ομαλή ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:47 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

    Προς

    – κ. Ιωάννη Βρούτση

    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση

    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου

    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.

    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με ……..… επιχειρήσεις.

    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:

    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.

    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση

    ΜΕΤΑΞΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Ε.Η Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠ

    Είναι ανεπίτρεπτο να απολύετε άτομα που έχουν διοριστεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ και με πολλά προσόντα. Μετακινήστε τους σε άλλον φορέα ή έστω δώστε τους τουλάχιστον την ευκαιρία της αξιολόγησης, όταν στα ΝΠΔΔ κρατάτε ακόμη Παυλόπουλους, Stage και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που ατύπως μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Διώξτε πρώτα τους επίορκους και τους έχοντες πλαστά διακιολογητικά.Tο ΕΙΕΑΔ έχει προσωπικό αξιόλογο που προσελήφθη αξιοκρατικά και διαθέτει υψηλά προσόντα.Είναι ηθικό να τους εξισώνετε με τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που θέλετε να διώξετε προκειμένου να ανβαθμίσετε τον δημόσιο τομέα;

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:36 | ιωαννα κατσουλιδη

    Γνωρίζω πολύ καλά τουλάχιστον 5 ανθρώπους που εργάζονται στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ.. Δουλεύουν από τις 8 το πρωί και τελειώνουν πολλές φορές και στις οκτώ το βράδυ. είναι όλοι πτυχιούχοι με πολύ καλή γνώση δύο ξένων γλωσσών. διορίστηκαν μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Το έργο τους είναι απαραίτητο. τι άλλο θέλει το Κράτος? δεν αρχίζει καλύτερα από τους άχρηστους που νομίζουν ότι επειδή μπήκαν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα είναι και «εξουσία» και όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν τον πολίτη ξέρουν μόνο να καπνίζουν και να λένε ελάτε τον επόμενο μήνα. Είστε απαράδεκτοι!!!

  • Θέμα: Σφάλματα και πλημμέλειες της αιτιολογικής έκθεσης και των άρθρων που αφορά την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) στο νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’161) και Λοιπές Ρυθμίσεις»

    1.Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που ετέθη προς δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
    Με το δε άρθρο 18 παρ. 1 περιπτ. α) ορίζεται ότι οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου λύονται αυτοδικαίως συγχρόνως με την κατάργηση του νομικού προσώπου, χωρίς προς τούτο να απαιτείται διατύπωση, δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση ή άλλο, δικαιουμένων των υπαλλήλων αυτών τη νόμιμη κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποζημίωση για την περίπτωση της καταγγελίας της σύμβασης, ενώ με την περίπτωση η) ορίζεται ότι «Η σύμβαση ή/και σχέση έμμισθης εντολής των δικηγόρων που έχουν προσληφθεί και υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται λύεται αυτοδικαίως».

    2. Η επιχειρούμενη κατάργηση είναι καταχρηστική και αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, εφόσον δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση τόσο του φορέα καθαυτού, όσο και ενός εκάστου του πάσης φύσεως προσωπικού του. Και τούτο, διότι η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε «φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους». Η αξιολογική αυτή κρίση είναι προφανές ότι δεν αφορά στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ., καθόσον η κατάργησή του επιχειρείται ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καμία από τις Προσκλήσεις «Σύνταξη κλαδικών σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1 − 49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α΄), «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1−49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β΄)» και «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 20−49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ΄)» που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», Θεματικός Άξονας 2, Άξονες Προτεραιότητας 4, 5 και 6: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ». Τα εν λόγω έργα έχουν εκχωρηθεί στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και η επιλέξιμη περίοδος εκτείνεται έως τις 31.12.2015 ως ορίζεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Κοινή Απόφαση Α.Π. 3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) [Σχετικό Νο -1-].
    Η κατάργησή του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αντιβαίνει στην από 14.2.2013 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που ειδικά για τους φορείς και τις δομές του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεδομένου ότι είχε αποφασισθεί «να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων, ώστε να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων (Βλ. Σχετικό Νο -2-, σελίδα 9).

    3. Η επιχειρούμενη κατάργηση είναι μη νόμιμη καθώς δεν αιτιολογείται ουδόλως από το εμφατικό αλλά λανθασμένο επιχείρημα της αιτιολογικής έκθεσης του άρθρου 8 του εν λόγω νομοσχεδίου που διατυπώνεται ότι «Η κατάργηση του ΕΙΑΕΔ υπαγορεύεται από το γεγονός ότι στο εποπτεύον Υπουργείο λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων με πέντε υφιστάμενες Ειδικές Υπηρεσίες, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Μία εξ αυτών των Ειδικών Υπηρεσιών είναι και η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Κατά συνέπεια, στην Γενική Γραμματεία υπάρχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Αυτές ακριβώς οι επιχειρησιακές επικαλύψεις και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, ακόμα και μεταξύ των Ειδικών Υπηρεσιών της εν λόγω Γενικής Γραμματείας με άλλες οργανικές μονάδες του ΥΕΚΑΠ, κατεγράφησαν στην αξιολόγηση των δομών του εν λόγω Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, καταδεικνύοντας την ανάγκη κατάργησης του φορέα. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο πεδίο πολιτικής με το ΕΙΕΑΔ δραστηριοποιείται και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)….
    Επίσης, επισημαίνεται ότι το ΥΕΚΑΠ έχει την απαραίτητη θεσμική και επιχειρησιακή επάρκεια για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη δράσεων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και συνεργάζεται για το σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΥΕΚΑΠ μπορεί επίσης με ευκολία να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει το ΕΙΕΑΔ.».
    Καταρχήν το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχει βάσει του άρθρου 88 του Ν.3996/2001 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις (Βλ. Σχετικό Νο -3-) και της ΚΥΑ Α.Π.:3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) [Βλ. Σχετικό Νο -2-] τις αρμοδιότητες των συγχωνευθέντων εταιρειών Παρατηρήτηριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική ΑΕ και Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ, ήτοι ερευνητικές αρμοδιότητες που αφορούν τη διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας και αρμοδιότητες ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων και δη πολύ μικρών επιχερήσεων. Αντίθετα από ότι αναφέρεται στα ως άνω εδάφια της αιτιολογικής έκθεσης, οι ειδικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας [βλ. Σχετικό 4 – ΚΥΑ 36952/1275/20.5.2008 (ΦΕΚ 986/Β/2008), ΚΥΑ 25253/2235/7.4.2008 (ΦΕΚ 603/Β/2008), ΚΥΑ 9.9325/4.955/19.6.2009 (ΦΕΚ 1431/Β/2009), ΚΥΑ 25253/2236/7.4.2008 (ΦΕΚ 604/Β/2008)] δεν έχουν καμία τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη διάγνωση αναγκών από την αγορά εργασίας ενώ ουδέποτε έχουν διαχειρισθεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και δη για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η επιτυχία δε, με την οποία το εν γένει προσωπικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. επιτελεί το έργο του, δεν μπορεί να έχει καλύτερα διαπιστευτήρια από την πληθώρα των φορέων (κλαδικών φορέων απανταχού της Ελλάδας, εταιρειών συμβούλων, ΚΕΚ του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι έχουν συντάξει υπομνήματα και έχουν συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση επιχειρηματολογώντας υπέρ της άρτιας απόδοσης του προσωπικού στο ανατεθέν στο ΕΙΕΑΔ έργο. Ως εκ τούτου ελλείπει η αιτιολογική βάση για την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., άλλως είναι αυθαίρετη και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

