Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 04: Ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα

1. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού.

2. Τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στην προηγούμενη παράγραφο καθορίζονται στο Παράρτημα που προσαρτάται στον παρόντα νόμο.

  • Η ρύθμιση είναι ιδιατέρως προβληματική και επιβάλλεται να αποσυρθεί. Αφενός γιατί είναι πολύ γενική και μπορεί να επιφέρει μείζονες οργανωτικές συνέπειες στο Κράτος και τους φορείς του χωρίς καμία πρόβλεψη στοιχειώδους ορθολογικότητας και αφετέρου γιατί λόγω της γενικότητάς της, ιδιαίτερα στο μέτρο που με π.δ. τροποποιούνται γενικά και αφηρημένα νομοθετικές διατάξεις, η διάταξη είναι αντισυνταγματική, ως παραβιάζουσα το άρθρο 43 παρ.2 Συντάγματος (που απαιτεί ειδικότητα της εξουσιοδότησης…).
    Επισημαίνουμε ότι το Παράρτημα με τους οργανισμούς δεν είναι συνημμένο, όπως απαιτείται, κάτι που συμβάλλει στην προβληματικότητα της διάταξης…

  • 17 Μαΐου 2013, 12:42 | MPR

    «Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωση του προσωπικού του δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή «επίορκοι» και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι. Θα ήθελα να δω ποιος θα βρεθεί τότε να «υπερασπιστεί» την απομάκρυνση των ακατάλληλων και τον ταυτόχρονο αξιοκρατικό διορισμό νέων από το ΑΣΕΠ. Είπαμε ότι σπάμε ταμπού και το εννοούμε..». Πρωθυπουργός, ομιλία στον ΣΕΒ

    «…για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση ακατάλληλου υπαλλήλου να προσλαμβάνεται ένα νέος, καταρτισμένος υπάλληλος μετά από διαγωνισμό». Υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης, συνέδριο Economist

    «όλοι γνωρίζουν ότι το δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους». Π. Τόμσεν, Απρίλιος 2013

    Αξιότιμοι κύριοι,
    εφόσον η ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και η καθιέρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις είναι τα βασικά στοιχεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, γιατί στοχοποιούμαστε ως υποψήφιοι προς απόλυση όσοι διοριστήκαμε μέσω ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ που καταργούνται; Υπάρχουν δύο ΑΣΕΠ, ένα «παλιo» που ενέκρινε τις δικές μας προσλήψεις και αξιολόγησε τους τίτλους σπουδών, τα μεταπτυχιακά, τις γλώσσες, την προϋπηερσία μας για να διοριστούμε με ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες και ένα «νέο» που από εδώ και πέρα θα σηκώσει το βάρος της αναβάθμισης του δημοσίου;
    Υπάλληλος μέσω ΑΣΕΠ, κάτοχος διδακτορικού, σε ΝΠΙΔ

  • 16 Μαΐου 2013, 20:25 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ

    Η εκτροπή από κάθε κανόνα ορθολογισμού, διαφάνειας και κοινωνικής πολιτικής κορυφώνεται με αυτά που αναφέρονται και κυρίως με αυτά που δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Τα ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ έχουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων συσταθεί με Νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου (στην περίπτωση του ΚΕΘΕΑ και των άλλων φορέων για τις εξαρτήσεις ο πιο πρόσφατος Νόμος ψηφίστηκε μόλις τον… Μάρτιο). Εκεί υπάρχουν τεκμηριώσεις, υπάρχει η εμπειρία και η ίδια η αξιολόγηση της πολιτείας και της κοινωνίας. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τα υπαρκτά περιστατικά παρέκκλισης (που σε τελευταία ανάλυση όταν υπάρχουν σηματοδοτούν την αποτυχία των μηχανισμών ελέγχου), για να δημιουργήσει ένα κανιβαλικό κλίμα, να οπλίσει στην συνέχεια το χέρι της εκτελεστικής εξουσίας με εξουσίες ζωής ή θανάτου των οργανισμών χωρίς να θέτει τα κριτήρια λήψης της όποιας απόφασης, κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, επιστημονικά. Αυτή η απόλυτη και ανεξέλεγκτη εξουσία απαντάται μόνο στον ύπατο αρμοστή μιας αποικίας, όσο κι αν αυτή θέλει να λέγεται μεταμοντέρνα. Η «προχειρότητα» αυτή δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώνει την διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου όχι να εξορθολογήσει ή να βελτιώσει τις δομές που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες αλλά να καταστήσει ευχερέστερο το «έργο» του κατά περίπτωση υπουργού να τις οδηγήσει σε «ευ»θανασία.
    Θανάσης Τζιούμπας
    Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομέων ΚΕΘΕΑ

  • 16 Μαΐου 2013, 14:11 | Ελένη Π.

    Οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού, του κ. Μανιτάκη, ακόμη και του κ. Τόμσεν για το δημόσιο που έχει ανάγκες από προσοντούχο προσωπικό μέσω αδιάβλητων διαδικασιών πώς συνάδει με το ενδεχόμενο να απολυθούν άμεσα υπάλληλοι ΝΠΙΔ και μάλιστα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εξαιτίας της κατάργησης των υπηρεσιών στις οποίες έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ;;; H όποια αναμόρφωση του δημοσίου δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της αξιοκρατίας και της εγκυρότητας του ΑΣΕΠ. Δεν νοείται απόλυση οποιουδήποτε υπαλλήλου που προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ. Είναι χρέος της Πολιτείας, αν θέλει να σέβεται τους θεσμούς, να τους μετακινήσει σε κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες.

  • 16 Μαΐου 2013, 11:34 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Θα ήταν αδιανόητο να απολυθούν όσοι έχουν προσληφθεί μέσω των αξιοκρατικών διαδιακασιών του ΑΣΕΠ στα νπιδ που καταργούνται!! Αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό θα συμβάλει μία τέτοιου είδους απόλυση στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου!!?? Πιστεύω πως η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύει τον θεσμό του ΑΣΕΠ κι όχι να τον απαξιώνει!!

  • 15 Μαΐου 2013, 14:39 | ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Προφανώς με την πίεση της Τρόικας γίνονται βιαστικές κινήσεις στην κατευθυνση της μείωσης του Δημοσίου Τομέα δυστυχώς με τον πιό άτσαλο τρόπο.
    Το περιεχόμενο του άρθρου 4, που αφορά την δυνατότητα κατάργησης οργανισμών και φορέων, με προτάσεις υπουργών (δηλαδή των πολιτικών οι οποίοι έφτασαν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση), χωρίς να τίθονται όροι ή κανόνες που πρέπει να πληρούνται. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα, μέσα απο τις πέντε σειρές του άρθρου, στους υπουργούς, να μπορούν να αποφασίζουν σε παντελή κατάργηση φορέων με κοινοφελή ή μη σκοπό με αόριστα κριτήρια. Θα περίμενα να υπήρχαν περισότερες δικλείδες διαφάνειας ως προς την επιλογή των «υγειών » φορέων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και αυτών που θα προταθούν πρός κατάργηση, συγχώνευση κλπ.
    Θα μπορούσαν να υπάρχουν κριτήρια που θα εξετάζουν:
    -Την οικονομική κατάσταση του φορέα, πιθανώς υποστηριζόμενη απο μελέτη κόστους οφέλους, καθώς και το μοντέλο δοιήκησης το οποίο πολές φορές ευθύνεται για την κακή πορεία των οικονομικών (όπως π.χ. η πελατειακή λειτουργία δοτών διοικήσεων εις βάρος του φορέα).
    -Το αντικείμενο λειτουργίας και η μελοντική εξυπηρέτηση του με τεκμηριωμένη ρεαλιστική μελέτη.
    -Η γνώμη και η συναπόφαση των τοπικών κοινωνιών (Περιφέρεια, Δήμος, κλπ) όταν πρόκειται για φορείς των ΟΤΑ.
    -Πρόβλεψη για την απασχόληση του προσωπικού στο σχήμα που θα αναλάβει την συνέχιση του αντικειμένου.
    Θεωρώ οτι η αναδιοργάνωση του δημοσίου φορέα της χώρας θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την θεσμοθέτηση απλούστερων διαδικασιών λειτουργίας και εκσυνχρονισμό που όμως ενώ όλοι επικαλούνται πράτουν το αντίθετο.
    Τρανά παραδείγματα οι συνεχείς και επανελημένες απογραφές των συνταξιούχων, αναπήρων, νεφροπαθών κλπ. που επίβάρυναν την λειτουργία των αποδεκατισμένων Δημοσίων υπηρεσιών με τεράστιο όγκο εργασίας,χωρίς ουσιαστικά να πετύχουν τίποτε. Ενώ θα μπορούσαν όλες αυτές οι διεργασίες να γίνονται με ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών. πράγμα το οποίο προχωρά, άν προχωρά, με απίστευτα αργούς ρυθμούς.
    Πρέπει να δοθεί βάρος στην κατεύθυνση του εκσυνχρονισμού της Δημόσιας δοιήκησης της χώρας, με χρήση ακόμη και έτοιμων μοντέλων που λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης χωρίς να χρειάζονται πειραματισμοί «στου κασιδιάρη το κεφάλι».
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    Στέφανος Θεχαρίδης
    υπάλληλος ΔΕΥΑ

    (ΔΕΥΑ = Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης
    Φορέας που ενώ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό γιατί έχει ώς μοναδικό έσοδο τους λογαριασμούς του νερού, εντάχθηκε στις διαδικασίες των μνημονίων ώς ΝΠΙΔ των ΟΤΑ.)

