Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 19: Διαδικασία αξιολόγησης – Περίοδος αξιολόγησης- Έτος αξιολόγησης

1. Η αξιολόγηση είναι ετήσια και αφορά στο προηγούμενο της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησης ημερολογιακό έτος (στο εξής «περίοδος αξιολόγησης»). Έκθεση αξιολόγησης δεν συντάσσεται αν ο υπάλληλος δεν έχει υπηρετήσει έξι (6) τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες εντός της περιόδου αξιολόγησης.

2. Η αξιολόγηση διενεργείται εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου της περιόδου αξιολόγησης έτους (στο εξής «έτος αξιολόγησης»).

3. Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει υποχρεωτικά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του έτους αξιολόγησης τα ατομικά και υπηρεσιακά στοιχεία του στο πρώτο μέρος του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης, στη συνέχεια υπογράφει το έντυπο και το υποβάλει στον εισηγητή.

4. Ο Εισηγητής συντάσσει την εισήγησή του με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στα άρθρα 3, 4 και 5 του παρόντος προεδρικού διατάγματος στο ειδικό προς τούτο μέρος του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης και την διαβιβάζει στον Αξιολογητή, το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του έτους αξιολόγησης.

5. Οι εκθέσεις αξιολόγησης, συντάσσονται από τον Αξιολογητή και γνωστοποιούνται αποδεδειγμένα, το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του έτους αξιολόγησης, στους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στις υποκείμενες οργανικές μονάδες της οργανικής μονάδας της οποίας ήταν προϊστάμενος κατά την περίοδο αξιολόγησης, καθώς και στους κατά περίπτωση Εισηγητές. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας του υπαλλήλου από την υπηρεσία του, η έκθεση αξιολόγησης αποστέλλεται ταχυδρομικά επί αποδείξει ή με κάθε άλλο νόμιμο μέσο.

6. Η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται μετά από ακρόαση του αξιολογούμενου σε ημέρα και ώρα που ορίζει ο Αξιολογητής και γνωστοποιεί στον αξιολογούμενο. Τυχόν μη νόμιμη κλήση του αξιολογούμενου σε ακρόαση και μη προσέλευσή του επιφέρει ακυρότητα της έκθεσης αξιολόγησης. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της ακρόασης, καθώς και οι υπογραφές του Αξιολογητή και του αξιολογούμενου σημειώνονται στον οικείο χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησής του.

7. Ο προϊστάμενος που απέβαλε την ιδιότητά του αυτή πριν από την 25η Ιανουαρίου ή την 10η Φεβρουαρίου, κατά περίπτωση, λόγω τοποθέτησης, μετάθεσης, μετακίνησης, απόσπασης, μετάταξης ή διορισμού σε άλλη υπηρεσία, δεν απαλλάσσεται από τις προβλεπόμενες στις παραγράφους 4 και 5 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεις του.

8. Στην περίπτωση που ο προϊστάμενος άσκησε καθήκοντα για έξι (6) τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες, αλλά απομακρύνθηκε από αυτά πριν από την 25η Ιανουαρίου ή την 10η Φεβρουαρίου, κατά περίπτωση, λόγω υποβιβασμού ή λύσης της υπαλληλικής σχέσης δεν εισηγείται ή δεν συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης, εκτός από τις περιπτώσεις που η υπαλληλική σχέση λύθηκε λόγω παραίτησης, συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ή τριακονταπενταετίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι εισηγήσεις και οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται και υποβάλλονται με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσιακής μονάδας προσωπικού, υποχρεωτικά πριν από την παράδοση των καθηκόντων. Κατ΄ εξαίρεση, όταν Αξιολογητής είναι Υπουργός, Υφυπουργός, Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, μονομελές όργανο διοίκησης, πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού ή Υφυπουργού, μπορεί να συντάσσει έκθεση αξιολόγησης μέσα σε ένα (1) μήνα από την αποχώρησή του, στην περίπτωση που αποχωρήσει από τη θέση του πριν την 10η Φεβρουαρίου.

  • 12 Απριλίου 2012, 12:59 | Panos Liverakos

    Τα έντυπα εκτυπωμένα εις διπλούν στις περισσότερες περιπτώσεις; Γιατί έντυπα και όχι ηλεκτρονική εφαρμογή; Η απαίτηση τήρησης των δεδομένων του συστήματος σε έντυπη μορφή αντίκειται στη προσπάθεια εισαγωγής συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, το νέο σύστημα αξιολόγησης να ενισχύει τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, αντί να εισάγει εκ νέου πρακτικές του παρελθόντος.

  • 11 Απριλίου 2012, 11:34 | Σ. Μ

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ .ΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ- ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ «ΑΥΛΗ » ΓΥΡΩ ΤΟΥ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ Ή Δ/ΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ .

    ΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ .ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΑ ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

  • 3 Απριλίου 2012, 22:39 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Έκθεση αξιολόγησης δεν συντάσσεται αν ο υπάλληλος δεν έχει υπηρετήσει έξι (6) τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες εντός της περιόδου αξιολόγησης. Σύμφωνα με το άρθρο 32 (περίοδος αξιολόγησης) ορίζεται το έτος 2013).
    Στον Ν. 4057/2012 (ΦΕΚ Α/54/14.03.2012) «Περί Πειθαρχικού Δικαίου των Πολιτικών Υπαλλήλων» στο Άρθρο Ένατο, Θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρ. 1 σημειώνεται .Δεν χορηγούνται άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσηςτου άρθρου 58 του ν. 3528/2007 και του άρθρου 65 του. 3584/2007 για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης μέχρι τις 31.12.2012
    Σύμφωνα με την «απαράδεκτη» αυτή παράγραφο, παγώνουν οι εκπαιδευτικές άδειες. Το 2013 όμως, έτος το οποίο μπορεί να πάρει κανείς εκπαιδευτική άδεια (και μάλιστα αυτή που του κόψατε το 2012) για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, πρέπει να διακόψει το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό του για να γυρίσει στην υπηρεσία του, και να υπηρετήσει τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορεί να κριθεί!
    Δηλαδή τιμωρείται, όποιος ουσιαστικά επιμορφώνεται.
    Ουσιαστικά αδικούνται, όσοι υπάλληλοι κάνουν χρήση της άδειας επειδή διαμένουν ή εργάζονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα ή από την πανεπιστημ. σχολή ή τη βιβλιοθήκη,ενώ όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ή ο τόπος εργασίας και διαμονής του τους επιτρέπει να παρακολουθούν τα προγράμματα δεν θα αναγκασθούν να διακόψουν τις σπουδές τους. Είναι δυνατό να μην μπορεί να κριθεί και περαιτέρω να προαχθεί βαθμολογικά και μισθολογικά επειδή επιμορφώνεται;