Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 3 Ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια»


  1. Κάθε επιχορηγούμενος φορέας σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου ΧΧ της παρούσας απόφασης εντάσσεται στο «Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια».
  2. Η ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος, εκ μέρους του επιχορηγούμενου φορέα, μέσω της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων που διατίθεται στον Δικτυακό Τόπο diavgeia.gov.gr.
  3. Για την πιστοποίηση του υπόχρεου φορέα κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξης χρησιμοποιούνται οι  κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet). Στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» καταχωρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet) τα εξής στοιχεία του φορέα: επωνυμία, έδρα, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
  4. Η έγκριση του αιτήματος, καθώς και οι σχετικές οδηγίες για την αρχικοποίηση και τη χρήση του συστήματος αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί στη φόρμα εγγραφής.
  5. Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια υποβάλλεται σχετική ενημέρωση στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων. Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται τα δικαιώματα πρόσβασης αλλά παραμένουν εμφανείς οι πραγματοποιηθείσες εγγραφές και το ιστορικό του επιχορηγούμενου φορέα.
  • Συγχαρητήρια για την συγκεκριμένη υπό διαβούλευση Υπουργική Απόφαση.
    Θα πρότεινα τις παρακάτω προσθήκες στο άρθρο 3.

    Παράγραφος 6: (προσθήκη): Το «Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια» αλληλοσυνδέεται και επικοινωνεί με τα: α) Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας: σε αυτό εγγράφονται υποχρεωτικά οι Κοιν.Σ.Επ., οι οποίες συστήνονται με βάση το Νόμο 4019/2011 και οι Κοι.Σ.Π.Ε. του Νόμου 2716/1999 και β) το Ειδικό Μητρώο άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Εργασίας.

    Παράγραφος 7: (προσθήκη): Το “Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια” αλληλοσυνδέεται και επικοινωνεί με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ) αναφορικά με το άρθρο 16 του Ν. 4019/2011 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς.

    Αιτιολογική βάση για τις ανωτέρω προσθήκες αποτελεί η ανάγκη διασύνδεσης μητρώων του δημοσίου τομέα που σχετίζονται με κοινωνικές επιχειρήσεις του Ν.4019/2011 (ΚΟΙΝΣΕΠ και ΚΟΙΣΠΕ) καθώς και των άλλων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, για λόγους διαλειτουργικότητας, διαφάνειας του δημόσιου χρήματος και αποτύπωσης του ουσιαστικού κοινωνικού αντικτύπου των κοινωνικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, ιδίως αυτών που τυγχάνουν χρηματοδότησης από φορείς του δημοσίου και αυτών που συνεργάζονται ως προμηθευτές πάροχοι υπηρεσιών στο δημόσιο.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 21:50 | Γρηγόρης Κυριακού

    Η διατύπωση περί μητρώου δημιουργεί τα εξής προβλήματα:

    α) αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του επιχορηγούμενου φορέα την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο. θα μπορούσε να προβλέπει είτε την έκδοση ενός είδους βεβαίωσης, η οποία θα συνυποβάλλεται στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που επιχορηγούν τον φορέα προκειμένου να εκταμιευθεί η επιχορήγηση είτε την ενημέρωση του Μητρώου από τον φορέα που επιχορηγεί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ευσυνείδητοι φορείς να εγγραφούν και άλλοι να…σφυρίζουν αδιάφορα είτε από άγνοια π.χ. πολιτιστικός σύλλογος σε κάποια γωνιά της χώρας που κρατάει ζωντανό ένα χωριό με λίγους κατοίκους είτε να το αποφεύγουν εσκεμμένα. Ειδικά για τους φορείς των παραμεθόριων περιοχών θα μπορούσε να προβλεφθεί και η ανάρτηση του απολογισμού εκ μέρους του φορέα-παρόχου της επιχορήγησης.

    β) Καλό είναι να συνεννοήστε μεταξύ σας τα Υπουργεία. Πριν από λίγο καιρό το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου – γονατοτογραφία με το οποίο για την όποια επιχορήγηση απαιτούσε – και το άκρον αωτον επί πληρωμή – εγγραφή σε μητρώο όλων των ΜΚΟ προκειμένου να επιχορηγούνται. Μάλιστα είχαν υποχρέωση αποστολής των απολογισμών στο εν λόγω μητρώο. Καθώς ήταν γονατογραφία, ελπίζω ότι τελικώς δεν θα κατατεθεί αν δεν βελτιωθεί ουσιαστικά. Σε πόσα μητρώα επιτέλους θα πρέπει να εγγραφούν Σωματεία, Σύλλογοι κτλ