- Open Government Partnership - http://www.opengov.gr/ogp -

III. Δεσμεύσεις OGP – Ενθάρρυνση της Δημόσιας Συμμετοχής

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ορισμένα on-line εργαλεία που παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής πολιτών και οργανισμών στη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στη διαβούλευση πάνω στο νομοθετικό έργο. Η πρώτη χρήση των εργαλείων αυτών έδειξε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η δέσμευση για προώθηση της δημόσιας συμμετοχής στις διαδικασίες αυτές απαιτείται και από την Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις ΤΠΕ, καθώς και από τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σχέδιο δράσης του OGP.

Στόχος: Ενθάρρυνση της Δημόσιας Συμμετοχής
Σκοπός 1:Αύξηση του αριθμού των νομοθετικών πράξεων που διέρχονται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου
Σκοπός 2:Αξιοποίηση των σχολίων και προτάσεων των πολιτών

Σκοπός 1: Αύξηση του αριθμού των νομοθετικών πράξεων που διέρχονται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου

Η διαβούλευση μέσω διαδικτύου είναι προς το παρόν περιορισμένη. Στόχος είναι στο προσεχές έτος (Ιούνιος 2013), να διπλασιαστεί ο αριθμός των νομοθετικών πράξεων που υπόκεινται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και να αυξηθεί η δημόσια συμμετοχή και η πληροφόρηση (feedback) που λαμβάνεται.

Σκοπός 2: Αξιοποίηση των σχολίων και προτάσεων των πολιτών

Αυτή την στιγμή απουσιάζει η μεθοδολογία επεξεργασίας όλων των σχολίων και προτάσεων. Η ομάδα που διοργανώνει ή έχει τη γενική εποπτεία της υποδοχής των σχολίων, πρέπει να αναπτύξει μία γραμμή ελέγχου εντός της διαδικασίας, προκειμένου να τεκμηριώνεται επαρκώς τι ελήφθη υπ’ όψιν, ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν κατά την στάθμιση των στοιχείων της διαβούλευσης, και επομένως, με ποιον τρόπο οι απόψεις όσων αναμείχτηκαν στην διαδικασία αυτή, έχουν συμβάλει στη βελτίωση του περιεχομένου.