  • 14 Μαΐου 2013, 15:33 | kp

    • Να εστιάσει το Άρθρο 04 στους ΟΤΑ και να εξηγηθούν ρητά οι προϋποθέσεις διατήρησης/ κατάργησης ΝΠΔΔ των ΟΤΑ. Μια απλή καταγραφή αυτών των Νομικών Προσώπων – εκείνα τα οποία έχουν διατηρηθεί – θα καταδείξει την κατασπατάληση οικονομικών & ανθρώπινων πόρων. Ενώ υπάρχουν οι οδηγίες της ΕΕΤΑΑ (2011)για σύσταση οργανογραμμάτων και οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας Νομικών Προσώπων των Δήμων, υπάρχουν ακόμη ΝΠΔΔ που αν και τροποποίησαν/ αναμόρφωσαν τους Ο.Ε.Υ. δεν εκπληρώνουν τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Αφού υπάρχει η εγκύκλιος: υπ’ αριθ. ΔΟΑ/Φ.14/1/οικ.21732/31.10.2011 Εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δεν επιτρέπει να προωθούνται για υπογραφή στα αρμόδια όργανα οι νέοι οργανισμοί των φορέων (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) προτού προσαρμοστούν στις διατάξεις του άρθρου 33 του νόμου Ν.4024/2011 ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, γιατί εγκρίθηκαν Ο.Ε.Υ. κάποιων ΝΠΔΔ που δεν τηρούν τα παραπάνω;
    • Τα ΝΠΔΔ των Δήμων που δεν συμφωνούν με αυτές τις προϋποθέσεις να καταργηθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να μην επιτρέπεται καμιά εξαίρεση λόγω «πολιτικών» παρεμβάσεων. Ήδη στους Δήμους έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα από έλλειψη προσωπικού που μπορεί να πληρωθεί από τους υπαλλήλους των Νομικών προσώπων που θα καταργηθούν. Χωρίς άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις δεν θα επέλθει καμιά βελτίωση στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    • Να προβλέπεται εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση των δομών & υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλά και των ΝΠΔΔ τους, όπως γίνεται για τα ΑΕΙ.
    • Να απαιτείται επιμόρφωση σύγχρονης διοικητικής αντίληψης ή/και άλλων επιμορφώσεων στις νέες τεχνολογίες & ξένες γλώσσες, προκειμένου να προάγονται σε θέσεις ευθύνης πραγματικά άξια στελέχη όχι μόνο των Δήμων αλλά και των νομικών προσώπων τους.
    • Να μην εξισώνονται οι εργαζόμενοι Δ.Ε. με ΤΕ και ΠΕ. Δεν επιτρέπεται να διοικείται μια Υπηρεσία ή ΝΠΔΔ Δήμου από υπαλλήλους χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου «εν απουσία άλλου…». Χρειάζονται μόνο εκείνα τα στελέχη που είναι εφοδιασμένα με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, με καινοτόμες ιδέες και πνεύμα πρωτοβουλίας – στοιχεία που τα καθιστούν ικανά να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αναφύονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διοικητικό περιβάλλον. Εάν δεν υπάρχουν ανάλογα στελέχη να θεσπιστεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ για ανάπτυξη σύγχρονης διοικητικής αντίληψης & γνώσης νέων τεχνολογιών.
    • Να συγχωνευθούν σε μια Υπηρεσία του Δήμου ή σε ένα Οργανισμό, δύο ΝΠΔΔ στα οποία παρουσιάζεται αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δράσεων, χωρίς εξαιρέσεις. Η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει πλέον παρέκκλιση (λόγω πολιτικής παρέμβασης, εξυπηρέτησης «πελατειακών» σχέσεων κ.α.) από κάποιες γενικές αρχές διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών και αξιοποίησης ικανών & υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελεχών.

  • 14 Μαΐου 2013, 14:11 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΕΤΕ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΝΠΙΔ, ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ Σ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ? ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ? ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ?ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΗΡΟΙ…
    Με το άρθρο 22 του Συντάγματος, θεμελιώνεται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και η προστασία της εργασίας που παρέχουν
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ν.2643/1998.

  • 14 Μαΐου 2013, 12:52 | Maria N.

    Επαναφέρετε στον παρόντα νόμο τη διάταξη που εσείς ψηφίσατε στο Ν. 4093/12 (και την οποία καταργήσατε με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο) για δικαίωμα μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που καταργούνται, ιδιατέρως όσων έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
    Τιμήστε τις δεσμεύσεις σας ότι «δεν θα κάνετε ανθρωποθυσίες» και ότι θέλετε «αναβαθμισμένο δημόσιο με τους άριστους». Η απόλυση υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν τον δρόμο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακολουθία και καταστρέφει τις όποιες εξαγγελίες για αναβάθμιση του δημοσίου και μεταρρύθμιση.

  • 14 Μαΐου 2013, 08:19 | ZERAR

    Κε Μανιτάκη,
    καλά είναι να ακούσετε όλες τις προτάσεις -διαμαρτυρίες όσων κ όπως έχουν έρθει στο Δημόσιο, πριν αποφασίσετε κ καταθέσετε το υπο συζήτηση νομοσχέδιο. Και οι προσληφθέντες με το ΑΣΕΠ έχουν τα δίκια τους, αλλά υπάρχουν κ άλλες κατηγορίες ΔΥ. Εγώ ( κ πάρα πολλοί άλλοι) έχουμε προσληφθεί πριν ακόμα δημιουργηθή το ΑΣΕΠ του κ. ΠΕΠΟΝΗ. Εχουμε ας πούμε προσληφθή με όλες τις διαδικασίες που προέβλεπε ο τότε Νόμος (προκήρυξη διαγωνισμού, αδιάβλητος-ποτέ δεν έγινε ούτε μια ένσταση-διαγωνισμός, όλες οι τυπικές & ουσιαστικές διαδικασίες πρόσληψης, εκπαίδευσης-μονιμοποίησης, κ ότι τέλωσπάντων προβλεπόταν..), και εργαζόμαστε εδώ κ 30 χρόνια , πρώτα σε ΔΕΚΟ, και εδώ και 2 χρόνια στον ΔΗΜΌΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ύστερα απο Μετάταξη (ν. 3891/2010). Βέβαια αντί να είμαστε όπως όλοι μας εντάξατε σαν ΙΔΑΧ (κ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ..να μην το σχολιάσω τώρα αυτό…)ΔΕ-ΔΙΟΙΚ/ΚΟΥ, και αντί να καταλήξη κάπως αίσια αυτή η περιπέτειά μας, υπάρχει κ κίνδυνος να μπούμε σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα=ταμείο ανεργείας=απόλυση. Εκτός απ’ αυτό , επειδή με Νόμο διατηρούμε το Ταμείο Ασφάλισης που είχαμε ( συγκεκριμμένα ΤΑΠΟΤΕ), δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα κ υποχρεώσεις με τους τωρινούς συναδέλφους μας, κ ας μισθοδοτούμεστε και απο τόν ίδιο λογαριασμό (ΕΑΠ), αλλά είμαστε κάτι διαφορετικό. Άποψή μου (κ πιστεύω κ όλων όσοι είμαστε στην ίδια κατηγορία…) είναι να προβλεφθή ώστε να έχουμε την ίδια μεταχείρηση σε εργασιακά , αλλά προπάντων σε ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ θέματα. Να μπορούμε να πάρουμε πλασματικά χρόνια (όπως όλοι..), εξαγορά στρατιωτικών ετών όποτε θέλουμε(για εμας ισχύει στα 58 μας), χρόνια απο παιδιά,κ ότι άλλο θα μας έδινε έναυσμα να έρθη η αποχώρησή-συνταξιδότησή μας απο το Δημόσιο, ώστε να επιτευχθεί κ ο στόχος-εντολή της Τρόϊκας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ελπιζω κάποιος να διαβάση όλα όσα εδω γράφονται……

  • 14 Μαΐου 2013, 08:27 | Νίκη Δρούγα

    Καμία απόλυση κανενός επιτυχών του ΑΣΕΠ σε Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο αποφασίσετε να καταργήσετε στο μέλλον! ΕΛΕΟΣ! Σεβαστείτε τους ανθρώπους οι οποίοι με το σπαθί τους και τα πτυχία τους εφάρμοσαν τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ σε Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Διώξτε τους χιλιάδες συμβασιούχους που μπήκαν από το παράθυρο και πληρώνονται κανονικά λόγω ασφαλιστικών μέτρων αλλά και όσους έγιναν αορίστου μέσω Π.Δ. Παυλόπουλου! Τιμήστε τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ όπως ο Νόμος ορίζει!

  • 13 Μαΐου 2013, 19:04 | kpk

    Το άρθρο 04 ισχύει και για ΝΠΔΔ των ΟΤΑ; Εάν ναι γιατί παραμένουν ν.π. που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους;
    Τα ΝΠΔΔ που δεν τηρούν βασικές αρχές και προϋποθέσεις λειτουργίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕΤΑΑ να συγχωνευθούν με τους ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων νόμιμων διαδικασιών και να αξιολογηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με πραγματικά ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ κριτήρια και με βάση τα παραπάνω να κριθούν εάν και με ποια σχέση εργασίας θα συνεχίσουν.

  • 13 Μαΐου 2013, 19:07 | Alexdim

    Οποιεσδήποτε νομοθετικές διαδικασίες ιδαίτερα εκείνες που αφορούν κατάργηση ΝΠΔΔ πρέπει να προνοούν για την κινητικότητα ή διαθεσιμότητα των εργαζομένων ΔΥ σε αυτά και όχι στην άμεση απόλυση τους. Ιδιαίτερα όταν οι ΔΥ αυτοί εισήλθαν αξιοκρατικά στο Δημόσιο μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι κάτοχοι ανώτατου τίτλου σπουδών και έχουν πολλά χρόνια ακόμη για συνταξιοδότηση. Εν κατακλέιδι οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει στην πράξη να ακυρώνονται.