    4. Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται, ως πρώτος λόγος καταργήσεως των φορέων του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων».
    Από την αντιπαραβολή – σύγκριση των αρμοδιοτήτων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. βάσει του άρθρου 88 του Ν.3996/2001 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 170/Α/2011) [βλ. Σχετικό Νο -3-], με τις αρμοδιότητες των ειδικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας [βλ. Σχετικό 4 – ΚΥΑ 36952/1275/20.5.2008 (ΦΕΚ 986/Β/2008), ΚΥΑ 25253/2235/7.4.2008 (ΦΕΚ 603/Β/2008), ΚΥΑ 9.9325/4.955/19.6.2009 (ΦΕΚ 1431/Β/2009), ΚΥΑ 25253/2236/7.4.2008 (ΦΕΚ 604/Β/2008)] και του ΟΕΑΔ βάσει του Νόμου 2956/2001 Αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ/258/Α/2001) – με αυτό το νομοθέτημα αρμοδιότητες του ΟΕΑΔ μεταφέρθηκαν στις εταιρείες Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική ΑΕ και Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ που με το Ν.3886/2011 συγχωνεύθηκαν στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ.-, προκύπτει ότι δεν υπάρχει ουδεμία επικάλυψη, για αυτό και δεν γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    5. Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται, ως δεύτερος λόγος καταργήσεως των φορέων του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «η σπατάλη δημόσιων πόρων».
    Καταρχήν το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. με την παράγραφο 8 του Νόμου 3996/2011 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 170/Α/2011) μείωσε με την συγχώνευση τις Διευθύνσεις των 2 φορέων που διαδέχθηκε από 21 σε 5 και το προσωπικό από 102 άτομα σε 75 και πλέον σε 68 που υπηρετούν σήμερα. Επέτυχε δηλαδή μείωση του προσωπικού κατά 33% και αντίστοιχα του κόστους μισθοδοσίας πριν από την 1.9.2011 όταν άρχισε να εφαρμόζεται με τη σύσταση του φορέα και το ενιαίο μισθολόγιο (οπότε η μείωση είναι της μεγαλύτερη του 60%). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού το 2013 μειώθηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 περαιτέρω κατά 11%.
    Υπογραμμίζεται ότι το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. βάσει της Κοινής Απόφασης με Α.Π.:3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) [Σχετικό Νο -1-] είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για κρατικές ενισχύσεις 150.000.000 ευρώ, επομένως εάν προκύψουν δημοσιονομικές διορθώσεις από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, OLAF, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στα έργα λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης της διοικητικής συνέχειας, θα ζημιώσουν τη χώρα πολλαπλάσια σε σχέση με το δήθεν δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση.
    Τέλος, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ 1083/2006 και 1828/2006, το Νόμο 3614/2997 και την Υπουργική Απόφαση Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, η μισθοδοσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού για όλη τη διάρκεια του έργου των κρατικών ενισχύσεων που διαχειρίζεται. Η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας έχει όμως επιλέξει το κόστος μισθοδοσίας να είναι από εθνικούς πόρους (ενώ σε όλους τους άλλους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013 η μισθοδοσία είναι επιλέξιμη δαπάνη).
    Άρα, ελλείπει και η δικαιολογία για «σπατάλη δημόσιων πόρων» και για αυτό και δεν γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    6. Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των φορέων εκείνων που έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, ούτε έχει αρμοδιότητες που επικαλύπτονται από τις αρμοδιότητες άλλου φορέα, επιτελεί δε το έργο του με επιτυχία, η κατάργησή του αποστερείται οιασδήποτε δικαιολογητικής βάσης.
    Σχετική είναι η κοινή επιστολή του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ που πλήρως τεκμηριώνει την αναγκαιότητα διατήρησης του φορέα προς α) τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σχετικό Νο -5-).
    Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ με έγγραφό του επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εμπλοκής του φορέα στην επόμενη προγραμματική περίοδο αφού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπεται με μικρές αλλαγές πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για μικρές επιχειρήσεις (Σχετικό Νο -6-). Ο δε Διοικητής του ΟΑΕΔ και δημοσίως έχει παρουσιάσει την ανάγκη ύπαρξης του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και όλου του προσωπικού του (βλ. συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA στις 14.1.2014 με την παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας).

    7. Σε περίπτωση που τυχόν προχωρήσει η καταχρηστική και μη νόμιμη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., επισημαίνεται ότι ενώ για άλλους καταργούμενους φορείς προβλέπεται η μεταφορά του προσωπικού μαζί με τις αρμοδιότητες (βλ. για παράδειγμα άρθρο 6), τούτο δεν προβλέπεται για το Ε.Ι.Ε.Α.Δ.
    Και τούτο ενώ το προσωπικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχει όλο προσληφθεί σύμφωνα με ΑΣΕΠ ή με άλλες ανοικτές νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες. Συνολικά, αποτελείται από εξήντα οκτώ (68) άτομα:
    • ΠΕ πενήντα έξη (56) εκ των οποίων οι είκοσι έξι (26) κατέχουν τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και εννέα (9) κατέχουν διδακτορικό τίτλο.
    • ΤΕ τέσσερεις (4) εκ των οποίων οι δύο (2) κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών
    • ΔΕ οκτώ (8)
    Τα προσόντα για όλες τις κατηγορίες των ως άνω στελεχών είναι εκείνα που προβλέπονται στο Π.Δ. 50/2001 (Φ.Ε.Κ. 39Α΄) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 347/2003 (Φ.Ε.Κ. 315Α΄), το Π.Δ. 44/2005 (Φ.Ε.Κ. 63Α΄),ι το Π.Δ. 116/2006 (Φ.Ε.Κ. 115Α΄), το άρθρο 11 του ν. 1649/1986 (ΦΕΚ Α΄ 149) και τον Κώδικα περί Δικηγόρων.
    Είναι προφανές ότι στις εν λόγω ρυθμίσει είναι έκδηλη η άνιση μεταχείριση, με τη μορφή της εισαγωγής καθαρά χαριστικού μέτρου μη συνδεόμενου προς αξιολογικά κριτήρια ή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, με βάση όλως τυπικά ή συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια (Σ.τ.Ε.1386/2007 ).

    8. Στο άρθρο 18 στην παράγραφο 1 περίπτωση γ παραβιάζεται και η αρχή της αναλογικότητας. Ως έχει παγίως γίνει δεκτό από τη νομική θεωρία και τη νομολογία, α. η ρύθμιση θα πρέπει να υπηρετεί τον σκοπό που θέτει, β. θα πρέπει να εξετασθούν εάν υπάρχουν λιγότερο επαχθή μέσα, με τα οποία ο σκοπός θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί, γ. θα πρέπει να εξετασθεί εάν ο σκοπός της διάταξης αξίζει τον περιορισμό ή την επιβάρυνση που επιβάλλει. Έλλειψη τέτοιας θεμελίωσης αποτελεί καταφανή παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Η κρισιμότητα του σκοπού μπορεί να δικαιολογεί δραστικότερες παρεμβάσεις δεν αναιρεί όμως, αντίθετα επιτείνει την υποχρέωση εμπεριστατωμένης εξατομίκευσης των λαμβανομένων μέτρων. Στην προκειμένη περίπτωση, στο άρθρο 18 παράγραφος 1 περίπτωση γ) του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι «Τα Υπουργεία ή οι φορείς, στους οποίους περιέρχονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων με το νόμο αυτό φορέων, δύνανται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, να συνάψουν τις απολύτως αναγκαίες, για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των εκκρεμών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν αναλάβει οι ανωτέρω φορείς, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου». Ευνόητο πως ουδέν έρεισμα ευρίσκει η αρχή της αναλογικότητας στην ανωτέρω διάταξη: να λυθεί η σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής του προσωπικού του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., η οποία καταρτίστηκε κατόπιν διαδικασίας επιλογής του άρθρου 18 του Ν. 2190/1994 ή βάσει του ν. 1649/1986 και του Κώδικα Περί Δικηγόρων ή, τέλος, προκειμένου περί του προσωπικού που εξαιρείται των ανωτέρω διαδικασιών, με διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, κατόπιν δημοσιεύσεως σχετικής Προκήρυξης, προκειμένου να προσληφθούν, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, συμβασιούχοι έργου ή ορισμένου χρόνου προσωπικό. Η ανωτέρω διάταξη είναι σαφές πως δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον, ούτε προκύπτει από αυτήν δημοσιονομικό όφελος, επιβεβαιώνει δε το γεγονός της καταχρηστικότητας της καταργήσεως του ΕΙΕΑΔ και, συνακόλουθα, της απομάκρυνσης του προσωπικού του.

