- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

II. Υφιστάμενες Δράσεις – 6. Δράσεις Χρηματοδότησης Επενδύσεων για ΤΠΕ

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από μία σειρά χρηματοδοτήσεων με επιμερισμό ρίσκου προκειμένου να επενδύσουν σε εξωστρεφείς τεχνολογικές καινοτομίες. Μέσω προϊόντων δανειοδότησης με προνομιακούς όρους καθώς και άμεσες επιδοτήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί την επίτευξη ενός επενδυτικού οικοσυστήματος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) – αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση τηςΚοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα – υπογράφηκαν συμφωνίες με τρείς μεγάλες ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας δάνεια συνολικού ποσού 180 εκ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τα παρεχόμενα δάνεια είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και τις τράπεζες, με επιμερισμό του ρίσκου βάσει του κανόνα 50% – 50%.

Όσον αφορά τις άμεσες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», ανακοινώθηκε η δράσηICT4GROWTH προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Η δράση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις κρατικής ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, γνωστή και ως μίνι – επενδυτικός νόμος, στοχεύοντας στη στήριξη καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων από 300.000 έως 20 εκατ. ευρώ στον τομέα των ΤΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υπηρεσιών. Ειδικότερα, βασικός στόχος της είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).