  • 13 Μαΐου 2013, 16:01 | Ιωάννα Τσίγκανου

    Η εξουσιοδότηση για έκδοση ΠΔ που παρέχει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου είναι πολύ γενική και αόριστη και δεν θέτει κριτήρια για την κατάργηση, συγχώνευση ή αναμόρφωση των φορέων που αφορά αυτή η εξουσιοδότηση καθώς και την κατάργηση, αντικατάσταση ή τροποποίηση κάθε νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης σχετικής με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των φορέων αυτών. Ως εκ τούτου το άρθρο αυτό αντίκειται στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεται η νομοθετική λειτουργία της Βουλής και πλήττεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η ως άνω αοριστία επιπλέον αντανακλάται και στο γεγονός ότι δεν προσαρτάται ως όφειλε το παράρτημα στο υπό διαβούλευση σώμα του νομοσχεδίου. Εαν το άρθρο διατηρηθεί και εφαρμοστεί ως έχει η σκοπούμενη οργάνωση της δημόσιας διοίκησης δε θα ευοδωθεί. Αντίθετα κάθε οργανική μονάδα του δημοσίου θα βρίσκεται στο έλεος συγκυριακών επιτροπών που θα αποφασίζουν με αδιαφανή κριτήρια για την τύχη της και κατ’ επέκτασιν για τη νέα φυσιογνωμία της δημόσιας διοίκησης.

    Ιωάννα Τσίγκανου – Μαρία Θανοπούλου

  • 13 Μαΐου 2013, 14:49 | ΜΑΡΙΝΑ

    Επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα για τη μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες όσων υπαλλήλων Ν.Π.Ι.Δ. που καταργούνται ή συγχωνεύονται διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Προφανώς δεν αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά η απόλυση έστω και ενός ΑΣΕΠίτη είναι σε συμβολικό επίπεδο η χειρότερη νάρκη στην όποια προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης στο δημόσιο, όσο οργανωμένη και να είναι.

  • 13 Μαΐου 2013, 13:53 | katerina

    Πριν από τους επίορκους (των οποίων τα υπηρεσιακά συμβούλια κάνουν μήνες για να εκδώσουν αποφάσεις), τους άπειρους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των Δήμων (που χάρη σε δικαστικές αποφάσεις παραμένουν και μισθοδοτούνται κανονικά επί χρόνια), τους καταρτιζόμενους του προγράμματος Stage (που επίσης με προσωρινές διαταγές επίσης παραμένουν στις θέσεις τους και μισθοδοτούνται)θα απολυθούν άμεσα οι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται!Αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση και η προσπάθεια για αναδιάρθρωση του δημοσίου για να είναι επιτυχημένες οφείλουν να μην στοχοποιούν άκριτα όσους με αδιάβλητο τρόπο διορίστηκαν και να μην καταστρατηγούν τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ.

  • 13 Μαΐου 2013, 10:20 | ΠΑΥΛΟΣ

    Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση να κλείνουν και Δημοτικές Επιχειρήσεις.
    Είναι δυνατόν να παρεμβαίνουν Υπουργοί στη λειτουργία της Τ.Α.; Τα Δημοτικά Συμβούλιο συστήνουν Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι υπουργοί θα τις καταργούν;
    Η διάταξη αυτή δεν στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Τ.Α. αλλά στη διάλυσή της. Καταργούν οργανισμούς και Δημοτικές Επιχειρήσεις χωρίς την γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων.
    Με τον Καλλικράτη έμειναν δύο δημοτικές επιχειρήσεις σε κάθε δήμο. Μία κοινωφελής και μία ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης). Τον εκσυγχρονισμό που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έγινε ήδη στην Τ.Α. με τον Καλλικράτη. Εκτός αν θέλουν να τις κλείσουν κ’ αυτές και να επανέλθουν οι δήμοι στην προ της μεταπολίτευσης εποχή που το μόνο που θα έκαναν είναι να εκδίδουν πιστοποιητικά και να μαζεύουν τα σκουπίδια.
    Αν υπάρχουν σήμερα κάποιοι φορείς που είναι κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες είναι φορείς της Τ.Α.
    Ας αφήσουν λοιπόν την Τ.Α. να λειτουργήσει και να εξυγιανθεί όπου είναι απαραίτητο, από εκείνους που έχουν την ευθύνη, τους αυτοδιοικητικούς.
    Άλλωστε πλέον είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν διότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χρεωμένοι Δήμοι μπαίνουν στο κόκκινο και είναι υποχρεωτική η εξυγίανση τους.
    Το σχέδιο νόμου είναι γραμμένο στο πόδι. Υπουργικές Αποφάσεις είναι δυνατόν να καταργούν νόμους!!
    Οι ΔΕΥΑ π.χ. έχουν ιδρυτικό νόμο τον 1069/80 που ψήφισε η Ελληνική Βουλή. Πως είναι δυνατόν να καταργούν ή να τροποποιούν νόμο με Υπουργικές Αποφάσεις;
    Ας αφήσουν λοιπόν την Τ.Α. και ας κοιτάξουν το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που υπολειτουργεί με ευθύνη των υπουργών.
    Πρόταση : Να εξαιρεθούν οι φορείς της Τ.Α. από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

  • 12 Μαΐου 2013, 22:28 | demy

    Διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ, είμαι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου, μεταπτυχιακού, διδακτορικού, πτυχίων ξένων γλωσσών και υπολογιστή, έχω 15 περίπου χρόνια υπηρετήσει το δημόσιο και τώρα θα πρέπει να απολυθώ γιατί δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να εξαιρεθούν όσοι επέλεξαν να διοριστούν αξιοκρατικά με ΑΣΕΠ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Σε τί ακριβώς θα εξυπηρετήσει η ενδεχόμενη απόλυσή μου την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης;Πόσο πιο αντικειμενικές θα είναι οι λεγόμενες νέες αντικειμενικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο ενέκρινε και τη δική μου πρόσληψη;

  • 12 Μαΐου 2013, 22:52 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Η αξιοποίηση και εξαίρεση από οποιονδήποτε σχεδιασμό για απολύσεις μετά την κατάργηση ή συγχώνευση ΝΠΙΔ όσων έχουν διοριστεί σε αυτά μέσω ΑΣΕΠ είναι πρωτίστως ηθικό θέμα, εφόσον το ζητούμενο είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου με αξιοκρατικές διαδικασίες, ευρέως αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο. Τα άτομα αυτά, κατά κανόνα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση, γνώσεις ξένων γλωσσών και εξοικειωμένα με την τεχνολογία επέλεξαν την οδό της αξιοκρατίας για να υπηρετήσουν το δημόσιο. Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες πρόσληψής τους δεν ήταν μια απλή επικύρωση πινάκων με μόρια,αλλά υπήρξε ουσιαστική, καθώς το ΑΣΕΠ αναβαθμολόγησε, άλλαξε την σειρά κατάταξης και σε ορισμένες περιπτώσεις απέλυσε υπαλλήλους ενώ είχαν ήδη αναλάβει καθήκοντα για να προσληφθούν αυτοί που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.
    Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη στο παρόν νομοσχέδιο για να δοθεί και στους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ η δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο τομέα με βάση τα τυπικά τους προσόντα και το αντικείμενο της προϋπηρεσίας τους.Η ενδεχόμενη απόλυσή τους θα αποτελέσει πλήγμα στην αποδοχή του ΑΣΕΠ από την κοινωνία ως μιας αδιάβλητης αρχής και θα στιγματίσει την όποια προσπάθεια για αναβάθμιση της δημόσιας διοικησης με τις προαναγγελθείσες νέες αντικειμενικές προσλήψεις, καθώς ο ίδιο ΑΣΕΠ είχε εγκρίνει με την ίδια διαδικασία τις προσλήψεις αυτών που θα πρέπει τώρα να απολυθούν αν δεν υπάρξει μέριμνα.

