- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

II. Υφιστάμενες Δράσεις – 2. Ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση και προσκλήσεις στελέχωσης (OpenGov.gr)

Η δράση Ανοικτή Διακυβέρνηση (OpenGov.gr) ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2009, συνδυάζει πολιτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά και βασίζεται σε ένα πλαίσιο πολιτικών αρχών όπως η διαφάνεια, η διαβούλευση, η λογοδοσία και η αποκέντρωση. Στο επίκεντρο της ανοικτής διακυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών για πληροφόρηση, για αξιοκρατία και για συμμετοχή στη διαδικασία διαμόρφωσης των αποφάσεων. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η δημόσια διαβούλευση νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων είναι οι βασικές δράσεις ανοικτής διακυβέρνησης οι οποίες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόποopengov [1]. [1]gr [1].

Σχέδια νομοθετικού κειμένου (νόμων, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικά διατάγματα) καθώς και δράσεις ή πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου (πολιτικές, οδικοί χάρτες κλπ) αναρτώνται σε ειδικό δημόσια προσβάσιμο ιστοχώρο για διαβούλευση πριν την οριστικοποίησή τους. Οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες, ΜΚΟ και φορείς) μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια τους και τις απόψεις τους, μέσω ειδικά δομημένης φόρμας. Τα σχόλια που υποβάλλονται, συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται από την αρμόδια για την εκάστοτε διαβούλευση αρχή, και στις περισσότερες περιπτώσεις ενσωματώνονται στο τελικό νομοθετικό κείμενο.

Τον Οκτώβριο του 2010, μία νέα συμπληρωματική δράση ανοικτής διακυβέρνησης ακολούθησε την επιτυχία του Opengov.gr. ΤοLabs [2]. [2]OpenGov [2]. [2]gr [2], αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο τις δημιουργικές ιδέες, τους ανθρώπους, και τους τρόπους για να εισαχθεί η καινοτομία στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το δημόσιο τομέα. Η διαδικτυακή πλατφόρμαLabs [2]. [2]OpenGov [2]. [2]gr [2] γίνεται βήμα διαλόγου ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, να αποκτήσουν νέα διάσταση, συμμετοχική και αποκεντρωμένη.

H πλατφόρμα αυτής της δράσης ανοικτής διακυβέρνησης, αναπτύχθηκε και φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Για την ανάπτυξή της αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες υποδομές και ανοικτό λογισμικό. Η δράση υποστηρίζεται και συντονίζεται επιχειρησιακά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (http [3]:// [3]www [3]. [3]ekdd [3]. [3]gr [3]) σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Στατιστικά

239: Διαβουλεύσεις / 76.601 : Σχόλια

15: Υπουργεία / 140: Προσκλήσεις  / 2.010: Θέσεις / 38.866: Αιτήσεις

Labs.opengov.gr 3.111 : Μέλη / 850 : Προτάσεις / 2.009 : Σχόλια / 5 : Θεματικές Ενότητες

 

Δικτυακός τόπος:http [4]:// [4]www [4]. [4]opengov [4]. [4]gr [4]