III. Δεσμεύσεις OGP – Ενίσχυση Διαφάνειας

Η ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις και τις ενέργειες του δημόσιου τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, καθώς και στην αύξηση της υπευθυνότητας των δημόσιων λειτουργών και των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις. Η Διαφάνεια θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες επενδύσεων.

Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας
Σκοπός 1:Ενίσχυση της λειτουργικότητας του Προγράμματος Διαφάνειας
Σκοπός 2:Δημοσιοποίηση πληροφοριών για τις προμήθειες του Δημόσιου Τομέα
Σκοπός 3:Ανοικτή, διαφανής και ασφαλής διακίνηση δημόσιων εγγράφων

Σκοπός 1: Ενίσχυση της λειτουργικότητας του Προγράμματος Δι@ύγεια

Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια αποτελεί μία τεράστια βάση δεδομένων με διοικητικές πράξεις, και ως τέτοια, χρειάζεται την κατάλληλη λειτουργικότητα για να διαλέγει, να αποθηκεύει και να διαμοιράζει πληροφορίες αποτελεσματικά. Το λογισμικό θα βελτιωθεί για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες αναζήτησης και παραμετροποίησης στους πολίτες. Επίσης θα τεθούν οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές διεπαφές (διαλειτουργικότητα συστημάτων), από και προς άλλες δημόσιες διοικητικές εφαρμογές (για παράδειγμά συστήματα διαχείρισης εγγράφων και συστήματα ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου).

Σκοπός 2: Δημοσιοποίηση πληροφοριών για τις προμήθειες του Δημόσιου Τομέα

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον κύκλο προμηθειών, σε όλες τις οντότητες και φορείς του δημόσιου τομέα, θα αναρτώνται σε συγκεκριμένο δικτυακό τόπο (agora.gov.gr). Η καταγραφή των πληροφοριών θα ξεκινά από την αρχική εκδήλωση της αναγκαιότητας για συγκεκριμένη προμήθεια, μέχρι την ολοκλήρωση της προμήθειας και της πληρωμής.

Σκοπός 3: Ανοικτή, διαφανής και ασφαλής διακίνηση δημόσιων εγγράφων

Τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα θα συνεργαστούν και διαλειτουργήσουν με το Εθνικό Τυπογραφείο, το Πρόγραμμα Δι@ύγεια, συστήματα καλής νομοθέτησης και το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής σύνταξης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

  • 30 Οκτωβρίου 2012, 09:12 | κωστας

    Μια ενίσχυση χαρακτηρίζεται ως διαφανής όταν είναι δυνατό να υπολογιστεί εκ των προτέρων με ακρίβεια το ακριβές ποσό της ενίσχυσης χωρίς να είναι αναγκαία η ανάλυση εκτίμησης κινδύνου. Με την ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις και τις ενέργειες του δημόσιου τομέα ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση διαδικτυακά στο σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος κάνοντας την χώρα μας έτσι ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον. Κατά την γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί στην χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης εξειδίκευσης των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και την αδιαφορία που δείχνουν ώστε να εκπαιδευτούν στο να χειρίζονται τέτοιου είδους προγράμματα.

  • 24 Οκτωβρίου 2012, 17:15 | ΚΟΣΕ

    ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΩΣ ΕΔΩ ΑΝ Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ…

  • 26 Σεπτεμβρίου 2012, 12:57 | ΣΕΒΕΝΤΗ ΣΤΕΛΛΑ

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ.Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΞΙΑΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.(ΔΙΝΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΡΗΝΗ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΗΓΗ,ΟΔ.ΕΛΥΤΗΣ).

  • 24 Σεπτεμβρίου 2012, 10:01 | Παύλος

    Τα πληροφοριακά συστήματα Διαύγειας και agora.gov.gr (σημείωση: το agora δεν είναι σε λειτουργία ακόμα) θα πρέπει να ενσωματώνουν και να παρέχουν όχι μόνο ποσοτική πληροφόρηση (ποσοτικές παράμετροι) αλλά και ποιοτική (ποιοτικά χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων, ανάληψη προμηθειών από συγκεκριμένους προμηθευτές του Δημοσίου, πλήρωση των κριτηρίων επιλογών ανάληψης έργων προμηθειών, βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται, δυνατότητα παροχής πλήρους ιστορικού συναλλαγής με το Δημόσιο (logs), κ.λ.π.)