  • 9 Μαΐου 2013, 18:06 | KKP

    Η δυσπιστία προς το Δημόσιο και τους λοιπούς Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απολύτως δικαιολογημένη από τα τόσα χρόνια αναποτελεσματικότητας, έλλειψης οργάνωσης, έλλειψης αξιόπιστης αξιολόγησης δομών και προσώπων. Αυτό ισχύει ως καθημερινή διαπίστωση και από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους & υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη. Εκεί που η κατάσταση χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, ωστόσο, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι φορείς του Δημοσίου είχαν μέχρι τώρα μια στοιχειώδη τουλάχιστον αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών τους, ενώ αντίθετα στους ΟΤΑ κάθε έννοια αξιοκρατίας καταλύθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν κυρίως «πελατειακές σχέσεις». Αυτό, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν προσλήφθηκαν και αξιόλογα άτομα με προσόντα και διάθεση για τη μέγιστη αποδοτικότητα, όπως και για την εξυπηρέτηση του δημότη. Η δε σχέση εργασίας τους (είτε είχε ήδη εγκριθεί ως μόνιμη σχέση εργασίας, ή ως ιδιωτικού δικαίου, ή άλλη μικρότερης διάρκειας) δεν είχε επίδραση στην ποιότητα της δουλειά τους, διότι ο άξιος εργαζόμενος δεν περιμένει τη μονιμοποίηση για να εργαστεί αποτελεσματικά. Τους συγκεκριμένους εργαζόμενους μόνο μια σωστά σχεδιασμένη αξιολόγηση μπορεί να αναδείξει και να αξιοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών σε τοπικό επίπεδο, και αυτή η ενέργεια δεν είναι δυνατό να χρονοτριβεί πλέον. Η περίφημη αξιολόγηση που εξαγγέλλεται εδώ και μήνες δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσει τουλάχιστον από τους Δήμους της πρωτεύουσας και να επεκταθεί σταδιακά και στην περιφέρεια. Ειδικότερα δε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που η έννοια της αξιολόγησης είναι μάλλον μια έννοια άγνωστη, είναι αναγκαίο τουλάχιστον σε μια πρώτη προσπάθεια ένα στοιχειώδες ξεκαθάρισμα μεταξύ των ικανών με προσόντα εργαζομένων και των ανίκανων και ανίδεων. Η φαινομενική -όπως γίνεται μέχρι σήμερα- αξιολόγηση, όταν χρησιμοποιείται ειδικά ως επιχείρημα για τη «νομιμοποίηση» κάποιων πράξεων ή/και την ανάδειξη/ προαγωγή κάποιων ανίκανων εργαζομένων (επειδή έχουν τα «μέσα» και τις «επαφές») έναντι άλλων, έχει περίεργες και κάποιες φορές «αθέμιτες» εφαρμογές!
    Μια παρενέργεια «αξιολόγησης» είναι, για παράδειγμα, να προάγεται επί σειρά ετών σε θέση Προϊσταμένου Διοικητικής Υπηρεσίας υπάλληλος (άρρεν) β’θμιας εκπαίδευσης, χωρίς γνώσεις ξένων γλωσσών & Η/Υ ή άλλης επιμόρφωσης, έναντι έτερης εργαζόμενης, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με Διδακτορικό, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και με πολλές επιμορφώσεις καθώς και αρκετών ετών επαγγελματικής εμπειρίας (προσοχή στο φύλο – πρόκειται για γυναίκα!). Δεν χρειάζεται να σχολιαστεί περαιτέρω ένα τέτοιο φαινόμενο που δυστυχώς δεν είναι σπάνιο στο χώρο της Τ.Α. που συνεχίζει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με την επαρχιώτικη εσωστρεφή νοοτροπία του «ψαρέματος» ψήφων/ παροχής προνομίων στους «ημέτερους» κλπ, όπως φαίνεται και από προηγούμενο σχόλιο που αναρτήθηκε επί του παρόντος άρθρου. Επίσης όπως φαίνεται από προηγούμενα σχόλια, η αξιοποίηση των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο σε μια χώρα που «πετροβολείται» συνεχώς για έλλειψη ικανών στελεχών, έλλειψη αποτελεσματικότητας/ απόδοσης/ οργάνωσης κ.α. Επομένως, μια πρώτη άμεση δράση που θα έπρεπε να λάβει η Πολιτεία ενόψει της τόσο πολυδιαφημιζόμενης «αξιολόγησης», θα μπορούσε να είναι η σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής από ανεξάρτητους (από το Δημόσιο) καταξιωμένους επιστήμονες-εμπειρογνώμονες σε ζητήματα δημοσίων/ οργανωτικών/ λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών κ.α. για να επισκεφθούν όλους τους Δήμους, αρχής γενομένης από την Αθήνα. Άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο να ανιχνευθεί η ανικανότητα ή ο παραλογισμός σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της Τ.Α. του εγγύτερου χώρου της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις επαφές με τη Διοίκηση και τους προϊσταμένους υπηρεσιών αλλά να έχει επαφές με τους συλλόγους εργαζομένων, με απλούς υπαλλήλους στο χώρο της εργασίας, να ζητήσει όλους τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και να εξετάσει κατά πόσο τα Νομικά Πρόσωπα που συνεχίζουν να λειτουργούν, έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενες (με άλλες υπηρεσίες του Δήμου ή άλλα ΝΠΔΔ του ίδιου Δήμου) αρμοδιότητες και επομένως έχουν ως αποτέλεσμα κατασπατάληση οικονομικών πόρων και ανορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού. Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι η περίπτωση μεγάλου και γνωστού Δήμου της Ανατολικής Αττικής (με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους) που «νομιμοποίησε» την παράλογη λειτουργία δύο Νομικών Προσώπων του με το ίδιο αντικείμενο όταν στον «Καλλικράτη» αναφέρεται ρητά ότι «Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει: Έως δύο (2) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,
    – ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και
    – ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 75 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει παρ 1 άρθρο 103 του ν. 3852/10. Ο συγκεκριμένος Δήμος διαθέτει, παρά τις οδηγίες, τρία νομικά πρόσωπα εκ των οποίων τα δύο έχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και δραστηριότητες με βάση ένα ακατάληπτο σκεπτικό, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διευθέτηση αυτή μάλλον εξυπηρέτησε διανομή «καθισμάτων» σε ημέτερους συμβούλους/ προέδρους Δ.Σ. και αντίστοιχη ανάθεση αρμοδιοτήτων Προϊσταμένων σε «ημέτερους» εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστικά (αλλά και τυπικά) προσόντα, στα συγκεκριμένα Νομικά Πρόσωπα.
    Στο μεταξύ, για άμεση βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενες αναρτήσεις για τους ΟΤΑ, όπου τα «κακώς κείμενα» είναι δυστυχώς πολλά και κατά περίεργο τρόπο «ανεξιχνίαστα», προτείνονται τα ακόλουθα:
    Να τροποποιηθεί το σημείο εκείνο του «Καλλικράτη» που αφήνει στην επιλογή των αιρετών τη συγχώνευση των διαφόρων ΝΠΔΔ των Δήμων και να αλλάξει σε αυτοδίκαιη συγχώνευση όλων των ΝΠΔΔ στους Δήμους που ανήκουν. Δυστυχώς οι αιρετοί (με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) εμφορούνται ακόμη από εκείνες τις πεπαλαιωμένες νοοτροπίες εκδούλευσης με βάση τη συγκέντρωση ψήφων.
    Η κατάργηση των ΝΠΔΔ (με εξαίρεση ίσως Δήμους που έχουν πάνω από 500.000 κατοίκους) και η σύσταση νέων οργανισμών των Δήμων με ορθολογικό καταμερισμό υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση αντίστοιχα περιττών Διοικητικών Συμβουλίων (και των Προέδρων τους) με αποτέλεσμα αν όχι να εμποδιστούν τουλάχιστον να περιοριστούν «οι πελατειακές σχέσεις», αλλά να μειωθεί και το κόστος λειτουργίας των Υπηρεσιών. Το έργο τους πρέπει να επιτελείται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες. Τέλος, η κατάργηση των ΝΠΔΔ και η συγχώνευσή τους με το Δήμο στον οποίο ανήκουν θα επιφέρει όχι μόνο οικονομία σε χρηματικούς πόρους αλλά και οικονομία στη λήψη αποφάσεων/ οργάνωση δράσεων/ καταμερισμό εργασιών/ περιορισμό γραφειοκρατίας, ενώ θα βοηθήσει στη δίκαιη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.

    Οι Ο.Τ.Α. είναι ίσως από τους σημαντικότερους φορείς άμεσης υποστήριξης και εξυπηρέτησης του πολίτη και θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους, με περιορισμό διοικητικών συμβουλίων όπου οι αιρετοί (ως δεύτεροι «ημίθεοι») κανονίζουν αυθαίρετα τις τύχες «δικαίων και αδίκων», χωρίς να διαθέτουν και τα ανάλογα προσόντα, η δε αξιολόγηση οφείλει να εφαρμοστεί καταρχήν – και πριν ακόμη εφαρμοστεί στο στενό Δημόσιο τομέα – στις υπηρεσίες της ΤΑ και να επαναλαμβάνεται ετησίως. Ωστόσο, η αξιολόγηση για να είναι αποτελεσματική οφείλει και πρέπει να συνυπολογίζει τη διεθνή ευρωπαϊκή εμπειρία και να προσαρμόζεται στις τοπικές ανάγκες, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο για την Ελληνική πραγματικότητα όπως αποδεικνύεται καθημερινά. Παρ’ όλ’ αυτά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

  • 9 Μαΐου 2013, 15:12 | MATINA

    Λάθη στη διάταξη: Υπάρχουν ειδικότερες διατάξεις για τη σύσταση των ΝΠΔΔ τα οποία συνήθως είναι με π.δ. άρα καταργούνται και με π.δ. ως εκ τούτου περιττό να επαναληφεί. Διαφορετική είναι η κατάσταση με τις εταιρείες που συστήνονται από το δημόσιο π.χ. οι ανώνυμες έχουν ειδικότερες διατάξεις για τη λύση τους.

    Πολυ προχειρη δουλειά

  • 8 Μαΐου 2013, 14:27 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Επιστολή στον Σαμαρά από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπου σύμφωνα με τις προκηρύξεις (οι οποίες είναι νόμοι του κράτους), έπρεπε να γίνει ο διορισμός μας το αργότερο εντός 4 μηνών από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων (ΦΕΚ προκηρύξεων). Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους όρους της προκήρυξης είναι εκτός της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος, γιατί έπρεπε να αναφέρεται στους όρους και τα παραρτήματά της η οποιαδήποτε διαδικασία για αναβολή των διορισμών μας.

    Την αναστολή διορισμού που έγινε το 2010 (άρθρο 10 του ν. 3833/2010) και ανέφερε ότι οι διορισμοί θα γίνουν σταδιακά από το 2011 έως το 2013, ακολούθησε η κοινή εγκύκλιος ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ με αριθμό ΔΙΠΠ/Φ.2.9/29/22433/20-10-2010 που όριζε ότι οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ έπρεπε όλοι να διοριστούν μέχρι το 2013 κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε. Ακολούθησαν το «μεσοπρόθεσμο», όπου το 2013 έγινε 2015 και τώρα με το «Νέο Μεσοπρόθεσμο » μεταβαίνουμε στο 2016 !!!.