    9.Με το δε άρθρο 18 παρ. 1 περιπτ. η) ορίζεται ότι «Η σύμβαση ή/και σχέση έμμισθης εντολής των δικηγόρων που έχουν προσληφθεί και υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται λύεται αυτοδικαίως».
    Η εν λόγω διάταξη δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα δεδομένου ότι οφείλονται και για τις σχέσεις έμμισθης εντολής οι νόμιμες αποζημιώσεις, δεδομένου ότι κατισχύει η ειδική διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων – βλ. Άρθρο 46 παράγραφος 3 του Νόμου 4194/2013 (ΦΕΚ 208/Α/2013) [βλ. Σχετικό Νο -7-] ως ισχύει, ενώ, αντίστοιχη είναι και η πάγια νομολογία των Ανώτατων Δικαστηρίων. Η εν λόγω διάταξη είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον και στην αρχή της χρηστής διοίκησης, αφού εάν δεν δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις βάσει του Νόμου 4194/2013 (ΦΕΚ 208/Α/2013) θα σωρευθούν σε βάρος του Δημοσίου αναίτια δικαστικά έξοδα και τόκοι υπερημερίας, δεδομένου ότι είναι η βέβαιη η τελεσφόρηση των σχετικών αγωγών που θα υποβληθούν.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:01 | Σ.Καρ.

    Κυριε Υπουργέ
    Διατηρώ επιχειρηση εδώ και 15 χρόνια και είμαι απο τους πρώτους που θέλουν εξυγίανση στο δημόσιο. Έχω συνεργαστεί με αρκετά άτομα απο το ΕΙΕΑΔ είναι στην πλειονότητα τους άτομα εργατικά με ήθος και αξιοπρέπεια.Απ όσα γνωρίζω, η πλειονότητα του προσωπικού έχει διοριστεί με διαφανείς διαδικασίες μεσω ΑΣΕΠ και αυτό που εχω να πω είναι ότι θα μπορούσατε να βγάλετε μία νομοθετική ρύθμιση για να πάει όχι μόνο το έργο αλλά και το προσωπικό στον Ο.Α.Ε.Δ.Έχουν γνώσεις,εμπειρία ,ηθος εργατικότητα και πραγματικά έιναι κρίμα τόσο αξιόλογα άτομα να απολυθούν.Επίσης θεωρώ άδικο το αρθρο 18 1 γ είναι δυνατόν να απολύετε άτομα με προσόντα και πτυχία για να βολέψετε τα κομματόσκυλα ή όποια άλλα παιδάκια που κυνηγάνε τους βουλευτές και τους υπουργούς για να εξασφαλίσουν μία θεσούλα για ενα 8μηνο? Ο κόσμος πλέον βλέπει καταλαβαίνει και αξιολογεί κυριε υπουργέ.Και όλα αυτά θα φανούν στις κάλπες

    Σ.Καρ.
    Επιχειρηματίας

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 11:36 | Νικόλαος Κανελλόπουλος, Οικονομολόγος

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Είχα την τύχη να συνεργαστώ πριν από τρία χρόνια με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), προκειμένου να ολοκληρωθεί εργασία για τον Προσδιορισμό των αναγκών κατάρτισης σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία του είχε ανατεθεί από το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι διαπιστώσεις μου από αυτή τη συνεργασία ως προς τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των ερευνητών του, τους ερευνητικούς πόρους και το παραγόμενο αποτέλεσμα ήταν άριστες. Με την ευκαιρία ενημερώθηκα και για το ευρύτερο έργο του ΕΙΕΑΔ, το οποίο εκτιμώ ότι είναι αξιόλογο και υπερκαλύπτει το κόστος λειτουργίας του. Κατόπιν τούτων βρίσκω παντελώς ανορθολογική, άδικη και αναποτελεσματική την προτεινόμενη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Επίσης μου φαίνεται αντιφατικό ότι το Υπουργείο Εργασίας που του ανέθετε εργασίες που δεν μπορεί να τις κάνει το ίδιο, τώρα επιδιώκει την κατάργησή του. Είμαι σίγουρος ότι η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και η ανάθεση του έργου του σε εξωτερικούς θα κοστίσει ακριβότερα στον Έλληνα φορολογούμενο και η ποιότητα του έργου θα είναι αμφίβολη και ασταθής.

    Γενικότερα, σε μια χώρα όπου αντιμετωπίζει τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας ενώ ξοδεύονται τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια για πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας ο ρόλος του ΕΙΕΑΔ είναι πολύ χρήσιμος. Ενδεικτικά, το ΕΙΕΑΔ θα μπορούσε κάλλιστα να συνδράμει τον ΟΑΕΔ, ο οποίος δε διαθέτει επαρκές επιστημονικό προσωπικό για να μελετήσει τις ανάγκες κατάρτισης ή να σχεδιάσει ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης. Επιπροσθέτως, το ΕΙΕΑΔ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αμερόληπτες επιστημονικές ex post αξιολογήσεις όλων των μέτρων πολιτικής για την αγορά εργασίας.

    Σε μια χώρα όπου καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ για δαπάνες για έρευνα το να κλείνει ένα ερευνητικό Ινστιτούτο που στελεχώνεται από προσωπικό με υψηλή μόρφωση (διδακτορικά, μεταπτυχιακά, κτλ.) μάλλον είναι βήμα οπισθοδρόμησης για τον δημόσιο τομέα.

    Συναφώς, το κλείσιμο ενός τέτοιου ινστιτούτου με δυνατότητες επιπλέον αξιοποίησης μάλλον συντελεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου ενώ και το δημοσιονομικό όφελος εκτιμώ ότι μεσοχρόνια θα είναι αρνητικό.

  • Το έργο της Διαρθρωτικής Προσαρμογής Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που απασχολούν 1-19 άτομα είχε ως αρχικό στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά παράλληλα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Και ενώ το έργο ακολουθεί μία συγκεκριμένη ροή, με μεγάλη έκπληξη ο Φορέας μας ενημερώθηκε ότι το ΕΙΕΑΔ καταργείται και ότι το έργο μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ. Σήμερα, τα ¾ των επιχειρήσεων του Φορέα μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν λάβει μέρος της χρηματοδότησης και αναμένουν την αποπληρωμή τους. Ταυτόχρονα, μετά από στενή συνεργασία με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ στη Θεσσαλονίκη γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και για τις υπόλοιπες εταιρείες. Ενώ λοιπόν περιμένουμε τη συνέχεια της χρηματοδότησης, το Υπουργείο αποφασίζει την κατάργηση του φορέα και άρα την συνολική καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις. Παρακαλούμε θερμά οι αποφάσεις του Υπουργείου έστω την έσχατη στιγμή να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική αγορά, η οποία πραγματικά επιβιώνει ιδιαίτερα δύσκολα!

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:51 | Βασίλης Αμαξόπουλος – Χημικός Μηχανικός

    Σαν άτομο πιστεύω ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, ήταν πολύ διογκωμένος. Όμως για μια ακόμα φορά ο σχεδιασμός γίνεται στο γόνατο,

    Είναι προφανές ότι η διαβούλευση γίνεται για «τα μάτια του κόσμου», όμως είναι εξίσου προφανές ότι καταργείτε έναν οργανισμό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο εργαζομένων, με εμπειρία και δεξιότητες που προφανώς θα χαθούν και φυσικά μην έχοντας εναλλακτική λύση.

    Ενδεικτικά για τα προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής για πάνω από 50 εργαζομένους, οι φάκελλοι αποπληρωμής που έχουν κατατεθεί εδώ και 10 μήνες, ακόμα εξετάζονται. Συνεπώς και εδώ θα δημιουργήσετε μια «ουρά» τουλάχιστον 18-24 μηνών.

    Επιτέλους προσπαθήστε να κάνετε τον επανασχεδιασμό του Δημοσίου, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τους ανθρώπους με γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες και όχι με οριζόντιες πρακτικές «ξαφνικού θανάτου».

    Συνυπολογίζοντας και όλα τα τυχόν προβλήματα του ΕΙΕΑΔ, θα τολμούσα να πω ότι μάλλον είναι πρότυπο για τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά μάλλον η λογική που επικρατεί, είναι να κόβουμε όποιο κεφάλι προεξέχει.

