Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα: Δέσμευση 1: Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας του δημόσιου τομέα

Υφιστάμενη κατάσταση
Η έλλειψη ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για την επαναχρησιμοποίηση της πληροφορίας του δημοσίου τομέα συνιστά αρνητικό παράγοντα. Απαιτείται ξεκάθαρο πλαίσιο που να «ανάβει το πράσινο φως» στους υπαλλήλους για την διάθεση της δημόσιας πληροφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αναφερθεί από φορείς ότι για να ανοίξουν δεδομένα απαιτείται υπουργική απόφαση.
Περιγραφή Δέσμευσης
Η Ελληνική κυβέρνηση θα ενσωματώσει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για την επαναχρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημοσίου τομέα (PSI) μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015.
Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία
Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ)
Συνεργασία με Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας , ΕΚΤ
Στόχος
Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/37/EU 2003/98/EΚ για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (οδηγία PSI) θα καταστήσει τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα διαθέσιμες για επαναχρησιμοποίηση τόσο για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς, σε μηχαναγνώσιμα πρότυπα και ανοιχτές άδειες χρήσης. Η ενσωμάτωση της οδηγίας θα βοηθήσει στο να αρθούν οι επιφυλάξεις που συχνά εκφράζονται από πολλούς δημόσιου φορείς σχετικά με την υποχρέωση διάθεσης των πληροφοριών που κατέχουν. Αυτό θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα συμβάλλει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης για τη διαφάνεια και το άνοιγμα δεδομένων και πληροφοριών προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, και να δημιουργηθούν προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες.
Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η δέσμευση θα υλοποιηθεί εσωτερικά από το ΥΔΜΗΔ.
Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Η ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/37/EU στην ελληνική νομοθεσία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2014.

  • Αποσαφήνιση της ημερομηνίας για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την επαναχρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα (PSI). Στο επίσημο κείμενο υπάρχουν δυο ημερομηνίες. Μία στο τέλος Ιουνίου του 2015 και μία Δεκέμβρη του 2014.