    Όλα αυτά τα χρόνια με έκπληξη παρακολουθούμε να γίνονται διορισμοί σε διάφορους τομείς χωρίς να τηρείται ουδεμία αναλογία, να γίνονται μετατάξεις, να παραμένουν υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο και γενικά να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα, ενώ από την άλλη εμάς, μας κάλεσε το ίδιο το κράτος να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς του και κριθήκαμε με βάση τα προσόντα μας αξιοκρατικά, έναντι πολλών άλλων, για να υπηρετήσουμε σε διάφορους φορείς του δημοσίου.

    Παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιευθεί για όλους εμάς οριστικά αποτελέσματα στο τεύχος Γ΄ του ΑΣΕΠ υπάρχουν ακόμη επιτυχόντες με οριστικά αποτελέσματα από το 2009 και ακόμη περιμένουν την πρόσληψη τους. Με ποια αναλογία, με ποια κριτήρια και με ποιόν έλεγχο;

    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. (Όπως συμβαίνει πάντα με όλες τις προκηρύξεις του Ελληνικού Δημοσίου). ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

    Δυστυχώς η κατάργηση της αξιοκρατίας που συντελέστηκε σε παρά πολλές περιπτώσεις στο μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος αποτέλεσε μια από τις κυρίαρχες αιτίες που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Διέλαθε τη προσοχή από τους κατεξοχήν πολιτικούς, που ήταν επιφορτισμένοι να διαχειριστούν τις τύχες της ελληνικής κοινωνίας, ότι όταν καταργείς την αξιοκρατία πρέπει να γνωρίζεις ότι έχεις καταργήσει την ευγενή άμιλλα μεταξύ των πολιτών, τη γνώση των υποχρεώσεων από μέρους των πολιτών, τη φορολογική συνείδηση, ακόμη περισσότερο την τήρηση των νόμων και έχεις δημιουργήσει μια κοινωνία της ελάχιστης προσπάθειας, έχεις επιβραβεύσει τον πονηρό και έχεις στείλει στον κάλαθο των αχρήστων ανθρώπους που από ηθική επιλογή και παιδεία επέλεξαν τον ανηφορικό δρόμο που συνοψίζεται στο:
    1. Προσπαθώ,
    2. Εκ-παιδεύομαι,
    3. Αγωνιώ για να πετύχω, δεν προσπαθώ δεν θα πετύχω.

    Περιμένουμε επιτέλους, έστω και ετεροχρονισμένα, να δείξετε την απαιτούμενη ευαισθησία και να εφαρμοστούν οι επιταγές του Συντάγματος στα θέματα της ισότητας και του δικαίου, βασικά θεμέλια μιας δημοκρατίας.

    Τα αιτήματα μας, εν προκειμένω, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το νομικό πλαίσιο που παραβιάζεται κατάφωρα, αλλά πέραν αυτού υπάρχουν και ζητήματα ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ που σε μια ευνομούμενη κοινωνία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1. Η Πολιτεία να υλοποιήσει, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, όλους τους διορισμούς των ανθρώπων που πέτυχαν αξιοκρατικά – με ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΕΠ για να υπηρετήσουν στο δημόσιο.
    2. Όσοι έχουν απόφαση διορισμού ΑΣΕΠ να προτάσσονται από όλους τους άλλους για τις συγκεκριμένες θέσεις, όπως αυτές ορίζονται στα ΦΕΚ των προκηρύξεων!!!. Αν και μόνο αν δεν καλύπτονται, τότε να προβαίνει το υπουργείο στην τοποθέτηση άλλων (μετατάξεις – διαθεσιμότητες κλπ.) στις συγκεκριμένες θέσεις. Εδώ σας υπενθυμίζουμε την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών σχετικά με τους διαγωνισμούς για το ΙΚΑ, όπου αντί των επιτυχόντων του εν λόγω διαγωνισμού, είχαν διοριστεί άτομα από άλλη προκήρυξη και που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η πράξη αυτή κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική.
    3. Πέρα από την καταγραφή των διοριστέων που έχει γίνει πολλαπλά, οφείλετε να ζητήσετε από όσους είναι με τελικά σε πολλές προκηρύξεις, να οριστεί σε ποιάν επιθυμούν να διοριστούν. Ας τονιστεί ότι πολλοί διοριστέοι είναι πρώτοι σε πολλές προκηρύξεις. Ας επιλέξουν σε ποια θέλουν, όμως και το κράτος οφείλει να τους πει επιτέλους συγκεκριμένα πότε οφείλει να εκδώσει τα ατομικά ΦΕΚ διορισμού τους(μήνα / χρόνο). Είναι προφανές πως ο αριθμός των ατόμων για τους οποίους εκκρεμεί ο Διορισμός είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που αναφέρει το Υπουργείο σας.
    4. Να καταργηθεί η διάταξη της τριετίας των τελικών ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΣΕΠ που ισχύει εφεξής, διότι προσβάλλει βάναυσα τη συνταγματικότητα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο όπου αναγνωρίζει το διορισμό στο δημόσιο με αξιοκρατικές διαδικασίες, ως περιουσιακό στοιχείο. Να διευκρινιστεί επαρκώς ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν ισχύει, ούτε πρόκειται να ισχύσει σε όλους του προηγούμενους διαγωνισμούς και προκηρύξεις ΑΣΕΠ.
    Αν θέλουμε ως κοινωνία να μεταβούμε σε ένα επίπεδο αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας και να εμπεδώσουμε στους πολίτες τις αξίες και τους συμβολισμούς της ευγενούς άμιλλας και της παροχής ίσων ευκαιριών, πρέπει οι προσλήψεις στο δημόσιο να διενεργούνται υποχρεωτικά και μόνο μέσω της ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗΣ και επιχορηγούμενης από τον κρατικό Προϋπολογισμό Αρχής του Α.Σ.Ε.Π.
    Στην κρίσιμη καμπή στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική κοινωνία ένας σημαντικός λόγος που υπαγορεύει την υλοποίηση των ανωτέρω διορισμών, είναι και το γεγονός ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη σε πολλαπλά επίπεδα από παραδείγματα προς μίμηση. Δυστυχώς ενόσω οι διορισμοί μας δεν υλοποιούνται, γινόμαστε παράδειγμα προς αποφυγή με πολλές παρεπόμενες αρνητικές ερμηνείες.

    Είμαστε οι μοναδικοί έλληνες πολίτες που το κράτος μας εμπαίζει και μας τιμωρεί συστηματικά, επειδή ακολουθήσαμε τη νόμιμη οδό του Α.Σ.Ε.Π., για το διορισμό μας στο δημόσιο τομέα.
    Ρωτάμε συνεπώς τον Πρωθυπουργό οι αναξιοκρατικοί διορισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια (Συμβασιούχοι, Stage που ενώ αποκτούσαν εργασιακή εμπειρία στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν έναντι ψήφων, Μετακλητοί κ.α,) είναι κάτι που πρέπει να εξακολουθήσει, έτσι θα εμπεδώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους απέναντι στο κράτος αλλά και οι θεσμοί με αυτό το τρόπο διαχέουν την αξιοπιστία τους στο κοινωνικό σύνολο και σε τελική ανάλυση όσοι δεν έχουν « μπάρμπα στη Κορώνη » δεν πρέπει να ζούν;

    Με τιμή
    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΑΣΕΠ

  • 8 Μαΐου 2013, 14:34 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΥΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΝΑ ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!

  • ΑΣΕΠΙΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    Τρίτη, 3 Απριλίου 2012ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΥ/ΕΝΩΣΗΣ κοκ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ
    ΑΣΕΠΙΤΕΣ Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΄΄ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ΄΄ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ (πχ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ Ή ΟΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ).
    ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ MAIL asepites.syllogos@yahoo.gr και αφήστε κάποια στοιχειώδη για να επικοινωνήσουμε ή καλέστε στο 6987993677 (WHAT’S UP).

    http://asepites.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

  • 8 Μαΐου 2013, 14:12 | Georgia Soulioti

    Κάτω τα χέρια σας από τους διοριστέους μέσω ΑΣΕΠ!
    Είναι οι μόνοι που πέρασαν στο δημόσιο με το σπαθί τους!
    Διώξτε την χαμηλή στάθμη δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι ικανοί για να προσφέρουν στο δημόσιο και κρατείστε τους ικανούς, άξιους, μορφωμένους δημοσίους υπαλλήλους!

  • 8 Μαΐου 2013, 14:15 | Χρήστος Μαλέας

    Καμία απόλυση για κανέναν ΑΣΕΠίτη!
    Μετάθεση των επιτυχόντων ΑΣΕΠ σε άλλο φορέα σε περίπτωση που ο φορέας στον οποίο εργάζονταν μέχρι χτες κλείνει.