    Ευχαριστώ,

  • 28 Αυγούστου 2012, 09:12 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΡ

    Επέκταση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα υπό συζήτηση θέματα από τα Δ.Συμβούλια των Οργανισμών , Αυστηρή ποινή στις παραχαράξεις των πρακτικών και υποχρεωτική κράτηση αυτών από ειδικό μηχανισμό που δεν επιτρέπει αλλαγές. Κανονισμοί λειτουργίας των Οργανισμών,Ανάρτηση του κανονισμού λειτουργίας (αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί λειτουργίας των Οργανισμών καταστρατηγούνται) και έλεγχος των αποφάσεων από την Δικαστική εξουσία (διορισμός) στο Δ.Σ.
    Ανακοίνωση όχι μόνο των εξόδων αλλά και των εσόδων των Οργανισμών.
    Δημοσίευση των συμβάσεων για τα έσοδα.
    Καμμία συνδιαλλαγή του πολίτη με τον Δημόσιο λειτουργό προφορική ή μυστική. Ολα εγγράφως και με αυστηρές ποινές στους παρανομούντες σέ εύλογο χρονικό διάστημα . όχι μετά από 10 χρόνια.

  • 22 Αυγούστου 2012, 17:51 | thanassis

    Χτες σε μια συναλλαγή μου με ελεύθερο επαγγελματία που με γνωρίζει πολύ καλά για 20 χρόνια, με ρώτησε αν αντί για απλή απόδειξη θέλω τιμολόγιο, επειδή εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο με εμένα (δημόσιο), τα δικαιολογούν σαν έξοδα xxxxx Εκπλάγηκα και του είπα αν θέλει να τους αναφέρει γιατί απ’ όσο ξέρω αυτά δεν έπρεπε να περνάνε από το ελεγκτικό συνέδριο, αλλά ούτε και από τους διοικητικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας. Δεν έχω στοιχεία αλλά η λογική μου και η εμπειρία λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με το περίφημο ελεγκτικό συνέδριο, και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στην πράξη που λειτουργεί κάτι στο δημόσιο…. Γιατί αν υποθέσουμε ότι εγώ βρίσκω τρόπους να βάζω χρήματα στην τσέπη, δεν θάπρεπε να διαμαρτύρομαι για 5 ευρώ που δεν μου τα δικαιολογεί το ελεγκτικό και η αντιπαθητική υπηρεσία μου. Όμως αν δεν κλέβω δεν μπορώ να δουλέψω και έχω την χλέβη όλων αυτών που είναι άνετοι με τα 5 ευρώ και κυρίως ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ επί 20 χρόνια να λύσουν απλά προβλήματα. Θα προτιμούσα να είναι ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ …

  • 11 Αυγούστου 2012, 18:48 | Βασίλειος Σταθόπουλος

    Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες ενέργειες για να υπάρχει ουσιαστική διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοσίου. Πάντοτε ήταν απαραίτητο και δεν χρειαζόταν κάποιο ερέθισμα από διεθνείς οργανισμούς για να ξεκινήσει. Χρειάζεται μόνο γενναιότητα & ήθος από τους εκάστοτε πολιτικούς και καλλιέργεια από τους πολίτες να το επιβάλλουν. Επειδή και τα δύο ζητούμενα δεν είναι δεδομένα στην Ελλάδα(υπήρχαν στην αρχαιότητα) χαιρετίζω τη διεθνή πρωτοβουλία.

  • 17 Ιουλίου 2012, 12:20 | P.D.A

    για ποια διαφανεια μηλατε.
    γνωριζεται καπου στον ευρητερο δημοσιο τομεα να υπαρχει?
    ευχαριστω.

  • 16 Ιουλίου 2012, 17:34 | ΘΕΟΦΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΣΩΜΟΥ

    Ο,ΤΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ,ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ-ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ,ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ!- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ,ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ,ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.