- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

I. Εισαγωγή

Η ανοικτή διακυβέρνηση αποτελεί ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας για την Ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι σταθερά προσηλωμένη στην αποστολή και τους στόχους της διεθνούς συνεργατικής πρωτοβουλίας του Open Government Partnership (OGP), καθώς και στην εθνική πολιτική διαφανούς, αποτελεσματικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης με θεσμούς και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τους πολίτες και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.
Η υλοποίηση μιας λεπτομερώς σχεδιασμένης πολιτικής για την ανοικτή διακυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει όχημα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της διοίκησης, στηρίζοντας την εξελισσόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικότητας, συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας. Η υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επανασύνδεση του πολίτη με το κράτος και τη διοίκηση, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ανάπτυξη αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών πρόσβασης στα δημόσια δεδομένα μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ενισχύει τις δυνατότητες ελέγχου των αποφάσεων και των δαπανών του δημόσιου και ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών παρέχοντας ευκαιρίες βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ανάπτυξης του επιχειρείν.
Η πρωτοβουλία συμμετοχής της χώρας στο OGP παρέχει μια μοναδική ευκαιρία δυναμικού και γόνιμου διαλόγου και υιοθέτησης πολιτικών που θα μετασχηματίσουν τη σχέση μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης και θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη λογοδοσία στο δημόσιο βίο προωθώντας ταυτόχρονα την καινοτομία και τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Για το σκοπό αυτό, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε ένα ζωτικό χώρο για την κοινωνία των πολιτών για την ουσιαστική συμμετοχή της στη διαδικασία αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων και την εφαρμογή του συνόλου των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται στα πλαίσια της πολιτικής για την ανοικτή διακυβέρνηση.
Το παρόν σχέδιο δράσης είναι προϊόν ευρύτατης δημόσιας διαβούλευσης και εμπεριέχει δεσμεύσεις για την διετία 7/2014 – 6/2016. Συντάχθηκε σε άμεση συνάρτηση τόσο με το κείμενο της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020, όσο και με αυτό της Στρατηγικής για την Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 – 2016 τα οποία επικαιροποιήθηκαν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσα στον Απρίλιο του 2014.
Μοντέλο Διοίκησης του εθνικού Σχεδίου Δράσης
Ο ορισμένος εκπρόσωπος της χώρας στη διεθνή πρωτοβουλία συνεργασίας του OGP, συντονίζει την προώθηση της εθνικής πολιτικής για την ανοικτή διακυβέρνηση και την υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που εξυπηρετεί το εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η υιοθέτηση μοντέλου ενιαίας διοίκησης υλοποίησης αυτού. Σκοπός είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός υλοποίησης των επί μέρους δεσμεύσεων ώστε να τηρείται το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αλλά και να επικαιροποιούνται ή να τροποποιούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όπου απαιτείται.
Τον συντονισμό υλοποίησης των δεσμεύσεων ανοικτής διακυβέρνησης θα έχει η αρμόδια οργανωτική μονάδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Βασικά αντικείμενα του μοντέλου διοίκησης του σχεδίου δράσης είναι:
• Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των δεσμεύσεων και εξαμηνιαία αξιολόγηση και αποτίμηση του σχεδίου δράσης.
• Συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης για την ιεράρχηση νέων αναγκών και την τροποποίηση δράσεων, όπου αυτό απαιτείται.
• Εντοπισμός πιθανών σημείων διακινδύνευσης της συνεπούς υλοποίησης του σχεδίου δράσης, και προσδιορισμός επιπτώσεων και τρόπων αντιμετώπισης.
• Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας πραγματοποίησης των επιμέρους δράσεων των δεσμεύσεων, έτσι ώστε να καταγραφούν όλα τα δεδομένα που δημιουργούν καθυστερήσεις ή προβλήματα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και των προβλημάτων αυτών.