  • 8 Μαΐου 2013, 14:38 | Κώστας Χαλάς

    Αποφασίστε επιτέλους εάν θέλετε να εδραιώσετε το ΑΣΕΠ ή αν θέλετε να το υποβαθμίσετε! Δεν γίνεται να απολύετε από τα Ν.Π.Ι.Δ. επιτυχόντες ΑΣΕΠ και από την άλλη μεριά να συντηρείτε ανθρώπους τεμπέληδες, αγράμματους οι οποίοι δεν δουλεύουν καθόλου και πληρώνονται κανονικά! Δεν είναι δυνατόν διδάκτωρ να έχει διευθυντή του υπάλληλο ΔΕ ο οποίος δεν ξέρει να γράφει το όνομά του και απλώς διορίστηκε στο δημόσιο επειδή είχε μέσον! Βάλτε ιεραρχικά πρώτους στην λίστα ανθρώπους με πτυχία και ουσιαστικές γνώσεις, ανθρώπους οι οποίοι διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ! Θα δείτε μετά πόσο παραγωγικός θα γίνει ο δημόσιος τομέας…

  • 8 Μαΐου 2013, 14:27 | Ελένη Ρώβα

    Δεν νοείται άνθρωπος που πέρασε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ να απολύεται επειδή εσείς τώρα θέλετε να κλείσετε το Ν.Π.Ι.Δ. στο οποίο το ίδιο το ΑΣΕΠ τον επέλεξε να απασχοληθεί! Απομακρύνετε πρωτίστως τους ανθρώπους που γίνανε αορίστου εκτός ΑΣΕΠ μέσω Π.Δ. Παυλόπουλου, απολύστε τους χιλιάδες συμβασιούχους στους Δήμους οι οποίοι μπήκαν από το παράθυρο και μέσω ασφαλιστικών μέτρων παραμένουν με το έτσι θέλω στο δημόσιο και μετά ελάτε να ασχοληθείτε με τους ανθρώπους-επιτυχόντες ΑΣΕΠ οι οποίοι διορίστηκαν αξιοκρατικά στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ! Σοβαρευτείτε επιτέλους γιατί η υπομονή μας έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό! Κρατάτε τα βύσματα και διώχνετε τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ οι οποίοι διαθέτουν πτυχία, γνώσεις, ουσιαστικά & τυπικά προσόντα για την ουσιαστική αναβάθμιση που χρειάζεται το δημόσιο.-

  • 8 Μαΐου 2013, 12:47 | Μαρία Αδάμου

    Είναι ανεπίτρεπτο επιτυχών του ΑΣΕΠ με πλήθος πτυχίων (ΑΕΙ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Κ.Α.) να κινδυνεύει με απόλυση επειδή αποφασίστηκε να κλείσει το Ν.Π.Ι.Δ. στο οποίο διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν μετάθεση για κάποια άλλη υπηρεσία του δημοσίου! Διαφορετικά θα καταλαμβάνει την θέση του άλλος μέσω ΑΣΕΠ; Γιατί εφόσον κι ο ίδιος είναι επιτυχών ΑΣΕΠ;!…

  • 8 Μαΐου 2013, 08:06 | Ανδρέας Κάτσιος

    Είμαι υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο εποπτεύεται από Υπουργείο. Διορίστηκα σ’ αυτήν την θέση έπειτα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δηλαδή τήρησα την αξιοκρατία & την διαφάνεια στις προσλήψεις του δημοσίου εφόσον ο διορισμός μου έγινε μέσω ΑΣΕΠ. Διαθέτω πτυχίο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό και είμαι διδάκτωρ Ελληνικού Πανεπιστημίου. Κατέχω επίσης άριστη γνώση 2 ξένων γλωσσών και άριστη γνώση Η/Υ με πιστοποιήσεις επίσημων φορέων. Και σας ερωτώ:
    1. Σε περίπτωση κατάργησης του Ν.Π.Ι.Δ. στο οποίο διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ εγώ θα απολυθώ; Δηλαδή είμαι επιτυχών ΑΣΕΠ με διδακτορικό και θα μείνω άνεργος όταν χιλιάδες συμβασιούχοι μπήκαν για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων από την πίσω πόρτα, εκτός ΑΣΕΠ, απασχολούνται ακόμη λόγω ασφαλιστικών μέτρων αν και μπήκαν στον Δήμο από την πίσω πόρτα, πληρώνονται ακόμη και σήμερα κανονικά και ενώ είναι και καλά υπάλληλοι καθαριότητας δεν έχουν μαζέψει ούτε ένα σκουπίδι από τους δρόμους της Αθήνας;
    2. Ή μήπως οφείλω να αξιολογηθώ ξανά ή να δώσω ξανά εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ ενώ ήδη είμαι από τους λίγους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπου διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ με πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ξένες γλώσσες και Η/Υ; Και από την άλλη έχω προϊσταμένους – διευθυντές ανθρώπους που διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ και διαθέτουν μόνο απολυτήριο λυκείου (για να μην αναφέρω καλύτερα γυμνασίου ή και δημοτικού) και οι οποίοι ενδέχεται να αξιολογηθούν μόνο μέσω των υπηρεσιακών τους φακέλων ενώ εμείς οι ΠΕ ενδέχεται να δώσουμε γραπτό τεστ γνώσεων μέσω ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν διοριστήκαμε και συνεπώς αξιολογηθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ ήδη;!

    Συμπερασματικά, οφείλετε να μεριμνήσετε ορθολογικά για τα άτομα εκείνα τα οποία διορίστηκαν αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ σε Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα και διαθέτουν πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες και Η/Υ! Δεν είναι δυνατόν άνθρωπος που ακολούθησε τον δρόμο του διορισμού μέσω ΑΣΕΠ & συγχρόνως διαθέτει πληθώρα ουσιαστικών & τυπικών προσόντων να απειλείται με απόλυση ή να πρέπει να αξιολογηθεί ξανά από το ΑΣΕΠ! Δώστε προτεραιότητα στους επιτυχόντες ΑΣΕΠ και εξαιρέστε τους από τις απολύσεις ή γραπτούς διαγωνισμούς! Είμαστε άτομα που κάναμε χρόνια σπουδών, διοριστήκαμε αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ, αφήσαμε δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε και άνεργοι επειδή το Ν.Π.Ι.Δ. στο οποίο απασχολούμαστε κλείνει;! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! Οφείλετε να μεριμνήσετε με υπευθυνότητα και κυρίως σοβαρότητα για την συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων!!!.-

  • 8 Μαΐου 2013, 08:20 | Dr. Νίκος Νασιώτης

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ [Ν.Π.Ι.Δ.] ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΑΣΕΠ.

    Προς:
    Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια,
    Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά,
    Το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου στοχοποιούνται ως άντρο ρουσφετολογίας για να παρέχουν άλλοθι για τις όποιες απολύσεις. Αποσιωπάται επιμελώς ότι εδώ και χρόνια υπήρξαν πολλές προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ που τροφοδότησαν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με νέους ανθρώπους, κατά κανόνα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι οποίοι προσλήφθηκαν με την εγκυρότητα αυτής της ανεξάρτητης αρχής.

    «Θα διώξουμε όλους τους επίορκους, όλους αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο, τους κοπανατζήδες, θα κλείσουμε τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν προσφέρουν έργο», «δεν θα κάνουμε ανθρωποθυσίες» διατείνεται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κύριος Αντώνης Μανιτάκης. «Θέλουμε την αφρόκρεμα» διακηρύσσει ο κύριος Τόμσεν με τον κύριο Γ. Στουρνάρα δίπλα του να συναινεί.

    Επειδή κυριαρχεί η ηθελημένη άγνοια και η σκόπιμη παραπληροφόρηση δηλώνουμε πως έχουμε προσληφθεί στα ΝΠΙΔ στα οποία υπηρετούμε με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσα από την επίβλεψη, έλεγχο και επικύρωση από το ΑΣΕΠ. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή επικύρωσε τις προσλήψεις μας και, σε όσες περιπτώσεις έκρινε ότι οι νεοπροσληφθέντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, διέταξε τις Υπηρεσίες τους να προβούν σε απολύσεις κι ενώ ήδη είχαν αναλάβει καθήκοντα, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικό ρόλο και διασφαλίζοντας τον αδιάβλητο και αξιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας.

    Οι περισσότεροι από εμάς που διοριστήκαμε με αυτές τις διαδικασίες μέσα από το ΑΣΕΠ έχουμε υψηλά επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα και είμαστε εξειδικευμένοι στα ζητήματα που δραστηριοποιούνται οι Υπηρεσίες μας. Οι διαδικασίες της πρόσληψής μας μέσω ΑΣΕΠ είναι ή θεωρούνται υποδεέστερες από τις διαφημιζόμενες νέες «αντικειμενικές» προσλήψεις; Οι τίτλοι σπουδών μας, οι οποίοι έχουν ήδη αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ είναι λιγότερο έγκυροι; Η εργασιακή μας εμπειρία δεν μπορεί να συμβάλει στο παραμικρό στην αναβάθμιση του Δημοσίου; Η απόλυσή μας με μοναδικό κριτήριο την κατάργηση του ΝΠΙΔ στο οποίο υπηρετούμε σε ποιο βαθμό θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση, η οποία κατά τα λεγόμενα αποτελεί πρωταρχικό στόχο της δημόσιας διοίκησης και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης; Για ποιούς λοιπόν λόγους αποσιωπάται η ύπαρξή μας;

    Γιατί κυριάρχησε αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη και δεν δίνεται σε όσους έχουν διοριστεί με ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ, εφόσον οι οργανισμοί τους θεωρούνται περιττοί, η δυνατότητα μετακίνησης σε κάποιες από τις πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν σε όλο το εύρος του δημοσίου; Πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο των καταργούμενων φορέων ενσωματώνεται ή απορροφάται από άλλες δημόσεις υπηρεσίες με τραγικά μεγάλα οργανικά κενά;

    Και επιτέλους τί είναι το ΑΣΕΠ για την Ελληνική Πολιτεία: ένα αδιάβλητο, αξιοκρατικό και ευρέως αποδεκτό από την κοινωνία μέσο πρόσληψης για την επάνδρωση της δημόσιας διοίκησης ή κάτι που αλλάζει περιεχόμενο κατά περίσταση; Δεν ακυρώνουν τη θεσμικότητα του ΑΣΕΠ οι εξαγγελίες για «αντικειμενικές» νέες προσλήψεις από την ίδια ανεξάρτητη αρχή που επικύρωσε πριν κάποια χρόνια τις προσλήψεις αυτών που στοχοποιούνται σήμερα ως υποψήφιοι απολυμένοι;

    Η άγνοια και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι μιας χρηστής διοίκησης. Οδηγούν συχνά σε παράλογες και καταστροφικές αποφάσεις. Πολύ περισσότερο, όμως, η διαπόμπευση πως έχουμε προσληφθεί όλοι με ρουσφετολογικό τρόπο αποτελεί άμεση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταρράκωση της κοινωνικής μας υπόληψης.

    http://www.gopetition.com/petitions/διαμαρτυρια-υπαλληλων-σε-νομικα-προσωπα-ιδιωτικου-δικαιου-νπιδ-που-εχουν-προσληφθει-με-ασεπ.html.

