- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

3. Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα

Η τρίτη δέσμευση του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης εστίασε στο άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων. Η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων που η δημόσια διοίκηση παράγει, συλλέγει και διαχειρίζεται και τα οποία αφορούν την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών υποστηρίχθηκε πολύ ισχυρά από τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται για τo Σχέδιο Δράσης της χώρας μας.

Μέχρι τώρα, η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά στην Ελλάδα και προβλέπεται από το νόμο.  Όμως αυτό που κρίνει τελικά την ουσία του δικαιώματος δεν είναι μόνο το νομικό πλαίσιο, αλλά  επίσης οι οργανωτικές και τεχνολογικές επιλογές που το υλοποιούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης εναρμονίστηκαν με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για την Ανοιχτή διακυβέρνηση καθώς και τα σχόλια των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Κάποια σημαντικά ζητήματα που προωθήθηκαν είναι:

Η ειδικότερη αποτίμηση κάθε σκοπού της δέσμευσης, αναλύεται στη συνέχεια:

Σκοπός 1: Ανοικτή διάθεση δημόσιων δεδομένων από το παρατηρητήριο τιμών

Στον δικτυακό τόπο data.gov.gr [1] έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί τα δεδομένα που αφορούν στο παρατηρητήριο τιμών καταναλωτικών προϊόντων. Τα δεδομένα τιμών που συλλέγονται δημοσιεύονται ανά δεκαπενθήμερο και μπορούν να εξαχθούν προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας από κάθε ενδιαφερόμενο. Τα δεδομένα που αφορούν στο τελευταίο δεκαπενθήμερο διατίθενται επίσης μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας από τον δικτυακό τόπου http://services.e-prices.gr/ [2] επιτρέποντας την δυναμική ανάκτηση δεδομένων και την δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας. Σημειώνεται ότι τμήμα των δεδομένων αφορούν στις τιμές καυσίμων, που είχαν ζητηθεί επίμονα από τους πολίτες.

Αποτίμηση: Εκπληρωμένος στόχος

Επόμενα βήματα:

Σκοπός 2: Αποφάσεις επί νομικών θεμάτων αναφορικά με κρατικά γεω-δεδομένα

Το θεσμικό πλαίσιο έχει εμπλουτιστεί και έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση των βασικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στη χρήση και αναδιανομή γεωχωρικής πληροφορίας.

Πιο συγκεκριμένα με την ψήφιση δύο νόμων (4161/2013 και 4178/2013), ρυθμίζονται διάφορα εκκρεμή θέματα που αφορούν την γεωχωρική πληροφορία καθώς και σχετικά οργανωτικά θέματα, ενώ καταργείται ο Ο.Κ.Χ.Ε (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας), και μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του στην ανώνυμη εταιρεία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» («ΕΚΧΑ Α.Ε.»).

Μετά από πρόταση και διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών προστέθηκε στο νόμο διάταξη στην οποία ορίζεται ότι το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων μπορούν να διατεθούν σε φορείς του δημοσίου τομέα δωρεάν και χωρίς περιορισμούς πέραν της αναφοράς προέλευσής τους, ενώ τα δημόσια δεδομένα διατίθενται σε οποιονδήποτε τρίτο δωρεάν και με τις κατάλληλες ανοικτές άδειες, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μη εμπορικούς σκοπούς.

Αποτίμηση: Εκπληρωμένος στόχος

Επόμενα βήματα:

Σκοπός 3: Επέκταση της δράσης ανοικτής διάθεσης φορολογικών δεδομένων

O σκοπός αυτός αφορά, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, ζητά την διάθεση συγκεκριμένων δεδομένων:

  1. τριμηνιαία αναφορά ληξιπρόθεσμων οφειλών
  2. μηνιαία αναφορά δεικτών πρόδου των ΔΟΥ
  3. διαδικτυακή υπηρεσία παροχής δεδομένων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη δέσμευση για τριμηνιαία αναφορά ληξιπρόθεσμων οφειλών στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσιεύονται σε δύο σημεία:

Όσον αφορά στην δέσμευση για μηνιαία αναφορά δεικτών πρόδου των ΔΟΥ:

Όσον αφορά στη διαδικτυακή υπηρεσία παροχής δεδομένων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις:

Πέρα των παραπάνω, έχουν γίνει μερικά ακόμα βήματα με στόχο την διάθεση ανοικτών δημόσιων δεδομένων:

Αποτίμηση:
Μερικώς εκπληρωμένος στόχος

Επόμενα βήματα :