    Με οργή (αντί το μετά Τιμής)

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:23 | Ι.ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ-Γ.ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ Ο.Ε. (Aνέλιξις Συμβουλευτική)

    Σχετικά με την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση και την αγωνία μας, τόσο για το μέλλον των εργαζομένων του οργανισμού, όσο και για την εξέλιξη του προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή των εργαζομένων» το οποίο προκηρύχθηκε το 2011 και υλοποιείται μέχρι σήμερα με συμμετέχοντες, πάνω από 500 κλαδικούς φορείς και 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επικείμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και πληρωμών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα, Σύμβουλοι, ΚΕΚ, επιχειρήσεις έχουν καταφέρει εν μέσω οικονομικής ύφεσης και ποικίλων δυσκολιών και αγκυλώσεων, να διεκπεραιώσουν τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής, με τη συνδρομή των στελεχών του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., με επιμονή και συνέπεια στους στόχους του προγράμματος, με προσωπικό και οικονομικό κόστος για όλους τους συμμετέχοντες. Κρίνουμε απαράδεκτη την κατάργηση ενός φορέα ο οποίος όχι μόνον απαρτίζεται από υψηλά καταρτισμένα και αξιοκρατικά επιλεγμένα στελέχη, αλλά ειδικεύεται στον τομέα της αγοράς εργασίας (με σχετικές έρευνες και μελέτες), όπου δηλαδή η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της ανεργίας. Παράλληλα, με την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και το «πάγωμα» του προγράμματος της «Διαρθρωτικής Προσαρμογής» διακυβεύονται θέσεις εργασίας των δικαιούχων επιχειρήσεων, καθώς και η οικονομική τους βιωσιμότητα καθότι έχουν ήδη προβεί σε δαπάνες τις οποίες κινδυνεύουν να μην επιχορηγηθούν. Επιπλέον, το πρόγραμμα για τους περισσότερους βρίσκεται στην τελική του ευθεία, με τους εμπλεκόμενους φορείς να περιμένουν εναγωνίως την αποπληρωμή, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων και των ΚΕΚ, οι οποίοι έχουν εργασθεί από το 2011 έως σήμερα, χωρίς κανένα όφελος. Με αυτή την ενέργεια, θέτετε εμπόδια στην ανάπτυξη και βελτίωση επιχειρηματιών και εργαζομένων, την ίδια στιγμή που υπόσχεστε έξοδο από την κρίση και στροφή στην ανάπτυξη.
    Ζητούμε την αναίρεση του Άρθρου 8 και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ε.Ι.Ε.Α.Δ, ως φορέα ανάπτυξης και -εν προκειμένω- στήριξης του έργου χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα μαστίζονται, αγωνίζονται να επιβιώσουν και να στηρίξουν στην τοπική οικονομία.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:07 | Μ. Χ. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Για κάθε εμπλεκόμενο στο πρόγραμμα της «Διαρθρωτικής προσαρμογής των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», είναι αδιανόητο η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

    Οι 14.000 επιχειρήσεις και κατά συνέπεια οι αντίστοιχοι 14.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή/και εταιρίες περιμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα κάποιο σοβαρό ποσό ως δόση ή ως αποπληρωμή (υπάρχουν επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα αρχές Ιουνίου 2013) του έργου στο οποίο συμμετείχαν. Επιπλέον πλήθος εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις περιμένουν από μέρα σε μέρα να λάβουν μέσω των επιχειρήσεων τους το εκπαιδευτικό τους επίδομα από την συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης.

    Πλήθος ΚΕΚ, έχει τιμολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν το 2013, τα οποία θα φορολογηθούν από το καλοκαίρι. Επίσης τα ΚΕΚ έχουν παραλάβει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τιμολογίων από τους συνεργαζόμενους εκπαιδευτές που υλοποίησαν εκπαιδευτικό έργο στα πλαίσια του έργου εντός του 2013 και από τα τιμολόγια αυτά έχει προκύψει η παρακράτηση του 20% η οποία πληρώνεται στις εφορίες από σήμερα, ενώ χιλιάδες ευρώ έχουν εισρεύσει στα ταμεία του ΙΚΑ από τις ΑΠΔ των ΚΕΚ καθώς πλήθος ανθρωποωρών κατάρτισης έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πλήθος εκπαιδευτών αναμένει χρήματα από τα ΚΕΚ, πριν την καταβολή της φορολογίας εισοδήματος.

    Αντίστοιχα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων «Συμβούλων Επιχειρήσεων», έχουν τιμολογήσει για τις υπηρεσίες τους επί του έργου και καλούνται σήμερα να καταβάλουν ΦΠΑ από την «τσέπη τους» και περιμένουν να πληρωθούν πριν την φορολόγηση του εισοδήματος τους για το 2013.

    Αντιθέτως σε περίπτωση που το πρόγραμμα αναλάβει να το εξυπηρετήσει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα Διαρθρωτικής προσαρμογής για τις 650 μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούσαν πάνω από 50 εργαζόμενους, πιστεύω ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξουν καταβολές χρημάτων εντός του 2014. Δυο απλά παραδείγματα επί τούτου, στην μια περίπτωση αίτηση για αποπληρωμή προγράμματος από το πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής του ΟΑΕΔ, εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες και σε μια άλλη αίτηση αποπληρωμής επιχείρησης μετά από 13 μήνες λόγω μετάθεσης του χειριστή εδώ και 5 μήνες δεν υπάρχει ούτε χειριστή (υπεύθυνο στέλεχος του ΟΑΕΔ, το οποίο ελέγχει την αίτηση αποπληρωμής και εισηγείται για την ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας).

    Άρα συμπερασματικά η όποια αλλαγή στα σημερινά δεδομένα περί κατάργησης της ΕΙΕΑΔ, πέρα του ότι πολύτιμα στελέχη του δημοσίου τομέα εκδιώκονται, στελέχη, που εξυπηρέτησαν «όσο δεν πάει» την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς εργάστηκαν ως ιδιωτικά στελέχη και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι (μερικοί στον ΟΑΕΔ δεν σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο τους), όλοι οι εμπλεκόμενοι να πληρώσετε πρώτα την εφορία σας και μετά να περιμένετε δόσεις από το πρόγραμμα.

    Μ.Χ. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:59 | Δημήτρης Κ

    Σπάνια συναντώ τέτοιους συνεργάτες.
    Με καλή γνώση, αλλά και όρεξη για τη δουλειά τους.
    Με ανταπόκριση κάθε φορά που απευθυνόμαστε στο Ινστιτούτο.
    Υπεύθυνους, που εξαντλούν τα διαθέσιμα μέσα ώστε να κάνουν αυτό που χρειάζεται.
    Εξυπηρετικούς, γιατί θέλουν να καταλάβουν κάθε φορά το πρόβλημα και να συνδράμουν.
    Οργανωμένους, που κι αν δεν μπορούν να δώσουν άμεσα λύση, δίνουν το χρονοδιάγραμμά της.
    Σοβαρούς, γιατί όταν λεν κάτι, το εμπιστεύομαι: έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν.

    Έχω τακτική επαγγελματική επαφή με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ. Ενός Ινστιτούτου που λειτουργεί υποδειγματικά χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του. Που θυμίζει Δημόσιο στην Αγγλία, μόνο καλύτερο.

    Άνθρωποι πάντα ευγενικοί, πάντα διαθέσιμοι, που ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό, είτε στο τηλεφώνημα, είτε στο e-mail.
    Μας κακομαθαίνουν – όχι γιατί προσπαθούμε να τους βρούμε στο γραφείο και μετά το ωράριό τους (και ναι, θα σηκώσουν το ακουστικό και θα βοηθήσουν).
    Μας κακομαθαίνουν επειδή συνεργάζονται.
    Επειδή δεν δίνουν εντολές, δίνουν οδηγίες.
    Δεν τα ξέρουν όλα, ακούν αυτό που θα τους πούμε, πριν μας εξηγήσουν πλήρως.
    Δεν παραπέμπουν στις οδηγίες που ανήρτησαν στο web site, αλλά στη συγκεκριμένη σελίδα και παράγραφο.
    Δεν μιλάν με κανονισμούς, αλλά στη γλώσσα μας.

