- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

II. Υφιστάμενες Δράσεις – 3. GeoData

Ο δικτυακός τόπος geodata.gov.gr αποτελεί έναν κατάλογο, μία υπηρεσία απεικόνισης, με σκοπό την ελεύθερη διάθεση γεωχωρικών δεδομένων στους πολίτες.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2010, και αποτέλεσε μία από τις οκτώ δημόσιες υπηρεσίες για τη διάθεση ανοικτής δημόσιας πληροφορίας σε όλο τον κόσμο. Στη διάρκεια της λειτουργίας του, έχει οδηγήσει σε άμεσα οφέλη ~20εκ ευρώ για τη δημόσια διοίκηση (επαναχρησιμοποίηση πληροφορίας), ενώ έχει αξιοποιηθεί παραγωγικά από εκατοντάδες ΜΜΕ, μηχανικούς και ερευνητές.

Στόχος της υπηρεσίας είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας από την επαναχρησιμοποίηση γεωχωρικών δεδομένων, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και η επίτευξη άμεσων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων από την επαναχρησιμοποίηση γεωχωρικών υπηρεσιών. Τέλος, το geodata.gov.gr προωθεί την εθνική και ευρωπαϊκή ατζέντα για την περαιτέρω χρήση δημόσιας πληροφορίας (PSI) στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ευρώπης/ Ψηφιακής Ελλάδας 2020.

Το geodata.gov.gr σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης/ «Αθηνά [1]» και στηρίζεται αποκλειστικά σε ανοικτές τεχνολογίες και πρότυπα.

Στατιστικά

330.000 μοναδικοί επισκέπτες /109 χώρες /1.000 μοναδικοί επισκέπτες ημερησίως

350GB γεωχωρικά δεδομένα / 179 datasets / 18TB data served

20M Ευρώ οφέλη στο δημόσιο τομέα / 50% χρησιμοποιούν το geodata.gov.gr για επιχειρηματικές δραστηριότητες

Δικτυακός Τόπος:http [2]:// [2]Geodata [2]. [2]gov [2]. [2]gr [2]