Σχέδιο Δράσης OGP OGP

5. ΟΡΑΜΑ

Με φόντο την οικονομική κρίση, οι παραπάνω προκλήσεις απαιτούν από την Κυβέρνηση να θέσει υγιή θεμέλια
για μία εθνική προσπάθεια με ένα πειστικό σχέδιο που αρθρώνεται σε έναν ρεαλιστικό οραματικό στόχο:

 

 

Το σχέδιο αυτό, εναρμονισμένο με τη συνολική ψηφιακή στρατηγική της χώρας, το ψηφιακό θεματολόγιο 2020 και την εθνική στρατηγική διοικητικής μεταρρύθμισης υλοποιείται με βάση τρείς διακριτούς στρατηγικούς άξονες παρέμβασης.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:

1. Ως όχημα εκσυγχρονισμού του κράτους και της Διοίκησης θα στηρίξει την εξελισσόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας.
2. Ως μηχανισμός επανασύνδεσης του πολίτη με το κράτος και τη Διοίκηση, θα κατακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, μέσω αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ενισχύουν την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
3. Ως μοχλός σχεδιασμού και συντονισμού των οριζόντιων πολιτικών ΤΠΕ στη Δημόσια Διοίκηση, θα εγγυηθεί την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμευτικών γενικών αρχών κατά τη χάραξη, έγκριση και υλοποίηση κάθε στόχου, δράσης και επί μέρους έργου, στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι παραπάνω στρατηγικοί άξονες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξειδικεύονται σε επιμέρους στρατηγικούς στόχους, συνοδεύονται από κατευθυντήριες αρχές, προϋποθέτουν ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο, προαναγγέλλουν πολιτικές δεσμεύσεις και υπόκεινται σε τεχνολογικές και μεθοδολογικές παραδοχές που καταρτίζουν στο σύνολο τους μια συνεκτική στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

  • 12 Φεβρουαρίου 2014, 23:54 | Ilias Kontakos

    Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τον συντάκτη του κειμένου.

    1ον) γιατί το όραμα είναι γενικό και δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Χρονικό ορίζοντα έχουν οι στόχοι
    2ον) γιατί το όραμα είναι λιτό και περιεκτικό.
    3ον) γιατί το όραμα πρέπει να είναι θετικό και να μην περιέχει αρνητικά στοιχείς (απουσία εμπιστοσύνης)

    δηλαδή θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι:
    «παροχη υπηρεσιών προσαρμοσμένη στις ανάγκες του πολίτη και της επιχείρησης»

    Και που είναι δέσμευση της ηγεσίας στην επίτευξη του οραματος? Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τι είναι? βασικά λάθη σχεδιασμού!