    Κι εν τέλει, δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους, δουλεύουν για όλους εμάς.
    Τους ευχαριστώ.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 10:57 | Οικονόμου Νίκος Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων – Μοτοσυκλεττών Νομού Λάρισας

    Αξιότιμοι κύριοι,
    η πρόθεσή σας να κλείσετε την ΕΙΕΑΔ μας λυπεί, καθώς ο κλάδος Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων – Μοτοσυκλεττών Νομού Λάρισας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα νευραλγικό κλάδο με πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά.
    Οι επιχειρήσεις του συλλόγου μας με τα χρήματα που περιμένουν από την αποπληρωμή του έργου, στο οποίο συμμετέχουν, μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικές, ενεργές και ακόμη να αποπληρώσουν μέρος τυχόν χρεών τους.
    Επίσης, η συμβουλευτική και η κατάρτιση του προγράμματος βελτιώνουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει μια σχολή οδηγών και την καθιστούν σύγχρονη και δυναμική.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να μην προβείτε στο κλείσιμο της συγκεκριμένης υπηρεσίας (ΕΙΕΑΔ) για τουλάχιστον όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, βοηθώντας έτσι στην επιβίωση των επιχειρήσεων του συλλόγου μας.

    Οικονόμου Νίκος
    Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων – Μοτοσυκλεττών Νομού Λάρισας

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 09:00 | ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ

    Σχετικά με την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση και την αγωνία μας, τόσο για το μέλλον των εργαζομένων του οργανισμού, όσο και για την εξέλιξη του προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή των εργαζομένων» το οποίο προκηρύχθηκε το 2011 και υλοποιείται μέχρι σήμερα με συμμετέχοντες, πάνω από 500 κλαδικούς φορείς και 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επικείμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και πληρωμών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα, Σύμβουλοι, ΚΕΚ, επιχειρήσεις έχουν καταφέρει εν μέσω οικονομικής ύφεσης και ποικίλων δυσκολιών και αγκυλώσεων, να διεκπεραιώσουν τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής, με τη συνδρομή των στελεχών του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., με επιμονή και συνέπεια στους στόχους του προγράμματος, με προσωπικό και οικονομικό κόστος για όλους τους συμμετέχοντες. Κρίνουμε απαράδεκτη την κατάργηση ενός φορέα ο οποίος όχι μόνον απαρτίζεται από υψηλά καταρτισμένα και αξιοκρατικά επιλεγμένα στελέχη, αλλά ειδικεύεται στον τομέα της αγοράς εργασίας (με σχετικές έρευνες και μελέτες), όπου δηλαδή η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της ανεργίας. Παράλληλα, με την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και το «πάγωμα» του προγράμματος της «Διαρθρωτικής Προσαρμογής» διακυβεύονται θέσεις εργασίας των δικαιούχων επιχειρήσεων, καθώς και η οικονομική τους βιωσιμότητα καθότι έχουν ήδη προβεί σε δαπάνες τις οποίες κινδυνεύουν να μην επιχορηγηθούν. Επιπλέον, το πρόγραμμα για τους περισσότερους βρίσκεται στην τελική του ευθεία, με τους εμπλεκόμενους φορείς να περιμένουν εναγωνίως την αποπληρωμή, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων και των ΚΕΚ, οι οποίοι έχουν εργασθεί από το 2011 έως σήμερα, χωρίς κανένα όφελος. Με αυτή την ενέργεια, θέτετε εμπόδια στην ανάπτυξη και βελτίωση επιχειρηματιών και εργαζομένων, την ίδια στιγμή που υπόσχεστε έξοδο από την κρίση και στροφή στην ανάπτυξη.

    Ζητούμε την αναίρεση του Άρθρου 8 και τη συνέχιση της λειτουργίας του Ε.Ι.Ε.Α.Δ, ως φορέα ανάπτυξης και -εν προκειμένω- στήριξης του έργου χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα μαστίζονται, αγωνίζονται να επιβιώσουν και να στηρίξουν στην τοπική οικονομία.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 09:47 | ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ Β.

    ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
    «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ» !!!!!!!!!!!!!

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 03:47 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε.-27, κάθε αντίστοιχο Υπουργείο Εργασίας ή Απασχόλησης έχει, εκτός από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ και από 1 έως 3 φορείς, όπως το ΕΙΕΑΔ, για την ανεξάρτητη και συστηματική μελέτη της αγοράς εργασίας, για την υλοποίηση πιλοτικών-καινοτόμων προγραμμάτων, για την υποστήριξη και συνδιαμόρφωση πολιτικών, για το συντονισμό ενεργειών παρακολούθησης και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις που χαράζει η πολιτεία και τα υπουργεία.

    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΕΙΕΑΔ!!!

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 03:53 | ΜΑΡΙΑ Μ

    είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί, όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση….

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 03:45 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ

    με ποιον ομαλό τρόπο θα εξασφαλιστεί η συνέχιση των προγραμμάτων διαρθρωτικής του ΕΙΕΑΔ, πληρωμές και αποπληρωμές, αν θα απολυθούν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου?

    Νομίζετε ότι θα βρείτε εργαζόμενους, σαν και αυτούς, να ξενυχτάνε στη δουλειά?…κούνια που σας κούνια…είστε βαθιά νυχτωμένος κύριε υπουργέ…

    βλέπετε τι κυκλοφορεί στο δημόσιο… η «σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα», που εσείς οι πολιτικοι βολέψατε …

    Αγανακτισμένος συνεργάτης/ συμπάσχων του ΕΙΕΑΔ.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:10 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    μα έχετε το Θεό σας με αυτά που κάνετε?

    θα στείλετε τους ΝΠΙΔ ΑΣΕΠ του ΕΙΕΑΔ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ…
    ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ…

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ…ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ…

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:26 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ Ο,ΤΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΕΚΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:52 | ΜΑΙΡΗ ΤΖΗΜΑ

    Είναι ανεπίτρεπτο επιτυχόντες ΑΣΕΠ με πλήθος πτυχίων(ΑΕΙ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Κ.Α.) να κινδυνεύει με απόλυση, επειδή αποφασίστηκε να κλείσει το Ν.Π.Ι.Δ., στο οποίο διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ.

    Μα που ζούμε επιτέλους,στην Ζιμπάμπουα?

    τόση ΑΝΑΡΧΙΑ στην πολιτική σας?

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:47 | Ολυμπία Μαγούρη

    H πολιτεία καταργεί την αξιοκρατεία ,κλείνοντας έναν φορέα με έργο ,με στελέχoι ανωτάτης ηθικής και πνευματικής στάθμης.
    Η στάση αυτή είναι βλαβερή και επιζήμια,διότι άμεσα μεν χάνεται η προσφορά του έργου, εξειδικευμένου προσωπικού σε νευραλγικό τομέα,έμμεσα δε παρόμοιες πράξεις ,αποκαρδιώνουν νέους εγκεφάλους και τους εξαναγκάζουν να ξενιτεύονται.
    Σεβασμός στην αξιοκρατεία και σε υπηρεσίες που προσφέρουν έργο, στην Ελλάδα.
    Ντροπή η απογύμνωση της διοίκησης από φορείς που επάξια μας αντιπροσωπεύουν σε διεθνές επίπεδο!

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:39 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΛΙΟΥ

    Η απόλυση υπαλλήλων ΙΔΑΧ από ΝΠΙΔ που καταγούνται, όπως το ΕΙΕΑΔ, οι οποίοι προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, είναι η μεγαλύτερη πολιτική ανακολουθία και αναξιοπιστία που αντιτίθεται στην όποια προσπάθεια για ουσιαστική μεταρρύθμιση στο δημόσιο.

    Γιατί τόσο «μίσος» κύριε υπουργέ απέναντι στους ΙΔΑΧ ΝΠΙΔ ?

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 02:03 | ΚΕΛΛΥ Μ

    Με ποιο τρόπο θα προωθήσετε την διοικητική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, όταν απαξιώνετε στη πράξη το ΑΣΕΠ απολύοντας υπαλλήλους ΙΔΑΧ, που έχουν προσληφεί με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ;

    -Πάνω σε ποια νομοθετική αρχή στηρίζεται η διάκριση που γίνεται ανάμεσα στους ΙΔΑΧ υπαλλήλους των ΝΠΙΔ, οι οποίοι προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ και τους οποίους απολύετε, ενώ άλλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 1985 τους εντάσσετε απευθείας στο προσωπικό άλλων υπηρεσιών,

    (όπως διαβάζουμε στο Άρθρο 11: Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.).

