Δέσμευση 4: Αναδιοργάνωση ελεγκτικών σωμάτων και στρατηγική συμμαχία για καταπολέμηση της διαφθοράς

Υφιστάμενη κατάσταση
Το αίτημα για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι καθολικό, ενώ η ανάγκη για αύξηση της διαφάνειας και εξασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη και της επιχείρησης σε ανοιχτά δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης είναι πλέον επιτακτική. Υπάρχει διαπιστωμένο ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιας διοίκησης και πολιτών. Επίσης υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της ικανότητας δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων μέσω της αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών σωμάτων.
Περιγραφή Δέσμευσης
Η δέσμευση αποτελείται από δύο βασικά σκέλη: το πρώτο αφορά την ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας με αρχές και υπηρεσίες ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς, και το δεύτερο την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών σωμάτων.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, θα εκπονηθεί μελέτη ανάπτυξης στρατηγικής συμμαχίας με Αρχές και Υπηρεσίες Ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς. Μεταξύ άλλων, η μελέτη θα περιλαμβάνει: εντοπισμό των ουσιαστικών και βασικών Αρχών και Υπηρεσιών Ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς, δυνατότητες συνεργασίας με την Δημόσια Διοίκηση, πεδία, μοντέλα και τρόποι συνεργασίας, υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την στρατηγική συμμαχία, προσδιορισμός προϋποθέσεων και συνθηκών συνεργασίας, πρακτικές προτάσεις τρόπων υλοποίησης της στρατηγικής συμμαχίας, αναμενόμενα αποτελέσματα, πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι, καθώς και τρόποι διαχείρισής τους, απαιτούμενες υποδομές και νομικό πλαίσιο.
Τα ελεγκτικά σώματα, στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων και επιθεωρήσεων εντοπίζουν τις αδυναμίες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εστιάζουν στους πιθανούς τομείς βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της. Η ενίσχυση της δράσης τους, μέσω της χαρτογράφησης της υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας τους, τον εντοπισμό περιοχών βελτίωσης και την ανάληψη δράσεων για τη διευκόλυνση του επιτελούμενου έργου τους τίθεται ως προτεραιότητα. Απώτερος σκοπός είναι ο βέλτιστος συντονισμός των δράσεων τους και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης.
Αρχές OGP
Λογοδοσία
Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Εμπλεκόμενοι φορείς: Ελεγκτικές Αρχές
Στόχος
Δύο οι βασικοί στόχοι:
• Εκπόνηση μελέτης για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων και εφαρμογή αυτής.
• Εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης στρατηγικής συμμαχίας με Αρχές και Υπηρεσίες Ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς και εφαρμογή αυτής.
Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Για τη μελέτης ανάπτυξης στρατηγικής συμμαχίας με Αρχές και Υπηρεσίες Ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς θα απαιτηθεί Τεχνικό Δελτίο (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014-2020).
Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
• Εκπόνηση μελέτης για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων (τέλος Ιουνίου 2015).
• Εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης στρατηγικής συμμαχίας με Αρχές και Υπηρεσίες Ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς (τέλος Δεκεμβρίου 2015).