  • 7 Μαΐου 2013, 22:24 | alexalex

    Κυριοι, στους ΟΤΑ σήμερα λειτουργούν από ένα τουλάχιστο ΝΠΔΔ. Γιατί δεν μεταφέρονται υποχρεωτικά οι αρμοδιότητες τους στον αντίστοιχο Δήμο με μεταφορά και των υπαλλήλων (όπως προβλέπεται από τον κώδικα Δήμων) ώστε :

    1. Να καταργηθούν τα Διοικητικά συμβούλια που όλοι ξέρουμε τι στοιχίζουν και πως διοικούν. Μπορεί το έργο τους να το εκτελεί υπηρεσιακός παράγοντας και την εποπτεία να την έχει ένας από τους αντιδημάρχους που ήδη υπάρχει

    2. Να διασφαλιστεί η παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και οι θέσεις εργασίας του προσωπικού

    3. Να μην χρειάζεται για την λειτουργία τους να γίνονται επιπλέον προϋπολογισμοί, απολογισμοί, επιχορηγήσεις από τον Δήμο, λήψη διπλών αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα (του Διοικ. Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου), διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με την διοίκηση, την μισθοδοσία, τις προμήθειες κλπ και όλη αυτή η γραφειοκρατία που απασχολεί επιπλέον υπαλλήλους.

    Πολλοί Δήμοι που κατάλαβαν οι Δήμαρχοί τους το όφελος από την κίνηση αυτή το έκαναν εξαρχής. Έπρεπε κατά τη γνώμη μου ο «Καλλικράτης» να μην άφήσει στην επιλογή του Δημάρχου το πως θα ενεργήσει αλλά αυτοδίκαια να συγχώνευε τα ΝΠΔΔ στους Δήμους. Συμμάζεψε πράγματι τα άπειρα ΝΠΔΔ που είχαν οι Δήμοι αλλά έπρεπε να μην σταματούσε εκεί.

  • 7 Μαΐου 2013, 10:24 | ΜΕΝΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    «Σ.Α.Η.Τ.Α»

    ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
    του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΝΙΑΔΗ*
    Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου οι διοικητικοί επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στο παραπάνω κοινά αποδεκτό συμπέρασμα στρέφοντας τις προσπάθειές τους στην αλλαγή της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιουμένου ανταγωνιστικού κλίματος στόχος είναι η δημόσια διοίκηση η οποία πρέπει να έχει στρατηγικό προσανατολισμό στη μεγαλύτερη ικανοποίηση του πολίτη παρέχοντάς του υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.Είναι πραγματικά αναγκαίο, επιχειρηματικά πρότυπα καταξιωμένα στον ιδιωτικό τομέα να προσαρμοστούν και στο δημόσιο, χωρίς αυτό να είναι αιτία να διαφύγει της προσοχής μας η απόλυτη υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση του διοικουμένου πολίτη.Οι λειτουργοί και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, θα πρέπει εκτός των άλλων, να έχουν στο νου τους ότι πέρα και όχι μόνο για το συμφέρον του δημοσίου, μεγάλη σημασία έχει και το αίσθημα δημοκρατικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης το οποίο θα πρέπει να διακατέχει τους πολίτες. Με συμμετοχική ευθύνη, οι τελευταίοι, θα πρέπει να θέτουν τον εαυτό τους στο επίκεντρο ενός δημιουργικού διαλόγου, καλλιεργώντας τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την συλλογικότητα.Το μέχρι σήμερα γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης, βασισμένο στις ιεραρχικές σχέσεις καθιστά δυσχερή την αμφίδρομη επικοινωνία των προϊσταμένων με τους υφισταμένους τους. Ο δογματικός τρόπος διοίκησης δεν είναι πια ανεκτός στη σημερινή κοινωνία της πληροφόρησης και του κράτους δικαίου. Το management είναι υποχρεωμένο να σέβεται την ιδιαιτερότητα της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή, ότι αυτή διέπεται από κανόνες δημοσίου δικαίου. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα το συμβιβασμό του, την αποτυχία για την πραγμάτωση του στόχου εφαρμογής και τελικά την απομόνωση από τα κατώτερα κλιμάκια της διοίκησης αλλά και τους διοικουμένους.Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητα γενικά παραδεκτή ανάγκη για την εφαρμογή ενός Νέου Δημόσιου Management δεν υπάρχουν ισχυρές, επιστημονικά τεκμηριωμένες, προτάσεις για τον τρόπο επιτυχημένης πρακτικά εφαρμογής του.Σύμφωνα με τα διεθνώς επιστημονικά προτεινόμενα, είναι αναγκαίο ένα σύστημα διοίκησης και αξιολόγησης το οποίο να περιγράφει αναλυτικά τους στόχους και την αποστολή κάθε δημόσιου οργανισμού με παράλληλο έλεγχο σε κάθε στάδιο της διοικητικής οργάνωσης, δηλαδή στρατηγικό σχεδιασμό – υλοποίηση – αξιολόγηση αποτελεσμάτων.Με την αποδοχή αυτής της φιλοσοφίας αναπτύχθηκαν διάφορα σχήματα διοικητικής μεταρρύθμισης τα οποία ήταν βασισμένα σε μεθόδους και επιστημονικές τεχνικές που είχαν εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα π.χ. το Στρατηγικό Management, η Συγκριτική Αξιολόγηση, το MANAGEMENT ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών κ.α. Όλα αυτά θα μπορούσαν να πετύχουν το σκοπό τους με την προϋπόθεση ότι τα ηγετικά στελέχη του κάθε δημόσιου οργανισμού θα ήταν κυβερνήτες και όχι φροντιστές. Εγγύηση επιτυχίας θα ήταν αν οι δημόσιοι λειτουργοί αξιοποιούσαν τα λάθη τους, εκχωρούσαν αρμοδιότητες και ευθύνες, αναγνώριζαν τα θετικά και αρνητικά, δεν έψαχναν για εξιλαστήρια θύματα, προωθούσαν τη συμμετοχικότητα, προστάτευαν αλλά και πρόβαλλαν τους κατώτερους συνεργάτες τους. Στη ζωή πρέπει να μαθαίνουμε τόσο από τα λάθη μας, όσο και από τις επιτυχίες μας. Τα μόνα πραγματικά λάθη μας είναι αυτά, από τα οποία δεν μάθαμε έστω κάτι.Η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αποτελείται από ένα πλήθος οργανισμών που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες στον πολίτη κάτω από ένα περίπλοκο σύστημα νομοθετικής εξουσιοδότησης. Τα έως σήμερα εφαρμοζόμενα συστήματα μέτρησης οργανωσιακής απόδοσης στηρίζονται αποκλειστικά στην παρουσίαση οικονομικών μεγεθών π.χ. έσοδα – έξοδα και δαπάνες, δεν υπάρχουν συστήματα μέτρησης ικανοποίησης του διοικουμένου πολίτη σαν τελικό αποδέκτη όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών.Έτσι τα συμπεράσματα πολλές φορές είναι αυθαίρετα και ερμηνεύονται λανθασμένα.Όσο μάλιστα η απόδοση μίας υπηρεσίας επιμερίζεται στην ατομική επίδοση των στελεχών της, τότε η διαδικασία είναι τυπική και υποκειμενική. Οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης συμπληρώνονται από τους άμεσα Προϊσταμένους του υπαλλήλου και από τον Διευθυντή του σε δεύτερο βαθμό. Η βαθμολογία με κλίμακα 1-10 χαρακτηρίζει τη γνώση του αντικειμένου εργασίας, το ενδιαφέρον για την υπηρεσία, την απόδοση, τις σχετικές με τους Προϊσταμένους και συναδέλφους και τη συμπεριφορά στους πολίτες.Η ασάφεια των κριτηρίων σε συνδυασμό με την υποκειμενικότητα, οδηγούν σε μία εξωπραγματική εικόνα του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν σκεφτούμε ότι το σύνολο σχεδόν των αξιολογηθέντων βαθμολογείται από τα πρώτα κιόλας χρόνια στην υπηρεσία με άριστα. Επιπλέον η οποία αξιολόγηση δεν είναι συνδεδεμένη με κάποιο σύστημα κινήτρων, επιβραβεύσεων, έστω και ηθικών αμοιβών, μια και στο δημόσιο, όπως ξέρουμε, έχει καθιερωθεί το λεγόμενο «ενιαίο μισθολόγιο».Η Πρόκληση μιας σύγχρονης διοικητικής μεταρρύθμισης απαιτεί την εισαγωγή ενός συστημικού πλαισίου στο σύνολο των διοικητικών δραστηριοτήτων, που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα διοικητικής δράσης με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζοντας με ασφάλεια το δημόσιο συμφέρον. προτεινόμενη μέθοδος ως μεθοδολογικό εργαλείο στην γνώση και αντιμετώπιση των παραγόντων που θέτουν εμπόδια εφαρμογής και ανάπτυξης του Νέου Δημόσιου Management στη Δημόσια Διοίκηση, είναι η λογική της Σ.Α.Η.Τ.Α. με βασικούς πυλώνες:
    – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Εμπλουτισμός έργου. Απλοποίηση έργου.Επανασχεδίαση διαδικασιώνΠεριγραφή εργασίαςΔιεύρυνση έργουΕυρεία διάδοση στρατηγικού σχεδίου.
    – ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣΣτοχοθεσίαΘέσπιση δεικτών μέτρησης απόδοσης.Εκπαίδευση προσωπικού.Ανάπτυξη ηγετικών στελεχών.Ανταμοιβές / ηθικές αμοιβές.Ανάπτυξη συμμετοχικής εργασίας.
    – ΗΓΕΣΙΑ Προσωπικότητα, μόρφωση εμπειρία και σύστημα αξιών του ηγέτη.Προσωπικότητα, μόρφωση, εργασιακή κουλτούρα των εργαζομένων, γνώση της εργασίας, αμφίδρομη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ ηγεσίας και εργαζομένων.Σχέσεις εξουσίας-ευθύνης. – ΤΑΚΤΙΚΗ Τρόποι – μέθοδοι εφαρμογής των σχεδίων δράσης – ανάπτυξης.Τροποποίηση μεθόδων Μηχανοργάνωση – Αυτοματοποίηση.
    – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.Εκτίμηση απόκλισης από τους στόχους.Αναθεώρηση στόχων.Ανάληψη πρωτοβουλιών. Προτάσεις για διόρθωση σφαλμάτων και βελτίωση αποτελεσμάτων.Η μέτρηση της οργανωσιακής απόδοσης στο δημόσιο τομέα είναι κάτι που απασχολεί διεθνώς τη διοικητική επιστήμη.