    Είναι γνωστό σε όλους πως το ΑΣΕΠ ιδρύθηκε το 1994 με το νόμο 2190/1994 και όχι το 1984.

    Ο νόμος της «στήριξης» πρέπει να ισχύσει για όλα τα ΝΠΙΔ.Συνεπώς, φροντίστε για το ΕΙΕΑΔ.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 01:42 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ Κ.

    http://www.naftemporiki.gr/story/678751
    Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ. Βέης ενημέρωσε τον υπουργό για θέματα της αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ σε δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ΑΣΕΠ «θεματοφύλακα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο».

    K. Υπουργέ σεβαστείτε το θεσμό του ΑΣΕΠ,

    K. Υπουργέ πρέπει να μεριμνήσετε για τους διορισθέντες μέσω ΑΣΕΠ.Ατομα που επέλεξαν για να κατακτήσουν μια θέση στο Δημόσιο ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ,άτομα με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ.
    Τα άτομα αυτά οφείλετε να τα μετακινήσετε σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη-αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η αναμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου-και όχι να τα απολύσετε.(!)
    Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει η λογική και η αξιοκρατία.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 00:51 | Α. Στυλιανού

    1.Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που ετέθη προς δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
    Με το δε άρθρο 18 παρ. 1 περιπτ. α) ορίζεται ότι οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου λύονται αυτοδικαίως συγχρόνως με την κατάργηση του νομικού προσώπου, χωρίς προς τούτο να απαιτείται διατύπωση, δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση ή άλλο, δικαιουμένων των υπαλλήλων αυτών τη νόμιμη κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποζημίωση για την περίπτωση της καταγγελίας της σύμβασης, ενώ με την περίπτωση η) ορίζεται ότι «Η σύμβαση ή/και σχέση έμμισθης εντολής των δικηγόρων που έχουν προσληφθεί και υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται λύεται αυτοδικαίως».

    2. Η επιχειρούμενη κατάργηση είναι καταχρηστική και αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, εφόσον δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση τόσο του φορέα καθαυτού, όσο και ενός εκάστου του πάσης φύσεως προσωπικού του. Και τούτο, διότι η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε «φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους». Η αξιολογική αυτή κρίση είναι προφανές ότι δεν αφορά στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ., καθόσον η κατάργησή του επιχειρείται ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καμία από τις Προσκλήσεις «Σύνταξη κλαδικών σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1 − 49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α΄), «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1−49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β΄)» και «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 20−49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ΄)» που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», Θεματικός Άξονας 2, Άξονες Προτεραιότητας 4, 5 και 6: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ». Τα εν λόγω έργα έχουν εκχωρηθεί στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και η επιλέξιμη περίοδος εκτείνεται έως τις 31.12.2015 ως ορίζεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Κοινή Απόφαση Α.Π. 3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) [Σχετικό Νο -1-].
    Η κατάργησή του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αντιβαίνει στην από 14.2.2013 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που ειδικά για τους φορείς και τις δομές του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεδομένου ότι είχε αποφασισθεί «να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων, ώστε να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων (Βλ. Σχετικό Νο -2-, σελίδα 9).

    3. Η επιχειρούμενη κατάργηση είναι μη νόμιμη καθώς δεν αιτιολογείται ουδόλως από το εμφατικό αλλά λανθασμένο επιχείρημα της αιτιολογικής έκθεσης του άρθρου 8 του εν λόγω νομοσχεδίου που διατυπώνεται ότι «Η κατάργηση του ΕΙΑΕΔ υπαγορεύεται από το γεγονός ότι στο εποπτεύον Υπουργείο λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων με πέντε υφιστάμενες Ειδικές Υπηρεσίες, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Μία εξ αυτών των Ειδικών Υπηρεσιών είναι και η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Κατά συνέπεια, στην Γενική Γραμματεία υπάρχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Αυτές ακριβώς οι επιχειρησιακές επικαλύψεις και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, ακόμα και μεταξύ των Ειδικών Υπηρεσιών της εν λόγω Γενικής Γραμματείας με άλλες οργανικές μονάδες του ΥΕΚΑΠ, κατεγράφησαν στην αξιολόγηση των δομών του εν λόγω Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, καταδεικνύοντας την ανάγκη κατάργησης του φορέα. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο πεδίο πολιτικής με το ΕΙΕΑΔ δραστηριοποιείται και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)….
    Επίσης, επισημαίνεται ότι το ΥΕΚΑΠ έχει την απαραίτητη θεσμική και επιχειρησιακή επάρκεια για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη δράσεων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και συνεργάζεται για το σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΥΕΚΑΠ μπορεί επίσης με ευκολία να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει το ΕΙΕΑΔ.».
    Καταρχήν το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχει βάσει του άρθρου 88 του Ν.3996/2001 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις (Βλ. Σχετικό Νο -3-) και της ΚΥΑ Α.Π.:3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) [Βλ. Σχετικό Νο -2-] τις αρμοδιότητες των συγχωνευθέντων εταιρειών Παρατηρήτηριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική ΑΕ και Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ, ήτοι ερευνητικές αρμοδιότητες που αφορούν τη διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας και αρμοδιότητες ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων και δη πολύ μικρών επιχερήσεων. Αντίθετα από ότι αναφέρεται στα ως άνω εδάφια της αιτιολογικής έκθεσης, οι ειδικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας [βλ. Σχετικό 4 – ΚΥΑ 36952/1275/20.5.2008 (ΦΕΚ 986/Β/2008), ΚΥΑ 25253/2235/7.4.2008 (ΦΕΚ 603/Β/2008), ΚΥΑ 9.9325/4.955/19.6.2009 (ΦΕΚ 1431/Β/2009), ΚΥΑ 25253/2236/7.4.2008 (ΦΕΚ 604/Β/2008)] δεν έχουν καμία τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη διάγνωση αναγκών από την αγορά εργασίας ενώ ουδέποτε έχουν διαχειρισθεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και δη για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η επιτυχία δε, με την οποία το εν γένει προσωπικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. επιτελεί το έργο του, δεν μπορεί να έχει καλύτερα διαπιστευτήρια από την πληθώρα των φορέων (κλαδικών φορέων απανταχού της Ελλάδας, εταιρειών συμβούλων, ΚΕΚ του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι έχουν συντάξει υπομνήματα και έχουν συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση επιχειρηματολογώντας υπέρ της άρτιας απόδοσης του προσωπικού στο ανατεθέν στο ΕΙΕΑΔ έργο. Ως εκ τούτου ελλείπει η αιτιολογική βάση για την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., άλλως είναι αυθαίρετη και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

