Δέσμευση 2: Κανονιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση και διάθεση ανοικτών δεδομένων

Όσον αφορά τη διαχείριση και διάθεση ανοικτών δεδομένων η έλλειψη σαφούς πλαισίου αδειοδότησης οδηγεί συχνά στην επιβολή «Όρων Χρήσης», απαιτήσεων απόδοσης, περιορισμών στη διάχυση που λειτουργούν ως εμπόδια στη δημόσια χρήση των δεδομένων. Το άνοιγμα των δεδομένων περιλαμβάνει την ξεκάθαρη σήμανση της δημόσιας πληροφορίας ως έργου της κυβέρνησης και της διάθεσης της χωρίς περιορισμούς σε δημόσιο καθεστώς.
Συχνά δημόσιοι φορείς είναι κάτοχοι πληροφοριακών συστημάτων τα οποία έχουν στοιχίσει πολλά χρήματα και στα οποία υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφορίας ο οποίος παραμένει κλειδωμένος είτε γιατί δεν δίνεται πρόσβαση στις υποδομές από τον ανάδοχο, είτε γιατί δεν υπάρχει η τεχνογνωσία από τους χειριστές των συστημάτων προκειμένου να εξαχθεί αυτή η πληροφορία. Έτσι ένας τεράστιος όγκος δεδομένων παραμένει ανεκμετάλλευτος.
Ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η «ποιότητα των δεδομένων» καθώς είναι συχνό το φαινόμενο φορέων που επιλέγουν τη δημοσιοποίηση των δεδομένων τους με τρόπους που δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας ή την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, όπως αναφορές (εφαρμογές), αρχεία pdf, αρχεία excel, πίνακες από διαδικασία σάρωσης κ.α. Η δημοσιοποίηση ενός οδηγού ο οποίος θα είναι γραμμένος σε απλή και κατανοητή γλώσσα, αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση του τρόπου δημοσιοποίησης των δεδομένων.
Περιγραφή Δέσμευσης
Προώθηση κανονιστικών παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν την περαιτέρω διάθεση ανοικτών δεδομένων που διαχειρίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Η δέσμευση αυτή εξειδικεύεται στις παρακάτω 3 παρεμβάσεις:
1. Έκδοση οδηγιών προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό δημόσια χρηματοδοτούμενων έργων πληροφορικής η διάθεση ανοικτών δεδομένων, με βάση την κείμενη νομοθεσία.
2. Δημοσιοποίηση πλαισίου αδειοδότησης δημοσίων δεδομένων.
3. Έκδοση οδηγού ανοικτής διάθεσης δεδομένων. Εκπόνηση και διάχυση προς την κεντρική και την τοπική διοίκηση, οδηγού που περιγράφει τις υποχρεώσεις, τις διαδικασίες, την μεθοδολογία και τις τεχνολογίες δημοσιοποίησης ανοιχτών δημοσίων δεδομένων. Ο οδηγός θα είναι γραμμένος σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Θα συμπεριλαμβάνονται παραδείγματα που αφορούν την αξία των ανοιχτών δεδομένων, τους μορφότυπους δημοσίευσης και τα πλεονεκτήματα καθενός καθώς και πρότυπες μεθοδολογίες που αφορούν τον καλύτερο επιχειρησιακό συντονισμό της όλης διαδικασίας εντός του κάθε φορέα.
Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία
Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ)
Συνεργασία με Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), Διαχειριστικές Αρχές, ΟΤΑ
Στόχος
Να αρθούν τεχνικά και νομικά εμπόδια που αποτρέπουν την διάθεση δεδομένων και πληροφοριών του δημοσίου τομέα ως ανοικτά δεδομένα.
Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η δέσμευση θα υλοποιηθεί εσωτερικά από το ΥΔΜΗΔ.
Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
• Έκδοση οδηγού ανοικτής διάθεσης δεδομένων (Δεκέμβριος 2014).
• Οδηγίες για συμπερίληψη διάθεσης ανοικτών δεδομένων στο σχεδιασμό έργων (Ιούνιος 2015).
• Δημοσιοποίηση πλαισίου αδειοδότησης ανοικτών δεδομένων (Ιούνιος 2015).