    Σύμφωνα με τη μέθοδο Σ.Α.Η.Τ.Α. η οργανωσιακή απόδοση είναι έννοια πολυσύνθετη και διαιρείται σε τομείς, όπως ποιότητα των παρερχόμενων υπηρεσιών, η παραγωγικότητα των εργαζομένων, η εφαρμοζόμενες καινοτομίες και η τελική επίτευξη των στόχων.Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικά κριτήρια προσδιορισμού της απόδοσης ενός δημόσιου οργανισμού.Επιπλέον στη μέθοδο Σ.Α.Η.Τ.Α. βασική αρχή αποτελεί η αντίληψη ότι η απόδοση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής και συμπερασματικά ένα εφαρμοζόμενο σύστημα μέτρησης της απόδοσης, παρά τις δυσκολίες, βοηθά τον οργανισμό στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και στο τι τελικά είναι σημαντικό για την επίτευξη των στόχων του.Αναφορικά με τη μέθοδο Σ.Α.Η.Τ.Α., αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο διοικητικής μεταρρύθμισης εάν:● Τα στελέχη του οργανισμού έχουν αναπτύξει τις ακόλουθες ικανότητες: στρατηγική ηγεσία, οργανωσιακή αλλαγή, συνοχή στόχων, και θέσπιση δεικτών απόδοσης.● Τα στελέχη του οργανισμού στοχεύουν στην αύξηση της απόδοσης, ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικά καθοδηγούνται από οργανωσιακές αξίες.Τότε πετυχαίνουμε βελτίωση της οργανωσιακής απόδοσης και διαμορφώνεται οργανωσιακή συμπεριφορά ικανή για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων.

    *ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ: Δικαστικός Υπάλληλος στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, πτυχιούχος του τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων και Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ομίλου Διοικητικών Επιστημόνων, Υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • 4 Μαΐου 2013, 08:29 | lala

    Δεν έχει αναρτηθεί πουθενά το παράρτημα που αναφέρετε!!!

  • 3 Μαΐου 2013, 03:50 | NESSUN

    Πιστεύω ότι δεν αρκούν μια χούφτα πολιτικοί και μάλιστα πιθανότα ανεπαρκείς να εξετάσουν με πληρότητα τα πολύπλοκα αυτά θέματα απο κάθε ενδιαφέρουσα άποψη.
    Τι δουλειά έχει ένας υπουργός να εισηγείται για πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν γνωστά παρα σε μακροπρόθεσμη βάση συνέχειας κι άρα δεν αρκεί ο μηδαμινός χρόνος της θητείας του για να τα εξετάσει με πληρότητα;
    Για τούτο κάθε υπουργός που έχει προτείνει κάτι απο το ογδόντα και μετά δεν ήξερε ούτε καν τι προτείνει αφού όπως λέμε δεν αρκεί να θέλεις να δώσεις λύση πρέπει να γνωρίζεις καλά το πρόβλημα και τα προβλήματα τότε άρχισαν να γίνονται πολύπλοκα.
    Σε πολύπλοκα και μακροχρόνια θέματα πρέπει να δίνονται αποφασιστικές και εύστοχες λύσεις επίμονες και διαρκείας.
    Αρα απαιτείται στρατηγείο γενικών γραμματέων μόνιμων απο όλα τα υπουργεία που να συστεγάζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να συνταιριάξουν τα αταίριαστα.
    Οι υπουργοί ως πολιτικό προσωπικό θα πάρουν τις αποφάσεις για τις λύσεις αφού συλλέξουν απο το στρατηγείο και μάθουν πως έχει η κατάσταση και ως υπουργικό συμβούλιο θα προτείνουν συνολική λύση συνέχειας που να δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις με τη συνέχεια της δράσης αυτής για τούτο απαιτείται δεσμευση και εμπλοκή όλου του κοινοβουλίου και του εκλογικού σώματος.
    Εχουμε βαρεθεί λύσεις φτιαγμένες πρόχειρα χωρίς γνώσεις βασικών θεμάτων και στο τέλος να κάνουν το κράτος να φαίνεται αναξιόπιστο επειδή αυτοί λειτουργούν χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό που προκύπτει και απο μακροχρόνια και σε βάθος και πλάτος μελέτη του κάθε φορά ζητήματος.Λειτουργούν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι τους σαν ανόητοι πολυλογάδες που δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν καν τι λενε απλά αμολάνε απερίσκεπτα και απροβλημάτιστα χωρίς συνέπειες προσωπικές ότι κοτσανα και επιπολαιότητα τους κατέβει.
    Αυτό τελειώνει με τη μελέτη ειδικών και την υπογραφή της αξιοπιστίας των μελετών όπως του μηχανικού για την ευστάθεια των κατασκευών του.
    Ο υπουργός ως επιμέρους αρχιτέκτων συμβουλεύτεται τους μηχανικούς του-σύμβουλοι με κυρώσεις για τις εισηγήσεις τους- σχεδιάζει και υλοποιεί με τη συνεργασία του πλήρους κράτους για να μπορεί να χαράσσεται κεντρική στρατηγική και η πολιτική αυτή συνεχίζεται απο το συστημα του υπουργείου και με την αλλαγή ηγεσίας ή και κυβέρνησης.

    Βασικές έννοιες κλειδιά:
    μακροχρόνια μελέτη
    πληρότητα μελέτης
    κύρωση του συμβουλίου για την πληρότητα της πρόταση του.
    μακρά περίοδος δράσης της λύσης
    μακρά περίοδος εναλλαγής της λύσεως.
    τέλος στην ανευθυνότητα την επιπολαιότητα και την προχειρότητα και κυρίως χωρίς κυρώσεις

  • 3 Μαΐου 2013, 01:16 | Παναγιώτης Γκλαβίνης

    Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4 συνιστά γενική εξουσιοδοτική διάταξη ή περιορίζεται μόνο σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 2.

    Αν είναι γενική εξουσιοδοτική διάταξη, τότε αντικαθιστά την διάταξη του άρθρου 66 παρ. 1 και 2 του ν. 4002/2011, η οποία έχει ως ακολούθως; (Αν είναι ειδική και αφορά μόνο στα πρόσωπα του παραρτήματος, τότε γιατί δεν επιλέχθηκε το ήδη υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του άρθρου 66 παρ. 1 και 2 του ν. 4002/2011;)

    N. 4002/2011

    Άρθρο 66
    Κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων

    παράγραφος 1:

    Μετά το άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 (Α` 314) προστίθεται άρθρο 14Β ως εξής: «Αρθρο 14Β Κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων 1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού: … γ) άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος, εφόσον επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού τους κεφαλαίου, μπορεί, αν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα ή αν επιδιώκουν παρεμφερή σκοπό ή για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους: αα) να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών ή/και ββ) να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο,…»

    παράγραφος 2: Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται η τύχη της περιουσίας του νομικού προσώπου που τυχόν καταργείται, ο φορέας που καθίσταται διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει στην περίπτωση συγχώνευσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.

  • 3 Μαΐου 2013, 00:53 | ΗΛΙΑΣ

    Αρθρο 04.

    Η δυνατότητα που παρέχετε στους αρμόδιους υπουργούς να ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τα ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ κλπ, θα πρέπει να βασίζεται σε πλάνο δεκαετίας, αφού έχει προηγηθεί μελέτη κόστους – οφέλους (υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα μέτρησης).
    Απαιτούνται τα παραπάνω για την αποφυγή «αποφάσεων» εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων κατά το δοκούν. Να υπάρχει «ρήτρα» λογοδοσίας λ.χ. εάν ο Χ-υπουργός σήμερα ιδρύει ένα ΝΠΔΔ και ο Ψ-αντικαταστάτης του ενδεχομένως σε ένα εξάμηνο το τροποποιεί ή το καταργεί ή διπλασιάζει την οργανικότητά του με αποσπάσεις ημετέρων από την εκλογική του περιφέρεια.

  • 3 Μαΐου 2013, 00:34 | Γεώργιος Ν

    Το παράρτημα πού είναι;