    4. Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται, ως πρώτος λόγος καταργήσεως των φορέων του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων».
    Από την αντιπαραβολή – σύγκριση των αρμοδιοτήτων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. βάσει του άρθρου 88 του Ν.3996/2001 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 170/Α/2011) [βλ. Σχετικό Νο -3-], με τις αρμοδιότητες των ειδικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας [βλ. Σχετικό 4 – ΚΥΑ 36952/1275/20.5.2008 (ΦΕΚ 986/Β/2008), ΚΥΑ 25253/2235/7.4.2008 (ΦΕΚ 603/Β/2008), ΚΥΑ 9.9325/4.955/19.6.2009 (ΦΕΚ 1431/Β/2009), ΚΥΑ 25253/2236/7.4.2008 (ΦΕΚ 604/Β/2008)] και του ΟΕΑΔ βάσει του Νόμου 2956/2001 Αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ/258/Α/2001) – με αυτό το νομοθέτημα αρμοδιότητες του ΟΕΑΔ μεταφέρθηκαν στις εταιρείες Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική ΑΕ και Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ που με το Ν.3886/2011 συγχωνεύθηκαν στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ.-, προκύπτει ότι δεν υπάρχει ουδεμία επικάλυψη, για αυτό και δεν γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    5. Στο γενικό μέρος της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται, ως δεύτερος λόγος καταργήσεως των φορέων του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «η σπατάλη δημόσιων πόρων».
    Καταρχήν το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. με την παράγραφο 8 του Νόμου 3996/2011 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 170/Α/2011) μείωσε με την συγχώνευση τις Διευθύνσεις των 2 φορέων που διαδέχθηκε από 21 σε 5 και το προσωπικό από 102 άτομα σε 75 και πλέον σε 68 που υπηρετούν σήμερα. Επέτυχε δηλαδή μείωση του προσωπικού κατά 33% και αντίστοιχα του κόστους μισθοδοσίας πριν από την 1.9.2011 όταν άρχισε να εφαρμόζεται με τη σύσταση του φορέα και το ενιαίο μισθολόγιο (οπότε η μείωση είναι της μεγαλύτερη του 60%). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού το 2013 μειώθηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 περαιτέρω κατά 11%.
    Υπογραμμίζεται ότι το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. βάσει της Κοινής Απόφασης με Α.Π.:3.35560/οικ.6.8852/18.12.2013 (ΦΕΚ 3361/Β/30-12-2013) των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) [Σχετικό Νο -1-] είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για κρατικές ενισχύσεις 150.000.000 ευρώ, επομένως εάν προκύψουν δημοσιονομικές διορθώσεις από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, OLAF, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στα έργα λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης της διοικητικής συνέχειας, θα ζημιώσουν τη χώρα πολλαπλάσια σε σχέση με το δήθεν δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση.
    Τέλος, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ 1083/2006 και 1828/2006, το Νόμο 3614/2997 και την Υπουργική Απόφαση Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, η μισθοδοσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού για όλη τη διάρκεια του έργου των κρατικών ενισχύσεων που διαχειρίζεται. Η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας έχει όμως επιλέξει το κόστος μισθοδοσίας να είναι από εθνικούς πόρους (ενώ σε όλους τους άλλους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013 η μισθοδοσία είναι επιλέξιμη δαπάνη).
    Άρα, ελλείπει και η δικαιολογία για «σπατάλη δημόσιων πόρων» και για αυτό και δεν γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    6. Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των φορέων εκείνων που έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, ούτε έχει αρμοδιότητες που επικαλύπτονται από τις αρμοδιότητες άλλου φορέα, επιτελεί δε το έργο του με επιτυχία, η κατάργησή του αποστερείται οιασδήποτε δικαιολογητικής βάσης.
    Σχετική είναι η κοινή επιστολή του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ που πλήρως τεκμηριώνει την αναγκαιότητα διατήρησης του φορέα προς α) τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σχετικό Νο -5-).
    Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ με έγγραφό του επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εμπλοκής του φορέα στην επόμενη προγραμματική περίοδο αφού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπεται με μικρές αλλαγές πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για μικρές επιχειρήσεις (Σχετικό Νο -6-). Ο δε Διοικητής του ΟΑΕΔ και δημοσίως έχει παρουσιάσει την ανάγκη ύπαρξης του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και όλου του προσωπικού του (βλ. συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA στις 14.1.2014 με την παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας).

    7. Σε περίπτωση που τυχόν προχωρήσει η καταχρηστική και μη νόμιμη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., επισημαίνεται ότι ενώ για άλλους καταργούμενους φορείς προβλέπεται η μεταφορά του προσωπικού μαζί με τις αρμοδιότητες (βλ. για παράδειγμα άρθρο 6), τούτο δεν προβλέπεται για το Ε.Ι.Ε.Α.Δ.
    Και τούτο ενώ το προσωπικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχει όλο προσληφθεί σύμφωνα με ΑΣΕΠ ή με άλλες ανοικτές νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες. Συνολικά, αποτελείται από εξήντα οκτώ (68) άτομα:
    • ΠΕ πενήντα έξη (56) εκ των οποίων οι είκοσι έξι (26) κατέχουν τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και εννέα (9) κατέχουν διδακτορικό τίτλο.
    • ΤΕ τέσσερεις (4) εκ των οποίων οι δύο (2) κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών
    • ΔΕ οκτώ (8)
    Τα προσόντα για όλες τις κατηγορίες των ως άνω στελεχών είναι εκείνα που προβλέπονται στο Π.Δ. 50/2001 (Φ.Ε.Κ. 39Α΄) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 347/2003 (Φ.Ε.Κ. 315Α΄), το Π.Δ. 44/2005 (Φ.Ε.Κ. 63Α΄),ι το Π.Δ. 116/2006 (Φ.Ε.Κ. 115Α΄), το άρθρο 11 του ν. 1649/1986 (ΦΕΚ Α΄ 149) και τον Κώδικα περί Δικηγόρων.
    Είναι προφανές ότι στις εν λόγω ρυθμίσει είναι έκδηλη η άνιση μεταχείριση, με τη μορφή της εισαγωγής καθαρά χαριστικού μέτρου μη συνδεόμενου προς αξιολογικά κριτήρια ή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, με βάση όλως τυπικά ή συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια (Σ.τ.Ε.1386/2007 ).

    8. Στο άρθρο 18 στην παράγραφο 1 περίπτωση γ παραβιάζεται και η αρχή της αναλογικότητας. Ως έχει παγίως γίνει δεκτό από τη νομική θεωρία και τη νομολογία, α. η ρύθμιση θα πρέπει να υπηρετεί τον σκοπό που θέτει, β. θα πρέπει να εξετασθούν εάν υπάρχουν λιγότερο επαχθή μέσα, με τα οποία ο σκοπός θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί, γ. θα πρέπει να εξετασθεί εάν ο σκοπός της διάταξης αξίζει τον περιορισμό ή την επιβάρυνση που επιβάλλει. Έλλειψη τέτοιας θεμελίωσης αποτελεί καταφανή παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Η κρισιμότητα του σκοπού μπορεί να δικαιολογεί δραστικότερες παρεμβάσεις δεν αναιρεί όμως, αντίθετα επιτείνει την υποχρέωση εμπεριστατωμένης εξατομίκευσης των λαμβανομένων μέτρων. Στην προκειμένη περίπτωση, στο άρθρο 18 παράγραφος 1 περίπτωση γ) του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι «Τα Υπουργεία ή οι φορείς, στους οποίους περιέρχονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων με το νόμο αυτό φορέων, δύνανται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, να συνάψουν τις απολύτως αναγκαίες, για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των εκκρεμών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν αναλάβει οι ανωτέρω φορείς, συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου». Ευνόητο πως ουδέν έρεισμα ευρίσκει η αρχή της αναλογικότητας στην ανωτέρω διάταξη: να λυθεί η σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής του προσωπικού του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., η οποία καταρτίστηκε κατόπιν διαδικασίας επιλογής του άρθρου 18 του Ν. 2190/1994 ή βάσει του ν. 1649/1986 και του Κώδικα Περί Δικηγόρων ή, τέλος, προκειμένου περί του προσωπικού που εξαιρείται των ανωτέρω διαδικασιών, με διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, κατόπιν δημοσιεύσεως σχετικής Προκήρυξης, προκειμένου να προσληφθούν, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, συμβασιούχοι έργου ή ορισμένου χρόνου προσωπικό. Η ανωτέρω διάταξη είναι σαφές πως δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον, ούτε προκύπτει από αυτήν δημοσιονομικό όφελος, επιβεβαιώνει δε το γεγονός της καταχρηστικότητας της καταργήσεως του ΕΙΕΑΔ και, συνακόλουθα, της απομάκρυνσης του προσωπικού του.

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 00:52 | Βούλα Κλημέντζου

    Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στα μέλη του συλλόγου μας η είδηση πως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται να σταματήσει την λειτουργία του, απολύοντας ταυτόχρονα και το προσωπικό του.
    Η ιδιαίτερη ανησυχία των μελών μας έγκειται στο γεγονός πως κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή, του προγράμματος που υλοποίησε ο φορέας μας Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Αρκαδίας όπως επίσης και περίπου άλλων 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
    Συνεπώς, η καθυστέρηση ή ματαίωση του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος, θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές, αφού θα καθυστερήσει η αποπληρωμή του προγράμματος που συμμετείχαν.
    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας. Άλλωστε, λίγα άτομα δύναται να διεκπεραιώνουν ένα έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, κατά γενική ομολογία σύντομα και αποτελεσματικά, για τον λόγο αυτό θεωρούμε λανθασμένη ενέργεια τη κατάργησή του.
    Τέλος, ως σύλλογος που ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, είναι παράλογο λοιπόν απομάκρυνση τέτοιου είδους στελεχών του δημοσίου σε περίοδο ανεργίας, χωρίς κριτήριο, αξιολόγηση και ορθολογική δικαιολογητική βάση. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Για τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Αρκαδίας
    Η Πρόεδρος
    Βούλα Κλημέντζου

  • 21 Ιανουαρίου 2014, 00:08 | Αφροδίτη

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως προτείνετε το ΕΙΕΑΔ για κατάργηση, την περίοδο που υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές. Δεν καταλαβαίνετε πόσες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στηρίζουν την βιωσιμότητα τους πάνω σε αυτό το πρόγραμμα?

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως οδηγείται το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ στο ταμείο ανεργίας, ένα εξειδικευμένο προσωπικό- στην πλειονότητα του διορισμένο μέσω ΑΣΕΠ-και την ίδια ώρα το Δημόσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει από επίορκους, συμβασιούχους που παρατείνουν καταχρηστικά την παραμονή τους και υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 23:54 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.

    Ποια αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου κα ποια αξιοκρατία κάνατε σημαία σας κ.Υπουργέ?
    Όταν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπάρχει η διάταξη του εδαφίου γ παρ. 1 του άρθρου 18 .Η συγκεκριμένη διάταξη λέει ότι οι φορείς που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων τα οποία διαχειρίζονταν έως τώρα οι οργανισμοί οι οποίοι καταργούνται, μπορούν να προσλάβουν «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ» προσωπικό ορισμένου χρόνου ή έργου .
    Το ΕΙΕΑΔ στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» Θα απολυθεί λοιπόν το προσωπικό του με υψηλή τεχνογνωσία ,διορισμένο ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ» προσωπικό ορισμένου χρόνου ή έργου.
    Μιλάμε για τον ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥΣ…………
    Και εφόσον το έργο του ΕΙΕΑΔ μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ γιατί δεν μεταφέρεται και το προσωπικό του? Τα εξειδικευμένα στελέχη του ΕΙΕΑΔ σαφέστατα θα προσφέρουν στο έργο και τις ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων….» στην πληθώρα προγραμμάτων που χειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
    Αλήθεια τι ακριβώς παραπάνω θα προσφέρουν ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ των 8 η 10 μηνών οι οποίοι μάλιστα ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ»(Τι εννοεί εδώ ο νομοθέτης ακριβώς?)Μήπως το μόνο που θα προσφέρουν ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ?????

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 23:58 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΟΠΩΛΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ « Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ»

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΟΠΩΛΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ « Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ»
    ΠΑΤΡΑ, 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 38 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ/Σ του Σωματείου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:54 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ « Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ « Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
    ΠΑΤΡΑ, 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 24 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ/Σ του Σωματείου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:12 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
    ΠΑΤΡΑ, 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 40 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Ζητάμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ για την ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ/Σ του Συνδέσμου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:11 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
    ΠΑΤΡΑ, 20/01/2014

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 8 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    Το Δ/Σ του Σωματείου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:34 | Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Λασιθίου

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Κοινοποίηση

    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,
    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων
    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 7 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.
    Με εκτίμηση
    Το Δ.Σ. Του Συλλόγου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:38 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΟΣ

    Με το να απολύσετε τους ΑΣΕΠΙΤΕΣ του ΕΙΕΑΔ,ουσιαστικά αυτό που καταφέρνετε είναι να τους εξισώνετε με όλους εκείνους τους άχρηστους, αναποτελεσματικούς και ρουσφετολογικά βολεμένους στο Δημόσιο, υπαλλήλους που προαναγγείλατε ότι θα διώξετε, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου.

    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ οι ΑΣΕΠΙΤΕΣ των ΝΠΙΔ του ΕΙΕΑΔ, να φύγουν και πριν από τους επίορκους, και τους κατέχοντες πλαστά δικαιολογητικά.

    ΤΥΨΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ?..

    Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια?..

    που να το πεις στην ελλάδα του 2014 που ζούμε, ότι θα απολυθούν οι ΝΠΙΔ, και θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν προσλήφθηκαν και ρουσφετολογικά!!

    Ελλας το μεγαλείο σου..!

    Και το πιο παράδοξο είναι ότι θα απολυθούν αυτοί που δεν πρέπει στο ΕΙΕΑΔ, και στα ΝΠΔΔ θα εξακολουθούν να εργάζονται άτομα που έχουν μπει χωρίς καμία αξιολόγηση…

    ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΥΜΠΑΣΧΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

    Η απόλυση υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ είναι παράλογη, και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αναμόρφωση του δημοσίου και για αξιοκρατία.

    Το μόνο που συνεχίζει να υπάρχει είναι η αναξιοκρατία και τα κομματικά ρουσφέτια.

    Η απαντησή όλων των γνωστών, συγγενών και φίλων του ΕΙΕΑΔ, θα είναι άμεση με την ψήφο τους, όταν θα δείτε τα ποσοστά σας να πέφτουν στο 5%, εκεί που σας αξίζει!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ

    Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και ως συνεργάτης του ΕΙΕΑΔ, λόγω του προγράμματος Διαρθρωτικής Προσαρμογής των Επιχειρήσεων Εντός της Οικονομικής Κρίσης, δεν μπορώ να αντιληφθώ το νόημα της κατάργησης του, ειδικά σε αυτό το κρίσιμο σημείο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Οι εργαζόμενοι του ΕΙΕΑΔ έχουν αφιερώσει ατελείωτες ώρες στην υλοποίηση του προγράμματος, οπότε μόνο και μόνο γι αυτό, ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ να τους αφήσει να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.

    Επιπλέον, πέρα από το αν θα καταργηθεί ή όχι το ΕΙΕΑΔ ως φορέας, οι εργαζόμενοι του έχουν προσληφθεί με τα πλέον αξιοκρατικά κριτήρια (ΑΣΕΠ), και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να απορροφηθούν σε αντίστοιχες θέσεις.

    Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν όλα τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα για να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έργο τους ανατεθεί.

    ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΕΑΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 22:06 | ΚΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑΔΟΥ

    Η κατάργηση ενός οργανισμού, όπως το ΕΙΕΑΔ, το οποίο στηρίζει και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, και χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές ιστορίες, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, ούτε το «συμμάζεμα» του κράτους εξυπηρετεί, ούτε τη διοικητική μεταρρύθμιση ενισχύει…

    η μείωση του Δημόσιου Τομέα είναι απαραίτητη, αλλά με κριτήρια ευθύνης προς τον Ελληνικό λαό.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:43 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑ

    «ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ», ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΙΕΑΔ..

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:58 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΕΔΩΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΩΦΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:46 | Κωνσταντίνος Παλιοκώστας

    ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ:

    όλοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

    Πρόκειται για ένα οργανισμό που λειτουργεί άψογα και παράγει τεράστιο έργο.

    Είναι μια δημόσια υπηρεσία που φαίνεται πως λειτουργεί, όπως θέλουν οι πολίτες του, όπως ονειρευόμαστε να λειτουργεί ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας…

    Κωνσταντίνος Παλιοκώστας
    απλός πολίτης..

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 21:13 | Κωνσταντίνος Γρίβας

    Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τις τόσες καθυστερήσεις, να καταργηθεί, ενώ εκκρεμουν υλοποιήσεις αλλά και πληρωμές επιχειρήσεων και αποπληρωμές?

    Στην παρούσα φάση,αν καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ και δοθεί σε άλλον φορέα η υλοποίηση του έργου, μέχρι να συντονιστεί, θα έχουμε πάλι μεγάλη χρονοκαθυστέρηση.

    Παρακαλούμε πολύ να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ τουλάχιστον μέχρι ωσότου ολοκληρωθεί το έργο της «Διαρθρωτικής Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», ώστε να
    φροντίσετε και για τους εργαζόμενους του ΕΙΕΑΔ, οι οποίοι- τουλάχιστον με όσους συνεργαστήκαμε- είναι εξαιρετικοί..

    είναι άδικο να χάσουν την δουλειά τους εφόσον είναι μέσω ΑΣΕΠ και αξίζουν..

    Συνεργάτης ΕΙΕΑΔ